lant alimentar
Legatura dintre hormonii alimentari din carnea de pui si pubertatea precoce
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Pubertate, de la 7-8 ani Tinerii, in special fetele, ajung la pubertate mai devreme decat oricand. Studiile de specialitate au observat o crestere surprinzator de mare cu privire la numarul fetelor care ajung la pubertate la varste de aproximativ 7-8 ani. Intr-un studiu efectuat la 1.200 de fete de 7 ani, la 10% dintre acestea avusese deja loc cresterea sanilor. Acest lucru este alarmant, mai ales tinand cont de faptul ca in 1997 a fost publicat un studiu similar la care a fost observat un procent de crestere a sanilor in doar 5% din cazuri. In ciuda tuturor studiilor realizate, expertii afirma ca inca efectueaza cercetari, deoarece nu sunt inca siguri cu privire la cauza exacta a pubertatii precoce. Totusi, sunt incriminati anumiti factori, printre care si alimentatia si efectele ei, de exemplu obezitatea. Printre alimentele cu potential de a produce pubertate precoce se regaseste si carnea de pui. Ce este pubertatea precoce? Pubertatea precoce se poate defini ca fiind... [continuare]
Care este legatura dintre anxietate si pierderea apetitului alimentar?
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Ce este anxietatea Anxietatea este o afectiune ce produce schimbari ale apetitului in cele mai multe dintre cazuri. Astfel, unii oameni cu anxietate tind sa consume cantitati prea mari de alimente sau sa manance multa hrana nesanatoasa, in timp ce altii isi pierd semnificativ pofta de mancare atunci cand se simt stresati sau anxiosi. Anxietatea este o tulburare de sanatate mintala care afecteaza un numar foarte mare de persoane la nivel mondial in fiecare an, iar modificarile de apetit completeaza adesea tabloul clinic al acesteia. In continuare sunt prezentate mai multe detalii despre legatura dintre anxietate si pierderea apetitului alimentar, precum si date despre unele remedii si tratamente ce ar putea fi de ajutor. Anxietatea si inhibarea apetitului alimentar Cand o persoana incepe sa se simta stresata sau nelinistita, corpul sau va elibera anumiti hormoni specifici. Acesti hormoni activeaza sistemul nervos simpatic si declanseaza un raspuns de tip „lupta sau... [continuare]
Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos alimentar - un pericol pentru sanatate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este glutamatul de sodiu Glutamatul de sodiu sau monosodic este una dintre cele mai cunoscute substante ce se regaseste in anumite alimente, dar si in industria alimenta cu rol de potentiator de arome. Mai este cunoscut ca fiind si un aminoacid non-esential si de aceea il gasim in mod natural in: rosii, lapte, peste, branzeturi si ciuperci. Prescuratrea glutamatului de sodiu in industria alimentara este MSG sau E621 si chiar daca in mod normal el nu are nici un gust, faptul ca in urma reactiilor combinate dintre anumite alimente si condimente isi modifica gustul si intensifica aroma este utilizat pe scara larga. Istoria glutamatului de sodiu a pornit de la un biochimist japonez ce a dorit sa obtina o substanta care sa “pacaleasca”creierul astfel incat gustul sa fie perceput mai puternic. Simptome ce pot aparea in urma consumului glutamatului de sodiu Intrebarea cea mai frecventa este daca ne face rau glutamatul de sodiu? Raspunsul este ca daca il consumam in... [continuare]
Hemoroizii si regimul alimentar
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Ce sunt hemoroizii? Hemoroizii sunt vase de sange care s-au dilatat in interiorul rectului - ultima parte a tubului digestiv, care se intinde de la colon pana la orificiul anal. Cat de des ii intalnim? La nivelul mondial, prevalenta bolii hemoroidale simptomatice este de 4.4%. Nu sunt diferente de sex in ceea ce priveste aparitia ei, insa, se pare, ca barbatii sunt cei care cauta mai des ajutor medical. Prevalenta hemoroizilor creste odata cu varsta, cu un varf la persoanele cu varsta cuprinsa intre 45-65 de ani. Cum se manifesta? Simptomele intalnite in boala hemoroidala (adica prezenta hemoroizilor) sunt nespecifice si pot fi intalnite si alte situatii. Cel mai des intalnim sangerari rectale, dureri sau prurit (mancarimi). Alte simptome care pot fi intalnite sunt - disconfort sau durere in timp ce stam pe scaun (la birou, acasa, in masina), iritatii si dureri in jurul anusului, mancarime si umflaturi dureroase langa anus, sangerari la defecatie. In cazul in... [continuare]
Cum poate fi evitat excesul alimentar de sarbatori?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pe masura ce se apropie sezonul festiv, atentia majoritatii oamenilor se indreapta catre masa de Craciun, care in Romania este considerata cea mai bogata in calorii si grasimi de pe tot parcursul anului. Aceasta, de obicei, este alcatuita din sarmale, carnati, carne de porc si cozonac. Toate aceste alimente sunt nesanatoase daca sunt consumate in cantitati excesive. Atunci cand se exagereaza in timpul sarbatorilor, nu numai ca se poate castiga in greutate, insa se poate, de asemenea, sa se suprasolicite sistemul digestiv, sa apara tulburarile de somn, dar si pirozisul, adica senzatia de arsura din piept. In perioada sarbatorilor, oamenii au tendinta de a neglija propria sanatate, fara a mai tine cont de obiceiurile sanatoase pe care le aveau inainte de aceasta perioada. In multe cazuri, oamenii sunt mult mai stresati de sarbatori, experimentand anxietatea sau depresia, aceste lucruri putand sa ii faca sa consume in exces alimente nesanatoase, specifice acestei... [continuare]
Generalitati Alimentele procesate sunt adesea tratate cu aditivi - substante care adauga culoare, sporesc aroma sau cresc durata de valabilitate. Aditivii nu sunt neaparat periculosi, intrucat in majoritatea cazurilor previn deteriorarea alimentelor si ajuta la mentinerea valorii nutritive a acestora. Cu toate acestea, o dieta bogata in alimente procesate este corelata cu obezitate, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare si cancer. Aditivi asociati cu efecte negative asupra sanatatii Glutamat monosodic (E621) . Este o sare sodica din acidul glutamic, un aminoacid non-esential aparut natural. Este un aditiv alimentar clasic, utilizat pentru a intensifica aroma preparatelor. Glutamatul monosodic a fost extrem de controversat, mai ales dupa un studiu din 1969 efectuat asupra soarecilor de laborator, in urma caruia s-a constatat ca a provocat efecte neurologice nocive, afectand cresterea si dezvoltarea acestora. Totusi, aditivul este foarte probabil sa nu aiba niciun efect... [continuare]
Care sunt efectele excesului alimentar asupra organismului?
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia de sarbatori Dupa o perioada lunga de post, romanii se bucura din plin de sarbatorile de iarna, deoarece acestea sunt pline de specialitati culinare, precum cozonacii, piftia, fripturile, sarmalele si placintele. Sarbatorile de Craciun sunt sarbatorite, in special, cu preparate realizate din carne de porc. Astfel, tochitura, jumarile si soriciul se vor afla pe masa fiecarei persoane in preajma sarbatorilor, fiind savurate din plin. Totusi, consumarea acestor produse alimentare in cantitati exagerate poate avea efecte negative asupra organismului. Astfel, excesul alimentar poate afecta somnul, greutatea corporala si chiar senzatia de bine pe termen scurt si lung. Afla efectele pe care excesul alimentar le poate avea asupra corpului, astfel incat alimentatia de sarbatori sa fie una mai potrivita. Efectele excesului alimentar asupra organismului Excesul alimentar poate avea loc din mai multe motive, de exemplu din cauza gustului placut al alimentelor, din graba, din... [continuare]
Generalitati Gastrita este o afectiune medicala care se defineste prin iritatia mucoasei gastrice si are la baza mai multe cauze, majoritatea lor fiind provocate de un stil de viata dezorganizat sau de un consum irational de medicamente. Principala cauza a gastritei este administrarea prelungita si necontrolata a medicamentelor din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene sau a celor care contin ibuprofen ori aspirina. Si consumul excesiv de alcool, stresul sau infectiile bacteriene pot declansa aparitia gastritei. Simptome si diagnosticare Gastrita este diagnosticata prin numeroase examene medicale, anamneza, adica informatiilor medicale relevante din istoricul personal al pacientului si a stilului de viata pe care il duce, dar si pe baza simptomatologiei manifeste la momentul prezentarii la medic. Investigatia medicala mai poate cuprinde si alte teste, in vederea stabilirii diagnosticului final, precum analize de sange, endoscopie digestiva superioara sau... [continuare]
Generalitati Persoanele care vor sa slabeasca ar trebui sa incerce acest lucru pe parcursul verii, cand este mult mai usor sa adopte o dieta echlibrata si diversificata, fara a fi necesar sa se implementeze o cura drastica care poate duce la anumite dezechilibre nutritionale. Este important sa se retina faptul ca indiferent de dieta adoptata, este necesara hidratarea corespunzatoare (2-3 litri de apa zilnic). Rosiile si ardeii Legumele, in general, sunt alimente cu un continut bogat in vitamine si minerale. Culoarea acestora se datoreaza in mare parte unor constituenti precum, vitamina C, vitamina A, licopen etc. Legumele sunt ideale in dietele pentru slabit, rosiile si ardeii oferind si un aport caloric redus. Sfaturi pentru dieta cu rosii si ardei - alegerea unor rosii intens colorate, coapte, tari, cu miros caracteristic puternic; - pastrarea acestora in frigider (nu mai mult de cateva zile); - folosirea pe cat posibil a sucului si pastei de tomate fara aditivi si... [continuare]
Va rog ajutati ma cu un regim alimentar corect ?
Buna seara tatal meu are hepatita B+D si ciroza decompensata. Nu are alte complicatii gen varice sau encefalopatie, am drscoperit acum 1an boala, i a scos un pic de lichid in timpul operatiei de hernie in primavara iar de atunci nu a mai facut lichid. Tine tratamentul strict cum i a fost prescris insa e foarte greu cu mancarea caci efectiv nu mai stiu ce sa i gatesc. Ma tot uit pe internet sa vad ce are voie si ce nu si mai tare ma zapacesc. Asadar daca puteti sa ma ajutati concret cu ce are voie si ce nu in ciroza decompensata va sunt extrem de recunoscatoare. Multumesc din suflet [continuare]
Toxiinfecție alimentară,unde pot face verificarea produsului?
Am cumpărat o shaorma aseară și azi de dimineață m-am simțit foarte rău,diaree,dureri de stomac,vărsături și am o stare foarte rea. Am luat no-spa și furazolidon dar îmi este rău în continuare Ce trebuie să fac? Mulțumesc frumos [continuare]
am neoplasm bronhopulmonar drept operat,si momentan urmez tratament cu citostatice.as dori sugestii cu privire la un tratament naturist adecvat [continuare]
puteti sa imi raspundeti si mie la o intrebare ..Ce alimentatie trebuie sa administrez pentru acest tip de diabet . [continuare]
am un copil care in 2 saptamini face 2 ani.in septembrie inca il alpatam si am facut greseala sa maninc ciocolate din SUA.am avut si eu o eczema pe burta si micutul s-a inrosit pe obrajori. de atunci tot facem tratament antialergic.din septembrie iltratez si obrajii is la fel de rosii. respecta dieta(adica toata mincarea i-o fac aparte, terci pe apa,doar piept de gaina fiert aparte si supica aparte, fructe rosii si citricele excluse, din cokmert nu-i dau aproape nimic)...acuma ii dau parlazin(citirizin) si lymphomyozot(e ultimul tratament prescris de medic si nu-l ajuta nimik)...pina acuma i-am dat suspenzii preparate la comanda, advantan milk, crema cu zinc... si inka puiul are ori retineri de o zi, ori diaree(nu poate fi vorba de o dizbacterioza?(sotul e alrgic la praf si eu pina la nastere am avut astm bronsic, copilu pina la 1an si 6 luni nu a avut niciodata probleme cu sanatatea, nici vorba de alergii...) ce mai ppot sa fac? [continuare]
Dimineata mananc doua feli de paine neagra prajita cu unt,pateu sau branza topita si cu o cana de ceai,asta la ora 8 dimineata.Dupa acest mic de jun am 2 ore de antrenament fizic, in care alerg 10 km , dupa antrenament mananc o ciorba cu un felu doi.Dupa pranz ma duc la scoala si stau 6 ore, iar cand ajung acasa la 20:00 mananc 5 linguri de iaurt.Trebuie sa specific ca datorita acestui regim am slabit cam 15 kg in 3 saptamani, insa la efortul fizic pe care il fac vreau sa stiu si daca este sanatos.Totodata va mai spun ca am 16 ani, si 84 de kg, deci am slabit de la 99.Astept raspuns. [continuare]
Sau la medicamente, sau o intepatura de insecta? Acestea sunt intrebarile care ma framanta de o luna, de cand baiatul meu de 4 ani a facut un puseu alergic sever, incat a trebuit sa fim internati. Si acum eruptia pe piele mai apare partial, desi tinem regim si suntem in continuare cu tratament. Si daca reactia alergica a fost provocata de un aliment anume, de ce acum prezinta un pericol si alte alimente, pe care inainte le-a consumat fara probleme? [continuare]
Am suferit o operatie ocluzie intestinala.As dori sa stiu ce am voie sa mananc si pe ce perioada. In prima luna am consumat doar iaurt si supa strecurata. Ce pot manca de acum incolo? Multumesc! [continuare]
buna ziua, am aflat aseara ca bubitele aparute pe piele sunt din cauza unei intoxicatii cu cipsuri, ce trebuie sa fac sau sa nu fac ca sa imi treaca mai repede? ma pot da cu crema si fond de ten sau e periculos pt piele? [continuare]
Pojar sau intoxicatie alimentara?
Aseara, fiicei mele, inainte de a se culca, i s-a parut ca are fata putin diferita in sensul ca i s-ar fi parut ca are niste bubite pe fata. A crezut ca doar i se pare, s-a spalat pe fata si s-a culcat. Dimineata, am observat si eu prezenta unor bube marunte pe fata ei. Era rosie si avea oarecum temperatura. S-a uitat atenta si a vazut ca are asemenea bubite marunte si pe maini. Am decis sa nu mearga la scoala. La ea in clasa a fost un fel de epidemie deoarece in jur de 8 copii au facut rubeola pana acum si ar putea avea. Cand era mica a mai facut de 2 ori. Pana la aceasta ora deja are bubite in zona gatului, pe maini si pe fata si continua sa fie rosie la fata. Tin sa mentionez ca pofta de mancare are. La doctor nu am dus-o deocamdata, deoarece in caz ca ar avea rubeola stiu ca nu are voie sa iasa din casa. M-am uitat atenta la bubitele de pe maini si sunt "ascunse" in sensul ca nu au iesit la suprafata, dar se vad ascunse in piele. Ce poate fi, avand in vedere ca a mai facut... [continuare]
Buna, sunt sub tratament cu Prednison, in doze descrescatoare, momentan la 4 pastile pe zi,urmand ca martea viitoare sa termin acest medicament, conform recomandarii medicului. Stiu ca nu se mananca absolut nimic sarat in timpul tratamentului insa intrebarea mea este cat timp dupa ce termin tratamentul nu am voie sa mananc sarat?(cateva zile?o saptaman-2?). Medicul nu a precizat, a spus doar sa mananc fara sare cat sunt sub tratament.Merci [continuare]
Bol alimentar
Forma pe care o iau alimentele dupa ce sunt masticate, imediat inainte de inghitire. [continuare]
Lant respirator
Ansamblu de proteine si de transportori de electroni alcatuit din cinci complexe, care asigura respiratia mitocondriilor si producerea de energie. [continuare]
Falsa ruta alimentara
Accident provocat de inhalarea in caile aeriene de lichide sau de particole alimentare in mod normal destinate esofagului. Se manifesta printr-o jena respiratorie si prin accese de tuse, chiar printr-o sincopa. Evolutia este in general benigna, dar se poate complica cu o pneumonie sau cu un abces al plamanului. Trebuie oprita imediat hranirea. Daca obstructia cailor aeriene este completa - imposibilitatea de a tusi, vorbi sau respira - si daca bolnavul este constient trebuie sa i se aplice manevra lui Heimlich. Daca asfixia este totala, bolnavul fiind inconstient trebuie sa se aplice de urgenta manevrele de reanimare cardiorespiratorie. [continuare]
Lant simpatic
Ansamblu de ganglioni nervosi, situati la dreapta si la stanga fetei anterioare a corpilor vertebrali si legati unii cu altii printr-un cordon nervos intermediar. [continuare]
Ulei alimentar
Materie grasa de origine vegetala, animala sau minerala. uleiurile alimentare au proprietati dietetice diferite dupa compozitia lor in acizi grasi si dupa continutul in vitamine, dar valoarea lor energetica este intotdeauna identica: 900 kilocalorii pentru 100 grame. Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare legate de aterom (depunere de colesterol pe peretele arterelor, responsabila de ateroscleroza), este recomandabila folosirea uleiurilor care contin acizi grasi nesaturati (ulei de soia, de masline, de samburi de strugure, de nuca, de floarea soarelui si de germeni de porumb) si uleiurile de peste zise "omega", de asemenea nesaturate. [continuare]
Fibra alimentara
Substanta reziduala de origine vegetala nedigerata de catre enzimele tubului digestiv. fibrele alimentare contin celuloza, hemiceluloze, gume, mucilagii, pectina si lignina. Principalele alimente bogate in fibre sunt cerealele si produsele cerealiere (tarate de grau, faina integrala de grau etc.), unele fructe (nuci, caise, smochine, prune) si legume (fasole uscata, mazare, linte). fibrele alimentare au un efect regulator asupra tranzitului intestinal: ele cresc volumul si hidratarea scaunelor si diminueaza presiunea din interiorul colonului. In plus, ele modifica absorbtia glucidelor, lipidelor, proteinelor si sarurilor minerale. [continuare]
Ratie alimentara
Cantitate de alimente care permite satisfacerea necesitatilor energetice, in macronutrimente (proteine, lipide, glucide), in micronutrimente (vitamine, minerale) si in apa, ale unui individ sau ale unui grup de persoane. Stabilirea unei ratii alimentare tine cont de repartitia de dorit a macronutrimentelor: 12% aproximativ din aportul energetic trebuie sa fie furnizat de proteine (carne, peste, lactate, soia, legume uscate), 30-35% de catre lipide (unt, margarina, ulei) si 53-58% de catre glucide, din care maximum 10% glucide rapide (alimente zaharate). Ratiile alimentare sunt stabilite plecand de la diferite grupe de alimente (fructe si legume, corpi grasi, produse lactate, cereale, legume uscate si cartofi, carne, peste, oua etc.) si contabilizeaza eventualul aport furnizat de catre bauturile alcoolice (10% maximum din aportul energetic total). Ele mai trebuie sa tina cont si de obiceiurile de consum (portie, frecventa, preferinte, repartitia intre mese), de eventualele... [continuare]
Ce este Amrase si pentru ce se utilizeaza Indicatii Amrase este un preparat favorabil digestiei prin actiunea combinata a pancreatinei, papainei si extractului de bila de bou. Prin urmare, Amrase este un supliment nutritiv care completeaza necesarul enzimatic al organismului in cazul unor deficiente enzimatice precum si in caz de deficit de saruri biliare, asigurand astfel conditiile unei digestii fiziologice. Pancreatina obtinuta din pancreas de mamifere contine in principal enzimele amilaza, proteaza si lipaza, care convertesc amidonul in dextrine si zaharuri simple, proteinele in peptone si oligopeptide si respective lipidele in acizi grasi si glicerina. Papaina, extrasa din fructele de Carica papaya, este o enzima proteolitica, posesoare a unei activitati hidrolitice cu spectru larg, producand peptide mici. Extractul biliar contine in principal saruri biliare care stimuleaza fluxul biliar si laxatia, contribuie la digestia lipidelor si vitaminelor liposolubile. Invelisul... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter