grasimi polinesaturate
Rolul acizilor grasi in alimentatie. ce cantitate este indicata pentru consum?
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Ce sunt grasimile Grasimile sau lipidele joaca un rol esential in biologia celulelor (peretele celular fiind constituit din lipide), tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice, semnalizarea celulara si mentinerea starii de sanatate. Din punct de vedere fiziologic grasimile indeplinesc doua functii importante in organism: - Rezerva de energie, fiind macronutrientii cu cea mai mare densitate calorica (1 gram furnizeaza 9/37 Kcal/Kj); - Rol structural – functional fiind precursori de hormoni si eicosanoizi paracrini care sunt semnalizatori (cell signalling), facilitand comunicarea intre celulele corpului sau controland reactiile inflamatorii. Aportul alimentar Aportul alimentar de grasimi trebuie sa prezinte maximum 25% din necesarul caloric zilnic pentru un individ sanatos, impartiti astfel: - AGS la maxim 7%, - Acizi trans maxim 1%, - AGPN aproximativ 10% - Acizi grasi mononesaturati 12... [continuare]
10 trucuri pentru a reduce colesterolul
Dr. Zarva Maria
Medic specialist medicina de familie
1. Carbohidratii produc cresteri ale nivelului de LDL-colesterol ("colesterolul rau"). Pentru ca o salata sa fie mai sanatoasa, inlocuieste crutoanele cu miez de nuca, care au un continut crescut in grasimi polinesaturate ("grasimi bune"), care scad LDL colesterolul si cresc HDL-colesterolul. 2. Bea vin rosu in loc de cockteiluri! Studiile arata ca o ingestie moderata de alcool poate produce o usoara crestere a HDL-colesterolului („colesterolul bun“). In schimb, tariile sau bauturile alcoolice amestecate cu sucuri de fructe, care contin carbohidrati, nu sunt deloc sanatoase. De exemplu, vinul rosu contine 10% din carbohidratii unei margarita. De asemenea, vinul rosu contine antioxidanti, flavonoizi, care scad LDL colesterolul si stimuleaza HDL colesterolul. Limita este de 2 pahare cu vin pe zi la barbati si 1 pahar l [continuare]
Ciclotimia
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Definitie Ciclotimia, denumita si tulburare ciclotimica, este o forma usoara de tulburare bipolara. La fel ca si tulburarea bipolara, ciclotimia este o afectiune cronica a dispozitiei. In cazul ciclotimiei, pacientul prezinta scurte perioade de euforie emotionala, urmate de perioade de timp in care se poate simti fara speranta si poate avea idei suicidare. Intre aceste perioade ciclice de cresteri si scaderi ale dispozitiei, pacientul poate avea o dispozitie stabila, in care se simte bine. Ce diferentiaza ciclotimia de tulburarea bipolara este intensitatea redusa a modificarilor de dispozitie. Desi aceste modificari pot deranja pacientul, nu sunt foarte dificil de controlat de catre acesta. Optiunile principale de tratament pentru ciclotimie includ medicatia si psihoterapia. Anumite strategii de medicina alternativa pot fi de folos. Simptome Simptomele ciclotimiei sunt reprezentate de un pattern alternant de cresteri si scaderi ale dispozitiei. Cresterile din ciclotimie se... [continuare]
Sfaturi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Ce sunt bolile cardiovasculare? In prezent, bolile de inima sunt principala cauza de deces la nivel mondial. Peste un sfert din totalul deceselor sunt provocate de afectiunile cardiovasculare. Acestea sunt si o cauza majora de dizabilitati. Bolile cardiovasculare afecteaza inima (muschiul inimii), dar si vasele de sange ale inimii. Riscul aparitiei bolilor de inima creste odata cu inaintarea in varsta si reprezinta probabilitatea ca o persoana sa inregistreze un eveniment de natura cardiovasculara fatal sau non-fatal intr-un anumit interval de timp definit. Barbatii care au peste 45 de ani si femeile cu varsta de peste 55 de ani sunt mai predispusi la manifestarea bolilor cardiovasculare. Exista un risc destul de mare pentru o persoana sa fie diagnosticata cu aceste afectiuni, daca un membru apropiat al familiei a avut o boala de inima in tinerete. Desi nu puteti inlatura anumiti factori de risc - cum ar fi istoricul medical familial, sexul sau varsta - exista... [continuare]
Topul alimentelor care scad colesterolul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca prin dieta se poate creste colesterolul, tot prin aceasta se poate diminua. Este usor sa ajungeti la un nivel alarmant de colesterol, dar se poate intampla si invers - schimbarea alimentelor poate reduce colesterolul si poate imbunatati calitatea grasimilor care circula prin sistemul sanguin. Punerea in aplicare a acestei strategii necesita doua directii dietetice: adaugati alimente care micsoreaza LDL (colesterol rau care poate declansa ateroscleroza), iar in acelasi timp eliminati alimentele care contin LDL. Aceste aspecte sunt cele mai importante in lupta cu colesterolul. Peste si acizii grasi Omega 3 Consumul de peste gras ajuta inima sa ramana sanatoasa, datorita nivelurilor ridicate de acizi grasi Omega 3, care pot reduce tensiunea arteriala si riscul de a dezvolta cheaguri de sange. Persoanele care au avut deja atacuri de cord trebuie sa consume ulei de peste, pentru a reduce riscul decesului. Pestii care contin cele mai ridicate niveluri de acizi... [continuare]
Uleiul de cocos - beneficii si riscuri
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Destul de controversat in comunitatea medicala din cauza continutului sau de grasimi saturate, in urma cercetarilor aprofundate, uleiul de cocos, si-a redobandit prestigiul. Uleiul de cocos contine in procent de peste 90% grasimi saturate. Chiar daca prin consumul uleiului de cocos se pare ca nu aveti cum sa limitati sau sa evitati aportul de grasimi saturate este important sa retineti ca nu toate grasimile de acest tip se comporta in organism in acelasi fel. Uleiul de cocos, gratie procentului ridicat de acid lauric este, de fapt, benefic pentru organism. Acest tip de ulei este unicul din regnul vegetal care are o concentratie ridicata de acizi grasi cu lant mediu. Acesti compusi activi au o actiune specifica in organism, care poate provoca o serie de reactii pozitive. Principalele proprietati ale uleiului de cocos sunt cele antimicrobiene, antibacteriene si antifungice. Continutul nutritiv al uleiului de cocos Uleiul de cocos este solid la... [continuare]
Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Greutatea este un factor important pentru oricine isi doreste o silueta frumoasa si cu siguranta ca o silueta nu va fi perfecta, daca greutatea nu se va afla in conformitate cu necesitatile unei persoane. Este esential ca orice persoana sa se bucure de nutrientii de care are nevoie pentru ca organismul sa functioneze normal. In plus, asa cum foarte multe persoane doresc sa slabeasca, exista unele persoane care intampina dificultati in acumularea kilogramelor, din diverse cauze. Cel mai greu este pentru oricine sa se ingrase fara ca sanatatea sa sa fie afectata de efectele nocive ale acestui proces asupra organismului. Este recomandat ca inainte sa se urmeze indicatiile dietetice expuse mai jos, sa se ceara sfatul medicului. Persoane cu un numar scazut de kilograme ar putea avea colesterolul destul de ridicat sau pot suferi de diabet ori alte boli in care este interzis consumul anumitor alimente. Produsele alimentare care ajuta la cresterea in... [continuare]
Dieta poate ajuta la ameliorarea simptomelor artritei reumatoide?
Autor: SfatulMedicului
Dieta poate ajuta? Persoanele care sufera de artrita reumatoida au auzit de o dieta specifica sau anumite alimente, care pot ameliora durerea, rigiditatea articulara si oboseala. Intr-o zi, alimentatia poate deveni tratament de electie pentru persoanele care sufera de artrita sau de alte afectiuni inflamatorii inrudite. Consumarea anumitor alimente si evitarea altora poate ajuta la ameliorarea simptomelor artritei reumatoide. Totusi, conform specialistilor, nu exista o dieta pentru artrita. Pe de alta parte, daca pacientul observa ca anumite alimente ii agraveaza artrita si altele ajuta la ameliorarea simptomelor, se recomanda ca persoana sa faca anumite modificari in dieta. Potrivit unui studiu realizat recent, 30-40% dintre pacientii cu artrita reumatoida pot beneficia de pe urma excluderii anumitor alimente identificate. O dieta de eliminare ghideaza pacientul in indepartarea alimentelor suspecte din dieta zilnica. Dupa o perioada de timp, pacientul poate reintroduce,... [continuare]
Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Arsurile stomacale sunt simptomul principal al refluxului de acid si al bolilor de reflux gastroesofagian. Totusi nu orice perosana care sufera de arsuri stomacale are reflux de acid. Arsurile stomacale pot fi cauzate si de alte lucruri cum ar fi tulburarile de motilitate intestinala. Problemele cardiace pot imita arsurile la stomac si nu ar trebui sa fie confundate cu acestea. Durerile toracice inexplicabile ar trebui sa fie evaluate printr-un test de efort sau EKG, inainte sa fie analizate problemele gastrointestinale. Factori declansatori ai arsurilor de stomac In cazul multora dintre oameni exista multi factori declansatori ai arsurilor la stomac dar in cazul majoritatii manifestarile sunt asemanatoare: - senzatia de arsura in piept, chiar in spatele sternului care apare dupa masa si care dureaza de la cateva minute la cateva ore - durere toracica mai ales atunci cand o persoana se apleaca, cand sta jos sau mananca - arsuri la nivelul gatului sau... [continuare]
Uleiul de cocos, o optiune sanatoasa pentru gatit
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Oricum ar fi gatit un produs alimentar, exista riscul aparitiei unor inconveniente ca urmare a efectelor temperaturilor ridicate asupra alimentelor. Una din cele mai bune solutii pentru rezolvarea acestei probleme este utilizarea uleiului de cocos. Acesta este destul de stabil la temperaturi inalte, ofera beneficiul scaderii in greutate, stimuleaza sanatatea inimii si ajuta la mentinerea nivelurilor normale de colesterol. Dintre multiplele tipuri de ulei, uleiul din nuca de cocos este una din cele mai bune alegeri pentru gatit, deoarece acesta este bogat in grasimi saturate (peste 90%), ceea ce inseamna ca este mai putin predispus la deteriorare atunci cand este incalzit la temperaturi inalte. Uleiul de masline vs uleiul de cocos Desi mass-media promoveaza uleiul de masline ca fiind cel mai sanatos, acesta isi schimba proprietatile la temperaturi ridicate. Uleiul de masline este, in primul rand compus din grasimi monosaturate. Acest lucru inseamna ca are o... [continuare]
Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de nuca au fost remarcate inca din 1931 cand cercetatorii au descoperit ca nucile sunt o sursa importanta de vitamina C. Uleiul de nuca este bogat in acizii grasi omega 3, vitaminele B1, B2, si B3, vitamina E si niacina. S-au facut numeroase studii pentru a se evalua efectele si rezultate in urma consumului de ulei de nuca, privind prevalenta bolilor, mortalitatii si factorilor de risc pentru diverse conditii. In prezent, se poate afirma ca un consum regulat de nuci poate preveni mai multe tipuri de boli, dar cel mai important avantaj este ca se va diminua riscul aparitiei afectiunilor cardiace coronariene. Nucile sunt bogate in fitonutrienti si sunt o sursa excelenta de seleniu, fosfor, magneziu, zinc, fier si calciu. Cum se obtine si se pastreaza uleiul de nuci? Uleiul nerafinat de nuci este obinut din fructul lemnos al nucului, dupa uscare si este presat la rece. Un ulei de nuca de calitate va avea gust de nuci si... [continuare]
Generalitati Alimentatia sanatoasa nu inseamna o nutritie stricta, mentinerea unei siluete subtiri sau privarea de alimente preferate. O stare generala de bine, mai multa energie, stabilizarea starii de spiri si mentinerea sanatatii organismului - toate aceste lucruri sunt posibile cu o dieta potrivita pentru fiecare persoana. Puteti invata cum sa va extindeti gama de alimente sanatoase si sa cunoasteti felul in care va puteti planifica dieta astfel incat sa se transforme intr-una sanatoasa si gustoasa. Propuneti-va sa atingeti succesul Acest lucru il puteti face prin planificarea unei diete sanatoase cu pasi marunti, si nu prin schimbari nutritionale drastice. Cu schimbari usoare, treptate, dieta dvs. s-ar putea transforma intr-una sanatoasa, mai devreme decat va asteptati. - Simplificati In loc sa va preocupe numaratul caloriilor sau masurarea portiilor, ganditi dieta dvs. in termeni de culoare, varietate si prospetime. Incepeti usor si modificati pe termen lung unele... [continuare]
Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase!
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Contrar informatiilor pe care le-ati primit probabil pana acum, nu exista o dieta diabetica in sine – si asta este o veste buna! Dieta recomandata diabeticilor pentru a controla glucoza din sange (sau glicemia) este indicata pentru cei cu diabet dar este recomandata pentru oricine altcineva. Aceasta inseamna ca dumneavoastra si familia dumneavoastra puteti manca aceleasi alimente sanatoase atunci cand este ora mesei. Totusi, pentru persoanele cu diabet, cantitatea totala de carbohidrati consumata zilnic trebuie monitorizata cu multa atentie. Dintre diferitele componente nutritive – carbohidrati (glucide), lipide si proteine – carbohidratii au cea mai mare influenta asupra nivelului de zahar in sange. Cele mai multe persoane cu diabet trebuie, de asemenea, sa monitorizeze ingestia zilnica de grasimi si proteine. Pentru a avea controlul nivelului de zahar in sange, trebuie sa alegeti o mancare sanatoasa, sa faceti zilnic exercitii fizice si sa va luati... [continuare]
Generalitati ADHD este o tulburare comportamentala manifestata prin imposibilitatea persoanei afectate de a se concentra asupra unei activitati anume. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin modificari ale dispozitiei, anxietate, impulsivitate, ostilitate, tulburari ale somnului asociate cu alte simptome precum durerea de cap, migrenele si disconfortul gastric. Persoanele care sufera de aceasta afectiune, de regula, prezinta o greutate mica la nastere, sufera de alergii sau de boli autoimune. Acest sindrom afecteaza in mod egal atat femeile cat si barbatii. Sindromul ADHD nu se trateaza definitiv, astfel, desi simptomele se diminueaza considerabil acestea persista si in perioada adulta. In randul specialistilor circula o regula potrivit careia ADHD este o afectiune ce presupune deficienta functionala a grasimilor EPA si DHA, situatie care adesea coincide cu carenta de fier si/sau zinc. In prezent, nu exista suficiente informatii pentru a fi stabilita o schema de... [continuare]
Generalitati Daca suneti ingrijorati de nivelul de colesterol din sange si doriti sa mentineti valorile acestuia in parametrii normali, este important sa va ganditi la alimentele pe care ar trebui sa le introduceti sau elimina din dieta dumneavoastra. Prin limitarea consumului anumitor alimente care contin grasimi trans (carnea grasa, lactatele nedegresate sau produse de patiserie), puteti reduce valorile colesterolului rau (LDL) si ridica nivelul de colesterol bun (HDL). Specialistii sustin ca pentru majoritatea oamenilor sunt necesare doar cateva modificari in dieta, pentru a atinge aceste scopuri. O parte dintre persoanele care au colesterol ridicat vor lua medicamente pentru diminuarea colesterolului rau din sange. Pentru un grup restrans dintre cei care au colesterol ridicat, va fi nevoie de combinatia dintre modificari dietetice si medicatie. Puteti sa scadeti cu pana la 20-30% valorile colesterolului prin pierderea surplusului de greutate, a consumului ridicat de... [continuare]
10 lucruri pe care nu le stiati despre colesterol
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Colesterolul este o substanta care are o consistenta ce se aseamana cu ceara, fabricata de ficat, dar si de alte celule ale corpului. Colesterolul poate fi asimilat prin consumul de produse alimentare care il contin, cum ar fi lactatele, ouale, carnea etc. Pentru a functiona corect, organismul are nevoie de colesterol. Membranele celulelor au nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D si acizi biliari, care au un rol important in digestia grasimilor. Totusi, organismul are nevoie de o cantitate limitata de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi. Atunci cand exista un surplus de colesterol, se vor dezvolta o serie de probleme de sanatate, cum ar fi bolile cardiovasculare. Colesterolul joaca un rol important in digestie, intrucat sustine functia ficatului de producere a acizilor necesari digestiei. Informatii pe care ar trebui sa le cunoasteti, despre colesterol - In timpul sarcinii, femeile insarcinate au in mod natural un nivel mai mare de... [continuare]
Hipercolesterolemie
Buna ziua, in urma efectuarii unor analize am fost diagnosticata cu hipercolesterolemie (258). Puteţi să-mi spuneţi cum aş putea reduce nivelul colesterolului? Mentionez ca nu consum alimente cu un continut mare de grasimi. Multumesc. [continuare]
Doppelherz substante vitale pentru par
Ce este Doppelherz Substante vitale pentru par si pentru ce se utilizeaza Indicatii Parul este unul dintre simbolurile feminitatii, alaturi de piele si unghii. In contextul actual insa, obtinerea unui aspect sanatos si ingrijit, pare sa fie o adevarata lupta purtata de femei pentru a se simti mai increzatoare. Doppelherz aktiv Substante vitale pentru par + Zinc + extract de mei vine in intampinarea acestor probleme si ajuta ca parul tau sa arate stralucitor, contribuind la sanatatea acestuia. Meiul este un remediu natural folosit de femei inca din cele mai vechi timpuri, datorita mineralelor pe care le contine. Cariopsele de mei detin proteine, grasimi si numeroase substante minerale, printre care Fosfor, Magneziu, Fier si Vitamina A. Biotina este de nelipsit din formulele de ingrijire a parului. Intervine in procesul formarii cheratinei si, consecutiv, contribuie la mentinerea sanatatii parului. De asemenea, uleiul din germeni de grau contine acizi grasi polinesaturati care... [continuare]
Pure dha
Efecte DHA este un acid gras esential pentru dezvoltarea si functionarea normala a creierului fatului, copilului mic si pe durata intregii vieti. DHA este o componenta esentiala a fosfolipidelor membranei celulare umane. In primul an de viata creierul isi tripleaza dimensiunea. DHA (acid docosahexaenoic) este unul dintre cei doi principali acizi grasi esentiali din uleiul de peste, cunoscuti ca acizi grasi polinesaturati omega 3. Acizii grasi polinesaturati se numesc esentiali pentru ca nu pot fi sintetizati de catre organism si trebuie adusi prin suplimente... [continuare]
Intralipid, solutie perfuzabila
Ce este Intralipid si pentru ce se utilizeaza Indicatii Emulsie lipidica destinata alimentarii pe cale intravenoasa. Intralipid este o emulsie lipidica sterila si apirogena ce se administreaza pe cale intravenoasa in perfuzie. Reprezinta o sursa energetica si de acizi grasi esentiali. Intralipid contine ulei de soia purificat emulsifiat si fosfolipide purificate din ou. Uleiul de soia contine un amestec de trigliceride cu acizi grasi predominant polinesaturati. Fosfolipidele din ou sunt izolate din galbenus. Dimensiunea globulelor lipidice si proprietatile biologice ale Intralipidului sunt similare chilomicronilor. Intralipid asigura aportul necesar de energie si acizi grasi esentiali la pacientii care necesita alimentarea pe cale intravenoasa. Intralipid este indicat si in cazul pacientilor cu deficIt de acizi grasi esentiali care nu isi pot mentine sau reface continutul normal de acizi grasi esentiali printr-un aport oral. Mod de administrare Dozarea si rata perfuziei cu... [continuare]
Ma numesc Eduard am 48 ani si am contactat hepatita c in 2010. Rezultatele analizelor medicale pt. dosar: viremia :7662325Ul/mL, TBIL :0.52mg/dL,TGL :60,Scor Metaviral :A2;F2 ; Diagnostic Hepatita C-P.B.H ( nu stiu ce inseamna ). Am inceput tratamentul gratuit pe 01.05.2011 cu Peg. alfa 2B: 150micro g/s, Ribavirin :1.29/zi. Dupa 12 saptamani am avut viremia :488.708UI/ml si sa intrerupt tratamentul. La 22.08.2011 am avut TGP:60, TGO::40. Doctorul curant mi-a prescris Ursofalk( 3/zi) si Pentoxina retard 400mg(3/zi). La o luna mi-a iesit pe abdomen si spate o dermatita. Am fost la doctorul curant, diagnostic:dermatita alergica (posibil proteine animale) regim numai legume 5 zile si tratament Clorocalcin si Clorfeniramin, nici un efect; ma duc din nou intreb daca nu trbuie sa intrerup tratamentul sau sa fac analize, raspunsuri negative si ma trimite la dermatolog; diagnostic: dermatita alergica endogena, tratament: Ketof,Xyzal,Advantan.A doua zi era mai rau(mai accentuata dermatita).... [continuare]
buna ziua sotul meu are 45 de ani si are diabet zaharat tip 2 de vreo 2ani.Nu stiu cum as putea sa aflu despre o lista cu ce anume adica un meniu complet pentru o saptamana cel putin,pentru ca nu ami stiu ce sa-i dau sa manance:am incercat sa ii sarvesc numai mancare gatita,si la servici numai mancare gatita primeste dar pur si simplu a scazut mult in greutate si nu era gras nici inainte,dar face mult efort fizic la servici.As dori cat mai multe sfaturi si meniuri. va multumesc Cat de des pot sa-i dau vitamine ptr diabetici? [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter