metaboli
Diabetul zaharat si kinetoterapia
Dr. Carmen Mihalache
Director medical
Ce este diabetul? Diabetul este o boala metabolica, cu evolutie lunga, manifestata prin cresterea glicemiei (normal 0,8 - 1 g 0/00), aparitia zaharurilor in urina; clinic bolnavul prezinta polidipsie (dorinta mare de lichide), polifagie (foame exagerata) si poliurie (cantitati mari de urina emise). Tipuri de diabet Clasificarea diabetului: Tip 1: caracterizata prin distrugerea celulelor producatoare de insulina din pancreas, conducand la lipsa totala de insulina, ea aparand mai ales la copii si tineri dar poate aparea si la adult. Tip 2: caracterizat prin prezenta unei cantitati insuficiente de insulina sau o anomalie a utilizarii insulinei de catre organism. In ambele cazuri, glicemia creste. Diabeticul prezinta frecvent diverse supuratii (ex: abcese, furuncule, infectii urinare, infectii ale unor plagi) si paradontoza, scadere in greutate, vedere incetosata, uscaciunea mucoasei bucale. Aceste simptome sunt datorate nivelului ridicat al glicemiei. Persoanele cu... [continuare]
Nutritia pe timpul verii
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Vara este anotimpul potrivit pentru adoptarea unei diete sanatoase, hipocalorice, dar diversificate, ideala pentru scaderea in greutate si totodata pentru pastrarea unui echilibru metabolic corespunzator. Vara aduce cu ea o multime de alimente gustoase si hranitoare precum fructele de padure (bogate in antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului), rosiile, ardeii grasi (sursa bogata de vitamina C), pestele si salatele de legume si fructe. Exista mai multe probleme de sanatate sau legate de ingrijirea corporala care pot fi remediate prin adoptarea unei diete corespunzatoare. Pe timpul verii, limonada, sucurile ,frutele si multa apa au devenit parte din dietele de vara pentru a mentine organismul in mod natural racoros. Cu toate acestea , lichidele nu sunt singura solutie pentru a invinge caldura si pentru amentine organismul hidratat. anumite alimente ajuta ,de asemena,la mentinerea corpului in forma si racoare in lunile calde. Pielea uscata si... [continuare]
Insuficienta cardiaca cronica
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Insuficienta cardiaca cronica este determinata de incapacitatea cordului de a asigura un debit de sange corespunzator necesitatilor metabolice ale organelor si tesuturilor. Functiile inimii pot fi diminuate in contextul unor afectiuni ale miocardului, (miocardita, infarct miocardic, boli degenerative ale fibrei miocardice) sau printr-o suprasolicitare de volum sau presiune. Tipuri de insuficienta cardiaca In functie de localizare si evolutie clinica sunt descrise diferite forme: - Insuficienta cardiaca stanga este declansata de hipertensiunea arteriala, boli valvulare aortice (stenoza si insuficienta aortica), cardiopatii ischemice. Se manifesta clinic prin dispnee, fatigabilitate, palpitatii, iar pentr [continuare]
Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent)
Dr. Nenu Daniela-Elena
Medic rezident diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Ce este diabetul zaharat Diabetul zaharat este o afectiune endocrinologica caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismul glucidic. Diabetul zaharat apare atunci cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau cand modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea zaharului (glucozei) de catre celule. Daca secretia de insulina este deficitara sau in cazul in care exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul zaharului din sange (glicemia) este mult prea mare, iar tesuturile nu mai pot utiliza glucoza pentru producerea de energie. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si rinichilor. Daca glicemia atinge valori foarte mari se produce un dezechilibru metabolic sever ce caracterizeaza cetoacidoza diabetica (CAD). Diabetul zaharat tip 1 apare la orice... [continuare]
Ghidul pacientului diabetic
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati In mod normal, in cazul unor infectii, organismul elibereaza anumiti hormoni care ajuta organismul in lupta cu boala. Acesti hormoni cresc glicemia (nivelul glucozei in sange), astfel incat sunt necesare cantitati tot mai mari de insulina pentru mentinerea unui echilibru metabolic optim. In cazul persoanelor diabetice, chiar si o infectie sau o afectiune minora pot creste dramatic glicemia, ducand in final la cetoacidoza diabetica sau coma diabetica hiperosmolara. Colaborarea medic- pacient: element important in preventia complicatiilor Este foarte important ca medicul specialist diabetolog sa stabileasca un protocol corect pentru copiii si adultii cu diabet zaharat, pentru evitarea complicatiilor care pot aparea secundar unor afectiuni intercurente. Astfel, medicul specialist diabetolog trebuie sa stabileasca cat mai exact dozele corecte de insulina care trebuie administrate pe parcursul afectiunilor intercurente (de exemplu viroze respiratorii) sau in cazul unor... [continuare]
Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Orice dieta din care sunt complet excluse grasimile este periculoasa pentru sanatate. Grasimile sau lipidele, joaca un rol esential in biologia celulelor, tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice si mentinerea starii de sanatate. Grasimi de origine vegetala Denumire Acizi grasi % Raport Omega 6/Omega 3 Colesterol mg% Acizi grasi trans % Rezistenta la incalzire/recomandari de utilizare - Saturati Mono-nesaturati Omega 9 (acid oleic) Poli-nesaturati - - - - - - - Acid linolenic (Omega 6) Acid linolenic (Omega 3) - - ... [continuare]
Cheagurile de sange
Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Generalitati Sangele circula prin vene si artere aprovizionand cu nutrienti celulele, pentru functionarea optima a acestora, si contribuind la eliminarea deseurilor rezultate in urma procesului metabolic. Atunci cand vasele de sange sunt deteriorate sau exista leziuni la nivelul lor, sangele este capabil sa se coaguleze pentru a repara prejudiciul si pentru a restabili integritatea sistemului circulator. Mecanismul de coagulare implica actiunea a numerosi factori care se concretizata prin prezenta unui cheag, acolo unde este nevoie. Initial, atunci cand un vas de sange este vatamat, membrana din interiorul acestuia concentreaza trombocite in acea zona si obtureaza peretele vasului de sange. Aceste trombocite elibereaza apoi o serie de substante chimice care activeaza factorii de coagulare (numiti si cascada de coagulare). In urma coagularii se formeaza fibrinele (proteine) care se leaga unele de altele, formand o plasa si in cele din urma un cheag de sange. Sangele circula... [continuare]
Obezitatea
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Obezitatea nu este numai o problema estetica ci este o boala caracterizata prin sporirea greutatii corporale mult peste nivelul greutatii ideale, cu ample consecinte asupra starii de sanatate. Aparitia obezitatii influenteaza aspectul fizic al persoanei dar si starea ei psihica. Excesul ponderal genereaza numeroase complicatii: diabet zaharat, afectiuni cardiace si cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala, apnee de somn, tulburari locomotorii, tulburari psihice (depresie, anxietate, stima de sine scazuta, izolare sociala), afectiuni digestive si pulmonare. Indicele de masa corporala Pentru a diagnostica aceasta boala se foloseste indicele de masa corporala (IMC). IMC este un instrument de evaluare a greutatii raportata la inaltime. Pentru ca foloseste inaltimea si greutatea, doi parametri usor de masurat de catre oricine, este foarte simplu si rapid sa afli daca ai probleme de greutate. Formula lui de calcul este urmatoarea: greutatea (masurata in kilograme) se... [continuare]
Esentialul despre dializa peritoneala
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Definitie Dializa peritoneala este o modalitate foarte eficienta de a inlatura produsi toxici si metaboliti din organism, in conditiile in care aceste functii nu mai pot fi indeplinite de catre rinichi. Rinichii devin incapabili sa exercite astfel de roluri (vitale in economia organismului) cand sufera de boli cronice, precum insuficienta renala cronica, boala renala terminala sau cand se confrunta cu o afectiune de tipul insuficientei renale acute. Intr-o astfel de situatie rolul lor de eliminare este preluat doar temporar de dializa peritoneala, pana cand functia este restabilita. Aceasta procedura foloseste peritoneul pe post de membrana de filtrare, de-a lungul careia fluidele si substantele dizolvate (uree, creatinina, glucoza, albumina, electroliti) sunt filtrate din sange si astfel nivelul electrolitilor este readus la normal. Fluidul este introdus printr-un tub montat permanent in abdomen si este eliminat apoi in fiecare noapte in timp ce pacientul doarme (in cadrul... [continuare]
Constipatia
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Desi majoritatea persoanelor catalogheaza drept constipatie absenta tranzitului intestinal pe o perioada mai lunga de o zi, aceasta este caracterizata atat de frecventa, cat si consistenta scaunului. Activitatea normala a tubului digestiv poate varia de la trei scaune pe zi pana la 3 scaune pe saptamana, fara a indica o afectiune subiacenta. De asemenea, aproape fiecare individ poate avea scaune mai rare decat in mod obisnuit si cu caracter temporar, in functie de diversi factori de mediu, precum hidratarea, alimentatia sau schimbarea habitatului. Intelegand cauzele care duc la declansarea constipatiei, pacientii pot prezenta ameliorarea si chiar preventia acesteia pe termen lung. Cauzele constipatiei Pentru a intelege ce inseamna constipatia, trebuie explicat mecanismul prin care functioneaza colonul (intestinul gros). Pe masura ce alimentele semilichide avanseaza in tubul digestiv, pe intreg traiectul intestinal au loc procese de reabsorbtie a apei, astfel... [continuare]
Sindromul ovarelor polichistice: cauze, diagnostic si tratament
Dr. Dominic Cristofor
Medic Specialist Endocrinologie
Ce inseamna sindromul ovarelor polichistice (SOPC)? Sindromul ovarelor polichistice este o forma de disfunctie ovariana care are efecte negative hormonale si metabolice asupra intregului organism. In primul rand denumirea acestui sindrom atrage dupa sine multe confuzii. Prezenta chisturilor ovariene nu este obligatorie pentru diagnostic iar pe de alta parte se stie ca peste 20% din femei pot avea aspect ecografic de ovare polichistice fara sa asocieze vreo disfunctie ovariana. Procentul de femei de varsta fertila afectate de SOPC este mai mic, de aprox. 5-7%. Ca orice sindrom, aceasta afectiune trebuie inteleasa ca o asociere intre mai multe semne (sunt suficiente 2 din urmatoarele 3): 1. Menstruatii neregulate sau intarziate sistematic (oligomenoree) pana la intrerupere (amenoree), avand ca substrat, ca si infertilitatea, lipsa ovulatiei (anovulatie); 2. Dezechilibru hormonal ovarian cu productie in exces de hormoni de tip masculin. Acesta este fie... [continuare]
Dieta pentru persoanele cu ficat gras
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Simptomele ficatului gras trec, de foarte multe ori, neobservate, o perioada foarte lunga de timp.. Diagnosticul, de cele mai multe ori, se stabileste in urma unor teste medicale. Cauzele unui ficat gras pot fi: consumul excesiv de alcool, consumul de droguri, obezitatea, diabetul, tulburarile metabolice sau malnutritia. Uneori scaderea brusca in greutate (manifestare intalnita in bypass-ul gastric, de exemplu) poate provoca boala. Totusi, cea mai comuna cauza ramane consumul excesiv de alcool. In ultimii ani si in special la varste foarte tinere (copii, adolescenti, adulti tineri), cauza principala este alimentatia nesanatoasa, bazata in special pe alimente foarte procesate, de tip fast-food, junk-food, dulciuri concentrate, sucuri si bauturi energizante hipercalorice. Boala ficatului gras in care NU este implicat consumul de alcool, se numeste steatohepatita nonalcoolica. Nu exista nici un tratament care sa trateze in mod special ficatul gras, dar dieta specifica... [continuare]
Vitaminele
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Vitaminele reprezinta un grup de substante organice naturale, necesare organismului (desi in cantitati mici), pentru realizarea in conditii optime a unor procese metabolice esentiale. Vitaminele, prin moleculele lor, nu elibereaza energie si nu au nici roluri plastice, insa sunt esentiale in generarea acesteia. Deoarece majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de catre organism, acesta trebuie sa le primeasca prin dieta (fie ca atare, fie sub forma de provitamine). Vitamine esentiale Exista 13 vitamine esentiale (lipsa lor afecteaza functionalitatea normala a organismului): A, C, D, E, K, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic, biotina, vitamina B6, vitamina B12, acidul folic. Functiile vitaminelor sunt complexe, incluzand aici: functie de hormoni sau hormon-like (vitamina D), antioxidanti (vitamina E), rol in cresterea si diferentierea tisulara (vitamina A) si lista poate continua. Vitaminele sunt grupate in doua categorii... [continuare]
Despre tiroida si afectiunile ei
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Generalitati Tiroida este una din cele mai mari si importante glande endocrine ale organismului. Activitatea ei este reglata prin influenta hormonilor hipofizari (TSH) si hipotalamici (TRH). Este localizata in loja cervicala anterioara, inferior de cartilajul tiroid ('marul lui Adam' cum este numit la barbati) si secreta mai multi hormoni, in principal tiroxina( T4), triiodotironina(T3) si calcitonina (hormon important in homeostazia calciului). Cei doi hormoniT3 si T4, au urmatoarele roluri: • cresc activitatea metabolica in aproape toate tesuturile; • intervin in producerea de proteine, la copii stimuland cresterea scheletului; • in metabolismul glucidic si lipidic; • influenteaza termoreglarea organismului; • intervin in dezvoltarea si maturizarea sistemului nervos. Orice modificare in secretia hormonilor tiroidieni si a hormonilor reglatori TSH(hormon tireotrop)si TRH(hormoneliberator de tireotropina), duce la instalarea unor dezechilibre, ceea ce clinic se... [continuare]
Afectiuni cauzate de trigliceride
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Ce sunt trigliceridele? Trigliceridele sunt un tip de grasime foarte comun in corpul uman. Nivelurile ridicate ale trigliceridelor cresc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, insa exercitiile fizice regulate si adoptarea obiceiurilor alimentare sanatoase pot aduce nivelul de trigliceride inapoi la normal. Afectiunile frecvent cauzate de nivelul crescut al grasimilor sunt atacul de cord si accidentul vascular cerebral. Aproximativ 25% dintre oamenii din SUA au trigliceride mari. Majoritatea grasimilor pe care le consumam (cum ar fi untul) sunt sub forma de trigliceride. Caloriile suplimentare, alcoolul si zaharul din corp se transforma in trigliceride. Corpul uman le stocheaza in celulele adipoase si le utilizeaza la nevoie. Trigliceridele si colesterolul sunt lipide, cu mentiunea ca trigliceridele sunt grasimi, iar colesterolul nu este. Colesterolul este o substanta pe care o produce ficatul, ulterior fiind folosit pentru consolidarea peretilor celulari si... [continuare]
Sindromul ovarului polichistic
Dr. Romina Dinulescu
Medic primar obstetrica-ginecologie
Generalitati Sindromul ovarului polichistic reprezinta un dezechilibru hormonal care interfera cu ovulatia normala. Femeile cu acest sindrom nu au un ciclu menstrual normal, regulat. Acest dezechilbru homonal afecteaza si alte sisteme ale corpului, cum ar fi sistemul metabolic si cel cardiovascular. Majoritatea femeilor cu ovar polichistic prezinta numeroase chistui mici (mai mici decat un bob de mazare) la nivelul ovarelor intr-o anumita perioada de timp. Totusi unele femei cu sindrom al ovarului polichistic nu au ovare polichistice, dar au simptome ale acestui sindrom. Cauze Cauza dezechilibrului hormonal din sindromul ovarului polichistic nu este pe deplin inteleasa, dar par sa fie implicati factori genetici. Fiicele si surorile femeilor cu acest sindrom au 50% risc de a dezvolta boala. Productia anormala de insulina si problemele metabolice pot contribui la dezvoltarea sindromului ovarului polichistic. Daca nu se produce ovulatia normala pentru o perioada de timp... [continuare]
Generalitati Zincul reprezinta un oligoelement mineral cu rol metabolic in stimularea activitatii nervoase si musculare, dar si in intarirea sistemului imunitar. Are particularitatea de a participa la formarea a peste 60 de tipuri diferite de enzime. Organismul adult contine 2-3 grame de zinc, peste 50%din acesta fiind concentrat in muschi, iar restul distribuindu-se sistemului osos, tegumentelor, viscerelor (ficatul si pancreasul au un mare continut in zinc). Rolurile zincului includ: - participarea la reactia de aparare a organismului prin influentarea activitatii leucocitelor; - roluri in diviziunea celulara, in proliferarea si regenerarea tisulara (favorizeaza sinteza de acizi nucleici si proteine si asimilarea vitaminelor); - interventia in reglarea functiilor gonadelor (atat direct, cat si prin intermediul unor hormoni): instalarea pubertatii, dezvoltarea organelor genitale; - mobilizarea vitaminei A din ficat (cu rol in mentinerea acuitatii vizuale); - reducerea din... [continuare]
Dulciuri, minerale, vitamine, bere, vin, siropuri si pastile pentru stimularea poftei de mancare. Acestea sunt principalele ingrediente ale unui regim de ingrasare, recomandat persoanelor sanatoase, dar slabe din nastere. "Cei care se decid sa tina o dieta de acest tip trebuie sa adauge treptat in regimul lor alimentar un surplus de calorii", explica dr. Dan Cheta, nutritionist la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli metabolice "Nicolae Paulescu" din Bucuresti. Aceste calorii, spune medicul, trebuie luate in mod echilibrat, respectiv din toate grupele de alimente, deoarece schimbarile bruste pot provoca dezechilibre metabolice. "Este important sa existe o diversitate a meniurilor care sa asigure si lipide, si glucide, si proteine", spune dr. Cheta. Nutritionistii spun ca unu [continuare]
Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli
Autor: SfatulMedicului
Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]
Relatia dintre hepatita c si hepatita autoimuna
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Hepatita reprezinta termenul ce descrie inflamatia ficatului, indiferent de etiologie. Inflamatia poate fi determinata de o serie de factori, printre care alcool, medicamente si droguri, boli metabolice, boli autoimune si infectii virale. Dintre toate aceste cauze, infectiile virale sunt raspunzatoare de peste 50% din hepatitele acute. Hepatitele virale sunt cauzate de infectia organismului cu virusuri ce au tropism hepatic (adica au o afinitate deosebita pentru hepatocit), in special virusurile hepatice A, B, C, D si E. Trebuie precizat insa ca desi au o predilectie pentru afectarea ficatului, unele virusuri, in special B si C, determina si o simptomatologie generala adesea foarte importanta si zgomotoasa. Dintre acestea, infectia cu virus hepatic C starneste un interes deosebit. Specialistii estimeaza ca actual, in lume, exista peste 170 de milioane de pacienti infectati cu acest virus si ca din toate cazurile de hepatita virala, virusul C este implicat ca... [continuare]
Generalitati Uremia, sau sindromul uremic, este o afectiune complexa ce insoteste insuficienta renala si care asociaza existenta unor dezechilibre electrolitice, hormonale si metabolice, care se dezvolta in paralel cu deteriorarea functiei renale. Desi ea apare in mod caracteristic in ultimele stadii de evolutie ale insuficientei renale cronice, poate sa fie diagnosticata si in insuficienta acuta (daca functia renala se pierde rapid) sau in alte boli renale cu evolutie cronica. Uremia presupune existenta in sange a unor produsi metabolici care se elimina de obicei pe cale renala, cum ar fi in principal ureea, prezenta lor fiind insotita si de simptome clinice. Simpla prezenta a produsilor metabolismului azotului in sange se numeste azotemie si poate fi o descoperire paraclinica comuna multor afectiuni, renale sau nu. Pacientii uremici pot prezenta ca manifestari precoce anorexie, letargie, iar ca simptome tardive (aparute in cursul evolutiei bolii de baza) reducerea acuitatii... [continuare]
Alimentatia si varsta - dieta la menopauza
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Instalarea menopauzei implica aparitia unei game diverse de probleme de sanatate, de la afectiuni de ordin psihologic pana la probleme dermatologice, metabolice si osoase (osteoporoza fiind una dintre cele mai frecvente manifestari). Exista unele afectiuni asociate menopauzei care nu pot fi evitate si a caror aparitie este consecinta dezechilibrului hormonal caracteristic perioadei. Alte manifestari insa, pot fi reduse prin adoptarea unei diete corespunzatoare necesitatilor organismului. Principii de baza ale dietei la menopauza In perioada premergatoare instalarii menopauzei, cat si dupa, este esential ca dieta femeilor sa contina o gama cat mai variata de substante nutritive in cantitati optime necesitatilor, in special calciu si fier (dietele femeilor fiind in general sarace in aceste elemente). Iata cateva sfaturi pentru a avea o dieta sanatoasa: Aportul de calciu : in vederea aprovizionarii organismului cu o cantitate suficienta de calciu, se recomanda... [continuare]
Generalitati Magneziul este un macroelement mineral esential organismului prin functiile indeplinite si prin procentul relativ ridicat pe care il reprezinta in structurile corpului. Organismul adult contine, in medie, 20-30 de grame de magneziu, peste 50% din acesta fiind in oase (sub forma de fosfat de magneziu si carbonat de magneziu). Rolurile magneziului sunt predominant metabolice, fiind implicat in producerea si transportul energiei necesare diverselor procese fiziologice. Este implicat in proteinogeneza, in metabolismul lipidelor si glucidelor, catalizeaza o mare parte din reactiile biochimice, are rol in contractia si relaxarea musculara. Printre cele mai cunoscute functii sunt cele care implica homeostazia calciului si procesul de mineralizare, in care magneziul are un rol activ, regland echilibrul calcic (prin favorizarea absorbtiei si metabolizarii acestuia) si impiedica precipitarea lui cu formare de calculi (renali, biliari). Magneziul este un mineral care,... [continuare]
Ce sunt enzimele? Elementul cu adevarat remarcabil pe care il contin alimentele vii, in special cele neprelucrate, sunt enzimele. Enzimele reprezinta cheia pentru o absorbtie buna a hranei, fiind eliberate odata ce incepem sa mestecam. In egala masura, toate procesele noastre fizice depind de enzime. Care este rolul enzimelor? Acestea sunt principalii catalizatori ai tuturor reactiilor chimice din organismul nostru, fara de care am inceta sa functionam sau sa existam. Enzimele determina digestia, detoxifierea, imunitatea si toate celelalte procese metabolice si regeneratoare. Calitatea enzimelor noastre este reflectata in propriul nivel energetic si in vitalitatea noastra. Enzimele, intalnite in toate organismele vii, sunt molecule de proteine care digera hrana, descompunand-o in fragmente suficient de mici incat sa treaca in sange prin porii minusculi ai intestinelor. Ele reprezinta „clasa muncitoare“ a organismului. Pe langa actiunea de digerare a hranei,... [continuare]
6 bariere in calea pierderii in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Desi o persoana face exact ce ar trebui pentru a slabi, uneori obiectivul sau se lasa asteptat. Totusi, care ar fi barierele in calea pierderii in greutate? Urmatorii 6 factori ar ptuea fi vinovati de dificultatea inlaturarii kilogramelor in exces. 6 cauze care pot justifica dificultatea de a slabi 1. Ritm circadian neregulat - Ceasul biologic al organismului este cel care coordoneaza cererile metabolice ale organismului legate de ciclul de trezire si somn. Atunci cand o persoana este treaza capacitatea de metabolizare atinge limite superioare. Prin urmare, hrana consumata se digera mai repede si este eliberata energia si utilizata in mod eficient. In timpul somnului, digestia este incetinita, scade temperatura corpului iar mintea nu este la fel de alerta ca atunci cand o persoana este treaza. Intreruperea modelului constant de somn poate duce la pierderea masei musculare si la cresterea in greutate - unul dintre motivele principale din care oamenii care lucreaza... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter