Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

consumul de bere

Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta

Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2018

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Generalitati Majoritatea adultilor care consuma alcool stiu cat si cand sa consume alcool; cu toate acestea exista alte persoane care nu pot sa-si controleze aceste obiceiuri. Aproximativ un numar de 3 adulti din 10, consuma alcool irational si au probleme din aceasta cauza. Orice persoana care nu este capabila sa-si controleze apetitul excesiv pentru alcool, este posibil sa sufere de alcoolism sau de dependenta de alcool. Abuzul de alcool, inseamna dobandirea unor obiceiuri nesanatoase si chiar periculoase in legatura cu consumul de alcool, in sensul unui consum exagerat sau inadecvat. Dependenta de alcool are si un impact social neplacut, de multe ori intalnirea cu alte persoane din anturaj poate deveni neplacuta datorita acestui obicei. In unele cazuri poate avea si implicatii legale, cum este de exemplu sofatul sub influenta alcoolului. Daca dependenta de alcool nu este tratata corespunzator, de cele mai multe ori aceasta duce la alcoolism (etilism) cronic. Putem spune ca... [continuare]

Dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta

Dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta

Actualizat la data de: 19 Octombrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Guta este o forma dureroasa de artrita care a fost asociata cu regimul alimentar al unei persoane, caracterizat de consumul excesiv de carne, fructe de mare si alcool. Ca urmare, tratamentul gutei include restrictii alimentare severe. De aceea, dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta este destul de greu de urmat. Din fericire, In multe aspecte, aceasta dieta seamana cu planurile de alimentatie sanatoasa recomandate pentru majoritatea oamenilor. Alaturi de contributia pe care o are la mentinerea sub control a gutei, dieta poate ajuta la prevenirea multor boli cronice. Guta se declanseaza atunci cand in sangele unei persoane acidul uric atinge un nivel ridicat, iar cristalele rezultate se acumuleaza in jurul articulatiilor. Organismul unei persoane produce acid uric in urma procesului de descompunere a purinelor. Desi se gasesc in mod natural in corpul uman, totusi exista anumite alimente (organe, hamsii, hering, sparanghel, ciuperci), care... [continuare]

7 semne de alcoolism

7 semne de alcoolism

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Cum putem recunoaste un alcoolic? Cunoasterea semnelor dependentei de alcool este foarte importanta pentru toti cei ce suspecteaza un membru al familiei sau o persoana apropiata de adictie. Unele persoane dezvolta dependenta fizica de alcool; pentru altele, abuzul de alcool conduce la consumul in exces, fara prezenta dependentei fizice. Alcoolismul si abuzul de alcool afecteaza atat sanatatea fizica si psihica a individului cat si pe cea a familiei. Va prezentam 7 semne importante care pot sugera nevoia tratamentului specializat. Cele 7 semne ale alcoolismului 1. Consumarea de alcool pe ascuns Consumarea de alcool pe ascuns este unul dintre cele mai importante semnale de alarma. Consumul moderat nu este considerat nociv pentru adultii sanatosi si se incadreaza in limita a 2 portii/zi pentru barbati si 1 portie/zi pentru femei. Persoanele care consuma alcool pe ascuns in vederea evitarii criticilor si confruntarii cu familia/anturajul, prezinta dependenta si in cele mai... [continuare]

Sarcina: ce alimente trebuie evitate

Sarcina: ce alimente trebuie evitate

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Unele tipuri de branzeturi Consumul de branzeturi moi in timpul sarcinii poate fi riscant. Cele care contin lapte nepasteurizat pot contine bacterii de listeria, afectiune care poate determina avort spontan, nastere prematura si chiar decesul fatului. De aceea, in timpul sarcinii se vor evita branzeturile cu mucegai, brie, camembert, feta, queso blanco, queso fesca, cu exceptia situatiei in care pe eticheta se specifica faptul ca acestea sunt pasteurizate. Daca exista vreun dubiu sau nu se pot obtine informatiile necesare, mai bine se va evita consumul acestora. Carne insuficient gatita Carne gatita in sange poate fi gustoasa, dar pe parcursul sarcinii se recomanda sa se manance doar carne bine gatita. Cea cruda sau insuficient preparata poate contine toxoplasmoza, dar si alte bacterii care pot influenta in mod negativ dezvoltarea fatului. Sucul proaspat Sucul proaspat stors in restaurante si baruri, pentru ca nu este pasteurizat ar putea contine bacterii cum ar... [continuare]

Mahmureala

Mahmureala

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2010

Autor: SfatulMedicului

Definitie Mahmureala consta intr-un ansamblu de semne si simptome cu incarcatura subiectiva negativa care pot aparea in urma consumului exagerat de alcool. Consecintele mahmurelii sunt nu numai senzatiile neplacute, ci si scaderea performantei la locul de munca, iritabilitatea si starile conflictuale. Ca regula generala, cu cat o persoana consuma mai mult alcool, cu atat mai mare este probabilitatea de aparitie a mahmurelii in ziua urmatoare. Nu exista nicio formula magica pentru a stabili cat alcool poate fi consumat „in siguranta”, la adapost de aparitia mahmurelii. Indiferent cat de neplacuta este, mahmureala dispare de la sine de cele mai multe ori; in anumite cazuri poate dura chiar si mai mult de 24 de ore. Adoptarea unei atitudini responsabile in ceea ce priveste consumul de alcool este singura metoda eficienta de prevenire a aparitiei mahmurelii. Simptome Mahmureala apare atunci cand concentratia de alcool din sange (alcoolemia) scade semnificativ. Efectul... [continuare]

Dieta pentru prevenirea si tratarea candidozei

Dieta pentru prevenirea si tratarea candidozei

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Adeptii medicinei complementare si alternative considera ca simptomele comune cum ar fi oboseala, durerile de cap sau tulburarile de memorie stimuleaza supraproductia de fungi de candida albicans din organism. Pentru vindecarea bolii, ei recomanda o dieta care presupune evitarea zaharului, a fainii albe, drojdiei de bere si branzei, in premisa ca aceste alimente promoveaza cresterea excesiva a ciupercii candida albicans. Deloc surprinzator, multi oameni au observat ameliorarea simptomelor dupa ce au urmat dieta. Prin evitarea zaharului si fainii albe se vor exclude din meniul zilnic alimentele procesate care tind sa aibe un nivel caloric ridicat si o valoare nutritiva scazuta. Dupa cateva saptamani de la inlocuirea produselor alimentare prelucrate cu cele proaspete si a fainii albe cu cereale integrale, starea de sanatate a oricarei persoane se va imbunatati. Iar principalul beneficiu va fi stoparea cresterii fungilor candidozici din tractul... [continuare]

Alcoolul, 'alimentul' toxic

Alcoolul, 'alimentul' toxic

Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Desi s-au cunoscut mereu efectele nocive ale consumului excesiv, omul a avut o atractie continua pentru bauturile alcoolice, din motive lesne de inteles. Au fost mitizate in multe dintre culturile lumii, utilizate ca remedii pentru diverse afectiuni, produse cu mestesug in majoritatea culturilor traditionale. „Alcoolul este viata si viata e alcoolul”, spun versurile unei cunoscute melodii… nu este deloc asa. Alcoolul este de fapt anti viata. Pentru ca suntem in luna sarbatorilor de iarna, iar acestea sunt legate indisolubil de o crestere a consumului de alcool, vom incerca, in cele ce urmeaza, sa demontam miturile legate de acesta. Bauturile alcoolice, sarace in substante nutritive Din start trebuie precizat ca termenul „aliment” defineste o substanta care contribuie la desfasurarea normala a proceselor metabolice, asigura materialul necesar constructiei de celule care le inlocuiesc pe cele uzate si aduce energia necesara proceselor... [continuare]

Adevarul despre grasimea abdominala

Adevarul despre grasimea abdominala

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Cea mai buna cale de a scapa de grasimea suplimentara! Un abdomen plat este visul oricarui adult. Persoanele de varsta medie care fie au fost insarcinate, fie s-au indulcit cu prea multa mancare sau cu o bere in plus, acum trebuie sa dea jos cateva kilograme, in special la nivelul abdomenului. Care este cea mai buna metoda de a scapa de grasimea abdominala? Este asa de simpul, doar prin adaugarea anumitor alimente in dieta sau practicarea anumitor exercitii fizice? Vom vedea in continuare sfatul expertilor. Raspunsul pentru un abdomen plat Expertii spun ca nu exista niciun motiv de disperare, oricine poate scapa de kilogramele in plus, dar ca nu exista o formula secreta pentru asta. Nu exista niciun medicament, nici o dieta speciala, nici un aliment specific sau tip de exercitiu fizic care are ca tinta grasimea abdominala. Dar vestea buna este ca grasimea abdominala este primul tip de grasime care se pierde cand persoana slabeste. Indiferent daca persoana are forma unui... [continuare]

Cata apa trebuie sa bei zilnic?

Cata apa trebuie sa bei zilnic?

Actualizat la data de: 07 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Apa este esentiala pentru mentinerea unei stari bune de sanatate dar cantitatea de apa consumata variaza in functie de nevoile individuale. Cat de multa apa trebuie sa bem in fiecare zi? Este o intrebare simpla, dar raspunsul nu este atat de usor. De-a lungul timpului, in urma studiilor, au fost formulate diverse recomandari dar nevoia de apa a unei persoane depinde de mai multi factori, inclusiv starea generala de sanatate, nivelul de activitate si locul unde traieste. Desi nu exista sfaturi general valabile, obtinerea mai multor informatii legate de nevoia de fluide a organismului uman este utila pentru estimarea cantitatii de apa pe care ar trebui sa o bea o persoana in fiecare zi. Beneficiile pentru sanatate ale apei Apa este principala componenta chimica a organismului si constituie aproximativ 60% din greutatea corpului. Functionarea fiecarui sistem din corpul unei persoane depinde de apa. De exemplu, apa contribuie la eliminarea... [continuare]

Polineuropatia alcoolica

Polineuropatia alcoolica

Actualizat la data de: 17 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Polineuropatia alcoolica reprezinta o afectiune caracterizata prin scaderea functionalitatii nervilor, datorata leziunilor induse prin consumul cronic prelungit de alcool. Simptomele neuropatiei alcoolice, ca in cazul altor boli de acest tip, apar initial la nivelul extremitatilor inferioare, mai ales picioare (talpa, fata dorsala a piciorului) si sunt de natura senzitiva, ulterior aparand si manifestarile motorii. Debutul bolii este insidios, dupa o evolutie foarte indelungata, desi au fost descrise si cazuri cu progresie rapida, acuta. Polineuropatia alcoolica este de fapt o neuropatie axonala caracterizata prin ceea ce specialistii numesc 'degenerescenta walleriana', insotita de reducerea mielinizarii fibrelor nervoase. Degenerescenta walleriana este un proces patologic ce apare in momentul in care fibrele nervoase sunt strivite sau taiate si partea axonului desprinsa de corpul celulei moare. Aceasta degenerescenta apare atat in afectiuni ale sistemului nervos... [continuare]

Hepatita alcoolica

Hepatita alcoolica

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alcoolul este asociat de mult timp cu afectiuni hepatice severe, cum ar fi hepatita – o inflamatie a ficatului, dar legatura dintre consumul de alcool si hepatita alcoolica este complexa. Nu toti bautorii cronici dezvolta hepatita alcoolica si boala poate aparea la persoane care consuma moderat sau au baut mult o singura data. Desi leziunile hepatitei alcoolice deseori pot fi reversibile prin stoparea consumului de alcool, afectiunea poate progresa spre ciroza si insuficienta hepatica daca acest consum nu se opreste. Motivul exact al dezvoltarii hepatitei alcoolice nu este cunoscut cu exactitate. Totusi, un lucru este clar, pacientul cu hepatita alcoolica trebuie sa evite alcoolul si alte substante care pot dauna ficatului. Pentru unii pacienti cu leziuni hepatice severe, transplantul hepatic poate fi o optiune de tratament. Simptome Formele usoare de hepatita alcoolica pot sa nu determine probleme evidente, dar pe masura ce boala avanseaza si ficatul este... [continuare]

Vaccinarea antihepatita  b (vaccinare inclusa in programul national de imunizari)

Vaccinarea antihepatita b (vaccinare inclusa in programul national de imunizari)

Actualizat la data de: 27 Iulie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Indicatii - Acest vaccin are drept scop imunizarea impotriva infectiilor cauzate de virusul hepatitei B. Dozare si administrare - Doza pediatrica (pentru nou-nascuti si copiii sub 15 ani) este de 0,5 ml, continand 10μg de HBs Ag. Doza pentru adulti si copiii peste 15 ani este de 1,0 ml, continand 20μg de HBs Ag. Indicatii Acest vaccin are drept scop imunizarea impotriva infectiilor cauzate de virusul hepatitei B atat inaintea expunerii cat si dupa expunerea la virusul hepatitic B. Profilaxia preexpunere Vaccinarea antihepatitica B s-a introdus in programul national de imunizari obligatorii la copii, fiind vaccinati toti copiii in primele zile de nastere, inca din maternitate. De asemenea se recomanda vaccinarea pentru profilaxia preexpunere la virusul hepatitic B la persoanele cu risc crescut (expuse frecvent la virusul heptitei B): - personal medical, in special din sectiile de chirurgie, dializa si stomatologie, care este expus frecvent la sange si... [continuare]

Alimentele care ingrasa pe timpul verii

Alimentele care ingrasa pe timpul verii

Actualizat la data de: 07 Iunie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Odata cu venirea sezonului cald, majoritatea oamenilor participa la diverse activitati precum gratare in aer liber sau petreceri care incurajeaza consumul de alimente cu continut ridicat de grasimi precum carne, inghetata sau bere. In cazul in care nu consumati cu masura astfel de produse alimentare, kilogramele in plus nu vor intarzia sa apara. Iata mai jos care sunt aceste alimente si cum le puteti ocoli astfel incat sa nu adaugati kilograme in plus siluetei dvs. Carnea grasa gatita pe gratar Gratarul poate aduce dezavantaje siluetei dvs. 500 de grame de friptura cu os poate contine pana la 1500 de calorii si 125 g de grasime. Un cheeseburger normal contine 750 calorii si 45 g de grasime. Continut mare de grasimi si calorii au si coastele de porc sau vita, deoarece provin din partea cea mai grasa a animalului. Atunci cand mergeti la gratar, consumati muschi de porc, piept de pui fara piele si carne slaba de vita. Carnatii Chiar daca preferati sa... [continuare]

Generalitati Primul produs biologic care s-a analizat in vederea punerii unui diagnostic a fost urina. Inca de acum 3000 de ani, medicii din antichtate stiau sa examineze urina si pe baza caracterelor sale fizice (cantitate, culoare, limpezime, sange, cheaguri, spuma, sediment) stabileau diagnosticul si chiar prognosticul bolilor. In evul mediu au aparut uroscopistii sau prorocitorii de urina care puneau diagnosticul tuturor bolilor numai pe baza examenului vizual al urinei. Uroscopistii aveau si ajutoare, "curieri de urina" care transportau urina de la bolnavi in "laboratorul" uroscopistilor. Urina este produsa de rinichi atat prin filtrarea sangelui (urina primara) cat si prin retinerea (reabsorbtia) din urina primara numai a acelor substante care mai pot fi necesare corpului (apa, zahar, minerale etc.). Ceea ce mai ramane neretinut din urina primara (o parte din apa minerala, reziduuri toxice rezultate din arderea alimentelor in organism) constituie urina finala care se... [continuare]

 despre vara si prea multe calorii

despre vara si prea multe calorii

Actualizat la data de: 19 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aaahhhh… Zilele lenese de vara…Z ile petrecute cu prietenii la gratar, la terase, la piscina sau la picnic…Zile pline de distractie si mancare buna! Cum sa ne inchipuim vara fara carnaciori pe gratar, cartofi prajiti, mici, bere si inghetata? Parca ar fi nefiresc! Insa, chiar daca astfel de meniuri ne fac cu ochiul, organismul nostru poate sa nu fie la fel de incantat de prezenta lor abundenta in dieta si putem constata, mai ales spre sfarsitul verii, nu numai ca nu am slabit in cele cateva luni, ci ca, din contra, ne-am ingrasat. Mentinerea siluetei Cum se poate acest lucru? Relativ simplu: prin adoptarea unei diete hipercalorice, abundenta in prajeli, carne si dulciuri. Vara este sezonul in care ne putem mentine silueta si putem pierde cateva kilograme, daca este cazul, dar la fel de bine ne putem rotunji formele. Totul depinde de alegerile pe care le facem: legume sau carne, fructe sau dulciuri, apa si sucuri naturale sau bauturi alcoolice si... [continuare]

Dieta de dinainte de procreere

Dieta de dinainte de procreere

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Daca incercati sa ramaneti gravide, ar trebui sa fiti cat mai sanatoase cu putinta, astfel incat sa va incepeti sarcina cu dreptul. Orice mama vrea ca bebelusul ei sa fie cat mai sanatos si mai puternic. Consumul alimentelor potrivite, nu numai ca va ajuta sa aveti un copil sanatos, dar poate face sarcina posibila. Femeile pot incepe o dieta sanatoasa ce cuprinde vitamine esentiale si nutrienti ca acidul folic chiar inaintea confirmarii sarcinii. Acidul folic cunoscut si ca folat este necesar pentru dezvoltarea celulara normala si a embrionului. Administrat o data pe luna inainte de sarcina si pe parcursul primului trimestru, reduce riscul de defect de tub neural cu 50-70%. Se recomanda suplimentele de multivitamine cu 400 micrograme (mcg) de acid folic zilnic. Este de asemenea important sa avem o dieta sanatoasa, ceea ce inseamna mancaruri bogate in acid folic, care includ legumele verzi, avocado, alune, cereale fortificate, paine si suc de portocale. O hrana... [continuare]

Dieta sugar busters: informatii utile

Dieta sugar busters: informatii utile

Actualizat la data de: 10 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta este axata pe consumul de scazut de carbohidrati si s-a dorit a fi o dieta care ar putea fi mentinuta ca un stil de viata, nu doar o alternativa rapida pentru diminuarea numarului de kilograme. Dieta foloseste ca reper, indicele glicemic pentru a determina daca anumite alimente sunt indicate pentru consum sau nu. Un aliment care are un indice glicemic ridicat, se descompune rapid in zaharuri simple, care declanseaza niveluri mai mari de insulina in organism. Dieta sugar busters sustine scaderea nivelului de insulina, fapt ce ajuta functiile intestinale, reduce nivelul de colesterol si incurajeaza pierderea in greutate. Se considera ca adeptii dietei prezinta un risc scazut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 si obezitate. Planul dietei sugar busters Planul dietei stabileste cum, cand si ce alimente trebuie consumate. Planul este menit sa devina un stil de viata. Ideea de baza este de a consuma cat mai multe fructe, legume bogate in fibre, [continuare]

Lactoflavina

Din Dictionar Termeni

vitamina b2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor. Ea grabeste reactiile din organism si este necesara pentru producerea de globule rosii in sange. Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina b2 (sarcina, alaptare). Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Aceasta vitamina este rezistenta la caldura, dar foarte sensibila la lumina si pH-ul alcalin - ea poate disparea partial in apa de fierbere a alimentelor. Necesarul zilnic de vitamina B2 variaza intre 1,5 si 1,8 mg/zi la adult. Dozele mari pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi. Carenta de riboflavina provoaca leziuni ale pielii... [continuare]

Alcoolism

Din Dictionar Termeni

Dependenta fata de alcool si ansamblul manifestarilor patologice care rezulta de aici. Determina tremur, halucinatii, delir, anxietate. Termenul de alcoolism desemneaza deci atat consecintele patologice ale unui consum excesiv si prelungit de alcool (alcoolopatie), cat si dependenta de alcool (alcoolodependenta). Incidenta alcoolismului creste in lume de ani de zile in societatile industrializate, alcoolismul constituie a treia cauza de deces dupa afectiunile cardiovasculare si diferitele tipuri de cancere. Cauze - personalitatea alcoolicului a dat loc unor numeroase investigatii (psihanalitice, genetice, sociologice): se retine adesea o identificare a efectelor daunatoare ale unui tata, ale unei mame, concomitent tiranici si supraprotectori, ceea ce ar antrena la subiect un sentiment de nesiguranta, o dificultate in afirmarea sa, precum si o agresivitate prost stapanita. La femei, alcoolismul apare adesea intr-un context de frustrare narcisista, de insatisfactie familiala,... [continuare]

Vitamina b2

Din Dictionar Termeni

vitamina b2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor. Ea grabeste reactiile din organism si este necesara pentru producerea de globule rosii in sange. Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina b2 (sarcina, alaptare). Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Aceasta vitamina este rezistenta la caldura, dar foarte sensibila la lumina si pH-ul alcalin - ea poate disparea partial in apa de fierbere a alimentelor. Necesarul zilnic de vitamina B2 variaza intre 1,5 si 1,8 mg/zi la adult. Dozele mari pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi. Carenta de riboflavina provoaca leziuni ale pielii... [continuare]

Bautura

Din Dictionar Termeni

Lichid absorbit pe gura, destinat sa compenseze pierderile de apa ale organismului. Fata de cei 2,5 litri pe care organismul ii pierde in fiecare zi in medie, bautura trebuie sa aduca minimum 1 litru (restul fiind furnizat de catre alimente sau fiind produs in timpul reactiilor chimice de transformare a alimentelor in organism). Dintre bauturi, doar apa este realmente indispensabila. Diferite tipuri de bauturi - Apa potabila (de la robinet sau vanduta la sticla), spre deosebire de apa pura (apa distilata), contine in solutie bioxid de carbon si elemente minerale (saruri de calciu, magneziu, fosfati, carbonati etc.). Apele minerale au un continut in minerale variabil dupa sursa. - sucurile de fructe si de legume sunt bogate in special in vitamina c si in saruri minerale. sucurile de fructe aduc calorii (de la 100 la 200 kilocalorii pe litru) prin intermediul zaharurilor simple (glucoza, fructoza, zaharoza) pe care le contin, iar preparatele industriale contin o cantitate... [continuare]

Riboflavina

Din Dictionar Termeni

vitamina b2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor. Ea grabeste reactiile din organism si este necesara pentru producerea de globule rosii in sange. Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina b2 (sarcina, alaptare). Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Aceasta vitamina este rezistenta la caldura, dar foarte sensibila la lumina si pH-ul alcalin - ea poate disparea partial in apa de fierbere a alimentelor. Necesarul zilnic de vitamina B2 variaza intre 1,5 si 1,8 mg/zi la adult. Dozele mari pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi. Carenta de riboflavina provoaca leziuni ale pielii si... [continuare]

Flavonoide

Din Dictionar Termeni

Flavonoidele sunt compusi care se gasesc in fructe, legume si anumite tipuri de bauturi care au efect benefic asupra organismului ca urmare a efectelor antioxidantilor si substantelor biochimice. Nivelul acestora poate creste mult mai mult ca urmare a consumului de alimente fata de cel al altor tipuri de antioxidanti, cum ar fi vitaminele c si E. Activitatea antioxidanta a flavonoidelor depinde de structura lor moleculara. Caracteristicile structurale ale unor tipuri de flavonoide, cum ar fi cele existente in hamei si bere, au un efect antioxidant mai puternic fata de cele continute de vinul rosu, ceai sau soia. Flavonoizii sunt compusi polifenolici care sunt omniprezenti in natura, clasificati in functie de structura chimica in: flavonoli, flavone, flavonone, izoflavone, catechine, antocianide si calcone. Peste 4000 de tipuri de flavonoide au fost identificate, dintre care, majoritatea in fructe, legume si unele tipuri de bauturi (ceai, cafea, bere, vin si bauturi din fructe).... [continuare]

Compozitie Substanta activa este linezolidul. Dupa constituire cu 123 ml apa se obtin 150 ml suspensie orala,. Fiecare 5 ml de suspensie reconstituita contine 100 mg linezolid. Celelalte componente sunt: zahar, manitol (E 421), celuloza microcristalina (E 460), carboximetilceluloza sodica (E 466), aspartam (E 951), dioxid de siliciu coloidal, anhidru (E 551), citrat de sodiu (E 331), guma Xanthan (E 415), benzoat de sodiu (E 211), acid citric anhidru (E 330), clorura de sodiu, edulcoranti (fructoza, maltodextrina, glicirizinat de monoamoniu, sorbitol), aromatizanti Orange, Orange Cream, Peppermint, Vanilla (acetoin, alfa-tocoferol aldehida, aldehida anisica, beta-cariofilen, acid n-butiric, lactat de butil butiril, delta-decalactona, dimetil benzil carb acetat, alcool etilic, butirat de etil, etil maltol, etil vanilin, furaneol, terpeni de grapefruit, heliotropina, maltodextrina, amidon alimentar modificat, succinat de monometil, aldehida de portocale, ulei de portocale FLA CP,... [continuare]

Coldrex junior, sirop

Din Medicamente

Ce este Coldrex Junior Sirop si pentru ce se utilizeaza Indicatii Coldrex Junior Sirop este un medicament pentru tuse sau raceala si contine 3 substante active: - paracetamol (amelioreaza durerea si reduce temperatura corporala in conditii de febra); - guaifenezina (expectorant pentru eliminarea flegmei si ameliorarea tusei bronsice); - clorhidrat de fenilefrina (simpatomimetic decongestiv care desfunda nasul si sinusurile, ajutandu-va sa respirati mai usor). Este recomandat pentru ameliorarea rapida pe termen scurt a simptomelor de raceala si gripa (febra, dureri de cap, nevralgii periferice, nas infundat, dureri in gat), inclusiv tusea bronsica. Pentru administrare orala. Mod de administrare Intotdeauna verificati cu farmacistul sau medicul dumneavoastra daca trebuie sa administrati copilului dumneavoastra acest medicament. Coldrex Junior Sirop se administreaza oral (se inghite). Doza recomandata pentru copii este: Copii de 12 ani si peste 12 ani O doza de 20 ml... [continuare]

Diett, granule

Din Medicamente

Ce este Diett si pentru ce se utilizeaza Indicatii Produsul contine principii active vegetale cu activitate complexa asupra organismului uman, care stimuleaza toate functiile excretorii. Mobilizeaza si favorizeaza evacuarea deseurilor si toxinelor stocate in tesuturi, ajuta la normalizarea functiei hepatice, renale si digestive. Este un bun depurativ datorita actiunii diuretice coleretic cologoge, laxative. Reduce colesterolul si nivelul uremiei. La persoanele obeze cu hipertensiune arteriala si edeme, datorita efectului diuretic, produce o eliminare a lichidelor cu scaderea tensiunii arteriale. Obezitate, pofta de mancare exagerata, constipatie cronica. Mod de administrare Pentru combaterea obezitatii, a poftei de mancare exagerate si a tendintei de crestere in greutate se vor consuma 3-6 linguri pe zi, in functie de greutatea persoanei. Produsul se utilizeaza in cure de 3-4 saptamani, cu pauze de 10 zile. Scaderea poftei de mancare apare in a 3-a zi, iar scaderea in... [continuare]

Pagina 3 din 19 (552 rezultate)