mercur in apa
Beneficiile alaptarii
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Ce este alaptarea Alaptarea este una dintre cele mai eficiente modalitati de a asigura sanatatea si supravietuirea copilului. Cu toate acestea, contrar recomandarilor OMS, mai putin de jumatate dintre sugarii sub 6 luni sunt alaptati exclusiv la san. Laptele matern este alimentul ideal pentru sugari. Este sigur, curat si contine anticorpi care ajuta la protejarea impotriva multor boli comune ale copilariei. Laptele matern ofera toata energia si nutrientii de care sugarul are nevoie in primele luni de viata si continua sa ofere pana la jumatate sau mai mult din nevoile nutritionale ale unui copil in a doua jumatate a primului an si pana la o treime in timpul celui de-al doilea an de viata. Beneficiile alaptarii asupra copilului Cercetarile sugereaza ca alaptarea reduce riscul bebelusului tau de a dezvolta anumite boli si ajuta la construirea unui sistem imunitar puternic. Bebelusii alaptati au un risc mai mic de: •Diaree, varsaturi si enterocolita necrozanta prematura [continuare]
Bolile determinate de mediu
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Potrivit unui studiu realizat in 2006 de Organizatia Mondiala a Sanatatii, 24% dintre afectiunile cauzatoare de moarte sunt determinate de factorii de mediu. Aceste afectiuni care au legatura directa cu mediul afecteaza in primul rand copiii din tarile sarace. Dintre cele mai importante astfel de afectiuni, locurile fruntase sunt ocupate de diareea infectioasa, infectiile tractului respirator inferior, malaria si accidentele. In afara de acestea exista mai multe date stiintifice care atesta ca factorii de mediu au un rol foarte important in aparitia unor afectiuni larg raspandite in ziua de astazi: afectiunile cardiovasculare, cancerul, diabetul zaharat, afectiunile obstructive pulmonare. Primavara tacuta In 1962 Rachel Carson publica o carte despre efectele dezastruoase ale pesticidelor asupra mediului. Astfel, primavara nu mai era insotita de cantecele pasarilor, intrucat multe dintre acestea fusesera omorate de folosirea exhaustiva a unui pesticid numit... [continuare]
Ce este ataxia? Cuvantul ataxie provine de la cuvantul grecesc " fara coordonare". Ataxia se defineste ca o incapacitate de a coordona activitatea musculara in timpul miscarii voluntare, in absenta oricarui deficit al fortei musculare; pot fi afectate ritmul, amplitudinea, coordonarea, directia si forta miscarii. Persoanele care sunt diagnosticate cu ataxie nu isi pot controla muschii membrelor, au tulburari de echilibru, coordonare si probleme ale mersului. Cauzele ataxiei Cauzele ataxiei cerebeloase pot fi congenitale (sindromul Dandy-Walker, sindromul Joubert si sindromul Gillespie) sau dobandite. Cele dobandite pot fi datorate accidentelor vasculare cerebrale, traumatisme craniene, tumori cerebrale, expunerea la toxine precum mercurul sau plumbul, tulburari metabolismului sau consumului de alcool si medicamente antiepileptice. Cele mai multe dintre tulburari care au ca rezultat ataxia au specific degenerarea sau atrofia celulelor din cerebel. Cerebelul este o... [continuare]
Acizii grasi omega 3
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Ce sunt acizii grasi omega-3 Acizii grasi omega-3 sunt considerati acizi esentiali, necesari pentru sanatatea umana dar pe care organismul nu poate sa-i produca in mod natural: acestia trebuie furnizati prin intermediul alimentelor. Acizii grasi omega-3 pot fi gasiti in anumite tipuri de peste cum ar fi somnul, tonul, halibut, fructe de mare, unele plante, seminte si nuci. Acizii grasi polinesaturati sau acizii grasi omega-3 joaca un rol important in functionarea creierului precum si in dezvoltarea normala a organismului. Acestia pot reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Consumul de peste se recomanda de cel putin doua ori pe saptamana. Cercetarile au demonstrat ca acizii grasi omega-3 reduc inflamatia si diminueaza riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare, cancerului si artritei. Acizii grasi omega-3 sunt foarte concentrati la nivelul creierului si se pare ca sunt esentiali pentru buna desfasurare a proceselor cognitive (performanta creierului si a memoriei) si a... [continuare]
Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Alaptarea reprezinta hranirea sugarului cu lapte matern. Alimentatia la san nu include folosirea ceaiurilor, sucurilor, apei (in acest caz se considera ca sugarul este, de fapt, hranit predominant la san). Alaptarea este un proces inlesnit de reflexul de supt al sugarului (astfel copilul este capabil sa suga si sa inghita corect laptele). Alimentatia la san are beneficii atat pentru copil, mama, cat si pentru societate, mediu si sistemul sanitar in general. Recomandarile specialistilor Alegerea tipului de alimentatie precum si stabilirea efectiva a meniului este o decizie importanta pe care mama trebuie sa o ia in deplina cunostinta de cauza, dupa ce a inteles care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de alimentatie in parte. Totusi, expertii recomanda proaspetelor mamici sa isi alapteze bebelusul minim 6 luni, laptele matern fiind considerat cea mai sigura si completa sursa de nutrienti pentru sugar (dupa 6 luni se poate trece la alimentatia... [continuare]
Primul ajutor in cazul febrei la copii
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Ce este febra Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de aparare este controlat de hipotalamus, parte a creierului considerata a fi centrul termoreglarii. Copiii fac de obicei febra cu valori destul de ridicate, ceea ce alarmeaza suplimentar parintii. Febra acompaniaza in general infectii bronho-pulmonare, din sfera ORL, gripa sau simple raceli. Se considera ca un copil are febra daca temperatura intrarectala depaseste 38 grade (temperatura externa este cu 0,5 grade mai mica), daca se considera temperatura normala ca variind intre 36,1-37,8 grade. Febra ca atare nu este amenintatoare de viata decat daca este persistenta si se mentine tot timpul peste o valoare prag de 41 grade (valoare intrarectala). Tratament la domiciliu Tratamentul antipiretic adecvat trebuie sa aiba ca... [continuare]
Cardiomiopatia dilatativa
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Cardiomiopatia dilatativa este o afectiune severa a muschiului inimii, poate afecta ventriculul stang sau ambii ventriculi, se caracterizeaza prin disfunctie sistolica si apare in absenta altor patologii precum hipertensiunea arteriala sau valvulopatii care ar putea explica supraincarcarea de volum sau presiune. Inima slabita nu poate sa pompeze mult sange, astfel incat ramane mai mult sange la acest nivel dupa fiecare bataie de inima. Pe masura ce cantitati mai mari de sange raman in camerele inferioare din inima (ventriculi), acestea se dilata. In timp, muschiul cardiac isi pierde forma (se dilata) si devine tot mai slab. Majoritatea pacientilor cu cardiomiopatie dilatativa dezvolta in final insuficienta cardiaca. Insuficienta cardiaca nu semnifica oprirea inimii, ci mai degraba este o afectiune in care ventriculii sunt incapabili sa pompeze suficient sange pentru a intruni necesarul de oxigen si nutrienti al organismului. Mecanism fiziopatogenic In... [continuare]
Cum sa ai o sarcina sanatoasa: invata sa te feresti de substantele toxice!
Autor: SfatulMedicului
Ai primit vestea ca vei deveni mamica, iar bucuria este nespusa? Ca sa ai o sarcina fara probleme si sa nu pui in pericol viata copilui, este important sa ai o alimentatie sanatoasa si sa folosesti produse de ingrijire sigure. Pesticidele, bisfenolul A, mercurul, parabenii sunt substante de evitat pe toata durata sarcinii. Iata care sunt substantele si produsele care sunt interzise gravidelor: 1. Mercurul Unii pesti pot contine cantitati semnificative de mercur. Este vorba despre rechin si de pestele-spada, dar si de ton, stiuca, biban. In ceea ce priveste conservele de cod, ton alb si somon, contaminarea este mai mica, dar acest aspect trebuie sa fie luat in calcul. O masura importanta este limitarea consumului acestor specii de pesti si inlocuirea lor cu specii mai putin poluate: hamsii, platica, hering, merluciu, sardine, pesti de apa dulce (exceptand sti [continuare]
Cele mai periculoase alimente pentru creier
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Creierul tau este cel mai important organ al corpului. Controleaza bataile inimii, respiratiile plamanilor si aproape toate sistemele corpului tau. De aceea, este esential sa mentinem creierul in conditii optime de functionare cu o dieta echilibrata. Alimente cu efecte negative asupra creierului Unele alimente pot avea efecte negative asupra creierului, afectand memoria si dispozitia, crescand astfel riscul de dementa si depresie. Din fericire, putem reduce acest risc prin eliminarea/reducerea din dieta a urmatoarelor alimente. Bauturile bogate in zahar Bauturile carbogazoase, bauturile energizante sau chiar sucurile naturale din fructe contin o cantitate mare de zahar adaugat si depasesc cu mult necesarul zilnic de glucide. Aceste bauturi nu numai ca iti vor mai adauga cativa centimetri in talie, dar pot afecta sanatatea creierului, prin cresterea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 – care, la randul lui, mareste posibilitatea... [continuare]
Mituri si informatii nutritionale despre carnea de peste
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Carnea de peste este o parte importanta dintr-o nutritie echilibrata, fiind o principala furnizoare de grasimi esentiale omega-3, cu rol in dezvoltarea si mentinerea performantei intelectuale, precum si in protectia sistemului cardiac. De-a lungul timpului, s-au vehiculat numeroase mituri despre carnea de peste, ale caror adevaruri nu sunt inca foarte bine cunoscute de consumatori. Importanta carnii de peste in alimentatie Medicii nutritionsti sustin in unanimitate consumul regulat al carnii de peste, chiar si ca substituent al altor tipuri de carne grasa. Un numar important de cercetari stiintifice au descoperit beneficiile carnii de peste in alimentatie, cel mai important fiind aportul de grasimi mononesaturate, ce reduc semnificativ riscul afectiunilor cardiace. Speciile de peste cu carne grasa, precum tonul, somonul, sardinele, pestele spada sau macroul, sunt surse importante de grasimi esentiale omega-3, extrem de benefice sanatatii inimii. Exista totodata... [continuare]
Pestele ca aliment: beneficii si riscuri
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Specialistii considera ca pestele este o parte foarte importanta a unei diete sanatoase. Pestele si fructele de mare sunt importante pentru sanatate, intrucat contin un lant lung de grasimi omega-3 si sunt bogate in substante nutritive cum ar fi vitamina D si seleniu, au un continut ridicat de proteine si scazut in grasimi saturate. Pestele si sanatatea inimii Exista dovezi puternice ca includerea in alimentatie a pestelui sau a uleiului de peste ajuta la mentinerea sanatatii inimii si vaselor de sange. O analiza a mai multor studii indica faptul ca introducerea in dieta pe parcursul unei saptamani a 60-90 grame de peste gras (somon, hering, macrou, ansoua sau sardine) reduce cu pana la 36% riscul de deces din cauza unor boli de inima. Pestele, ca parte a alimentatiei, poate lupta impotriva bolilor de inima in mai multe moduri. Grasimile omega-3 din peste protejeaza inima impotriva dezvoltarii tulburarilor de ritm cardiac. Acestea ajuta la... [continuare]
Generalitati Intoxicatia cu fier apare cel mai frecvent cand o persoana, adesea un copil, inghite foarte multe pilule ce contin fier sau este expus unor substante industriale. In cele mai multe cazuri, insa, este vorba de suplimente nutritionale. Acestea sunt conditionate sub forma unor pastile colorate, dulci, pe care copii le confunda cu bomboane sau dulciuri si ajung sa ingere accidental cantitati mari. Intoxicatia acuta apre cel mai frecvent la pacientii cu varsta sub 6 ani, care sunt putin complianti la investigatii si nu ofera informatii utile in tratament: astfel, ei nu spun ce au inghitit si cat, iar aceste date sunt esentiale in terapie. Fierul se gaseste in foarte multe preparate farmaceutice larg raspandite si disponibile fara prescriptie medicala: dropsuri, siropuri, capsule, tablete. Doza considerata a fi toxica depinde de greutatea copilului. De exemplu, un copil de 8 ani poate fi asimptomatic chiar daca ingera o cantitate suficient de mare incat sa determine... [continuare]
Generalitati Intretinerea parului de pe corp poate fi destul de neplacuta, mai ales pe timp de vara. Trebuie sa dedicati timp acestui proces. Daca se insumeaza timpul petrecut de barbati pentru indepartarea parului facial de-a lungul vietii se ajunge la o perioada de o luna, iar femeile isi petrec pana la sute de ore pentru a-si indeparta cu meticulozitate sutele de fire de par nedorite de pe corp. Vizibil este doar parul de la suprafata pielii, dar actiunea reala are loc la nivelul epidermei. Celulele din interiorul foliculilor firelor de par se divid si se multiplica, spatiile din interiorul foliculului se umplu iar celulele vechi sunt impinse in exterior. Apoi, celulele vechi se intaresc si ies din folicul, formand firul de par. Compozitia si fazele de crestere ale firului de par Firul de par este in cea mai mare parte format din tesut mort si o proteina numita keratina. Parul nu creste incontinuu ci, fiecare fir de par trece prin faze active si de odihna. Procesul de... [continuare]
De ce este atat de importanta sanatatea viitoarei mame inainte de a ramane insarcinata? Conceptia are loc cu aproximativ doua saptamani inainte ca testul de sarcina sa fie pozitiv. Pana cand o femeie va afla ca este insarcinata vor trece mai mult de 3 saptamani de sarcina. Dezvoltarea copilului este foarte importanta in primele 2-8 saptamani dupa conceptie, cand organele interne ale copilului incep sa se formeze. Tot ceea ce viitoarea mama mananca, bea sau substantele la care este expusa poate afecta fatul. Sanatatea mamei este esentiala chiar inainte de a ramane insarcinata, nu doar pe parcursul sarcinii. Cand trebuie sa se discute cu medicul despre intentia de a avea un copil? Discutia cu medicul poate avea loc in orice moment, inainte de a ramane insarcinata. Medicul ar putea oferi recomandari privind dieta, stilul de viata, evolutia sarcinii si va raspunde la orice intrebare pe care pacienta i-o adreseaza. Doctorul ii va face viitoarei mame un examen medical fizic... [continuare]
Ce este dermatita de contact Dermatita de contact este o inflamatie a pielii indusa de substante chimice care afecteaza in mod direct pielea si de sensibilitatea specifica la un alergen, in cazul dermatitei alergice de contact. Termenul de dermatita de contact uneori este utilizat incorect ca sinonim pentru dermatita alergica de contact. Cum se manifesta? Dermatita alergica de contact este un tip de alergie care rezulta din contactul cutanat cu un alergen specific la care o persoana a dezvoltat o sensibilitate specifica. Aceasta reactie alergica provoaca inflamatia pielii manifestata prin diverse grade de eritem, vezicule si edem. Importanta substantelor care cauzeaza dermatita alergica de contact variaza in functie de prevalenta acestor substante in mediul inconjurator. De exemplu, compusii de mercur pot sta la baza declansarii dermatitei alergice de contact dar acestia fac rareori parte din compozitia medicatiei topice si ca atare, sunt rareori cauza acestui tip... [continuare]
Metodologia de organizare si desfasurare si a calendarului admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2009-2010
Autor: SfatulMedicului
Ordinul mect nr. 5166/2008 Privind aprobarea metodologiei de organizare si desfasurare si a calendarului admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2009-2010 A fost publicat in monitorul oficial, partea i nr. 676 din 01.10.2008. In baza prevederilor legii invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, In temeiul Hotararii Guvernului nr. 366/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul Educatiei, cercetarii si tineretului emite prezentul ordin. Articolul 1. Se aproba metodologia de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2009-2010, prevazuta in anexa nr. i, care face parte integranta din prezentul ordin. Articolul 2. Se aproba calendarul admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2009-2010, prevazut in... [continuare]
Alimentele organice mai bune pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele organice pot imbunatati starea de sanatate a unei persoane. Consumul de alimente cultivate ecologic este o modalitate excelenta de a reduce expunerea la contaminantii frecvent intalniti in produsele alimentare care au fost cultivate prin utilizarea practicilor agricole conventionale. Acesti contaminanti pot include, nu doar pesticidele (considerate a fi potentiali agenti cauzatori de cancer) dar si metale grele (plumb, mercur), solventi (toluen si benzen). Minimizarea expunerii la acestor potentiale toxine aduce beneficii importante pentru sanatatea oricarei persoane. Metalele grele pot deteriora functiile nervilor si pot declansa aparitia unor boli, cum ar fi scleroza multipla. De asemenea ar putea sa interefere cu productia hemoglobinei, crescand riscul aparitiei anemiei. Solventii pot deteriora functia celulelor albe din sange si ar putea reduce capacitatea sistemului imunitar de a rezista la infectii. In plus fata de... [continuare]
Generalitati Gura si buzele sunt “portile” catre toate placerile lumii: bautul, mancatul, degustarea sau sarutul. Probabil acesta este motivul pentru care oamenii sunt obsedati de buzele lor inca din antichitate. Inca de acum 5000 ani oamenii cunosteau remedii pentru tratarea afectiunilor bucale, de la mirosul neplacut al gurii pana la durerile de dantura. Unele din aceste preparate contineau vin sau urina de copil, ambele detinand proprietati antiseptice. Cu toate ca dantura nu are aceeasi senzualitate ca buzele sau gura, cu siguranta aceasta este cea mai folositoare, deoarece este necesara in masticarea alimentelor, dar si in formarea unei bariere pentru ca limba sa nu iasa din cavitatea bucala. Vorbind despre limba, aceasta nu ajuta doar la identificarea gustului si in vorbire, ci ajuta la plimbarea alimentelor peste tot in gura pentru fi mai bine mestecate si pentru a fi apoi inghitite; sa nu uitam si faptul ca fara limba comunicarea nu ar fi fost posibila. In timp... [continuare]
Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca sunteti unul dintre pacientii diagnosticati cu poliartrita reumatoida, ati auzit cu siguranta ipoteza conform careia simptomele si suferinta indusa de aceasta boala pot fi ameliorate printr-o dieta adecvata. Redoarea matinala specifica bolii, imobilitatea si durerea articulara sunt printre cele mai importante simptome care va pot scadea semnificativ calitatea vietii daca va confruntati cu aceasta afectiune. Poliartrita reumatoida poate fi tinuta sub control terapeutic, insa adesea pretul este destul de scump: tratamentul, chiar daca este eficient impotriva simptomelor, are numeroase reactii adverse care poate determina unii pacienti sa il evite, sa nu il administreze conform recomandarilor medicului. Complianta scazuta la tratament este cea care permite bolii sa avanseze si sa fie cauza de aparitie a unor deformari locale si a anchilozei. In evolutie sunt prinse din ce in ce mai multe articulatii de procesul degenerativ si apar chiar si complicatii... [continuare]
Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ati aflat ca sunteti, in sfarsit, insarcinata ! Dar, oare cat de vigilenta trebuie sa fiti la pericolele care sunt prezente in mediu? Poluare, substante toxice, virusuri si medicamente. Parca toate ameninta bucuria unei sarcini si evolutia normala a bebelusului. Desigur, stiti cu siguranta ca trebuie sa evitati tutunul, alcoolul si sa fiti mai retinuta in legatura cu mangaiatul si alintatul pisicutelor din vecini, oricat de dragalase ar fi. Dar oare ce alte pericole mai exista ? Cat de sigure sunt lacurile de unghii ? Dar produsele de menaj ? Aditivii alimentari si apa imbuteliata ? Mediul devine din ce in ce mai putin ospitalier, iar o viitoare mamica trebuie sa fie pregatita pentru orice. Ca sa nu va autoizolati intr-o camera perfect decontaminata si ferita de orice contact cu lumea inconjuratoare, va oferim cateva sfaturi in legatura cu ce este bine sa evitati cat timp sunteti insarcinata, ce este adevarat si ce este mit referitor la interactiunea... [continuare]
Efectele asupra sanatatii ale materialelor plastice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multi dintre aditivii chimici din compozitia produselor de plastic, pe langa posibilele probleme de siguranta care pot sa apara in timpul procesului de productie, au si efecte negative asupra mediului si sanatatii umane. Aceste efecte pot include: - toxicitate directa, cum este cazul plumbului, cadmiului si mercurului - riscul aparitiei cancerului cum este in cazul dietilhexilului ftalat - tulburari endocrine care pot duce la aparitia cancerului, malformatiilor congenitale, suprimarii sistemului imunitar si problemelor de dezvoltare la copii. Migratia substantelor din ambalajele de plastic in continut Oamenii sunt expusi la o serie de substante chimice nu doar in timpul procesului de fabricatie ci si prin simpla folosire a ambalajelor din plastic, deoarece unele substante chimice migreaza din ambalajele de plastic in continutul acestora. Exemple de materiale plastice care au contaminat alimentele au fost raportate in cazul mai multor tipuri de... [continuare]
Dieta anticancer - sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unele persoane sunt ingrijorate ca ar putea dezvolta cancer din cauza faptului ca in familia lor au existat rude care au manifestat acasta boala, iar altele doresc pur si simplu sa previna aparitia bolii. Indiferent de tipul motivatiei, alegerile dietetice sunt importante si pot sustine si consolida sistemul imunitar in lupta contra celulelor maligne. Nu toate problemele de sanatate pot fi evitate, dar cu ajutorul unui regim alimentar specific se poate mentine un echilibru al starii de sanatate, o perioada indelungata de timp. Cercetarile au demonstrat deja ca intr-un procent destul de mare, stilul de viata influenteaza declansarea cancerului sau evolutia sa negativa. Astfel, evitarea fumatului, bauturilor alcoolice, exercitiile fizice si o alimentatie sanatoasa sunt un start bun pentru un stil de viata anti-cancer. Alaturi de schimbarea obiceiurilor nocive, ar fi indicat ca orice persoana sa cunoasca mai multe detalii legate de alimentele care pot stimula... [continuare]
Generalitati Orice femeie care doreste sa dea nastere unui copil trebuie sa aiba grija atat de propria sanatate cat si de a copilului sau, iar acest lucru include si ingrjirea prenatala. Pentru a stii cum sa se ingrjieasca inainte de sarcina orice viitoare mama trebuie sa solicite sfatul medicului de familie sau medicului obstetritician. Sanatatea optima a unei femei inainte de sarcina poate preveni aparitia unor boli grave. Unele femei gravide pot manifesta complicatii cum ar fi diabetul gestational sau preeclampsia, dar chiar si aceste afectiuni pot fi tinute sub control. In timpul vizitelor prenatale, medicul va calcula perioada aproximativa a nasterii copilului si va recomanda viitoarei mame vaccinurile pe care ar trebui sa le faca. De asemenea, medicul va efectua o serie de teste prenatale pentru a se asigura ca fatul se dezvolta intr-un mod sanatos. Printre aceste investigatii pot fi incluse: - amniocenteza (depistaza posibilele defecte la nastere) - prelevarea... [continuare]
Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Acizii grasi Omega-3 care se gasesc in peste sunt buni pentru sanatatea inimii. Pentru persoanele ingrijorate pentru sanatatea inimii – indiferent daca vor sa le evite sau au deja o afectiune pe care cauta s-o amelioreze – consumul uneia sau a doua mese de peste pe saptamana poate reduce cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic. Este cunoscut de mai mult timp faptul ca grasimile nesaturate care se gasesc in peste, numiti acizi grasi Omega-3, par sa reduca riscul de deces prin afectiuni cardiace. De multi ani exista recomandarea ca oamenii sa consume acizi grasi Omega-3 cel putin de doua ori pe saptamana, dar exista si oameni preocupati de faptul ca prezenta mercurului si a altor metale grele in pestele oceanic ar contrabalansa beneficiile pentru sanatate ale inimii. Totusi, cand e vorba de o inima mai sanatoasa, beneficiile consumului de peste depasesc eventualul risc reprezentat de expunerea la contaminanti. Ce sunt acizii grasi Omega-3 si de ce... [continuare]
Generalitati In contrast cu majoritatea dietelor care au facut valva in ultimile decenii, programul Perricone, cel putin in forma sa actuala, nu pune accentul pe scaderea in greutate. Specialistii in dermatologie si nutritie (in frunte cu Dr. N. Perricone) care propun acest program, considera ca acest regim alimentar, la care se adauga vitamine si suplimente minerale, plus lotiuni si creme, incetinesc procesul de imbatranire, iar persoanele care urmeaza programul Perricone vor arata mai tineri si vor fi mai sanatosi. De asemenea, Dr. Perricone afirma ca aceasta dieta diminua procesele inflamatorii de la nivelul diferitelor organe si sisteme, imbunatateste metabolismul, induce o buna dispozitie si echilibreaza starea psihica. In plus, cordul este mai putin supus imbolnavirilor, riscul de cancer este redus semnificativ, densitatea osoasa este crescuta, pielea este refacuta si arata mai bine, sistemul imunitar este intarit si se poate pierde chiar si excesul... [continuare]
Generalitati Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului pentru a functiona corespunzator si pentru a se mentine puternic. Un numar mare de persoane considera ca vitaminele si mineralele sunt unul si acelasi lucru; insa nu este asa. Mineralele, ca si vitaminele, sunt nutrienti importanti care se gasesc in produsele alimentare; principala diferenta consta in faptul ca vitaminele sunt substante organice (contin elementul carbon) si mineralele sunt substante anorganice. De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat format din fructe, legume si oleaginoase. Clasificare Fiecare mineral aduce anumite beneficii organismului, din aceasta cauza nu se va recurge la o clasificare dupa importanta mineralelor. Mineralele sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului, majoritatea fiind implicate in metabolizare, echilibrul apei din organism si sanatatea sistemului osos. Mineralele se impart in doua grupe:... [continuare]
Acum o saptamana am spart un termometru de mercur , nu a curs tot din el da ma rog am avut ce curata dupa el . Si cumva m-am atins de o biluta , am dat cu spirt apa oxigenata am tinut pansat dar pe dedesupt este o picatura de sange de marimea unui punct ( exemplu : . ) A trecut o saptamana si tot acolo e si ma ingrozesc cand ma uit la el ,de ce nu dispare ? Nu am avut stari de rau , ma simt bine . Dar zau ca mi se inmoaie picioarele cand citesc ce se poate intampa doar de la o chestie atat de banala... Chiar e asa grav :| ? Sa-mi fac griji din cauza ranii . Multumesc. [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter