Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

dieta pentru glicemie

Din ce cauze apar variatii ale glicemiei

Din ce cauze apar variatii ale glicemiei

Actualizat la data de: 11 Iulie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere Glicemia, adica nivelul de zahar din sange, are valori normale cuprinse intre 70 si 99 mg/dL daca nu ai mancat timp de opt ore si mai putin de 140 mg/dL la doua ore dupa ce ai luat masa. Daca sunt mai mari sau mai mici, acest lucru poate fi pus pe seama mai multor factori, de la alimentatie si pana la anumite boli. Cei care sufera de diabet reactioneaza diferit la mancarurile si bauturile pe care le consuma, de aceea este bine sa tina cont de masuratorile glicemiei si sa evite produsele care duc la cresterea glicemiei. Cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar Iata care sunt cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar. Cafeaua - Nivelul de zahar din sange poate sa creasca dupa ce bei o cafea, chiar si una neagra, care nu are calorii, din cauza cofeinei. Acelasi lucru este valabil si in cazul ceaiului negru, a celui verde si a bauturilor energizante. Mancarea chinezeasca -In... [continuare]

Plan de actiune pentru diabetul zaharat

Plan de actiune pentru diabetul zaharat

Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul zaharat este definit ca o tulburare metabolica de etiologie multipla. Afectiunea este caracterizata de hiperglicemie cronica insotita de tulburari ale metabolismului glucidic, al proteinelor si grasimilor care rezulta in urma disfunctiei secretiei de insulina, a actiunii insulinei sau a ambelor situatii. Diagnosticul clinic al diabetului zaharat este stabilit de cele mai multe ori cu ajutorul simptomelor, cum ar fi poliuria, polidipsia sau pierderea inexplicabila in greutate si este confirmat de valorile anormale ale glicemiei. Un plan de actiune pentru diabetul zaharat ar trebui sa aiba la baza cresterea gradului de constientizare a noilor orientari, informatii si rezultate pertinente ale cercetarilor legate de prevenirea si controlul diabetului, dar si a complicatiilor asociate. Acest plan va include strategii de ingrijire, prevenire si detectare precoce a diabetului zaharat. Auto-gestionarea diabetului zaharat cu ajutorul educatiei, accesului facil la... [continuare]

Dieta cu 3 mere pe zi

Dieta cu 3 mere pe zi

Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Persoanele care urmeaza dieta cu trei mere pe zi vor slabi destul de repede daca vor asocia regimul alimentar cu un program de exercitii fizice regulate. Dieta cu trei mere pe zi presupune consumul unui mar inainte de fiecare din cele trei mese principale ale zilei. Dieta ajuta la eliminarea surplusului de greutate, dar si la curatarea organismului, micsorarea valorilor colesterolului si cresterea nivelului de energie. Modul de actiune al dietei cu trei mere pe zi Dieta cu trei mere pe zi recomanda sa se manance cate un mar inaintea celor trei mese principale ale zilei. Mesele pot contine carbohidrati, proteine slabe, fructe, legume si cantitati mici de grasimi esentiale. Persoanele care urmeaza dieta trebuie sa consume patru sau cinci mese mici in fiecare zi (gustari), dintre care cel putin una sa contina proteine slabe care vor ajuta la reducerea poftei de mancare. Planul alimentar este similar cu cel al [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de castraveti

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de castraveti

Actualizat la data de: 28 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Castravetele este una dintre cele mai indragite legume si nici nu este de mirare, de vreme ce are proprietati nutritive importante pentru organism si o multime de beneficii pentru sanatate. Sarac in calorii, dar plin de vitamine si minerale, castravetele este un aliment excelent in orice anotimp si unul dintre putinele alimente care nu au contraindicatii. Pentru a profita din plin de beneficiile catravetilor, este recomandat sa ii consumati atat in stare proaspata, in salate sau la aperitive, cat si murati ori sub forma de suc. Calitatile nutritive ale castravetilor Inainte de a fi consumati, castravetii care nu provin dintr-o cultura cunoscuta trebuie spalati timp de 1 minut sub jet de apa calduta, pentru a se elimina eventualele substante chimice cu care au fost stropiti in perioada de crestere. In general, este recomandat sa consumati castravetii cu tot cu coaja, deoarece in stratul exterior al legumei sunt concentratii importante de vitamine, minerale si... [continuare]

Beneficiile consumului de anghinare pentru sanatate

Beneficiile consumului de anghinare pentru sanatate

Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Planta numita anghinare este una dintre cele mai populare culturi comestibile din regiunea mediteraneana, cunoscuta inca din timpuri stravechi pentru beneficiile sale pentru sanatate si proprietatile medicinale importante. Din punct de vedere botanic, anghinarea apartine familiei Asteraceae si genului Cynara. Numele stiintific al anghinarei este Cyanara scolymys si este cultivata in special pentru solzii carnosi ai inflorescentei sale, dar si pentru receptaculii florali care sunt comestibili. Anghinarea este folosita in gastronomie (bulbul florii) si in medicina naturista (radacinile si frunzele de anghinare). Consumata in stare proaspata, poate sa trateze diareea cronica, diabetul, hemoroizii, varsaturile si migrenele. Beneficiile anghinarelor pentru sanatate Consumul anghinarelor atrage dupa sine o serie intreaga de beneficii pentru sanatate, in special daca planta este gatita la aburi si isi conserva astfel toti nutrientii. Pentru a beneficia de... [continuare]

Beneficiile surprinzatoare ale rosiilor pentru sanatate

Beneficiile surprinzatoare ale rosiilor pentru sanatate

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Rosiile sunt originare din America de Sud si sunt cultivate pe continentul european de sute de ani, pentru gustul lor dulce, dar si pentru numeroasele beneficii pe care le aduc sanatatii. Aceste legume consumate atat in stare cruda, cat si prin preparare termica, pot fi de culoare rosie, galbena sau mov, toate soiurile furnizand nutrienti esentiali pentru organism. Interesul lumii medicale pentru efectele pozitive ale consumului de rosii se datoreaza in special continutului de licopen, un antioxidant care ajuta organismul sa combata actiunea distructiva a radicalilor liberi, care ataca celulele sanatoase si produc in cele din urma diverse forme de cancer. Rosiile mai sunt extrem de benefice in timpul verii, intrucat protejeaza pielea de agresiunile razelor ultraviolete. Proprietatile nutritive ale rosiilor O portie de rosie coapta si proaspata de aproximativ 150 de grame constituie o excelenta sursa de vitamina A, C, K, acid folic si potasiu. Aceste legume... [continuare]

10 alimente foarte sanatoase de care aveti nevoie in dieta zilnica

10 alimente foarte sanatoase de care aveti nevoie in dieta zilnica

Actualizat la data de: 12 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta zilnica propice mentinerii unei stari de sanatate perfecte contine cu preponderenta alimente sanatoase, care furnizeaza o cantitate cat mai mica de grasimi rele si zaharuri, in schimbul unui aport bogat de nutrienti esentiali, precum vitaminele, mineralele si fibrele. Un regim alimentar corect ajuta atat la mentinerea greutatii corporale in limite optime si la prevenirea diverselor boli cronice, cat si la controlul unor afectiuni frecvente, precum diabetul de tip II. Consumul de alimente cu proprietati nutritionale superioare ajuta la stabilizarea nivelului de glicemie, la reducerea colesterolului rau in corp si la intarirea sistemului imunitar. Alimente recomandate pentru mentinerea starii de sanatate 1. Produsele de panificatie din cereale integrale Painea, pastele si cerealele pot fi elemente benefice intr-o dieta echilibrata, cata vreme sunt preparate din faina integrala. Germenii si taratele continuti de cerealele integrale, nerafinate, au cantitati... [continuare]

Dieta de slabit in care aveti voie sa mancati alimente care ingrasa

Dieta de slabit in care aveti voie sa mancati alimente care ingrasa

Actualizat la data de: 26 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta propice pierderii in greutate este considerata de multi echivalenta cu un regim alimentar restrictiv, in care sunt permise doar alimente fade, cu un continut foarte mic de calorii. In realitate, o cura de slabire echilibrata permite si consumul limitat de alimente care ingrasa, dar in cantitati mici si la orele potrivite. Practic, orice aliment hipercaloric poate sa fie o parte ajutatoare intr-un plan nutritional de eliminare a kilogramelor in plus, din mai multe motive. Savurat in portii limitate nu mai constituie o bomba calorica, induce starea de satietate persistenta si ofera un confort psihic al lipsei de restrictii. Alimente hipercalorice care pot ajuta la slabit Cu toate ca suna paradoxal, exista o serie intreaga de alimente cu o reputatie proasta in raport cu silueta, care au fost reintroduse de nutritionisti in planurile alimentare recomandate pacientilor cu exces de greutate corporala. Aceste alimente, chiar daca furnizeaza grasimi si un... [continuare]

Top 10 alimente alcaline, pentru o sanatate de fier

Top 10 alimente alcaline, pentru o sanatate de fier

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta oamenilor este constituita in cea mai mare parte din alimente alcaline si alimente acide. Primele dintre acestea sunt considerate benefice starii de sanatate, intrucat neutralizeaza elementele nocive pentru organism si protejeaza impotriva aparitiei bolilor grave, precum cancerul. Alimentele alcaline regleaza pH-ul organismului, contribuie la pierderea in greutate si la prevenirea multor afectiuni specifice vietii moderne (artrita, diabetul etc.). Ce indica pH-ul organismului In linii mari, pH-ul masoara cat de alcalin sau acid este organismul nostru. Astfel, un pH egal cu 0 arata ca organismul este complet acid, pe cand un pH de 14 indica faptul ca este in totalitate alcalin. Un pH de 7 este considerat a fi neutru. Un corp sanatos nu este 100% alcalin sau 100% acid. De pilda, stomacul are in mod ideal un pH de 1,35 - 3,5, intrucat trebuie sa fie mai acid, pentru o digestie corespunzatoare. Pe de alta parte, sangele trebuie sa fie mai degraba alcalin,... [continuare]

11 alimente pentru mentinerea sanatatii ochilor

11 alimente pentru mentinerea sanatatii ochilor

Actualizat la data de: 20 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta joaca un rol important in mentinerea sanatatii vederii, iar oamenii de stiinta au descoperit ca aceleasi alimente benefice pentru sistemul cardiovascular ajuta si la pastrarea acuratetei organelor de vaz. Simtul vederii depinde de sanatatea micilor vase capilare care furnizeaza retinei si celorlalte componente ale ochilor nutrientii si oxigenul de care au nevoie. Ca parte a unei alimentatii sanatoase, o serie intreaga de substante nutritive sunt in mod special importante pentru mentinerea sanatatii ochilor. Nutrienti de baza pentru sanatatea vederii Studiile de specialitate au descoperit ca vitamina C, vitamina E, beta carotenul si zincul participa activ la prevenirea degenerarii maculare, o afectiune vizuala specifica inaintarii in varsta. Alti doi nutrienti, luteina si zeaxantina, au fost asociati in cadrul demersurilor stiintifice cu un risc scazut de degenerare maculara si cataracta. Un studiu efectuat de Universitatea Tufts pe un esantion de 1.800 de... [continuare]

Planul de 7 zile pentru combaterea starii de oboseala

Planul de 7 zile pentru combaterea starii de oboseala

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Combaterea starii de oboseala a devenit o prioritate in secolul vitezei, cand extenuarea afecteaza cea mai mare parte a populatiei. De vina pentru rezervele tot mai sarace de energie sunt, in principal, dieta dezechilibrata, somnul de proasta calitate, lipsa exercitiului fizic si stresul. Toti acesti factori care tin de stilul de viata pot fi tinuti sub control, cu ajutorul unui plan de 7 zile pentru combaterea starii de oboseala, recomandat de celebrul medic american Dr. Oz. Planul impotriva oboselii elaborat de Dr. Oz Schimbarile majore in bine pentru sanatate se fac prin pasi mici, crede medicul Mehmet Oz, celebru pentru emisiunile sale dedicate persoanelor preocupate de bunastarea lor fizica si mentala. In vederea combaterii oboselii, Dr. Oz aplica aceeasi tactica a pasilor marunti si recomanda un plan de 7 zile pentru recapatarea vigorii fizice si psihice, care poate fi urmat de oricine si asumat, treptat, ca un mod de viata demn de urmat. Ziua 1... [continuare]

Dieta mediteraneana ajuta la imbunatatirea memoriei

Dieta mediteraneana ajuta la imbunatatirea memoriei

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta mediteraneana este considerata a fi cel mai sanatos regim alimentar, gratie numeroaselor beneficii pe care le aduce organismului. Printre acestea se numara si imbunatatirea memoriei, spun cercetatorii Universitatii din Alabama, SUA si profesorii Universitatii din Atena, Grecia. Alimentele incluse in dieta mediteraneana furnizeaza cantitati importante de grasimi esentiale omega-3, asociate cu o memorie mai buna si un randament superior al functiilor cognitive. Descoperirea oamenilor de stiinta este foarte importanta, de vreme ce un factor pe care omul il poate controla - dieta - poate preveni sau amana bolile cerebrale degenerative, precum dementa. Prevenirea tulburarilor de memorie prin dieta In trecut, numeroase studii de specialitate au demonstrat ca urmarea unei diete mediteraneene - bogata in ulei de masline, fructe oleaginoase, fructe, legume si leguminoase, dar saraca in lactate, carne rosie, bauturi acidulate, carne procesata si dulciuri - contribuie... [continuare]

5 nutrienti importanti care v-ar putea lipsi din dieta

5 nutrienti importanti care v-ar putea lipsi din dieta

Actualizat la data de: 01 Septembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta echilibrata este compusa preponderent din alimente care furnizeaza nutrienti importanti organismului, cu rol in mentinerea functiilor vitale si in prevenirea imbolnavirilor. Potrivit Centrului de Control si Prevenire a Bolilor din SUA, deficientele nutritionale conduc in cele din urma la un risc considerabil crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cancerului, afectiunilor osoase etc. Carentele in nutrienti pot fi prevenite prin evitarea produselor procesate industrial, pline de zaharuri si cereale rafinate, care contin un numar mare de calorii si au o valoare nutritiva scazuta. Nutrienti de baza pentru o alimentatie sanatoasa Macronutrientii, precum grasimile, proteinele si carbohidratii, nu sunt la fel de importanti precum micronutrientii in cadrul unui regim alimentar sanatos. Acestia din urma sunt vitaminele si mineralele care vin deseori intr-un aport insuficient in dieta epocii hranei nesanatoase. Astfel, daca urmati un regim alimentar... [continuare]

Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2

Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2

Actualizat la data de: 17 Martie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele bogate in fibre ajuta la mentinerea sub control a diabetului de tip 2, cea mai raspandita forma a acestei boli cronice la nivel global. Dieta este un factor esential in cadrul tratamentului, de aceea medicii ofera indicatii specifice despre ceea ce ar trebui sa consume in fiecare zi diabeticii. Intrucat fibrele din unele alimente pot chiar sa creasca glicemia intr-o anumita masura, este important sa consumati produsele de acest tip impreuna cu alte surse alimentare de proteine, astfel incat sa stabilizati nivelul zaharului in sange. Alimente recomandate pentru diabetul de tip 2 O dieta sanatoasa pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 asigura mentinerea greutatii corporale in limite normale si prevenirea cresterii nivelului de glicemie. In linii mari, diabeticii ar trebui sa respecte un regim alimentar sarac in grasimi, sare si zahar, dar bogat in fibre provenite in mare parte din legume si fructe. Doza zilnica recomandata de fibre... [continuare]

Pericolele la care va expun dietele prea bogate in proteine

Pericolele la care va expun dietele prea bogate in proteine

Actualizat la data de: 20 Martie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati De decenii intregi, expertii in medicina au dezbatut aprins beneficiile si pericolele dietelor prea bogate in proteine, asa cum este faimoasa dieta Atkins. Dupa efectuarea de numeroase teste clinice de evaluare acestor tipuri de regimuri alimentare, cercetatorii, medicii nutritionisti si consultantii in nutritie confirma ipotezele celor care critica de ani buni principiile dietelor bazate pe proteine, care ar creste riscul dezvoltarii mai multor probleme de sanatate. Dezavantajele dietelor bazate pe proteine Dietele bazate pe proteine si-au castigat popularitatea prin faptul ca exclud carbohidratii proveniti din paine, paste, cartofi sau orez, macronutrientii care se transforma in grasimi in urma procesului digestiv. Tot dietele hiperproteice promit mentinerea senzatiei de satietate pe o perioada mai lunga de timp si stabilizarea nivelului de glicemie in sange. Pe de alta parte, pot avea si numeroase consecinte negative pentru starea de sanatate. Un alt motiv... [continuare]

Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica

Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica

Actualizat la data de: 23 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele bogate in amidon sunt principala sursa de carbohidrati dintr-o dieta echilibrata, care asigura necesarul zilnic de nutrienti. Organismul utilizeaza amidonul pentru a furniza glucoza celulelor, insa sursa acestui carbohidrat complex este si ea importanta, intrucat trebuie sa detina si o valoare nutritionala crescuta, pentru a fi cu adevarat benefica. De pilda, dulciurile si alimentele din faina procesata contin si ele amidon, insa nu au alti nutrienti esentiali de oferit. Alegeti cu atentie produsele bogate in amidon, printr-o buna cunoastere a proprietatilor acestora. Amidonul si rolul sau in alimentatie Amidonul este constituit din lanturi lungi si complexe de zaharuri simple, de aceea este inclus in categoria carbohidratilor complecsi, despre care se credea in trecut ca nu cresc semnificativ nivelul glicemiei in sange. Recent, cercetatorii au descoperit ca unele alimente bogate in amidon pot creste indicele glicemic chiar mai mult decat unele... [continuare]

7 mituri explicate despre dieta vegana

7 mituri explicate despre dieta vegana

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta vegana, care promoveaza beneficiile unei alimentatii bazate exclusiv pe hrana de origine vegetala, a dat nastere multor mituri de cand a devenit extrem de populara la nivel mondial. Aceste regimuri alimentare se bazeaza exclusiv pe consumul de plante, germeni si seminte, interzicand complet inclusiv laptele, branza si ouale permise in alte diete vegetariene. Reprezentantii Asociatiei Americane de Dietetica din SUA sustin ca o dieta vegana bine planificata este foarte sanatoasa, adecvata din punct de vedere nutritional si benefica pentru sanatate in general. Insa exista multe idei preconcepute despre acest tip de diete, pe care specialistii le explica detaliat pentru publicul larg. Informatii utile despre dieta vegana Printre beneficiile oferite de o dieta vegana se numara reducerea nivelului de colesterol si glicemie, mentinerea unui indice de masa corporala optim si prevenirea bolilor cardiovasculare si a cancerului. Oponentii acestei diete ii... [continuare]

Dieta in controlul fibrilatiei atriale

Dieta in controlul fibrilatiei atriale

Actualizat la data de: 03 Octombrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta este o componenta foarte importanta in prevenirea si tratarea fibrilatiei atriale. In ultimii ani, oamenii de stiinta au descoperit numeroase asocieri intre alegerile alimentare ale pacientilor diagnosticati cu aceasta aritmie frecvent intalnira in practica clinica si tulburarile de ritm cardiac. Numerosi factori de risc aflati in stransa legatura cu fibrilatia atriala, precum tensiunea arteriala crescuta si bolile coronariene, sunt influentati de regimul alimentar. Prin urmare, dieta poate imbunatati calitatea vietii persoanelor cu aceasta afectiune, daca este controlata eficient. Reguli de nutritie in fibrilatia atriala Cand cercetatorii au analizat mai multe studii referitoare la relatia dintre alimentatie si fibrilatia atriala, au descoperit numeroase dovezi care atesta faptul ca alegerile alimentare pot reduce considerabil riscul instalarii acestei afectiuni si pot ameliora simptomele acesteia. Fibrilatia atriala apare atunci cand sangele nu mai... [continuare]

Cum va influenteaza dieta starea de spirit

Cum va influenteaza dieta starea de spirit

Actualizat la data de: 13 August 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta bogata in zahar si grasimi poate avea efecte nocive asupra starii de spirit si a sanatatii mentale in general. Ultimii ani au marcat descoperirea de legaturi certe intre dieta, dispozitie, mancatul pe fond emotional si echilibrul psihic. Legatura dintre emotii si comportamentul alimentar nu este un mit. Cele doua se influenteaza reciproc, de aceea o dieta echilibrata este esentiala pentru prevenirea tulburarilor de ordin psihic. Efectele alimentatiei asupra psihicului Oamenii de stiinta au scos in evidenta un numar impresionant de posibile efecte ale alimentatiei asupra psihicului in ultimul deceniu, demonstrate in cadrul cercetarilor desfasurate la nivel mondial. Astfel, relatia direct proportionala dintre psihic si alegerile alimentare ale unei persoane nu mai este o simpla presupunere, ci o certitudine. Dieta nesanatoasa si depresia Urmarea unei diete nesanatoase pe termen lung (bogata in alimente cu continut ridicat de zahar si in produse... [continuare]

