Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Liftingul gatului

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati

Sus
Liftingul gatului

Corectarea ptozei submentoniere este, uneori, necesara pentru a contracara efectele imbatranirii. Desi, in mod clasic, liftingul regiunii cervicale este realizat alaturi de liftingul facial, pentru a conferi un aspect intinerit global al intregii unitati cervico-faciale, exista si chirurgi plasticieni care il abordeaza ca pe o interventie chirurgicala de sine statatoare.

Exista variatii de la individ la individ cand vorbim despre cantitatea de tesut adipos in exces, tegumentul in exces si elasticitatea sa si, nu in ultimul rand, variatia benzilor musculare ce alcatuiesc muschiul platisma.

De exemplu, un pacient mai tanar va prezenta tesut adipos in exces, pe de o parte, dar si elasticitate a tegumentului mai buna, precum si un tonus muscular bun al muschiului platisma. Astfel, pentru acesti pacienti, este suficient sa se realizeaze liposuctie de la nivel submentonier sau lipectomie pentru a obtine un rezultat satisfacator.

In cazul in care exista atat exces adipos, cat si tegumentar, precum si hipotonia muschiului platisma, este necesar sa se aplice atat liposuctia submentoniera sau lipectomie, cat si incizii retroauriculare cu disectia tesutului subcutanat si plastii la nivelul muschiului platisma.

Procedura

Procedurile specifice pot aborda hipotonia muschiului platisma, ce confera aspectul de benzi la nivel cervical, orientate vertical, grasimea in exces sau pielea in exces.

-hipotrofia muschiului platisma: chirurgia muschiului platysma (muschi al gatului) este procedura aplicata in cazul musculaturii hipotone sau atrofice a gatului. Aceasta implica incizii realizate sub barbie sau in spatele urechii pentru ca musculatura gatului sa poata fi manipulata si indepartata. Un nou tip de interventie chirurgicala, mai putin invaziva, implica incizii mici si folosirea unui endoscop (o camera mica atasata unui mic tub). in anumite cazuri, injectiile cu botox pot inlocui sau se pot asocia interventiei chirurgicale, avand rolul de a induce paralizia musculara.

- tesutul adipos in exces: liposuctia poate rezolva aceasta problema. Aceasta implica o incizie mica submentoniera (sub barbie) pentru a indeparta grasimea in exces cu ajutorul unui canule de aspiratie, de dimensiuni reduse. De asemenea, se poate practica si lipectomia, care presupune o incizie mai mare decat cea utilizata pentru liposuctie, urmand a fi exciza grasimea, insa cea restanta trebuie sa fie intr-un strat de minim 3-4 mm.

- tegumentul in exces: cervicoplastia implica incizii efectuate sub barbie si in spatele urechii. Acestea permit chirurgului indepartarea tegumentului in exces si sutura ulterioara a acestuia.

Recomandari postoperatorii

 • pozitie elevata a extremitatii cefalice
 • folosirea unei benzi compresive pentru zona barbiei sau a gatului, timp de 3 saptamani
 • repaus fizic timp de 2 saptamani de la orice tip de activitate ce implica efort (ridicari de greutati, activitate sexuala etc)
 • interzicerea fumatului, utilizarii de alcool, AINS, vitamina E, guma cu nicotina sau plasturi cu nicotina, timp de 3 saptamani
 • interzicerea condusului sau a zborurilor cu avionul, timp de 2 saptamani
 • este permis dusul in ziua 1 postoperator
 • interzicerea expunerii la soare timp de 2 luni postoperator
 • evitarea procedurilor stomatologice, timp de minim 6 saptamani, exceptie fiind urgentele

Efecte adverse frecvente: pot aparea tumefiere si echimoze care dureaza cateva zile. Poate aparea senzatie de tensiune sau furnicaturi sau arsura. De asemenea, poate aparea senzatie de amorteala. Acestea sunt normale in primele saptamani dupa interventia chirurgicala si nu ar trebui sa constituie un motiv de ingrijorare.

Complicatii: formare de hematoame (colectii de sange), seroame (colectii de lichid secretat de tesuturi), proeminenta bandeletelor platismei; deformitati in "gat de cobra", cicatrizari vicioase, aparitia de riduri sau laxitate tegumentara.


Rezultate: rezultatele acestei proceduri dureaza pana la 10 ani, ulterior urmand a se realiza corectii in caz de necesitate


Medici specialisti Chirurgie plastica

 • Dr. Ina Ruxandra Petrescu -
 • Asist. univ. dr. Simona Stoicescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
 • Asist. univ. dr. Octavian Badea - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
 • Dr. Florina Gusa - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
 • Dr. Catalin Stangu - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate