factorii care influenteaza aportul alimentar
Ischemia arteriala periferica
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Anatomie si fiziologie Sistemul circulator este alcatuit din 2 mari tipuri de vase sangvine: artere si vene. Vasele sangvine sunt structuri tubulare cu rolul de a transporta sange oxigenat si bogat in nutrienti esentiali desfasurarii proceselor biologice (artere) si de a indeparta sangele dezoxigenat si metabolitii toxici rezultati in urma arderilor celulare de la tesuturi (venele). Deseurile sunt transportate la rinichi, ficat si plamani unde sufera diverse procese de metabolizare ce le fac mai usor de eliminat din organism. Sangele venos este apoi aprovizionat cu oxigen in plamani si trimis la inima, de unde este pompat in circulatia arteriala sistemica. Deci, arterele, cu exceptia arterei pulmonare si arterei ombilicale, transporta sange oxigenat, iar venele, cu exceptia venelor pulmonare, transporta sange lipsit de oxigen. Sistemul arterial este partea sistemului circulator care are cele mai mari presiuni - nivelul acestora depinde in functie de fazele de contractie ale... [continuare]
Notiuni generale despre glaucom
Dr. Horia T. Stanca
Medic Primar Oftalmolog, Doctor in Stiinte Medicale
Generalitati Glaucomul este o neuropatie optica cronica, adica o boala a nervului optic, si reprezinta de fapt un grup de afectiuni in care se asociaza in mod caracteristic trei elemente: presiune intraoculara crescuta peste limita de tolerabilitate individuala, afectare a nervului optic si deficit al campului vizual. Cuvantul “glaucom” provine din grecescul “glaukos = gri-albastrui”, aspect ce se referea probabil la un stadiu depasit al bolii asa cum o cunoastem astazi. In ce masura si de ce afectarea glaucomatoasa afecteaza vederea? Vederea presupune transformarea semnalelor luminoase la nivelul celulelor fotoreceptoare retiniene in semnale electrice, ce sunt apoi transmise prin intermediul celulelor nervoase retiniene la nervul optic, care le conduce la creier, unde sunt procesate informatiile vizuale. Celulele nervoase retiniene sunt organizate ierarhic in functie de complexitatea structurii, cele mai evoluate fiind celulele ganglionare, ale caror fibre numite... [continuare]
Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Regimul alimentar din cadrul unui stil de viata sanatos contine macronutrienti ( glucide sau carbohidrati, proteine si grasimi sau lipide) si micronutrienti (vitamine si minerale). Pentru o persoana care sufera de diabet zaharat se aplica aceleasi reguli ca cele din stilul de viata sanatos adica alimentatia acesteia e bine sa includa portii echilibrate de carbohidrati, proteine si grasimi. Spre deosebire de proteine si grasimi, carbohidratii determina cresterea nivelurilor de glucoza din sange. Din acest motiv, in cazul bolnavilor de diabet este important sa se cunoasca alimentele care contin glucide (si uneori, chiar sa se calculeze cantitatea acestora) si impactul lor atat asupra glicemiilor (prin folosirea glucometrelor sau a senzorilor de monitorizare continua) cat si asupra starii generale de sanatate (asupra greutatii, tensiunii arteriale, grasimilor din sange, etc). Carbohidratii recomandati Ghidurile privind aportul total de glucide dintr-o zi... [continuare]
Cum pastrezi valorile glicemiei normale pe timp de vara
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Diabetul zaharat este o afectiune cronica, progresiva, care odata aparut se mentine toata viata. Netratat corespunzator, diabetul duce la aparitia complicatiilor si reduce durata de viata a persoanei in cauza. Diabetul zaharat trebuie controlat in permanenta, fiindca exista riscul de hipoglicemie sau de hiperglicemie, dar si a altor complicatii grave. Mai mult, vara este anotimpul in care, datorita abundentei de fructe, pacientul poate controla mai greu valorile glicemice pentru ca nu reuseste sa consume contitatea de carbohidrati (glucide) recomandata de medicul curant diabetolog. Ce este glicemia Glicemia este concentratia glucozei din sange iar valorile normale ale glicemiei sunt situate intre 70 si 100 mg/dl, sange prelevat dupa un post alimentar de 10-12 ore. Ce este hiperglicemia Hiperglicemia - glicemia mare - este de fapt, cresterea glicemiei peste anumite valori. In cazul pacientului care nu este diagnosticat cu diabet, o glicemie recoltata dimineata cu... [continuare]
Carenta de acid folic poate duce la anemie
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Ce este acidul folic Acidul folic sau folatul este un nutrient esential care face parte din complexul de opt vitamine hidrosolubile B. E important de mentionat faptul ca acidul folic reprezinta o forma sintetica a vitaminei B9 si nu se regaseste in mod natural in alimente, ci sub forma de supliment alimentar. Folatul este forma naturala a vitaminei B9. Totodata, dupa ce a ajuns in organism, acidul folic este transformat in vitamina B9 pentru a putea fi asimilat. Acidul folic este necesar pentru buna functionare a organismului, fiind implicat in productia de material genetic (ADN) si in alte functii ale organismului. Acesta contribuie la producerea de energie, la metabolizarea carbohidratilor, regleaza functionarea sistemului nervos si transformarile proteinelor si lipidelor in organism. Cand apare carenta Carenta este frecvent intalnita si poate aparea datorita unui aport inadecvat, malabsorbtiei si utilizarii unor medicamente. Deficitul produce anemie... [continuare]
Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Ce este hipertensiunea Hipertensiunea apare dintr-o combinatie de factori de mediu si genetici si din interactiunile acestor factori. Studiile epidemiologice, meta-analize si studii controlate randomizate au demonstrat ca anumite tipare alimentare si elemente alimentare individuale joaca un rol decizional in dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Schimbarile in dieta pot scadea tensiunea arteriala, pot preveni dezvoltarea hipertensiunii si pot reduce riscul complicatiilor hipertensiunii arteriale. Strategiile dietetice pentru prevenirea hipertensiunii includ reducerea aportului de sodiu, limitarea consumului de alcool, cresterea aportului de potasiu si adoptarea unui model alimentar general, cum ar fi dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) sau o dieta mediteraneana. Pentru a reduce povara complicatiilor legate de tensiunea arteriala crescuta, sunt justificate eforturile care se concentreaza pe schimbari de mediu si comportamentale individuale care incurajeaza si... [continuare]
O problema mai veche – colesterolul
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Ce este colesterolul? Colesterolul, unul dintre parametrii frecvent dozati in cadrul analizelor de laborator, este o molecula de provenienta lipidica fara solubilitate in apa. In sange, acesta circula sub forma de agregate proteice de tipul HDL-C (High Density Lipoprotein) sau LDL (Low Density Lipoprotein). HDL ul are rolul de a transporta excesul de colesterol inapoi la ficat unde este procesat si eliminat din organism. La polul opus, molecula de LDL, provenita preponderent din sursa alimentara, ajunge la nivel tisular, in special la nivelul vaselor de sange, unde se poate depune constituind placile de aterom si cauzeaza obstructii ale arterelor, fapt care contribuie la aparitia bolilor cardiovasculare. Rolul colesterolului Aceasta molecula de natura lipidica, produsa in mare parte la nivelul ficatului in cantitate de 1-2 grame, este necesara organismului pentru functiile sale si are rol de precursor pentru anumiti hormoni cum ar fi hormonii stroizi din cadrul glandelor... [continuare]
Obezitatea la copii
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Ce este afectiunea Lumea trece printr-o tranzitie epidemiologica si nutritionala rapida, caracterizata prin deficiente nutritionale persistente, asa cum o evidentiaza prevalenta starii de crestere, a anemiei si a deficientelor de fier si zinc. Obezitatea a atins niveluri epidemice in tarile dezvoltate. Cele mai mari rate de prevalenta a obezitatii infantile au fost observate in tarile dezvoltate; cu toate acestea, prevalenta sa este in crestere si in tarile in curs de dezvoltare. Femeile sunt mai predispuse la obezitate in comparatie cu barbatii, din cauza diferentelor hormonale inerente. Obezitatea infantila Obezitatea infantila reprezinta o afectiune medicala grava care afecteaza copiii si adolescentii. Este deosebit de ingrijorator, deoarece kilogramele in plus ii indreapta adesea pe copii pe calea catre probleme de sanatate care erau considerate candva probleme ale adultilor - diabet, hipertensiune arteriala si colesterol ridicat. Obezitatea infantila poate duce, de... [continuare]