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 21 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bananele verzi sunt mai putin apreciate pentru gustul lor decat bananele bine coapte, insa sunt mai eficiente in cresterea ratei metabolice si in arderea grasimilor. Informatiile lor nutritionale releva un complex de vitamine, minerale si fibre cu beneficii unice pentru organism. Comparativ cu bananele coapte, cele vezi contin o cantitate mai mica de zahar. Pot fi consumate in stare cruda, preparate termic sau sub forma de faina, ca alternativa alimentara pentru persoanele care sufera de intoleranta la gluten. Informatii nutritionale Informatiile nutritionale pentru 100 grame de banane verzi in stare proaspata sunt urmatoarele Calorii 89 kcal; Apa 75 grame; Proteine 1 gram; Grasimi totale 0,3 grame; Carbohidrati 23 grame; Fibre alimentare 3 grame; Zaharuri 12 grame; Calciu 5 miligrame; Fier 0,3 miligrame; Magneziu 27 miligrame; Fosfor 22 miligrame; Potasiu 350 miligrame; Sodiu 1 miligram; Zinc 0,2... [continuare]

Sfaturi alimentare de sarbatori pentru diabetici

Sfaturi alimentare de sarbatori pentru diabetici

Actualizat la data de: 16 Decembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sarbatorile inseamna, pentru diabetici, numeroase tentatii culinare dificil de gestionat. Dulciurile abunda in meniul meselor festive, la fel si preparatele cu grasimi nesanatoase si carbohidrati simpli. In aceste conditii, controlul glicemiei devine cu atat mai dificil. Urmatoarele sfaturi alimentare pentru persoanele care sufera de diabet ajuta la preintampinarea complicatiilor care ar putea surveni de pe urma unor abuzuri in dieta in perioada sarbatorilor. Reguli de nutritie pentru diabetici Diagnosticul de diabet nu este o sentinta la petrecerea sarbatorilor de iarna intr-o continua privare de preparate gustoase, traditionale. Diabeticii isi pot satisface pe deplin poftele alimentare, cata vreme isi planifica atent mesele si isi asculta cu atentie semnalele transmise de organism. Dulciurile sunt considerate cel mai mare dusman al diabetului, insa controlul acestei boli cronice implica adoptarea de masuri mult mai complexe decat simpla evitare a zaharului.... [continuare]

Alimentatia sanatoasa, posibil tratament pentru diabetul de tip ii

Alimentatia sanatoasa, posibil tratament pentru diabetul de tip ii

Actualizat la data de: 07 Ianuarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta echilibrata si un program regulat de miscare sunt doua componente de baza controlul diabetului de tip II, insa cercetatorii au descoperit ca alimentatia sanatoasa poate sa constituie, in anumite cazuri, un tratament propriu-zis pentru aceasta boala cronica. Restrictiile calorice regleaza nivelul glicemiei in sange, deoarece afecteaza productia de glucoza la nivelul ficatului, sustin specialistii. Prin urmare, diabeticii au nevoie de o planificare atenta a dietei, prin reducerea numarului de calorii consumate in fiecare zi. Alimentatia corecta in diabet Alimentatia sanatoasa constituie o cale principala de prevenire, control si tratare a unui numar foarte mare de afectiuni, de la bolile cardiace, pana la diversele forme de cancer. Cele mai noi cercetari in domeniu arata ca o dieta echilibrata poate fi in sine un tratament pentru diabetul de tip II, in special atunci cand este asociata cu un program regulat de miscare. Un studiu restrans, derulat in... [continuare]

Cele mai bune fructe de mare si pesti pentru diabetici

Cele mai bune fructe de mare si pesti pentru diabetici

Actualizat la data de: 19 Mai 2016

Autor: SfatulMedicului

Persoanele care sufera de diabet trebuie sa duca o viata sanatoasa, ceea ce inseamna ca trebuie sa faca multa miscare, dar sa fie foarte atente si la ceea ce mananca, astfel incat sa nu fie afectat nivelul glicemiei. Pestele si fructele de mare sunt alimente indicate, pentru ca sunt o sursa importanta de grasimi sanatoase, proteine si vitamine si minerale. Persoanele care sufera de diabet de tip 2 trebuie sa stie cum sa prepare mancarurile din peste si care sortimente sunt cele mai sanatoase. Somon, pentru Omega 3 Cu un continut ridicat de acizi grasi Omega 3, somonul este intoteauna o alegere buna. Ajuta la mentinerea sanatatii inimii, a creierului si a pielii. Pestele poate fi pregatit la cuptor sau la gratar, condimentat cu ierburi aromatice si putina zeama de lamaie. O portie de somon pe saptamana este de ajuns. Codul, o alta alegere sanatoasa Un alt inamic al diabetului este si codul, pe care il poti face la gratar. La prepararea lui, nu folosi condimente foarte sarate... [continuare]

Dieta nutrisystem

Dieta nutrisystem

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta Nutrisystem presupune consumul controlat de alimente, gustari si mese cu putine calorii. Sistemul implica livrarea alimentelor la domiciliu, eliminand astfel efortul implicat de prepararea meselor sanatoase. O zi tipica de dieta include trei mese si doua gustari. Glucidele din dieta au un indice glicemic general scazut. Dieta Nutrisystem ofera optiuni dietetice atat pentru barbati, femei, vegetarieni, cat si pentru diabetici. Alimentele pot fi selectate dintr-un meniu specific care ii poate ghida pe cei care doresc sa urmeze dieta sau pot fi alese si alte alimente, in functie de dorintele culinare individuale. In general, dieta este sanatoasa. Mesele sunt sarace in sodiu, grasimi saturate si trans si includ, atat cereale integrale, cat si o mare varietate de alimente. Dieta Nutrisystem poate avea o durata tipica de 28 de zile si are un program de tranzitie cu ajutorul caruia oamenii se pot adapta la noul mod de a manca. Cei care urmeaza dieta Nutrisystem pot... [continuare]

Buna ziua,va rog daca se poate sa imi recomande si mie cineva un tratament si dieta in col esterol mare,mai exact acum doua saptamani am facut un set de analize printre care si colesterolul care a iesit 307,glicemia 128,dar la trigliceride sunt in parametri normali,va rog daca ma poate ajuta careva cu un sfat,o recomandare,Va multmesc anticipat. O zi buna va doresc. [continuare]

Buna ziua, Pacient de 70 ani diagnosticat cu diabet, dieta, pe pastile siofor. La analize a fost gasit cu valori peste 300. A fost internat si are in prezent valori de peste 300, cea mai mica a fost intr-o zi de 200, in rest, face insulina rapida si acum ii face lenta si are in continuare chiar si380. Care ar putea fi cauza, explicatia, ce e de facut? [continuare]

Comunitate medicala

Glicemie crescuta

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diabetul zaharat

Buna ziua, Mama mea,in varsta de 67 ani,cu probleme de hipertensiune arteriala ,aflata sub monitorizarea medicului cardiolog,cu tratament pentru inima,a facut de curand analizele si i-a crescut glicemia de la 110 anul trecut la 139 acum.Inrebarea mea este ce se poate administra in acest caz si ce dieta sa tina.Va multumesc si multa sanatate,. Cu respect, Ramona [continuare]

Comunitate medicala

Glicemie ridicata

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diabetul zaharat

O persoana inregistrata cu diabet zaharat de 7 ani, in ultimele 2 zile glicemia este osclilanta intre valorile de 350-550. Este pe insulina. Cum sa procedez pentru a scadea nivelul glicemiei pana ajungem la un consult la medic, in caz ca se va simti rau? [continuare]

buna ziua, am facut si eu niste analize de sange si mi-s iesit glicemia de 112.asta fiind pe nemancate dimineata.doar ca este o perioada mai dificila in care nu am prea dormit,foarte mult stress,oboseala si alimentatia poate a fost un pic mai haotica.cam ce ar fi de facut?este nevoie de o dieta ceva? va multumesc mult anticipat [continuare]

am o bunica de 85 de ani,cu diabet de 10 ani,in ultimele 5 zile a inceut sa aiba glicemia diferita,seara 261,iar dimineata ajunge la 40,e foarte agitata si obosita .medicul la care am fost a zis ca dca scade asa mult pot sa ii dau putin zahar si isi revine.ce pot sa fac ,ca imi e frica de variatiile astea asa de diferite? [continuare]

Pagina 3 din 25 (722 rezultate)