grasime
Liftingul gatului
Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Generalitati Corectarea ptozei submentoniere este, uneori, necesara pentru a contracara efectele imbatranirii. Desi, in mod clasic, liftingul regiunii cervicale este realizat alaturi de liftingul facial, pentru a conferi un aspect intinerit global al intregii unitati cervico-faciale, exista si chirurgi plasticieni care il abordeaza ca pe o interventie chirurgicala de sine statatoare. Exista variatii de la individ la individ cand vorbim despre cantitatea de tesut adipos in exces, tegumentul in exces si elasticitatea sa si, nu in ultimul rand, variatia benzilor musculare ce alcatuiesc muschiul platisma. De exemplu, un pacient mai tanar va prezenta tesut adipos in exces, pe de o parte, dar si elasticitate a tegumentului mai buna, precum si un tonus muscular bun al muschiului platisma. Astfel, pentru acesti pacienti, este suficient sa se realizeaze liposuctie de la nivel submentonier sau lipectomie pentru a obtine un rezultat satisfacator. In cazul in care exista atat exces... [continuare]
Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul face parte dintr-o anumita categorie de lipide insolubile in apa, necesar functionarii optime a organismului. Datorita caracterului insolubil, acesta nu se dizolva si are nevoie de proteine transportoare catre celulele organismului. In functie de densitatea proteinelor transportoare, colesterolul prezinta doua fractiuni, LDL-colesterol si HDL- colesterol. HDL- HDL HDL-colesterol( colesterolul bun) are proprietatea de a impiedica ateromatoza( depunerea lipidelor la nivelul vaselor si formarea placii de aterom), iar o valoare scazuta se asociaza cu un risc cardiovascular crescut de boala cardiovasculara. LDL-colesterol (colesterolul rau) favorizeaza procesul de ateromatoza si nivele crescute se asociaza cu un risc mare de boala cardiovasculara. Intr-un studiu finlandez realizat pe 1551 subiecti de sex masculin si de varsta medie, au fost evaluate efectele unei diete bogate in grasimi "bune"- acizi grasi omega-3 (acidul linoleic de exemplu) si... [continuare]
Obezitatea juvenila. grasut si...frumos?
Dr. Cristina Anca Dascalescu
Medic specialist in medicina de familie, competenta in api-fitoterapie
Generalitati Daca in trecut aproape orice mama isi dorea ca micutul sau sa fie grasut si eventual cu gropite in obrajori, astazi suntem constienti mai mult ca oricand de importanta nociva a excedentului ponderal la copii, adevarata trambulina spre bolile civilizatiei. Da, grasutii de azi sunt precursorii siguri ai diabeticilor, dislipidemicilor sau hipertensivilor de maine. In cadrul programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, depistez, alaturi de colegii medici de familie, copii supraponderali cu un stil de viata ce include o alimentatie predominant rafinata de tipul fast-food, bogata in dulciuri concentrate, bauturi carbogazoase si in grasimi animale, cu un excedent caloric important. Acestea se asociaza in adolescenta, de obicei, cu consumul de alcool, cu fumatul activ sau pasiv, chiar si cu depresia ce conduce de multe ori la inactivitate, antrenand aparitia, in viitorul apropiat sau indepartat, a multor afectiuni de temut. Acesta este si motivul... [continuare]
Obezitatea – ghid medical
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Riscurile obezitatii 1. Ce este obezitatea Obezitatea este o boala cronica, recidivanta (chronic and relapsing disease) cauzata de un dechilibru al hormonilor care controleaza centrii foamei si ai satietatii. Vointa pacientului de a se opri din mancat este depasita de acest dezechilibru, astfel ca , in momentul in care pacientul reuseste sa scada in greutate, organismul va lucra impotriva lui, secretand un hormon care ii stimuleaza centrul foamei (ghrelina). Aparitia acestei boli depinde de existenta unor factori de risc obezogeni. 2. Factorii de risc obezogeni Numerosi factori participa la etiologia obezitatii, dintre acestia se pot mentiona factorii genetici, hormonali sau factori de mediu si psihosociali. Alti factori implicati sunt bolile endocrine si leziuni ale hipotalamusului, medicamentele, tulburarile de comportament alimentar, flora intestinala sau greutatea la nastere. 2.1 Factorii genetici Cercetarile au identificat mai multe gene implicate in aparitia... [continuare]
Ce este liposuctia Liposuctia este o procedura chirurgicala care implica o tehnica speciala de aspiratie pentru a indeparta grasimea din anumite zone ale corpului, cum ar fi abdomenul, coapsele, soldurile, fesele sau bratele. O varietate de noi denumiri au fost legate de liposuctie: liposculptura, liposculptura "tumescenta" si liposuctia superficiala. Procedura era la inceput destinata conturarii corpului sau remodelarii depozitelor de grasime si nu ca o forma de pierdere in greutate, asa cum este tendinta actuala. Compozitia grasimii depinde de un numar de factori: - dieta; - factori genetici; - factori hormonali; - exercitiul fizic. Toti acesti factori pot determina cantitatea si locul unde grasimea se depune pe corp. Distribuirea grasimii are un rol important in rezultatul final al conturului siluetei. Cresterea sau scaderea in greutate modifica dimensiunea adipocitelor nu numarul acestora care ramane constant. Liposuctia, in schimb, reduce numarul adipocitelor... [continuare]
Insuficienta pancreatica
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Insuficienta pancreatica apare atunci cand pancreasul nu secreta suficiente substante chimice si enzime digestive pentru a avea loc o digestie normala. Cand insuficienta pancreatica este severa, rezultatul poate fi malabsorbtia (absorbtia inadecvata a substantelor nutritive de catre intestine), fapt ce poate duce la deficiente de substante nutritive esentiale precum si la scaune moi care vor contine grasimi neabsorbite (steatoree). Insuficienta pancreatica si alte afectiuni Insuficienta pancreatica severa apare in fibroza chistica, pancreatita cronica, precum si cazul interventiilor chirurgicale ale tractului gastro-intestinal in care sunt eliminate portiuni ale stomacului sau pancreasului. La dezvoltarea insuficientei pancreatice pot contribui inclusiv anumite boli gastrointestinale cum ar fi ulcerul gastric, boala celiaca, boala Crohn si unele boli autoimune (lupusul eritematos sistemic). Formele usoare de insuficienta pancreatica sunt adesea dificil... [continuare]
Generalitati Dieta ABS este un program de slabit de 6 saptamani care se caracterizeaza pe combinarea exercitiilor fizice cu regimul alimentar. Aceasta dieta urmareste cresterea masei musculare prin antrenamentele de forta si aerobic si adoptarea unei diete echilibrate intre consumul de proteine, carbohidrati si grasimi. Dieta ABS a fost descoperita in 2004 de catre David Zinczenko, editor la Men’s Helth. Prima data dieta a aparut in revista Men’s Health dupa care Zinczenko a scris o carte pe care a intitulat-o “The Abs Diet: The Six-Week Plan to Flatten Your Stomach and Keep You Lean for Life” / “Dieta ABS: program alimentar de 6 saptamani pentru aplatizarea abdomenului”. Trebuie mentionat ca dieta ABS asigura necesarul zilnic de vitamine, minerale si fibre pentru o viata sanatoasa, in timp ce ajuta la dezvoltarea musculaturii si la arderea grasimilor din zonele nedorite. Program alimentar La baza acestei diete stau 6 principii: - servirea a 6... [continuare]
Generalitati Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi. Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”. Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina. Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la... [continuare]
Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista opinii contradictorii cu privire la beneficiile si efectele adverse ale dietelor pentru slabit. Acestea presupun consumul de alimente care au mai putine grasimi si mai putin zahar, dar si anumite substante chimice adaugate pentru a le imbunatati gustul. Au fost realizate diverse cercetari care au studiat acesti aditivi chimici controversati si s-au analizat efectele pozitive ale acestora pe termen lung. Dieteticienii recomanda, in cazul in care nu este prezenta o alta boala - cum este diabetul - sa se manance portii mici de alimente naturale pentru a se evita orice substanta chimica adaugata. Sorbitol Sorbitolul (E 420) este un substitut pentru zahar folosit pentru diminuarea cantitatii de zahar dintr-o dieta alimentara. Spre deosebire de zahar, care contine 4 calorii per gram, sorbitolul contine aproximativ 2.6 calorii per gram. Acesta este utilizat pentru prepararea bauturilor, inghetatei dietetice, siropurilor pentru tuse, bomboanelor... [continuare]
10 reguli de urmat pentru a gati sanatos
Autor: SfatulMedicului
Cand vine vorba de a gati sanatos, fiecare persoana ar trebui sa ia in calcul cateva reguli de baza. In general, specialistii considera ca trebuie majorat continutul de fibre si substante nutritive care au un rol important pentru organism, sa se includa grasimile bune in meniul zilnic, sa se reduca numarul de calorii prin diminuarea cantitatilor de zahar si produse rafinate si sa se controleze consumul de sare. Iata care ar fi cele 10 reguli de urmat pentru ca mancarea gatita sa fie cat mai sanatoasa: 1. Se va inlocui faina alba cu faina integrala. In cele mai multe dintre retetele de panificatie (briose, prajituri, biscuiti, paine etc.) daca se va substitui 1/4 de cana de faina alba cu 1/4 ceasca de faina integrala de grau se va aduce organismului un aport de 3.5 grame de fibre, diverse fitochimicale si se va dubla cantitatea de magneziu si seleniu. Fibrele sunt cele care imbunatatesc digestia si cresc senzatia de satietate. 2. In majoritatea produselor de patiserie, cantitatea... [continuare]
10 alimente hipercalorice ale primaverii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sosirea primaverii nu inseamna doar aparitia lalelelor si a narciselor, dar si o oportunitate pentru recuperarea siluetei in cazul acelora care toata iarna au evitat exercitiile fizice si au adoptat o dieta comoda, bogata in grasimi si carbohidrati. Primele raze de soare ne indeamna sa renuntam la pulovere si sa adoptam o tinuta mai lejera, astfel, consecintele acestei ierni devin dintr-o data vizibile. Chiar daca majoritatea asteptam primavara pentru a ne redobandi silueta, specialistii ne avertizeaza ca in aceasta perioada putem chiar sa crestem in greutate daca nu suntem atenti la alimentele consumate dar mai ales la cantitatea si calitatea acestora. Daca aerul curat si vremea frumoasa ne imbie sa iesim la iarba verde, sa organizam picnicuri sau sa ne ducem la diverse manifestari sportive, nu trebuie sa lasam ispitele culinare sa ne strice cheful de distractie si sa ne streseze intotdeuna greutatea, kilogramele si caloriile. Cu putina atentie si informare,... [continuare]
Cauzele necunoscute ale cresterii in greutate
Autor: SfatulMedicului
Introducere Daca o persoana se confrunta cu cresterea in greutate in ciuda unui regim alimentar sanatos, poate fi suspectata o problema de sanatate. In majoritatea situatiilor, cresterea in greutate sau imposibilitatea reducerii numarului de kilograme, sunt puse pe seama supraalimentatiei sau regimului alimentar bogat in zaharuri si grasimi, si nicidecum pe seama problemelor de sanatate sau a medicamentelor administrate. Intradevar, principalii factori ai cresterii in greutate sunt mesele imbelsugate si sedentarismul, insa, trebuie subliniat faptul ca exista si anumite afectiuni si medicamente utilizate pe scara larga care pot contribui cresterea numarului de kilograme si/sau ingreunarea/stoparea procesului de slabire. Hormonul masculin Probabil ca oricine ar putea crede ca 40 sau chiar mai multe kilograme in plus ar putea fi un semn ca ceva este in neregula. Cu toate acestea, mai mult de 10% dintre femeile aflate la premenopauza care sufera de sindromul ovarului... [continuare]
Cancerul ductului biliar extrahepatic
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cancerul ductului biliar extrahepatic este o boala rara in care celulele maligne (celulele canceroase) se formeaza in regiunea extrahepatica a ductului biliar. O retea de cai biliare leaga ficatul si vezicula biliara de intestinul subtire. Aceasta retea isi are originea in ficat unde mai multe ducte mici colecteaza bila, un lichid produs de ficat in scopul fragmentarii grasimilor pe parcursul digestiei. Aceste ducte mici se unesc si formeaza ductul hepatic drept respectiv stang, care parasesc ficatul. Cele doua ducte se unesc inafara ficatului pentru a forma ductul hepatic comun. Portiunea extrahepatica a ductului hepatic comun este numita calea biliara extrahepatica. Aceasta este insotita de un duct care porneste de la vezicula biliara (unde se stocheaza bila) impreuna cu care formeaza ductul biliar comun. Bila este eliminata de la nivelul veziculei biliare prin ductul biliar comun la nivelul intestinului subtire unde are loc digestia alimentelor.... [continuare]
Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]
Consumul de mezeluri si cancerul de vezica urinara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Mezelurile reprezinta un amestec de carne tocata, grasimi, sare si alte condimente, conservanti si uneori, alte ingrediente. Mezelurile sunt disponibile in forma proaspata, iar in acest caz trebuie gatite inainte de consum si in forma uscata sau afumata, deja pregatite pentru consum. Cancerul provocat de mezeluri Practic, in compozitia mezelurilor poate fi utilizat orice tip de carne, dar cel mai des sunt folosite amestecuri din mai multe tipuri de carne sau doar carne de porc. Gama diversificata a acestor produse include mezeluri cu gust picant, sarat si cu arome care variaza de la usturoi pana la nucsoara. Bucatarii creativi prepara mezeluri din amestecuri de legume si fructe de mare pentru cei care evita sa consume carne. Exista, de asemenea, modalitati de a reduce grasimea din produse, gatindu-le in bucataria proprie. Aditivii din carnati sau sunca cresc riscul aparitiei de [continuare]
Generalitati Celulita defineste afectarea tesutului conjunctiv hipodermic, rezultatul acumularii de grasimi in celulele grase (adipocite) sau - pe scurt, depozitele de grasime de sub piele. Prezenta celulitei duce la "imbatranirea" testului, intrucat acesta incepe sa retina apa si toxine daunatoare pentru organism (prin actiunea glucozei asupra fibrelor de colagen si elastina, tulburari ale sistemului limfatic si circulator). Celulita este, de asemenea, descrisa ca o inflamatie a testului celular subcutanat. Stadii Stadiile celulitei sunt: 1. Celulita flasca Aspectul de coaja de portocala este vizibil doar atunci cand pielea este presata intre degete. 2. Celulita compacta In acest stadiu se observa nereguli ale pielii la nivelul tegumentului, iar uneori, zona este inflamata. 3-4. Celulita fibroasa si celulita edematoasa Depozitele de grasimi sunt vizibile sub forma unor noduli hipodermici, pielea este deformata si neregulata. Pot sa apara dureri in zona afectata... [continuare]
Detoxifierea ficatului - necesitate sau capriciu?
Autor: SfatulMedicului
Majoritatea oamenilor fac excese alimentare si chiar de bauturi alcoolice, in timpul petrecerilor sau sarbatorilor, astfel incat, dupa ce acestea se sfarsesc, multi dintre ei isi doresc sa detina o bagheta magica pentru a anula efectele starii generale de rau. Intrucat unul din rolurile ficatului este sa inactiveze actiunea alcoolului si alimentelor bogate in grasimi, doar o potiune magica ar putea vindeca celulele hepatice afectate. Totusi, inainte ca vacanta sa devina o corvoada, din cauza restrictiilor dietetice sau a necesitatii utilizarii unor suplimente medicamentoase, trebuie luate in considerare mai multe aspecte. Cele mai multe toxine sau substante toxice ajung in fluxul sanguin ca urmare a consumului lor pe cale bucala sau atunci cand sunt inhalate. Altele patrund prin piele, in timp ce unele sunt eliberate de celulele moarte sau bacterii. Majoritatea acestor toxine sunt prelucrate de ficat, loc unde acestea sunt descompuse si eliminate din sistemul circulator inainte... [continuare]
Obezitatea: tratament fara reteta !
Autor: SfatulMedicului
Ce este obezitatea ? Obezitatea reprezinta o crestere exagerata a greutatii corporale, printr-o ingrasare anormala, ca urmare a acumularii de grasime in organe si tesuturi. Exista anumite perioade critice ale vietii cand cresterea in greutate duce la un numar crescut al celulelor grase (si nu la o dimensiune sporita a acestora): - intre varsta de 12 si 18 luni. - intre 12 si 16 ani. - maturitatea, cand o persoana dobandeste un exces de 60% din greutatea sa corporala ideala. - sarcina. Factorii care determina obezitatea: Ce anume determina cresterea in greutate a unei persoane, in timp ce o alta isi mentine aceeasi greutate? Cauzele variaza de la om la om si au fost identificati cativa factori care contribuie la existenta acestor diferente. 1. Varsta si metabolismul Ca regula generala, pe masura ce inaintam in varsta, ritmul metabolismului se incetineste si nu mai avem nevoie de asa de multe calorii pentru a ne mentine greutatea. Oamenii... [continuare]
Generalitati Parerea expertilor legata de cele mai noi tratamente impotriva celulitei Probabil nimic nu este mai atragator decat o pereche de gropite care va pun in evidenta zambetul. Insa nu este la fel de dragut atunci cand gropitele isi fac aparitia pe coapse, fese, burtica sau brate. Problema in acest caz este celulita, pielea incretita sub care depozitele de grasime pot aparea chiar si la cele mai slabe dintre noi. Dermatologii americani sustin ca acest aspect se datoreaza faptului ca afectiunea numita celulita nu este o disfunctie a tesutului adipos, ci este mai degraba o problema a pielii. Ea nu are nimic in comun cu greutatea sau cu numarul kilogramelor pierdute sau adaugate. Specialistii spun ca grasimea care cauzeaza celulita nu are nimic in comun cu grasimea care va face sa va cumparati haine cu cateva numere mai mari. Acest ultim tip de grasime este localizata mai profund fata de piele, aproape de oase si este folosita de organism ca sursa de combustibil... [continuare]
17 obiceiuri foarte nocive pentru inima
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Toti oamenii isi doresc sa aibe o inima sanatoasa. Vestea buna este ca schimbarea unor obiceiuri nocive, din stilul de viata al oricui poate imbunatati sanatatea inimii. Deprinderi nocive pentru sanatatea inimii Iata cateva dintre deprinderile care au consecinte negative asupra sanatatii inimii: - Vizionarea prelungita de programe TV - Statul ore intregi in fata televizorului creste riscul de atac de cord si accident vascular, chiar daca obiceiul nu este unul constant. Explicatia este ca lipsa de miscare ar putea mentine ridicate nivelul de zahar si grasimi din sange. Specialistii recomanda mersul pe jos, chiar si la locul de munca (in timp ce o persoana vorbeste la telefon, ar putea sa se plimbe, de exemplu). - Stresul si depresia netratate - Ostilitatea, stresul sau depresia netratate pot afecta sanatatea inimii. Este normal ca oricine sa simta, la un moment dat ca emotiile ii pot afecta inima. Interiorizarea emotiilor si a stresului pot avea consecinte... [continuare]
Cum puteti pierde in greutate cu ajutorul dietei cu un continut ridicat de proteine
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dietele cu un continut ridicat de proteine au devenit un mod popular de a pierde in greutate, intrucat cercetari in curs au sugerat ca proteinele pot fi capabile de a satisface foamea mai bine decat grasimile sau carbohidratii. Oamenii au nevoie de proteine, in diverse cantitati, in toate etapele vietii, pentru buna desfasurare a multiple functii ale corpului. Proteinele sunt utile pentru crestere, dezvoltare, stimularea imunitatii, lupta impotriva infectiilor si protectia organismului. Necesarul de proteine Specialistii recomanda ca proteinele sa reprezinte intre 10-35% din totalul caloriilor pentru adultii sanatosi. Totusi, este posibil ca o persoana sa consume prea multe proteine. Nu exista pericole asociate cu cantitatile prea mari de proteine - cu exceptia cazului in care suferiti de boli renale. Pentru a beneficia de scaderea in greutate cu ajutorul proteinelor, expertii recomanda sa sa consume aproximativ 120 de grame de proteine pe... [continuare]
Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Organismul feminin sufera modificari hormonale drastice in timpul sarcinii. Multe dintre acestea declanseaza simptome clasice cum ar fi poftele alimentare neobisnuite sau pentru mancaruri bogate in grasimi. La astfel de pofte poate fi dificil de rezistat si deseori femeile insarcinate consuma nu doar gustari sanatoase, cu un continut nutritiv adecvat. Este important pentru orice viitoare mama sa isi poata controla pofta pentru dulciuri, alimente prajite si grasimi pentru a reusi sa mentina o stare optima de sanatate, atat pentru ea cat si pentru fat. Nutrientii necesari in perioada sarcinii Pasul 1 - Asigurati-va ca beneficiati in fiecare zi de substantele nutritive necesare pentru dvs. si pentru copilul dvs. Luati multivitamine prenatale zi de zi pentru a preveni deficientele nutritionale care pot stimula pofta de mancare. Pasul 2 - Concentrati-va pe consumul de acid folic pentru a ajuta copilul sa se dezvolte in mod adecvat. Multe vitamine... [continuare]
Generalitati Uleiurile trebuie alese cu grija in functie de continutul de grasimi si de temperaturile la care incepe deteriorarea substantelor nutritive. Grasimile din uleiuri, necesare intr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, ajuta absorbtia vitaminelor A, D, E si K, iar acizii grasi asigura sanatatea parului si pielii, dar si a inimii si creierului. Ule [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter