institutul de diabet si boli de nutritie bucuresti
Obezitatea juvenila. grasut si...frumos?
Dr. Cristina Anca Dascalescu
Medic specialist in medicina de familie, competenta in api-fitoterapie
Generalitati Daca in trecut aproape orice mama isi dorea ca micutul sau sa fie grasut si eventual cu gropite in obrajori, astazi suntem constienti mai mult ca oricand de importanta nociva a excedentului ponderal la copii, adevarata trambulina spre bolile civilizatiei. Da, grasutii de azi sunt precursorii siguri ai diabeticilor, dislipidemicilor sau hipertensivilor de maine. In cadrul programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, depistez, alaturi de colegii medici de familie, copii supraponderali cu un stil de viata ce include o alimentatie predominant rafinata de tipul fast-food, bogata in dulciuri concentrate, bauturi carbogazoase si in grasimi animale, cu un excedent caloric important. Acestea se asociaza in adolescenta, de obicei, cu consumul de alcool, cu fumatul activ sau pasiv, chiar si cu depresia ce conduce de multe ori la inactivitate, antrenand aparitia, in viitorul apropiat sau indepartat, a multor afectiuni de temut. Acesta este si motivul... [continuare]
Impactul expunerii excesive la ecrane asupra sanatatii
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Lumina artificiala Desi reprezinta o alternativa eco-friendly, lumina albastra produsa de ecrane poate sa afecteze somnul. Inainte de aparitia iluminarii artificiale, sursa majora era soarele. Acum, insa, accesul la lumina artificiala este garantat aproape in toate colturile lumii, lucru care nu este neaparat unul benefic pentru organism. Noaptea, in prezenta luminii, ritmul circadian este dat peste cap, somnul are de suferit si, mai mult, studiile arata ca poate chiar contribui la aparitia cancerului, diabetului, bolilor cardiace sau obezitatii. Ce este lumina albastra? Lumina albastra este una dintre culorile care alcatuiesc spectrul vizibil al luminii, alaturi de rosu, portocaliu, galben, verde, indigo si violet. Impreuna, stimulate, dau senzatia de alb, aceeasi senzatie produsa de privirea soarelui. De asemenea, dispozitivele emitatoare de lumina fluorescenta si cele ce functioneaza pe baza de LED emit lumina albastra. Fiecare culoare din spectrul vizibil are o anumita... [continuare]
Cum influenteaza dieta sanatatea dentara?
Dr. Anatolii Glopina
Medic estetica si protetica dentara
Puteti evita doua din cele mai frecvente afectiuni ale civilizatiei moderne: cariile dentare si bolile parodontale pur si simplu prin schimbarea dietei. Sanatatea dintilor si a altor tesuturi orale aparent atat de greu de distrus pot fi puse sub amenintare atat de usor de placa bacteriana si produsii de sinteza ai acestora, in cazul nostru vorbind de acizi. Unele dintre produsele alimentare influenteaza in directa masura crestere bacteriilor si numarul cariilor. In ciuda faptului ca produsele alimentar in sine nu are nici un efect asupra bolii parodontale, boala progreseaza rapid si este mai severa la pacientii a caror diete nu le furnizeaza substantele nutritive necesare. Alimentatia proasta afecteaza intregul sistem imunitar, crescand sensibilitatea la multe afectiuni. In plus, studiile au aratat o legatura intre sanatatea orala si boli sistemice, cum ar fi diabetul si bolile cardio - vasculare. A manca o varietate de alimente la un regim alimentar bine echilibrat va... [continuare]
Sindromul metabolic: sindromul x metabolic; sindromul de rezistenta la insulina
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Definitie, semne si simptome, investigatii, diagnostic Sindrmul metabolic este o afectiune cu multiple cauze ce consta din asocierea mai multor factori de risc in care rezistenta la insulina se insoteste de o depunere si o functie anormala a tesutului gras. El cuprinde o combinatie de afectiuni care, prezente impreuna la aceeasi persoana, reprezinta factori de risc pentru boala coronariana ischemica (angina pectorala, infarct miocardic acut, fibrilatie atriala cronica, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, moarte subita etc), pentru diabet zaharat, pentru ficat gras si pentru unele forme de cancer. Semne si simptome • Hipertensiune arteriala (valori crescute ale TA 140/85 mm Hg) • Hiperglicemie (valori ale glucozei sanguine 100 mg/dl) • Hipertrigliceridemie (valori ale trigliceridelor serice 150 mg/dl) • Valori scazute ale HDL-colesterol (colesterol “bun”, cu efect protector)(valori scazute • Obezitate de tip abdominal • Semne sugestive pentru... [continuare]
Care sunt riscurile in cazul donarii unui rinichi?
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Conform ultimelor studii, riscurile afectarii, pe termen lung, a sanatatii celor care doneaza rinichi sunt destul de scazute. Inclusiv acesti donatori pot trai la fel de mult ca si alte persoane de acelasi sex, varsta si grup etnic. Persoanele care doneaza rinichi vor fi supusi unei serii de investigatii pentru depistarea cancerului, diabetului, hipertensiunii arteriale si a functiei renale, inainte de interventia chirurgicale. Ca atare, acesti oameni ar avea o stare de sanatate mai buna decat majoritatea oamenilor. Cercetatorii au analizat starea de sanatate a donatorilor de rinichi in urmatorii ani, dupa donatie. Foarte putini dintre acestia au manifestat vreo afectiune si cele prezente au avut legatura cu inaintarea in varsta, mai degraba, decat cu donarea unui rinichi. In prezent, numarul de donatori de rinichi vii este in crestere. Riscuri Care ar fi totusi, riscurile in cazul donarii rinichilor? Starea de sanatate a donatorilor vii trebuie... [continuare]
Gripa sau raceala - simptome
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Gripa este deseori confundata cu o raceala obisnuita sau cu alte infectii benigne ale tractului respirator. De fapt, spre deosebire de raceala obisnuita, gripa poate duce la o imbolnavire moderata sau chiar grava si la complicatii serioase, cum ar fi pneumonia bacteriana virala sau secundara si agravarea afectiunilor pre-existente, inclusiv insuficienta cardiaca congestiva si diabet. Debutul bolii este brusc, cu: • Febra foarte mare, 39-40 de grade, care dureaza intre 3 si 5 zile; • Frisoane, cefalee (dureri de cap), dureri la nivelul globilor oculari, fotofobie (pacientul nu poate suporta lumina), dureri musculare cu senzatie de zdrobire musculara si uneori chiar dureri articulare difuze; • Tuse, secretii nazale (rinoree), ragusala(disfonie), senzatie de usturime in gat, stare marcata de astenie (simte ca nu se poate da jos din pat); In cazul racelii, numit si guturai in limbaj popular, debutul bolii este gradual si poate fi recunosc [continuare]
7 semne care arata ca ai probleme cu ficatul
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Ficatul este, fara indoiala, unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman. Situat in cadranul drept sus al abdomenului (hipocondrul drept), ficatul este responsabil pentru multiple functii, inclusiv functii metabolice si sintetice. Prin urmare, este esential sa notati cu atentie toate semnele de avertizare ale leziunilor hepatice pentru a identifica imediat orice aparitie. Oamenii trebuie sa fie constienti de diferitele semne ale bolii hepatice care pot aparea in orice moment. Daca puteti identifica boala devreme, atunci este mai usor sa controlati boala. De ce este atat de important ficatul? Importanta ficatului se datoreaza urmatoarelor sale functii: •Producerea bilei, care ajuta la descompunerea si absorbtia grasimilor in intestinul subtire •Sintetizand proteine precum albumina si factori de coagulare a sangelui •Metabolizarea si stocarea carbohidratilor pentru utilizare ca glucoza in sange •Reglarea coagularii sangelui •Eliminarea... [continuare]
Generalitati Dieta cu pepene nu a fost prezentata oficial de niciuna dintre Institutiile Europene care promoveaza sanatatea, insa ce rost ar mai avea daca toate dietele care presupun consumul de pepene verde si-au dovedit eficienta in nenumarate randuri?! Pepenele verde, cel mai revigorant fruct al verii, ajuta la mentinerea greutatii corporale, fiind secretul unui abdomen plat si ferm si ofera stralucire pielii. Aceasta dieta ajuta la pierderea in greutate prin inlocuirea alimentelor, care contin cantitati semnificativ mai mari de apa si calorii, cu pepenele. Cantitatea de pepene verde consumata in timpul dietei variaza in functie de numarul de kilograme in plus si de cat de repede doriti sa pierdeti in greutate. Dieta cu pepene Inainte de a incepe aceasta dieta consultati medicul nutritionist! Proprietati nutritive Datorita continutului bogat in vitamine si minerale dieta cu pepene verde este o adevarata sursa de sanatate! Pepenele este neobisnuit de hranitor; contine... [continuare]
6 lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre cancerul ovarian
Autor: SfatulMedicului
Ce este cancerul ovarian? Cancerul ovarian este o boala maligna care se dezvolta din celulele ovarelor, de obicei fara simptome specifice in stadiile incipiente, fiind adesea depistata tarziu. Cancerul ovarian este destul de rar, reprezentand 1,3% din noile cazuri care se inregistreaza anual in Statele Unite ale Americii, potrivit Institutului National de Cancer din SUA. In tara noastra, cancerul ovarian este situat pe locul al 5-lea, ca fecventa, aparand anual aproximativ 1800 de noi cazuri, spun statisticile. Rata de supravietuire insa este cea mai scazuta dintre toate cancerele ginecologice. Boala apare mai frecvent dupa 40 de ani Un procent de aproximativ 90 % dintre femeile diagnosticate cu aceasta boala au varsta de peste 40 de ani, cele mai multe cazuri fiind inregistrate la cele de peste 60 de ani, spun statisticile. Femeile care au avut mai multe sarcini sunt mai putin predispuse la aceasta afectiune. Care sunt simptomele bolii? - sangerari vaginale - dureri... [continuare]
Obezitatea – cauze, afectiuni si tratament
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Obezitatea este o afectiune cronica, determinata de excesul de tesut adipos total al organismului si apare atunci cand indicele de masa corporala (IMC) depaseste 30kgm2. Indicele de masa corporala reprezinta raportul dintre greutatea si inaltimea organismului la patrat si este cea mai utilizata formula in aprecierea starii de nutritie a organismului. Ex o valoare a IMC intre 20-25 kgm este considerata normala, iar excesul ponderal este la o valoare intre 27-30 kgm. Tesutul adipos este distribuit la nivelul organismului in functie de sex, varsta, gradul activitatii fizice, ingestia unor medicamente i creste odata cu inaintarea in varsta atat la barbati, cat si la femei. Obezitatea poate fi determinata genetic, iar factorii de mediu asociati (afectiuni hipotalamice, boli endocrine, ovare polichistice, medicamente) contribuie la patogeneza obezitatii. Cauze principale Exista trei factori care determina castigul ponderal: - Rata metabolica scazuta... [continuare]
Definitie Dieta cu indice glicemic scazut este o dieta in urma careia nu numai ca se vor pierde kilograme, dar care are si un rol important in prevenirea diabetului intrucat presupune consumul alimentelor si bauturilor care pot preveni cresterile rapide ale cantitatii de zahar din sange. Dieta se bazeaza pe ideea ca reglarea nivelului de zahar din sange duce la scaderea in greutate. Multe dintre dietele cunoscute presupun diminuarea valorilor de zahar din sange: Nutrisystem, dieta Zone si Busters Sugar. Dieta cu indice glicemic scazut ia in calcul valorile indicelui glicemic pentru constituirea unui plan de nutritie care sa contribuie la eliminarea surplusului de greutate, desi a fost initial dezvoltata in scopul mentinerii echilibrului glicemiei in diabetul zaharat. Indicele glicemic masoara carbohidratii transformati prin digestie in glucoza si care au ca rezultat cresterea parametrilor normali de zahar din sange. Planul de dieta presupune o clasificare a alimentelor care... [continuare]
Generalitati Degenerarea maculara este o afectiune ce include o varietate de boli de natura oftalmologica ce se caracterizeaza prin afectarea vederii centrale (exact punctul din mijloc al imaginii), in timp ce vederea periferica ramane functionala. Degenerarea maculara apare in momentul in care retina incepe sa se deterioreze si nu mai poate capta corespunzator imaginile din mediul inconjurator. Retina este tesutul sensibil la lumina care captuseste suprafata interna a ochiului. Aparatul optic al ochiului capteaza imaginile din mediu si creeaza o imagine coerenta a lumii inconjuratoare pe retina. Atunci cand stimulul luminos ajunge la nivelul retinei se declanseaza o serie de cascade de reactii electro - chimice care in final determina aparitia impulsurilor nervoase. Acestea vor fi captate ulterior prin nervul optic, acesta transmitandu-le catre creier. In ciuda acestei schematizari a reactiilor care au loc la nivelul retinei, functiile ei sunt mult mai complexe, iar... [continuare]
Cat de periculoasa este sarea in alimentatie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cele mai noi studii efectuate de cercetatori incearca sa aduca noi raspunsuri despre cat de periculoasa este, de fapt, sarea in alimentatie. Consumul excesiv al acestui aliment a fost asociat ani intregi cu riscul instalarii hipertensiunii arteriale, bolilor cardiace sau a accidentului vascular cerebral. Statisticile medicale arata ca, in Romania, se consuma de doua ori mai multa sare decat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii. Mai nou, oamenii de stiinta sustin ca sodiul nu este atat de periculos pentru organism precum s-a crezut pana acum. Noile concluzii ale expertilor despre consumul de sare Cercetatorii Universitatii Alabama din Birmingham au analizat concluziile a trei studii dedicate consumului de sare si impactului sau real asupra starii de sanatate. In linii mari, expertii in cardiologie implicati in acest demers au ajuns la concluzia ca populatia nu trebuie sa se ingrijoreze atat de mult referitor la cantitatea de sodiu ingerata. Doua dintre... [continuare]
Cum influenteaza alimentatia sanatatea orala?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unele alimente si combinatii de alimente influenteaza nivelul crescut de bacterii cauzatoare de boli. Cele mai comune boli orale ale civilizatiei moderne, anume cariile (in cazul dintilor) si paradontozele (care privesc gingiile) pot fi prevenite prin folosirea unei diete. Aceste boli apar cand dintii si alte componente ale gurii sunt distruse de produsii acizi din bacteriile de la nivelul cavitatii bucale. Chiar daca nutritia saraca nu cauzeaza direct boli parodontale, cercetatorii cred ca boala progreseaza mai repede si se agraveaza in cazul pacientilor a caror alimentatie nu suplineste nutrientii necesari. Malnutritia afecteaza intregul sistem imunitar, astfel creste susceptibilitatea multor boli. Persoanele cu un sistem imunitar deficitar au demonstrat un risc mai mare de probleme parodontale. In plus, cercetarile au aratat ca exista o legatura intre sanatatea orala si diabetul sau bolile cardiovasculare. Astfel, consumand o varietate de alimente ca fiind... [continuare]
Informatii esentiale despre colesterol si valorile sale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Colesterolul este asociat in general cu sursele alimentare nesanatoase, al caror consum creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Insa acest alcool organic se regaseste in membrana celulara si in tesuturile organismului, fiind transportat in sange si necesar proceselor metabolice de la nivel celular. Valorile colesterolului sunt un bun indicator al starii de sanatate, de aceea monitorizarea lor este foarte importanta, mai ales la varste inaintate. Informatiile esentiale despre rolul colesterolului in organism si situatiile in care aceste devine periculos ajuta la o mai buna intelegere a modului in care functioneaza organismul si a factorilor de risc asociati cu excesul de lipide in sange. Rolul colesterolului in organism Colesterolul este un compus lipidic, sterol, regasit in compozitia membranelor celulare ale corpului uman. Cea mai mare proportie a sa este sintetizata de ficat (aproximativ 75%), iar restul provine din alimentele consumate... [continuare]
Generalitati Infectiile fungice se dezvolta atunci cand tesuturile sunt invadate de una sau mai multe specii de fungi (ciuperci). Acest tip de infectie poate cauza afectiuni usoare de piele, infectii grave ale tesuturilor pulmonare sau ale pielii (septicemie) sau boli sistemice. Fungii dismorfici initial nu provoaca afectiuni, dar in timp isi pot modifica forma (factorul principal fiind mediul) provocand diverse dezechilibre; alti fungi sunt patogeni si pot cauza boli grave. Exista mai multe tipuri de microorganisme: bacterii, virusuri, paraziti si ciuperci. In mod normal acestea traiesc in natura sub doua forme: ca ciuperci (levuri) unicelulare sau bacterii filamentoase (cunoscute si sub denumirea de "mucegai"). Deseori, ciupercile, precum cele care cresc pe un bustean putrezit, pot fi vazute cu ochiul liber, iar altele nu. Iar mucegaiul poate fi observat pe fructe, paine si in spatiile cu umiditate crescuta. Exista peste 50.000 de specii de ciuperci in mediul inconjurator,... [continuare]
Buna ziua, Am si eu cateva intrebari. In urma cu 3 ani (mai exact in noiembrie 2006) tatal meu a suferit un accident vascular cerebral si a fost operat de urgenta la spitalul nr. 9 din Bucuresti. A trecut cu bine peste operatie, dar a ramas cu o paralizie pe partea stanga. Imediat dupa ce a ajuns acasa (Drobeta Turnu Severin) a inceput un program de recuperare acasa, insa a facut o cadere si a trebuit sa intrerupa recuperarea , facand o pauza de o luna, dupa care a inceput din nou cu alt medic,insa nu a avut nici un rezultat. El isi simte piciorul, are si dureri uneori, insa nu poate merge. As dori sa stiu daca se mai poate recupera dupa atata timp, daca mai are vreo sansa si ce spital ne puteti recomnada pentru recuparare daca mai are sanse? Are 54 ani. Va multumesc mult, [continuare]
bola nodului sinusal,din ce cauze este provocata.o data aparura aceasta boala, mai exista sanse de vindecare completa cu sau fara medicatie?.Am 57 ani,sex fem,fibrilatii care ar fi cauzate de boala nodul snusal.exista vreo metoda de diagnostic care sa certifice sau sa infirme acest diagnostic,si la ce unitate spitaliceasca(doctor) din tara.multumesc [continuare]
Buna seara, Va rog sa imi spuneti unde il pot gasi pe dl dr. Ioan Dumitrescu ori daca exista o adresa de e-mail publica unde dansul poate primi corespondenta . Cu stima, Catalin Ionescu, Bucuresti [continuare]
Se spune ca este excelent in tratamentul multor boli. Eu am avut DZ II glicemie descoperit in anul 2000 cand am fost scos la pensie. Glicemia era de 180. La ultima analiza - 10.11.2009 am fost gasit cu 94. De altfel din februarie 2009 nu mai beneficiez de tratament medicamentos, totul fiind regimul alimentar. Intrucat absolut toate soiurile de lapte de soia contin si zahar, oare pot incerca sa -l consum ? Multumesc. [continuare]
Am o fetita de 8 ani care are 36 kg, poate chiar mai mult. Oricat am incercat sa ii dau mai sanatos sa manance, sa faca miscare, seara nu mananca aproape deloc.. nu pierde niciun kg, e cea mai grasuta din clasa. As aborda un medic nutritionist, as tine o dieta corespunzatoare, dar sa vad ceva care ajuta. Daca imi puteti da un nume de medic, in Iasi in special, daca nu, e bine si in bucuresti, m-as bucura. Multumesc. [continuare]
Tratament accident vascular cerebral
Buna seara. Mama mea, 55 ani, a suferit in urma cu 5 zile un AVC ischemim tranzitoriu - prezentand simptome de tulburari de vorbire, confuzie, usoare manifestari de semipareza dreapta fata, fiind internata in spital, aplicandu-i-se tratament cu cerebrolysin perfuzie, tanakan, sortis, hirdocortizon, si inca ceva medicamentatie specifica. Mentionez ca exact aceeasi problema a avut o cu 6 luni in urma, cand a avut primul AVC ischemic tranzitoriu, cu spitalizare 3 saptamani, prezentad acelasi simptome , fiind afectata exact aceeasi parte , respectiv partea dreapta, creierul mic...din explicatiile medicilor, concluzia acestora fiind existenta unor vene imbatranite prematur si existenta unei vene care se ingusteaza si determina acest AVC. Aavand in vedere ca dupa primul AVC mama mea a facut timp de 3 luni consecutiv cate 10 zile pe luna perfuzii cu cerebrolisin, luand in paralel si tratamentul prescris pentru acasa, cu analize normale, colesterol in limite normale, tensiune normala,... [continuare]
De cativa ani sunt depistata cu lipsa de calciu, am luat suplimente nutritive insa imi apar reactiile acelea adverse (cum ar fi starile de greata). Ultima oara cand am luat calciu n-am mai avut probleme cu acele stari de greata insa nu-l asimilez iar in ultima vreme ma doar foarte rau oasele... articulatiile ... transpir excesiv... am extremitatile reci...ametesc pfrecvent. Am consumat lactate, fructe, legume in speranta ca se va asimila insa n-am vazut deloc rezultate in ultima vreme. in plus am inteles ca vara nu este indicata administrarea unor suplimente de calciu... Ma poate ajuta si pe mine cineva, sa-mi spuna ce as putea face caci a devenit ingrozitor. Am 19 ani, fac sport (cu toate ca numaidecat imi luxez un picior sau o mana chiar si cand alerg sau arunc cu mingea) si ma vait de dureri mai rau ca mama mea care are o varsta destul de inaintata. Ma gandeam sa incerc si calciu intravenos dar se poate administra si vara? [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Endocrinologie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter