Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

intoleranta alimentara pancreas

Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara

Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara

Actualizat la data de: 11 Iulie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de ingestia de alimente sau bauturi contaminate de microorganisme patogene. Desi aparent superpozabila cu termentul de gastroenterita acuta, toxiinfectia alimentara este adesea rezultatul ingestiei de alimente sau bauturi contaminate cu agenti patogeni bacterieni, virali, fungici sau parazitari. Gastroenterita este rezultatul oricarui tip de expunere (interpesonala, fecal-orala, suprafete etc) si simptomatologia apare de obicei mai tarziu decat cea din toxiinfectie si are un parcurs mai lung. In cele ce urmeaza vom aborda tabloul si managementul toxiinfectiilor alimentare.  De ce vara? In sezonul estival, din cauza zilelor toride, astfel de microorganisme se inmultesc foarte repede in alimentele perisabile, iar consumul acestor alimente tinute in conditii incorecte de depozitare genereaza tabloul clinic de toxiinfectie alimentara. In cazul expunerii la bacterii in produsele alimentare sau apa, anumite specii pot... [continuare]

Cat de sanatos este pancreasul tau?

Cat de sanatos este pancreasul tau?

Actualizat la data de: 21 August 2025

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Generalitati Pancreasul este situat in cavitatea abdominala, intre duoden/ ficat si splina si este un organ care are dubla functie, exocrina si endocrina; el excreta enzimele necesare digestiei, dar si secreta hormonii insulina si glucagon cu rol in reglarea glicemiei. Pancreasul este unul dintre organele vitale ale organismului uman, functiile sale fiind extrem de importante. Practic, pancreasul este, dupa ficat, a doua glanda ca marime din sistemul digestiv si reprezinta un organ vital, fara de care nu se poate trai. Rolul pancreasului Atunci cand pancreasul nu mai functioneaza in parametri optimi pot aparea probleme grave de sanatate. De exemplu, atunci cand pancreasul nu mai produce insulina, dar continua sa secrete enzime digestive, apare diabetul de tip 1, iar pacientul are nevoie de tratament pentru a-si regla nivelul de insulina din organism, deoarece hormonii produsi de pancreas au un rol important in controlul metabolismului intermediar al glucidelor,... [continuare]

Intoleranta la gluten si cancerul

Intoleranta la gluten si cancerul

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2024

Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Medic rezident Oncologie medicala

Ce este intoleranta la gluten Intoleranta la gluten mai este cunoscuta si ca boala celiaca. Aceasta este o afectiune mediata imun, inflamatorie, a intestinului subtire, determinata de sensibilitatea la glutenul din alimente si proteine similare acestuia. Cum se manifesta Multe persoane sunt asimptomatice sau nu sunt evaluate pentru aceasta patologie, astfel incat cel mai probabil boala este mult subdiagnosticata. Un studiu a aratat ca persoanele asimptomatice ar putea sa fie de 7 ori mai numeroase ca cele simptomatice. Este mai frecventa la persoanele din Europa, fata de alte etnii. Semne si simptome La ora actuala, boala devine simptomatica intre 10 si 40 de ani, deoarece copiii sunt alaptati perioade mai lungi, iar glutenul este introdus mai tarziu in dieta. Prezinta in principal manifestari gastrointestinale dar pot aparea si manifestari extraintestinale. Manifestarile gastrointestinale clasice sunt diareea cu scaune in cantitate mare, care plutesc in vasul de toaleta,... [continuare]

Intoleranta la lactoza versus boala celiaca - diferente si similitudini

Intoleranta la lactoza versus boala celiaca - diferente si similitudini

Actualizat la data de: 10 Aprilie 2025

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Ce este boala celiaca? Boala celiaca sau enteropatia glutenica este o boala inflamatorie autoimmuna declansata printr-un raspuns imun inadecvat la gluten, o proteina regasita in alimente precum grau, orz sau secara. Acest raspuns imun cauzeaza in timp distrugerea mucoasei intestinului subtire, cu consecinte atat locale, cat si sistemice, secundare deficitelor de absorbtie a nutrientilor la acest nivel. Ce este intoleranta la lactoza? Intoleranta la lactoza reprezinta mai degraba un sindrom clinic rezultat in urma consumului de alimente ce contin lactoza, un dizaharid care in mod normal este metabolizat de lactaza, enzima ce se regaseste la nivelul intestinului subtire. Deficitul de lactaza congenital este rar si se obiectiveaza genetic, majoritatea pacientilor prezentand de fapt un declin progresiv al activitatii enzimei odata cu varsta. De asemenea, anumite afectiuni, cum ar fi boala celiaca, bolile inflamatorii intestinale, medicatia chimioterapica sau antibiotica si... [continuare]

Intoxicatia alimentara

Intoxicatia alimentara

Actualizat la data de: 24 Iulie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]

Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza

Actualizat la data de: 26 Aprilie 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Intoleranta la lactoza reprezinta incapacitatea de a digera cantitati semnificative de lactoza (zaharul predominant din lapte). Diferite etnii si rase sunt mai frecvent afectate decat altele. Pana la 75% dintre adultii afro-americani, mexicani, evrei si americani nativi prezinta intoleranta la lactoza. Aceasta conditie clinica este mai putin frecventa printre adultii de provenienta nord-europeana. Intoleranta la lactoza rezulta dintr-un deficit al enzimei denumite lactaza, produsa in mod fiziologic de celulele care captusesc intestinul subtire. Lactaza digera zaharurile din lapte, reducandu-le la forme mai simple care pot fi absorbite de la nivelul tubului digestiv in sange. Cand nu este o suficienta cantitate de lactaza pentru a digera cantitatea de lactoza consumata, rezultatele pot fi suparatoare, desi, in general, lipsite de pericol. Cauze Unele din cauzele intolerantei la lactoza sunt cunoscute. De exemplu, diferite afectiuni digestive pot reduce cantitatea... [continuare]

Alimentatia sanatoasa la persoanele cu intoleranta la lactoza

Alimentatia sanatoasa la persoanele cu intoleranta la lactoza

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intoleranta la lactoza apare atunci cand corpul nu produce cantitati suficiente dintr-o enzima numita lactaza. Lactaza ajuta la metabolizarea si descompunerea zaharului din lapte, lactoza. Atunci cand lactoza nu este digerata, apar simptome cum ar fi diareea, greata, scaderea in greutate, crampe, gazele abdominale si balonarea. In plus, conditia poate fi periculoasa la persoanele care au o forma mai severa a bolii. Persoanele care sufera de intoleranta la lactoza trebuie sa elimine complet din alimentatia lor laptele natural si preparatele alimentare care contin lapte - in special, de vaca. Pentru a se evita aparitia simptomelor neplacute ale intolerantei la lactoza exista diverse alternative alimentare, dar si reguli pe care trebuie sa le urmati. [continuare]

Regimul alimentar pe perioada unei boli

Regimul alimentar pe perioada unei boli

Actualizat la data de: 10 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vechiul dicton “esti ceea ce mananci” este cu atat mai adevarat atunci cand o persoana nu se simte bine. In aceasta perioada este indicat ca regimul alimentar sa fie unul corespunzator pentru pastrarea fortei, a imunitatii organismului si pentru a-l ajuta in lupta impotriva bolii. Pentru unii oameni aflati in batalia cu artrita, cancerul, depresia sau alte afectiuni este mult mai usor sa fie de acord cu un anumit regim alimentar decat sa-l respecte. In ajutorul acestor persoane, medicii au completat un regim alimentar care contine toate substantele nutritive necesare pentru o recuperare mai rapida. Puterea proteinelor O zicala spune ca cea mai importanta substanta nutritiva, atunci cand o persoana se simte slabita, este proteina. Proteinele sunt necesare pentru pastrarea fortei musculare, pentru mentinerea masei corporale. Daca o persoana sufera de cancer si nu are pofta de mancare si, in concluzie, nu mananca, se poate ajunge ca organismul sa fie atat de... [continuare]

Intoxicatia alimentara cu salmonella

Intoxicatia alimentara cu salmonella

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intoxicatia sau toxiinfectia alimentara cu Salmonella este o infectie bacteriana cauzata de o varietate de tipuri ale bacteriei Salmonella. Intoxicatia alimentara cu Salmonella se transmite de la fecalele persoanelor infectate sau animale, prin alimente si bauturi. Alimentele obisnuite contaminate cu bacteria Salmonella includ ouale si carnea de pasare insuficient gatite. Cu toate acestea, orice alimente pot fi infectate cu bacterii de Salmonella in cazul in care acestea sunt manipulate de catre o persoana bolnava care nu isi spala mainile sau in cazul in care alimentele intra in contract cu alte produse alimentare deja contaminate. In urma toxiinfectiei alimentare cu Salmonella poate sa apara iritatia si inflamatia tractului digestiv, ceea ce determina dureri abdominale, greata, febra si diaree. Intoxicatia alimentara cu Salmonella poate sa declanseze complicatii grave la persoanele cu un sistem imunitar slabit, din cauza diverselor boli cum ar fi... [continuare]

Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina

Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, un organ care produce enzime precum insulina, care contribuie si faciliteaza digestia alimentelor si controleaza nivelul de zahar din sange. Pancreasul este situat in partea superioara a abdomenului, in spatele stomacului. Atunci cand pancreasul este inflamat, organismul nu este capabil sa absoarba toti nutrientii de care are nevoie. Pancreatita poate fi acuta (brusca si severa) sau cronica. Ambele tipuri de pancreatita pot cauza sangerari si moartea tesutului din componenta sau din jurul pancreasului. Crizele usoare de pancreatita dispar de la sine, fara tratament sau ca urmare a schimbarilor dietetice. In cazul recurentei pancreatitei, totusi, este intalnita in mod frecvent deteriorarea pe termen lung a pancreasului, care duce uneori la malnutritie si diabet zaharat. Pancreatita necrozanta (in care tesutul pancreatic moare) poate duce la formarea de chisturi. Din cauza amplasarii organului, inflamatia se poate [continuare]

Intoleranta la frig

Intoleranta la frig

Actualizat la data de: 28 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati De obicei, accentuarea treptata a intolerantei la frig reflecta deteriorarea mecanismului de reglare a temperaturii corpului, care se bazeaza pe interactiunea dintre hipotalamus si glanda tiroida. Simptomul poate fi inclusiv rezultatul unei tumori sau a unui deficit hormonal. La pacientii varstnici, intoleranta la frig este una dintre modificarile fiziologice legate de varsta. Intoleranta la frig poate fi o manifestare a unei probleme metabolice. Unele persoane (de multe ori, femeile foarte slabe) nu tolereaza temperaturile scazute, deoarece acestea au destul de putin tesut adipos care nu pastreaza caldura. Ingrijirea la domiciliu Fiecare persoana trebuie sa urmeze tratamentul recomandat de medic pentru disparitia acestui inconvenient. Se va consulta urgent medicul daca o persoana sufera de intoleranta la frig care persista sau care este extrema. Medicul va dori sa stie cat mai multe detalii legate de istoricul medical al bolanvului si ii va face un... [continuare]

As dori sa stiu cum se interpreteaza un examen ecografic.......ECHO ABDOMEN/143, FICAT MARIT DE VOLUM CU ECHOSTR STEATOZVCO VP.=12,7MM, PANCREAS NEOMOGEN, GREU VIZIBIL, PROSTATA VOL.=21ML. Multumesc, [continuare]

Pancreasului (cancer al)

Din Dictionar Termeni

tumora maligna care se dezvolta pe seama pancreasului exocrin (adica a tesutului glandular care secreta enzimele digestive), de cele mai multe ori sub forma unui adenocarcinom (cancer al tesutului glandular), mult mai rar pe seama pancreasului endocrin (adica al tesutului glandular care secreta insulina), sub forma unui insulinom. Cancerul de pancreas afecteaza indeosebi barbatii trecuti de 50 ani si pare a fi favorizat de tabagism sau de diabet. Simptome si semne - Un adenocarcinom al pancreasului nu este descoperit de cele mai multe ori decat tardiv, prin dureri epigastrice. Alterarea starii generale este rapida, cu pierderea in greutate, lipsa de pofta de mancare, oboseala si uneori varsaturi. In tumorile capului de pancreas, se observa instalarea unui icter, provocata prin compresia caii biliare principale de catre tumora. Cancerul pancreasului poate sa mai fie descoperit si prin metastazele hepatice, prin dezechilibrul inexplicat al unui vechi diabet tratat corect etc. [continuare]

Aditiv alimentar

Din Dictionar Termeni

Aditivul alimentar reprezinta orice substanta naturala sau chimica care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga. Sinonim : E-uri. [continuare]

Carenta alimentara

Din Dictionar Termeni

Absenta sau insuficienta a unor alimente indispensabile echilibrului si dezvoltarii fizice a subiectului. O carenta alimentara poate fi globala sau selectiva si poate sa se refere la nutrimente, actionand in foarte mici doze, ca sarurile minerale, oligoelementele, acizii aminati sau vitaminele. Ea poate fi legata de un defect de aport, de un regim dezechilibrat sau de o incapacitate a organismului de a utiliza nutrimentele sus-mentionate. Afectiunile organice care insotesc anorexia (cancerul, hepatita, tuberculoza) au, de asemenea, drept consecinta carentele de diferite grade de gravitate. Efectele unei carente alimentare sunt cu atat mai dezastruoase cu cat survin mai precoce. La embrion, fat sau sugar, carenta alimentara impiedica diviziunea celulara. Un copil care a suferit o carenta alimentara inainte de nasterea sa si in cursul primului sau an de viata risca sa prezinte debilitati ale sistemului nervos central si atunci raul este ireversibil. In schimb, o carenta... [continuare]

Intoleranta

Din Dictionar Termeni

Imposibilitatea organismului de a suporta anumiti agenti care nu sunt in mod obisnuit toxici. intoleranta la fructoza - enzimopatie ereditara cu caracter recesiv, caracterizata prin aparitia de simptome patologice (varsaturi, paloare, transpiratie, tulburari ale senzorului, somnolenta, rareori icter, albuminurie). In sange se observa cresterea concentratiei fructozei si scaderea glicemiei. Cauza bolii este blocajul metabolismului fructozei la etapa fructozo-1-fosfat. Intoleranta medicamentoasa - imposibilitatea organismului de a suporta o substanta medicamentoasa la doze care nu produc, in mod normal, reactii nedorite. Intoleranta este de obicei de natura alergica, fiind datorita caracterului de antigen sau de haptena a medicamentului care provoaca sensibilizarea. In alte cazuri cauza este genetica, reactiile nedorite fiind cauzate de catre un deficit enzimatic sau altor particularitati metabolice, care scad rezistenta tisulara, cresc toxicitatea medicamentului sau ii... [continuare]

Intoxicatie alimentara

Din Dictionar Termeni

infectie digestiva contractata prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii si cu toxinele lor. Cauze - toxiinfectiile alimentare survin de cele mai multe ori in colectivitate. Alimentul in cauza este in principal oul, ori un preparat care contine oua (produse de patiserie, inghetata), sau produsele lactate facute din lapte crud sau insuficient fiert, mezelurile si molustele. Germenii responsabili de cele mai multe ori sunt salmonellele zise minore (salmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, clostridium perfringens si yersinia. Se intampla ca infectia sa fie provocata de alimente contaminate cu enterotoxina (toxina care actioneaza asupra intestinului) unui stafilococ, de cele mai multe ori plecand de la o leziune cutanata a mainii (panaritiu) bucatarului. Simptome si tratament - Simptomele care survin la aproximativ 10 ore dupa ingestie, constau intr-o febra, dureri abdominale, o diaree si o oboseala care pot dura cateva zile. Evolutia... [continuare]

Toxiinfectie alimentara

Din Dictionar Termeni

infectie digestiva contractata prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii si cu toxinele lor. Cauze - toxiinfectiile alimentare survin de cele mai multe ori in colectivitate. Alimentul in cauza este in principal oul, ori un preparat care contine oua (produse de patiserie, inghetata), sau produsele lactate facute din lapte crud sau insuficient fiert, mezelurile si molustele. Germenii responsabili de cele mai multe ori sunt salmonellele zise minore (salmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, clostridium perfringens si yersinia. Se intampla ca infectia sa fie provocata de alimente contaminate cu enterotoxina (toxina care actioneaza asupra intestinului) unui stafilococ, de cele mai multe ori plecand de la o leziune cutanata a mainii (panaritiu) bucatarului. Simptome si tratament - Simptomele care survin la aproximativ 10 ore dupa ingestie, constau intr-o febra, dureri abdominale, o diaree si o oboseala care pot dura cateva zile. Evolutia... [continuare]

Fibroza chistica a pancreasului

Din Dictionar Termeni

boala ereditara caracterizata printr-o vascozitate anormala a mucusului pe care il secreta glandele intestinale, pancreatice si bronhice. Frecventa si cauza - Mucoviscidoza afecteaza mai ales subiectii albi, printre care ea atinge un copil din 2000 pana la 2500 copii. Este vorba de o boala cu transmisie autosomica (gena purtatoare este situata pe cromozomii nesexuali) recesiva (gena trebuie sa fie primita atat de la mama, cat si de la tata pentru a se dezvolta boala) simptome si semne - Cum secretiile mucoase, prea vascoase, se scurg prost in conducturile naturale, se produc dilatatii chistice, chiar obstructii. Manifestarile pot debuta de la nastere printr-o ocluzie intestinala a nou-nascutului, o intarziere a evacuarii meconiului, un icter (provocat de obstructia cailor biliare) sau o obstructie a bronhiilor mici care poate conduce la o prabusire respiratorie. Dar cele care atrag mai intai atentia la sugar sunt, in general. problemele respiratorii, tuse persistenta,... [continuare]

Ce este BABY DRINK, supliment alimentar instant si pentru ce se utilizeaza Indicatii BABY DRINK este un supliment alimentar pentru sugari si copii ce contine 5 extracte vegetale (musetel, lemn dulce, cimbru, anason si ulei de menta) prezentat sub forma de pulbere micronizata si indulcita cu glucoza si sucroza. Musetelul (matricaria chamomilla) are proprietati antispastice la nivel intestinal, ceea ce conduce la calmarea colicilor. Datorita efectului sudoripar, musetelul este un adjuvant la scaderea febrei din afectiunile respiratorii. Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) are proprietati antiinflamatorii, antiulceroase, cicatrizante, usor diuretice si laxative fiind si un agent natural de indulcire ce impiedica fermentatia. Prin efectul sau expectorant, lemnul dulce ajuta la fluidifierea secretiilor traheo-bronsice, calmand tusea. Cimbrul (Thymus vulgaris) potenteaza efectele expectorante si de reglare a functiilor digestive ale celorlalte componente din BABY DRINK. Menta... [continuare]

Pancrease hl, capsule

Din Medicamente

Indicatii: Capsulele Pancrease HL contin ca substanta activa pancreatin. Pancrease HL ajuta la digestia alimentelor in atunci cand este redusa sau lipseste productia de enzimilor digestive secretate de pancreas, de exemplu: pancreatita cronica, fibroza chistica, cancer de pancreas sau atunci cand pacientul urmeaza operatia de pancreas sau de stomac. Contraindicatii: Nu se va administra copiilor sub 15 anii sau celor cu fibroza chistica. Alergie la proteneinele din carne de porc. Acest medicament nu se va utiliza la pacientii alergii la substanta activa sau la celelate ingrediente. Nu luati Pancrease HL daca sunteti insarcinata sau daca alaptati. Reactii adverse: La unii pacienti s-au observat urmataoarele efecte adverse: - fureri abdominale - diaree - constipatie - greata si varsaturi - reactii alergice [continuare]

Ce este Ferrozinc-C si pentru ce se utilizeaza Indicatii Capsulele Ferrozinc-C contin doua bioelemente esentiale, fier si zinc, alaturi de vitamina C, ca antioxidant natural. Fierul este un constituent esential al hemoglobinei din globulele rosii ale sangelui si al mioglobinei din muschi. zincul este esential in multe procese fiziologice si biologice, intervenind in cresterea normala a oaselor, in mentinerea unei bune imunitati, depozitarea insulinei, maturizarea sexuala, vindecarea ranilor, regenerarea tesuturilor si are un important rol in pastrarea acuitatii gustative. Zincul este, de asemenea, parte integranta in majoritatea enzimelor implicate in metabolizarea glucidelor, proteinelor si a acizilor nucleici. Includerea vitaminei C in FERROZINC-C, optimizeaza absorbtia fierului si mentine fierul sub forma feroasa absorbabila. Vitamina C, fiind un puternic antioxidant, inlatura radicalii liberi si previne astfel oxidarea membranelor celulare. Vitamina C este esentiala pentru... [continuare]

Ce este Amrase si pentru ce se utilizeaza Indicatii Amrase este un preparat favorabil digestiei prin actiunea combinata a pancreatinei, papainei si extractului de bila de bou. Prin urmare, Amrase este un supliment nutritiv care completeaza necesarul enzimatic al organismului in cazul unor deficiente enzimatice precum si in caz de deficit de saruri biliare, asigurand astfel conditiile unei digestii fiziologice. Pancreatina obtinuta din pancreas de mamifere contine in principal enzimele amilaza, proteaza si lipaza, care convertesc amidonul in dextrine si zaharuri simple, proteinele in peptone si oligopeptide si respective lipidele in acizi grasi si glicerina. Papaina, extrasa din fructele de Carica papaya, este o enzima proteolitica, posesoare a unei activitati hidrolitice cu spectru larg, producand peptide mici. Extractul biliar contine in principal saruri biliare care stimuleaza fluxul biliar si laxatia, contribuie la digestia lipidelor si vitaminelor liposolubile. Invelisul... [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)