Coronavirus Update

Cum pastrezi valorile glicemiei normale pe timp de vara

Actualizat la data de: 12 Iunie 2018

Generalitati

Sus
Cum pastrezi valorile glicemiei normale pe timp de vara

Diabetul zaharat este o afectiune cronica, progresiva, care odata aparut se mentine toata viata. Netratat corespunzator, diabetul duce la aparitia complicatiilor si reduce durata de viata a persoanei in cauza.

Diabetul zaharat trebuie controlat in permanenta, fiindca exista riscul de hipoglicemie sau de hiperglicemie, dar si a altor complicatii grave. Mai mult, vara este un risc crescut pentru ambele complicatii, de aceea, pacientul cu diabet zaharat trebuie sa tina cont de anumite reguli care il pot scuti de probleme.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce este glicemia
  3. Ce este hiperglicemia
  4. Ce este hipoglicemia
  5. Caldura influenteaza glicemia
  6. Cum tii sub control glicemia vara
  7. Citeste pe aceeasi tema

Ce este glicemia

Sus

Glicemia este concentratia glucozei din sange, iar valorile normale ale glicemiei sunt situate intre 60 si 110 mg/dl, sange prelevat pe nemancate.

Ce este hiperglicemia

Sus

Hiperglicemia - glicemia mare - este de fapt, cresterea glicemiei peste 180 mg/dl. Principalele simptome sunt: sete puternica, senzatia de uscare a gurii, oboseala accentuata, urinare frecventa, infectii prelungite, somnolenta, greata si varsaturi.

Printre cauzele hiperglicemiei se regasesc: nerespectarea dietei recomandate de medicul diabetolog, neglijarea tratamentului, anumite infectii, viroze.

Ce este hipoglicemia

Sus

Hipoglicemia se caracterizeaza prin scaderea glicemiei sub 70 mg/dl. Simptomele principalele sunt: transpiratii reci, foame crescuta, dureri de cap, palpitatii, oboseala fara o cauza anume, nervozitate, tulburari de vorbire, convulsii.

Hipoglicemia poate sa apara daca pacientul a stat prea mult timp la soare, daca nu si-a facut injectia cu insulina dupa ce a mancat, daca a consumat prea multe glucide sau daca a facut un efort fizic intens.

Caldura influenteaza glicemia

Sus

Vara, cladura poate sa influenteze glicemia, mai ales daca nu esti bine hidratat sau ai facut un efort fizic intens. De exemplu, daca ai stat mult in soare, ai facut mult sport si nu te-ai hidratat, apare deshidratarea si implicit cresterea nivelului de glucoza din sange.

Cum tii sub control glicemia vara

Sus

• Bea cat mai multa apa. Iar atunci cand faci sport, vara si vrei sa nu te deshidratezi, incearca sa ai la tine cat mai mutle sticle cu apa sau bauturi speciale destinate celor care fac sport, bauturi care contin electroliti.

• Ajusteaza doza de insulina. Vorbeste cu medicul tau si vezi cum trebuie sa utilizezi dozele de insulina, vara cand vrei sa stai mai mult timp la soare, sau cand vrei sa faci sport.

• Nu sta la soare fara protectie, fiindca o arsura solara duce inevitabil la deshidratare si implicit la cresterea nivelului de glicemie. Daca totusi iti doresti sa te bronzezi, la mare sau la munte, foloseste creme cu un inalt factor de protectie.

• Vara, masoara-ti glicemia frecvent ca sa te asiguri ca totul este in regula.

• Nu sari peste cele 3 mese, dar nici peste gustari. Acestea sunt necesare deoarece pot preveni scaderea brusca a glicemiei.

• Pacientii insulinodependenti trebuie sa nu consume alimentele cu indice glicemic mare. Mai exact, alimentele sau bauturile care contin zaharuri rapide trebuie evitate, pentru ca au o mare capacitate de crestere a glicemiei. Acestea se pot consuma la desert, pentru ca atunci vor influenta cel mai putin glicemia, insa trebuie consumate in cantitati mici.

• Daca pleci in concediu ai grija sa depozitezi insulina si kitul cu glucagon intr-un loc racoros.


Medici specialisti Endocrinologie-Diabet

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter