Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

graul

Ce este cancerul mamar? Cancerul mamar este cea mai frecventa forma de neoplazie intalnita in randul persoanelor de sex feminin, cu o incidenta semnificativa in cazul celor trecute de varsta de 50 de ani. La nivel mondial exista o relatie direct proportionala intre numarul cazurilor de cancer mamar si o rata de supravietuire redusa in ceea ce priveste tarile in curs de dezvoltare . Tipuri histologice de cancer mamar Cancerul de san neinvaziv – este tipul care isi mentine dezvoltarea in canalele sau lobul unde a aparut, prezinta totusi risc moderat de crestere cu invazie locoregionala motiv pentru care necesita monitorizare secventiala. Carcinomul lobular in situ (LCIS) – este de obicei neivaziv cu localizare si dezvoltare doar in lobulul mamar in care a aparut. Cancerul de san invaziv –celulele atipice se extind atat local in tesutul mamar, dar pot migra si sistemic frecvent la nivel cerebral, osos, pulmonar si hepatic; este cel mai frecvent tip de cancer... [continuare]

Cand ar trebui introduse alimentele solide in dieta unui bebelus?

Cand ar trebui introduse alimentele solide in dieta unui bebelus?

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2023

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Alimentele solide la bebelusi Academia Americana de Pediatrie recomanda hranirea bebelusului de catre mama pana la 6 luni, dupa care introducerea alimentelor solide. Copiii hraniti cu lapte praf pot incepe alimentatia solida in jurul varstei de 4 luni sau in momentul in care sunt pregatiti din punct de vedere al dezvoltarii. Hranirea cu laptele mamei ar trebui pe cat posibil sa fie continuata pana in jurul varstei de 1 an, deoarece acesta are cea mai buna capacitate de a proteja bebelusul impotriva anumitor infectii. La varsta de 6 luni nevoile nutritionale ale bebelusului se schimba, avand nevoie de un numar mai mare de calorii si nutrienti. Inainte de acest lucru, bebelusii ar trebui sa fie capabili sa isi poata controla capul si gatul, sa poata sta in picioare, sa duca obiecte la gura, sa poata inghiti mancarea si sa-si foloseasca limba in timpul alimentarii. Comportamente ca trezitul in timpul noptii, mestecatul degetelor si nevoia crescuta de a conusma lapte nu sunt... [continuare]

Ce este intoleranta la alcool?

Ce este intoleranta la alcool?

Actualizat la data de: 16 Iunie 2022

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Sensibilitatea la alcool Vi se intampla frecvent sa va simtiti rau dupa ce ati consumat chiar si o cantitate mica de alcool? Aveti o senzatie de caldura neobisnuita sau pielea dumneavoastra devine roz atunci cand va expuneti la soare? Intoleranta la alcool se poate manifesta intr-o varietate de moduri. Este o tulburare metabolica care afecteaza modul in care organismul dumneavoastra proceseaza alcoolul. Chiar daca nu va afecteaza parintii sau bunicii, poate avea un efect asupra dumneavoastra. Sensibilitatea la alcool este un alt termen pentru intoleranta la alcool. Acestia pot crede ca se imbata prea repede, dar, in realitate, corpul lor nu este capabil sa descompuna alcoolul in acelasi mod in care ar face-o o persoana fara intoleranta la alcool. Aproximativ 7,2% dintre cei 4.000 de participanti la un mic studiu din 2012 au fost gasiti de cercetatori ca fiind intoleranti la vin si la alcool in general. Acestia s-au plans de nas infundat si de bufeuri. Acestia au constatat, de... [continuare]

Paine alba vs paine integrala

Paine alba vs paine integrala

Actualizat la data de: 14 Octombrie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Tipuri de paine Exista o varietate mare de paine din care puteti alege atunci cand mergeti la supermarket, la piata sau la brutarii, insa cele mai populare doua variante la nivel mondial sunt painea alba si painea integrala. Desi ambele sunt facute din faina de grau, exista diferente importante in ceea ce priveste valorile nutritionale si beneficiile pentru sanatate a acestor doua tipuri de paine. Diferentele se datoreaza modului de procesare a graului, pentru a produce painea alba si painea integrala sau neagra. Faina utilizata in painea cu maia este de regula alba, insa modul de producere este unul cu totul special si diferit, cu dospirea si hranirea aluatului timp indelungat. Painea cu maia nu are beneficii in plus pentru sanatate fata de painea alba, insa are proprietati diferite in ceea ce priveste gustul si textura. Diferente intre painea alba si painea integrala Cele doua tipuri de paine sunt produse diferit, ceea ce duce la un continut nutritional diferit. Painea... [continuare]

Pneumonita de hipersensibilitate - o boala pulmonara interstitiala speciala

Pneumonita de hipersensibilitate - o boala pulmonara interstitiala speciala

Actualizat la data de: 03 Iunie 2024

Dr. Ana-Maria Cucu
Medic rezident Medicina Interna

Ce este pneumonita de hipersensibilitate Pneumonita de hipersensibilitate este o forma particulara de boala pulmonara interstitiala, determinata de reactii imune la nivelul sistemului respirator, ca urmare a expunerii la un antigen habitual. Apar manifestari clinice diverse, in functie de evolutia bolii, de la astenie pana la dispnee, insuficienta respiratorie. Este o boala inca subdiagnosticata, neavand un “standard de aur ” care sa o defineasca in totalitate. Epidemiologie Pneumonita de hipersensibilitate este o boala destul de rara. In SUA se estimeaza o incidenta de 0.13-1.94 cazuri la 100 000 de locuitori si o prevalenta de 0.45-2.71 cazuri la 100. 000 de locuitori. Numarul de cazuri difera in functie de tara, de clima, de domeniul de activitate, prevalenta find crescuta la cei care lucreaza in agricultura, industria alimentara, industria metalurgica, de prelucrare a lemnului, in constructii si in industria textila. In Romania nu avem suficienta date care sa ateste... [continuare]

Dermatita atopica si legatura cu alergiile: ghid complet

Dermatita atopica si legatura cu alergiile: ghid complet

Actualizat la data de: 21 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este dermatita atopica?  Dermatita atopica este o afectiune cronica inflamatorie a pielii care afecteaza milioane de persoane la nivel global, atat copii, cat si adulti. Desi este adesea perceputa doar ca o problema dermatologica, ea reprezinta de fapt manifestarea vizibila a unei predispozitii genetice si imunologice la reactii alergice. Cum se manifesta? Persoanele afectate au pielea sensibila, uscata si fragila, cu o bariera cutanata compromisa, ceea ce favorizeaza patrunderea substantelor iritante, a alergenilor si a microbilor. Aceasta explica legatura stransa dintre dermatita atopica si alte afectiuni atopice, cum ar fi astmul bronsic, rinita alergica sau alergiile alimentare, fenomen cunoscut sub numele de „mars atopic”. Dermatita atopica poate debuta la orice varsta, insa aproximativ 60% dintre cazuri apar inainte de primul an de viata, iar 85% dintre pacienti prezinta simptome inainte de varsta de cinci ani. In adolescenta si la adult, boala poate persista... [continuare]

Pagina 4 din 4 (97 rezultate)