Clickmed
programare rapida la medic

Activitatea reninei plasmatice


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Testele de aldosteron si renina sunt solicitate impreuna. Tensiunea arteriala ridicata si concentratia scazuta de potasiu in sange il determina pe medic sa solicite analizele.

Testarea se recomanda pentru a determina nivelul de aldosteron sau renina, pentru detectarea hiperaldosteronismul sau hipoaldosteronismul.

Medicul recomanda aceasta analiza cand constata un dezechilibru electrolitic sau in cazul in care exista simptome de hipertensiune arteriala sau slabiciune musculara.

Aldosteronul este hormonul care regleaza retentia de sodiu (sare) si apa de rinichi si indeparteaza potasiul. Aldosteronul este foarte important in controlul tensiunii arteriale. Acesta este produs de glandele suprarenale care se afla in partea superioara a fiecarui rinichi. Atunci cand renina creste si aldosteronul creste; iar cand renina scade si aldosteronul scade.

Sindromul Crohn este cauzat de supraproductia aldosteronului in glandele suprarenale, in cele mai multe cazuri de o tumora benigna a uneia dintre glande.

Hiperaldosteronismul secundar este frecvent si poate aparea ca urmare a scaderii fluxului sanguin catre rinichi, scade tensiunea arteriala sau nivelul de sodiu in sange. Cauza cea mai frecventa este ingustarea vaselor de sange care alimenteaza rinichiul (stenoza arterei renale).

Pentru a putea analiza daca este afectat un singur rinichi, este inserat un cateter prin zona abdominala, apoi este masurata renina. Daca valoarea este mai mare pe o parte, aceasta indica locul arterei inguste.

Printre cauzele hiperaldosteronismului secundar se numara insuficienta cardiaca congestiva, ciroza hepatica, boala renala si preeclampsia in timpul sarcinii.

Lipsa de aldosteron apare ca parte a insuficientei suprarenale. Aceasta cauzeaza deshidratare, tensiune arteriala scazuta, potasiul ridicat si scaderea sodiului in sange.

Recomandari

Activitatea reninei plasmatice este recomandata:
- pentru determinarea nivelului de aldosteron sau renina;
- pentru detectarea hiperaldosteronismul sau hipoaldosteronismul.

Pregatire pacient

Este indicata dieta inainte de efectuarea analizei. Urmati sfatul medicului.

Metoda

Se va folosi metoda cromatografie lichida/spectrometrie de masa

Limite si interferente

Cantitatea de sare si anumite medicamente pot afecta rezultatul analizei. De asemenea, stresul si efortul fizic pot determina rezultate fals crescute/scazute.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter