Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

enzimele si organismul uman

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2018

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]

Simptomele deficientei de magneziu

Simptomele deficientei de magneziu

Actualizat la data de: 28 Septembrie 2021

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati O serie de elemente importante din organism, printre care si magneziul, sunt echilibrate in mod sistematic. Astfel, in cazul in care in celule se afla un nivel prea scazut de magneziu, organismul il inlocuieste din propriile sale rezerve, localizate in oase si ficat. Daca totusi, nivelul magneziului este prea scazut si acesta nu poate fi inlocuit, se vor manifesta simptomele deficientei de mangeziu. Lipsa grava de magneziu devine evidenta atunci cand organismul nu mai are capacitatea de a inlocui magneziul din propriile sale rezerve. Simptome Cele mai des intalnite simptome sunt constipatia, pierderea poftei de mancare, stare generala de rau, oboseala, crampe musculare, senzatie de intepaturi si ace in membre, tulburari de somn, dureri de cap, dificultati de concentrare si diverse modificari ale starii psihice. Simptomele neurologice determinate de valorile scazute ale magneziului sunt: - apatia, depresia, dificultati de concentrare, tulburari de memorie; -... [continuare]

Cauzele si complicatiile cirozei hepatice

Cauzele si complicatiile cirozei hepatice

Actualizat la data de: 29 Martie 2022

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Generalitati Ficatul, cel mai mare organ uman, este esential pentru mentinerea adecvata a functiilor organismului. El elimina sau neutralizeaza toxinele din sange, sintetizeaza anticorpi pentru a controla infectiile si elimina microorgansimele din circulatia sangvina. El sintetizeaza proteine care regleaza circulatia sangvina si produce bila, care ajuta la absorbtia lipidelor si a vitaminelor liposolubile. Nu putem supravietui fara un ficat functional. In ciroza hepatica, tesutul cicatriceal (nodulii, fibroza) iau locul tesutului sanatos, blocand circulatia sangvina prin organ, impiedicandu-l sa isi exercite functia normala. Ciroza este a 12-a cauza de moarte prin boala, ucigand aproximativ 26.000 de oameni anual. De asemenea, cheltuielile pacientilor cu ciroza ca si ale spitalelor care ii trateaza, sunt ridicate. Cauze Exista multe cauze de aparitie a cirozei hepatice, dar cea mai frecventa este alcoolismul cronic. Boala hepatica alcoolica - Pentru multi oameni, ciroza... [continuare]

Carbohidratii

Carbohidratii

Actualizat la data de: 11 Februarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Din punct de vedere stiintific, carbohidratii sunt compusi organici din carbon, hidrogen si oxigen care contin cel putin o zaharida. Carbohidratii sunt alimente pe care organismul le foloseste pentru a fabrica glucoza. Amilaza (o enzima din organism) va descompune, in organism, carbohidratii intr-un mod specific si ii va transforma in glucoza. Glucoza poate fi utilizata imediat de catre organism sau poate fi stocata in corp pentru o utilizare ulterioara. Toti carbohidratii elibereaza glucoza pe parcursul desfasurarii procesului digestiei. Glucoza este transportata in organism prin intermediul sangelui si ajunge in celule pentru a fi transformata in energie. Pancreasul Pancreasul secreta insulina, cea care controleaza absorbtia glucozei in celule. Daca este prezent un exces de glucoza, aceasta este convertita in glicogen care este stocat in ficat sau transformat in grasimea depusa in diverse parti ale corpului. Atunci cand organismul unei persoane are nevoie de... [continuare]

Sunt vitaminele si mineralele singurele benefice pentru energie si imunitate?

Sunt vitaminele si mineralele singurele benefice pentru energie si imunitate?

Actualizat la data de: 11 Martie 2021

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Cu fiecare anotimp organismul mobilizeaza resurse importante pentru a se adapta trecerii de la temperaturi ridicate la frig, la umezeala si precipitatii, la un alt program de alimentatie, precum si la un alt ritm al activitatilor. Pentru a ne mentine sanatatea in contextul unor solicitari diverse, specifice fiecarei perioade, trebuie sa acordam o atentie deosebita anumitor aspecte in functie de sezonul pe care il traversam. Atentie la energie si imunitate In perioadele cu temperaturi scazute, iarna si inceputul primaverii, apar probleme din cauza numeroaselor virusuri care pot sparge bariera de aparare a sistemului imunitar. Actiunea lor este favorizata de vanturile puternice, care usuca mucoasa nazala si favorizeaza patrunderea agentilor patogeni in organism. Trecerea frecventa de la temperaturile scazute de afara la cele mai ridicate din interior si viceversa, permit de asemenea instalarea mai usoara a virozelor si a racelilor. Rezultatul este o stare generala... [continuare]

