morcovi vitamine
Alimente care reduc densitatea osoasa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anumite alimente si nutrienti pot reduce densitatea oaselor si pot creste riscul aparitiei osteoporozei. Probabil cunoasteti faptul ca atat calciul, cat si vitamina D sunt necesare pentru ca oasele sa fie puternice. Ceea ce probabil nu stiti este ca exista anumite elemente din dieta dumneavoastra care pot reduce densitatea oaselor, crescand riscul instalarii osteoporozei. Proteinele si osteoporoza Aveti nevoie de proteine pentru ca oasele dumneavoastra sa fie puternice, dar atunci cand mancati alimente care contin prea multe proteine, corpul dumneavoastra produce substante chimice numite sulfati, care pot determina pierderea calciului din oase. Acest efect asupra oaselor este mai probabil sa apara in cazul proteinelor animale decat in situatia proteinelor vegetale. Cercetatorii au descoperit ca femeile care mancau carne rosie de cel putin cinci ori pe saptamana aveau probabilitati mai mari de a inregistra fracturi osoase, fata de femeile care includeau... [continuare]
Informatii surprinzatoare despre beta-caroten
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Beta-carotenul este un pigment rosu-portocaliu gasit in plante si fructe, in special in compozitia morcovilor, dar si a altor legume colorate. Organismul uman transforma beta-carotenul in vitamina A (retinol), deci beta-carotenul este un precursor al vitaminei A. Organismul are nevoie de vitamina A pentru mentinerea sanatatii pielii, a mucoasei membranelor, pentru un sistem imunitar eficient si pentru mentierea sanatatii vederii. Beta-carotenul nu este, in sine, un nutrient esential, precum vitamina A. Ce nu stiati despre beta-caroten - Beta-carotenul prezent in alimente este o sursa sigura de vitamina A. Aceasta vitamina poate proveni din alimentele consumate, dupa ce organismul sintetizeaza beta-carotenul sau, sub forma de suplimente. Avantajul beta-carotenului provenit din surse naturale este ca organismul il converteste in vitamina A, in functie de cantitatea de care are nevoie. Excesul de vitamina A este toxic si poate fi inregistrat doar in urma utilizarii de... [continuare]
Tot ce trebuie sa stiti despre antioxidanti
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Antioxidantii sunt o categorie de vitamine si ingrediente nutritive care ajuta organismul sa scape de actiunea nociva a radicalilor liberi, molecule care produc oxidarea celulelor si instalarea diverselor tipuri de cancer. Importanta antioxidantilor este acceptata in prezent pana si in randul expertilor in medicina cu viziuni conservatoare, fiind asumata de multe persoane in alegerile alimentare de zi cu zi. Rolul antioxidantilor in organism Un antioxidant este o molecula capabila sa inhibe oxidarea unei alte celule. Astfel, antioxidantii rup lantul reactiilor radicalilor liberi, sacrificandu-si electronii proprii pentru a hrani radicalii liberi. Din acest motiv, mai sunt considerati si donatori de electroni. De altfel, antioxidantii fac parte din mecanismul natural de protectie a celulelor organismului impotriva atacurilor speciilor reactive de oxigen. Corpul permite circularea unei varietati de nutrienti cu proprietati antioxidante si produce enzime... [continuare]
5 legume mai putin comune si cum pot fi consumate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In afara de rosii, castraveti si ardei, in meniul zilnic se pot strecura si alte legume mai putin comune, dar la fel de bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti precum soiurile vegetale consumate la scara larga. Multi dintre noi ignora numeroase legume gustoase si hranitoare, doar din pricina aspectului si texturii lor aparte. Diversificarea meniului zilnic poate fi realizata usor cu ajutorul acestor soiuri de legume mai putin populare, odata ce invatati cum sa le consumati! Legume sanatoase dar mai putin cunoscute Consumate doar in anumite regiuni ale tarii noastre sau provenite din colturi exotice ale lumii, urmatoarele legume mai putin cunoscute au proprietati nutritive unice, de care va puteti bucura la fiecare masa principala. Prazul Arata ca o ceapa verde mutanta, insa furnizeaza nutrienti importanti, in schimbul unui gust mai dulce. Prazul este consumat in cantitati mari in regiunea Olteniei, un ingredient-cheie al multor preparate... [continuare]
