Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Zyvoxid, granule pentru suspensie orala

Publicat la data de: 31 Ianuarie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Zyvoxid, granule pentru suspensie orala

Compozitie

Substanta activa este linezolidul. Dupa constituire cu 123 ml apa se obtin 150 ml suspensie orala,. Fiecare 5 ml de suspensie reconstituita contine 100 mg linezolid.

Celelalte componente sunt: zahar, manitol (E 421), celuloza microcristalina (E 460), carboximetilceluloza sodica (E 466), aspartam (E 951), dioxid de siliciu coloidal, anhidru (E 551), citrat de sodiu (E 331), guma Xanthan (E 415), benzoat de sodiu (E 211), acid citric anhidru (E 330), clorura de sodiu, edulcoranti (fructoza, maltodextrina, glicirizinat de monoamoniu, sorbitol), aromatizanti Orange, Orange Cream, Peppermint, Vanilla (acetoin, alfa-tocoferol aldehida, aldehida anisica, beta-cariofilen, acid n-butiric, lactat de butil butiril, delta-decalactona, dimetil benzil carb acetat, alcool etilic, butirat de etil, etil maltol, etil vanilin, furaneol, terpeni de grapefruit, heliotropina, maltodextrina, amidon alimentar modificat, succinat de monometil, aldehida de portocale, ulei de portocale FLA CP, ulei de portocale Valencia 2X, esenta din ulei de portocale, carbonili din suc de portocale, terpeni de portocale, ulei esential de menta, propilenglicol, ulei de mandarine, extract de vanilie, vanilina, apa)

Prezentare

Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala se prezinta sub forma de granule de culoare alba pana la galben-portocaliu, cu aroma de portocale.

Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala este disponibil in cutie cu un flacon din sticla bruna cu capacitatea de 240 ml, inchis cu capac din polipropilena, care contine 66 g granule pentru 150 ml suspensie orala si o masura dozatoare dubla a 2,5 ml si a 5 ml.

– inainte de utilizare rasturnati usor flaconul de 3-5 ori.

Indicatii

Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala este un antibiotic din grupul oxazolidinonelor care actioneaza prin oprirea dezvoltarii anumitor tipuri de bacterii (germeni) care provoaca infectii. Acest medicament este utilizat pentru tratamentul pneumoniei si al unor infectii ale pielii si tesuturilor moi. Medicul dumneavoastra trebuie sa fi decis daca Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala este indicat pentru tratamentul infectiei dumneavostra.

Doze si mod de administrare

Intotdeauna luati Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala este furnizat sub forma de granule, din care farmacistul va va prepara o suspensie pe care o veti lua.

Adulti
Doza uzuala de Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala este de 6 masuri dozatoare a 5 ml suspensie (600 mg linezolid), administrat de 2 ori pe zi (la fiecare 12 ore).

Inainte de utilizare, intoarceti usor, de cateva ori, flaconul cu partea inferioara in sus. NU AGITAtI.
Daca trebuie sa efectuati o sedinta de dializa, luati Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala dupa efectuarea dializei.

Durata obisnuita a tratamentului este de 10-14 zile (incluzand si zilele in care vi s-a administrat, Zyvoxid solutie perfuzabila sau Zyvoxid comprimate), dar, daca este necesar, se poate prelungi pana la 28 de zile. Medicul dumneavoastra va decide durata tratamentului.

In timpul tratamentului cu Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala, medicul dumneavoastra trebuie sa efectueze periodic teste de sange pentru a va monitoriza numarul de celule din sange.

In cazul tratamentului mai lung de 28 de zile, medicul dumneavoastra trebuie sa va monitorizeze vederea.

Copii si adolescenti
In mod normal, Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala nu se administreaza copiilor si adolescentilor cu varsta sub 18 ani.

Prepararea suspensiei orale

Se loveste usor flaconul pentru a dispersa granulele. Se adauga cantitatea totala de 123 ml apa in doua etape, rezultand 150 ml suspensie orala. Dupa adaugarea primei jumatati din volum, se agita energic pentru a umezi toate granulele. Apoi se adauga a doua jumatate si se agita energic pentru a obtine o suspensie uniforma.
Daca ati luat mai mult ZYVOXID 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala decat trebuie

Adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Daca ati uitat sa luati ZYVOXID 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala

Daca ati uitat sa luati o doza de Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala, luati-o de indata ce va amintiti. Apoi luati urmatoarea doza dupa 12 ore si continuati administrarea medicamentului la fiecare 12 ore. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa luati ZYVOXID 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala

Este important sa luati Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala pana la terminarea tratamentului recomandat de medicul dumneavoastra, cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra v-a recomandat sa incetati tratamentul.

Daca simptomele initiale revin dupa oprirea tratamentului, adresati-va imediat medicului sau farmacistului.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Contraindicatii

Nu luati Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala
daca sunteti alergic (hipersensibil) la linezolid sau la oricare dintre celelalte componente ale Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala.
daca luati sau ati luat in ultimele 2 saptamani orice medicament cunoscut ca inhibitor al monoaminooxidazelor (IMAO, de exemplu fenelzina, izocarboxazida, selegilina, moclobemida). Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratamentul depresiei sau bolii Parkinson.
daca alaptati. Aceasta deoarece linezolidul trece in laptele matern si poate afecta sugarul.

Este posibil ca Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala sa nu fie indicat pentru dumneavoastra, daca raspundeti cu “da” la oricare dintre intrebarile urmatoare. in acest caz, adresati-va medicului dumneavoastra deoarece acesta va trebui sa va verifice starea generala de sanatate si tensiunea arteriala inaintea si in timpul tratamentului si poate decide ca alt tratament este mai indicat pentru dumneavoastra.

Intrebati medicul in cazul in care nu sunteti sigur daca va aflati intr-una dintre urmatoarele situatii:
Aveti tensiune arteriala mare, chiar daca luati sau nu tratament pentru aceasta?
Ati fost diagnosticat cu hiperactivitate tiroidiana?
Aveti o tumoare a glandei suprarenale numita feocromocitom sau sindrom carcinoid (determinat de tumori care secreta hormoni si care se manifesta prin diaree, inrosire a pielii, respiratie suieratoare)?
Suferiti de depresie, schizofrenie, confuzie mintala sau alte probleme psihice?
Luati oricare dintre urmatoarele medicamente
medicamente decongestionante impotriva racelii si gripei care contin pseudoefedrina sau fenilpropanolamina,
medicamente utilizate pentru tratamentul astmului, cum sunt salbutamol, terbutalina, fenoterol,
antidepresive triciclice sau ISRS (inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei), de exemplu amitriptilina, cipramil, clomipramina, dosulepina, doxepina, fluoxetina, fluvoxamina, imipramina, lofepramina, paroxetina, sertralina,
medicamente utilizate pentru tratamentul migrenei, cum sunt sumatriptan si zolmitriptan,
medicamente utilizate pentru tratamentul reactiilor alergice grave, cu aparitie brusca, cum este adrenalina (epinefrina),
medicamente care cresc tensiunea arteriala, cum sunt noradrenalina, (norepinefrina), dopamina si dobutamina,
medicamente utilizate pentru tratamentul durerii moderate pana la severe, cum este petidina,
medicamente utilizate pentru tratamentul tulburarilor de anxietate, cum este buspirona,
un amtibiotic numit rifampicina.
Aveti grija deosebita cand luati ZYVOXID 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala

Spuneti medicului dumneavoastra inaintea de inceperea tratamentului cu acest medicament, daca:
va apar mai usor vanatai si sangerari,
aveti anemie,
sunteti predispus la aparitia infectiilor,
ati avut vreodata convulsii,
aveti boli ale ficatului sau rinichilor, mai ales daca efectuati sedinte de dializa,
aveti diaree.

Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca in timpul tratamentului prezentati:
probleme cu vederea, cum sunt vedere incetosata, modificari de perceptie a culorilor sau a detaliilor sau vi se ingusteaza campul vizual,
dupa tratamentul cu antibiotice, incluzand Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala, puteti prezenta diaree. Daca in timpul tratamentului apare diaree severa sau persistenta sau constatati prezenta de sange sau mucus in materiile fecale, trebuie sa opriti tratamentul cu Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala si sa va adresati imediat medicului dumneavoastra. in aceasta situatie, nu trebuie sa luati medicamente care va opresc sau incetinesc tranzitul intestinal,
greata sau varsaturi care reapar, dureri abdominale sau respiratii ample.

Interactiuni

Exista riscul ca Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala sa interactioneze uneori cu anumite medicamente, rezultand modificari ale tensiunii arteriale, temperaturii, batailor inimii sau alte simptome.
Spuneti medicului dumneavoastra daca luati sau ati luat in ultimele 2 saptamani urmatoarele medicamente, deoarece Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala nu trebuie utilizat daca luati deja sau ati luat recent aceste medicamente (A se vedea si pct. 2 de mai sus, “Nu luati Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala”).
inhibitori ai monoaminooxidazelor (IMAO, de exemplu fenelzina, izocarboxazida, selegilina, moclobemida). Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratamentul depresiei sau bolii Parkinson.

De asemenea, spuneti medicului dumneavoastra daca luati urmatoarele medicamente. Medicul dumnoavoastra poate decide in unele cazuri sa va recomande Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala dar va fi necesar sa va verifice starea generala de sanatate si tensiunea arteriala inaintea si in timpul tratamentului. in alte cazuri poate decide ca alt tratament este mai indicat pentru dumneavoastra.
medicamente decongestive impotriva racelii si gripei care contin pseudoefedrina sau fenilpropanolamina;
unele medicamente utilizate pentru tratamentul astmului, cum sunt salbutamol, terbutalina, fenoterol
anumite antidepresive cunoscute sub numele de triciclice sau ISRS (inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei), de exemplu amitriptilina, cipramil, clomipramina, dosulepina, doxepina, fluoxetina, fluvoxamina, imipramina, lofepramina, paroxetina, sertralina;
medicamente utilizate pentru tratamentul migrenei, cum sunt sumatriptan si zolmitriptan; medicamente utilizate pentru tratamentul reactiilor alergice grave, cu aparitie brusca, cum este adrenalina (epinefrina);
medicamente care cresc tensiunea arteriala, cum sunt noradrenalina, (norepinefrina), dopamina si dobutamina;
medicamente utilizate pentru tratamentul durerii moderate pana la severe, cum este petidina;
medicamente utilizate pentru tratamentul tulburarilor de anxietate, cum este buspirona;
medicamente care impiedica formarea de cheaguri in sange, cum este warfarina.

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Utilizarea Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala cu alimente si bauturi
Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala poate fi administrat indiferent de orarul meselor.
Evitati consumul excesiv de branzeturi fermentate, alimente continand drojdie sau de seminte de soia (de exemplu sosuri de soia) si bauturile alcoolice, in special berea si vinul deoarece Zyvoxid poate interactiona cu o substanta numita tiramina, prezenta in mod natural in anumite alimente, producand cresterea tensiunii arteriale.
Daca dupa consumul de alimente sau bauturi apare o durere de cap pulsatila, informati medicul sau farmacistul.

Sarcina si alaptare

Efectul utilizarii Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala la gravide nu este cunoscut. Ca urmare, nu trebuie sa luati Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala in timpul sarcinii, cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra v-a recomandat acest lucru.

Spuneti-i medicului dumneavoastra daca sunteti gravida, credeti ca sunteti gravida sau vreti sa ramaneti gravida.

Nu alaptati in timpul tratamentului cu Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala, deoarece acesta trece in laptele matern si poate afecta sugarul.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala poate determina ameteli sau tulburari de vedere. Daca aceste simptome apar, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje sau unelte. tineti minte ca daca nu va simtiti bine, capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje este diminuata.
Informatii importante privind unele componente ale Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala

Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala contine zahar, fructoza si sorbitol. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala contine aspartam. Este sursa de fenilalanina. Poate fi daunator pentru persoanele cu fenilcetonurie.

Reactii adverse

Ca toate medicamentele, Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Spuneti imediat medicului dumneavoastra, asistentei medicale sau farmacistului daca prezentati oricare dintre urmatoarele reactii adverse in timpul tratamentului cu Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala:
reactii adverse la nivelul pielii, cum sunt inrosire, durere, descuamare (dermatita), eruptie trecatoare, mancarime sau umflare, in special in zona fetei si a gatului. Acestea pot fi semne ale unei reactii alergice si poate fi necesara intreruperea tratamentului cu Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala;
probleme cu vederea, cum sunt vedere incetosata, modificari de perceptie a culorilor sau a detaliilor sau vi se ingusteaza campul vizual;
diaree severa sau persistenta cu sange sau mucus in materiile fecale (colita asociata tratamentului cu antibiotice, incluzand colita pseudomembranoasa), care, foarte rar, se poate complica si poate ameninta viata;
greata sau varsaturi care reapar, dureri abdominale sau respiratii ample;
in timpul tratamentului cu Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala au fost raportate crize sau convulsii. Spuneti medicului dumneavostra daca prezentati agitatie, stare de confuzie, delir, rigiditate, tremuraturi, lipsa capacitatii de coordonare sau convulsii in timp ce luati si antidepresive cunoscute sub numele de ISRS (A se vedea pct. 2).

La pacientii care au urmat tratament cu Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orala mai lung de 28 de zile, au fost raportate amorteala, intepaturi in membre sau vedere incetosata. Daca aveti tulburari de vedere, adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil.

Alte reactii adverse pot include:

Reactii adverse frecvente (apar la mai putin de 1 din 10 utilizatori):
infectii fungice, mai ales vaginale sau orale (candidoza),
durere de cap,
senzatie de gust metalic,
diaree, greata, varsaturi,
modificari ale rezultatelor unor teste de sange, incluzand testele care evalueaza functionarea rinichilor sau ficatului sau ale concentratiei de glucide din sange,
sangerari sau vanatai fara o cauza explicata, care pot fi determinate de modificari ale numarului anumitor celule sanguine, care pot afecta coagularea sangelui sau pot determina aparitia anemiei.
Reactii adverse mai putin frecvente ( apar la mai autin de 1 din 100 utilizatori):
inflamatii ale vaginului sau a zonei genitale la femei,
modificari ale numarului unor anumite celule, care pot determina diminuarea capacitatii dumneavoastra de aparare contra infectiilor),
dificultati la adormire,
ameteli, senzatie de intepaturi sau amorteli,
vedere incetosata,
tiuituri in urechi (tinnitus),
crestere a tensiunii arteriale, inflamatie a venelor,
indigestie, dureri abdominale, constipatie,
uscaciune sau durere la nivelul gurii, umflare, durere sau modificare de culoare la nivelul limbii,
eruptii trecatoare pe piele,
nevoia de a urina mai frecvent,
febra, frisoane, durere,
senzatie de oboseala sau senzatie de sete intensa
inflamatie a pancreasului,
transpiratii excessive,
modificari ale concentratiei de proteine, saruri sau enzime din sange care evalueaza functionarea rinichilor sau ficatului,
Reactii adverse rare (afecteaza mai putin de 1 din 1000 utilizatori):
modificari ale ritmului inimii (batai rapide ale inimii);
atacuri ischemice trecatoare (tulburare temporara a circulatiei sangelui la nivelul creierului care determina simptome trecatoare ca pierderea vederii, senzatie de slabiciune la nivelul picioarelor si mainilor, vorbire bolborosita si pierderea starii de constienta);
insuficienta renala.

Au fost raportate si urmatoarele reactii adverse (cu frecventa necunoscuta):
sindrom serotoninergic (simptomele includ batai rapide ale inimii, stare de confuzie, transpiratie excesiva, halucinatii, miscari involuntare, frisoane si tremuraturi),
acidoza lactica (simptomele includ greata sau varsaturi care reapar, dureri abdominale sau respiratii ample)
tulburari grave la nivelul pielii
convulsii
colorarea smaltului dintilor, care se poate indeparta prin periaj dentar profesional (indepartarea manuala a depunerilor)
alopecie (pierderea parului)
hiponatremie (concentratii scazute de sodiu in sange)
modificari de perceptie a culorilor, dificultati in perceptia detaliilor sau ingustarea campului vizual

Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter