nestle piure legume curcan
Vitamine necesare
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Vitamina A Rolul vitaminei A Vitamina A intervine in fotoreceptie, fiind un compus esential al rodopsinei (substanta fotosensibil prezenta in celulele cu bastonase de la nivelul retinei care sunt implicate in vederea nocturna). De asemenea, ea intervine in cresterea si diferentierea celulara, dezvoltarea embrionara a cordului, plamanilor, rinichilor; participa in reglarea functiilor sistemului imun si in reproducere. Diferiti compusi (hormoni tiroidieni, steroizi, prostaglandine, vitamina D) controleaza sisteme metabolice in care sunt implicati receptori pentru acidul retinoic (RAR) si receptorii X retinoizi (RXR) Vitamina A are dou forme active: retinal si acid retinoic. Aceste forme sunt obtinute prin precursori precum retinol, retinilester (forma esterificat a retinolului), carotenoizi (beta caroten, alfa caroten, etc). Atat carotenoizii cat si esterii de retinol sunt intai transformati in retinol din care, prin procese de oxidare, se obtine retinalul si in final acidul... [continuare]
Aportul de vitamine pe timpul iernii
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este avitaminoza Avitaminoza in sezonul rece este esentiala pentru a avea un organism sanatos si vitaminizat, insa ceea ce nu multi stiu este cum ne dam seama ca avem o avitaminoza si cum trebuie sa procedam. Recomandarea ideala ar fi aceea ca aportul de nutrienti sa fie luat din fructe si legume ,insa sunt persoane care nu consuma in mod regular leguminoase din varii motive, iar unul dintre ele este acela ca nu le plac. Rolul suplimentelor In cazul in care deficitul nu este echilibrat in urma consumului de fructe si legume se apeleaza la suplimente ce au rol de a aduce un aport suplimentar in ideea preventiei aparitiei avitaminozelor. Rolul suplimentelor ce contin diverse complexe de vitamine este acela de a intari sistemul imunitar pentru a face fata diverselor infectii, accelereaza metabolismul determinand o energie suplimentara si imbunatateste in unele cazuri fuctia digestiva in functie de preparatul utilizat ca si supliment. De mentionat faptul ca daca sunt... [continuare]
Dieta pentru menopauza: ce sa mananci pentru a ajuta la gestionarea simptomelor
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati O dieta echilibrata din legume, calciu si soia poate ajuta la gestionarea simptomelor. Menopauza vine cu o multime de suisuri si coborasuri. Pe masura ce nivelul de estrogen scade, lucruri precum temperatura corpului si greutatea pot creste. Deci, cum sa ramai echilibrat pe rollercoaster-ul care este menopauza? In medie, menopauza are loc in jurul varstei 51 - asta inseamna ca ai incetat sa ai menstruatie timp de 12 luni intregi. Dar este posibil sa incepeti sa simtiti simptome mai devreme decat va asteptati. Perimenopauza - perioada cu putin timp inaintea menopauzei - poate afecta femeile incepand de la 40 de ani, desi poate incepe inca de la 35 de ani in a numite cazuri. In acest timp, puteti incepe sa simtiti simptome de bufeuri, schimbari de dispozitie si energie scazuta, in timp ce scaderea estrogenului poate incepe sa va afecteze oasele, masa musculara si metabolismul. Cum influenteaza alimentele simptomele? A avea o dieta bine echilibrata este esentiala in... [continuare]
Nutritia de toamna: alimente si suplimente pentru mentinerea sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Anotimpul si alimentatia Toamna reprezinta o perioada de tranzitie intre caldura verii si frigul iernii, iar organismul nostru resimte aceste schimbari. Temperaturile mai scazute, zilele mai scurte si modificarile stilului de viata pot influenta starea de sanatate, energia si sistemul imunitar. Nutritia joaca un rol esential in adaptarea organismului la sezonul rece, fiind o modalitate naturala de prevenire a afectiunilor si mentinere a vitalitatii. Importanta alimentelor sezoniere Consumul de alimente sezoniere este recomandat in mod special toamna, deoarece acestea contin nutrienti optimi pentru perioada respectiva si ajuta la fortifierea sistemului imunitar. Printre acestea se numara: - Fructe: mere, pere, struguri, gutui si fructe de padure precum afinele si merisoarele. Acestea sunt bogate in vitamine (in special vitamina C) si antioxidanti care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. Merele si perele, de exemplu, contin fibre solubile ce... [continuare]
Generalitati Fructele si legumele de toamna va vor indemna sa reveniti tot mai des in bucatarie si sa incercati retete noi si delicioase. Chiar daca zilele devin mai scurte si chiar mai reci, toamna ofera o varietate de fructe si legume hranitoare. Merele crocante si perele parfumate sunt o sursa buna de fibre solubile si potasiu, iar ambele fructe sunt gustari dulci si savuroase. Broccoli si varza sunt alimente sanatoase, bogate in calciu, iar conopida este o sursa bogata de vitamina C, vitamina K, acid folic si fibre. Dovleac copt si salata de rodii cu ulei de seminte de dovleac Timp de pregatire: 15 minute Timp de preparare: 30 de minute Ingrediente: 3 cesti dovleac, taiat in cuburi mici 2 linguri de ulei de masline extravirgin 1/4 lingurita sare 1/4 lingurita piper 6 cesti amestec de salate verzi 8 lingurite seminte de dovleac usor prajite 1/4 ceasca branza de capra maruntita Ingrediente pentru sos vinaigrette: 3 linguri... [continuare]
Cum sa va preparati propriile masti de fata cu ingrediente naturale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O alternativa excelenta la cremele de ingrijire scumpe sunt mastile de fata cu ingrediente naturale, a caror eficacitate consta in proprietatile lor benefice asupra sanatatii pielii. De-a lungul timpului, au fost descoperite nenumarate combinatii ingenioase de uleiuri, fructe, legume sau cereale, menite sa ofere tenului cele trei actiuni esentiale pentru a se mentine in forma curatarea in profunzime, exfolierea si hidratarea. Urmatoarele retete de mai jos va ajuta sa improvizati mai multe formule de masti de fata pe care puteti sa le preparati in confortul propriului camin. Retete de masti de fata naturale Mastile de fata naturale sunt usor de obtinut din ingrediente accesibile si foarte simplu de aplicat. Nu trebuie decat sa le intindeti bine pe ten, sa le lasati sa actioneze aproximativ 15 minute si sa le indepartati cu apa calduta. Pentru a le spori eficacitatea, inmuiati un prosop curat in apa calda, eliminati excesul de apa si asezati-l pe chip. [continuare]
De ce trebuie sa respecti mesele principale?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea specialistilor in nutritie sustin ca pentru un organism sanatos este indicat sa respecti cele trei mese principale si doua gustari compuse, de preferat, din fructe si legume. Mai mult, persoanele care respecta aceasta regula a meselor sanatoase prezinta un risc mai scazut de a dezvolta, in timp, diabet zaharat sau anumite tipuri de cancer. De asemenea, s-ar feri de obezitate. Legatura dintre alimentatie si boli Cert este ca alimentatia deficitara sta la baza multor boli. De exemplu, atunci cand un om, fie din lipsa timpului, fie din orice alt motiv sare pentru mese si are tendinta de a manca haotic poate prezenta un risc de imbolnavire. Explicatia consta in faptul ca organismul intra in stare de panica, incepand sa stocheze in celulele adipoase tot ceea ce se ingereaza. Cinci mese pe zi pot controla senzatia de foame Respectarea celor cinci mese pe zi poate ajuta la controlul senzatiei de foame. Pe cand, daca se omite o masa, insa se mananca... [continuare]
Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor
Autor: SfatulMedicului
Beneficiile oferite de condimente si mirodenii Condimentele sunt utilizate de secole nu numai pentru a da gust si savoare mancarurilor ci si pentru proprietatile lor medicinale. Studii realizate recent sustin ca mirodeniile promoveaza sanatatea si bunastarea organismului printr-o serie de actiuni care inhiba dezvoltatea bolilor degenerative. Despre condimente si mirodenii se stie ca au un continut mai ridicat de antioxidanti in comparatie cu fructele si legumele. Antioxidantii ajuta la prevenirea cancerului, bolii Alzheimer, bolilor cardiovasculare dar se implica si in pastrarea fermitatii si elasticitatii pielii. Condimente si mirodenii Adaugarea condimentelor poate suplimenta gustul oricarui tip de mancare. De exemplu, daca pregatiti piure de cartofi sau orez puteti adauga ardei iute, chimen sau sofran; la salate se pune maghiran sau rozmarin. Daca gatiti preparate din carne adaugati cat mai multe condimente, nu aveti nimic de pierdut, ci numai de castigat: mancare ... [continuare]
Alimente sanatoase Un regim alimentar sanatos contine carbohidrati si calorii (in functie de varsta, sex si intensitatea activitatilor zilnice) si o cantitate considerabila de legume si fructe. Modul in care ne pregatim mancarea atunci cand suntem la dieta este la fel de important ca ceea ce mancam, deoarece exista probabilitatea sa iti cumperi numai alimente sanatoase, dar daca parjesti tot ce mananci, atunci tot efortul tau de a urma un anumit regim este in zadar. Cateva exemple de alimente sanatoase: 1. Legumele si fructele Asigurand cantitatea necesara de vitamine si fibre, legumele si fructele aduc cele mai multe beneficii dietei – pierderea in greutate. Acest lucru este posibil deoarece majoritatea fructelor si legumelor sunt mai greu digerate, fapt care le da denumirea de alimente ce ajuta la arderea caloriilor. Transformate in bauturi sau salate, fructele reprezinta o optiune sanatoasa de alimentatie, putand fi consumate oricand. 2. Cerealele Cerealele constituie o... [continuare]
Generalitati Dieta o2 a fost creata ca o dieta bazata pe antioxidanti care are ca efect pierderea in greutate, stimularea unei stari de sanatate a intregului organism si incurajarea mentinerii frumusetii. Mancarurile recomandate in dieta o2 includ fructe si legume precum mango, rodie, papaya, sfecla de zahar, fructe de padure, salata verde, spanac si avocado. Alte produse aprobate sunt quinoa, leguminoasele, lapte de soia, ovaz, paine din cereale integrale, seminte, nuci, peste, curcan, carne slaba, ulei de masline extravirgin, ceai verde, tofu, vin rosu si ciocolata neagra. Lucruri ce trebuie luate in considerare Daca sunteti interesati de o dieta care sa se concentreze pe consumul de [continuare]
Generalitati Cautati un mod distractiv prin care puteti incuraja copilul sa manance mai multe fructe si legume? Puteti sa incercati cateva salate interesante, cei mici se vor bucura sa va ajute sa le pregatiti si toata familia le va savura. In plus, salatele ar putea fi printre primele feluri de mancare pe care copiii ar putea incepe sa le pregateasca siguri. Atata timp cat parintii toaca ingredientele, nu exista nici o greutate in pregatirea unei salate delicioase. Iata mai jos cateva retete vegetariene de salate, sanatoase pentru intreaga familie. Salate recomandate Salata cu capsuni Capsunile vor fi un ingredient placut si dulce pentru orice salata, agreat de orice copil. Adaugati-le in salata de spanac. Puneti si alte fructe cum ar fi nectarine sau ananas ori bucati de avocado, castravete si putina branza. Stropiti cu otet balsamic sau sos de fructe pentru mai multa aroma. Salata de fasole neagra, porumb si afine Combinati o cana de afine, o ceasca de boabe de... [continuare]
Alimente permise inainte de terapia cu iod radioactiv
Buna ziua, As vrea sa stiu si eu ce regim se tine inainte de tratament cu iod radioactiv. Mi s-a spus ca nu am voie tot ce contine iod, fructe si legume cu fibra rosie, carne, produse lactate si oua, nuci, peste oceanic si fructe de mare . Dar nu stiu ce mai ramane sa pot consuma. Multumesc! [continuare]
buna, am o problema cred, ma simt la dieta tot timpul, ma infometez, imi fac program ce si cand sa mananc, doar ca, cam de 2 ori pe saptamana incalc orice program orice dieta, mananc tot ce se poate manca, tot ce-mi este pofta, fac cumparaturi de bani multi apoi dupa ce simt ca nu mai incape nimic in mine, simt ca explodez, ma simt vinovata si imi arunc toata mancarea cumparata, iau foarte multe laxative, si ma simt vinovata incat o iau iar de la capat cu infometarea 2-3 zile pana patesc iar o criza de a manca de toate, nu mananc in public pentru ca nu ma simt niciodata satula, mananc la mine in camera, si dese ori mananc direct din tigaie sau direct din ambalaje, nu-mi mai pun in farfurie, daca imi fac cumparaturi pentru o saptamana, niciodata nu reusesc sa ma abtin si mananc cat pot de mult din ele la o singura masa, apoi restu arunc ca sa fiu sigura ca a2a masa nu mai am ce manca, asa ca sunt nevoita niciodata sa nu am mancare in casa..chiar daca e mancare sanatoasa, fructe, sau... [continuare]
Ce este voie si ce este interzis in dieta ? ca nu mai inteleg nimic. Doctorul a spus: -carne de pasare si peste gras; -branzeturi si lactate 0% grasimi; -toate fructele si legumele sub toate formele ( proaspete, ucate, fierte...etc) - fara nici un gram de sare; [continuare]
De multa vreme incerc sa slabesc si nu reusesc deloc... Fac exerciti in fiecare seara, cam 30 de min - o ora, ma hidratez, nu mananc fast food sau alte tampenii.. De obicei multe fructe si legume, mancare sanatoasa, dar nu pot slabi. VA ROG, AM NEVOIE DE AJUTOR. [continuare]
Buna seara! As vrea daca se poate sa-mi indicati si mie un regim pentru ulcer, in sensul alimentelor pe care am voie sa le manac si pe care nu. Stiu ca e destul de relativ in functie de persoana, insa e bine de stiut ce sa evit. Simt care imi fac rau si care nu, insa as vrea sa stiu mai in detaliu ca despre cele mai importante cunosc. De exemplu, am voie sa manac seminte de floarea-soarelui, alune, fructe confiate, mere, pere, supa de pui, ( am auzit ca nu am voie supa de carne), legume crude, miere, iaurt, paine prajita etc? :) Multumesc [continuare]
Buna, am 19 ani , 1.66 si 54 de kg . Masurile 89-63-90 . As vrea sa mai slabesc 5 kg doar ca nu stiu cum ..nu mai mananc paine de 4 ani deloc , nu mananc prajeli deloc , sunt vegetariana si nici dulciuri nu mananc deloc(stiu ca va suna putin ciudat sa spun asta dar urasc si ciocolata si tot ce are ciocolata) . Dupa ora 6 nu mai mananc nimic si fac si sport si tot nu slabesc . Mananc foarte multe fructe, legume si lactate( branza de vaci sau iaurturi cu coeficient de grasime foarte scazut 0% sau 0,1%).Nu am celulita sau grasime sau sunculite dar as vrea sa mai slabesc putin. Ce dieta as putea incerca ca sa mai slabesc 5 kilograme ? [continuare]
Greutate fetita 5 luni , motiv de ingrijorare ?
Buna ziua , Am o fetita de 5 luni ( face pe 10 decembrie ) , am nascut-o cu 3100 kg , 65 cm. Am alaptat-o pana la 3 luni , dupa care am trecut pe lapte Milupa . In prezent are 5 luni , 6000 kg , 65 cm , este foarte vioaie si activa . In 24 de ore mananca 6 biberoane , dintre care 2 sunt cu cereale ( 100 ml ) , si restul de 4 biberoane sunt cu lapte praf ( 120 - 140 ml ) . La ora 10.30 si ora 17.000 ii dau piure de fructe ( mar ) sau suc de mandarina ( cateva lingurite ) . Mentionez ca i-am administrat vitamine polivital 4 pic / zi in luna a 4 - a / 14 zille , calciu sirop 5 ml /zi / 10 zile /luna . Pana in prezent nu a avut febra niciodata sau alte boli . Va rog frumos sa imi dati un sfat in ceea ce priveste alimentatia si sa imi spuneti daca este nevoie sa ii fac analize pentru a depista de ce nu se ingrasa mai mult fetita . Multumesc anticipat , Luiza Mocanu [continuare]
buna ziua.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat, sufar de constipatii si nu-mi mai ajuta nimic orice as minca.Poate fi din cauza ca maninc putin ca asa maninc eu. Sufar de constipatii de mica dar in ultima vreme sa agravat.Mm si hipotiroidie si amenoree poate e legata de asta dar orice as minca tot am constipatii si fara pastile nu merge. Maninc fructe legume, carne mai putin ca nici nu o iubesc, dar lactate multe, brinza slaba. Mama imi zice ca nu maninc bine ca prea putin ca nu maninc mai consistent, ca nu consum prajeli dar eu consider ca asa e sanatos. Mentionez ca am 1 62 cm si 45 kg,23 ani. Parintii ma cearta pentru modul meu de a minca dar eu maninc din toate cite putin.dar fara prajeli doar foarte rar. Poate e ceva gresit in alimentatie cu toate ca consum vegetale si fibre, carne nu prea, dar maninc multe lacate, chefir si brinz slaba, oua fierte, fructe legume .Parintii zic ca alimentatia mea e deficitara ca tre sa consum atitea fructe ci si o bucata de carne mai... [continuare]
Buna, am un frate care acum 2 saptamani a fost diagnosticat cu colita ulcerativa (afectat intregul colon). A petrecut o saptamana in spital timp in care nu a mancat decat piept de pui, orez si morcovi fierti, paine prajita. Ne-a fost data o lista cu alimenta permise de catre dna doctor, dar ne-a spus sa le introducem pe rand. Lista aceea continea printre altele lapte, in timp ce ea insasi ne-a spus ca este strict interzis laptele. Atunci m-am decis sa caut pe internet ceva recomadari. Dar la fel m-am lovit de tot felul de contradictii. Va rog sa ma ajutati, nu mai stim ce sa ii dam sa manance. Mentionez ca are un singur scaun pe zi si au disparut si sangerarile. Deocamdata a mancat doar piept de pui la gratar sau fiert, orez si morcovi fierti, paine prajita, banane. As dori daca se poate sa imi dati cateva exemple de alimente pe care i le-am putea introduce in regim la momentul acesta (ex. peste, paste cu ou fara ou, mamaliguta, biscuiti, alte legume?) . Asteptam cu nerabdare un... [continuare]
am un baietel de 1 an jumate are, 9,5 kg, s-a nascut cu 2,900. Nu are pofta de mancare, mai bin e zis nu il atrage mancarea de nici un fel. problemele au inceput chiar de la diversificare.Mananca maxim 100 g mancare la masa, mai mult pasata, si cam 500 ml lapte praf. Nici cu fructele nu stam prea bine, mananca rar, dulciuri nici atat, nici facute in casa nici cumparate. Nu este curios sa incerce mancarea, nici macar ce mancam noi, ne da noua sa mancam dar la el in gura nu baga, duce pana langa gurita dar nu gusta. Mananca numai daca are ce face la masa, ceva care sa ii atraga atentia. A stat si 8 ore nemancat, la sfatul medicului, daca nu vrea sa manance la masa sa il las nemancat pana la masa viitoare. Pofta, sau mai bine zis lipsa poftei a fost aceeasi. Fe, Ca si hemoleocograma au iesit bine. I-am dat si mulivitamine, ulei de cod... dar nimic cu pofta de mancare. In ultimele 2 luni nu a luat in greutate dar nici nu a slabit. inaltimea este de aprox 81 cm. Nu stiu cum sa mai... [continuare]
Cancerul de san - lactatele, incluse sau excluse din dieta bolnavului?
Sunt foarte confuza cu privire la alimentatia in cazul cancerului in genereal, de san in special. Mama mea este afectata de aceasta groaznica boala si vreau sa ii fiu alaturi cum pot. In prezent , au trecut2 luni de la operatie (mastectomie totala) abia a facut o sedinta de chimioterapie si se simte foarte bine. Doctorul ei oncolog, printre recomandarile facute, a amintit si lactatele. Acum, cititnd pe internet, diferite site-uri medicate, diferite rapoarte de cercetare, car afirma ca lactatele cresc riscul aparitiei cancerului de san si trebuie excluse din alimentatie. Intrebarea mea e simpla. Pot sau nu bolnavii de cancer sa consume lactate? In ce masura afecteaza sau ajuta? M-ar ajuta foarte mult un raspuns din partea unui profesionist in legatura cu alimentatia recomandata. Legume Fructe, Cereale, Da, stim. Dar despre lactate, cafea, carne de pui,vin, citrice, alimente care aduc o bucurie mult mai mare decat oamenilor sanatosi, sunt... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter