mancare sanatoas
Manevra heimlich (manevra de salvare de la sufocare)
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Asistenta medicala de urgenta include si recomandarile in caz de sufocare. Sufocarea este de obicei cauzata de mancare sau obiecte blocate la nivelul traheei. Sufocarea este a patra cauza de moarte neintentionata, conform Injury Facts 2017. Cea mai buna solutie de salvare in sufocare este manevra Heimlich. O persoana care se sufoca nu poate vorbi, tusi sau respira iar culoarea tegumentului se modifica in albastru. Manevra Heimlich poate ajuta la scoaterea obiectului sau a mancarii. Pentru ca sufocarea opreste oxigenul catre plamani si catre creier, acordarea primului ajutor cat mai repede poate salva viata. Semnul universal in sufocare sunt mainile in jurul gatului, daca persoana nu da acest semnal, urmatoarele semne pot ajuta: dificultatea in respiratie sau respiratie suieratoare, tuse usoara sau zgomotoasa, culoarea pielii se modifica ( de la palid la albastru), pierderea cunostintei. ATENTIE! Manevra Heimlich nu se realizeaza decat atunci cand persoana in... [continuare]
Obezitatea – ghid medical
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Riscurile obezitatii 1. Ce este obezitatea Obezitatea este o boala cronica, recidivanta (chronic and relapsing disease) cauzata de un dechilibru al hormonilor care controleaza centrii foamei si ai satietatii. Vointa pacientului de a se opri din mancat este depasita de acest dezechilibru, astfel ca , in momentul in care pacientul reuseste sa scada in greutate, organismul va lucra impotriva lui, secretand un hormon care ii stimuleaza centrul foamei (ghrelina). Aparitia acestei boli depinde de existenta unor factori de risc obezogeni. 2. Factorii de risc obezogeni Numerosi factori participa la etiologia obezitatii, dintre acestia se pot mentiona factorii genetici, hormonali sau factori de mediu si psihosociali. Alti factori implicati sunt bolile endocrine si leziuni ale hipotalamusului, medicamentele, tulburarile de comportament alimentar, flora intestinala sau greutatea la nastere. 2.1 Factorii genetici Cercetarile au identificat mai multe gene implicate in aparitia... [continuare]
Anhedonia - incapacitatea de a simti placere
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Anhedonia este incapacitatea unei persoane de a simti placerea in cursul unor experiente care ar trebui sa determine placere. A fost pentru prima data definita in secolul al 19-lea, dar a fost ignorata pana in anii 1980, deoarece oamenii de stiinta erau preocupati de alte simptome evidente ale depresiei, precum lipsa concentrarii, oboseala, somnul si pofta de mancare dereglate, ganduri sinucigase. Anhedonia este acum recunoscuta ca unul dintre principalele simptome ale depresiei si cercetarile care se fac dezvaluie noi legaturi intre creier si depresie. Simptome Persoanele care prezinta anhedonie au o atitudine dezinteresata fata de tot ce ii inconjoara. Ei nu pot reactiona adecvat, nu pot simti ceva. Nu exista nicio schimbare de dispozitie, aceasta determinandu-i cu greu sa poata privi inainte. Cel mai bine este descris acest lucru prin exemple. O mama anhedonica nu are nicio bucurie jucandu-se cu copilul ei, un jucator de fotbal nu este bucuros atunci cand... [continuare]
Reguli pentru mese sanatoase
Dr. Alice Burcea
Medic specialist endocrinologie
Generalitati Sunt din ce in ce mai multi oameni obezi. Anual sunt diagnosticati din in ce mai multi oameni cu diabet. Apar din ce in ce mai multe diete “minune” care “ne slabesc” rapid intr-o perioada scurta de timp si apoi, cand renuntam la dieta, luam un numar dublu de kilograme. Ce putem face pentru a ne mentine o greutate constanta? Ce trebuie sa mancam? Cum trebuie sa mancam? Oare alimentele pe care le consumam sunt cele mai bune? Ce dieta ni se potriveste? Iata intrebari care le auzim zilnic in familie, la prieteni, la colegii de serviciu. Nu cred ca exista cineva care sa nu aiba cel putin un supraponderal, daca nu un obez in familie. Cum putem sa ne ajutam pe noi si pe cei apropiati?...Mancand sanatos. Cum sa mancam sanatos? Adoptand un mod de a manca sanatos. Da, am spus bine un mod de a manca sanatos. A manca sanatos este ca si cum ai adopta un mod de viata. Reguli pentru a fi sanatosi Dar cum putem manca sanatos si mai ales ce alimente si sub ce forma de... [continuare]
Ameliorarea asteniei sau oboselii de primavara
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Primavara este sezonul in care majoritatea oamenilor se simt slabiti si obositi. Lipsa de energie, ameteala, tensiunea musculara si lipsa poftei de mancare, sunt doar cateva dintre simptomele asteniei sau oboselii de primavara. Astenia poate provoca si alte manifestari, cum ar fi pierderi de memorie, transpiratie si senzatie generala de disconfort. Lipsa luminii soarelui din timpul iernii si nivelul scazut de activitate fizica sunt doar cativa dintre factorii care stau la baza oboselii de primavara. Cauze si manifestari ale asteniei de primavara Dieta necorespunzatoare, care nu furnizeaza organismului suficiente vitamine si minerale, dar si alte elemente importante pentru buna functionare a acestuia, este o alta cauza a aparitiei acestei stari neplacute. O dieta echilibrata, indiferent de anotimp, este foarte importanta. Daca se consuma multe alimente grase sau carbohidrati si nu sunt incluse in meniu suficiente legume si fructe, exista riscul ca oboseala sa fie... [continuare]
Sfaturi Invatarea controlului apetitului este un pas foarte important in incercarea de a reduce din kilogramele in plus. Este important ca omul sa poate diferentia intre foamea reala si dorinta psihologica de a manca. Odata ce sunt identificate aceste senzatii, mai este necesara doar invatarea unui control al raspunsului la aceste senzatii. Procesul de baza al foamei poate fi asemanat cu cel al semaforului: verde inseamna initierea mesei, galben – precautia ca stomacul este aproape satisfacut, iar rosu semnifica oprirea din mancat. Fiziologia organismului este in asa fel facuta incat ne da semnele cele mai bune pentru a manca si a ne opri din mancat, astfel incat toata teoria cuantificarii caloriilor sa fie inutila, omul urmand sa manance in functie de foamea si plinatatea fiziologica. Din pacate, practica nu este atat de simpla. In primul rand, diferite distractii pot aparea in calea senzatiilor fizice. Desi organismul, spre exemplu, ne spune ca trebuie sa mancam,... [continuare]
Generalitati Oamenii au tendinta de a dezvolta un caracter obsesiv pentru aspectul fizic, astfel, pierderea in greutate si mentinerea siluetei pot deveni ritualuri, cicluri compulsive. Anxietatea si depresia favorizeaza aparitia tulburarilor comportamentului alimentar, care se manifesta prin nevoia greu de controlat de a manca; astfel, individul este cuprins de o stare de slabiciune in fata tentatiilor alimentare si este acaparat apoi de sentimentul de vinovatie (auto-culpabilizare). Apoi, ciclul de abuz se repeta; in mod ironic, cei ce devin obsedati de reducerea greutatii corporale, ajung in cele din urma sa-si saboteze propriile obiective. Gandirea si comportamentul autodistructiv tind sa favorizeze aparitia obiceiurilor alimentare nesanatoase, iar persoana devine coplesita de sentimentul de vina; treptat intervin problemele de autoapreciere, de dispozitie si de relationare cu cei din jur. Persoanele obsedate de slabit vor ajunge sa se considere grase indiferent de numarul... [continuare]
Traim intr-o lume din ce in ce mai agitata, in care legaturile noastre primordiale cu natura si cu eul interior sunt in permanenta eroziune, ne simtim izolati, tristi, poate chiar singuri si ne place sa ne refugiem in acea perioada in care eram in siguranta. Mancatul in exces, ca si sexul, ne ofera pentru scurt timp o senzatie de bine prin eliberarea unor substante chimice de tip acetilcolina sau serotonina la nivelul unor nuclei ai creierului. Dar acest lucru poate crea in timp o adevarata dependenta, ajungand ca in timp sa nu mai mancam pentru ca ne este foame, ci pentru a compensa o stare de neimplinire. Depasirea constanta doar cu 100 Kcal/zi a nevoilor energetice zilnice va duce la acumularea lunara a 1-1.5 Kg de tesut adipos, mai ales daca nu reusim sa compensam ingestia suplimentara de alimente prin efort fizic viguros si sustinut (macar 30-60 minute/zi). De cele mai multe ori, aparitia obezitatii se datoreaza acestui dezechilibru intre aportul de alimente si... [continuare]
Cine ar putea dori sa nu slabeasca? Desi ingrijorator este ca exista multi oameni care sufera din cauza supraponderabilitatii, totusi se intalnesc oameni care sunt slabi in mod natural si isi doresc sa se ingrase. In unele cazuri, subponderabilitatea ar putea fi rezultatul unor tulburari alimentare sau a scaderii poftei de mancare cauzata de anumite conditii medicale. Imbatranirea afecteaza apetitul ca urmare a pierderii treptate a capacitatii de a simti gustul si mirosul produselor alimentare. Daca o persoana pierde in greutate fara sa isi doreasca acest lucru trebuie sa semnaleze medicului acest inconvenient. Cum va puteti ingrasa? Intr-o prima etapa se va tine evidenta numarului de calorii consumat pentru a se determina cat mai exact care este aportul energetic necesar in fiecare zi pentru ca o persoana sa-si rotunjeasca silueta. Va fi nevoie sa se mareasca numarul total de calorii prin ingerarea unei cantitati mai mari de alimente sau prin alegerea unor alimente... [continuare]
Generalitati Pastele sunt usor de preparat si sunt hranitoare in cazul in care contin ingrediente importante pentru organism. Un fel de mancare ce va contine spaghete va fi bogat in fibre dietetice, vitamine din grupul B si minerale. Pentru o masa sanatoasa se vor alege spaghetele din cereale integrale peste care se vor adauga mai degraba sos de rosii si legume, decat carne tocata si branza. Spaghetele din faina integrala Specialistii recomanda sa se consume spaghete din grau integral pentru a beneficia din plin de substantele nutritive oferite de o portie de paste. Spaghetele care sunt preparate din faina alba rafinata, contin mai multe grasimi si calorii decat cele din grau integral. O optiune pentru consumatorii care nu agreaza textura cerealelor integrale, sunt spaghetele din faina alba imbogatite cu substante nutritive. Insa, in acest caz nu se va beneficia de fibrele continute de cerealele integrale. Carbohidratii Spaghetele sunt un tip de aliment bogat in... [continuare]
Generalitati Noua dieta Beverly Hills se bazeaza pe "combinarea inteligenta a alimentelor" - a manca mancarea potrivita la momentul potrivit. Dieta clasica consta dintr-o faza foarte severa care se intindea pe 42 de zile. Noua dieta nu mai cuprinde faza restrictiva si se bazeaza pe o alimentatie echilibrata pe parcursul intregii saptamani. A se nota expresia "dieta echilibrata saptamanal". Dieta consta in adoptarea unui plan format din 3 mese pe zi, in care nu trebuie sa combinam carbohidratii cu proteine si invers, iar fructele trebuie consumate separat. "Nu conteaza ceea ce mananci sau cat mananci, explica Mazel, un consilier pe probleme de viata si dieta, conteaza cand mananci si cum sunt combinate alimentele". Cei care sunt adeptii dietelor revigorante, carora le plac fructele si care reusesc atunci cand sunt inarmati cu explicatii, vor putea adopta acest tip de dieta. Alimente permise In cadrul noii diete Beverly Hills, proteinele pot fi combinate... [continuare]
Generalitati Esofagita este o inflamatie a mucoasei care captuseste la interior esofagul, organul tubar care transporta mancarea din faringe catre stomac. Daca nu este tratata, esofagita poate cauza probleme ale deglutitiei (inghititului) precum si ulcere si cicatrici ale esofagului. In unele cazuri esofagita poate duce la dezvoltarea unei afectiuni denumite „esofag Barrett”, care constituie un factor de risc pentru aparitia cancerului esofagian. Care sunt cauzele esofagitei Esofagita poate fi cauzata de o infectie sau de o iritatie a esofagului. Infectiile pot fi cauzate de bacterii, virusuri, fungi sau boli care slabesc sistemul imunitar. Infectiile care pot cauza esofagita sunt: 1. Candida. Aceasta infectie a esofagului este cauzata de aceeasi ciuperca intalnita si in cazul candidozei vaginale. Infectia se dezvolta in esofag atunci cand sistemul imunitar este slabit (cum ar fi la persoanele HIV pozitive sau la diabetici). Este usor de tratat cu... [continuare]
Alimentatia pacientilor cu pirozis: sfaturi practice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Credeati ca daca aveti pirozis nu mai puteti manca nimic bun? Ca regimul dumneavoastra trebuie redus drastic si alcatuit doar din mancaruri ce va faca sa strambati din nas? Nici pe departe! Specialistii s-au gandit la dumneavoastra si au realizat o lista de recomandari practice ce poate fi aplicata astfel incat masa sa ramana masa. Si gustoasa, pe de-asupra! Vi s-a intamplat sa incercati sa gatiti pentru mai multe persoane si fiecare sa aiba alte preferinte? Sa incercati sa-i impacati pe toti, dar sa fie atat de greu incat sa va aflati intr-o adevarata incurcatura? Foarte multi adulti se confrunta cu pirozis, sau clasicele arsuri cum sunt ele numite in limbaj mai putin stiintific, si fiecare este sensibil la un alt tip de aliment. Este greu, daca nu imposibil sa le faceti tuturor pe plac, iar mancarea sa ramana variata si delicioasa. Usturoi, ceapa, rosii si sos de rosii, condimente, cafea, ciocolata... lista posibililor triggeri ai... [continuare]
Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masurarea carbohidratilor este cea mai buna metoda pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor ajuta la calcularea cantitatii de zahar si alte glucide (carbohidrati) din mancare, ceea ce este foarte important pentru ca acestia influenteaza glicemia mai mult decat alte substante nutritive. Masurarea carbohidratilor ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Testarea glicemiei se recomanda sa fie facuta si dupa mese pentru a vedea influenta diferitelor alimente ce contin carbohidrati asupra nivelului glicemiei. Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor inseamna insumarea cantitatii de carbohidrati din alimente si... [continuare]
Arsurile stomacale: 10 sfaturi pentru sarbatori
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In perioada sarbatorilor, crampele si arsurile stomacale sunt principalele probleme de sanatate, ca urmare a consumului excesiv de alimente. Dupa perioada de post, zilele de sarbatoare ce urmeaza se transforma de regula intr-un festin prelungit, cu felurite tipuri de mancare, salate, fripturi, prajituri etc. Conform specialistilor, meniurile de sarbatoare sunt de regula alcatuite din principalele alimente care cauzeaza arsuri stomacale. Iata cateva sfaturi care sa va ajute sa preveniti aceste probleme, pentru a va putea bucura in liniste de zilele de sarbatoare: 10 sfaturi utile 1. Savurati, nu mancati lacom Volumul de mancare pe care il serviti la o masa este foarte important. Nu umpleti farfuria la refuz; asezati pe farfurie portii mici din fiecare fel de mancare si serviti cu inghitituri moderate si fara graba; astfel, puteti evita senzatia de greata ce apare de regula in urma unui consum excesiv si lacom de alimente si puteti savura cu adevarat gustul... [continuare]
Invata copilul sa manance sanatos 1. Nu este o surpriza faptul ca parintii au nevoie de ceva ajutor pentru a intelege ce inseamna sa mananci sanatos. Urmand cateva linii de baza, poti creea pentru copilul tau un mediu incurajator pentru a manca corect si pentru a-si mentine o greutate sanatoasa. Lasa-l sa aleaga ceea ce ii place 2. Din mancarurile pe care le oferi, copiii vor alege ce vor manca sau daca vor manca tot. Copiii ar trebui sa spuna ceva in aceasta problema. Din selectiile pe care tu i le oferi, lasa-l sa aleaga ce sa manance si cat de mult vrea. I se va parea ca o libertate. Dar daca vei urma pasul 1, copilul tau va alege numai din mancarurile pe care tu ai decis sa le cumperi si sa le servesti. Parintii aleg 3. Parintii controleaza. Tu decizi ce mancare trebuie sa cumperi si cand sa o servesti. Desi copiii ii "piseaza" pe parintii lor pentru a manca mai putin hranitor, ar trebui sa fie in grija adultilor decizia aprovizionarii cu mancare. [continuare]
Ce este diabetul? Diabetul este o tulburare a metabolismului (metabolismul inseamna procesele prin care organismul nostru utilizeaza mancarea digerata pentru crestere si pentru obtinerea energiei). Majoritatea alimentelor pe care le ingeram sunt descompuse pana la glucoza, care este forma sub care exista zaharul in sange. Glucoza este principala sursa de combustibil pentru organism. Dupa digestie, glucoza trece in fluxul sangvin, acolo unde este folosita de catre celule pentru crestere i pentru obtinerea energiei. Pentru ca glucoza sa poata patrunde in interiorul celulelor este nevoie de prezenta insulinei.Insulina este un hormon produs de pancreas, care este o glanda de dimensiuni mari aflata in spatele stomacului. Atunci cand mancam, pancreasul produce in mod automat cantitatea adecvata de insulina pentru a deplasa glucoza aflata in sange, in interiorul celulelor noastre. La persoanele cu diabet, totusi, pancreasul fie produce prea putina insulina sau chiar deloc sau... [continuare]
Generalitati Lactatele degresate ofera multe beneficii pentru sanatate. Probabil ca multe persoane prefera consumul de lapte. Totusi, multi dintre tinerii din zilele noastre aleg sa serveasca mancarea de tip fast-food sau iau masa la restaurantele din centrul orasului. Cu siguranta, in aceste conditii lipseste din meniu paharul cu lapte rece, indiferent de perioada zilei. Important este un lucru: mamele au dreptate. Produsele lactate sunt foarte sanatoase (mai ales cele cu un continut scazut de grasime). Statisticile au demonstrat ca preferintele pentru branza si inghetata au crescut in ultima perioada, in timp ce interesul pentru consumul de lapte integral si unt s-a diminuat. Vestea buna este ca pot fi comercializate produse lactate din ce in ce mai diversificate pentru gusturile tuturor: de la sortimente cat mai variate de iaurturi, la branzeturi cu un continut redus de grasime. Secretul este un nivel scazut de grasime. Un studiu recent a demonstrat ca in... [continuare]
Nutritia si alimentatia rationala la copil
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia sanatoasa Ce este alimentatia rationala si ce alimente sunt necesare in dieta copilului? O dieta sanatoasa, rationala, include o varietate de alimente care ofera copilului energia si nutrientele necesare unei dezvoltari psihosomatice normale. O alimentatie corespunzatoare nu semnifica doar consumul unor "alimente sanatoase", putand fi consumate o varietate de alimente atat timp cat dieta ramane variata, echilibrata si este consumata in cantitati moderate. Copii, prezinta chiar de la nastere un mecanism intern de reglare al consumului de mancare, astfel ca nou nascutii si sugarii au capacitatea de a semnala aparitia foamei (de obicei prin plans) si de asemenea stiu cand sunt satui si astfel se opresc din alimentare (prin controlul unor semnale interne care indica satietatea). Odata cu inaintarea in varsta copii au capacitatea de a-si doza alimentele in functie de necesitatile fiziologice specifice varstei. Cum pot mentine parintii o dieta sanatoasa a copilului? [continuare]
Principii de alcatuire a meniurilor vegetariene. leguminoasele
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Incercam sa reabilitam in acest articol familia fasolei, pentru ca pe nedrept, mai degraba din snobism, alimentele din aceasta categorie incep sa fie uitate. Dorim sa va spunem doar ca la restaurantele marilor hoteluri nu lipsesc niciodata: mancarea de fasole boabe, lintea sau mazarea si ca soia si-a castigat si ea definitiv locul in alimentatia sanatoasa. Atunci de ce sa uitam de ele? Aceasta categorie de alimente (leguminoasele) este formata din familia fasolei: fasole, linte, mazare, soia, naut etc. Leguminoasele (la fel ca si cerealele de altfel) tind sa dispara din meniul omului modern. In plus, la noi in tara, datorita usurintei cu care se cultiva si deci disponibilitatii lor foarte mari, leguminoasele si-au castigat reputatia de hrana a saracului. De unde si ideea ca ele sunt un aliment de calitate inferioara, de mana a doua, spre deosebire de produsele animale, care sunt privite ca fiind cele mai valoroase. Beneficiile leguminoaselor [continuare]
Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice
Autor: SfatulMedicului
Pregatirea in cazul unui dezastru Calamitatile naturale, epidemiile, accidentele cu substante periculoase, atacuri teroriste care folosesc arme biologice si chimice sunt realitati nefericite in viata moderna de azi. Aceste dezastre pot afecta calitatea aerului, rezervele de apa si mancare, accesul la electricitate, gaz, telefon sau alte servici. Membri familiei pot fi despartiti, iar spitalele si alte servici de sanatate pot fi suprasolicitate pe parcursul unei urgente medicale. O pregatire corecta in cazul unei astfel de calamitati poate ajuta orice familie si pe membri acesteia. Dat fiind faptul ca dezastrele sunt greu de anticipat si sunt greu de tinut sub control, este bine sa se cunoasca anumite masuri pentru siguranta personala si a familiei. Ce este de facut pentru a fi pregatit? - este bine sa se cunoasca modul in care amenintarile asupra sanatati publice pot afecta fiecare individ in parte. Acest capitol explica cat de periculoase pot fi anumite bacterii,... [continuare]
Furunculul, o consecinta a igienei deficitare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sa ne spalam pe maini, sa mancam echilibrat, sa avem grija de curatenia noastra corporala si de cea a locului in care locuim. Neglijarea acestor aspecte poate avea repercusiuni asupra starii noastre de sanatate, iar de cele mai multe ori se vede si la exterior printr-o paleta larga de semne inestetice. Furunculoza este o boala a pielii care se manifesta prin aparitia la nivelul pielii a unor infectii, inflamatii ale radacinilor firelor de par, ca rezultat al acumularilor de puroi si tesuturi moarte. Furunculele pot sa apara si grupat, formand niste retele interconectate. In cazurile severe, aceste grupari de furuncule pot sa degenereze in abcese (o colectie de puroi cu localizari diferite: sub piele, in muschi, in organe - ficat, creier, plamani, rinichi etc.). Furunculoza prezinta si o faza severa cand pacientul are un numar mare de infectii care pot provoca febra si pot duce la inflamarea ganglionilor limfatici. Aparitia recurenta a acestor... [continuare]
Generalitati Aceasta dieta se bazeaza pe faptul ca oamenilor le place sa manance. Daca ar trebui sa aleaga intre a manca mai mult sau mai putin, ei vor prefera sa manance mai mult. Spre deosebire de alte diete care au la baza deprivarea alimentara, dieta aceasta nu incearca sa limiteze tendintele naturale ale oamenilor. Autorul dietei, nutritionista Babara Rolls, afirma ca limitarea severa a ingestiei de alimente nu da rezultate pe termen lung. Cei care isi limiteaza sever alimentatia vor fi tot timpul infometati, nemultumiti si se vor intoarce la vechile obiceiuri alimentare. Abordarea lui Rolls consta in consumul unor alimente care sa permita aparitia senzatiei de satietate, dar care determina in acelasi timp pierderea in greutate. Cheia dietei consta in atingerea senzatiei de satietate si asentimentului de plenitudine. Rolls afirma ca oamenii se satura in functie de cantitatea de alimente consumate, nu datorita numarului de calorii consumate sau datorita procentului de... [continuare]
Generalitati Bine ai ajuns in trimestrul doi! Luna a IV-a reprezinta in sarcina momentul de trecere a liniei magice ce desparte o perioada plina de primejdii si frustrari (primul trimestru) de ceea ce multi obstetricieni considera a fi perioada de aur a sarcinii (trimestrul doi). In aceasta parte a sarcinii totul parca incepe sa “inverzeasca”. Sansele aparitiei unui avort spontan scad vertiginos, greturile te parasesc in mod miraculos, starea de energie incepe sa-ti revina, ca si apetitul pentru mancare (dar si cel pentru sex). Este luna in care vei spune adio blugilor si fustelor stramte, asa ca vei incepe sa faci vizite din ce in ce mai dese la croitoreasa sau in magazinele de moda. Iar vizitele la toaleta scad si ele ca frecventa. Asa ca bucura-te de aceste trei luni cat mai mult. Mai ales ca din aceasta luna furtuna emotionala care ti-a umbrit primul trimestru de sarcina incepe sa se linisteasca. Simptomele mamei Aceasta este luna in care cu adevarat incepi sa te simti... [continuare]
10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile
Autor: SfatulMedicului
Atentie la alimentatie O dieta daunatoare pentru inima unui barbat are efect negativ si asupra abilitatii sale de a obtine si mentine o erectie. Cercetatorii au demonstrat ca acele obiceiuri alimentare care pot cauza infarct, prin obstructia fluxului de sange in artera coronara - regim sarac in fructe si legume si bogat in grasimi, prajeli si mancare procesata - pot impiedica vascularizarea penisului, blocand fluxul de sange. Studii recente confirma faptul ca disfunctiile erectile sunt rar intalnite in cazul barbatilor care adopta dieta traditionala mediteraneana, bazata pe fructe, vegetale, cereale, grasimi benefice pentru inima: ulei de masline, alune, peste si vin. Alimente recomandate in prevenirea/ameliorarea disfunctiilor - Pepenele verde Prin continutul bogat in citrulina, pepenele verde ajuta la relaxarea si decontractarea vaselor de sange, sustinand vascularizarea penisului. Odata ajunsa in organism, citrulina se transforma in arginina, eliberand acid nitric. [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter