Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

graul

Alergii sezoniere - alergia de primavara

Alergii sezoniere - alergia de primavara

Actualizat la data de: 29 Mai 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Alergiile reprezinta o componenta a reactiei sistemului imunitar, intr-o maniera mult mai accentuata si mai agresiva. Sistemul imunitar este sistemul care se preocupa de combaterea agentilor patogeni : virusi, bacterii, paraziti sau alte componente. Sistemul imunitar, sistemul care se ocupa de apararea organismului uman va reactiona prin masuri specifice la orice stimul care este identificat ca fiind un agresor. Insa aceasta reactie poate sa aiba loc uneori la stimuli care nu sunt in mod uzual catalogati ca fiind agenti daunatori. Cand acest lucru se produce si mai ales cand la acesti stimuli reactia sistemului imunitar este una mult mai accentuata fata de cum ar trebui ea sa fie, se va denumi hipereactie a sistemului imunitar. Cum actioneaza sistemul imunitar la stimuli In cazul patrunderii unui organism strain (cand facem referire la organism ne putem referi si la ceva la fel de mic precum o molecula, particula microscopica), in acest moment exista o componenta... [continuare]

Informatii esentiale despre boala hemoroidala

Informatii esentiale despre boala hemoroidala

Actualizat la data de: 28 Ianuarie 2019

Dr. Laura Ghita
Medic specialist Chirurgie Generala

Generalitati Hemoroizii sunt vase de sange inflamate, situate in jurul anusului sau in rectul inferior. Aproximativ 50% dintre adulti au prezentat simptome hemoroidale pana la varsta de 50 de ani. Hemoroizii pot fi interni, externi, micsti si prolabati. Hemoroizii interni se dezvolta in anus sau rect, in timp ce hemoroizii externi se dezvolta in afara anusului. Hemoroizii externi sunt cei mai des intalniti si cei mai suparatori, ei putand provoca durere, mancarime severa si dificultati de sedere. Hemoroizii micsti reprezinta hemoroizi interni in stadii avansate, care conflueaza cu cei externi. Hemoroizii prolabati (ies in afara anusului) reprezinta stadii avansate ale bolii hemoroidale, in care hemoroizii coboara odata cu defecatia, putandu-se reintoarce spontan sau trebuind reintrodusi manual. Din fericire, exista tratament pentru hemoroizi. Stadiile bolii hemoroidale Boala hemoroidala cuprinde 4 stadii: I. Hemoroizii predomina in lumenul canalului anal, dar nu ies in... [continuare]

Aflatoxinele din alimente si riscul aparitiei cancerului

Aflatoxinele din alimente si riscul aparitiei cancerului

Actualizat la data de: 04 Ianuarie 2019

Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala

Generalitati Aflatoxinele sunt substante toxice, cancerigene, teratogene produse de anumite ciuperci, care se gasesc pe anumite cereale (porumb, arahide, seminte de bumbac s.a), care sunt cultivate si depozitate in conditii insalubre. Aflatoxina poate aparea si in produsele de origine animala (preparate din carne, oua, branzeturi fermentate), datorita consumului de catre animale a furajelor contaminate. Contaminarea cu aflatoxine provoaca pierderi economice ale porumbului, semintelor de bumbac, arahidelor, graului, orezului si a altor produse de baza. In urmare, aflatoxinele sunt produse de doua tipuri de mucegai (ciuperci): Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus. Producerea metabolitului toxic de catre diferitele mucegaiuri si gradul de toxicitate depind de factorii de mediu: substrat, temperatura ridicata, umiditate (peste 7%). Cel mai important metabolit fungic cu cele mai active principii biologice si cu efect cancerigen il au aflatoxinele obtinute din mucegaiul... [continuare]

Sfaturi alimentare pentru rezistenta la insulina

Sfaturi alimentare pentru rezistenta la insulina

Actualizat la data de: 18 Iulie 2019

Dr. Florea Ana Maria
Medic specialist boli de nutriție și metabolism, diabet

Ce este rezistenta la insulina Rezistenta la insulina este o conditie medicala ce creste riscul de aparitie a prediabetelor si a diabetului de tip 2. Cu toate acestea, diagnosticarea cu rezistenta la insulina nu este decat un semn de avertizare. Este posibil ca diabetul sa fie prevenit prin alegeri sanatoase, inclusiv exercitii fizice regulate si o dieta echilibrata. Sfaturi pentru dieta In general, pentru o dieta sanatoasa se recomanda alegerea alimentelor intregi si neprocesate. Alimentele procesate, cum ar fi painea alba, pastele, orezul si bauturile carbogazoase, se digera foarte rapid si cresc nivelurile de zahar din sange. Acest lucru induce un efort suplimentar asupra pancreasului, organul care produce insulina. Grasimile saturate au fost, de asemenea, asociate cu rezistenta la insulina. Grasimile nesaturate sunt sanatoase si reprezinta o alegere mai buna. Consumul de alimente bogate in fibre si mesele mixte pot ajuta la imbunatatirea digestiei si la usurarea sarcinii... [continuare]

Abc-ul aminoacizilor. care sunt alimentele care ii contin?

Abc-ul aminoacizilor. care sunt alimentele care ii contin?

Actualizat la data de: 21 Mai 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Cat de importanti sunt aminoacizii Aminoacizii sunt compusi chimici sau asa-numitele "caramizi" ce alcatuiesc proteinele. Ei contin in proportie de 16% azot, iar din acest punct de vedere se deosebesc de zaharuri si acizi grasi care nu contin azot. Pentru a intelege mai bine cat de importanti sunt ei pentru viata, trebuie sa cunoastem importanta proteinelor - ce sunt elemente necesare fiecarei celule vii din organism, iar - dupa apa - aceste proteine constituie cea mai mare parte a corpului. In corpul uman, substantele proteice intra in alcatuirea muschilor, ligamentelor, tendoanelor, glandelor, organelor, unghiilor, firului de par, dar si alte multe fluide vitale din organism, fiind implicate si in cresterea si dezvoltarea osoasa. Enzimele si hormonii care au rol de a cataliza si regla majoritatea proceselor din organism sunt proteine, iar, pe langa asta, tot proteinele intervin si in schimburile de nutrienti intre fluidele intercelulare si tesuturi, sange sau limfa, regland... [continuare]

Prezentare generala Respiratia suieratoare, tusea si tahicardia reprezinta doar cateva dintre manifestarile pe care un copil cu astm ar putea sa le experimenteze. Astmul bronsic este o afectiune cronica ce produce inflamarea cailor respiratorii si sensibilitate la diversi factori iritanti pe care majoritatea oamenilor ii pot inhala fara probleme. Medicii pot trata astmul la copii cu medicamente ce ajuta la deschiderea cailor respiratorii ingustate. Desi nu este intotdeauna posibila prevenirea acestei afectiuni la copii, evitarea factorilor declansatori poate ajuta la reducerea simptomelor. Cei mai incriminati agenti iritanti sunt fumul, parul de animale si polenul. Potrivit cercetatorilor din domeniu, aproximativ jumatate dintre copiii cu astm bronsic vor prezenta unele dintre semnele afectiunii inainte de a ajunge la varsta de 5 ani. Recunoasterea astmului la copii si solicitarea ajutorului medical in timp util reprezinta factori ce pot permite oferirea unor tratamente... [continuare]

Castanele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Castanele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Castanele ofera numeroase beneficii sanatatii atunci cand sunt folosite in scop culinar. Informatiile lor nutritionale releva un continut important de acid folic si vitamina C, pe langa alti nutrienti esentiali care ar trebui sa se regaseasca in orice dieta echilibrata. Spre deosebire de alte fructe oleaginoase, castanele au un continut redus de grasimi si furnizeaza cantitati importante de amidon. Pulpa lor, preparata termic, are o textura moale si o aroma dulce. Castanele sunt consumate in general fierte sau coapte, fiind adaugate in umpluturi si supe sau servite ca garnitura. Fructele castanului pot fi macinate si transformate in faina. Informatii nutritionale Castanele au o compozitie similara cu cea a graului, fiind surse excelente de carbohidrati, fosfor, lecitina si vitamina C. Contin si protide (proteine), acizi grasi esentiali, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc si potasiu. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de castane sunt... [continuare]

3 cereale integrale pe care sa le consumati mai des in retete sanatoase

3 cereale integrale pe care sa le consumati mai des in retete sanatoase

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cerealele integrale ocupa un loc important la baza piramidei nutritionale, fiind surse de nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii. In timp ce orezul brun sau quinoa se bucura de o popularitate crescuta, alte cereale mai putin cunoscute merita sa se regaseasca mai des in meniul zilnic. Alacul, amarantul si meiul sunt cereale cu proprietati alimentare unice, fiind totodata si ingrediente excelente pentru retete sanatoase si usor de preparat. Meiul beneficii si idee de reteta Meiul este o cereala care se prepara rapida, nu contine gluten (poate fi consumata in siguranta de persoanele care sufera de boala celiaca) si furnizeaza cantitati importante de aminoacizi. Aroma sa este asemanatoare cu cea a alunelor. Meiul se remarca prin faptul ca este singura cereala integrala cu efect de alcalinizare a sangelui, astfel explicandu-se si usurinta cu care este digerata. Totodata, furnizeaza cel mai mare aport de fier dintre toate cerealele si imbunatateste... [continuare]

Generalitati Preocuparea din ultimele decenii in ceea ce priveste adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos si a unei alimentatii cat mai naturale s-a facut tot mai simtita si in Romania actuala. Romanii isi schimba, incet dar sigur, obiceiurile alimentare si imbratiseaza cu draga inima alimentele bio, suplimentele nutritive naturale si chiar produsele bio fara gluten. Populatia a inteles, in sfarsit, cat de daunatoare pot fi substantele chimice folosite in agricultura moderna si cat rau pot face mancarurile procesate si a ales, constient, sa se hraneasca mai natural si mai sanatos pentru a-si proteja corpul de aceste efecte nocive si pentru a-i asigura longevitatea. Ce sunt alimentele bio si de ce sunt benefice sanatatii Aceste produse includ fructele, legumele si cerealele naturale, cultivate si crescute intr-un mediu lipsit de pesticide sau fertilizatori chimici si a caror crestere nu a fost stimulata prin radiatii ionizate sau bioinginerie. Tot in categoria alimentelor... [continuare]

Cauze si remedii ale sforaitului

Cauze si remedii ale sforaitului

Actualizat la data de: 18 Septembrie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sforaitul este un zgomot ragusit care se produce cand respiratia este partial impiedicata in timpul somnului. Cand dormim, muschii gatului se destind si limba se lasa pe spate, devenind mai mare si mai grea. In timpul somnului, cand inspiram si expiram, peretii gatului incep sa vibreze si produc sunetul sforaitului. Nasul nu este cauza directa care sta la baza sforaitului, insa permeabilitatea nazala poate diminua intensitatea. Sforaitul este prezent la 60% dintre barbatii peste 50 de ani si 40% dintre femeile trecute de 60 de ani. Este asociat cu apnee in timpul somnului. Femeilor nu le place gandul ca sforaie in timpul somnului, insa este o cifra importanta. Aceasta este evaluata in functie de cererile de consult in cadrul clinicilor care trateaza sforaitul. Timp de 2 ani, au existat de 2 ori mai multe paciente care au cerut ajutor specializat in ceea ce priveste aceasta problema. Din ce in ce mai multe femei cauta o solutie medicala sau chirurgicala pentru a... [continuare]

 alergiile de iarna – cauze, consecinte si preventie

alergiile de iarna – cauze, consecinte si preventie

Actualizat la data de: 07 Ianuarie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Uneori este foarte dificil sa recunoastem simptomele alergiilor, deoarece pot fi asemanatoare cu simptomele de raceala, insa exista si unele diferente importante. Ambele pot provoca congestie nazala, secretii nazale abundente, curgerea nasului sau stranut. Mancarimea, in special a ochilor si a nasului, uneori si a urechilor ori a gatului este o trasatura comuna a alergiilor, dar nu este de obicei prezenta la o raceala. Alte simptome, cum ar fi durerile de corp, febra sau durerea de gat apar frecvent la o raceala, insa acestea sunt absente la alergii. Simptomele alergice pot dura atata timp cat declansatorul este prezent. De exemplu, alergiile la polen pot dura un singur sezon, iar alergiile la un animal de companie pot fi mereu prezente, deoarece sunteti expus la acel animal permanent. Simptomele racelii, de obicei, dureaza pentru cateva zile si de multe ori dispar intr-o saptamana. Medicul dumneavoastra poate vedea semne diferite in timpul unui consult, care il... [continuare]

Cum sa scapi de balonare. vezi ce alimente trebuie evitate

Cum sa scapi de balonare. vezi ce alimente trebuie evitate

Actualizat la data de: 20 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Senzatia de balonare, extrem de neplacuta, apare in urma consumului de alimente care favorizeaza acumularea de gaze in stomac, uneori devenind chiar dureroasa. Este frecvent intalnita, pentru ca multe persoane includ in alimentatie chiar alimente care produc aceasta senzatie. Ce alimente trebuie sa eviti daca vrei sa scapi de balonare Legumele crucifere Varza si broccoli-ul, care intra in categoria legumelor crucifere, contin rafinoza, un compus care ramane nedigerat pana in momentul in care bacteriile din intestine il fermenteaza, producand gazele care te baloneaza. Expertii in nutritie recomanda combinarea acestor alimente cu unele care contin fibre, care ajuta la o digestie mai buna. Guma de mestecat Daca ai obiceiul sa mesteci guma in exces, trebuie sa stii ca aceasta poate duce la aparitia balonarii, pentru ca favorizeaza acumularea de aer in stomac. Cu cat inghiti mai mult aer, cu atat senzatia de disconfort abdominal creste, spun medicii. Incearca sa [continuare]

Efectele benefice ale consumului de cereale

Efectele benefice ale consumului de cereale

Actualizat la data de: 02 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica. Cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor de colon, la pastrarea nivelului corespunzator de zaharuri din sange si, de asemenea, imbogatesc starea generala de sanatate cu proteine abundente, grasimi, lipide, minerale, vitamine si enzime. Cerealele sunt imbogatite cu niacina, fier, riboflavina si tiamina, iar cele mai multe cereale au un continut abundent de fibre, mai ales orzul, ovazul si graul. Cerealele au in componenta lor tarate solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si tin la distanta bolile de inima. Consumul de cereale inseamna un aport de cantitati mari de proteine, cerealele pentru micul dejun sunt adesea consumate cu lapte, care presupun o masa bogata in proteine. Pentru... [continuare]

Beneficiile porumbului dulce pentru nutritie si sanatate

Beneficiile porumbului dulce pentru nutritie si sanatate

Actualizat la data de: 10 Iulie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Porumbul dulce sau porumbul zaharat este o varietate foarte apreciata a cerealei originare din America Centrala, in special datorita gustului foarte placut si a texturii fragede. Acest aliment are si o serie de beneficii pentru sanatate, intrucat furnizeaza organismului substante nutritive indisponibile acestuia, precum sintosterolul, acizii grasi si esterici, saponinele si alcaloizii, sigmasterolul si alte glucide solubile. Nutrientii din porumbul dulce sunt asimilati intr-o masura optima de organism, fara sa fie insotiti de o cantitate mare de amidon, care se acumuleaza atunci cand porumbul avanseaza spre maturitatea fiziologica, iar invelisul boabelor devine tare. Informatii nutritionale despre porumbul dulce O cana de boabe de porumb dulce furnizeaza o cantitate de 132 de calorii, 29,3 grame de carbohidrati si 4,2 grame de fibre alimentare. Raportat la o dieta optima de 2000 de calorii pe zi, porumbul dulce acopera aproximativ 10% din necesarul zilnic de... [continuare]

Cat de sanatoase sunt cerealele?

Cat de sanatoase sunt cerealele?

Actualizat la data de: 13 Februarie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Promovate intens in media de toate tipurile, cerealele au ajuns una dintre cele mai frecvente alegeri pentru micul dejun, in special in cazul persoanelor ocupate, cu atat mai mult cu cat se constituie intr-o masa rapida, usoara si consistenta. Insa cat de sanatoase si de eficiente sunt cerealele? Tipuri de cereale Integrale, expandate, pulbere sau glazurate cu zahar ori ciocolata, cerealele sunt preferatele copiilor si una dintre optiunile de baza ale adultilor. Cerealele din comert sunt, de obicei, procesate prin amestecarea semintelor cu apa si agenti de aromatizare, sunt uscate, apoi macinate in granule marunte pentru a fi usor digerabile. Cele mai intrebuintate cereale sunt graul, porumbul, orzul, orezul, ovazul, secara, hrisca si meiul. In functie de reteta folosita, exista mai multe tipuri de cereale: Fulgi de porumb . Contin zahar, sirop de malt, sare si apa. Cereale integrale . Desi sunt gatite la abur si uscate cu aparate speciale, acestea contin zahar... [continuare]

13 alimente delicioase care iti modeleaza silueta

13 alimente delicioase care iti modeleaza silueta

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Alimente care te ajuta sa slabesti Exista o serie de alimente care, dincolo de faptul ca sunt bune la gust, se dovedesc aliati de nadejde in lupta cu kilogramele inestetice. Practic, cu ajutorul lor se asigura o hrana sanatoasa si, totodata, ajutand la accelerarea arderilor, se elimina inclusiv surplusul de grasime. Ciupercile  Majoritatea tipurilor de ciuperci au putine calorii, in consecinta poti manca la discretie. De exemplu, 100 de grame de ciuperci Champignon contin doar 22 de calorii. Ananasul Are numai 50 de calorii la 100 de grame. In plus, este bogat in fibre care regleaza digestia, dar si antioxidanti, excelenti in combaterea celulitei. Accelereaza digestia proteinelor si regleaza nivelul de zahar din sange. Totodata, acesta ajuta la arderea depozitelor subcutanate de grasime. Merele Sunt sarace in calorii - 100 de grame de mere au 50 de calorii. In plus, sunt bogate in antioxidanti, vitamine si fibre. Grapefruitul . Contribuie la arderea grasimilor si la... [continuare]

Factori care influenteaza aparitia eczemelor

Factori care influenteaza aparitia eczemelor

Actualizat la data de: 27 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Eczema se manifesta de regula prin aparitia unor vezicule pline cu lichid si prin senzatia puternica de mancarime. Nu este o afectiune contagioasa, deci nu se poate raspandi. Eczema poate afecta persoane de toate varstele, insa apare cu precadere la copii. In termeni medicali, eczema este denumita dermatita atopica; practic, o inflamare a pielii care poate aparea in orice moment al vietii. Afectiunea poate dura o saptamana sau doua, insa poate fi recurenta. Eczema este o boala a pielii care poate cauza eruptii cutanate neplacute, uneori chiar cicatrici, insa cu ingrijirea potrivita, aceasta poate fi tinuta sub control. Eczema reprezinta un grup de afectiuni, care se manifesta prin inflamatia pielii, insotita de roseata, scuame si prurit. Aproximativ 20% dintre copii sufera de aceasta afectiune. Cea mai frecventa forma de eczema cronica este eczema atopica, care afecteaza persoanele alergice si apare in special la copiii sub 5 ani. Primele simptome ale eczemei sunt... [continuare]

Fructanul, noul gluten?

Fructanul, noul gluten?

Actualizat la data de: 11 Ianuarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Problemele digestive, precum balonarea, durerile si arsurile stomacale sunt cauzate de gluten si fructan. Ambele pot fi benefice, dar si nocive organismului nostru. Medicii recomanda consumarea moderata a alimentelor care contin atat gluten, cat si fructan. Credeti ca aveti intoleranta la gluten Prin definita sa, glutenul este o proteina ”lipicioasa”, care se gaseste de cele mai multe ori in cereale. Produsele care contin cel mai mult gluten sunt: painea, maioneza, pastele fainoase, mezelurile, inghetata etc. Glutenul actioneaza deseori impotriva sistemului nostru imunitar, fiind o substanta „straina”, care inhiba intestinele. Intoleranta la gluten afecteaza 1% din populatie si de cele mai multe ori poate aparea atat la adulti, cat si la copiii de orice varsta. O adevarata surpriza a aparut in momentul in care studiile au aratat ca nu glutenul este problema intolerantei in sine, ci fructanul. Un studiu gastroenterologic a caracterizat fructanul ca fiind un... [continuare]

Ar trebui sa te ingrijoreze nivelul de arsenic din alimentatie?

Ar trebui sa te ingrijoreze nivelul de arsenic din alimentatie?

Actualizat la data de: 07 Februarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Arsenicul este un element chimic metaloid (semi-metal) care se poate gasi in natura sau sintetic in diferite forme – organic sau anorganic, forma anorganica fiind mult mai toxica decat cea organica. El este un constituent pentru mai mult de 200 de specii de minerale, cel mai comun fiind arsenopirita, Romania fiind una dintre tarile bogate in acest tip de mineral. Sursele principale de expunere la arsenic pentru populatia Europeana sunt alimentele, in special cele bazate pe procesarea cerealelor cum sunt graul, orezul, dar si produsele lactate sau apa potabila. Alte grupuri de alimente care contribuie la expunerea zilnica la arsenic sunt anumite produse dietetice, apa imbuteliata, cafea, vin, peste si anumite produse vegetale (in special algele marine). Efectele adverse care pot aparea dupa ingestia pe termen lung de arsenic anorganic sunt: leziuni tegumentare, cancer, toxicitate developmentala, neurotoxicitate, boli cardiovasculare, metabolism anormal al... [continuare]

Sunt fibrele secretul pierderii in greutate?

Sunt fibrele secretul pierderii in greutate?

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fibrele sunt asociate de foarte multi experti in nutritie cu secretul pierderii in greutate, iar proprietatile lor unice confirma acest efect benefic al lor asupra siluetei. De altfel, fibrele stau la baza unui tract gastrointestinal sanatos si ajuta la mentinerea sanatatii inimii, prin reglarea colesterolului in sange. Fibrele induc rapid starea de satietate si nu contin calorii, de aceea sunt esentiale intr-o dieta propice eliminarii kilogramelor in plus si mentinerii unei greutati sanatoase. Doza zilnica recomandata de fibre este de 25 de grame, o tinta deloc greu de atins, cata vreme ele se regasesc in foarte multe alimente consumate in mod normal. Ce sunt fibrele alimentare Fibrele alimentare sunt toate partile constituente ale plantelor care nu pot fi digerate sau absorbite de corp. Spre deosebire de alte elemente ale hranei, precum grasimile, proteinele si carbohidratii, fibrele trec aproape intacte prin tractul digestiv (stomac, intestinul subtire si... [continuare]

Semintele germinate: beneficii si potentiale riscuri

Semintele germinate: beneficii si potentiale riscuri

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane considera ca semintele incoltite reprezinta surse nutritionale importante. Inca din perioada Antichitatii, germenii au fost folositi pentru proprietatile lor benefice asupra organismului. De asemenea, semintele germinate imbunatatesc digestia si nivelurile de zahar din sange si chiar pot impiedica bolile cardiace. Cu toate acestea, consumul de germeni este frecvent legat de cazurile de toxiinfectie alimentara. Toate aceste aspecte au atras cateva semne de intrebare cu privire la consumul semintelor germinate si daca beneficiile potentiale merita riscurile. Ce sunt germenii? Germenii sunt seminte care au inmugurit si devin plante foarte tinere. Acest proces de germinare incepe, de obicei, cu inmuierea semintelor timp de mai multe ore. Semintele imbibate sunt expuse la combinatia potrivita de temperatura si umiditate si lasate sa creasca de la doua pana la sapte zile. Produsul final este, in general, un germene cu lungimi cuprinse intre 2 si 5... [continuare]

Ameliorarea intolerantei la gluten

Ameliorarea intolerantei la gluten

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele pe care le consumam au o influenta directa asupra nivelului de energie, asupra starii de confort si asupra sanatatii per total. Daca din alimentatie lipsesc nutrimenti importanti, organismul va resimti lipsa acestora si functionarea sa normala va fi perturbata. Exista insa si situatii in care trebuie sa evitam consumarea anumitor categorii de alimente pentru ca acestea nu sunt benefice pentru organismul nostru. Intoleranta sau alergie? Pentru a functiona la parametrii optimi, organismul are nevoie de o varietate de substante nutritive. De aceea, specialistii recomanda o alimentatie diversificata, bazata atat pe vegetale, pentru antioxidanti, vitamine, minerale, cat si pe produse animale, necesare in special pentru proteine si anumite minerale. Organismul transforma hrana primita in energie prin procese complexe de descompunere si transformare, procese denumite generic digestie. Anumite persoane au insa dificultati in digestia unor categorii de... [continuare]

Quinoa, informatii utile si retete sanatoase

Quinoa, informatii utile si retete sanatoase

Actualizat la data de: 16 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Quinoa este o cereala integrala consumata de oameni inca de acum mii de ani, cand incasii au descoperit ca semintele sale pot face parte din hrana lor zilnica. De altfel, in cultura incasa, quinoa era echivalenta cu aurul, deoarece era asociata cu sursa principala de forta fizica a luptatorilor. In prezent, aceasta super-cereala este ingredientul cheie in numeroase retete sanatoase, putand inlocui oricand orezul sau cuscusul. Valori nutritionale Quinoa se remarca, inainte de toate, prin faptul ca nu contine gluten si este o sursa slaba de grasimi. Pe de alta parte, aceasta cereala integrala furnizeaza o cantitate mare de proteine, nutrientii necesari tonusului muscular si reglarii apetitului alimentar. In doar 185 de grame de quinoa se regasesc 8,14 grame de proteine (doza zilnica recomandata este de 46 grame de proteine pentru femei si 56 de grame pentru barbati). Fiind o cereala integrala, quinoa contine putine grasimi 3,4 grame la 185 de grame. Prin... [continuare]

Astmul, o afectiune frecventa Astmul este o boala cronica inflamatorie a plamanilor si cailor respiratorii, care afecteaza aproximativ 5 persoane din 100. Rata de incidenta a afectiunii creste in medie cu 50% la fiecare 10 ani. La nivel mondial, intre 100 si 150 de milioane de oameni sufera de astm, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In Europa, statisticile arata ca peste 30 de milioane de persoane sunt astmatice. In Romania, exista peste 1 milion de bolnavi de astm, conform datelor Societatii Romane de Pneumologie. Dintre acestea, 10% sufera de astm sever! Factorii care declanseaza astmul Astmul poate aparea la orice varsta, dar de obicei debuteaza in copilarie. Nu se cunoaste motivul pentru care apare doar la anumite persoane. Crizele de astm pot fi provocate de mai multi factori, denumiti factori declansatori, printre care se numara aerul rece, efortul fizic, stresul, unele medicamente (aspirina sau ibuprofenul), infectiile virale si alergenii. Alergeni... [continuare]

Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica

Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica

Actualizat la data de: 23 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele bogate in amidon sunt principala sursa de carbohidrati dintr-o dieta echilibrata, care asigura necesarul zilnic de nutrienti. Organismul utilizeaza amidonul pentru a furniza glucoza celulelor, insa sursa acestui carbohidrat complex este si ea importanta, intrucat trebuie sa detina si o valoare nutritionala crescuta, pentru a fi cu adevarat benefica. De pilda, dulciurile si alimentele din faina procesata contin si ele amidon, insa nu au alti nutrienti esentiali de oferit. Alegeti cu atentie produsele bogate in amidon, printr-o buna cunoastere a proprietatilor acestora. Amidonul si rolul sau in alimentatie Amidonul este constituit din lanturi lungi si complexe de zaharuri simple, de aceea este inclus in categoria carbohidratilor complecsi, despre care se credea in trecut ca nu cresc semnificativ nivelul glicemiei in sange. Recent, cercetatorii au descoperit ca unele alimente bogate in amidon pot creste indicele glicemic chiar mai mult decat unele... [continuare]

Cat de mult ajuta la slabit excluderea glutenului din alimentatie

Cat de mult ajuta la slabit excluderea glutenului din alimentatie

Actualizat la data de: 25 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Excluderea glutenului din alimentatie, necesara doar in cazul persoanelor diagnosticate cu boala autoimuna celiaca, a inceput sa fie asociata cu scaderea in greutate si imbunatatirea aspectului fizic. Numeroase celebritati au adoptat o astfel de metoda de slabit, popularizandu-i asa-zisele rezultate uimitoare. Insa specialistii spun ca nu exista dovezi stiintifice palpabile care sa ateste efectele de reducere a greutatii corporale prin excluderea surselor de gluten din dieta zilnica. Ce este glutenul Glutenul este o proteina regasita natural in grau, orz, secara, introdusa deseori si in compozitia produselor procesate. De altfel, glutenul este introdus in numeroase alimente si medicamente, nu doar in paine sau biscuiti. Cerealele, sosul de soia, bauturile alcoolice (precum berea) sau chiar cosmeticele (balsamul de buze, de pilda) contin si ele anumite cantitati de gluten. Una din 100 de persoane poate suferi de o boala autoimuna, numita boala celiaca, in care... [continuare]

Care sunt efectele alimentatiei asupra sanatatii vaginale?

Care sunt efectele alimentatiei asupra sanatatii vaginale?

Actualizat la data de: 10 Februarie 2020

Autor: SfatulMedicului

Sanatatea vaginala Anumite alimente si bauturi contin compusi care pot imbunatati sanatatea vaginala, dar care pot reduce chiar si simptomele unor afectiuni survenite la acest nivel. Aceste produse sunt reprezentate de probiotice, prebiotice si alimente si bauturi fermentate. Vaginul utilizeaza secretii naturale si bacterii bune pentru a fi sanatos si pentru a avea parte de o aparare imuna optima. Astfel, adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate ar putea avea un rol foarte important in prevenirea infectiilor si in imbunatatirea starii de sanatate a vaginului. Acest articol are ca scop detalierea unor cercetari cu privire la efectele dietei asupra sanatatii vaginale, analizand inclusiv alegerile dietetice pentru afectiunile vaginale comune. In plus, sunt exemplificate si cateva modalitati de imbunatatire a sanatatii vaginale din prisma alimentatiei, dar cu mentiunea ca oamenii ar trebui sa discute cu medicul inainte de a utiliza alimentele ca remediu pentru anumite probleme... [continuare]

Comunitate medicala

Hemoroid extern

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Hemoroizi

Buna ziua, sunt baiat si implinesc varsta de17 ani in toamna acestui an. In urma cu 1 saptamana in data de 11.05.2014 mi-a aparut un hemoroid extern, primele doua zile am luat unguent Hemorzon crezand ca se va ameliora, nimic insa... apoi procto glyvenol pentru inca doua zile, tot nimic... iar de doua zile incoace iau presto-gel. De fiecare data cand aplic simt o arsura medie timp de 5-10 minute, hemoroidul este destul de tare iar in jurul lui este inflamat(rosiatic), precizez ca nu am sangerari, cand stau intins sau pe scaun doar ma jeneaza insa ma doare cand il apas....Ce ma sfatuiti sa fac? :( a trecut o saptamana si este la fel de mare.. Multumesc [continuare]

Buna, am 54 de ani, de mai bine de 3 ani ma chinui ca sa traiesc, nu mai am scaun deloc, tot ce elimin o fac doar prin clisma, in rest nimic nu are efect. Am mers la un cabinet privat, (era laudat de mai multi medicul respectiv) m-a consultat, mi-a prescris un tratament, l-am urmat pana am terminat toate pastilele, dar nici un efect. Totul se aduna sub forma de bolovan, dur la pipait si nu pot elimina nimic. Nu mananc gras, nu mananc cascaval, carne, din cand in cand cate o sana sau lapte acru. Daca consum lichide, oricat de multe le elimin urgent prin transpiratie, Transpir f. f. mult. Oare mai am vreo sansa sa revin cat de cat la normal? Daca ma poate ajuta cineva cu un sfat, cu vreun remediu ceva. Va multumesc anticipat! [continuare]

Pagina 3 din 4 (97 rezultate)