Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

grasimile benefice sanatatii

Cum se administreaza probioticele pentru maximum de beneficii?

Cum se administreaza probioticele pentru maximum de beneficii?

Actualizat la data de: 15 Aprilie 2025

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce sunt probioticele Probioticele sunt o combinatie de bacterii benefice vii si / sau drojdii care traiesc in mod natural in corpul nostru. Aceste bacterii care se gasesc in cantitati uriase- de ordinul trilioanelor in intestinul nostru, formeaza flora intestinala-microbiota. Microbiota este o comunitate diversa de organisme si anume: • Bacterii. • Ciuperci (inclusiv drojdii). • Virusi. • Protozoare. Microbiomul este unic. Nici o persoana nu are aceleasi celule microbiene - chiar si gemenii sunt diferiti. Rolul probioticelor Rolul probioticelor este foarte important: creeaza un filtru intestinal protector impotriva microbilor neprietenosi, tin infectiile din organsim la distanta, ajuta sistemul imunitar, previn tulburarile gastro-intestinale si dezechilibrele care pot conduce la infectii vaginale si urinare recurente, regleaza tranzitul intestinal si limiteaza simptomele din sd de colon iritabil. De asemenea, flora intestinala, este implicata in sinteza de... [continuare]

Beneficiile oferite de mersul pe jos

Beneficiile oferite de mersul pe jos

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mersul pe jos este un exercitiu bland cu impact redus, care va poate mentine atat conditia fizica, dar si sanatatea. Mersul pe jos este o forma de activitate fizica accesibila tuturor. Este sigur, simplu si nu are nevoie de practica, iar beneficiile pentru sanatate sunt numeroase. In cazul persoanelor care merg pe jos exista mai putine probabilitati de a manifesta cancer, boli de inima, accident vascular cerebral, diabet si alte boli mortale. Acestea traiesc mai mult si obtin mai multe beneficii pentru sanatatea mentala si spirituala ca urmare a acestei practici. Beneficii ale mersului pe jos 1. Mersul pe jos previne aparitia diabetului de tip 2. Specialistii au demonstrat ca o persoana care merge pe jos timp de 150 minute pe saptamana, pierde aproximativ 7% din greutatea corpului si poate reduce cu pana la 58% riscul declansarii diabetului zaharat. 2. Mersul intareste inima, in cazul barbatilor. In urma unui studiu s-a constatat ca rata mortalitatii in... [continuare]

Uleiul de jojoba: beneficii oferite pielii

Uleiul de jojoba: beneficii oferite pielii

Actualizat la data de: 08 Decembrie 2021

Autor: SfatulMedicului

Avand in vedere atentia crescanda care se acorda produselor cosmetice organice, multe persoane au devenit din ce in ce mai preocupate de componentele continute de acestea. Oamenii au devenit mai constienti de faptul ca pentru a avea o piele perfecta si sanatoasa trebuie sa foloseasca ingrediente organice si naturale. Un asemenea ingredient, foarte des folosit gratie multiplelor lui calitati este uleiul de jojoba . Numele de “ulei de jojoba” ne poate induce in eroare, caci practic nu este un ulei, ci o ceara produsa dintr-un amestec complex din esteri liniari, cu catena lunga, monosaturati ce se gasesc in stare naturala si care au foarte multe proprietati cosmetice, net superioare celor ale trigliceridelor. Mai mult de 97% din jojoba este compusa dintr-un sortiment bogat de ceara lichida de esteri, combinata cu un amestec de tocoferoli, steroli si alte componente nesaponificate, care echilibreaza combinatia. Jojoba este unul dintre cele mai bune ingrediente cosmetice din lume... [continuare]

Beneficiile untului de shea pentru sanatate

Beneficiile untului de shea pentru sanatate

Actualizat la data de: 20 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Grasimea obtinuta din nucile unui copac african numit shea, este sursa untului de shea. In mod traditional untul de shea este folosit pentru reducerea ridurilor fine, cicatricilor si vergeturilor, pentru ameliorarea iritatiilor pielii cum ar fi cele intalnite in psoriazis, eczeme si arsuri solare. Producatorii de cosmetice amesteca aceasta substanta naturala cu alte ingrediente naturale. Untul de shea este ideal pentru aplicarea locala a produselor cosmetice si medicinale, pentru ca se topeste in contact cu pielea si este usor de absorbit de aceasta, fara a lasa tenul gras. Cum puteti sti daca untul de shea este bun? Exista mai multe metode, diferite, de extractie prin care untul de shea poate fi obtinut din nuci si exista mai multe varietati de unt de shea. Brut sau nerafinat - In acest caz untul de shea se va extrage folosind doar apa. Culoarea sa va varia in functie de tipul nucilor utilizate. Culoarea sa ar ptuea fi de la crem sau alb, spre gri sau galben.... [continuare]

Merele - beneficii uimitoare pentru sanatate

Merele - beneficii uimitoare pentru sanatate

Actualizat la data de: 29 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Merele sunt fructe grozave pentru sanatatea oricarei persoane. Cat de des ati auzit ca un mar pe zi tine doctorul departe? O varietate mare de mere sunt disponibile pe tot parcursul anului. Spre deosebire de struguri si banane, merele raman ferme in rucsac sau geanta, si nu necesita o protectie speciala, de aceea, merele reprezinta o gustare ideala. Pe scurt, este greu de gasit vreun aspect negativ in privinta acestui fruct popular. Informatii nutritionale Continutul caloric al unui mar depinde de marimea si greutatea acestuia. In general, un mar mediu - cu un diametru aproximativ de 6 cm - are 80 de calorii. Merele mai mici contin mai putine calorii, iar cele mai mari, mai multe calorii. Merele nu au grasimi si nici colesterol. Un mar de marime medie contine 22 g de carbohidrati, in care sunt incluse 16 g de zahar si 5 g de fibre dietetice. Daca urmati o dieta de 2000 de calorii, totalul cantitatii de carbohidrati trebuie sa... [continuare]

Beneficiile oferite de afine

Beneficiile oferite de afine

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Afinele sunt bogate in antioxidanti. Totusi, beneficiile afinelor inseamna mai mult decat substantele chimice din compozitia acestora, despre care ati auzit atat de des. Afinele lupta impotriva bolilor la mai multe niveluri si sunt un instrument pentru mentinerea unei stari bune de sanatate, utilizate insa insuficient. Stiti probabil despre sucul de afine ca este o unealta de lupta impotriva infectiilor bacteriene ale tractului urinar. Suferinzii de cistita trebuie sa consume mult suc de afine neindulcit pentru eliminarea din tractul urinar a E.coli si Proteus, care provoaca dureri in timpul urinarii, crampe abdominale si chiar sangerari. Beneficii Afinele au cea mai mare capacitate antioxidanta dintre toate fructele Afinele sunt foarte bogate in antioxidanti numiti antocianina, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru (care intareste imunitatea si are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier (promoveaza imunitatea prin cresterea... [continuare]

Carbohidratii care aduc beneficii dietei

Carbohidratii care aduc beneficii dietei

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ati dezvoltat o teama irationala de a consuma carbohidrati? Va feriti sa mancati paine proaspata, orez sau paste? Mii de persoane au dezvoltat o aversiune fata de aceste alimente de baza, din cauza programelor de slabire rapida precum dietele Atkins sau South Beach, care sustin eliminarea totala a carbohidratilor, in favoarea alimentelor bogate in grasimi si proteine. Este timpul sa reconsiderati introducerea alimentelor precum painea integrala, orezul brun sau legumele in dieta dumneavoastra, pentru a fi in forma, a arde grasimi sau chiar a creste protectia impotriva bolilor de inima. Ce sunt carbohidratii? Carbohidratii se gasesc intr-o gama larga de produse - paine, fasole, lapte, floricele de porumb, cartofi, prajituri, spaghete, bauturi racoritoare, porumb, etc. Acestia sunt disponibili intr-o varietate de forme. Elementul constitutiv de baza al fiecarui carbohidrat este o molecula de zahar, o uniune simpla de carbon, hidrogen si oxigen. Amidonul si... [continuare]

Dieta pe care o urmati aduce beneficii pielii?

Dieta pe care o urmati aduce beneficii pielii?

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ingredientele naturale din produsele alimentare pe care le consumati, pot oferi multiple beneficii pielii dumneavoastra, de la viteza exfolierii pielii, la protectia acesteia de razele UV care provoaca aparitia de pete maronii, dar si riduri. Dieta pentru un ten frumos trebuie sa contina grasimi sanatoase, proteine suficiente si multe fructe si legume. Pe langa avantajele pe care alimententele sanatoase le furnizeaza pielii, acestea fac minuni si pentru restul corpului: imbunatatesc activitatea intelectuala, diminueaza nivelul de colesterol, amelioreaza calitatea somnului etc. Ce trebuie sa contina dieta pentru o piele frumoasa si sanatoasa O dieta care aduce beneficii pielii este cea care pastreaza si starea generala de sanatate. Alimentele bogate in antioxidanti protejeaza si mentin sanatatea pielii. Cei mai multi dintre antioxidanti se gasesc in fructe, legume, seminte si nuci. Pentru ca pielea dumneavoastra sa radieze, consumati grasimi sanatoase si optati pentru [continuare]

Secretele unei diete sanatoase

Secretele unei diete sanatoase

Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Este important sa consumati alimente bogate in nutrientii de care organismul dumneavoastra are nevoie. O dieta sanatoasa va ajuta sa va pastrati starea generala de sanatate. De aceea, atunci cand faceti cumparaturi si cand gatiti, este indicat sa faceti alegeri intelepte. In plus, pentru a va pastra silueta si a avea un corp tonifiat este esential sa faceti activitati fizice. Controlul nutrientilor si al alimentelor pe care le consumati zi de zi reprezinta arma dumneavoastra impotriva cresterii in greutate si a bolilor asociate cu dietele improprii. Adoptati obiceiuri alimentare sanatoase care sa va mentina sanatatea pe termen lung. Deficientele, excesele si dezechilibrele in dieta pot avea un impact negativ asupra sanatatii si pot duce la boli cardiovasculare, diabet, obezitate, osteoporoza si maladii debilitante. Multe boli comune pot fi adesea evitate sau prevenite prin nutritie adecvata si exercitii fizice. Sfaturi pentru o dieta sanatoasa - Achizitionati... [continuare]

Dieta pentru sanatatea ficatului

Dieta pentru sanatatea ficatului

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul are un rol vital pentru organism. Un ficat sanatos curata mare parte din bacteriile si toxinele din corp. Acest organ joaca un rol esential in procesul digestiei, echilibrului hormonal (regleaza nivelul de hormoni sexuali, produce estrogen, testosteron), detoxifierii si metabolizeaza proteinele, grasimile si carbohidratii, oferind organismului substante nutritive si energie. Ficatul creeaza bila care contribuie la descompunerea grasimilor, depoziteaza energie pentru organism sub forma de glicogen (care se transforma usor in glucoza in caz de necesitate) si depoziteaza si asmilieaza vitaminele (mai ales cele liposolubile), mineralele si zaharurile. Acest organ important filtreaza sangele si ajuta la eliminarea substantelor chimice nocive si a bacteriilor, regleaza capacitatea de coagulare a sangelui, creeaza proteine serice (cele care mentin echilibrul fluidelor), transporta hormonii, cum ar fi estrogenul si alte substante, ajuta la mentinerea echilibrului... [continuare]

Obiceiuri sanatoase pentru a tine sub control psoriazisul

Obiceiuri sanatoase pentru a tine sub control psoriazisul

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Psoriazisul este o boala cronica care nu poate poate fi vindecata, dar care poate fi controlata. Prin adoptarea unor obiceiuri sanatoase, care sa implice ingrijirea atenta a pielii, psoriazisul poate fi controlat mai usor. Totul, de la temperatura apei din timpul dusului pana la imbracamintea pe care o purtati, poate declansa simptome ale psoriazisului. De aceea este important sa cunoasteti semnele de avertizare ale bolii atunci cand apar. Printr-un stil de viata sanatos si o ingrijire atenta a pielii puteti gestiona mai bine manifestarile psoriazisului. Evitati produsele iritante pentru piele Atunci cand cumparati sapunuri si sampoane, evitati produsele care contin adaosuri de arome si parfumuri. Astfel de produse pot irita pielea care este deja inflamata. Cititi etichetele produselor si alegeti sapunuri, sampoane si geluri de dus in care nu s-au adaugat parfumuri. Trebuie sa fiti atenti chiar si la detergentii de rufe pe care ii cumparati, deoarece mainile... [continuare]

Sfaturi sanatoase pentru noul an

Sfaturi sanatoase pentru noul an

Actualizat la data de: 22 Decembrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Odata cu venirea noului an poate ar fi momentul sa faceti cateva schimbari benefice pentru sanatate. La aproape fiecare 7 ani, trilioane de celule din organismul uman se innoiesc. Cercetarile sugereaza ca varsta medie a majoritatii celulelor din corpul uman este de 7-10 ani. Alte celule, de exemplu, celulele nervoase sau cele ale muschiului cardiac nu se vor regenera niciodata. Anul care vine este un prilej bun pentru un nou inceput. Acest lucru inseamna sa faceti modificari benefice pentru sanatate in stilul de viata si dieta, sa se renunte la anumite obiceiuri daunatoare, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau inactivitatea fizica. Renuntati la fumat Conform statisticilor, renuntarea la fumat este unul dintre scopurile cel mai frecvent propuse pentru noul an. Cu toate acestea, doar un procent mic din fumatori reusesc sa renunte la acest viciu, mai ales ca multi dintre cei care isi propun sa se lase de fumat nu stiu sigur cum sa faca acest lucru. Vestea buna... [continuare]

Sfaturi pentru sanatate iarna

Sfaturi pentru sanatate iarna

Actualizat la data de: 08 Ianuarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Modificarea temperaturii si scurtarea zilelor din timpul iernii pot avea efecte fizice si psihice asupra corpului dumneavoastra. Aceste consecinte pot avea un impact major asupra starii dumneavoastra generale de sanatate. Puteti sa va bucurati de perioada sarbatorilor si de vacanta de iarna, daca tineti cont de recomandarile de mai jos. Beneficiile iaurtului Iaurtul are o consistenta cremoasa si are un gust destul de bun. Cercetarile au demonstrat ca acesta ajuta la prevenirea osteoporozei, reduce riscul aparitiei hipertensiunii arteriale si amelioreaza simptomele unora dintre bolile gastrointestinale, cum ar fi bolile intestinale inflamatorii si constipatia. Alegeti iaurtul cu putine grasimi, care contine culturi vii si vitamina D, fara zahar. Evitati aparitia leziunilor herpetice Daca sunteti predispusi la aparitia leziunilor herpetice, in tipul sezonului agitat de iarna, acestea ar putea deveni cel mai mare dusman al dumneavoastra. Exista cativa factori... [continuare]

10 schimbari in programul zilnic care va pot aduce beneficii majore

10 schimbari in programul zilnic care va pot aduce beneficii majore

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe dintre ingredientele secrete pentru o viata lunga si o stare optima de sanatate sunt destul de simple. Specialistii au descoperit ca exista cateva schimbari pe care le puteti face in viata dumneavoastra, pentru a va imbunatati calitatea vietii. Chiar daca va petreceti multe ore in sala de sport, va modificati radical dieta si luati si alte masuri pentru a aduce sanatatii beneficii majore, iata cateva masuri pe care le puteti lua pentru a fi intr-o forma de invidiat. Cum va puteti mentine sanatatea prin schimbari minore. Folositi ata dentara mai des Stomatologii informeaza ca folosirea atei dentare este una din cele mai simple modalitati de a elimina rapid bacteriile rele din organism. Placa si bacteriile se acumuleaza in mod constant in locurile in care periuta de dinti nu ajunge. Placa dentara care se construieste va afecta osul, iar bacteriile din cavitatea orala pot patrunde in fluxul sanguin si pot contribui la declansarea diabetului zaharat... [continuare]

Care sunt grasimile sanatoase pentru inima

Care sunt grasimile sanatoase pentru inima

Actualizat la data de: 19 Februarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea alimentelor contin mai multe tipuri diferite de grasimi, acestea fiind mai bune sau mai nocive pentru sanatatea dumneavoastra. Nu este nevoie sa eliminati complet grasimile din dieta, deoarece unele dintre acestea ajuta organismul sa functioneze optim. Cel mai bine este sa cunoasteti ce tipuri de grasimi este recomandat sa consumati si ce alimente contin grasimile bune pentru intreg organismul. Exista numeroase tipuri de grasimi. Organismul sintetizeaza la randul sau propria grasime constituita din aportul de calorii in exces. Grasimile care se gasesc in plante si carne de animale se numesc grasimi alimentare. Grasimile alimentare fac parte, alaturi de proteine si carbohidrati, din macronutrientii care furnizeaza energie pentru organism. Grasimea este esentiala pentru sanatate, deoarece sustine desfasurarea normala a unor serii de functii ale corpului dumneavoastra. Se realizeaza tot mai frecvent cercetari cu privire la posibilele beneficii ale... [continuare]

Interviu despre alimentatia sanatoasa cu prof. dr. nicolae hancu

Interviu despre alimentatia sanatoasa cu prof. dr. nicolae hancu

Actualizat la data de: 22 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

SfatulMedicului.ro: In ultima perioada se vorbeste tot mai des despre alimentele infestate. Sunt acestea un pericol pentru sanatate? La ce trebuie sa se uite un consumator atunci cand alege alimentele? Dr. Hancu: Grija pentru siguranta alimentelor este esentiala in cadrul Alimentatiei Sanatoase. Evident, alimentele infestate reprezinta un pericol major pentru starea de sanatate a consumatorului, deoarece, in functie de agentii patogeni care contamineaza produsul respectiv (bacterii, paraziti, exces de substante chimice) se pot produce infectii sau intoxicatii cu diferite grade de severitate. Din aceasta cauza este obligatoriu sa parcurgem cativa pasi esentiali pentru a reduce la minim riscul de a consuma alimente necorespunzatoare din punct de vedere al sigurantei alimentare: sa ne asiguram ca am cumparat doar produse proaspete sau in termenul de valabilitate alimentele perisabile trebuie transportate rapid spre casa si depozitate imediat in frigider sau congelator ... [continuare]

Beneficiile consumului de carne de curcan

Beneficiile consumului de carne de curcan

Actualizat la data de: 28 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Carnea de curcan este adesea inclusa in dietele sarace in grasimi. Aceasta are putine grasimi - doar 1 gram de grasime per 30 grame portie. Beneficiile consumului de carne de curcan sunt multiple. Printre acestea se numara scaderea nivelului de colesterol rau din sange si imbunatatirea sistemului imunitar. Carnea de curcan are un continut ridicat de proteine. Acest tip de carne este o sursa buna de niacina, vitamina B6 si seleniu. Informatii nutritionale Carnea de curcan contine mai multe substante nutritive, comparativ cu carnea de pui. Prin urmare, consumul de carne de curcan imbunatateste sanatatea in diverse moduri. Iata cateva informatii nutritionale ale carnii de curcan: 100 grame carne de curcan contin aproximativ 160 grame de calorii, dintre care 72 din calorii provin din grasime o portie de carne de curcan contine, de asemenea, vitaminele B6, B12, niacina, riboflavina si acid pantotenic carnea de curcan mai are in compozitie minerale, cum... [continuare]

Grasimi mononesaturate

Grasimi mononesaturate

Actualizat la data de: 02 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Grasimile mononesaturate sunt considerate a fi cel mai sanatos tip de grasimi alimentare. Grasimile mononesaturate raman stabile la temperaturi ridicate si sunt, prin urmare, recomandate pentru gatit, deoarece exista probabilitati mai scazute sa hidrogeneze sau sa devina saturate. Din punct de vedere chimic, grasimile mononesaturate sunt grasimi ce contin o molecula dubla de carbon. Grasimile mononesaturate isi pastreaza forma lichida la temperatura camerei si pot deveni solide atunci cand sunt refrigerate. Grasimile care sunt solide la temperatura camerei contin uleiuri hidrogenate si pot avea un continut ridicat de grasimi trans. Beneficiile pentru sanatate ale grasimilor mononesaturate - Grasimile mononesaturate reduc riscul aparitiei de boli de inima, accident vascular cerebral si cancer. Atunci cand sunt consumate cu moderatie si folosite pentru a inlocui grasimile saturate si trans din dieta, grasimile mononesaturate pot avea un efect benefic pentru... [continuare]

Uleiul de cocos - beneficii si riscuri

Uleiul de cocos - beneficii si riscuri

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Destul de controversat in comunitatea medicala din cauza continutului sau de grasimi saturate, in urma cercetarilor aprofundate, uleiul de cocos, si-a redobandit prestigiul. Uleiul de cocos contine in procent de peste 90% grasimi saturate. Chiar daca prin consumul uleiului de cocos se pare ca nu aveti cum sa limitati sau sa evitati aportul de grasimi saturate este important sa retineti ca nu toate grasimile de acest tip se comporta in organism in acelasi fel. Uleiul de cocos, gratie procentului ridicat de acid lauric este, de fapt, benefic pentru organism. Acest tip de ulei este unicul din regnul vegetal care are o concentratie ridicata de acizi grasi cu lant mediu. Acesti compusi activi au o actiune specifica in organism, care poate provoca o serie de reactii pozitive. Principalele proprietati ale uleiului de cocos sunt cele antimicrobiene, antibacteriene si antifungice. Continutul nutritiv al uleiului de cocos Uleiul de cocos este solid la... [continuare]

Zmeura, beneficii pentru sanatate

Zmeura, beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In urma cercetarilor, nutritionistii din intreaga lume au confirmat beneficiile pentru sanatate obtinute in urma consumului de zmeura. Indicat este sa alegeti zmeura care este ferma, coapta si colorata si sa evitati fructele mucegaite sau patate. Zmeura poate fi proaspata sau congelata. Trebuie sa stiti insa, ca atunci cand zmeura se va decongela aceasta nu va avea acelasi aspect ferm ca si cea proaspata, dar va fi la fel de dulce si delicioasa. Zmeura este un fruct de padure care stimuleaza sanatatea unei persoane indiferent de forma in care este consumata. Beneficiile pentru sanatate obtinute in urma consumului de zmeura Zmeura este bogata in acid elagic, un compus fenolic care ajuta la prevenirea cancerului, care inhiba cresterea celulelor canceroase si care opreste dezvoltarea anumitor forme de cancer. Uleiul din seminte de zmeura este un factor natural de protectie solara. Acesta contine cantitati mari de compusi polifenolici cunoscuti pentru rolul lor... [continuare]

Dieta cu fibre - beneficii pentru slabit si sanatate

Dieta cu fibre - beneficii pentru slabit si sanatate

Actualizat la data de: 20 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta cu fibre este un plan alimentar echilibrat si hranitor, recomandat ca alternativa la regimurile de slabit restrictive, care infometeaza si priveaza organismul de nutrienti esentiali pentru sanatate. Proprietatile nutritive ale alimentelor cu fibre ajuta la scaderea in greutate, oferind, in acelasi timp, organismului vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a functiona zilnic. Fibrele mai se regasesc si sub numele de substante de balast. Se gasesc in principal in alimente de natura vegetala, iar una dintre caracteristicile principale ale lor este ca nu sunt digerabile si nu pot fi absorbite in organism. Cu toate acestea, fibrele joaca un rol esential in alimentatie si au o multime de beneficii asupra sanatatii. Fibrele alimemtare sunt de doua feluri - solubile (care se dizolva in apa); - insolubile (care nu se dizolva in apa). Cantitatea optima de fibre care ar trebui furnizata zilnic organismului difera in functie de sex. Femeile ar trebui sa... [continuare]

Beneficiile vitaminei d pentru sanatate

Beneficiile vitaminei d pentru sanatate

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitamina D, denumita si calciferol, este o vitamina similara cu steroizii, un grup de prohormoni solubili in grasimi, care participa la absorbtia optima si metabolizarea calciului si a fosforului in organism. Persoanele care se expun regulat la razele soarelui nu au nevoie de suplimentarea vitaminei D, intrucat lumina solara asigura sinteza acestei vitamine la nivelul pielii. Exista cinci tipuri principale de vitamina D identificate stiintific vitamina D1, D2, D3, D4 si D5. Cele doua forme importante pentru sanatatea omului este vitamina D2 (ergocalciferol) si vitamina d3 (colecalciferol). Vitamina D poate fi preluata si din anumite alimente, precum si din medicamente si suplimente alimentare prescrise de medic. Rolul vitaminei D in organism Nivelul crescut al vitaminei D in fluxul sanguin a fost asociat de cercetatori cu cele mai sanatoase organisme din punct de vedere genetic, mai exact cel mai putin predispuse imbolnavirilor de cancer, boli autoimune,... [continuare]

Topul alimentelor pentru oase sanatoase

Topul alimentelor pentru oase sanatoase

Actualizat la data de: 24 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand ne referim la construirea oaselor puternice trebuie sa luam in calcul doua elemente cheie calciul si vitamina D. Calciul sustine structura si sanatatea oaselor si a dintilor in timp ce vitamina D imbunatateste absorbita calciului si contribuie la cresterea oaselor. Aceste substante nutritive au un rol important inca din primii ani de viata dar pot mentine starea de sanatate a oaselor pe masura ce o persoana inainteaza in varsta. Adultii cu varsta de pana la 50 de ani ar trebuie sa consume zilnic 1000 mg de calciu si 200 de UI de vitamina D pe zi. Persoanele adulte care au peste 50 de ani ar trebui sa utilizeze peste 1200 mg de calciu si 400-600 UI de vitamina D. Iata mai jos cateva dintre alimentele care pot oferi organismului vitaminele si mineralele de care acesta are nevoie pentru a avea oase puternice si rezistente. Alimente necesare pentru mentinerea sanatatii oaselor Iaurt - cei mai multi dintre oameni considera ca este suficient sa se expuna la... [continuare]

Beneficiile consumului de peste

Beneficiile consumului de peste

Actualizat la data de: 28 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pestele este unul dintre alimentele pe care nutritionistii le recomanda in orice situatie, fie ca va doriti sa slabiti, fie ca va doriti sa gasiti alternative sanatoase la alte tipuri de carne, fie ca vreti sa aveti o alimentatie echilibrata din punct de vedere nutritional. Pestele trebuie consumat cu moderatie, deoarece poate contine substante toxice. In general, este recomandat sa consumati 2-3 portii de peste pe saptamana, in cadrul unei alimentatii echilibrate. Carnea de peste este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) si minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Cantitatile in care aceste substante minerale si nutritive se gasesc in peste difera in functie de tipului pestelui. Cel slab (carne alba) contine mai putine grasimi si acizi grasi esentiali omega-3 decat cel gras (carne rosie). Dincolo de aceasta diferenta, ambele tipuri de peste, precum si fructele de mare, au numeroase... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de castraveti

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de castraveti

Actualizat la data de: 28 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Castravetele este una dintre cele mai indragite legume si nici nu este de mirare, de vreme ce are proprietati nutritive importante pentru organism si o multime de beneficii pentru sanatate. Sarac in calorii, dar plin de vitamine si minerale, castravetele este un aliment excelent in orice anotimp si unul dintre putinele alimente care nu au contraindicatii. Pentru a profita din plin de beneficiile catravetilor, este recomandat sa ii consumati atat in stare proaspata, in salate sau la aperitive, cat si murati ori sub forma de suc. Calitatile nutritive ale castravetilor Inainte de a fi consumati, castravetii care nu provin dintr-o cultura cunoscuta trebuie spalati timp de 1 minut sub jet de apa calduta, pentru a se elimina eventualele substante chimice cu care au fost stropiti in perioada de crestere. In general, este recomandat sa consumati castravetii cu tot cu coaja, deoarece in stratul exterior al legumei sunt concentratii importante de vitamine, minerale si... [continuare]

Ovazul, beneficii si retete sanatoase

Ovazul, beneficii si retete sanatoase

Actualizat la data de: 31 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ovazul a inceput sa castige din ce in ce mai mult teren in alimentatia persoanelor care isi doresc sa siba grija de sanatatea lor, sa slabeasca si sa previna sau sa trateze anumite afectiuni. Din punct de vedere nutritional, ovazul este unul dintre cele mai complexe alimente, deoarece contine carbohidrati cu absorbtie lenta din fibre, proteine, substante minerale si vitamine. Aport nutritional ovaz Ovazul este o cereala integrala care se gaseste in aproape orice magazin cu produse alimentare, insa persoanele care vor sa consume ovaz trebuie sa fie atente la ceea ce scrie pe eticheta produsului. Intrucat cererea de tarate si fulgi de ovaz este in continua crestere, unii producatori comercializeaza cereale care trec printr-un proces de rafinare si sunt imbogatite cu zahar. Intotdeauna este bine sa alegeti doar ovazul care nu contine aport suplimentar de zahar si care este rafinat cat mai putin, intrucat acesta isi pastreaza mai bine proprietatile. O ceasca de... [continuare]

Cum ne ajuta cafeaua sa fim mai sanatosi

Cum ne ajuta cafeaua sa fim mai sanatosi

Actualizat la data de: 06 Iunie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cafeaua este o bautura cu efect energizant, care odata consumata fara alte adaosuri (indulcitori, siropuri, frisca etc.), poate avea beneficii importante pentru sanatate. In ultimii ani, cercetatorii au studiat in amanunt efectele cafelei asupra functionarii organismului si au obtinut rezultate care inclina balanta in favoarea bauturii obtinute din boabele de cafea. Cu doar 2 calorii furnizate intr-o ceasca, cafeaua simpla nu are doar un aport caloric mic si un efect tonic asupra creierului, ci este si o sursa excelenta de antioxidanti si substante care stimuleaza puterea de concentrare. Beneficiile cafelei pentru organism In cazul persoanelor sanatoase, fara tulburari anxioase si alte afectiuni cardiovasculare precum hipertensiunea, cafeaua poate fi una dintre cele mai sanatoase bauturi pentru consumul zilnic. Beneficiile cafelei au fost evidentiate in numeroase studii de specialitate si certificate de specialisti - imbunatatirea randamentului intelectual ,... [continuare]

Buan ziua!am si eu o nedumerire,Oricat as incerca sa elucidez aceasta problema nu reusesc.Sunt intr o dieta urmarita de un medic nutritionist si in loc sa slabesc m am ingrasat 5 kg.Ar fi normal la ce contine numai o singura reteta la masa de pranz insa vreau si eu alte parerei!!!! ""Manzat cu unt 85%, apa, piper, maghiran, sare, busuioc si niste vin la sfarsit in vas de ceramica la cuptor destul de multisor - cam o ora. Carnea de vita are proteine de calitate, colagen, minerale, nu foarte multa grasime. Pentru dieta trebuie sa o combini cu alimente mai grase - POTI PUNE si niste alune de padure crude si o salata de cruditati stropita cu ulei de masline. Poti folosi si alt tip de carne. In functie de preferinte si buget.poti pune si ceva vin pentru ca se pare ca are efect antioxidant mai ales daca prepari termic alimentul respectiv. Unii beau si un pahar de vin rosu langa carnea mai grasa pentru a impiedica oxidarea colesterolului. Unii spun ca beneficiile ar fi de la... [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)