Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

kcal

Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat

Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat

Actualizat la data de: 08 Mai 2025

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Regimul alimentar din cadrul unui stil de viata sanatos contine macronutrienti ( glucide  sau carbohidrati, proteine si grasimi sau lipide) si micronutrienti (vitamine si minerale). Pentru o persoana care sufera de diabet zaharat se aplica aceleasi reguli ca cele din stilul de viata sanatos adica alimentatia acesteia e bine sa includa portii echilibrate de carbohidrati, proteine si grasimi.  Spre deosebire de proteine si grasimi, carbohidratii determina cresterea nivelurilor de glucoza din sange. Din acest motiv, in cazul bolnavilor de diabet este important sa se cunoasca alimentele care contin glucide (si uneori, chiar sa se calculeze cantitatea acestora) si impactul lor atat asupra glicemiilor (prin folosirea glucometrelor sau a senzorilor de monitorizare continua) cat si asupra starii generale de sanatate (asupra greutatii, tensiunii arteriale, grasimilor din sange, etc). Carbohidratii recomandati Ghidurile privind aportul total de glucide dintr-o zi... [continuare]

Informatii surprinzatoare despre oua

Informatii surprinzatoare despre oua

Actualizat la data de: 17 Ianuarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati De la micul dejun la restul meselor, oul este un aliment important in bucatarie. Exista diverse moduri prin care ouale pot fi incluse in preparatele culinare. Probabil ca stiti ca oul este sanatos, desi multa vreme oamenii de stiinta l-au considerat unul dintre produsele alimentare care contribuie la cresterea colesterolului rau din organism. Cercetarile au demonstrat ca ouale contin mai putin colesterol decat se raportase initial, iar mineralele si vitaminele din compozitia lor ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. In plus, ouale ar trebui sa faca parte din dieta oricarei persoane, intrucat sunt unele dintre putinele surse alimentare naturale de vitamina D si sunt bogate in antioxidanti. Iata mai jos si alte informatii despre oua, pe care este posibil sa nu le cunoasteti. Detalii nutritionale despre oua - Oul este compus din aproximativ 12% coaja, 58% albus si 30% galbenus. Ouale contin toate proteinele esentiale, mineralele si vitaminele (vitamine din... [continuare]

Beneficiile surprinzatoare ale rosiilor pentru sanatate

Beneficiile surprinzatoare ale rosiilor pentru sanatate

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Rosiile sunt originare din America de Sud si sunt cultivate pe continentul european de sute de ani, pentru gustul lor dulce, dar si pentru numeroasele beneficii pe care le aduc sanatatii. Aceste legume consumate atat in stare cruda, cat si prin preparare termica, pot fi de culoare rosie, galbena sau mov, toate soiurile furnizand nutrienti esentiali pentru organism. Interesul lumii medicale pentru efectele pozitive ale consumului de rosii se datoreaza in special continutului de licopen, un antioxidant care ajuta organismul sa combata actiunea distructiva a radicalilor liberi, care ataca celulele sanatoase si produc in cele din urma diverse forme de cancer. Rosiile mai sunt extrem de benefice in timpul verii, intrucat protejeaza pielea de agresiunile razelor ultraviolete. Proprietatile nutritive ale rosiilor O portie de rosie coapta si proaspata de aproximativ 150 de grame constituie o excelenta sursa de vitamina A, C, K, acid folic si potasiu. Aceste legume... [continuare]

Prunele - beneficii si retete sanatoase

Prunele - beneficii si retete sanatoase

Actualizat la data de: 27 August 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Prunele sunt fructe cu gust dulce intens, ce apartin familiei Rosaceae si genului Prunus, care mai include si piersicile, nectarinele si migdalele. Ele aduc multiple beneficii sanatatii, gratie continutului bogat de vitamine, minerale si fibre, in opozitie cu aportul sarac de calorii. Consumate in stare proaspata sau incluse in retete sanatoase, prunele sunt tot la fel de recomandate pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corporale. Valori nutritionale In stare proaspata, prunele ofera o gama larga de nutrienti pretiosi pentru sanatate, in schimbul unui numar redus de calorii. Astfel, 100 de grame de prune coapte si neprocesate termic prezinta urmatoarele valori nutritionale - Calorii 46 kcal - Carbohidrati 11,42 grame - Proteine 0.70 g - Grasimi totale 0.28 g - Fibre 1.40 g - Folati 5 g - Niacina 0.417 mg - Acid Pantotenic 0.135 mg - Piridoxina 0.029 mg - Riboflavina 0.026 mg - Tiamina 0.028 mg - Vitamina A 345 IU - Vitamina C 9.5 mg -... [continuare]

Pepenele galben - beneficii pentru sanatate si informatii nutritionale

Pepenele galben - beneficii pentru sanatate si informatii nutritionale

Actualizat la data de: 30 August 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pepenele galben este un membru al familiei botanice Cucurbitaceae, alaturi de dovleac, dovlecel sau castravete. Acest fruct savuros si satios prezinta numeroase beneficii pentru sanatate, care izvorasc din proprietatile substantelor nutritive pe care le contine. Informatiile nutritionale ale pepenelui galben indica un continut mic de calorii (doar 34 pentru 100 de grame) si de grasimi, dar o concentratie generoasa de vitamine, minerale si fibre. Pepenele galben este consumat ca atare, in stare proaspata, pentru gustul sau dulce si consistenta moale si suculenta. Acelasi aliment cu importante beneficii pentru sanatate este folosit in unele regiuni ale lumii ca aperitiv sau ca ingredient pentru salate si deserturi. Informatii nutritionale pentru pepenele galben Acidul folic, carotenoizii, vitamina C si potasiul sunt doar cativa dintre nutrientii-cheie care transforma pepenele galben intr-un fruct benefic organismului din toate punctele de vedere. Informatiile... [continuare]

Ajutati-va corpul sa fie puternic si sanatos prin consumul de broccoli

Ajutati-va corpul sa fie puternic si sanatos prin consumul de broccoli

Actualizat la data de: 06 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de broccoli este o cale excelenta de a va ajuta corpul sa fie puternic si sanatos, datorita numeroaselor beneficii pe care aceasta leguma crucifera le aduce organismului. Nutrientii continuti de broccoli au proprietati unice in mentinerea sanatatii, cei mai importanti fiind vitamina C, vitamina A (in special beta caroten), acid folic, calciu si fibre alimentare. Numeroase studii de specialitate au demonstrat efectul benefic al broccoliului in intarirea densitatii osoase, reglarea tensiunii arteriale si chiar in prevenirea cancerului de colon. Beta carotenul si vitamina C sunt antioxidanti importanti, care sunt asociati cu un risc diminuat de dezvoltare a multor afectiuni, printre care se numara cataracta, bolile cardiace si anumite tipuri de cancer. Valorile nutritionale ale broccoliului Precum toate celelalte legume crucifere (varza, conopida, napii etc.), broccoliul are un continut redus de calorii, insa furnizeaza din abundenta fitochimicale - indoli si... [continuare]

Cei mai buni inlocuitori ai zaharului

Cei mai buni inlocuitori ai zaharului

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta echilibrata si sanatoasa, propice longevitatii, permite consumul zaharului in cantitati mici, preferabil sub forma de inlocuitori care nu aduc multe deservicii sanatatii. Substituentii zaharului satisfac nevoia perceperii gustului dulce, controland totodata aportul de carbohidrati si nivelul glucozei din sange. Exista o gama larga de inlocuiri ai zaharului, insa nu toti sunt lipsiti de calorii. Mai mult decat atat, diferenta dintre acesti indulcitori o face impactul lor asupra nivelului de glicemie, precum si natura lor nutritiva sau lipsita de valoarea nutritionala. Indulcitorii non-nutritivi nu furnizeaza calorii si nu produc schimbari la nivelul indicelui glicemic. Ce sunt inlocuitorii zaharului Inlocuitorii zaharului sunt aditivi alimentari care multiplica efectul zaharului asupra gustului, furnizand o cantitate mai mica de energie decat acesta. Unii indulcitori sunt naturali, pe cand altii sunt de natura sintetica, de aceea poarta numele de indulcitori... [continuare]

Dovleacul, beneficii si retete sanatoase

Dovleacul, beneficii si retete sanatoase

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dovleacul, aliment specific toamnei si indragit pentru gustul dulce foarte placut, detine proprietati nutritive cu beneficii multiple pentru sanatate. Acest rod principal al sezonului rece este surprinzator de bogat in antioxidanti si vitamine, putand fi inclus in numeroase retete sanatoase si apreciate. Pe langa faptul ca furnizeaza un numar mic de calorii, dovleacul este o sursa generoasa de vitamina A, antioxidanti flavonoizi polifenolici si carotenoizi, nutrienti care s-au dovedit esentiali starii de sanatate in numeroase demersuri stiintifice de specialitate. Valorile nutritionale ale dovleacului 100 de grame de dovleac contin: - Calorii - 26 kcal - Carbohidrati - 6.5 g - Proteine - 1.0 g - Grasimi totale - 0,1 g - Fibre alimentare - 0.5 g - Folati - 16 mcg - Niacina - 0.600 mg - Acid Pantotenic - 0.298 mg - Piridoxina - 0.061 mg - Riboflavina - 0.110 mg - Tiamina - 0.050 mg - Vitamina A - 7384 UI - Vitamina C - 9.0 mg - Vitamina E - 1.06 mg [continuare]

Vinetele, beneficii si retete sanatoase

Vinetele, beneficii si retete sanatoase

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vinetele se remarca prin numeroasele beneficii pe care le aduc sanatatii, nu doar din prisma vitaminelor si mineralelor pe care le furnizeaza, ci si datorita antioxidantilor pe care ii contin, cu efecte benefice in reducerea nivelului de colesterol si prevenirea cancerului. Vinetele pot fi incluse in numeroase retete sanatoase, mai ales in timpul sezonului lor de recoltare, intre lunile august si octombrie. Valorile nutritionale ale vinetelor Beneficiile pe care vinetele le aduc sanatatii organismului deriva din nutrientii acestor legume populare si apreciate pentru gustul lor specific. Astfel, circa 82 de grame de vinete contin - Calorii 19 kcal; - Fibre 11% din doza zilnica recomandata; - Mangan 10% din doza zilnica recomandata; - Molibden 5,4% din doza zilnica recomandata; - Potasiu 5,3% din doza zilnica recomandata; - Acid Folic 4,5% din doza zilnica recomandata; - Vitamina K 3,5% din doza zilnica recomandata; - Cupru 3,5% din doza zilnica recomandata; -... [continuare]

Ce beneficii ofera varza pentru sanatate

Ce beneficii ofera varza pentru sanatate

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Varza este o leguma crucifera extrem de bogata in fitonutrienti, ce face parte din aceeasi familie a verzei de Bruxelles, conopidei, verzei Kale sau broccoli-ului. Acest aliment consumat in toate colturile lumii ofera o serie intreaga de beneficii pentru sanatate, de la efectele sale antiinflamatorii, pana la protectia pe care o ofera tractului digestiv si sistemului cardiovascular. Varza si valorile sale nutritionale Vitaminele, mineralele si fitonutrientii din varza contribuie din plin la mentinerea starii de sanatate, dar si la reglarea greutatii corporale, datorita numarului redus de calorii pe care aceasta leguma il contine. Valorile nutritionale pentru 100 de grame de varza sunt: Calorii 25 kcal Carbohidrati 5.8 g Proteine 1.3 g Fibre alimentare 2.50 mg Folati 53 g Niacina 0.234 mg Acid pantotenic 0.212 mg Piridoxina 0.124 mg Riboflavina 0.040 mg Tiamina 0.061 mg Vitamina A 98 UI Vitamina C... [continuare]

7 moduri de a evita excesele alimentare de sarbatori

7 moduri de a evita excesele alimentare de sarbatori

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Excesele alimentare de sarbatori sunt consecinte aproape inevitabile ale traditiei de a umple masa festiva de preparate diversificate si hipercalorice. Placerea de a savura feluri de mancare apetisante este temporara, insa efectele sale in urma unui abuz raman valabile pe termen lung. Daca doriti ca anul acesta sa evitati pe cat posibil indigestia si cele cateva kilograme acumulate in timp record de sarbatori, alegeti o strategie mai isteata de a va bucura de bunatatile Craciunului si ale Revelionului. Consecintele exceselor alimentare Consumul necumpatat de hrana in perioada sarbatorilor nu este doar o indulgenta inofensiva, ci o adevarata amenintare pentru sanatate. Indigestia, flatulenta si extensia abdomenului sunt trei simptome imediate ale exceselor alimentare, care produc un disconfort fizic accentuat. Mai mult decat atat, mesele festive copioase cresc seminificativ riscul producerii unui atac cardiac, unei crize biliare sau aparitiei unei stari... [continuare]

Ce inseamna sa aveti o greutate normala la fiecare varsta

Ce inseamna sa aveti o greutate normala la fiecare varsta

Actualizat la data de: 07 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O greutate normala este o conditie obligatorie pentru un trup frumos si sanatos, insa pentru a va bucura de o forma fizica ideala inseamna sa stiti exact in ce parametri sa va incadrati. Incepand cu varsta de 25 de ani, grasimea corporala incepe sa se acumuleze in cantitati mai mari, iar masa musculara sa scada, ceea ce se traduce printr-o rata metabolica inferioara si o predispozitie accentuata la supraponderabilitate. Din acest motiv, controlul atent al greutatii si evaluarea corecta a numarului de kilograme pe care ar trebui sa il aveti sunt doua aspecte pe care sa le aveti in vedere odata cu trecerea anilor. Inaintarea in varsta si schimbarile in greutate Forma corpului se modifica natural odata cu inaintarea in varsta, iar unele dintre aceste transformari pot fi controlate printr-o monitorizare atenta a propriei conditii fizice. Corpul omenesc este compus din grasimi, tesuturi (muschi si organe), oase si apa. Dupa varsta de 30 de ani, tonusul muscular... [continuare]

Adevarul despre ciocolata

Adevarul despre ciocolata

Actualizat la data de: 18 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ciocolata ramane un aliment controversat, considerat de unii specialisti benefic pentru sanatate si de altii un desert care ar trebui sa se regaseasca rar in meniul zilnic. Efectele pozitive ale ciocolatei asupra organismului sunt puse pe seama flavonoizilor pe care ii contine, antioxidanti care protejeaza celulele organismului impotriva radicalilor liberi. Studiile efectuate in vederea cuantificarii beneficiilor ciocolatei in alimentatie ofera suficiente rezultate care recomanda consumul acestui aliment indragit de adulti si copii deopotriva. Alegerea sortimentelor sanatoase de ciocolata Posibilele beneficii pentru sanatate aduse de ciocolata deriva din substantele ragasite in planta de cacao, bogata in flavanoli, un tip de flavonoizi fitochimicali regasiti si in frunzele de ceai, struguri, grapefruit sau vin si considerati a avea proprietati benefice in raport cu sanatatea cardiovasculara si cerebrala. Asadar, cel mai important criteriu in alegerea... [continuare]

Maslinele, beneficii si informatii nutritionale

Maslinele, beneficii si informatii nutritionale

Actualizat la data de: 08 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Maslinele sunt un aliment de baza in dieta mediteraneana, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Aceste fructe in forma ovala produse de copacul Olea europaea apartin familiei botanice Oleaceae si genului Olea, furnizand un aport important de antioxidanti, minerale, fitosteroli si vitamine. Cele mai multe calorii din masline provin din grasimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului rau LDL in organism si diminueaza riscul aparitiei bolilor coronariene si a atacului vascular cerebral. Informatii nutritionale Nutrientii importanti pe care maslinele ii contin contribuie la mentinerea starii de sanatate prin proprietatile esentiale bunei functionari a organismului. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de masline sunt: - Calorii 115 kcal; - Carbohidrati 6,26 grame; - Proteine 0,84 grame; - Grasimi totale 10,68 grame; - Fibre alimentare 3,2 grame; - Niacina 0,037 mcg; - Acid pantotenic 0,015 mcg; - Piridoxina 0,009 mcg; - Tiamina 0,003... [continuare]

Cum sa calculati aportul zilnic de carbohidrati

Cum sa calculati aportul zilnic de carbohidrati

Actualizat la data de: 09 Aprilie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Calculul carbohidratilor este o metoda de planificare a meselor zilnice care ajuta la controlul nivelului glicemiei in sange, tehnica necesara in special persoanelor care sufera de diabet de tip 1 sau 2. Acesti nutrienti care influenteaza cel mai mult cantitatea de glicemie din fluxul sanguin provin din alimente cu zaharuri, fibre si amidon. Tot carbohidratii joaca un rol important in procesul de producere a energiei, insa este esential sa alegeti cu atentie forma in care ei se regasesc in hrana consumata in fiecare zi. Tipuri de carbohidrati Carbohidratii se numara printre principalii nutrienti preluati din alimente si bauturi. Cei sanatosi, care provin din cereale integrale, fructe si legume, sunt o parte importanta in orice dieta, intrucat furnizeaza atat energie, cat si vitamine, minerale si fibre (care previn constipatia, reduc nivelul de colesterol si ajuta la controlul greutatii corporale). Carbohidratii nesanatosi provin din alimente si bauturi cu... [continuare]

Strategii eficiente sa va pastrati silueta in vacanta de primavara

Strategii eficiente sa va pastrati silueta in vacanta de primavara

Actualizat la data de: 16 Aprilie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cazul in care va ganditi deja la kilogramele in plus de care veti dori sa scapati dupa vacanta de primavara, ar fi ideal sa formulati din timp strategii eficiente care sa va ajute sa preveniti orice consecinta neplacuta a zilelor libere de Paste si 1 Mai. Un strop de organizare va ajuta sa transformari vacanta din aceasta perioada intr-un prilej de relaxare si incarcare a bateriilor, nicidecum de instalare a dezechilibrelor fiziologice. Mentinerea formei fizice in vacanta de Paste Vacanta de Paste este asteptata cu entuziasm de copii si adulti deopotriva, datorita numeroaselor sale ocazii de relaxare si distractie. Sarbatoarea Pastelui vine cu mese bogate in familie, vizite la rude si prieteni, iepurasi de ciocolata, pasca, fripturi suculente si multe deserturi decadente. Vremea frumoasa de afara face ca terasele sa fie mai tentante, iar rutina de zi cu zi este inlocuita cu activitati spontane, alese dupa bunul plac. Toate aceste aspecte pozitive au si o... [continuare]

8 ponturi realiste pentru tonifierea corpului inainte de sezonul estival

8 ponturi realiste pentru tonifierea corpului inainte de sezonul estival

Actualizat la data de: 19 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sezonul estival se apropie cu pasi repezi, de unde si presiunea tot mai mare de tonifiere a corpului pentru tinutele sumare din timpul verii. Acum este momentul sa incepeti un program de remodelare a trupului, printr-o dieta mai corecta, mai multa miscare in fiecare zi si o ingrijire atenta a pielii. Rezultatele vor fi observabile la instalarea zilelor toride, cand va veti afisa trupul cu mandrie in hainele lejere de sezon. Sfaturi pentru un trup pregatit de vara Toata lumea isi doreste un corp mai tonifiat, cu care sa intampine sezonul estival fara complexe privind propriul aspect fizic. Scopul principal in acest demers important este sa reduceti circa 330 de calorii din regimul alimentar zilnic, pentru eliminarea surplusului ponderal. Daca doriti sa accelerati procesul tonifierii musculaturii, programati 2-3 antrenamente de tip cardio de cate 30-45 de minute si introduceti in dieta alimente care stimuleaza metabolismul si va ajuta sa slabiti mai... [continuare]

Alternative mai sanatoase la fast-food

Alternative mai sanatoase la fast-food

Actualizat la data de: 16 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Moda fast-food, adoptata cu multa deschidere de tara noastra, reprezinta o tentatie aproape irezistibila pentru multi dintre noi. In ciuda avertismentelor cu privire la continutul ridicat de grasimi saturate, sare si zahar din aceste preparate accesibile si gustoase, consumatorii continua sa stea la rand pentru o portie de cartofi prajiti cu maioneza, care merg de minune cu un dublu cheeseburger aburind. Interesant este ca exista si alternative sanatoase la produsele fast-food tipice, unele dintre ele disponibile chiar si in aceste restaurante care nu duc niciodata lipsa de clienti. Reguli de reducere a numarului de calorii din fast-food Motivul principal al blamarii produselor de tip fast-food este continutul foarte mare de calorii goale, care nu furnizeaza organismului nutrienti esentiali, ci mai degraba grasimi, sodiu si zaharuri care conduc la ingrasare. Asadar, principala preocupare pe care trebuie sa o aveti cand luati masa intr-un restaurant fast-food... [continuare]

Quinoa, informatii utile si retete sanatoase

Quinoa, informatii utile si retete sanatoase

Actualizat la data de: 16 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Quinoa este o cereala integrala consumata de oameni inca de acum mii de ani, cand incasii au descoperit ca semintele sale pot face parte din hrana lor zilnica. De altfel, in cultura incasa, quinoa era echivalenta cu aurul, deoarece era asociata cu sursa principala de forta fizica a luptatorilor. In prezent, aceasta super-cereala este ingredientul cheie in numeroase retete sanatoase, putand inlocui oricand orezul sau cuscusul. Valori nutritionale Quinoa se remarca, inainte de toate, prin faptul ca nu contine gluten si este o sursa slaba de grasimi. Pe de alta parte, aceasta cereala integrala furnizeaza o cantitate mare de proteine, nutrientii necesari tonusului muscular si reglarii apetitului alimentar. In doar 185 de grame de quinoa se regasesc 8,14 grame de proteine (doza zilnica recomandata este de 46 grame de proteine pentru femei si 56 de grame pentru barbati). Fiind o cereala integrala, quinoa contine putine grasimi 3,4 grame la 185 de grame. Prin... [continuare]

Alimente si bauturi care va pot ingrasa pe timp de vara

Alimente si bauturi care va pot ingrasa pe timp de vara

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pe timp de vara, stilul de viata al fiecarei familii se schimba, datorita vacantelor lungi, petrecerilor mai dese si ispitelor specifice sezonului. Din acest motiv, este posibil sa consumati mai des alimente si bauturi hipercalorice, care va satisfac papilele gustative, insa va afecteaza considerabil forma fizica. Treceti pe lista capcanele alimentare pe care este bine sa le evitati pe perioada verii si amintiti-va de ele de fiecare data cand participati la un gratar la iarba verde sau va bucurati de o zi de weekend la piscina. Surse de calorii in dieta de vara Chiar daca nivelul de activitate fizica tinde sa creasca in sezonul cald, miscarea suplimentara pe care o faceti poate sa nu aiba niciun efect, daca nu va tineti departe de principalele surse de calorii care va ispitesc in lunile calduroase de vara. Crenvurstii si carnatii Comercializati intens vara, sub forma de hod-dog si alte preparate servite la tarabele din parcuri, pe litoral sau la meciurile... [continuare]

Caisele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Caisele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 24 Iunie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Caisele se numara printre fructele cu numeroase beneficii pentru sanatate, datorita continutului bogat in nutrienti care ajuta la tratarea indigestiei, constipatiei, bolilor cutanate sau chiar a anemiei. Uleiul esential extras din caise poate contribui la vindecarea mai rapida a ranilor si a febrei musculare. Caisele pot imbunatati sanatatea cardiaca si bolile respiratorii, fortifica sistemul osos si mentin echilibrul electrolitic in organism. Delicioase in stare proaspata, caisele pot fi introduse si in retete sanatoase, potrivite pentru sezonul cald. Informatii nutritionale Impresionantele beneficii pentru sanatate ale caiselor se datoreaza continutului generos de vitamine (A,C,K,E, niacina etc.), minerale (potasiu, cupru, mangan, magneziu si fosfor) si fibre alimentare. Aceste fructe foarte accesibile pe timp de vara prezinta urmatoarele informatii nutritionale (pentru 100 grame de caise proaspete) Calorii 50 kcal Carbohidrati 11 g ... [continuare]

Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati

Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati sunt recomandate in orice dieta echilibrata, avand o valoare nutritionala ridicata prin vitaminele, fibrele si mineralele pe care le contin. In plus, aceasta categorie de fructe se remarca prin continutul bogat de antioxidanti si alti fitonutrienti care previn numeroase boli, adresandu-se totodata persoanelor care doresc sa consume alimente cu un indice glicemic mic. Fructe cu continut redus de carbohidrati In sezonul estival, aveti acces la unele dintre cele mai sanatoase fructe pentru sanatate, cu continut redus de carbohidrati, care nu afecteaza nivelul glicemiei in sange si nu predispun la ingrasare. De altfel, din punct de vedere nutritional, puteti compara merele cu perele sau cu portocalele, intrucat numarul de calorii, aportul de fibre si calitatea fitonutrientilor difera de la un fruct la celalalt. Fie ca urmeaza sa incepeti o dieta cu reguli stricte, fie ca doriti sa va axati strict pe fructele care... [continuare]

Cum sa reluati dieta de slabit dupa un exces alimentar

Cum sa reluati dieta de slabit dupa un exces alimentar

Actualizat la data de: 09 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nu de putine ori se intampla ca persoanele care incep o dieta de slabit sa abandoneze regimul dupa ce au cedat tentatiei de a face un exces alimentar. Aceasta este o greseala frecventa, spun specialistii in nutritie, dar si cel mai mare obstacol in lupta cu kilogramele in plus. Secretul unei diete este perseverenta, ceea ce inseamna ca micile abateri pot fi depasite prin activitati fizice compensatorii, care sa elimine rapid caloriile suplimentare provenite dintr-o felie de tort sau o portie de cartofi prajiti. Iar pentru fiecare tip de abuz alimentar, exista si o forma de miscare perfecta care poate sa anuleze rapid consecintele momentelor de slabiciune culinara. Metode de ardere a caloriilor dupa o abatere de la dieta Foamea face parte din categoria nevoilor de baza ale oamenilor, fiind o nazuinta instinctuala mai puternica decat ratiunea uneori. Din acest motiv, cele mai multe persoane care incep o cura de slabire sunt vulnerabile micilor abateri de la... [continuare]

Cum sa consumati in siguranta grasimile saturate

Cum sa consumati in siguranta grasimile saturate

Actualizat la data de: 10 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Grasimile saturate fac parte din categoria nutrientilor controversati, cu o proasta reputatie, fiind asociate cu un risc crescut de instalare a bolilor cardiovasculare. Dupa ani intregi in care specialistii in nutritie au sfatuit populatia sa evite laptele integral, galbenusurile de ou, friptura de porc si untul, noi studii incearca sa arate ca acest tip de grasimi nu este chiar atat de nociv precum se crede. Important este sa stabiliti un echilibru al aportului acestor nutrienti din hrana zilnica. Pericolele asociate cu grasimile saturate Grasimile saturate sunt asociate cu cateva riscuri pentru sanatate, precum cresterea nivelului de colesterol si determinarea aparitiei aterosclerozei. Ajunse in vasele de sange, formeaza placi de grasime care se depun pe artere, obstructionand circulatia sangelui si crescand considerabil riscul de boli de inima. De asemenea, un consum mare de grasimi saturate a fost pus in legatura de specialistii de la Universitatea din... [continuare]

Pepenele rosu beneficii si informatii nutritionale

Pepenele rosu beneficii si informatii nutritionale

Actualizat la data de: 22 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In ciuda conceptiei generale ca pepenele rosu ar contine doar apa si zahar, acest fruct popular al verii este considerat de specialisti ca fiind un aliment dens in nutrienti. Informatiile nutritionale ale pepenelui rosu arata ca fructul este bogat in numeroase vitamine, minerale si antioxidanti, cu beneficii unice asupra organismului. Alaturi de rosii, pepenele rosu se afla pe lista celor mai importante surse alimentare de licopen, un fitonutrient carotenoid care imbunatateste sanatatea cardiovasculara si osoasa. Informatii nutritionale In compozitia pepenelui rosu se regasesc numerosi compusi si nutrienti benefici sanatatii, printre care se numara tiamina, riboflavina, vitamina B6, acidul folic, acidul pantotenic, magneziul, fosforul, potasiul, zincul, cuprul, manganul, seleniul, colina, licopenul si betaina. Acest aliment contine cea mai mare cantitate de licopen dintre toate fructele. Informatiile nutritionale pentru aproximativ 100 de grame de pepene rosu... [continuare]

11 schimbari simple pentru o alimentatie mai sanatoasa

11 schimbari simple pentru o alimentatie mai sanatoasa

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Cum poti avea o alimentatie sanatoasa? O alimentatie mai sanatoasa este cheia unei vieti lungi si de calitate, insa urmarea unei diete corecte nu se intampla de la sine. Sunt necesare mici schimbari pe care sa le adoptati treptat, fara sa simtiti ca va privati de hrana preferata sau ca duceti o lupta continua cu senzatia de foame. De altfel, medicii nutritionisti spun ca pana si modificarile minore din alimentatie pot aduce rezultate benefice importante pe termen lung. Simpla inlocuire a painii albe cu cea integrala sau prepararea cafelei cu lapte degresat, in locul celui gras, sunt exemple de modalitati prin care va puteti transforma radical dieta, cu eforturi mici. Moduri usoare de a manca mai sanatos Daca doriti sa va imbunatatiti regimul alimentar, sa va controlati mai bine portiile si sa va hraniti, astfel, mult mai sanatos, trebuie sa creati si circumstantele propice acestor schimbari importante, dar si sa adoptati obisnuinte menite sa se integreze permanent in... [continuare]

Ce ingrediente contin cele mai folosite condimente din lume

Ce ingrediente contin cele mai folosite condimente din lume

Actualizat la data de: 21 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cele mai folosite condimente din lume imbunatatesc gustul preparatelor culinare, insa va pot sabota in secret silueta, daca nu le cunoasteti exact ingredientele. Acestea pot furniza calorii suplimentare, al caror numar ajunge sa fie subestimat de cei mai multi consumatori. In general, condimentele nu au, individual, o valoare nutritiva ridicata. In schimb, ajuta alimentele deja dense in nutrienti sa fie mai aromate, dar si mai calorice. Compozitia condimentelor populare Atentie la unele sosuri si arome care pot cauza dureri de cap sau sindromul de colon iritabil! Condimentele care contin gluten sunt periculoase pentru pacientii cu boala celiaca sau alergici la aceasta proteina. Analizati cu atentie ingredientele condimentelor pe care le consumati de obicei si nu neglijati nici aportul lor caloric, in unele cazuri semnificativ. Mustar Iute sau dulce, maroniu sau galben, mustarul este un condiment intens aromat, sarac in calorii si recomandat in... [continuare]

Cum sa monitorizati mai usor cate calorii consumati in fiecare zi

Cum sa monitorizati mai usor cate calorii consumati in fiecare zi

Actualizat la data de: 02 Februarie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Numararea caloriilor pentru controlul aportului caloric zilnic este o strategie sigura de pierdere in greutate, insa pare la prima vedere un proces dificil, pe care nu multe persoane se incumeta sa il inceapa. Aportul caloric ramane foarte important in demersul eliminarii greutatii in exces, iar atunci cand invatati sa il apreciati corect, va cresteti semnificativ sansele de a va incadra in numarul maxim al caloriilor compatibil cu scopul propus acela de a slabi. Cateva reguli propuse de specialisti va ajuta sa tineti sub control cat mai bine caloriile provenite din hrana pe care o consumati. Informatii esentiale despre calorii Caloriile se refera la valoarea energetica din alimente, de care organismul are nevoie pentru a functiona corespunzator. Carbohidratii, grasimile si proteinele sunt tipuri de nutrienti care contin calorii in proportii variabile si care constituie principala sursa de energie pentru corp. Proteinele si carbohidratii contin circa 4 kcal pe... [continuare]

buna seara, am 20 de ani 80 de kg si 1.55 kg...am incercat diete pastile si degeaba dublez kgmele asa am ajuns la 80....as vrea sa ma internez sau ce trebuie sa fac?va rog ajutati-ma [continuare]

buna seara. in urma unei ecografii mi s-a descoperit fierea foarte marita si plina cu "namol" si in plus o formatiune solida de 47mm la ficat. as dori sa aflu ce tratament medicamentos(in principiu) ar fi indicat pentru aceste probleme. este posibil ca fierea care nu functioneaza corect sa fie cauza problemei descoperite la ficat? va multumesc (am atasat si rezultatu ecografiei) [continuare]

Pagina 5 din 7 (193 rezultate)