Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

importanta grasimilor in organism

Prea multe grasimi saturate pot fi daunatoare pentru creier

Prea multe grasimi saturate pot fi daunatoare pentru creier

Actualizat la data de: 11 Iunie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de mezeluri si grasimi poate fi la fel de nociv pentru creier cum este si pentru inima. In urma studiilor s-a confirmat legatura dintre grasimile saturate nesanatoase pentru inima si agravarea rezultatelor testelor congnitive la femeile mai in varsta. De fapt, o dieta bogata in grasimi saturate pare sa accelereze declinul mental cu 5-6 ani comparativ cu o dieta saraca in aceste tipuri de grasimi. Rolul nociv al grasimilor saturate Cercetatorii au analizat timp de patru ani un grup de femei pentru a constata care ar putea fi cauza unui eventual declin mental. S-a descoperit ca la femeile care au consumat grasimi saturate exista o probabilitate cu 60-70% sa se inregistreze declinul mental, comparativ cu cele care au consumat mai putine grasimi saturate. Alimentele bogate in grasimi saturate, carne de vita, carne grasa de porc, carne de pasare consumata cu piele, unt, lapte integral si branza cu un continut ridicat de grasime sunt principalii... [continuare]

Importanta hidratarii

Importanta hidratarii

Actualizat la data de: 22 August 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Apa joaca mai multe roluri in cadrul organismului. Apa face parte din majoritatea celulelor corpului (cu exceptia celor de grasime), acopera si lubrifiaza articulatiile si creierul. Aceasta transporta substantele nutritive si deseurile, departe de celulele corpului. Ajuta la reglarea temperaturii corpului, prin redistribuirea caldurii de la tesuturile active la piele si raceste organismul prin transpiratie. Apa este principalul constituent al corpului uman: in mod normal 60% din greutatea corpului unui barbat adult si aproximativ 50-55% din greutatea unei femei aflate la maturitate. Muschii si creierul sunt compuse aproximativ 75% din apa, sangele si rinichii - in jur de 81%, ficatul aproximativ 71%, oasele in jur de 22%, iar din tesutul adipos aproximativ 20% reprezinta apa. De ce este atat de important sa fiti hidratati? Corpul depinde de apa pentru a supravietui. Stiati ca apa reprezinta mai mult de jumatate din greutatea corpului dumneavoastra? Fiecare... [continuare]

10 modalitati de detoxifiere a organismului

10 modalitati de detoxifiere a organismului

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand va ganditi la detoxifierea organismului probabil credeti ca trebuie sa urmati diete pe baza de suc, sa tineti post sau sa adoptati diverse metode periculoase pentru curatarea sistemului digestiv. Totusi, detoxifierea organismului presupune un regim de viata sanatos. Trupurile noastre sunt supuse la toxine, otravuri si poluanti, zi de zi, al caror efect cumulat poate reduce calitatea vietii noastre. Lipsa de energie, durerile de cap inexplicabile, problemele de memorie, unghiile slabite, parul casant si alergiile persistente sunt doar cateva dintre semnele ca organismul dumneavoastra are nevoie de detoxifiere. Concentrarea asupra alimentelor bogate in nutrienti, evitarea celor prelucrate, dar si alte masuri destul de simple va pot imbunatati starea generala de sanatate. Masuri pentru detoxifierea organismului - Sarurile de baie Epsom - apa calda ajuta la eliminarea toxinelor din corp prin suprafata pielii, cu ajutorul transpiratiei. Prin intermediul sarurilor... [continuare]

Cele mai bune lichide pentru organism

Cele mai bune lichide pentru organism

Actualizat la data de: 11 Februarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Este important sa includeti o varietate de bauturi in dieta dumneavoastra. In prezent, foarte multi oameni consuma sucuri acidulate si bauturi energizante, nesanatoase. Astfel de bauturi sunt nocive pentru sanatate, in principal din cauza ingredientelor pe care le contin: indulcitori, arome artificiale, cafeina etc. Organismul nu va functiona optim daca alegeti sa beti in mod constant aceste tipuri de bauturi. Inainte de a va sabota dieta si stilul sanatos de viata, invatati care sunt cele mai bune bauturi pentru organism si cand sa le consumati. Bauturi sanatoase pentru organism - Apa. Cu siguranta, apa este cel mai sanatos lichid pentru organism. Daca va simtiti obositi, letargici sau aveti dureri de cap, atunci este posibil sa nu fi consumat suficienta apa. In plus, conform unor studii recente, cercetatorii au constatat ca persoanele care au baut apa inainte de mesele principale ale zilei, au pierdut aproximativ 5 kg in plus fata de subiectii care nu au facut... [continuare]

Care sunt grasimile sanatoase pentru inima

Care sunt grasimile sanatoase pentru inima

Actualizat la data de: 19 Februarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea alimentelor contin mai multe tipuri diferite de grasimi, acestea fiind mai bune sau mai nocive pentru sanatatea dumneavoastra. Nu este nevoie sa eliminati complet grasimile din dieta, deoarece unele dintre acestea ajuta organismul sa functioneze optim. Cel mai bine este sa cunoasteti ce tipuri de grasimi este recomandat sa consumati si ce alimente contin grasimile bune pentru intreg organismul. Exista numeroase tipuri de grasimi. Organismul sintetizeaza la randul sau propria grasime constituita din aportul de calorii in exces. Grasimile care se gasesc in plante si carne de animale se numesc grasimi alimentare. Grasimile alimentare fac parte, alaturi de proteine si carbohidrati, din macronutrientii care furnizeaza energie pentru organism. Grasimea este esentiala pentru sanatate, deoarece sustine desfasurarea normala a unor serii de functii ale corpului dumneavoastra. Se realizeaza tot mai frecvent cercetari cu privire la posibilele beneficii ale... [continuare]

Grasimi mononesaturate

Grasimi mononesaturate

Actualizat la data de: 02 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Grasimile mononesaturate sunt considerate a fi cel mai sanatos tip de grasimi alimentare. Grasimile mononesaturate raman stabile la temperaturi ridicate si sunt, prin urmare, recomandate pentru gatit, deoarece exista probabilitati mai scazute sa hidrogeneze sau sa devina saturate. Din punct de vedere chimic, grasimile mononesaturate sunt grasimi ce contin o molecula dubla de carbon. Grasimile mononesaturate isi pastreaza forma lichida la temperatura camerei si pot deveni solide atunci cand sunt refrigerate. Grasimile care sunt solide la temperatura camerei contin uleiuri hidrogenate si pot avea un continut ridicat de grasimi trans. Beneficiile pentru sanatate ale grasimilor mononesaturate - Grasimile mononesaturate reduc riscul aparitiei de boli de inima, accident vascular cerebral si cancer. Atunci cand sunt consumate cu moderatie si folosite pentru a inlocui grasimile saturate si trans din dieta, grasimile mononesaturate pot avea un efect benefic pentru... [continuare]

De ce sunt importanti morcovii in alimentatie si ce beneficii aduc

De ce sunt importanti morcovii in alimentatie si ce beneficii aduc

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Morcovii, denumiti stiintific Daucus carota, fac parte din familia legumelor radacinoase alaturi de patrunjel, pastarnac, marar, chimen etc si sunt consumati in intreaga lume, datorita gustului dulce si proprietatilor nutritive importante. Exista peste 100 de specii de morcovi la nivel global, care variaza de la nuanta portocaliu intens, pana la mov, galben sau alb. Cel mai frecvent, este consumata radacina morcovului, insa frunzele sale sunt si ele comestibile. Morcovii contin in proportie de 88% apa, 7% zahar, 1% proteine, 1% fibre, 1% cenusa si 0,2% grasimi. Fibrele din morcovi sunt constituite, in cea mai mare parte, din celuloza. Alte substante furnizate de aceste legume sanatoase sunt glucoza, xiloza si fructoza. Gustul dulceag se datoreaza acidului glutamic si altor aminoacizi, precum acidul lactic, acidul glicolic, acidul fenolic si acidul succinic (acid butandioic sau chihlimbar). Din prisma valorii lor nutritive, 128 de grame de morcovi... [continuare]

Potasiul joaca un rol important in sanatatea inimii

Potasiul joaca un rol important in sanatatea inimii

Actualizat la data de: 31 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Potasiul, un nutrient esential pentru mentinerea volumului de fluid in organism si important pentru reglarea echilibrului dintre acizi si electroliti, joaca un rol crucial si in mentinerea sanatatii inimii. Raportul direct proportional dintre concentratia corporala de potasiu si sanatatea cardiovasculara a fost evidentiat de un studiu derulat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 2013, ce s-a concentrat pe efectele mineralului asupra corpului uman. Rolul potasiului in mentinerea sanatatii Rolul potasiului in organism se afla in stransa legatura cu relatia pe care acest mineral o are cu sodiul. In timp ce excesul de sodiu a fost intens discutat in cadrul demersurilor stiintifice despre consecintele abuzului de sare, carentele in potasiu raman inca insuficient discutate. Potasiul influenteaza in mod direct capacitatea muschilor de a se contracta, intrucat asigura transmiterea semnalelor emise de muschi catre terminatiile nervoase. Totodata, potasiul are un... [continuare]

8 moduri prin care grasimea in exces poate conduce la deces

8 moduri prin care grasimea in exces poate conduce la deces

Actualizat la data de: 03 Iulie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Grasimea in exces nu este doar o problema de ordin estetic. Persoanele supraponderale prezinta un risc foarte ridicat de deces, din pricina bolilor pe care excedentul de grasime le poate produce la nivelul intregului organism. De la bolile cardiovasculare, pana la iminenta declansarii diabetului de tip 2, grasimea in exces este un ucigas tacut, capabil sa scurteze seminificativ durata de viata. Supraponderalitatea si obezitatea cresc suscebilitatea dezvoltarii afectiunilor cardiace, a diabetului si a anumitor tipuri de cancer. In sarcina, kilogramele in exces pun in pericol sanatatea mamei si supravietuirea fatului. Calculul greutatii normale a organismului Multe persoane ignora pericolul acumularii catorva kilograme in plus anual, mai ales daca ele sunt dificil de sesizat cu ochiul liber. Din pacate, grasimea excedentara tinde sa se acumuleze de-a lungul timpului intr-un ritm constant si crescator, in lipsa unor masuri de mentinere a greutatii normale. Cele... [continuare]

De ce este micul dejun atat de important pentru sanatate si silueta

De ce este micul dejun atat de important pentru sanatate si silueta

Actualizat la data de: 30 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Micul dejun este numit, pe buna dreptate, cea mai importanta masa a zilei. Organismul are nevoie de nutrienti pentru a functiona in mod corect si pentru a se mentine in forma, iar privarea acestuia de hrana la inceputul zilei inseamna inducerea unor disfunctionalitati la nivel organic. Sanatatea si silueta au nevoie de un mic dejun echilibrat si nutritiv. Senzatia de foame care apare la jumatatea zilei, in lipsa mesei de dimineata, conduce intotdeauna la excese alimentare si la ingrasare. Kilogramele in plus si alti factori implicati in privarea organismului de micul dejun aduc prejudicii importante starii de sanatate in general. Consecintele renuntarii la micul dejun Oamenii de stiinta au descoperit, in cadrul cercetarilor efectuate de-a lungul timpului, ca renuntarea la micul dejun este asociata cu numeroase riscuri pentru sanatate, de la hipertensiunea arteriala, pana la obezitate si nivel ridicat de colesterol in sange. Interesant este faptul ca... [continuare]

De ce aveti nevoie de mai multe grasimi omega-3 in dieta

De ce aveti nevoie de mai multe grasimi omega-3 in dieta

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Grasimile esentiale omega-3 inhiba inflamatiile in corp, imbunatatesc sanatatea cerebrala si cardiaca, protejeaza acuratetea vederii, contribuie la mentinerea greutatii corporale si cresc longevitatea. Principalele tipuri de acizi grasi esentiali omega-3 sunt acidul alfa-linolenic, acidul eicosapentaenoic si acidul docosahexaenoic. Intrucat cele trei tipuri de grasimi omega-3 nu sunt produse in organism, ele trebuie sa provina din surse alimentare. Pestele gras, uleiul de seminte de in sau uleiul de seminte de canepa furnizeaza cantitatile necesare de acizi grasi esentiali, cu efecte pozitive asupra intregului organism. Beneficiile grasimilor omega-3 pentru sanatate Grasimile omega-3 cresc randamentul cerebral Aproximativ 60% din materia cenusie a creierului este compusa din grasimi, iar un aport bogat de acizi grasi omega-3 s-a dovedit util in cresterea randamentului cerebral la orice varsta, de la anii copilariei, pana la varste inaintate. Un studiu publicat in... [continuare]

9 factori importanti care va pot influenta metabolismul

9 factori importanti care va pot influenta metabolismul

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Despre persoanele care acumuleaza cu usurinta kilograme in plus se spune ca au un metabolism lent, care nu arde suficient de bine caloriile provenite din hrana. Specialistii in medicina confirma existenta unei rate metabolice bazale (viteza cu care corpul foloseste energia procurata din hrana), dictata de ereditate. Pe langa aceasta predispozitie genetica, exista si alti factori importanti care pot modifica metabolismul, incetinind procesul prin care organismul foloseste caloriile primite. O parte dintre factorii care pot sa incetineasca metabolismul sunt controlabili, de aceea cunoasterea lor ajuta la stimularea arderilor metabolice prin cateva modificari in modul de viata. Cauze ale metabolismului incetinit 1. Sedentarismul Un prim factor important in ecuatia metabolismului incetinit de influente externe este sedentarismul. Exercitiul fizic nu doar ca ajuta la transformarea unui numar mai mare de calorii in energie (in loc sa fie depozitate sub forma de... [continuare]

Surse alimentare care energizeaza organismul

Surse alimentare care energizeaza organismul

Actualizat la data de: 24 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sursele alimentare sunt principalele cai prin care organismul se energizeaza, pentru a-si putea indeplini functiile si pentru a face fata tuturor solicitarilor. Din acest motiv, o dieta necorespunzatoare este cauza principala a oboselii si lipsei de energie. In sezonul rece, urmarea unei diete echilibrate este foarte importanta, intrucat corpul ajunge mai usor in starea de extenuare, incercand in permanenta sa isi regleze temperatura interna afectata de conditiile meteorologice nefavorabile. Sursele alimentare de energie Atunci cand schimbati "combustibilul" pe care il furnizati organismului dumneavoastra, in unul de calitate, efectele se vor resimti imediat (mai ales daca meniul zilnic este format din fast food si alte produse slab nutritive, dar pline de zahar si grasimi nesanatoase). Asadar, aflati care sunt sursele alimentare de energie de care aveti nevoie, pentru a evita starile neplacute de oboseala. Carbohidratii Principala sursa de energie a... [continuare]

5 nutrienti importanti care v-ar putea lipsi din dieta

5 nutrienti importanti care v-ar putea lipsi din dieta

Actualizat la data de: 01 Septembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta echilibrata este compusa preponderent din alimente care furnizeaza nutrienti importanti organismului, cu rol in mentinerea functiilor vitale si in prevenirea imbolnavirilor. Potrivit Centrului de Control si Prevenire a Bolilor din SUA, deficientele nutritionale conduc in cele din urma la un risc considerabil crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cancerului, afectiunilor osoase etc. Carentele in nutrienti pot fi prevenite prin evitarea produselor procesate industrial, pline de zaharuri si cereale rafinate, care contin un numar mare de calorii si au o valoare nutritiva scazuta. Nutrienti de baza pentru o alimentatie sanatoasa Macronutrientii, precum grasimile, proteinele si carbohidratii, nu sunt la fel de importanti precum micronutrientii in cadrul unui regim alimentar sanatos. Acestia din urma sunt vitaminele si mineralele care vin deseori intr-un aport insuficient in dieta epocii hranei nesanatoase. Astfel, daca urmati un regim alimentar... [continuare]

10 alimente care contin grasimi sanatoase

10 alimente care contin grasimi sanatoase

Actualizat la data de: 14 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta zilnica bogata in grasimi sanatoase sau "grasimi bune" inseamna un sistem cardiovascular ferit de boli si un sistem nervos echilibrat. In ultimii ani, medicii nutritionisti au pus accentul pe diferentierea grasimilor din alimente si intelegerea modului in care tipurile lor diverse, influenteaza longevitatea. In timp ce este important sa limitati aportul de grasimi saturate si grasimi trans (din lactate, carne, unt, carnati si deserturi), asigurati-va ca meniul zilnic contine si grasimi mononesaturate si polinesaturate, precum acizii grasi omega-3, care au reale proprietati benefice pentru sanatate. Diferenta dintre grasimile sanatoase si grasimile rele Grasimile au fost blamate ani la randul de catre specialisti pentru pericolele pe care le ridica sanatatii, de la cresterea nivelului de colesterol, pana la ingrasare si imbolnavire cardiaca. Insa nu toate grasimile au fost create in mod egal. Exista patru tipuri principale de grasimi: - grasimile... [continuare]

Cum sa consumati doar caloriile importante pentru sanatate si silueta

Cum sa consumati doar caloriile importante pentru sanatate si silueta

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Caloriile joaca un rol esential in mentinerea sanatatii si a siluetei, insa cantitatea lor este mai putin importanta decat calitatea acestora. Aproximativ 100 de calorii din doua linguri de fulgi de ciocolata au un impact diferit asupra organismului, fata de 100 de calorii provenite dintr-o portie de broccoli, din prisma efectului asupra apetitului alimentar, nivelului energetic si sanatatii pe termen lung. O buna intelegere a diverselor tipuri de calorii provenite din hrana este singura cale de eliminare a greutatii in exces si de mentinere a acesteia in limite optime pana la cele mai inaintate varste. Impactul caloriilor asupra organismului O regula general cunoscuta este aceea ca scaderea aportului caloric din alimentatie atrage dupa sine si pierderea in greutate. Paradoxal, dietele restrictive nu dau rezultate pe termen lung, chiar daca se bazeaza pe principiul reducerii drastice a numarului de calorii din meniul zilnic. Tocmai de aceea, impactul caloriilor... [continuare]

11 semne ca trebuie sa eliminati toxinele din organism

11 semne ca trebuie sa eliminati toxinele din organism

Actualizat la data de: 04 Decembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Starile de oboseala persistente sau problemele cutanate pot fi primele semne care anunta necesitatea eliminarii toxinelor acumulate excesiv in organism. Detoxificarea este o practica medicinala adoptata de numeroase culturi ale lumii pentru curatarea corpului de substantele nocive si suplimentarea aportului de nutrienti esentiali. Printre efectele pe termen lung se numara intarirea sistemului imunitar, facilitarea pierderii kilogramelor in plus si ameliorarea tulburarilor digestive, precum si prevenirea bolilor dermatologice. Simptomele acumularii excesive de toxine in corp Organismul are propriile sale mecanisme de eliminare a toxinelor, prin functia hepatica, renala, limfatica si pulmonara. Dieta, modul de viata si alti factori de mediu pot afecta procesele naturale de detoxificare, substantele organice cu actiune toxica ajungand sa cauzeze o serie intreaga de probleme de sanatate. Toxicitatea cronica a organismului se manifesta prin urmatoarele... [continuare]

7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism

7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism

Actualizat la data de: 04 Februarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele fermentate aduc beneficii importante organismului datorita continutului bogat de bacterii probiotice esentiale pentru echilibrul florei intestinale. Gustul lor intepator se datoreaza procesului de transformare a zaharurilor in compusi alcoolici, prin interventia bacteriilor sau a drojdiei. Specialistii spun ca introducerea alimentelor fermentate cat mai des in dieta zilnica are efecte pozitive asupra functionarii intregului organism, inclusiv asupra sistemului imunitar. Ce sunt alimentele fermentate Alimentele fermentate au trecut printr-un proces de lacto-fermentatie, prin care lactoza este transformata in acid lactic. Dezvoltarea lactobacililor confera un gust acru alimentului, facandu-l totodata mai usor de digerat. In acelasi timp, lacto-fermentatia are efect de conservare, produce enzime benefice, vitamine din complexul B, acizi grasi omega-3 si diverse tulpini de bacterii probiotice. Fermentatia naturala a alimentelor s-a dovedit a fi eficienta... [continuare]

De ce este micul dejun cea mai importanta masa a zilei

De ce este micul dejun cea mai importanta masa a zilei

Actualizat la data de: 07 Iulie 2016

Autor: SfatulMedicului

Micul dejun este considerat masa cea mai importanta a zilei, pentru ca trebuie sa iti asigure energia necesara pentru intreaga zi. Acesta este principala rezerva de minerale, vitamine si nutrienti de care ai nevoie pe tot parcursul zilei, astfel incat sa nu te simti lipsit de vlaga si energie. Iar beneficiile pe care le aduce micul dejun asupra sanatatii nu se opresc aici. Momentul ideal pentru a lua micul dejun este la cel putin 30 de minute de la trezire, pentru ca organismul este pregatit sa absoarba vitaminele si mineralele continute in alimentele servite la masa de dimineata. Alimente ideale cu care sa iti incepi ziua Este importanta nu numai ora la care iei aceasta masa, ci si ceea ce mananci, astfel incat organismului tau sa nu ii lipseasca nimic. Indicat este sa ai un mic dejun cat mai variat. Acesta poate sa contina cereale integrale, pentru ca sunt o sursa ideala de vitamine, acizi grasi omega-3, acid folic, fibre, potasiu si magneziu. Un iaurt este mereu indicat,... [continuare]

Cat de importanta este detoxifierea pentru sanatate

Cat de importanta este detoxifierea pentru sanatate

Actualizat la data de: 14 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

O cura de detoxifiere a organismului este utila pentru ficat, caci ajuta la eliminarea toxinelor, cat si pentru stimularea metabolismului si a pierderii de kilograme. Insa o astfel de cura nu trebuie tinuta de catre oricine, caci poate avea efecte negative, fiind saraca in proteine si elemente nutritive. Cura de detoxifiere nu trebuie tinuta de cei care nu au implinit 18 ani, de catre varstnici, de persoanele care sufera de diabet, anemie, dar nici de femeile insarcinate sau de cele care alapteaza. Cel mai indicat este sa ceri parerea unui medic inainte de a tine o astfel de cura. Regimul se poate tine sub mai multe forme: - poate sa dureze intre una si sapte zile - poate sa se bazeze doar pe consumul de fructe - regim bazat doar pe legume - regim care presupune numai sucuri din fructe si smoothie - regim bazat pe alimentatie de tip vegetarian Cele mai indicate alimente Indiferent de tipul de detoxifiere pe care o alegi, exista anumite alimente pe care este indicat sa le... [continuare]

Pregateste-ti organismul pentru toamna: sfaturi utile pentru detoxifiere

Pregateste-ti organismul pentru toamna: sfaturi utile pentru detoxifiere

Actualizat la data de: 24 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Toamna este cel mai bun anotimp pentru o cura de detoxifiere a organismului. Eliminarea toxinelor si a celulelor moarte te fereste de raceli, iti intareste imunitatea si iti pregateste corpul pentru sezonul rece. Organele carora trebuie sa le acorzi cea mai mare atentie in aceasta perioada sunt plamanii si intestinul gros sau colonul. Plamanii te ajuta sa te oxigenezi si sa elimini dioxidul de carbon din corp, in timp ce colonul contribuie la eliminarea rezidurilor din alimentatie. Detofixierea organismului nu este o cura de slabire Detoxifierea sau eliminarea toxinelor si a deseurilor din organism este ca un moment de respiro pentru metabolism, pentru ca da posibilitatea corpului sa isi foloseasca energia si in alte scopuri, in afara de metabolizarea substantelor hranitoare. In plus, detoxifierea ii da ocazia corpului sa se acomodeze cu trecerea de la regimul de hrana specific verii, bogat in fructe si legume, la o alimentatie bogata in grasimi si... [continuare]

Lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre salam

Lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre salam

Actualizat la data de: 28 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati La nivel mondial, principala cauza a mortalitatii este data de bolile cardiovasculare. De aceea, este foarte important sa mananci sanatos, pentru a-ti proteja inima. Miscarea, combinata cu o alimentatie corecta reprezinta cel mai bun sistem de prevenire a acestor afectiuni. Fie ca vorbim de salam sau alte mezeluri, medicii recomanda sa eviti astfel de alimentele din carne grasa, aflate pe “lista neagra” a produselor care afecteaza inima. Salamul, un aliment cu multe chimicale Salamul este fabricat dintr-un amestec de ingrediente tocate, la care se adauga aditivi si substante chimice precum nitrati, coloranti sau aromatizanti. Salamul de vara, de exemplu, contine doar 8% carne, cu 2% mai putin decat procentul minim prevazut de lege. In rest, un salam contine apa, proteine vegetale din soia, sare, diferite condimente naturale, aditivi si conservanti, precum si o pasta obtinuta din carnea dezosata mecanic, tendoane, oase, sorici si pielite, cu un continut... [continuare]

Cele mai sanatoase legume de primavara care iti detoxifica organismul

Cele mai sanatoase legume de primavara care iti detoxifica organismul

Actualizat la data de: 19 Aprilie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Primavara este sezonul ideal pentru o cura de detoxifiere. Dupa lunile de iarna, in care aportul de proteine de origine animala a fost mai crescut, in detrimentul celui de vitamine, organismul are nevoie de o curatire temeinica. Aceasta se face, in principal, cu ajutorul catorva tipuri de legume. Aditivii din alimente, conservantii, potentiatorii de aroma si colorantii artificiali, dar si toxinele din carne se acumuleaza in organism, ingreunand functii importante ale organelor precum ficatul sau rinichii. Prezenta lor determina balonare si stare generala de rau si pot duce la boli grave precum constipatia, alergiile si tulburarile digestive. Detoxifierea are rolul de a elimina din organism aceste substante reziduale. La ea este indicat sa se apeleze de doua ori pe an, in principal pe perioada primaverii si a toamnei. Ce se consuma pentru o detoxifiere naturala Pentru ca primavara este sezonul legumelor si al zarzavaturilor proaspete si mai putin al fructelor, e... [continuare]

Pepenele rosu - beneficii surprinzatoare asupra organismului

Pepenele rosu - beneficii surprinzatoare asupra organismului

Actualizat la data de: 06 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pepenele rosu nu numai ca are un gust foarte bun, dar are si o serie de beneficii pentru care merita sa fie consumat zilnic pe timp de vara. Consumul de pepene rosu previne diabetul zaharat, obezitatea si bolile de inima. In plus, creste nivelul de energie din organism. Principalele beneficii • Intareste sistemul imunitar . Vitamina C din continutul pepenelui rosu imbunatateste sistemul imunitar, mentinand integritatea celulelor. Enzimele implicate in formarea colagenului nu pot functiona fara vitamina C. Bogat in potasiu, pepenele rosu regleaza activitatea nervilor si muschilor si determina gradul si frecventa cu care se contracta muschii. • Contine citrulina , care se gaseste in coaja, aminoacid care are rolul de a relaxa si a dilata vasele de sange, reducandu-se in acest fel stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii aparute in corp. • De asemenea, continutul sau scazut de grasimi si colesterol , dar si nivelul crescut de... [continuare]

Importanta activitatilor fizice pentru organism

Importanta activitatilor fizice pentru organism

Actualizat la data de: 18 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Miscarea produce o serie de beneficii pentru sanatate, fizic si mental. Printre altele, activeaza muschii, determina organismul sa arda calorii si imbunatateste calitatea vietii. Exista multe tipuri de activitati fizice, printre care inotul, alergarea, joggingul, mersul pe jos sau dansul. Beneficiile activitatii fizice regulate Sporeste buna dispozitie. Miscarea produce o serie de schimbari in partile din creier care regleaza stresul si anxietatea. De asemenea, poate creste sensibilitatea creierului pentru hormonii serotonina si noradrenalina, care amelioreaza sentimentele de depresie. In plus, persoanele care fac efort fizic spun ca resimt o stare de bine, intrucat exercitiile fizice cresc productia de endorfine, care conduc la sentimente pozitive si reduc perceptia durerii. Sportul diminueaza simptomele in cazul persoanelor care sufera de anxietate. Ajuta la pierderea in greutate. Inactivitatea este un factor major in cresterea in greutate si in [continuare]

De ce este importanta vitamina a?

De ce este importanta vitamina a?

Actualizat la data de: 16 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Vitamina A si beneficiile sale Vitamina A este termenul generic pentru un grup de compusi solubili in grasimi, extrem de importanti pentru sanatatea umana. Sunt esentiali pentru multe procese din corp, inclusiv pentru mentinerea unei vederi sanatoase, asigurarea functionarii normale ale sistemului imunitar si ale organelor si a dezvoltarii normale a bebelusilor in uter. Compusii vitaminei A se gasesc atat in alimentele de origine animala, cat si in cele de origine vegetala si se afla in doua forme diferite: vitamina A preformata si provitamina A. Vitamina A preformata este cunoscuta ca forma activa a vitaminei pe care corpul o foloseste in stare naturala. Se gaseste in produsele de origine animala, inclusiv in carne de pui, vita, peste si lactate si include compusii retinol, retinal si acidul retinoic. Provitamina A sau carotenoidele precum alfa-carotenele, beta-carotenele si beta-criptoxantinele sunt formele inactive ale vitaminei A care se gasesc in plante, organismul... [continuare]

Buan ziua!am si eu o nedumerire,Oricat as incerca sa elucidez aceasta problema nu reusesc.Sunt intr o dieta urmarita de un medic nutritionist si in loc sa slabesc m am ingrasat 5 kg.Ar fi normal la ce contine numai o singura reteta la masa de pranz insa vreau si eu alte parerei!!!! ""Manzat cu unt 85%, apa, piper, maghiran, sare, busuioc si niste vin la sfarsit in vas de ceramica la cuptor destul de multisor - cam o ora. Carnea de vita are proteine de calitate, colagen, minerale, nu foarte multa grasime. Pentru dieta trebuie sa o combini cu alimente mai grase - POTI PUNE si niste alune de padure crude si o salata de cruditati stropita cu ulei de masline. Poti folosi si alt tip de carne. In functie de preferinte si buget.poti pune si ceva vin pentru ca se pare ca are efect antioxidant mai ales daca prepari termic alimentul respectiv. Unii beau si un pahar de vin rosu langa carnea mai grasa pentru a impiedica oxidarea colesterolului. Unii spun ca beneficiile ar fi de la... [continuare]

Comunitate medicala

Alimente care ard grasimi

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

AS DORI CIT MAI MULTE INF DESPRE ARDEREA GRASIMILOR NATURAL FARA NICI UN MEDICAMENT SAU MAI STIU EU CE TIMPENIE MINCIND NE-AM INGRASAT MANCIND VREAU SA SLABESC. VA MULTUMESC. UN SALUT DIN MADRID. [continuare]

Comunitate medicala

Lipoame grasime

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Chirurgie estetica

va rog, poate stie cineva un remediu pt lipoamele de grasime. Sunt disperata, am pe tot corpul. In urma cu un an de zile mi-au aparut 3 noduli pe bratul stang. Am scos unul, era adipos, dar dupa asta s-au inmultit pe tot corpul. Mi-au aparut in plus pcte negre in campul vizual. Sunt disperata. Am colesterolul bun si fac sport zilnic. Nu stiu cu ce boala ma confrunt si nici doctorii. Am un dosar de analize bune. [continuare]

Pagina 2 din 34 (1000 rezultate)