Cauzele dezechilibrului florei intestinale

Cauzele dezechilibrului florei intestinale

Actualizat la data de: 10 Iulie 2025

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Microbiota intestinala este un termen ce a inlocuit flora intestinala si se refera la totalitatea microorganismelor ce traiesc la nivel intestinal. Daca acest microecosistem este perturbat pot aparea o serie de boli atat la nivel intestinal, cat si in alta parte a organismului. Microbiota intestinala umana este alcatuita din peste 1000 de specii de bacterii, iar fiecare dintre noi gazduieste peste 200 de bacterii cu o microbiota unica fiecarei persoane in ceea ce priveste combinatia de specii, fiind foarte asemanatoare la gemeni/gemene si mai putin asemanatoare la fratii si surorile care nu sunt gemeni/gemene, insa rolul este foarte asemanator de la o persoana la alta. In microbiota intestinala exista o mare biodiversitate, fiecare persoana are in colon peste 200 de specii care contribuie la mentinerea echilibrului intestinal si ne protejeaza prin procese de rezistenta si regenerare. Initial se credea ca flora intestinala este saprofita si traieste fara a face... [continuare]

Echinaceea - beneficii pentru sanatate

Echinaceea - beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 18 Iunie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Echinaceea este una dintre cele mai benefice plante pentru sanatate, fiind folosita de sute de ani ca remediu in medicina traditionala. Atat radacinile de echinaceea, cat si florile sunt pline de substante nutritive, precum enzime antiinflamatorii si antibacteriene, vitamine, proteine si minerale care mentin organismul sanatos. Echinaceea este bogata in vitaminele A, C si E, dar si in acizi grasi, polizaharide, glicozide antibacteriene si antivirale, radacinile plantei reprezentand un remediu excelent impotriva virozelor respiratorii sau a gripei. Nu trebuie sa ignoram faptul ca echinaceea aduce mult mai multe beneficii sanatatii noastre, fie ca este consumata in stare proaspata, utilizata la ceai sau administrata sub forma de supliment alimentar. Proprietatile plantei de echinaceea pentru sanatate 1. Fortifica sistemul imunitar-  Are puterea de a regla, stimula si fortifica sistemul imunitar. Efectele sale benefice asupra sanatatii sunt demonstrate de-a... [continuare]

Virusurile: cum actioneaza?

Virusurile: cum actioneaza?

Actualizat la data de: 14 Septembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Majoritatea oamenilor se confrunta cu raceala si gripa cu precadere in sezonul rece, cand vulnerabilitatea organismului creste. Simptomele precum: febra, congestia, tusea, durerea in gat sunt raspandite prin birouri, scoli, locuinte, indiferent de zona in care traim. Raceala si gripa sunt cauzate de virusuri. Acestea sunt responsabile de aparitia nenumaratelor boli, unele dintre ele chiar letale, printre care se afla: SIDA, febra hemoragica, hepatita infectioasa si herpes. Cum pot provoca virusurile atat de multe afectiuni ale sanatatii? De ce suntem vulnerabili la virusuri si cum se transmit acestea? Raspunsurile le gasiti in continuarea articolului. Ce este un virus In mod natural, in organism traiesc o serie de celule bacteriene. O celula este un organism de sine statator, care se hraneste, se dezvolta si se reproduce. Virusurile sunt particule minuscule, de la 7 pana la 500 de nanometri, de aproximativ o mie de ori mai mici decat bacteriile; iar la randul lor... [continuare]

Genetica

Genetica

Actualizat la data de: 24 Martie 2022

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Generalitati Genele sunt portiuni ale organismelor celulare, ce contin informatii biologice sau caracteristici ale parintilor transmise copiilor in timpul reproducerii. Ele controleaza cresterea si dezvoltarea celulelor. Genele contin ADN (acid dezoxiribonucleic), o substanta localizata in interiorul nucleului celular ce contine instructiuni pentru dezvoltarea celulei. Se mostenesc jumatate din informatiile genetice de la mama si cealalta jumatate de la tata. Genele, singure sau in combinatie, determina care trasaturi (trasaturi genetice) le mosteneste o persoana de la parinti, ca si grupa sanguina, culoarea parului, culoarea ochilor si alte caracteristici, inclusiv riscul de a dezvolta anumite boli. Diferite modificari la nivelul genelor (mutatii) sau cromozomilor, pot cauza anomalii ale diverselor procese sau functii ale organismului. Cromozomii Un om are 46 de cromozomi (23 de perechi), jumatate proveniti de la mama si jumatate proveniti de la tata. Una din cele 23 de... [continuare]

Buzele crapate - cauze si solutii

Buzele crapate - cauze si solutii

Actualizat la data de: 10 Ianuarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pielea este principala bariera de protectia a organismului fata de agresorii din mediul extern, iar buzele, datorita faptului ca au o structura atat de sensibila, pot fi foarte usor agresate de soarele prea puternic, de vant, frig, praf sau aerul uscat. Daca tinem seama de numarul crescut al factorilor cu potential daunator care pot actiona in orice moment asupra buzelor, este de mirare ca acestea nu sufera chiar mai mult si nu dezvolta patologii mai agresive. Incercam intotdeauna sa ne protejam de frig, de soare, incercam sa facem fata tuturor capriciilor vremii, insa in fata acestora lasam adesea buzele descoperite, fara o protectie adecvata. Buzele sunt de fapt membrane mucoase foarte subtiri, ce folosesc si ca organe de simt. Fac parte din tegument, insa au o structura foarte modificata, care le face atat de susceptibile diverselor atacuri ale factorilor din mediu. Pentru a ne face o parere in legatura cu sensibilitatea buzelor este de ajuns sa... [continuare]

Alcoolul etilic

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Etanolul, cel mai vechi drog utilizat, a fost consumat constant, inca de la inceputurile civilizatiei, fiind folosit, de-a lungul timpului, ca aliment, medicament sau in scopuri religioase si sociale. A fost considerat un dar al zeilor (credinta care a persistat de-a lungul secolelor). Desi era privit ca tamaduitor si tonic al organismului, abuzul era incriminat, iar cei care abuzau de alcool erau priviti ca niste pacatosi (victime ale propriei lor lipse de tarie). Primele bauturi alcoolice au fost cele de fermentatie naturala, vinul si berea; distilarea a aparut prima data in cursul secolelor VIII - IX, dar obtinerea whiskey-ului a devenit curenta la sfarsitul anilor 1500. Etimologic, cuvantul "alcool" provine de la verbul ebraic kakhal (a vopsi, a pudra), asociere de idei cu pulberea colorata folosita in acea vreme, avand proprietatea de a fi usor antrenabila in aer, "volatila"; in forma actuala, termenul este adus se pare de arabi, care au adaugat cuvantului cohl... [continuare]

Gonoreea sau infectia gonococica

Gonoreea sau infectia gonococica

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Neisseria gonorrhoeae este cauza gonoreei, o boala cu transmitere sexuala care afecteaza femeile, barbatii si copiii. In fiecare an sunt raportate aproximativ 1 milion de cazuri, in timp ce un numar cel putin identic nu sunt raportate. Consecintele medicale si sociale sunt semnificative. Poate cauza infertilitate la femei si este un factor de risc major pentru infectia HIV. In medie, un barbat va fi infectat la fiecare al 4-lea contact sexual cu o femeie infectata, in timp ce o femeie va fi infectata la fiecare al 2-lea contact sexual cu un barbat infectat. Mecanismul infectiei cu Neisseria gonorrhoeae este diferit la femei si barbati. O caracteristica remarcabila a acestui microorganism, descoperita de un grup de cercetatori microbiologi, este abilitatea extraordinara de a supravietui in unica lui gazda, organismul uman. Michael A. Apicella, M.D., profesor de microbiologie si seful grupului de cercetatori ai Neisseria gonorrhoeae, a descoperit faptul ca gonococul... [continuare]

Infectiile bacteriene

Infectiile bacteriene

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bacteriile sunt organisme vii care au o singura celula. Vazute la microscop, acestea arata ca niste bile, tije sau spirale. Corpul oricarei persoane contine milioane de bacterii, atat in interior, cat si in exterior. Bacteriile acopera pielea, traiesc in intestine sau la nivelul organelor genitale. De obicei, exista un echilibru al acestora. Unele ajuta la desfasurarea normala a proceselor organismului, in timp ce altele incearca sa pastreze un control a bacteriilor potential daunatoare. O infectie bacteriana poate aparea in situatia in care se instaleaza un dezechilibru al acestora. Desi exista mii de tipuri de bacterii, doar cateva dintre acestea provoaca boli la om. Factori de risc Cu toate ca fiecare fiinta umana este expusa la nenumarate bacterii, unii dintre noi sunt mai predispusi la infectii decat altii. In afara de sistemul imunitar slabit exista si alti factori de risc pentru infectiie bacteriene si boli. 1. Varsta - Indivizii cu varste situate la... [continuare]

Analize in evaluarea hepatica

Analize in evaluarea hepatica

Actualizat la data de: 31 August 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este un organ esential care ne ajuta in metabolizarea substantelor din forme mai complexe in forme adaptate necesitatii organismului, organ care este implicat in activarea medicamentelor sau a o serie intreaga de substante care ne pot afecta daca nu ar exista bariera hepatica. Aceasta bariera confera tocmai un alt rol esential al ficatului, si anume, ca intr-o exprimare mai rudimentara: este “statia noastra de epurare a deseurilor” preluand tot ce este nociv in organismul uman si transformand in compusi care sa poata sa fie eliminati prin scaun sau urina, fara a afecta restul organelor sau tesuturilor care le mai au de parcurs pana la eliminarea lor din organism. Evaluarea si analizarea bunei functionalitati a ficatului poate insemna o munca de finete, deoarece mici modificari in analizele hepatice pot ascunde afectiuni mai severe sau mai putin severe dar care in timp pot dauna serios ficatului si nu numai. Analizele hepatice se refera la un set de... [continuare]

Viermii si parazitii intestinali

Viermii si parazitii intestinali

Actualizat la data de: 03 Noiembrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Parazitii intestinali sunt specii vii care traiesc in interiorul unui organism viu (gazda), hranindu-se cu substantele nutritive ale acestuia. Acesti paraziti ajung in interiorul corpului pe calea aerului, apei sau prin mancare. Pentru a se multiplica, parazitii intestinali se hranesc atat cu substantele nutritive din alimentele consumate, cat si cu mucoasa zonei unde se stabilesc. Cu toate ca se pot stabili oriunde in corpul uman, intestinul constituie mediul ideal pentru dezvoltarea si multiplicarea parazitilor. Exista peste o mie de paraziti intestinali care traiesc in corpul uman - unii au dimensiuni foarte mici, microscopice, iar altii pot fi observati cu ochiul liber. Parazitii intestinali elibereaza toxine in sange, reducand rezistenta organismului in lupta cu afectiunile, astfel, acestia nu numai ca provoaca afectiuni dar agraveaza si afectiunile deja existente. La oameni exista 2 tipuri de paraziti intestinali: • helmintii - organisme... [continuare]

De ce avem nevoie de calciu?

De ce avem nevoie de calciu?

Actualizat la data de: 09 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Desi calciul este unul dintre cel mai frecvent intalnite minerale din organism, multi oameni au deficit de calciu. Acest lucru se intampla, intrucat multi oameni consuma doar jumatate din cat au nevoie (aproximativ 500-700 mg pe zi). In cazul unui aport prea scazut de calciu, organismul apeleaza la rezervele de calciu din oase, rezultand osteoporoza sau osteopenia. Ar trebui sa luati suplimente de calciu sau sa asimilati calciul din mancare? Suplimentele sunt recomandate, atat timp cat sunt de calitate. In acest sens, trebuie sa stiti cat de mult calciu elementar (calciul cel mai bine absorbit de organism) exista in supliment. Oricum, cel mai important este sa furnizati organismului aproximativ 1200 mg de calciu pe zi. De cat de mult calciu avem nevoie? - Copiii cu varsta intre 1-3 ani au nevoie de 500 mg pe zi sau aproximativ 450 ml de lapte - Copiii cu varsta intre 4-8 ani au nevoie de 800 mg pe zi sau aproximativ 700 ml de lapte - Adolescentii cu varsta... [continuare]

Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale
Helixomic
Genetica 0316300350
Sectorul 2, Str. Delea Veche, Nr. 24
Informatii surprinzatoare despre oua

Informatii surprinzatoare despre oua

Actualizat la data de: 17 Ianuarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati De la micul dejun la restul meselor, oul este un aliment important in bucatarie. Exista diverse moduri prin care ouale pot fi incluse in preparatele culinare. Probabil ca stiti ca oul este sanatos, desi multa vreme oamenii de stiinta l-au considerat unul dintre produsele alimentare care contribuie la cresterea colesterolului rau din organism. Cercetarile au demonstrat ca ouale contin mai putin colesterol decat se raportase initial, iar mineralele si vitaminele din compozitia lor ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. In plus, ouale ar trebui sa faca parte din dieta oricarei persoane, intrucat sunt unele dintre putinele surse alimentare naturale de vitamina D si sunt bogate in antioxidanti. Iata mai jos si alte informatii despre oua, pe care este posibil sa nu le cunoasteti. Detalii nutritionale despre oua - Oul este compus din aproximativ 12% coaja, 58% albus si 30% galbenus. Ouale contin toate proteinele esentiale, mineralele si vitaminele (vitamine din... [continuare]

Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua

Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua

Actualizat la data de: 09 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ouale sunt consumate mai ales la micul dejung, insa sunt utilizate si la prepararea mai multor rete culinare. Aceste produse alimentare au un continut bogat de vitamine, proteine dar si grasimi. Un singur ou contine peste 6 g proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului, insa, din nefericire, tot un singur ou contine aproximativ 212 mg colesterol. Deoarece cantitatea zilnica de colesterol din organism nu trebuie sa depaseasca 300 mg, majoritatea persoanelor renunta sa mai includa ouale in meniul zilnic. Cu toate acestea, specialistii ne sfatuiesc sa nu renuntam la oua, deoarece cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs la nivelul ficatului, iar colesterolul provenit din alimentele consumate nu are un impact major asupra vaselor sanguine, asa cum cred oamenii. Totodata, acestia sustin ca oamenii pot consuma un ou in fiecare zi, fara sa se inregistreze o crestere a colesterolului din sange. Deoarece... [continuare]

Terapia mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului

Terapia mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului

Actualizat la data de: 12 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Terapia Mayr este de fapt, un program complex de detoxifiere a organismului, adresat in principal persoanelor cu importante probleme de tranzit intestinal. Majoritatea adultilor se plang de faptul ca au un sistem digestiv suprasolicitat printr-o dieta inadecvata, dezechilibrata si prin obiceiuri alimentare nesanatoase. Acestea duc in timp la scaderea eficientei digestiei si procesului de absorbtie, cu instalarea ulterioara a unor carente vitaminice si nutritionale importante. Alimentele ce nu sunt procesate corespunzator in tubul digestiv vor fermenta si efectiv vor putrezi in tractul gastro-intestinal, dand nastere unor produsi metabolici toxici, ce sunt absorbiti in sange si distribuiti apoi in intregul organism. Acest proces de autointoxicare afecteaza functia numeroaselor organe cu rol vital, efectele nocive neintarziind sa apara si manifestandu-se in principal prin modificarea aspectului fizic si scaderea tonusului psihic si emotional. Terapia Mayr... [continuare]

Mineralele: functii si beneficii

Mineralele: functii si beneficii

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului pentru a functiona corespunzator si pentru a se mentine puternic. Un numar mare de persoane considera ca vitaminele si mineralele sunt unul si acelasi lucru; insa nu este asa. Mineralele, ca si vitaminele, sunt nutrienti importanti care se gasesc in produsele alimentare; principala diferenta consta in faptul ca vitaminele sunt substante organice (contin elementul carbon) si mineralele sunt substante anorganice. De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat format din fructe, legume si oleaginoase. Clasificare Fiecare mineral aduce anumite beneficii organismului, din aceasta cauza nu se va recurge la o clasificare dupa importanta mineralelor. Mineralele sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului, majoritatea fiind implicate in metabolizare, echilibrul apei din organism si sanatatea sistemului osos. Mineralele se impart in doua grupe:... [continuare]

Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa

Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii in dermatocosmetica ne ofera foarte multe sfaturi utile si ne pot fi alaturi ori de cate ori avem probleme cu tenul sau pielea, in general. Ne pot orienta cu multa exactitate spre necesitatile tenului nostru, dar si ale pielii corpului si ne pot ajuta sa obtinem acea piele catifelata pe care ne-o dorim. Totusi, chiar daca in prezent exista o gama foarte diversificata de produse care ne pot veni in ajutor, natura are, la randul sau, un rol foarte important. Toate vitaminele si mineralele de care are nevoie tenul nostru se gasesc in natura. Fructele proaspete si legumele ne pot ajuta chiar mai mult decat o fac produsele cosmetice. Fortificarea organismului cu vitamine este primul pas pentru un ten si o piele frumoasa. Restul ar trebui sa ne fie doar adjuvanti, sa ne ajute sa finisam ce obtinem pe cale naturala: o piele sanatoasa. O piele radianta, o piele frumoasa, nu se obtine doar cu crema potrivita, ci si cu o dieta care sa intareasca rezultatele.... [continuare]

Enterobius vermicularis (oxiurii)

Enterobius vermicularis (oxiurii)

Actualizat la data de: 14 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Enterobius vermicularis este un parazit rotund, care infecteaza adesea omul si care apartine, alaturi de recent descoperitul Enterobius gregorii, din clasa Nematodelor. Sunt paraziti ubicuitari care se caracterizeaza prin faptul ca se limiteaza (in conditii de imunocompetenta a sistemului imun) la a popula tubul digestiv al gazdei. Enterobius gregorii si Enterobius vermicularis sunt foarte asemanatori din punct de vedere al aspectului (E.gregorii este un pic mai mic), al modului de infectare a organismului gazda, simptomatologiei si tratamentului. Boala este denumita enterobioza. Enterobioza este o parazitoza aparuta prin infectarea organismului uman cu Enterobius vermicularis (sau cum mai sunt cunoscuti, oxiuri). Infectia este foarte larg raspandita pe Glob, afectand in principal copii din grupa de varsta 5-9 ani, dar nu numai. Se apreciaza ca peste 200 de milioane de oameni sunt infectati. Infectia se produce in grupuri (in general in familii), apare in toate... [continuare]

Intepaturile de tantari: reactii alergice

Intepaturile de tantari: reactii alergice

Actualizat la data de: 25 August 2020

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tantarii sunt specii de insecte zburatoare, de mici dimensiuni, ce apartin familiei Culicidae. In general, tantarii se hranesc cu nectarul din plante. Doar femelele depind de sangele uman (sau animal), de care au nevoie pentru a extrage proteinele necesare maturizarii si depunerii oualor; in timpul procesului de hranire, femela tantar inteapa pielea si injecteaza saliva. Saliva contine numeroase proteine, enzime digestive si anticoagulanti, care impiedica coagularea sangelui si favorizeaza trecerea acestuia in aparatul bucal al insectei, special creat pentru extragerea sangelui. In urma procesului, care dureaza doar cateva secunde, o parte din saliva ramane in piele, cauzand reactii ale sistemului imunitar, inclusiv reactii alergice: eritem (inrosirea pielii), senzatie de mancarime, tumefiere. Interesant este faptul ca prima intepatura de tantar nu declanseaza nicio reactie din partea organismului; odata cu urmatoarele intepaturi, apare raspunsul imunitar,... [continuare]

De ce nu dau rezultate curele de slabire?

De ce nu dau rezultate curele de slabire?

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Introducere D-na Viorica Pop, 41 ani, ne intreaba: Am incercat mai multe cure de slabire si nu am obtinut nici un rezultat. Nu inteleg de ce. Ce as putea sa fac ca sa slabesc? Multi dintre noi ne plangem ca am incercat diverse cure de slabire si am esuat. Intr-adevar, multe dintre dietele la moda pur si simplu nu dau rezultate ci doar slabesc organismul. Curele bazate pe calcularea caloriilor sau cele care urmaresc un anumit sistem de puncte au mari sanse sa dea gres. In plus, pe langa faptul ca sunt greu de suportat, aceste diete sunt si periculoase pentru organism. E foarte adevarat ca ele va ajuta sa slabiti cateva kilograme intr-un timp foarte scurt dar, pe termen lung, veti pune la loc kilogramele pierdute. Un exemplu de cura de slabire eronata este cea bazata pe un consum crescut de proteine si foarte scazut de carbohidrati deoarece, pentru a functiona si pentru a avea energie, orice fiinta umana are nevoie de carbohidratii comple [continuare]

Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic

Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Compozitia laptelui de vaca Specialistii nu incurajeaza si nici nu recomanda introducerea laptelui de vaca in dieta copiilor cu varsta sub 1 an (aflati inca in perioada de sugar). Motivele pentru care laptele integral de vaca nu este agreat se bazeaza pe continutul insuficient in vitamina E, D, C, fier si acizi grasi esentiali, ce caracterizeaza acest tip de lapte. De asemenea, laptele de vaca are un continut excesiv de ridicat in sodiu si potasiu si contine de 3 ori mai multe proteine decat laptele uman, ceea ce presupune o suprasolicitare a activitatii hepatice. Carbohidratii sunt in cantitate mica, acest lucru impunand suplimentarea cu zahar (zaharul prezinta efecte nedorite asupra metabolismului sugarului, stimuland activitatea adipocitelor, cu aparitia obezitatii). Imunoglobulinele se gasesc si ele in cantitate mica si sunt distruse prin actiunea enzimelor proteolitice in procesul de digestie. Sugarii a caror alimentatie se bazeaza pe acest tip de lapte... [continuare]

Boli oportuniste in hiv: limfomul non - hodgkin

Boli oportuniste in hiv: limfomul non - hodgkin

Actualizat la data de: 18 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Organismul pacientilor cu infectie HIV, mai ales cand infectia a atins stadiul SIDA, este foarte slabit, atat datorita bolii in sine, care prin caracterul cronic consuma rezervele energetice si nutritive, cat si datorita tratamentului. Pe acest teren pot sa apara o serie de afectiuni, numite oportuniste. Acestea pot fi relativ bine suportate de o persoana anterior sanatoasa, insa pe un fond de infectie HIV, ele pot face adevarate ravagii. Bolile cu caracter oportunist pot fi infectii (atat bacteriene si fungice, cat mai ales parazitare), si cancere. Una din aceste afectiuni oportuniste este si limfomul non - Hodgkin, a carui frecventa de aparitie este relativ crescuta in randul pacientilor HIV, dar ramane in limite reduse in populatia generala. Limfomul non - Hodgkin Datorita frecventei atat de crescute in HIV, limfomul non - Hodgkin este denumit de specialisti, in acest context, limfomul asociat HIV. Virusul imunodeficientei umane dobandite este un agent patogen... [continuare]

Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara

Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Proteinele sunt moleculele de baza ale materiei vii, care contribuie la dezvoltarea normala a organismului (muschi, par, piele, organe interne). Unele proteine se afla in sange, alaturi de hormoni, enzime si globule rosii. Proteinele sunt alcatuite din lanturi de aminoacizi. Acestia fac diferenta intre un pui si o bucata de branza sau o unghie de un fir de par. In organism, exista 22 de aminoacizi, dintre care 8 nu pot fi sintetizati de organism, motiv pentru care trebuie asimilitati din dieta - aminoacizi esentiali. Prin combinatia aminoacizilor rezulta o varietate infinita de proteine. Clasificare dupa functia proteinelor Intrucat proteinele sunt responsabile de multe functii ale celulelor vii, se poate realiza o clasificare in functie de acest criteriu. 1. Enzimele Sunt proteine care catalizeaza reactiile chimice si biochimice ale celulelor vii. Acestea sunt unele din cele mai importante si sunt responsabile pentru toate reactiile metabolice din... [continuare]

Tabloul paraclinic in bolile hepatice autoimune

Tabloul paraclinic in bolile hepatice autoimune

Actualizat la data de: 03 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bolile hepatice autoimune sunt patologii cronice reprezentate in principal de hepatita autoimuna si de ciroza biliara primara. Acestea sunt boli capabile sa denatureze arhitectura normala si functionala a ficatului, perturbandu-i astfel functiile. Importanta ficatului in economia organsimului este covarsitoare si vitala. Printre functiile indeplinite se numara sinteza proteica (inclusiv factori cu rol cheia in coagulare, in mentinerea parametrilor fiziologici ai circulatiei sangvine, in apararea antiinfectioasa a organsmului), detoxifierea si epurarea substantelor nocive, metabolizarea majoritatii medicamentelor, precum si rol esential in digestie. Ficatul este unul din cele mai mari si active organe ale corpului uman, caracterizat printr-un flux sangvin crescut, corespunzator necesitatilor metabolice si functionale crescute, iar in prezent, medicina moderna nu a reusit sa puna la punct un aparat care sa poata suplini artificial functiile ficatului. Ficatul este... [continuare]

Pagina 3 din 10 (293 rezultate)