Hormonii si greutatea corporala
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Ce sunt hormonii? Hormonii sunt substante chimice produse de glandele endocrine si eliberate in sange pentru a transmite semnale catre diverse organe si tesuturi din corp. Ei regleaza numeroase procese fiziologice esentiale, cum ar fi metabolismul, cresterea, reproducerea si starea de spirit. Legatura dintre hormoni si greutatea corporala Hormonii influenteaza greutatea corporala prin reglarea metabolismului, a apetitului si a depozitarii grasimilor. Dezechilibrele hormonale, cum ar fi nivelurile ridicate de insulina sau cortizol, pot duce la acumularea de grasime, in timp ce fluctuatiile hormonale din tiroida, estrogen sau leptina pot afecta modul in care corpul stocheaza sau utilizeaza energia. Astfel, hormonii joaca un rol esential in mentinerea greutatii corporale. Tipuri de hormoni Iata cativa hormoni care au un impact asupra greutatii corporale: Insulina Este un hormon produs de pancreas care ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange. Nivelurile ridicate de... [continuare]
Generalitati Artrita reumatoida este cea mai frecventa boala reumatica de tip inflamator, ce afecteaza in principalarticulatiile, dar nu numai, ea fiind o boala sistemica. In aceasta afectiune se inflameaza membrana sinoviala ce delimiteaza articulatiile ,consecinta acestui proces cronic inflamator fiind distructiile oste-articulare care, netratate, in timp vor inainta ducand la aparitia deficitului functional (articulatia nu mai functioneaza normal). Manifestarile sistemice semnificative si variate care o insotesc si care ,in timp, vor duce la aparitia complicatiilor sunt responsabile de o reducere a sperantei de viata cu 5 pana la 10 ani. Boala afecteaza de obicei femeile cu varsta cuprinsa intre 50-75 de ani. Cauze Cauza bolii nu este cunoscuta in totalitate. La unii poate fi implicata o anomalie genetica (mostenita de la parinti) care creste probabilitatea de a dezvolta afectiunea. Aceasta mostenire genetica face posibil ca sistemul imunitar al bolnavului sa atace... [continuare]
Diverticuloza
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Diverticuloza sau boala diverticulara, este o boala relativ raspandita in populatie (aproximativ 10% din persoanele cu varsta peste 40 de ani suferind de diverticuloza si peste 50% dintre cei peste 70 de ani). Se caracterizeaza prin prezenta diverticulilor colonici, acestia aparand ca mici exvaginari ale mucoasei si submucoasei intestinului gros. Pot sa apara oriunde de-a lungul colonului; de obicei sunt multipli si tind sa fie bine reprezentati si dezvoltati in zonele de slabiciune ale peretelui muscular colonic, locul de predilectie fiind sigmoidul (partea colonului ce face legatura intre colonul descendent si rect). In general, acesti diverticuli au un diametru de 0,5 cm si chiar mai mare, in functie de marimea defectului parietal prin care se produc. Ce este diverticuloza Diverticuloza este o boala asimptomatica sau paucisimptomatica, peste 80% din persoanele cu diverticuloza fiind lipsite de orice tip de simptome si semne, diverticulii fiind prezenti,... [continuare]
Influenta consumului de alimente ultraprocesate asupra sanatatii tiroidiene
Autor: SfatulMedicului
Impactul alimentatiei asupra sanatatii In ultimele decenii, alimentatia populatiei s-a modificat profund, odata cu industrializarea masiva a productiei alimentare. Pe fondul unui ritm de viata alert, al comoditatii si al marketingului agresiv, consumul de alimente ultraprocesate a crescut considerabil, devenind o componenta semnificativa a dietei zilnice, in special in randul tinerilor si al populatiei urbane. Desi impactul negativ al acestor produse asupra obezitatii, diabetului si bolilor cardiovasculare este bine documentat, in ultimii ani s-a acordat tot mai multa atentie efectelor lor asupra sistemului endocrin, in special asupra glandei tiroide – un organ extrem de sensibil la dezechilibre nutritionale si factori toxici. Glanda tiroida joaca un rol esential in reglarea metabolismului, temperaturii corporale, functiei cardiovasculare si dezvoltarii sistemului nervos. Orice perturbare a functiei sale poate genera tulburari complexe, de la hipotiroidism si gusa,... [continuare]
Generalitati Dieta Shangri La este cunoscuta ca o dieta pentru slabit in care nu apare senzatia de foame. Aceasta dieta isi propune sa reduca pofta de mancare a persoanelor care o urmeaza, iar procesul eliminarii surplusului de kilograme sa decurga natural. Teoria care sta la baza acestui plan dietetic este ca, oamenii se ingrasa intrucat exista o conditionare puternica intre produsele alimentare si aromele acestora, respectiv apetitul ridicat. In cazul dietei nu se mai pune accent pe aroma sau mirosul alimentelor din meniurile zilnice, iar senzatia de foame va fi mai putin intensa si se poate pierde in greutate. Orice persoana care a urmat o dieta restrictiva stie ca senzatia de foame este principalul motiv pentru nereusita dietei. Alimente recomandate Functia dietei Shangri La este de a induce si a mentine pierderea in greutate printr-o abordare care presupune controlul poftei de mancare in favoarea eliminarii anumitor categorii specifice de produse alimentare sau a... [continuare]
10 sfaturi utile in prevenirea cancerului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cancerul este, poate, boala de care ne temem cu totii. Am auzit atatea lucruri negative despre ea, iar prognosticul este adesea destul de nefavorabil incat sa ne faca sa ne gandim foarte des: cum putem evita o astfel de afectiune, ce putem face sa o prevenim? Datorita interesului crescut in acest subiect, specialistii au considerat utila realizarea unei liste cu recomandari menite sa ne ajute sa evitam aparitia acestei afectiuni. Ea include atatea sfaturi dietetice, cat si referitoare la stilul de viata adoptat. Cele mai importante recomandari medicale 1. Pastrarea unei greutati corporale in limite normale pentru varsta si inaltimea fiecarei persoane, greutate ce trebuie calculata astfel incat sa nu se ajunga nici in extrema de subponderabilitate; 2. Practicarea unor exercitii fizice zilnice, timp de 30 de minute, de intensitate moderata, in incercarea de a evita un stil de viata sedentar; 3. Evitarea bauturilor dulci, ce contin mult zahar si limitarea aportului... [continuare]
Generalitati Proteinele sunt macronutrienti esentiali pentru o serie intreaga de procese fiziologice, avand un rol central in sinteza si mentinerea echilibrului musculaturii, enzimelor, hormonilor, oaselor, cartilajelor, parului si pielii. Tot proteinele contribuie la instalarea senzatiei de satietate si actioneaza ca un combustibil suplimentar pentru organism in productia de energie, alaturi de carbohidrati si grasimi. Prin urmare, acesti nutrienti sunt o parte importanta pentru orice nutritie echilibrata, daca aportul lor zilnic este unul bine dozat. Din ce sunt constituite proteinele Din punct de vedere biochimic, proteinele sunt molecule organice constituite din aminoacizi interconectati prin legaturi chimice, astfel incat sa creeze structuri tridimensionale care sunt foarte importante pentru functionarea organismului. Exista doua categorii principale de aminoacizi in corpul uman aminoacizii esentiali (pe care organismul nu ii poate produce si pe care ii preia din... [continuare]
9 modalitati naturale de a combate alergiile
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alergiile afecteaza milioane de oameni din intreaga lume, simptomele lor pot fi ameliorate temporar prin medicamentatie, insa numeroasele modalitati naturale de a le tine in frau constituie solutii pe termen lung pentru controlul reactiilor alergice. Un raport emis de Colegiul American de Alergie, Astm si Imunologie arata ca aproape o treime din pacientii care sufera de alergii considera ca medicamentatia nu functioneaza si are efecte secundare nedorite, precum ametelile si iritatiile nazale. Remedii naturale pentru alergii Primul pas catre combaterea naturala a simptomelor alergice este intelegerea mecanismului declansarii reactiilor alergice. Membranele mucoase de la nivelul bronhiilor si al pasajelor aeriene contin celule imunitare, numite mastocite, care sunt pline de histamine. Receptorii se afla pe suprafata acestor celule, iar cand un alergen (polen, praf, mucegai sau puf) ii stimuleaza, histaminele declanseaza o serie de reactii menite sa ajute... [continuare]
Turele de noapte si impactul lor negativ asupra metabolismului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Turele de noapte influenteaza major functionarea normala a metabolismului, potrivit celor mai noi descoperiri aduse in atentia publicului larg de catre cercetatori. De ani intregi, oamenii de stiinta au sesizat o asociere clara intre programul de lucru nocturn si riscul crescut de afectiuni cardiace, fracturi osoase, cancer, diabet si obezitate. Unul dintre efectele majore ale turelor de noapte asupra organismului pare sa fie incetinirea proceselor metabolice, pe fondul afectarii ritmului circadian biologic. Programul de noapte si incetinirea ratei metabolice Un studiu recent efectuat de profesorii Universitatii Florida de Sud a descoperit ca persoanele care fac tranzitia catre un program de lucru pe timpul noptii si unul de odihna in timpul zilei incep sa arda caloriile provenite din hrana la o rata mai scazuta. Cercetatorii au observat ca, odata ce au supus 14 voluntari unui experiment de simulare a muncii in ture de noapte, organismul acestora a inceput... [continuare]
Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? cum? si de ce? este bine sa mancam echilibrat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]
Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta echilibrata este cea care contine o cantitate suficienta de bioelemente, vitamine, fibre si trofine, pentru a asigura o buna functionare a organismului, pentru a-l face apt sa lupte impotriva stresului si a factorilor nocivi din mediu. Studii conduse de cercetatorii americani au concluzionat ca majoritatea adultilor nu au integrate in dieta substante nutritive esentiale, incepand cu calciu si terminand cu vitamine complexe. De astfel de substante organismul are nevoie pentru asigurarea energiei necesare desfasurarii proceselor vitale, pentru sintetizarea de substante proprii si repararea uzurii, iar o dieta echilibrata, continand substantele nutritive mentionate, in cantitati optime, este cea mai sigura cale de a evita aparitia dezechilibrelor, cu toate consecintele lor (afectarea cresterii, a capacitatii de munca si a starii de sanatate). Calciu - esential pentru mentinerea sanatoasa a oaselor, muschilor si nu numai... La nastere, scheletul fetal are... [continuare]
Rolul fosforului in organism Fosforul este un mineral de care organismul are nevoie pentru a realiza numeroase functii esentiale. Acesta este prezent in mod natural in alimente, dar prelucrarea produselor alimentare poate duce la adaugarea unor cantitati si mai mari de fosfor. Corpul uman foloseste fosforul pentru a mentine oasele puternice si sanatoase, dar si pentru a avea o dantura sanatoasa. De asemenea, fosforul ajuta organismul sa elimine deseurile si sa produca proteine speciale ce au rolul de a ajuta la repararea si dezvoltarea celulelor si tesuturilor. Cand este necesar aportul de fosfor? Printr-un aport adecvat de fosfor se contribuie la imbunatatirea unor functii organismului care implica: - sistemul nervos; - functia renala; - contractia musculara; - controlul functiei cardiace. Majoritatea oamenilor obtin suficient fosfor prin urmarea unei diete echilibrate. Cu toate acestea, persoanele cu anumite afectiuni de sanatate, precum cele renale sau diabetul, pot... [continuare]
Terapia mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Terapia Mayr este de fapt, un program complex de detoxifiere a organismului, adresat in principal persoanelor cu importante probleme de tranzit intestinal. Majoritatea adultilor se plang de faptul ca au un sistem digestiv suprasolicitat printr-o dieta inadecvata, dezechilibrata si prin obiceiuri alimentare nesanatoase. Acestea duc in timp la scaderea eficientei digestiei si procesului de absorbtie, cu instalarea ulterioara a unor carente vitaminice si nutritionale importante. Alimentele ce nu sunt procesate corespunzator in tubul digestiv vor fermenta si efectiv vor putrezi in tractul gastro-intestinal, dand nastere unor produsi metabolici toxici, ce sunt absorbiti in sange si distribuiti apoi in intregul organism. Acest proces de autointoxicare afecteaza functia numeroaselor organe cu rol vital, efectele nocive neintarziind sa apara si manifestandu-se in principal prin modificarea aspectului fizic si scaderea tonusului psihic si emotional. Terapia Mayr... [continuare]
Necesarul nutritional in functie de varsta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru a fi sanatosi, oamenii au nevoie de aminoacizi esentiali, glucide, acizi greasi esentiali si numai putin de 28 de vitamine si minerale. Totusi, nevoile nutritionale difera de la o etapa de viata la alta. In tipul dezvoltarii intrauterine, in copilarie si adolescenta, de exemplu, aportul de macronutrienti recomandati si majoritatea microelementelor sunt mai mari, comparativ cu cele de la varsta adulta. De asemenea, la persoanele in varsta unele dintre nevoile nutritive (de exemplu, vitamina D) cresc in timp ce altele, scad. Specialistii recomanda un aport alimentar dietetic de referinta care este specific pentru diferite etape ale vietii. Ar trebuie remarcat, totusi ca aceste recomandari nutritionale nu sunt concepute pentru persoanele care sufera de boli cronice sau care au un risc crescut de a dezvolta boli din cauza varstei, genetice sau ca urmare a unor factori de viata (de exemplu, fumatul, consumul de alcool, efortul fizic intens). Nevoiele... [continuare]
Potasiul joaca un rol important in sanatatea inimii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Potasiul, un nutrient esential pentru mentinerea volumului de fluid in organism si important pentru reglarea echilibrului dintre acizi si electroliti, joaca un rol crucial si in mentinerea sanatatii inimii. Raportul direct proportional dintre concentratia corporala de potasiu si sanatatea cardiovasculara a fost evidentiat de un studiu derulat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 2013, ce s-a concentrat pe efectele mineralului asupra corpului uman. Rolul potasiului in mentinerea sanatatii Rolul potasiului in organism se afla in stransa legatura cu relatia pe care acest mineral o are cu sodiul. In timp ce excesul de sodiu a fost intens discutat in cadrul demersurilor stiintifice despre consecintele abuzului de sare, carentele in potasiu raman inca insuficient discutate. Potasiul influenteaza in mod direct capacitatea muschilor de a se contracta, intrucat asigura transmiterea semnalelor emise de muschi catre terminatiile nervoase. Totodata, potasiul are un... [continuare]
Dieta potrivita pacientilor cu alergii de primavara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alergiile acestui sezon va strica buna dispozitie si va impiedica sa va bucurati de vremea frumoasa? Daca raspunsul este afirmativ, specialistii au o veste buna pentru dumneavoastra: cu o dieta potrivita, chiar si cele mai rebele simptome ale alergiilor pot fi ameliorate, iar starea generala va fi imbunatatita semnificativ. Daca va vine greu sa credeti, va putem da cateva exemple, pe cat de practice si la indemana oricui, pe atat de eficiente: supa poate reduce vascozitatea secretiilor nazale si poate decongestiona nasul, iaurtul imbogatit cu tulpini bacteriene de Lactobacillus acidophilus poate ameliora simptomele alergiilor induse de polen, iar fructele si legumele bogate in vitamina C influenteaza pozitiv intregul tablou simptomatic al alergiilor primaverii. Deoarece uneori toate recomandarile teoretice ale nutritionistilor pot fi dificil de transpus in practica, in continuare sunt prezentate meniuri speciale pentru pacientii care sufera de neplacutele... [continuare]
SALUT AM 35 ANI ,1,70 M SI 92 KG . AM INCRECAT SA TIN FOARTE MULTE DIETE SI DEGEABA ,ACUM INCERC RINA90 SI VREAU SA -MI SPUNA CINEVA DACA S-A SIMTIT BINE DUPA ACEASTA DIETA .ALTE DIETE STITI ? CARE SA DEA REZULTATE ? [continuare]
Buna ziua, pe sotia mea o doare foarte tare degetul mare de la piciorul stang.Durerea a inceput acum doua saptamani, o durere suportabila, dar de doua zile nu mai poate sa se incalte si nici sa doarma din cauza durerii.Daca atinge unghia o doare foarte tare.Nu s-a intepat in nimic.Poate fi vorba de unghie incarnata sau altceva? Degetul de la piciorul stang este cam rosu, dar nu este fierbinte,este mai mult rece(de fapt toate degetele ei sunt cam reci).Va rog sa ma ajutati. Am postat la Activitate comunitate doua poze cu degtul mare de la ambele picioare la ID - cgd. [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter