Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

margarin

8 cauze ale colesterolului marit

8 cauze ale colesterolului marit

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2018

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Conform statisticilor, aproape jumatate dintre romani se confrunta cu nivelul crescut al colesterolului. Cauzele hipercolesterolemiei sunt variate, incluzand istoricul familial si alimentatia. Nivelul de colestrol este masurat printr-un test de sange efectuat fie in spital daca pacientul este internat,fie intr-un laborator de analize medicale la recomandarea medicului. Acest test se face cu conditia ca pacientul sa nu consume alimente grase in ultimele 12 ore si nici medicamente care pot influenta rezultatul. In acest fel se obtin 4 rezultate ce corespund urmatoarelor fractiuni: • LDL colesterolul(colesterolul rau) • HDL colesterolul(colesterolul bun) • trigliceridele • Colesterol total (sange) In cazul adultilor: - Colesterolul crescut atinge un nivel egal sau mai mare de 240 mg/dl; - Colesterolul la limita (borderline crescut) se situeaza intre valorile 200 si 239 mg/dl; - Un nivel bun al colesterolului este mai mic de 200 mg/dl; In cazul... [continuare]

Regimul alimentar in cancer

Regimul alimentar in cancer

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Regimul alimentar al pacientului suferind de cancer este planificat si abordat diferit, in functie de caz, stadiu de evolutie si terapie. Bolnavii de cancer sunt printre cei mai expusi riscului de a dezvolta sindroame pluricarentiale, ca urmare a procesarii inadecvate a nutrientilor adusi prin dieta.  Acest deficit este cauzat fie de boala in sine (in special in formele cu localizare digestiva), fie de tratament (care poate fi chirurgical, chimioterapie sau radioterapie). Modificarile de metabolism Boala canceroasa are capacitatea de a compromite total statusul nutritional al pacientului, alterandu-i in mod dramatic metabolismul si cauzand aparitia anorexiei (pierderea apetitului), ce pe termen lung va determina o scadere semnificativa in greutate. Exista situatii in care aceasta scadere ponderala apare chiar mai devreme, organismul fiind afectat profund de sindromul consumptiv asociat invariabil cancerului. Modificarile de metabolism ce apar la toti bolnavii... [continuare]

Ficatul gras (steatoza hepatica)

Ficatul gras (steatoza hepatica)

Actualizat la data de: 27 Iulie 2021

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Ce este ficatul gras Ficatul gras este un termen general utilizat pentru a descrie depozitarea excesiva a grasimilor in ficat. Mai exact, ficatul gras sau steatoza hepatica este o afectiune reversibila, caracterizata prin acumularea trigliceridelor in celulele hepatice in timpul procesului numit steatoza - retinerea anormala a lipidelor in interiorul celulelor. Aceasta afectiune se poate manifesta temporar sau pe termen lung, nu este dureroasa si poate fi asimptomatica o lunga perioada de timp. Cum apare afectiunea Cu toate ca prezinta nenumarate cauze, ficatul gras apare cu preponderenta in randul pacientilor care sufera de alcoolism si obezitate. Totodata, aceasta afectiune este asociata si cu afectiunile care influenteaza metabolizarea grasimilor. Ficatul este organul central care produce, transporta, modifica si stocheaza grasimile din organism. Nenumarate afectiuni pot perturba acest proces, conducand la depozitarea excesiva a grasimilor in ficat. Trigliceridele sunt... [continuare]

Dieta pentru persoanele cu ficat gras

Dieta pentru persoanele cu ficat gras

Actualizat la data de: 08 Mai 2023

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Generalitati Simptomele ficatului gras trec, de foarte multe ori, neobservate, o perioada foarte lunga de timp.. Diagnosticul, de cele mai multe ori, se stabileste in urma unor teste medicale. Cauzele unui ficat gras pot fi: consumul excesiv de alcool, consumul de droguri, obezitatea, diabetul, tulburarile metabolice sau malnutritia. Uneori scaderea brusca in greutate (manifestare intalnita in bypass-ul gastric, de exemplu) poate provoca boala. Totusi, cea mai comuna cauza ramane consumul excesiv de alcool. In ultimii ani si in special la varste foarte tinere (copii, adolescenti, adulti tineri), cauza principala este alimentatia nesanatoasa, bazata in special pe alimente foarte procesate, de tip fast-food, junk-food, dulciuri concentrate, sucuri si bauturi energizante hipercalorice. Boala ficatului gras in care NU este implicat consumul de alcool, se numeste steatohepatita nonalcoolica. Nu exista nici un tratament care sa trateze in mod special ficatul gras, dar dieta specifica... [continuare]

Vitaminele

Vitaminele

Actualizat la data de: 11 Februarie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Vitaminele reprezinta un grup de substante organice naturale, necesare organismului (desi in cantitati mici), pentru realizarea in conditii optime a unor procese metabolice esentiale.  Vitaminele, prin moleculele lor, nu elibereaza energie si nu au nici roluri plastice, insa sunt esentiale in generarea acesteia. Deoarece majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de catre organism, acesta trebuie sa le primeasca prin dieta (fie ca atare, fie sub forma de provitamine).  Vitamine esentiale Exista 13 vitamine esentiale (lipsa lor afecteaza functionalitatea normala a organismului): A, C, D, E, K, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic, biotina, vitamina B6, vitamina B12, acidul folic. Functiile vitaminelor sunt complexe, incluzand aici: functie de hormoni sau hormon-like (vitamina D), antioxidanti (vitamina E), rol in cresterea si diferentierea tisulara (vitamina A) si lista poate continua. Vitaminele sunt grupate in doua categorii... [continuare]

Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta

Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta

Actualizat la data de: 05 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este colesterolul Colesterolul este un tip de grasime. Organismul uman are nevoie de acesta in mai multe scopuri, cum ar fi sinteza de celule. Dar colesterolul in exces in sange creste riscul pentru infarctele miocardice si accidentele vasculare cerebrale. Colesterol este procurat din alimentele consumate si din sinteza lui de catre ficat. Ficatul este cel cate sintetizeaza cea mai mare parte din colesterolul de care are nevoie organismul uman Tipurile de colesterol Colesterolul circula prin organism legat de o proteina (proteina transportoare). Acest ansamblu de proteina-colesterol se numeste lipoproteina. Lipoproteinele pot fi, fie cu densitate ridicata, fie cu densitate scazuta, in functie de cantitatea de proteina si grasime continuta. Lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL, low density lipoproteins) sunt alcatuite in cea mai mare parte din grasimi si o mica parte de proteine. LDL este tipul rau de colesterol, datorita faptului ca determina ateroscleroza (obstrueaza... [continuare]

Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza

Actualizat la data de: 26 Aprilie 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Intoleranta la lactoza reprezinta incapacitatea de a digera cantitati semnificative de lactoza (zaharul predominant din lapte). Diferite etnii si rase sunt mai frecvent afectate decat altele. Pana la 75% dintre adultii afro-americani, mexicani, evrei si americani nativi prezinta intoleranta la lactoza. Aceasta conditie clinica este mai putin frecventa printre adultii de provenienta nord-europeana. Intoleranta la lactoza rezulta dintr-un deficit al enzimei denumite lactaza, produsa in mod fiziologic de celulele care captusesc intestinul subtire. Lactaza digera zaharurile din lapte, reducandu-le la forme mai simple care pot fi absorbite de la nivelul tubului digestiv in sange. Cand nu este o suficienta cantitate de lactaza pentru a digera cantitatea de lactoza consumata, rezultatele pot fi suparatoare, desi, in general, lipsite de pericol. Cauze Unele din cauzele intolerantei la lactoza sunt cunoscute. De exemplu, diferite afectiuni digestive pot reduce cantitatea... [continuare]

Tratati hipertensiunea arteriala cu tratamente naturiste

Tratati hipertensiunea arteriala cu tratamente naturiste

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2018

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este tensiunea arteriala? Teoretic tensiunea reprezinta forta cu care sangele impinge peretii arterelor in timpul circulatiei. Aceasta este codificata de doua valori,valoarea cea mai mare poarta denumirea de tensiune arteriala sistolica si indica presiunea din aorta proximala in momentul in care inima pompeaza sange,iar valoarea cea mai mica este denumita tensiune arteriala diastolica ce indica presiunea in aorta inainte de urmatoarea bataie a inimii. Tensiunea variaza in functie de nevoile organismului,insa valorile care depasesc constant 140/90mmHg sunt considerate valori mari si discutam de hipertensiune ce reprezinta un factor de risc in aparitia accidentelor vasculare cerebrale,infarct miocardic si aparitia problemelor renale. Anumite activitati fac ca presiunea arteriala sa creasca sau sa scada. De exemplu, daca alergati dupa autobuz presiunea arteriala creste. Cand dormiti presiunea arteriala scade. Aceste variatii ale presiunii arteriale sunt normale,insa ele... [continuare]

Intoleranta la fructoza

Intoleranta la fructoza

Actualizat la data de: 24 Aprilie 2023

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Intoleranta la fructoza este o afectiune in care organismul intampina dificultati in digestia si utilizarea fructozei pe care o contin alimentele. Aceasta se trateaza prin eliminarea completa a fructozei si zaharozei din dieta. Tipuri Exista doua tipuri de intoleranta la fructoza . Prima este fructoza ereditara cunoscuta si sub denumirea de fructozemie sau deficitul in producerea enzimei aldolase B - este o boala genetica rara care afecteaza metabolizarea fructozei, din cauza lipsei enzimei care o descompune (aldolasa B). Ca urmare, fructoza se acumuleaza in ficat, rinichi si intestin subtire, iar organismul nu este capabil sa converteasca glicogenul in glucoza. Daca afectiunea nu este tratata, nivelul de zahar din sange scade (hipoglicemie) si se formeaza substante nocive care distrug ficatul. Fructoza ereditara este dificil de diagnosticat, iar rata sa exacta de incidenta nu este cunoscuta cu exactitate, dar se presupune ca este rara. Intrucat este mostenita, nu... [continuare]

Tratamentul cancerului de colon - combaterea efectelor secundare

Tratamentul cancerului de colon - combaterea efectelor secundare

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018

Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog

Generalitati Cancerul de colon este cancerul intestinului gros, partea inferioara a sistemului digestiv. Cancerul rectal este cancerul ultimei parti a colonului. Impreuna, cele doua tipuri de cancere sunt adesea mentionate sub denumirea de cancer colorectal. Cele mai multe cazuri de cancer de colon debuteaza sub forma unor tumori necanceroase sau aglomerari de celule, numite polipi adenomatosi. Cei mai multi dintre acestia, de-a lungul timpului, se transforma in cancer al colonului. Pierderea poftei de mancare Pierderea apetitului alimentar este una din cele mai frecvente probleme asociate cu cancerul de colon si tratamentul acestuia. Nimeni nu stie exact ce anume cauzeaza acest lucru. Poate fi determinata de tratamente sau, chiar de cancerul de colon in sine. Emotiile cum ar fi teama, anxietatea sau depresia pot declansa lipsa poftei de mancare la o persoana. Pentru unii bolnavi, pierderea apetitului alimentar dureaza o zi sau doua, dar in cazul altora este permanenta.... [continuare]

Slabeste natural cu soc

Slabeste natural cu soc

Actualizat la data de: 29 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Datorita principiilor active pe care le contine, socul, sub forma de ceai, tinctura sau suc, are o actiune diuretica si sudorifica, avand drept rezultat eliminarea apei din organism. Este laxativ (dar fara reactiile adverse ale altor laxative), inhiba apetitul alimentar (pe termen lung), fiind folosit cu succes ca metoda adjuvanta in cadrul curei de slabire, alaturi de dieta si exercitiile fizice. Principii active In fructe: sambunigrosida (glicozid), nitrat de potasiu, caroten, acid malic, acid citric, acid tanic. In scoarta: tanin, rezina, acid valerianic Pentru a scapa de kilogramele in plus este bine ca un regim de slabire sa inceapa cu o cura de ceai de soc, care are urmatoarele efecte benefice: - provoaca transpiratie abundenta; - ajuta la scaderea in greutate; - elimina toxinele din organism; - are efect laxativ. Infuzia din soc te scapa de „coaja de portocala” Infuzia se prepara din 3 lingurite cu flori de soc uscate la 250... [continuare]

Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina

Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pana recent s-a considerat ca nutritiei trebuie sa i se acorde atentie abia in a doua jumatate a sarcinii, cand fatul castiga cel mai mult in greutate. Astfel s-a crezut ca importanta nutritiei in timpul sarcinii creste odata cu fatul, lucru ce parea logic la acea vreme, fiind confirmat si de cateva studii. Era, de asemenea si un lucru practic de vreme ce femeile insarcinate nu primeau ingrijiri prenatale decat spre a doua jumatate a sarcinii. Aceasta situatie este pe cale sa se schimbe datorita noilor cercetari aparute in domeniu, a grijii si interesului femeii pentru perioadele de preconceptie si a primului trimestru de sarcina. Noile informatii arata ca nutritia in timpul primelor luni de sarcina este mult mai importanta decat s-a crezut. Acest lucru reprezinta un atu extraordinar deoarece femeile au inceput sa-l cunoasca si sa-l aplice inca din perioada preconceptionala. Alimentatia din perioada preconceptionala si primele luni de sarcina Alimentatia... [continuare]

Sarcina (normala, patologica si extrauterina)

Sarcina (normala, patologica si extrauterina)

Actualizat la data de: 20 Iulie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sarcina este starea fiziologica a femeii ajunsa la maturitate sexuala, prin care trupul si psihicul ei realizeaza armonia deplina, implinirea menirii sale biologice si sociale. Activand toate functiile endocrine specific feminine, sarcina duce la infrumusetarea ei fizica: pielea devine mai catifelata, parul mai bogat si lucios, ochii mai stralucitori, formele ei se rotunjesc. In acelasi timp, in cursul sarcinii ea atinge cel mai inalt grad al echilibrului psihic si afectiv. Sarcina exercita o influenta si asupra familiei intregi, o mentine unita si ii confera armonie si stabilitate, ceea ce pe plan social se reflecta asupra intregii comunitati. Sarcina dureaza din momentul fecundatiei pana la expulzarea produsului de conceptie. Se numeste uterina (normala), cand oul se grefeaza si se dezvolta in cavitatea uterina, si extrauterina, cand grefarea se face in afara cavitatii uterine. Sarcina dureaza in medie 40 saptamani. Data probabila a nasterii se stabileste in... [continuare]

Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale

Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale

Actualizat la data de: 22 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Arsurile stomacale sunt simptomul principal al refluxului de acid si al bolilor de reflux gastroesofagian. Totusi nu orice perosana care sufera de arsuri stomacale are reflux de acid. Arsurile stomacale pot fi cauzate si de alte lucruri cum ar fi tulburarile de motilitate intestinala. Problemele cardiace pot imita arsurile la stomac si nu ar trebui sa fie confundate cu acestea. Durerile toracice inexplicabile ar trebui sa fie evaluate printr-un test de efort sau EKG, inainte sa fie analizate problemele gastrointestinale. Factori declansatori ai arsurilor de stomac In cazul multora dintre oameni exista multi factori declansatori ai arsurilor la stomac dar in cazul majoritatii manifestarile sunt asemanatoare: - senzatia de arsura in piept, chiar in spatele sternului care apare dupa masa si care dureaza de la cateva minute la cateva ore - durere toracica mai ales atunci cand o persoana se apleaca, cand sta jos sau mananca - arsuri la nivelul gatului sau... [continuare]

Ce inseamna sa mananci sanatos?

Ce inseamna sa mananci sanatos?

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Sfaturi utile Adoptarea unui regim alimentar sanatos nu inseamna ca trebuie sa renunti la mancarurile preferate. Varietatea culinara si cantitatea moderata sunt regulile ce vor fi urmate. Deci, a manca sanatos inseamna sa consumi: legume, fructe, paine, cereale, cartofi, orez, paste fainoase etc fara niciun fel de restrictii. „Piramida alimentelor” prevede un regim alimentar echilibrat, bazat mai ales pe legume si fructe, aflate la baza piramidei, si portii mai mici din produsele alimentare de care organismul nostru are mai putina nevoie, precum: grasimile si zaharul. 33% fructe si legume Consumul unei cantitati insemnate de fructe si legume este foarte important deoarece ajuta la imbunatatirea starii generale de sanatate, reducand in acelasi timp riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Din fructe si legume organismul absoarbe vitamina A, vitamina C, acid folic si minerale precum: fierul, calciu si magneziu. [continuare]

Sfaturi pentru ingrijirea ochilor congestionati, cu cearcane sau edem

Sfaturi pentru ingrijirea ochilor congestionati, cu cearcane sau edem

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Calculatorul, cititul, televizorul sau o simpla plimbare in parc, toate aceste activitati solicita si obosesc ochii. Desi viata multor persoane este una foarte aglomerata, sunt necesare doar 15-20 de minute pe zi pentru a ingriji si relaxa ochii. O igiena corecta asigura o conservare a frumusetii ochilor si poate ajuta in prevenirea unor afectiuni oftamologice. O rutina zilnica corecta presupune: - Consumul fructelor si legumelor bogate in vitamina A; - Un program de somn adecvat; - Consumul a 10-12 pahare de apa pe zi pentru a evita edemul periorbital (inflamarea zonei din jurul ochilor); - Efectuarea exercitiilor speciale pentru relaxarea ochilor; acestea au rolul de a imbunatati circulatia sanguina si vederea; - Evitarea "frecarii" ochilor, indiferent de motive; aceasta actiune poate irita ochii si inrautati simptomele. Clipitul este cel mai bun exercitiu si ofera masarea natura a ochilor, indepartand totdata corpii straini care pot crea senzatia de... [continuare]

Alimentatia sanatoasa

Alimentatia sanatoasa

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]

Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase!

Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase!

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Contrar informatiilor pe care le-ati primit probabil pana acum, nu exista o dieta diabetica in sine – si asta este o veste buna! Dieta recomandata diabeticilor pentru a controla glucoza din sange (sau glicemia) este indicata pentru cei cu diabet dar este recomandata pentru oricine altcineva. Aceasta inseamna ca dumneavoastra si familia dumneavoastra puteti manca aceleasi alimente sanatoase atunci cand este ora mesei. Totusi, pentru persoanele cu diabet, cantitatea totala de carbohidrati consumata zilnic trebuie monitorizata cu multa atentie. Dintre diferitele componente nutritive – carbohidrati (glucide), lipide si proteine – carbohidratii au cea mai mare influenta asupra nivelului de zahar in sange. Cele mai multe persoane cu diabet trebuie, de asemenea, sa monitorizeze ingestia zilnica de grasimi si proteine. Pentru a avea controlul nivelului de zahar in sange, trebuie sa alegeti o mancare sanatoasa, sa faceti zilnic exercitii fizice si sa va luati... [continuare]

Numarul de kilograme acumulate in timpul sarcinii

Numarul de kilograme acumulate in timpul sarcinii

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Numarul de kilograme acumulat in timpul sarcinii printr-o dieta sanatoasa si echilibrata este un semn bun ca bebelusul primeste toate substantele nutritive de care are nevoie si creste intr-un ritm sanatos. Nu este necesar ca femeia insarcinata sa manance pentru doua persoane. Este adevarat ca are nevoie de calorii in plus si alimente bogate in nutrienti care au rolul de a ajuta copilul sa creasca, dar, in general trebuie sa se consume doar cu 100-300 calorii in plus fata de perioada dinaintea sarcinii. Fiecare femeie ar trebui sa-i ceara sfatul medicului obstetrician privind numarul de kilograme pe care ar trebui sa-l adauge la greutatea sa in timpul sarcinii. O femeie cu greutate medie, inainte de sarcina ar trebui sa castige intre intre 11-15 kilograme pana la sfarsitul sarcinii, iar femeile supraponderale doar intre 6-10 kilograme. Cum sunt justificate kilogramele in plus la sfarsitul sarcinii? De obicei, kilogramele unei viitoare mamici,... [continuare]

Galactozemia

Galactozemia

Actualizat la data de: 24 Ianuarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Galactozemia este o boala metabolica genetica, ce este caracterizata prin incapacitatea organismului de a utiliza galactoza din zahar. In galactozemia clasica, defectul de baza este o deficienta a unei enzime cunoscute sub denumirea de GALT. Aceasta provoaca o acumulare de galactoza 1-fosfat care afecteaza ficatul, ochii, rinichii si creierul. In mod normal, la nou nascuti se face screeningul galactozemiei. Daca nu este detectata, dar e prezenta, boala poate fi fatala. Identificata, afectiunea poate fi tratata prin evitarea galactozei in dieta. Galactozemia este mostenita ca trasatura autozomal recesiva. Exista doua forme ale bolii: deficitul GALT (galactozemia clasica) si deficitul de galactokinaza. Dintre cele doua tipuri de deficiente, prima este mai severa. Gena GALT se afla in cromozomul 9p13. Persoanele care sufera de galactozemie nu pot metaboliza galactoza din zahar. Galactoza provine in principal, din zaharul numit lactoza care se regaseste in... [continuare]

9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Actualizat la data de: 09 Mai 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia sanatoasa nu inseamna o nutritie stricta, mentinerea unei siluete subtiri sau privarea de alimente preferate. O stare generala de bine, mai multa energie, stabilizarea starii de spiri si mentinerea sanatatii organismului - toate aceste lucruri sunt posibile cu o dieta potrivita pentru fiecare persoana. Puteti invata cum sa va extindeti gama de alimente sanatoase si sa cunoasteti felul in care va puteti planifica dieta astfel incat sa se transforme intr-una sanatoasa si gustoasa. Propuneti-va sa atingeti succesul Acest lucru il puteti face prin planificarea unei diete sanatoase cu pasi marunti, si nu prin schimbari nutritionale drastice. Cu schimbari usoare, treptate, dieta dvs. s-ar putea transforma intr-una sanatoasa, mai devreme decat va asteptati. - Simplificati In loc sa va preocupe numaratul caloriilor sau masurarea portiilor, ganditi dieta dvs. in termeni de culoare, varietate si prospetime. Incepeti usor si modificati pe termen lung unele... [continuare]

Ce trebuie sa mancati ca sa va vindecati

Ce trebuie sa mancati ca sa va vindecati

Actualizat la data de: 23 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unii oameni au o sanatate excelenta si deseori acesta este meritul alimentelor pe care le consuma. A manca sanatos inseamna a alege mancarurile potrivite. Ceea ce consuma o persoana o poate ajuta la vindecarea mai multor boli, de aceea alegerile alimentare sunt foarte importante. Cereale Este indicat ca oricine sa consume sase grame de cereale pe zi. Pentru a face acest lucru poate manca 3 portii de cereale, cereale integrale, paine, orez, biscuiti sau paste. 30 de grame de paine contin aproximativ 30 de grame de cereale, atata timp cat acestea sunt integrale. Cerealele integrale furnizeaza cantitatea de cereale de care o persoana are nevoie, vitale pentru o stare buna de sanatate. Fibrele au un rol important in prevenirea constipatiei, mai ales daca alaturi de acestea se beau cantitati suficiente de lichide. Legumele Legumele trebuie sa fie consumate in fiecare zi. Este indicat ca acestea sa fie diverse. Scopul este sa fie incluse in mesele zilnice 2 sau... [continuare]

Alimente de evitat pentru prevenirea impotentei

Alimente de evitat pentru prevenirea impotentei

Actualizat la data de: 25 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Impotenta mai este cunoscuta si sub denumirea de disfunctie erectila sau dificultate de erectie. Barbatii identifica impotenta cu imposibilitatea de a sustine o erectie adecvata pentru a mentine actul sexual. Cei care sufera de disfunctii erectile se vor simti furiosi sau vinovati, altii ar putea suferi de depresie, in timp ce unii isi vor pierde interesul fata de viata sexuala, iar relatiile lor vor avea deseori de suferit. Ce alimente sa evitati pentru preintampinarea impotentei - Alimentele bogate in sodiu duc la disfunctii erectile - Acestea cresc tensiunea arteriala, ce vor duce mai tarziu la boli cardiovasculare. Sodiul diminueaza fluxul sanguin de la nivelul organelor, determinand disfunctia erectila. Branza, snacks-urile, muraturile, mezelurile sau carnea conservata, bicarbonatul de sodiu, sarea alimentara, sosul de soia sunt doar cateva dintre alimentele bogate in sodiu. Evitati-le pentru a preveni impotenta. [continuare]

Tratament naturist pentru ateroscleroza

Tratament naturist pentru ateroscleroza

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ateroscleroza este o afectiunie a aparatului cardiovascular, caracterizata prin ingrosarea peretelui arterial. In prezent, aceasta este una din cele mai raspandite afectiuni pe intreg Globul, cauzand cresterea mortalitatii si dizabilitati. Aceasta afectiune este o combinatie de modificari ale arterelor inimii, constand in acumularea de lipide, polizaharide, elemente figurate din sange, de tesut fibros si depozite de calciu insotite de modificari ale tunicii musculare. Vaselele care hranesc inima (arterele coronare) si arterele de la creier prezinta cel mai ridicat risc de a fi afectate de aceasta afectiune degenerativa. Ateroscleroza cauzeaza pierderea elasticitatii vaselor sanguine si ingustarea arterelor mici, fapt care interfereaza cu libera circulatie a sangelui. Remedii naturiste 1. Lamaile Unul din cele mai eficiente remedii naturiste pentru tratarea aterosclerozei este coaja de lamaie, deoarece are cel mai mare continut de vitamina P, care... [continuare]

Va rog sa-mi spuneti daca LIPOFIB 160mg este un tratament suficient ptr a scadea colesterolul si trgliceridele,am 64 de ani,1,52 inaltime,64kg ,cu colicistectomie la 55 de ani si urmatoarele rezultate obtinute pe 2 feb 2010 :col total 291mg/dl,hdl 52mg/dl,ldl 189 mg/dl,trigliceride 250mg/dl,tgo 21 ul/l,tgp 42ul/L,glicemie 115 mg/dl,creatinina serica0,69mg/dl,fibrinogenemie 360 MG%,vsh 20mm/1h ,restul in valori normale din hemoleucograma,biochimia urinara ,val normale.recomandat dieta adecvata , va multumesc SAVIA [continuare]

Buna ziua! Am 28 de ani si ma confrunt cu o problema de aproximativ doua luni: ma doare permanent in gat, ma ustura si il simt mereu uscat. In plus, pe limba, in partea din spate, mi-au aparut bubite galben-roz destul de proeminente, iar limba in jurul lor este albicioasa. De asemenea mi-a aparut o excrescenta pe cerul gurii, in partea stanga, iar gatul am observat ca este mult mai rosu decat il aveam inainte. Am luat pastile pentru gat(de supt), sirop si am facut gargara cu bicarbonat si apa, dar si cu apa cu sare, insa degeaba! Nici o ameliorare! As aprecia mult un sfat, un tratament, fara sa mai merg la doctor! Astept un raspuns din partea dumneavoastra! Va multumesc in mod deosebit! [continuare]

AM FOST OPERATA DE CURAND DE ALUNGIRE DE TENDON SI TIMP DE 4 SAPTAMANI TREBUIE SA STAU MAI MULT IN PAT.AS VREA SA STIU CE ALIMENTE SA FOOSESC IMPOTRIVA COAGULARII SANGELUI.ASTEPT RASPUNS. MULTUMESC [continuare]

Am facut analizele de curind si am trigliceridele 1018 ce trebuie sa mananc si ce nu [continuare]

Comunitate medicala

Trigliceridele

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Colesterol

Buna, Mai multe amanunte legate de trigliceride poti afla //www.sfatulmedicului.ro/articole/Medicina_interna/Trigliceridele_1997.html Sanatate maxima! [continuare]

Buna seara, sufar de diverticuloza si as dori sa-mi recomandati ce dieta sa folosesc .Am 75 de ani si greutatea normala.Medicatia recomandata i-mi face bine dar nu stiu ce alimente sa mananc.Custima. [continuare]

Pagina 3 din 8 (236 rezultate)