Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

importanta potasiului in organism

Ce este sindromul fanconi?

Ce este sindromul fanconi?

Actualizat la data de: 14 Mai 2025

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Sindromul Fanconi Sindromul Fanconi este o tulburare rara care afecteaza tubulii proximali ai rinichiului. In mod normal, tubulii proximali reabsorb mineralele si substantele nutritive (metabolitii) in sange care sunt necesare pentru buna functionare a organismului.  In cazul sindromului Fanconi, tubulii proximali elibereaza cantitati mari din acesti metaboliti esentiali in urina. Aceste substante esentiale includ: apa; glucoza; fosfat; bicarbonati; carnitina; potasiu; acid uric; aminoacizi. Rinichii filtreaza aproximativ 180 de litri de lichide pe zi. Mai mult de 98% dintre acestea ar trebui reabsorbite in sange. Acest lucru nu se intampla in cazul sindromului Fanconi. Lipsa rezultata ale metabolitilor esentiali poate determina deshidratarea, deformarile osoase si esecul de dezvoltare normala. De cele mai multe ori, acest sindrom este mostenit genetic, dar, de asemenea, poate fi dezvoltat din cauza anumitor medicamente, substante chimice sau boli. Semne si simptome Simptomele... [continuare]

Analize medicale pe care trebuie sa le faci anual

Analize medicale pe care trebuie sa le faci anual

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2018

Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog

Generalitati Analizele medicale cel putin o data pe an ar trebui sa reprezinte un obicei care sa ne urmareasca toata viata. Astfel, putem preveni o serie de afectiuni ce pot fi mult mai costisitoare daca isi fac simtita prezenta. Odata cu trecerea timpului, organismul imbatraneste si, astfel, face fata mult mai greu la agresiunile atat externe, cat si interne; din acest motiv este bine ca macar o data pe an sa facem o serie de analize care sa ne atentioneze in cazul in care ceva nu este in regula. Colesterolul Colesterolul a reprezentat un subiect atat de larg dezbatut, incat in ziua de astazi lumea nu mai stie exact ce este bine si ce este rau. Ce stim exact este faptul ca, intr-adevar, exista un colesterol bun si un colesterol rau sau, tradus in limbaj medical, LDL colesterol (cel rau) si HDL colesterol (cel bun). Este foarte important de retinut aceasta informatie, deoarece exista situatii cand, pe buletinul de analize, laboratorul ofera doar valoarea colesterolului... [continuare]

Tulburarile alimentare: bulimia

Tulburarile alimentare: bulimia

Actualizat la data de: 12 Iulie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Bulimia nervoasa, cunoscuta pe scurt ca bulimia, este considerata o patologie cu origini psihologice si, totodata, o boala cronica. Multi dintre noi nu am intalnit pana acum astfel de persoane, insa niciodata sa nu spunem niciodata. Informarea privind tabloul clinic al acestor tulburari alimentare ne va ajuta sa recunoastem din timp un comportament alimentar distructiv, si astfel sa intervenim la timp, cu mult inainte ca acestea sa lase cicatrici adanci asupra organismului. Probabil ca in mintea noastra s-a format deja o idee despre cum ar arata o persoana care sufera de asa ceva, si anume obeza. Interesant si in acelasi timp alarmant este faptul ca o persoana bulimica poate fi supraponderala sau chiar normoponderala. Asa cum s-a mentionat anterior, aceasta tulburare este de natura psihologica, prin urmare, bulimicul va manifesta stari precum iritabilitate, depresie, anxietate sau nervozitate, si toate acestea, in stransa legatura cu imaginea de sine... [continuare]

Hiperpotasemia netratata afecteaza sever sanatatea cardio-vasculara

Hiperpotasemia netratata afecteaza sever sanatatea cardio-vasculara

Actualizat la data de: 22 Iulie 2022

Autor: SfatulMedicului

Ce este hiperpotasemia Hiperpotasemia reprezinta nivelul crescut de potasiu in sange. Potasiul este un microelement, un electrolit, ce se gaseste in mod normal in organism si este esential pentru o stare generala de sanatate buna. Rolul esential al potasiului in sange este rolul nervos si rolul in functia musculara. Intrucat potasiul se numeste, in literatura, si kaliu, hiperpotasemia poate fi numita si hiperkalemie. Atunci cand sunt depasite valorile normale ale potasiului in sange, pacientul dezvolta hiperpotasemie. Hiperpotasemia este o tulburare hidro-electrolitica. Desi pacientii afla de obicei destul de tarziu acest diagnostic, hiperpotasemia semnificativa implica riscuri mari pentru sanatate si poate duce la afectiuni acute, urgente, precum infarctul miocardic. Valori normale Valorile normale ale potasiului in sangele adultui sunt cuprinse in intervalul 3.5 mm/l – 5.5 mmol/l. Orice valoare peste aceea de 5.5 reprezinta instalarea hiperpotasemiei, iar valorile peste 6.5... [continuare]

Medicamentele pot influenta rezultatul analizelor medicale?

Medicamentele pot influenta rezultatul analizelor medicale?

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2023

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Aspecte generale Specialistii din domeniul medical recomanda efectuarea periodica a investigatiilor medicale pentru evaluarea statusului morfologic si functional al organismului. Aceste teste sau analize medicale efectuate anual sau mai des in functie de recomanarile medicului, se adreseaza atat persoanelor care sunt cunoscute cu anumite afectiuni medicale, precum si persoanelor aflate in stare de sanatate aparenta cu scopul de a decela din timp daca au aparut sau nu modificari ale bunei functionari a organismului. De rutina, cele mai frecvente investigatii medicale solicitate sunt analizele de sange. Acest produs biologic recoltat in laboratorul de analize medicale cu respectarea anumitor conditii, prin elementele sale componente poate pune in evidenta modificari ale hematiilor, leucocitelor sau ale plachetelor sanguine, permite dozarea nivelului de glucoza sanguine (glicemia), deviatii ale ionogramei de la valorile normale sau modificari de natura inflamatorie (viteza de... [continuare]

Hipo si hipernatremia - cauze si simptomatologie

Hipo si hipernatremia - cauze si simptomatologie

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2023

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Aspecte generale Pentru a functiona echilibrat si in parametrii optimi, organismul are nevoie de mentinerea constantelor sale interne intre anumite limite precise. Aceasta proprietate a organismului uman de a-si mentine stabilitatea si de a se adapta in mod constant la schimbarile din jurul sau poarta numele de homeostazie si se bazeaza pe mecanisme de autoreglare. Un rol important in mentinerea homeostaziei il are echilibrul hidro-electrolitic format din apa si electrolitii din corp. Printre ionii care se gasesc in sistemul hidro-electrolitic se numara sodiul (Na), potasiul (K), calciul (Ca), magneziu (Mg), si nu numai, insa primii doi si, respectiv, variatiile acestora influenteaza starea de echilibru a organismului prin multitudinea de functii pe care le indeplinesc in cadrul celulelor. In acest sens, hipo sau hipernatremia, de exemplu, reprezinta dezechilibre ale acestor constante ionice care pot deteriora buna functionare a metabolismului celular. Valorile considerate... [continuare]

Complicatiile ce pot aparea dupa dializa

Complicatiile ce pot aparea dupa dializa

Actualizat la data de: 16 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este hemodializa? Hemodializa sau dializa reprezinta o forma de tratament folosita in randul pacientilor cu disfunctie renala semnificativa, deseori cu insuficienta renala cronica instalata. Rinichii, atunci cand nu mai functioneaza, nu isi pot indeplini rolul de filtrare si eliminare a resturilor celulare si a compusilor ce nu folosesc organismului. Cum se realizeaza? Hemodializa foloseste un aparat special, un "rinichi artificial" pentru a filtra resturile, sarurile, lichidul din sangele pacientului. Pentru ca hemodializa sa poata fi realizata se formeaza un acces venos si arterial artificial, prin creearea anterioara a unei fistule. Multe dintre complicatii sunt legate tocmai de aceasta fistula, o legatura artificiala intre o vena si o artera. Complicatii ale hemodializei Complicatiile hemodializei nu pot fi intotdeauna prevenite, insa medicul nefrolog care se ocupa de cazul fiecarui pacient urmareste constant procesul, starea pacientului si eficienta... [continuare]

De ce este recomandat sa consumati capsuni

De ce este recomandat sa consumati capsuni

Actualizat la data de: 31 Mai 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Capsunile sunt si foarte bune la gust, dar si extrem de sanatoase pentru organism. Ele contin o mare cantitate de vitamine C, E, B1, B2, B6, K, PP, antioxidanti - fenoli-antocianine si elagitanine - dar si acid folic, extrem de util in cazul femeilor insarcinate. De asemenea, capsunile sunt bogate in calciu, potasiu, magneziu, fier si fibre, acestea ajutand la buna functionare a digestiei. Silueta in forma de inima a capsunii este primul indiciu care arata ca acest fruct este bun pentru sanatate. Capsunile protejeaza inima, cresc colesterolul HDL (bun), scad tensiunea arteriala, si au un rol important in protejarea impotriva cancerului, au o mare capacitate antioxidanta. In plus, o portie de capsuni ofera mai multa vitamina C decat o portocala. Principalele beneficii ale consumului de capsuni • Imbunatatesc functia cognitiva . Pierderea memoriei si controlul activitatii musculare, care se datoreaza imbatranirii naturale, sunt anticipate in mod obisnuit la... [continuare]

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unele alimente contin cantitati masive de substante nutritive benefice, in raport cu continutul lor caloric. Aceste alimente pot contine, de asemenea, un compus biologic unic, cu beneficii puternice pentru sanatatea organismului. Galbenusul de ou Chiar daca uneori este indicata eliminarea galbenusurilor din alimentatie din cauza nivelului crescut de colesterol, acestea raman partea din ou cu cele mai multe substante nutritive, albusul avand in principal doar proteine. Exista foarte putine alimente care sunt aproape de a depasi nivelul substantelor nutritive din oua. Ouale sunt bogate in: • Proteine: un ou mare contine 6 grame de proteine de inalta calitate, cu toti aminoacizii esentiali; • Luteina si zeaxantina: acesti antioxidanti protejeaza organismul impotriva bolilor oculare; • Vitamine (A, B2, B5, B12); • Fier, fosfor, seleniu; • Colina: ouale sunt printre cele mai bune surse dietetice de colina, o substanta nutritiva benefica pentru sanatatea... [continuare]

Abc-ul vitaminelor

Abc-ul vitaminelor

Actualizat la data de: 03 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitaminele sunt compusi organici necesari bunei desfasurari a functiilor organismului. Acestea trebuie sa fie preluate preponderent din alimente, deoarece corpul nu le poate produce in totalitate. Aportul insuficient de vitamine conduce la instalarea unor deficiente cauzatoare de boli. Studiati indelung de oamenii de stiinta, acesti nutrienti ascund informatii importante pentru mentinerea sanatatii pe termen lung. Clasificarea vitaminelor Vitaminele se clasifica in doua categorii principale: - Vitaminele solubile in grasimi. Sunt depozitate in tesuturile grase ale corpului, sunt mai usor de absorbit in organism (prin intermediul tractului intestinal cu ajutorul lipidelor) si raman in corp perioade lungi de timp (vitaminele A, D, E si K). - Vitaminele solubile in apa. Sunt depozitate in corp perioade scurte, fiind eliminate prin urina. Asadar, trebuie sa fie inlocuite mai des decat vitaminele solubile in grasimi (vitaminele C si complexul vitaminic B). In... [continuare]

Dieta cu ananas reguli si beneficii

Dieta cu ananas reguli si beneficii

Actualizat la data de: 28 Octombrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta cu ananas, cu efect puternic de detoxifiere a organismului, este un regim de slabit hipocaloric ce presupune consumul unor cantitati mari de ananas, in vederea pierderii kilogramelor excedentare. In afara de efectul reglarii greutatii corporale, dieta cu ananas aduce beneficii care survin din proprietatile nutritionale deosebite ale acestui fruct exotic. Reguli Dieta cu ananas recomanda consumul a circa doua kilograme de ananas pe zi, alaturi de cateva portii de cate 60-120 grame de ton la o masa principala. Carnea de ton este o sursa principala de proteine, care ajuta la mentinerea nivelului energetic si la stimularea procesului de ardere a grasimilor. Acest regim este recomandat sa fie tinut doua, maximum trei zile, timp in care se pot pierde pana la 4 kilograme. Scaderea rapida in greutate survine, in primul rand, din eliminarea reziduurilor alimentare din colon si a lichidelor retinute in tesuturi. Dieta cu ananas permite si consumul suplimentar de... [continuare]

Cele mai bune surse alimentare de potasiu

Cele mai bune surse alimentare de potasiu

Actualizat la data de: 30 Iulie 2019

Autor: SfatulMedicului

Alimente bogate in potasiu Potasiul este un nutrient important pentru multe procese ale organismului. Bananele sunt o sursa bine cunoscuta a acestui nutrient, dar multe alte alimente contin niveluri cel putin egale de potasiu ca aceste fructe. Aportul optim zilnic de potasiu Potasiul este un electrolit care ajuta la reglarea nivelului de lichide din organism. Multe fructe si legume sunt surse excelente de potasiu, dar si carnea, laptele, iaurtul si nucile pot indeplini cu succes acest rol. Potrivit cercetatorilor din domeniul medical, o dieta bogata in potasiu si scazuta in sodiu ar putea reduce tensiunea arteriala, dar si riscul de boli cardiovasculare. Aportul optim zilnic de potasiu pentru adulti este de aproximativ 3.400 de miligrame pentru barbati si de 2.600 de miligrame pentru femei. Totusi, s-a anuntat ca valoarea zilnica recomandata de potasiu va fi modificata incepand cu 2020 la 4.700 de miligrame. O banana de dimensiuni medii contine peste 400 de miligrame de... [continuare]

Diferenta dintre sarea de mare si sarea de masa

Diferenta dintre sarea de mare si sarea de masa

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2019

Autor: SfatulMedicului

Sarea in alimentatie Sarea reprezinta unul dintre cele mai importante ingrediente pentru gatit. Este utilizata in numeroase retete pentru a adauga un plus de gust, pentru a suprima gustul amar, dar si cu rolul de a conserva mancarea. Atat bucatarii chefi, cat si cei amatori folosesc pentru anumite retete sarea de masa, in timp ce atunci cand pregatesc alte retete folosesc sarea de mare. Dar care e cu adevarat diferenta dintre cele doua tipuri? Cei mai multi oameni percep sarea de mare ca fiind o alternativa sanatoasa a celei de masa. Principalele diferente dintre cele doua tipuri constau in gust, textura si modul de obtinere. Diferenta intre modul de obtinere a celor doua tipuri de sare Sarea de mare este obtinuta prin evaporarea apei provenita din ocean sau din diferite lacuri sarate si este, de obicei, mai putin procesata comparativ cu sarea de masa. Ea e cristalizata fie prin evaporare la aer, cu ajutorul luminii solare (sortimentele mai scumpe care se regasesc pe piata... [continuare]

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 21 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bananele verzi sunt mai putin apreciate pentru gustul lor decat bananele bine coapte, insa sunt mai eficiente in cresterea ratei metabolice si in arderea grasimilor. Informatiile lor nutritionale releva un complex de vitamine, minerale si fibre cu beneficii unice pentru organism. Comparativ cu bananele coapte, cele vezi contin o cantitate mai mica de zahar. Pot fi consumate in stare cruda, preparate termic sau sub forma de faina, ca alternativa alimentara pentru persoanele care sufera de intoleranta la gluten. Informatii nutritionale Informatiile nutritionale pentru 100 grame de banane verzi in stare proaspata sunt urmatoarele Calorii 89 kcal; Apa 75 grame; Proteine 1 gram; Grasimi totale 0,3 grame; Carbohidrati 23 grame; Fibre alimentare 3 grame; Zaharuri 12 grame; Calciu 5 miligrame; Fier 0,3 miligrame; Magneziu 27 miligrame; Fosfor 22 miligrame; Potasiu 350 miligrame; Sodiu 1 miligram; Zinc 0,2... [continuare]

Cele mai frecvente deficiente nutritionale si simptomele lor

Cele mai frecvente deficiente nutritionale si simptomele lor

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Durerile de cap recurente sau oboseala constanta pot fi simptome ascunse ale unor deficiente nutritionale frecvente. Carentele in vitamine si minerale afecteaza in mod direct functiile organismului si cele mai importante procese de la nivel celular. Echilibrul lichidelor in corp, actiunea enzimelor, semnalele transmise de sistemul nervos, digestia sau metabolismul - toate depind de aportul minim al nutrientilor esentiali. De aceea, deficientele nutritionale sunt un prim pas catre instalarea diverselor boli dificil de tratat. Semne si simptome Deficientele nutritionale se instaleaza atunci cand organismul nu absoarbe cantitatea necesara a unui nutrient, devenind vulnerabil in fata mai multor probleme de sanatate, de la tulburari digestive si afectiuni cutanate, pana la dementa. O dieta saraca in nutrientii esentiali organismului este cauza principala a deficientelor nutritionale. Alte cauze posibile sunt alte afectiuni (inclusiv cancerul de colon sau... [continuare]

Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti

Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt vitaminele Vitaminele sunt substante indispensabile unei bune functionari a organismului. Ele intervin in concentratie scazuta in numeroasele procese vitale. In majoritatea cazurilor, organismul nostru este incapabil sa le sintetizeze. Ele sunt aduse prin alimentatie. Deficitul de vitamine Totusi, in ziua de astazi consumam alimente care contin din ce in ce mai putine vitamine. Lipsa acestor vitamine nu aduce dupa sine boala, insa genereaza disfunctii corporale. Atunci cand exista o carenta in vitamine, corpul nostru ne trimite anumite semnale de alerta. Semne si simptome Fisuri ale comisurilor labiale . Durerile la colturile gurii pot fi jenante si dureroase la actiunile cele mai banale: mancatul si bautul. Aceste fisuri traduc o carenta in fier, zinc si in vitaminele B3, B2 si B12. Remediu: consumati carne de pasare de curte, somon, ton, oua, stridii, scoici, rosii uscate, arahide si leguminoase ca lintea. Combinati aceste alimente cu legume ca broccoli, ardei... [continuare]

Beneficiile telinei pentru sanatate

Beneficiile telinei pentru sanatate

Actualizat la data de: 20 Ianuarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Telina se numara printre cele mai sanatoase legume, aducand nenumarate beneficii asupra sanatatii. Este bogata in vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului. Telina este o leguma cu o traditie veche in ceea ce priveste tratamentele medicinale. Se spune chiar ca frunzele de telina s-au numarat printre ramasitele gasite in mormantul faraonului Tutankhamon, care a murit in 1323 i.Hr. Oamenii consumau telina datorita proprietatilor de detoxifiere ale organismului, dar si pentru ca aceasta actiona ca un tonic, datorita bogatiei de minerale si vitamine. In Antichitate se foloseau leacuri pe baza de seminte de telina pentru ameliorarea durerii. Beneficiile telinei In prezent, in scop medicinal sunt folosite atat radacina, cat si frunzele si semintele. Poate fi utilizata sub forma de infuzie, suc, decoct, dar si sirop. Compozitie In 100 de grame de telina se gaseste 37% vitamina K, 9% acid folic si vitamina A, 8% potasiu, 5% vitamina C, dar i... [continuare]

Broccoli, proprietati binefacatoare

Broccoli, proprietati binefacatoare

Actualizat la data de: 27 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Broccoli este o leguma foarte buna pentru sanatate, avand o multitudine de beneficii. Broccoli scade colesterolul, imbunatateste vederea, lupta impotriva cancerului, detoxifica organismul. Prezinta numeroase proprietati, fiind o leguma extrem de bogata in substante nutritive, minerale si vitamine, precum: vitamina A, vitamine B, vitamina C, vitamina K, acid folic, potasiu, seleniu, mangan si fosfor. Mai mult, aceasta leguma contine si anumiti compusi cu rol antioxidant puternic, precum flavonoizi si glucozinolati. Principalele beneficii • Broccoli protejeaza vederea . Broccoli contine zeaxantina, vitamina A, complexul B, C, E betacaroten si fosfor, substante utile pentru sanatatea oculara. Aceste substante au rol de protectie impotriva degenerarii maculare si a daunelor produse la nivel ocular de radiatiile ultraviolete. Mai mult, aceasta leguma are un rol important in prevenirea cataractei. • Detoxifica organismul . Broccoli purifica sangele si previne... [continuare]

Remedii naturiste pentru diaree si constipatie

Remedii naturiste pentru diaree si constipatie

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In functie de cauza, exista o serie de remedii naturiste pentru diaree si constipatie la care orice persoana poate apela chiar la domiciliu. Alergiile alimentare pot fi o cauza comuna de diaree dar acestea nu au vreo legatura cu gastroenterita. Daca o persoana manifesta varsaturi severe si diaree trebuie sa solicite asistenta medicala de urgenta (iar acest lucru este valabil mai ales in cazul copiilor mici). Diareea Diareea este procesul care implica eliminarea frecventa de scaune moi si este adesea insotita de varsaturi. Cea mai des intalnita cauza a diareei este infectia tractului digestiv care determina gastroenterita. Gastroenterita este provocata de consumul de alimente contaminate, infectii virale sau este rezultatul unui dezechilibru al bacteriilor naturale ale tractului digestiv. - Masuri pentru ameliorarea diareei Se va bea multa apa pentru hidratarea organismului si prevenirea deshidratarii. Zincul poate reduce permeabilitatea... [continuare]

Anxietatea si alimentatia

Anxietatea si alimentatia

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Anxietatea si atacurile de panica pot fi declansate de situatii specifice, de tulburari psihice sau de alimentatie. Anumite produse alimentare sunt cunoscute pentru efectul relaxant pe care il au asupra creierului, iar altele pentru faptul ca pot induce anxietate sau nervozitate. Exista o serie de alimente sau aditivi alimentari care determina cresterea nervozitatii, hiperactivitate, intensifica ritmul cardiac si pot declansa anxietatea. Ce este anxietatea? Persoanele care sufera de aceasta stare de spirit sunt ingrijorate, nelinistite, nervoase si tematoare. Anxietatea se manifesta mai ales atunci cand un individ a trait o situatie infricosatoare sau neplacuta. Cu toate acesta, afectiunea poate fi si parte a unor tulburari psihice (tulburarile de anxietate si de stres post-traumatic,etc.). Cand o persoana se simte coplesita si nelinistita fara niciun motiv aparent, este posibil sa sufere de tulburari de anxietate. Alimentele si anxietatea Anxietatea... [continuare]

Alimente care combat greata

Alimente care combat greata

Actualizat la data de: 16 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Greata este o problema comuna si are o diverse cauze, multe dintre acestea fiind, totusi, minore. Deseori, greata va fi urmata de varsaturi. Desi hrana este principalul factor declansator al senzatiei de greata, pentru estomparea acestui simptom este recomandat consumul anumitor produse alimentare. Exista totusi o conditie sa mancati aceste alimente in anumite cantitati si la momentul potrivit. Cauze Greata este o conditie ce poate afecta atat copiii, cat si adultii, dar tinde sa fie mai frecvent intalnita in cazul anumitor persoane. De exemplu, intre 50 si 90 la suta dintre femeile gravide experimenteaza greata, mai ales in primul trimestru de sarcina. De asemenea, bolnavii care urmeaza anumite tratamente impotriva cancerului (cum ar fi chimioterapie si radiatii) sunt susceptibili de a manifesta greata. Alte cauze includ raul de miscare, durerile intense cauzate de anumite conditii, traumatisme, toxiinfectii alimentare, stresul emotional, mirosurile... [continuare]

Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi!

Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi!

Actualizat la data de: 23 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cazul persoanelor bolnave, alimentatia sanatoasa si echilibrata este o adevarata provocare, in special daca aceste sufera de o boala cornica, precum: cancerul, artrita sau chiar depresia. Bolile si medicatia recomandata pot diminua apetitul alimentar, mai ales prin declansarea imediata a greturilor. De exemplu, pacientii cu cancer sunt mult prea epuizati pentru a-si mai gasi putere sa gateasca, iar in cazul pacientilor cu artrita mersul la cumparaturi este o adevarata povara. In aceste conditii este aproape normal ca persoana suferinda sa renunta la o nutritie sanatoasa si echilibrata; fapt care implica o multitudine de riscuri. Pentru mentinerea sanatatii la standarde optime, orice persoana are nevoie de o cantitate adecvata de vitamine si nutrienti, dar in cazul persoanelor suferinde aceasta cantitate creste, din doua motive: organismul trebuie sa lupte pentru a impiedica evolutia bolii, organismul trebuie sa asigure buna functionare si sanatatea organelor... [continuare]

9 motive sa consumati mai multi cartofi dulci

9 motive sa consumati mai multi cartofi dulci

Actualizat la data de: 09 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cartoful dulce, este o radacinoasa tuberoasa, un aliment deosebit de popular oriunde in lume. Cartofii dulci, nativi in America Centrala, sunt considerati un aliment pricipal in multe tari. Aroma cartofilor poate fi modificata daca sunt pastrati in frigider. Ar trebui sa fie buni pentru consum daca sunt pastrati intr-un loc racoros, intunecat si bine ventilat. Daca temperatura spatiului de depozitare este prea mare (peste 15 grade C) vor germina mai devreme sau vor capata o textura lemnoasa. Odata fierti, cartofii dulci pot fi pastrati pana la o saptamana in frigider. La fel ca orice alti cartofi, cartofii dulci sunt consumati intodeauna gatiti, dar gustul lor dulce ii face mai apreciati. Pot fi folositi intr-o mare varietate de preparate culinare si sunt gustosi daca sunt asezonati cu oregano, scortisoara, miere, tei, ghimbir, nucsoara si nuca de cocos. Bucurati-va de acesti cartofi care pot fi gatiti in diverse moduri produse de patiserie, budinci,... [continuare]

Algoxib, capsule

Din Medicamente

Ce este Algoxib si pentru ce se utilizeaza Algoxib este utilizat la adulti pentru ameliorarea semnelor si simptomelor care apar in poliartrita reumatoida, in osteoartrita si in spondilita anchilozanta. Algoxib apartine grupului de medicamente denumite antiinflamatoare nesteroidine (AINS) si, mai exact, subgrupului de medicamente cunoscute ca inhibitori specifici COX-2. Organismul dumneavoastra produce prostaglandine (substante asemanatoare hormonilor) care pot determina durere si inflamatie. In conditii precum osteoartrita sau poliartrita reumatoida organismul dumneavostra produce mai mult din acestea. Algoxib actioneaza prin scaderea producerii de prostaglandine si astfel reducand durerea si inflamatia. Mod de administrare Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavostra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Daca aveti impresia ca efectul Algoxib este prea slab sau prea puternic, adresati-va medicului... [continuare]

Aclexa, capsule

Din Medicamente

Ce este Aclexa si pentru ce se utilizeaza Actiune terapeutica Aclexa apartine unui grup de medicamente denumite antiinflamatoare nesteroidine (AINS) si mai exact subgrupului de medicamente cunoscute ca inhibitori specifici (COX-2). Organismul dumneavoastra produce substante denumite prostaglandine, care pot determina durere si inflamatie. In boli cum sunt poliartrita reumatoida si artroza, organismul dumneavostra produce o cantitate mai mare de prostaglandine. Aclexa actioneaza prin scaderea producerii de prostaglandine si astfel reduce durerea si inflamatia. Indicatii Aclexa este utilizat la adulti pentru ameliorarea semnelor si simptomelor care apar in poliartrita reumatoida, artroza sau spondilita anchilozanta. Mod de administrare Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Daca aveti impresia ca efectul Aclexa este prea slab sau prea puternic,... [continuare]

Actelsar hct, comprimate

Din Medicamente

Ce este Actelsar HCT si pentru ce se utilizeaza Actiune terapeutica Actelsar HCT este o combinatie a doua substante active, telmisartan si hidroclorotiazida intr-un singur comprimat. Ambele substante ajuta la controlarea tensiunii arteriale ridicate. Telmisartan apartine unui grup de medicamente numite antagonisti ai receptorului pentru angiotensina II. Angiotensina II este o substanta produsa in organismul dumneavoastra, care determina ingustarea vaselor de sange, crescand tensiunea arteriala. Telmisartan blocheaza efectele angiotensinei II, astfel incat vasele de sange se relaxeaza, iar tensiunea dumneavoastra arteriala este diminuata. Hidroclorotiazida apartine unui grup de medicamente numite diuretice tiazidice, care determina cresterea volumului urinar, ducand la scaderea tensiunii dumneavoastra arteriale. Tensiunea arteriala ridicata, netratata, poate leza vase de sange la nivelul mai multor organe, ceea ce poate determina uneori infarct cardiac, insuficienta cardiaca... [continuare]

Sodiu seric sau natriu na

Din Analize Medicale

Sodiul este un mineral gasit in majoritatea alimentelor, uneori in cantitati foarte mari. Cea mai mare sursa de sodiu provine din clorura de sodiu (sarea de masa). Sodiul seric are proprietatea de a mentine constant echilibrul apei la exteriorul celulelor, regleaza retentia si excretia de apa la nivel renal. Are si rol de control al echilibrului acido-bazic, regleaza nivelurile de potasiu si clor. Impreuna cu alti electroliti precum potasiul sau dioxidul de carbon contribuie, de asemenea, la buna functionare a sistemului nervos si este important pentru modul in care functioneaza muschii. De obicei, organismul foloseste doar cantitatea necesara de sodiu, iar restul este eliminata de rinichi. Corpul incearca sa mentina sodiul din sange intr-o concentratie scazuta prin: - producerea de hormoni care pot creste (peptide natriuretice) sau scadea (aldosteron) cantitatea de sodiu eliminata in urina; - producerea unui hormon care previne pierderea apei (hormon antidiuretic, ADH, numit... [continuare]

Comunitate medicala

Uralyt-u, granule orale

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diverse

Buna ziua! Va rog frumos,spuneti-mi daca pot folosi acest medicament,daca iau tratament pentru tensiune(egilok,prestarium,tertensif,aspacardin.) Am o piatra la rinichi si sufar ingrozitor! Va multumesc! Cu respect,Lavinia [email protected] [continuare]

Pagina 4 din 7 (187 rezultate)