Coacazele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Coacazele sunt bogate in fitonutrienti si antioxidanti care ofera multiple beneficii pentru sanatate. Aceste fructe de padure mici, rotunde, dispuse in ciorchine, sunt surse excelente de vitamine esentiale si minerale. Sarace in grasimi si calorii, coacazele sunt recomandate si in curele de slabire. Continutul important de fibre regleaza digestia si trateaza constipatia sau alte probleme digestive. Rosii sau negre, coacazele ar trebui sa se regaseasca frecvent intr-o dieta echilibrata. Informatii nutritionale O cantitate de aproximativ 100 de grame de coacaze prezinta urmatoarele informatii nutritionale: Calorii: 63 kcal; Carbohidrati: 15 g; Proteine: 1,5 g; Grasimi: 0,5 g; Fibre: 4,5 g; Acid Folic: 8 mcg; Niacina: 0,3 mg; Acid pantotenic: 0,4 g; Piridoxina: 0,6 g; Riboflavina: 0,5 mg; Tiamina: 0,5 mg; Vitamina A: 230 UI; Vitamina C: 180 mg; Sodiu: 2 mg; Potasiu: 0,1 mg; Calciu: 55 mg; Cupru: 0,5 mg Fier: 1,5 mg; Magneziu: 24 mg; Mangan: 0,25... [continuare]
de cate ori mananc cruditati ( de ex. mere, salata verde ), ma balonez, usoare crampe, bolboroseli ), in general o senzatie acuta de disconfort.( nu am diaree ). din ce cauza am aceste probleme si exista vreun medicament ajutator ? vitaminele se gasesc in cruditati, toata lumea le recomanda dar neputandu-le consuma, ce-mi ramane de facut ? Nausia [continuare]
de cativa ani ..nu prea imi cresc unghiile ,dar chiar nu pot sa-mi dau seama de ce ..din lipsa vitaminelor .mineralelor nu poate fi.(pentru ca de exemplu parul imi creste frumos) .care ar fi putea fi alte cauze? [continuare]
Buna ziua, Mama mea a fost diagnosticata cu limfom non Hodgkin cu celule Tip B difuz, mi s-a recomandat sa se evite folosirea vitaminei B12. Recent am citit despre ciuperca Agaricus Blazei Murill, despre care se spune ca este foarte eficenta in scaderea tumorilor dar am observat ca si aceasta contine vitamina B12. Ce ar trebui sa fac? Sa evit si aceasta ciuperca ? A incercat cineva aceasta ciuperca? [continuare]
buna ziua sotul meu are 45 de ani si are diabet zaharat tip 2 de vreo 2ani.Nu stiu cum as putea sa aflu despre o lista cu ce anume adica un meniu complet pentru o saptamana cel putin,pentru ca nu ami stiu ce sa-i dau sa manance:am incercat sa ii sarvesc numai mancare gatita,si la servici numai mancare gatita primeste dar pur si simplu a scazut mult in greutate si nu era gras nici inainte,dar face mult efort fizic la servici.As dori cat mai multe sfaturi si meniuri. va multumesc Cat de des pot sa-i dau vitamine ptr diabetici? [continuare]
Am citit recent ca sucul de portocale afecteaza smaltul dintilor.Ce credeti despre asta ?Eu beau in fiecare dimineata suc extras din 1 mar mai mare,100 -150 gr morcov si 200 gr portocale...ma juta sa fac fata activitatii zilnice.Nu stiu ce sa fac ? [continuare]
Am un nepotel de un an si o luna. Acum o saptamana a avut diaree ( cam 2 scaune moi pe zi ) 2 zile, i-am tinut putin regim, i-a trecut, apoi a revenit diareea. Trei zile i-am dat sa manance doar mucilagiu de orez, supa de morcovi si Humana HN. De ieri scunul este tare, cred ca dieta este suficienta, dar nu stiu cum sa trec la alimentatia normala, pot sa ii dau HUmana HN combinat cu lapte NAN, cum a baut pana la diaree ? [continuare]
Greutate fetita 5 luni , motiv de ingrijorare ?
Buna ziua , Am o fetita de 5 luni ( face pe 10 decembrie ) , am nascut-o cu 3100 kg , 65 cm. Am alaptat-o pana la 3 luni , dupa care am trecut pe lapte Milupa . In prezent are 5 luni , 6000 kg , 65 cm , este foarte vioaie si activa . In 24 de ore mananca 6 biberoane , dintre care 2 sunt cu cereale ( 100 ml ) , si restul de 4 biberoane sunt cu lapte praf ( 120 - 140 ml ) . La ora 10.30 si ora 17.000 ii dau piure de fructe ( mar ) sau suc de mandarina ( cateva lingurite ) . Mentionez ca i-am administrat vitamine polivital 4 pic / zi in luna a 4 - a / 14 zille , calciu sirop 5 ml /zi / 10 zile /luna . Pana in prezent nu a avut febra niciodata sau alte boli . Va rog frumos sa imi dati un sfat in ceea ce priveste alimentatia si sa imi spuneti daca este nevoie sa ii fac analize pentru a depista de ce nu se ingrasa mai mult fetita . Multumesc anticipat , Luiza Mocanu [continuare]
tratamentul il tin mananc regim adica orez fiert, morcovi fierti, carne de pui fiarta dar fara piele si zeama dar continua balonarea, intestinele ziceti ca se bat, crampe abdominale si scaune proaste. Nu ies din casa ca nu pot tot timpul am si senzatie de treaba mare pe mine. Spuneti ce sa fac [continuare]
Baiatul meu cu varsta de 14 ani are mai tot timpul palmele foarte deshidratate mai ales in varful unghiilor. Crema de maini nu-l mai ajuta. Ceea ce il mai ajuta era morcovul ras si strans in maini. Nu stiu care-i cauza! [continuare]
Buna ziua, am o problema si sunt speriat va rog daca se poate sa ma ajutati.Aproximativ de 2 saptamani am inceput sa ma simt rau, slab, ameteam, fara putere in muschi, hiperventilatie, medicul de familie mi-a recomandat sa urmez un tratament cu vitaminele B1 B6 B12 si Calciu intravenos, am facut acest lucru si mi-am revenit total, ma simteam foarte bine.Insa acum 3 zile am inceput sa ma simt rau din nou, respiratie grea, simteam de parca mi-ar paraliza muschii, o amorteala usoara si degetele de la ambele maini amortite partial, dar mai ales pe mana stanga, o stare de lesin, cap usor si parca mi s-ar contracta si s-ar intari muschii pe abdomen dar si in zona burtii, am cerut sa fiu dus cu salvarea pentru ca ma speriasem, la spital mi-au facut EKG care a iesit absolut bine fara nici o urma de disfunctii ale inimii, tensiunea mi-a crescut la 150 / 100 tin sa precizez ca de 2 luni iau tratament pentru hiper tensiune, la spital mi-au spus ca ma simt rau de la un medicament numit... [continuare]
Ma sperie lupta cu citostaiticele....pot aduce mortea?
tatal meu are cancer la gat. A urmat sedintele de radioterapie si acum are un set de citostatice timp de 6 luni cu un nr de 2 pe luna.Intrebarea mea este cum sa prevenim efectele negative gen greata, lesin, varasaturi, dureri de oase, frisoane, caderea parului, etc.? Daca exista suplimente alimentare de tip naturiste care sa previna aceset efecte si sa il ajute in acesta lupta grea? Daca trebuie sa urmeze un anumit regim alimentar( fructe, legume) ? ce vitamine ii putem da pentru a nu isi pierde pofta de mancare? va multumesc [continuare]
Stare de sfarseala , molesala de 4 luni, usoare ameteli
Buna ziua , am 25 ani , sex masculin , iar de vre-o cca. 4 luni am confrunt cu o problema care se manifesta in felul urmator : Am o stare de slabiciune in tot corpul dureri osoase , dureri articulare , senzatie de dispneee (simt nevoia sa oftez mai mereu) ;am senzatia de febra desi mi-am luat temperatura si este normala . Iar la cel mai mic efort obosesc fara sa gafai , simtindu-ma slabit in tot corpul ; cand nu am aceasta stare am o stare de iritabilitate continua , de aproape 4 luni nu reusesc sa scap de aceasta problema si nu stiu ce investigatii sa mai fac. Am facut analize de sange, ekg , radiografie pulmonara toate iesiind ok , am luat vitamine precum calciu magneziu etc, nici o schimbare . Am intrebat vre-o 4 doctori (inclsiv medic de fam) de-alungul timpului , primind numai pareri si opinii , incercandu-le pe toate dar fara succes . Intrebarea mea este uromatoarea: ce investigatii as mai putea face si ce ar putea fi ? Va multumesc anticipat! [continuare]
Buna ziua!am o fetita de 8 luni si de 4 luni, ne chinuim sa scapam de niste bubite mici ,rosii, care se transforma in pete maronii si se exfoliaza.Noi locuim in Germania si pediatrul de aici zice ca sunt de la apa si aerul foarte dur.Am primit o crema pentru ten uscat si recomandarea sa facem baita la 10 zile.Acum am cumparat de la farmacie o crema cu vitamina B12,rezultatele sunt aceleasi.Bubitele sunt pe fata si picioare iar acum are 2 si pe manute.Va rog sa ma ajutati ma gandesc la ce e mai rau. [continuare]
Niacina
vitamina b3, denumita si acidul pantotenic, niacina sau vitamina PP, participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor. Ea atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange. De asemenea modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui - participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei. Este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulina). Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii). Vitamina B3 este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare, doza zilnica recomandata fiind de 20 mg. Carenta... [continuare]
Retinol
Este o vitamina cu rol important in protectia pielii si a mucoaselor, asigurand buna functionare a sistemelor osos si nervos. Este, de asemenea, necesara pentru vedere, cresterea si formarea oaselor si rezistenta organismului la infectii. Vitamina A se gaseste in natura sub doua forme: retinol (prezenta in alimentele de origine animala) si provitamina A sau caroten (care se gaseste atat in produsele animale cat si in cele vegetale). Retinolul ajuta vederea pe timp de noapte, dar si in bolile de inima, diabet, conjunctivite, glaucom, probleme gingivale si alcoolism. Carenta de vitamina A se manifesta prin: lipsa poftei de mancare, diminuarea gustului, diaree. schimbari la nivelul dintilor si a pielii, procese de ulcerare a globului ocular, aparitia de cosuri pe fata, ingrosarea pielii si scaderea secretiei sudorale. Pot apare afectiuni ale aparatului urogenital cum ar fi: usturimi la urinat, mictiuni mai frecvente, reducerea instinctului sexual, tulburari in procesul de... [continuare]
Colina
Colina este o vitamina hidrosolubila care intervine in degradarea acizilor grasi, anumitor acizi aminati si a glucozei. Este o vitamina care nu este distrusa la caldura sau umiditate, dar lumina, alcalinitatea si oxigenul o afecteaza. Impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali si contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor inutili acumulati in organism, inlesneste functiile ficatului (ajutand la eliminarea toxinelor din organism) si ale vezicii biliare - faciliteaza folosirea corespunzatoare a grasimilor si a colesterolului de catre organism. Indicatii terapeutice - Colina este indicata in: ameliorarea capacitatii de memorare, in tratarea alcoolismului, in ateroscleroza, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, hipoglicemie, stres, ciroza hepatica, ameteli, ulcer gastric, dureri de inima, blocaj renal, o inflamare a pielii si a limbii. Concentratia acesteia in organismul uman determina si stimuleaza cresterea parului si intarzie caderea... [continuare]
Biotina
Vitamina H, numita colina sau biotina, este o vitamina hidrosolubila care intervine in degradarea acizilor grasi, anumitor acizi aminati si a glucozei. Este o vitamina care nu este distrusa la caldura sau umiditate, dar lumina, alcalinitatea si oxigenul o afecteaza. Impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali si contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor inutili acumulati in organism, inlesneste functiile ficatului (ajutand la eliminarea toxinelor din organism) si ale vezicii biliare - faciliteaza folosirea corespunzatoare a grasimilor si a colesterolului de catre organism. Indicatii terapeutice - Colina este indicata in: ameliorarea capacitatii de memorare, in tratarea alcoolismului, in ateroscleroza, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, hipoglicemie, stres, ciroza hepatica, ameteli, ulcer gastric, dureri de inima, blocaj renal, o inflamare a pielii si a limbii. Concentratia acesteia in organismul uman determina si stimuleaza... [continuare]
Acid pantotenic
Vitamina B3, denumita si acidul pantotenic, niacina sau vitamina PP, participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor. Ea atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange. De asemenea, modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui - participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei. Este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulina). Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii). Vitamina B3 este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare, doza zilnica recomandata fiind de 20 mg. Carenta... [continuare]
Carovit, granule
Ce este Carovit si pentru ce se utilizeaza Indicatii Vitaminele A, B, C, provitamina a (beta-caroten), zaharurile direct asimilabile, sarurile minerale si microelementele (fier, fosfor, potasiu, magneziu, mangan etc.) din compozitia morcovului fac din acesta una din cele mai valoroase legume din alimentatia omului. Carovit are actiune tonica, vitaminizanta, antianemica si remineralizanta. Stimuleaza digestia, este antidiareic, favorizand cicatrizarea si epitelizarea, stimuleaza metabolismul ochiului. Astenii, tulburari de crestere, deficiente ale acuitatii vizuale, anemii, disfunctii digestive. Mod de administrare 2-3 linguri pe zi; indicat pentru toate varstele. Este indicat ca si complement alimentar in alimentatia copiilor. O lingurita cu varf de Carovit corespunde la 100 ml suc de morcov. Informatii suplimentare Compozitie Extract de Daucus carota, dextroza. Ambalaj Flacon cu 100 g granule. [continuare]
Stop apetit (cu arome de capsuni, vanilie, ananas si ciocolata)
Compozitie Sucroza, dextroza, fructoza, lapte degresat, pudra de zer, calciu caseinat, proteine din soia, celuloza purificata, fibre din tarate, carrageen, malto-dextrina, lecitina, DL-metionina, aspartam, arome naturale si artificiale, precum si urmatoarele vitamine si minerale: vitamina E acetat, acid ascorbic, niacinamida, vitamina A palmitat, pyridoxina hidroclorida, thiamina mononitrata, vitamina D3, riboflavina, biotina, acid folic, vitamina B12 calciu pantotenat, oxid de magneziu, calciu fosfat, potasiu clorid, calciu carbonat, ortofosfat feric, oxid de zinc, sulfat de mangan, sulfat de cupru, iodura de potasiu. Actiune terapeutica Este hrana delicioasa, dietetica si sanatoasa care va ajuta sa pierdeti din greutate repede, natural si placut. 3 pahare cu Stop Apetit asigura 100% necesarul nutritiv zilnic recomandat pentru adulti, continand cele 11 vitamine esentiale, 7 minerale importante, calciu si potasiu naturale, proteine, tarate, fibra. Fibra vegetala, taratele si... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter