importanta sari in dieta
Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Ce este hipertensiunea Hipertensiunea apare dintr-o combinatie de factori de mediu si genetici si din interactiunile acestor factori. Studiile epidemiologice, meta-analize si studii controlate randomizate au demonstrat ca anumite tipare alimentare si elemente alimentare individuale joaca un rol decizional in dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Schimbarile in dieta pot scadea tensiunea arteriala, pot preveni dezvoltarea hipertensiunii si pot reduce riscul complicatiilor hipertensiunii arteriale. Strategiile dietetice pentru prevenirea hipertensiunii includ reducerea aportului de sodiu, limitarea consumului de alcool, cresterea aportului de potasiu si adoptarea unui model alimentar general, cum ar fi dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) sau o dieta mediteraneana. Pentru a reduce povara complicatiilor legate de tensiunea arteriala crescuta, sunt justificate eforturile care se concentreaza pe schimbari de mediu si comportamentale individuale care incurajeaza si... [continuare]
Nefropatia diabetica
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Ce este nefropatia diabetica Nefropatia diabetica este una din complicatiile cronice ale diabetului zaharat si poate fi depistata dupa mai multi ani de evolutie a acestuia . Hiperglicemia cronica afecteaza vasele renale (angiopatie) si functionarea unitatii de filtrare a rinichiului (nefronul) cu aparitia initiala a eliminirarii de albumina in urina care in timp poate duce la insuficienta renala. Prevenirea sau incetinirea leziunii renale este cel mai important pas in managementul bolii. Mentinerea glicemiei si a tensiunii arteriale in limite normale si o dieta alimentara sanatoasa poate reduce riscul dezvoltarii acestei afectiuni sau progresul spre insuficienta renala. Simptome - edeme, initial la picioare, iar apoi tot corpul poate fi afectat; - o crestere a tensiunii arteriale; - pierderea unor cantitati mari de proteine in urina (macroalbuminurie, semn sigur de nefropatie); - cresterea nivelelor de colesterol si trigliceride; - odata ce rinichii sunt afectati... [continuare]
Boala addison - insuficienta suprarenaliana lenta
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Boala Addison este o boala destul de rara, ce apare atunci cand glandele adrenergice (suprarenalele), localizate in partea superioara a rinichilor, nu produc cantitati suficiente de hormoni, in special cortizol si mai rar aldosteron. Cortizolul actioneaza asupra majoritatii organelor si este important pentru functionarea normala a organismului. Glandele adrenergice elibereaza cortizol pentru a ajuta organismul sa raspunda la stresul provenit in urma unor boli, procedee chirugicale, nasteri sau alte cauze. Aldosteronul retine sarea si apa in organism si mentine tensiunea arteriala. Productia de hormoni la nivelul glandei adrenergice este reglata de la nivel cerebral, din hipotalamus si de la nivelul glandei pituitare (hipofizare). Hipotalamusul stimuleaza glanda pituitara sa produca un hormon adrenocorticotrop (ACTH), care la randul lui va stimula producerea de cotizol la nivelul glandei suprarenale. In cazul in care productia de cortizol este scazuta... [continuare]
Detoxifierea rinichilor
Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta
Generalitati Conform medicinei chineze antice, rinichii sunt responsabili de pastrarea materialului nostru genetic sau al esentei. Datorita faptului ca aceasta esenta circula prin intreg organismul uman, rinichii sanatosi sunt importanti pentru bunastarea totala. Pozitionati de o parte si de alta a coloanei vertebrale si protejati de coaste, rinichii formeaza un sistem de curatare care poate filtra mai mult de 48 de litri de sange in fiecare zi. Rinichii ajuta la eliminarea deseurilor si toxinelor, cum ar fi ureea si amoniacul. Acestia controleaza nivelul de fosfat, sulf si sodiu din corp si reglementeaza productia de celule sanguine, mentinand corespunzator pH-ul din corpurile noastre. Rinichii nu se odihnesc niciodata si deseori devin supraincarcati, mai ales atunci cand dieta unei persoane este bogata in alimente procesate. Beti multa apa Rinichii sunt proiectati sa se ocupe de toxine si sunt destul de rezistenti, dar si acestia au anumite limite. Cand sunt diluate cu apa,... [continuare]
Alimentatia in primii ani de viata – ce evitam si ce incurajam?
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Principii in alimentatia copiilor Nutritia copiilor se bazeaza pe aceleasi idei ca si nutritia adultilor. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestea se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model alimentar pentru cresterea si dezvoltarea unui copil ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Alimentele pline de nutrienti - fara sau cu un continut limitat de zahar, grasimi saturate sau sare adaugate - sunt considerate bogate in nutrienti. Concentrarea pe alimente bogate in nutrienti ii ajuta pe copii sa obtina nutrientii de care au nevoie, limitand in acelasi timp caloriile totale. Alimentatia in primul an de viata Alegerea alimentelor potrivite pentru bebelusul in primul an de viata este foarte importanta. Cresterea copilului dumneavoastra are loc mai mult in primul an decat... [continuare]
Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Hipertensiunea este o afectiune care foarte mult timp nu este insotita de semne clinice. Evolutia ei este cronica, in timp, si chiar daca din cand in cand apar simptome, ele nu au o intensitate atat de mare incat sa ne trimita la medic. Din pacate insa, ignorand putinele semne si simptome precoce ale hipertensiunii arteriale, se permite factorilor etiologi ai hipertensiunii sa isi continue actiunea. Aparitia ei se coreleaza in mod direct cu cresterea riscului de angina pectorala si infarct miocardic, accident vascular cerebral si insuficienta cardiaca congestiva. Diagnosticul hipertensiunii Diagnosticul hipertensiunii se stabileste in urma mai multor determinari paraclinice ale valorilor tensiunii. Nu este suficienta o singura valoare crescuta pentru a se putea aprecia corect daca exista sau nu hipertensiune arteriala. In prezent specialistii apreciaza ca un pacient are hipertensiune, daca in urma mai multor analize tensiunea este mai mare sau egala cu 140/85mm... [continuare]
Lesinul (sincopa) - generalitati si preventie
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Ce este sincopa Sincopa, sau lesinul, reprezinta pierderea brusca, totala a cunostintei, insotita de disparitia tonusului muscular. Sincopa apare cand creierul nu primeste suficient sange (ceea ce specialistii numesc hipoperfuzie cerebrala). Exista foarte multe afectiuni, acute sau cronice, usoare sau importante, care se pot complica cu sincopa. Poate fi vorba de anxietate, fobii, emotii puternice, anemie, hipoglicemie, aritmii, convulsii, sau afectini neurologice. Exista chiar si sincope idiopatice, a caror cauza nu poate fi stabilita la momentul prezentarii la medic si care nu mai apar niciodata, sau sincope care se mostenesc genetic, din generatie in generatie. Desi sincopele pot fi un adevarat semnal de alarma ca ceva este in neregula in organism, multe pot la fel de bine sa apara si la un individ sanatos, normal din punct de vedere psiho - somatic. Incidenta de aparitie a sincopei Sincopele ridica probleme deosebite, prin morbititatile si complicatiile traumatice, mai... [continuare]
Sindromul de tunel carpian
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Generalitati Sindromul de tunel carpian, numit si neuropatia mediana a incheieturii mainii, este o afectiune medicala ce se caracterizeaza prin compresia nervului median, insotita de durere, parestezii, anestezii si hipotonie musculara. Nervul median este unul din cei mai importanti nervi localizati in membrul superior. Are origine complexa, deriva din plexul brahial si are traiect descendent de-a lungul bratului, antebratului, pe sub tunelul carpian, pana la nivelul mainii, unde se imparte in ramuri ce inerveaza degetele. Este singurul nerv care trece pe sub tunelul carpian, o structura fibro-osoasa situata pe partea palmara a incheieturii mainii. Tunelul carpian contine, alaturi de nervul median, noua tendoane ale muschilor flexori ai degetelor. Nervul median este responsabil de inervatia motorie si senzitiva a degetului mare si a urmatoarelor trei degete, insa nu si a degetului mic. Datorita faptului ca tunelul carpian este o structura ingusta si inextensibila, dar cu un... [continuare]
Generalitati Dieta mediteraneana este o modalitate de a consuma alimente si bauturi traditionale de baza din tarile din jurul Marii Mediterane. Dieta mediteraneana nu este o dieta pur si simplu, chiar daca este o modalitate foarte buna de a pierde in greutate sau de a va imbunatati sanatatea. Mai degraba este un stil de viata, ce include alimente, activitati zilnice, mese cu prietenii si familia. Un aspect la fel de important este ca dieta mediteraneana este plina de diverse feluri de mancare si mese delicioase pline de arome. Daca sunteti in cautarea unui plan de alimentatie sanatoasa, dieta mediteraneana ar putea fi potrivita pentru dumneavoastra. Aceasta dieta include elemente de baza pentru o alimentatie sanatoasa, plus un strop de ulei de masline aromat si poate un pahar cu vin rosu, acesta fiind stilul traditional perfect din tarile riverane Marii Mediterane. Cele mai multe diete sanatoase includ fructe, legume, peste si cereale integrale. Alimente benefice... [continuare]
Efectele benefice ale consumului de cereale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica. Cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor de colon, la pastrarea nivelului corespunzator de zaharuri din sange si, de asemenea, imbogatesc starea generala de sanatate cu proteine abundente, grasimi, lipide, minerale, vitamine si enzime. Cerealele sunt imbogatite cu niacina, fier, riboflavina si tiamina, iar cele mai multe cereale au un continut abundent de fibre, mai ales orzul, ovazul si graul. Cerealele au in componenta lor tarate solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si tin la distanta bolile de inima. Consumul de cereale inseamna un aport de cantitati mari de proteine, cerealele pentru micul dejun sunt adesea consumate cu lapte, care presupun o masa bogata in proteine. Pentru... [continuare]
Generalitati Insuficienta renala acuta se caracterizeaza prin faptul ca rinichii in mod brusc nu-si mai indeplinesc functia. In mod normal rinichii filtreaza produsii de metabolism (deseurile) si mentin nivelul normal de apa, sare si minerale (electroliti) din sange. Cand rinichii nu mai functioneaza, produsii de metabolism, lichidele si electrolitii se acumuleaza in organism, ceea ce poate duce la o situatie ce pune viata in pericol. Cauze Un numar de boli si conditii speciale pot face ca rinichii sa inceteze sa mai functioneze in mod normal. Un pacient poate face insuficienta renala acuta daca acesta: -a pierdut o cantitate mare de sange. Aceasta situatie poate aparea din cauza unei raniri grave sau unei interventii chirurgicale majore. S-a deshidratat din cauza ca a vomitat sau din cauza excesului de diuretice -are o afectiune cardiaca serioasa, ca insuficienta cardiaca, infarct miocardic, aritmie (ritm cardiac anormal), valori tensionale mari, endocardita,... [continuare]
Generalitati O dieta in doi poate fi mult mai eficace decat incercarile pe cont propriu de a renunta la kilogramele in plus. Motivatia si sustinerea reciproca sunt secretele dietei in cuplu. Dieta sanatoasa pentru scaderea in greutate poate fi greu de mentinut in conditiile in care intalnesti la orice pas tentatii alimentare in dieta partenerului. Prin stabilirea unor principii comune, membrii unui cuplu pot slabi mai usor, bucurandu-se de sustinere reciproca. Motivatia, importanta pentru orice dieta Unul dintre cei mai importanti factori [continuare]
Ce trebuie sa stiti despre bolile de inima, sodiu si zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Desi multe alimente sunt bogate in zahar, grasimi sau sare si au de multe ori un gust bun, nu toate sunt benefice pentru sanatate. Riscul de a dezvolta boli de inima se poate mari din cauza alimentelor pe care le consumati. Grasimilor (in special celor saturate si trans) li se acorda importanta, in lupta impotriva bolilor de inima, dar si sarea si zaharul joaca roluri esentiale in dezvoltarea acestor conditii. Desi este mai putin analizat, sodiul afecteaza starea de sanatate a multor persoane. Acesta poate creste tensiunea arteriala. Chiar si zaharul are efecte negative asupra sanatatii. In cazul celor care mananca multe dulciuri exista probabilitatea dezvoltarii diabetului zaharat. In timp, atat diabetul zaharat, cat si hipertensiunea arteriala ar putea duce la slabirea inimii si a unui risc crescut de aparitie a bolilor de inima. Alimentele procesate sunt o sursa majora de grasimi, zahar si sare. Acordarea unei atentii sporite achizitionarii alimentelor si... [continuare]
Alimente care reduc densitatea osoasa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anumite alimente si nutrienti pot reduce densitatea oaselor si pot creste riscul aparitiei osteoporozei. Probabil cunoasteti faptul ca atat calciul, cat si vitamina D sunt necesare pentru ca oasele sa fie puternice. Ceea ce probabil nu stiti este ca exista anumite elemente din dieta dumneavoastra care pot reduce densitatea oaselor, crescand riscul instalarii osteoporozei. Proteinele si osteoporoza Aveti nevoie de proteine pentru ca oasele dumneavoastra sa fie puternice, dar atunci cand mancati alimente care contin prea multe proteine, corpul dumneavoastra produce substante chimice numite sulfati, care pot determina pierderea calciului din oase. Acest efect asupra oaselor este mai probabil sa apara in cazul proteinelor animale decat in situatia proteinelor vegetale. Cercetatorii au descoperit ca femeile care mancau carne rosie de cel putin cinci ori pe saptamana aveau probabilitati mai mari de a inregistra fracturi osoase, fata de femeile care includeau... [continuare]
Ghid pentru protejarea oaselor la orice varsta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Indiferent ce varsta are o persoana, ar trebui sa isi protejeze sanatatea oaselor printr-o dieta corecta, exercitii fizice regulate si prin evitarea fumatului. Este important sa se respecte anumite reguli pentru ca sistemul osos sa asigure protectia si ajutorul necesar. Articolul prezinta cateva recomandari si masuri care trebuie urmate de-a lungul timpului pentru ca cele 206 oase din organism sa ramana puternice si solide pe tot parcursul vietii. Recomandari pentru pastrarea sanatatii oaselor Pe parcursul intregii vieti, fiecare persoana trebuie sa: - urmeze o dieta potrivita pentru sanatatea oaselor . In acest scop se vor consuma multe fructe si legume, dar si lactate cu un continut redus de grasimi. Femeile ar trebui sa consume 1000 mg de calciu si 400-800 UI de vitamina D pe zi. Dupa menopauza, valorile acestora trebuie sa creasca. - urmeze un program de activitati fizice . Exercitiile fizice pot avea o influenta mai mare asupra rezistentei... [continuare]
10 reguli de urmat pentru a gati sanatos
Autor: SfatulMedicului
Cand vine vorba de a gati sanatos, fiecare persoana ar trebui sa ia in calcul cateva reguli de baza. In general, specialistii considera ca trebuie majorat continutul de fibre si substante nutritive care au un rol important pentru organism, sa se includa grasimile bune in meniul zilnic, sa se reduca numarul de calorii prin diminuarea cantitatilor de zahar si produse rafinate si sa se controleze consumul de sare. Iata care ar fi cele 10 reguli de urmat pentru ca mancarea gatita sa fie cat mai sanatoasa: 1. Se va inlocui faina alba cu faina integrala. In cele mai multe dintre retetele de panificatie (briose, prajituri, biscuiti, paine etc.) daca se va substitui 1/4 de cana de faina alba cu 1/4 ceasca de faina integrala de grau se va aduce organismului un aport de 3.5 grame de fibre, diverse fitochimicale si se va dubla cantitatea de magneziu si seleniu. Fibrele sunt cele care imbunatatesc digestia si cresc senzatia de satietate. 2. In majoritatea produselor de patiserie, cantitatea... [continuare]
Alimente esentiale pentru oase puternice
Autor: SfatulMedicului
Importanta dietei bogate in calciu Daca veti consuma alimentele corecte este mai usor ca niciodata sa va imbogatiti dieta cu calciu, vitamina D si nutrienti esentiali! In cazul in care sunteti unul din pacientii diagnosticati cu osteoporoza, deja sunteti constient probabil de importanta dietei in prevenirea agravarii conditiei dumneavoastra de sanatate. Ce este osteoporoza? Osteoporoza reprezinta de fapt o boala in care oasele au devenit foarte fragile si nu sunt capabile sa isi mai indeplineasca functiile in mod corespunzator. Ca urmare, daca sunt solicitate mai mult ca de obicei, se rup. Uneori sunt atat de afectate, incat nici nu este cazul suprasolicitarilor, arhitectura lor fiind foarte grav modificata si ele se taseaza sau se fractureaza spontan (cum este cazul corpilor vertebrali, cel mai adesea). De ce apare osteoporoza ? Oasele scheletice au la suprafata os compact puternic, iar la interior contin tesut osos, colagen, saruri minerale si calcice, avand un aspect... [continuare]
Fructele cu coaja lemnoasa si sanatatea inimii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de fructe care au coaja lemnoasa este benefic pentru sanatatea inimii. Atat nucile, migdalele, alunele dar si alte feluri din aceasta categorie de fructe, contribuie la scaderea colesterolului atunci cand fac parte dintr-o dieta echilibrata si sanatoasa. Fructele care au coaja lemnoasa pot fi consumate la orice ora a zilei, ca gustare si sunt sanatoase intrucat contin acizi grasi nesaturati si multiple substante nutritive. Tipul de fructe care au coaja lemnoasa pe care le consuma o persoana nu este atat de important. Aproape orice fel de nuci sau alune poate face parte dintr-un regim alimentar care va sustine sanatatea inimii. Cele mai multe dintre studii au descoperit ca nucile si alunele scad nivelurile de colesterol rau din sange, imbunatatesc sanatatea mucoaselor arterelor sanguine si diminueaza posibilitatea dezvoltarii de cheaguri de sange care pot provoca un atac fatal de cord. Beneficiile fructelor cu coaja lemnoasa, pentru sanatatea... [continuare]
Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru femeile la menopauza, un partener sau un sot intelegator este foarte important. Ii este mult mai usor cand sotul este dornic sa o asculte, sa invete si sa o ajute in perioada aceasta cu multe schimbari. Secretia hormonala ovariana incepe sa scada dupa varsta de 40 de ani. Menstruatia devine neregulata si in final se opreste. Estrogenul are un rol important in multe procese, cum ar fi reglarea temperaturii corpului, formarea osoasa si echilibrul membranelor mucoase ale vaginului. Scaderea nivelului de estrogen este responsabila de cele mai multe simptome ale menopauzei. Simptome - bufeuri de caldura, datorita scaderii nivelului de estrogen care regleaza temperatura - pertubarea somnului, in general datorata aparitiei bufeurilor de caldura noaptea, intrerupandu-se somnul profund - modificari ale dispozitiei, datorate insomniilor; alte cauze pot fi datorate modificarilor aparute in familie (copii sunt la varsta la care se muta de acasa, partenerii sunt... [continuare]
Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]
Dulciuri, minerale, vitamine, bere, vin, siropuri si pastile pentru stimularea poftei de mancare. Acestea sunt principalele ingrediente ale unui regim de ingrasare, recomandat persoanelor sanatoase, dar slabe din nastere. "Cei care se decid sa tina o dieta de acest tip trebuie sa adauge treptat in regimul lor alimentar un surplus de calorii", explica dr. Dan Cheta, nutritionist la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Nicolae Paulescu" din Bucuresti. Aceste calorii, spune medicul, trebuie luate in mod echilibrat, respectiv din toate grupele de alimente, deoarece schimbarile bruste pot provoca dezechilibre metabolice. "Este important sa existe o diversitate a meniurilor care sa asigure si lipide, si glucide, si proteine", spune dr. Cheta. Nutritionistii spun ca unu [continuare]
Generalitati Deficitul de proteine poate fi cauzat de malnutritie, obiceiuri alimentare nesanatoase, dar si de consumul produselor alimentare care nu contin proteine. Desi, de cele mai multe ori nivelul scazut al acestor substante organice este urmarea unei diete care nu contine o cantitate suficienta de proteine, exista o categorie de persoane care sufera de deficit congenital de proteina C sau S. Proteinele din organism sunt defalcate in aminoacizi, care intra in compozitia muschilor si a sangelui, necesari pentru formarea acestora. Rolul proteinelor Proteinele au un rol important in refacerea tesuturilor - proces important in vindecarea ranilor, leziunilor. Totodata, proteinele contribuie la intretinerea corespunzatoare a sistemului imunitar. Deoarece actiunea acestora este esentiala pentru desfasurarea anumitor functii din organism se recomanda consumarea unei cantitati adecvate de proteine, zilnic. In anumite situatii, deficitul de proteine favorizeaza aparitia mai... [continuare]
Riscul auto-medicatiei in cazul arsurilor stomacale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Desi este adevarat ca exista antiacide care contin calciu si pot fi benefice in lupta cu osteoporoza, este important sa se administreze aceste medicamente doar la recomandarea medicului. Automedicatia fara supraveghere medicala poate duce la efecte negative si consecinte pe termen lung asupra sanatatii. Nu orice fel de medicamente eliberate fara prescriptie medicala sunt complet sigure, majoritatea provocand efecte secundare nedorite. Cinci dintre cele mai comune reactii adverse includ: - alergia la medicament; - nerespectarea tratamentului conform indicatiilor medicului; - utilizarea medicamentului o perioada indelungata de timp fara avizul medicului; - neajustarea dozelor in cazul in care este prezenta o afectiune a rinichilor sau ficatului; - interactiunea cu unul sau mai multe medicamente. Posibilele reactii adverse ale antiacidelor In general, antiacidele sunt bine tolerate. Acestea sunt utilizate cel mai des pentru calmarea senzatiei de balonare, a [continuare]
10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile
Autor: SfatulMedicului
Atentie la alimentatie O dieta daunatoare pentru inima unui barbat are efect negativ si asupra abilitatii sale de a obtine si mentine o erectie. Cercetatorii au demonstrat ca acele obiceiuri alimentare care pot cauza infarct, prin obstructia fluxului de sange in artera coronara - regim sarac in fructe si legume si bogat in grasimi, prajeli si mancare procesata - pot impiedica vascularizarea penisului, blocand fluxul de sange. Studii recente confirma faptul ca disfunctiile erectile sunt rar intalnite in cazul barbatilor care adopta dieta traditionala mediteraneana, bazata pe fructe, vegetale, cereale, grasimi benefice pentru inima: ulei de masline, alune, peste si vin. Alimente recomandate in prevenirea/ameliorarea disfunctiilor - Pepenele verde Prin continutul bogat in citrulina, pepenele verde ajuta la relaxarea si decontractarea vaselor de sange, sustinand vascularizarea penisului. Odata ajunsa in organism, citrulina se transforma in arginina, eliberand acid nitric. [continuare]
Generalitati O buna nutritie este foarte importanta pentru sanatatea varstei a treia, dar multi batrani nu mananca corect. Persoanele in varsta au un risc mai mare de a avea o nutritie inadecvata decat adultii tineri – si sunt mai susceptibili la probleme de sanatate legate de o dieta inadecvata. Multi adulti in varsta in azile au o stare de nutritie precara. In timp ce persoanele ingrijite la domiciliu sau cele care se ingrijesc singure merg mai bine, paternurile dietei neadecvate – numita si malnutritie – deseori incep acasa. Cunoasterea cauzele si pericolelor problemelor de nutritie este un aspect important in sanatatea persoanei varstnice. Problemele cauzate de malnutritie In timp, malnurtitia la persoanele varstnice poate duce la oboseala si la un risc crecut pentru afectiuni digestive , pulmonare si cardiace. Batranii malnutriti au un risc crescut pentru deces. Malnutritia slabeste sistemul imunitar, crescand riscul pentru pneumonie si ale infectii serioase.... [continuare]
Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli
Autor: SfatulMedicului
Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]
Vizualizarea - un alt mod de a combate celulita
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Lucrez intr-un birou 10 ore pe zi, "lipita" de un scaun. Timpul parca nu-mi este niciodata de ajuns pentru cate am de facut. Prea mult stres... Nu prea dorm. Stau in fata calculatorului ore in sir, beau prea multa cafea, fumez, infulec prajituri, sandvisuri, pizza si ciocolata... si m-am pricopsit cu o celulita dizgratioasa... Stiu! Trebuie sa schimb ceva: stilul de viata. Sa fac mai multa miscare, masaj, sa am o dieta echilibrata, bogata in fructe si legume. Nutritionistul mi-a spus ca ar fi bine sa renunt la zahar, pentru ca fixeaza grasimea in corp, asa ca o sa-l inlocuiesc cu miere. Adio combinatii alimentare catastrofale: mezeluri, paine alba, cafea, dulciuri, alcool. "Si ce-o sa mananc?", s-a revoltat pofticioasa din mine. Multe cruditati, alge, fructe (mai ales citrice) si legume (telina, sfecla rosie, castraveti), lactate si carne slaba de peste si pui. Este greu, dar o sa ma obisnuiesc sa mananc mai putin sarat, pentru ca... [continuare]
Generalitati Cele mai multe dintre bolile de rinichi nu sunt insotite de simptome evidente, de aceea intelegerea semnelor subtile ale acestora este importanta pentru depistarea lor. Rinichii au rolul de a regla cantitatea de lichid din organism si elibereaza trei hormoni importanti: eritropietina, renina si calcitrolul. Eritropietina stimuleaza productia de celule rosii din maduva osoasa, renina regleaza tensiunea arteriala si calcitroulul, forma activa a vitaminei D care ajuta la mentinerea normala a valorilor calciului si a echilibrului chimic din organism. Primele semnale de avertizare ale afectiunilor renale sunt foarte subtile, iar multi oameni nici nu stiu ca au o problema. Posibile semne Pentru ca bolile renale sa fie diagnosticate la timp se va acorda atentie oricareia dintre urmatoarele manifestari: - nevoia frecventa de a urina; - urina spumoasa, neobisnuit de decolorata sau inchisa la culoare, si prezenta sangelui in urina; - umflarea anormala a membrelor... [continuare]
SALUT AM 35 ANI ,1,70 M SI 92 KG . AM INCRECAT SA TIN FOARTE MULTE DIETE SI DEGEABA ,ACUM INCERC RINA90 SI VREAU SA -MI SPUNA CINEVA DACA S-A SIMTIT BINE DUPA ACEASTA DIETA .ALTE DIETE STITI ? CARE SA DEA REZULTATE ? [continuare]
Activitatea reninei plasmatice pra
Testele de aldosteron si renina sunt solicitate impreuna. Tensiunea arteriala ridicata si concentratia scazuta de potasiu in sange il determina pe medic sa solicite analizele. Testarea se recomanda pentru a determina nivelul de aldosteron sau renina, pentru detectarea hiperaldosteronismul sau hipoaldosteronismul. Medicul recomanda aceasta analiza cand constata un dezechilibru electrolitic sau in cazul in care exista simptome de hipertensiune arteriala sau slabiciune musculara. Aldosteronul este hormonul care regleaza retentia de sodiu (sare) si apa de rinichi si indeparteaza potasiul. Aldosteronul este foarte important in controlul tensiunii arteriale. Acesta este produs de glandele suprarenale care se afla in partea superioara a fiecarui rinichi. Atunci cand renina creste si aldosteronul creste; iar cand renina scade si aldosteronul scade. Sindromul Crohn este cauzat de supraproductia aldosteronului in glandele suprarenale, in cele mai multe cazuri de o tumora benigna a uneia... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter