Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

glicemia postprandiala

Diabetul zaharat non-insulino-dependent (dz de tip ii) la copii

Diabetul zaharat non-insulino-dependent (dz de tip ii) la copii

Actualizat la data de: 08 Decembrie 2025

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati DZ de tip II (non-insulino-dependent) este o afectiune cronica care apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau cand modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. La majoritatea pacientilor cu DZ de tip II, rezistenta periferica la actiunea insulinei este mecanismul primar, in timp instalandu-se deficitul secretiei de insulina. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei de catre celule. Cand secretia de insulina este deficitara sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, glicemia atinge valori mari, iar tesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie. Hiperglicemia extrema este o urgenta medicala ducand la pierderea constientei, coma si, in final, la decesul pacientului. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut, in timp, apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor periferici si rinichilor. Mult timp DZ... [continuare]

Protectia cardiovasculara a pacientului cu diabet zaharat de tip 2

Protectia cardiovasculara a pacientului cu diabet zaharat de tip 2

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2024

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Despre diabet In Romania, ultimele evidente ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, din anul 2015, aratau aproximativ un million de pacienti cu diabet. Acest numar era in crestere cu aproape 9% fata de anul 2014. Se spune ca pentru fiecare pacient nou diagnosticat cu diabet mai este inca unul, care inca nu stie ca sufera de aceasta boala. De ce este nevoie de protectie cardiovasculara la pacientul cu diabet zaharat tip 2? Diabetul se asociaza frecvent cu complicatii atat microvasculare cat si macrovasculare, astfel ca este important ca pacientul sa traiasca o perioada de viata cat mai lunga fara acestea. Complicatiile microvasculare (adica afectarea vaselor mici) sunt reprezentate de afectarea la nivelul ochiului (retinopatie), la nivelul rinichilor (nefropatie si la nivelul nervilor periferici (neuropatie). Complicatiile macrovasculare (leziuni aparute la nivelul vaselor de calibru mai mare) sunt reprezentate de boala coronariana, boala arterelor cerebrale sau boala... [continuare]

Complicatiile diabetului netratat la timp

Complicatiile diabetului netratat la timp

Actualizat la data de: 24 Mai 2022

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Ce este diabetul zaharat Diabetul zaharat este un grup de tulburari metabolice caracterizat prin valori crescute, in mod patologic, ale concentratiei glucozei in sange dar si o intoleranta la glucoza datorata deficientei de insulina si/sau reducerii eficientei actiunii insulinei. Cum se manifesta In multe cazuri, diabetul nu este diagnosticat in faza precoce din cauza lipsei simptomelor. Nivelul glucozei in sange creste lent atfel ca manifestarile apar doar dupa un timp. Diabetul se manifesta de obicei printr-o hiperglicemie, datorata faptului ca glucoza intra in sange cu o viteza mai rapida decat cea cu care poate fi eliminata. Glicemia inainte de masa (preprandiala) si glicemia dupa masa (postprandiala) sunt reglate prin mecanisme care difera intr-o anumita masura. glicemia postprandiala depinde in mare parte de compozitia mesei, in timp ce glicemia preprandiala reflecta in principal rata de productie a glucozei de catre ficat. Semne si simptome Printre primele simptome... [continuare]

Substituentii zaharului si impactul asupra sanatatii

Substituentii zaharului si impactul asupra sanatatii

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce este zaharul? Zaharul este un carbohidrat precum fibrele sau amidonul, insa nu este esential dietei. Zaharul defineste mai multe tipuri de carbohidrati simpli, precum zaharul de masa (zaharoza), care reprezinta cel mai des intalnit indulcitor din deserturi. Este tot mai populara adoptarea unei diete fara zahar prin utilizarea unui substituent, ale carui efecte nu sunt la fel de nocive precum cele ale zaharului. Zaharoza este doar unul dintre zaharurile intalnite in alimente (fructe, legume, cereale) in mod natural, de asemenea, se mai pot intalni: glucoza, fructoza, maltoza, galactoza si lactoza. Surse de zahar Zaharul in sine nu este nociv, corpul uman avand nevoie de zahar pentru a produce energie, intrucat organismul proceseaza carbohidratii din alimente si il transforma in glucoza. Glucoza este absorbita in sange ulterior si este folosita drept sursa de energie. Daca se elimina complet zaharul si alte surse de carbohidrati din dieta, se priveaza organismul de... [continuare]

Efectele diabetului asupra organismului - bolile cardiovasculare

Efectele diabetului asupra organismului - bolile cardiovasculare

Actualizat la data de: 03 Octombrie 2024

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Bolile de inima si diabetul Bolile cardiovasculare sunt frecvent intalnite la bolnavii de diabet zaharat. Studiile demonstreaza ca 68% dintre persoanele de peste 65 de ani care au decedat ca urmare a bolilor de inima au suferit de diabet, iar 16% dintre cei care au incetat din viata din cauza accidentelor vasculare cerebrale manifestau si diabet. In general, riscul ca o persoana sa inceteze din viata ca rezultat al unui accident vascular cerebral sau boli cardiovasculare este de 2-4 ori mai ridicat la persoanele cu diabet zaharat. Desi toate persoanele cu diabet sunt predispuse la dezvoltarea bolilor de inima, conditia este mai frecvent intalnita la cei cu diabet de tip 2. Studiul Framingham a fost unul dintre primele care au dovedit ca oamenii diagnosticati cu diabet sunt mai vulnerabili la aparitia bolilor de inima decat cei care nu au diabet. Aceasta lucrare a analizat mai multe categorii de bolnavi, inclusiv cea cu diabet zaharat pentru a incerca sa... [continuare]

Sincopa

Sincopa

Actualizat la data de: 29 August 2022

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati Sincopa reprezinta pierderea temporara a cunostintei si imposibilitatea de a mentine rectitudinea. Pacientii isi pierd tonusul musucular si cad. Spre deosebire de pacientii cu convulsii, cei cu sincope isi recapata starea de alerta imediat dupa ce devin constienti. Termenul de sincopa exclude prin definitie notiunile de convulsie, coma, soc sau orice alta stare ce evolueaza cu alterarea constientei. Sincopa este mai frecventa decat se crede. Specialistii estimeaza ca peste jumatate din populatia va dezvolta un episod sincopal la un moment dat in viata. In Statele Unite, de exemplu, 6% din internarile de la camera de garda se datoreaza sincopelor. Desi exista numeroase cauze de aparitie a sincopelor, cel mai util pentru intelegerea lor este clasificarea acestora in cardiace si noncardiace. Sincopele cardiace asociaza cea mai mare mortalitate. In general, sincopele sunt benigne, insa exista si un procent de pacienti in cazul carora sincopa este un simptom al unei... [continuare]

Hipotensiunea arteriala

Hipotensiunea arteriala

Actualizat la data de: 30 Mai 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Hipotensiunea este termenul medical ce desemneaza o valoare scazuta a tensiunii arteriale (mai putin de 90/60). Tensiunea arteriala normala este situata de obicei in jurul valorii de 120/80 (sistolica/diastolica). La oamenii sanatosi, in special la atleti, hipotensiunea reprezinta un semn de buna functionare a sistemului cardiovascular (reprezentat de inima si sistemul vascular). Totusi, hipotensiunea poate fi expresia unei anumite afectiuni, in special la persoanele invarsta. In randul acestei populatii, hipotensiunea poate produce un flux sangvin inadecvat la inima, creier si alte organe vitale. Hipotensiunea cronica nu este niciodata grava. Problemele de sanatate apar atunci cand tensiunea scade brusc si creierul este privat de un flux sangvin adecvat. Acest fenomen poate duce la aparitia senzatiei de ameteala. Ea apare de obicei la ridicarea in picioare (ortostatism) din pozitie culcata sau sezanda. In asemenea cazuri, acest tip de hipotensiune este cunoscuta... [continuare]

Tulburarile gastrointestinale care apar in cazul diabetului zaharat

Tulburarile gastrointestinale care apar in cazul diabetului zaharat

Actualizat la data de: 21 August 2019

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Cele mai frecvente tulburari gastrointestinale Diabetul zaharat de tip 1 sau de tip 2 poate afecta functionarea tractului digestiv prin intermediul neuropatiei diabetice. Aproximativ 75% din persoanele cu diabet zaharat vor manifesta tulburari gastrointestinale dupa o perioada mai indelungata de evolutie a diabetului. Cele mai des intalnite manifestari sunt constipatia, durerea abdominala, greata, varsaturile, diareea si incontinenta fecala. Aceste afectiuni asociate diabetului scad in mod semnificativ calitatea vietii persoanelor cu diabet. Cauzele tulburarilor gastrointestinale Disfunctia sistemului digestiv poate sa apara ca o cauza directa a diabetului zaharat, dar mult mai des ca o complicatie asociata – neuropatia diabetica – cu rol in motilitatea tractului digestiv si in secretia sucurilor la acest nivel. Complicatiile vasculare ale diabetului pot juca un rol in patogeneza ischemiei intestinale, a colecistitei si a gastroenteropatiei. Disfunctii ale sistemului imun... [continuare]

Zaharul din fructe: bun sau rau?

Zaharul din fructe: bun sau rau?

Actualizat la data de: 10 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este fructoza Fructoza, numita si "zaharul din fructe", este un monozaharid (glucid sau carbohidrat simplu) care se gaseste in mod natural in fructe sau in miere. In dieta de tip occidental, cantitatea cea mai mare de fructoza nu provine din fructele proaspete, ci din zaharoza, numita si sucroza, sau zahar, care contine 50% fructoza si 50% glucoza, si din siropul de porumb bogat in fructoza (42-55% fructoza). Siropul de porumb bogat in fructoza a fost pentru prima data introdus in industria alimentara in anul 1972, in Statele Unite, si este metoda cea mai ieftina si cel mai frecvent utilizata pentru indulcirea bauturilor racoritoare. Sunt sucurile nocive? Consumul de bauturi racoritoare a crescut foarte mult in ultimele decenii (de la aproximativ 2 portii/saptamana in 1942 la aproximativ 2 porti/zi in anul 2000) si este asociat cu cresterea aportului caloric, cresterea greutatii corporale si reducerea aportului de nutrienti esentiali. Deoarece atat zaharul, cat si siropul de... [continuare]

Diabetul - boala care se agraveaza de sarbatori

Diabetul - boala care se agraveaza de sarbatori

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Perioada Sarbatorilor de Iarna aduce ispite tuturor, dar mai ales pacientilor cu diabet zaharat, care trebuie sa fie atenti in continuare la ceea ce mananca si mai ales cat mananca. Pentru a pastra un echilibru glicemic satisfacator, in ciuda ispitelor multiple ale bucatelor traditionale, este important sa incerci sa afli din ce sunt alcatuite alimentele pe care le vei consuma, iar felul acesta vei reusi sa previi cresterea glicemiei. Pacientii care sufera de diabet zaharat trebuie sa aiba o dieta normocalorica la normoponderali, hipocalorica la hiperponderali si hipercalorica la subponderali. Foarte important in regimul pacientului cu diabet zaharat este respectarea unei cantitati fixe de glucide, cantitate care este stabilita numai de catre medicul diabetolog si care poate sa varieze intre 120 si 200 de grame pe zi. De asemenea, aceasta restrictie la glucide va fi completata caloric de alte alimente pe care le va consuma pacientul intr-o zi. Ce are voie sa... [continuare]

Fitoterapia hiperglicemiilor

Fitoterapia hiperglicemiilor

Actualizat la data de: 07 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Frecventa tot mai mare a hiperglicemiilor de diferite etiologii a determinat reorientarea multor medici spre fitoterapie Ce sunt hiperglicemiile? Intrebare simpla cu raspuns cunoscut de orice pacient avizat. Concentratia normala a glucozei in sange este apreciata in limitele a 70 - 110 mg la 100 ml sange. Tot ce depaseste 110 mg % este considerat hiperglicemie, iar concentratiile sub 70 mg - hipoglicemie. Fitoterapia hiperglicemiilor Frecventa tot mai mare a hiperglicemiilor de diferite etiologii, reactiile adverse ale multor hipoglicemiante de sinteza, deloc de neglijat, au determinat reorientarea multor medici spre fitoterapie. Precizam ca cercetarile mondiale, desfasurate asupra unor produse vegetale utilizate ca hipoglicemiante in medicina traditionala (orientala - chineza, indiana, tibetana -, sud-americana etc), au condus la depistarea principiilor active si a mecanismelor de actiune a multora dintre produsele vegetale utilizate in acest scop.... [continuare]

Exista diferente intre masuratorile efectuate de glucometre si cele din laborator. Intreb deoarece dimineata valorile sunt apropiate, in schimb dupa mancare difera foarte mult daca iau sange din vena sau din deget. Care ar fi valorile postprandiale pt glicemia capilara la 1 si 2 ore. [continuare]

Deci.. H8 dim 402... Pranz 441.. dupa 2 ore de la pranz 63.. Inainte de cina 369.. inainte de culcare 135.. Noaptea 284.. urmatoarea zi, dim 413.. pranz 313.. inainte de cina 54.. dupa cina 124.. Ieri am avut urmatoarele glicemii. Dim 258.. pranz 74, dupa pranz 173, inainte de cina 164 si dupa 319.cam astea sunt glicemiile mele se intampla sa am chiar toata ziua glicemi mari.. exemplu: inainde de pranz 372.. dupa 65.. inainte de cina 548.. si dupa cina 294. Am 1.60 inaltime si 56 de kg.. Urinez destul de des, iar urina uneori are un miros foarte neplacut.. [continuare]

Buna! Va rog as dori un sfat unde sa merg, la ce medic? ce analize sa mai fac? am hemoglobina glicozilata 6.5 si glicemia la o ora dupa ce am mincat copios 170 (recoltata din deget la glucometru) fara sa stiu ca voi merge la un control medical la serviciu. La analize glicemia dimineata pe nemincate 105mg/dl, sunt la menopauza de 3 ani, am 50 de ani, 1.65m inaltime, si 80kg. va rog sa imi spuneti am diabet? mentionez ca in familie mama a avut diabet tip2, si sora mamei are diabet. Multumesc! [continuare]

Buna, Am 24 de ani recent impliniti, 82 kg si 1.8m. Am sa va spun povestea mea. Sunt diabetic de tip 1 insulino-dependent de 10 ani, incercand sa il tin sub control (hem. glicozilata 6.3%). Glicemia in general urca in jurul valorilor de 130-140 postprandial, si e in jur de 80-110 inainte de pranz. Mereu am incercat sa ofer o importanta mare controlului diabetului, pentru a reduce astfel pe termen lung aparitia complicatiilor sau a altor probleme la minim. Totusi, in pandemie am avut o viata cam sedentara, in care am mancat si prostii gen. shaorma, kebab etc. Am reusit performanta rea de a-mi ridica kg la 92. Totul a fost "bine" pana acum 3 luni, perioada cand eram putin cam sedentar din cauza pandemiei, si lucram mult (ca profesie sunt programator), intr-o seara pe la ora 23 am simtit ca aveam o tensiune in cap si ca m-am incalzit dintr-o data. Inima mea a inceput sa bata rapid si puternic, avand pulsul undeva la 130, si m-am alarmat deoarece niciodata nu am avut asa simptome,... [continuare]

starile de lesin se datoreaza stresului?mentionez ca am si o hepatita cromic a insa momentan transaminazele sint normale este normal ca dimineata sa ma trezesc mai obosita din cauza stresului ? dimineata dupa ce ma trezesc si dupa ce maninc si ma pregatesc de servici ma ia cu stare de rau si asa de multe ori intirzii credeti ca este pe fond nervos sau din cauza altor boli [continuare]

Bună ziua! Acum un an și jumătate am fost diagnosticat cu depresie și anxietate generalizată. De un an fac terapie și de 8 luni urmez tratament medicamentos. În trecut am avut probleme cu litiaza biliară și recent am descoperit că am un chist arahnoidian de fosa posterioară de 18/43 mm. Simt că medicamentele nu m-au ajutat și am încercat mai multe tipuri. Problema este următoarea: nu mă mai pot concentra, învăța și memora, fac totul mecanic. Fie că stau întins sau la birou, nu mă pot stăpâni fără să îmi mișc picioarele și am tendința de a le întinde pentru a ameliora starea respectivă. Am somnolență pe durata întregii zile, reușesc să dorm 8 ore, dar după masă oboseala se accentuează cel mai tare și pur și simplu nu pot sta treaz și trebuie să dorm 30 de minute – 1 oră. Simt o tensiune și o durere în tot corpul, încerc să fac sport (alergare), dar simt cum mi se înmoaie picioarele după ceva vreme. Neurologul mi-a spus că nu... [continuare]

Pagina 2 din 2 (47 rezultate)