Tu stii sa te speli corect pe dinti? Reguli esentiale pentru o igiena orala sanatoasa

Igiena orala nu inseamna doar periajul dintilor dimineata si seara. Curatarea corecta a danturii presupune mai multe aspecte.
Nerespectarea lor duce adesea la aparitia cariilor si, in timp, la afectiuni dentare mai grave, precum gingivita sau, mai rau, parodontoza.
3 minute de periaj, obligatorii
Una dintre cele mai frecvente greseli in curatarea danturii este nerespectarea timpului de periaj. Acesta ar trebui sa dureze minim 3 minute.
Pentru a stii exact cat dureaza periajul, te poti cronometra sau iti poti procura o periuta electrica cu timer.
Atentie la modul de periere a dintilor
Periajul corect nu se face de la jumatatea dintelui. Periajul se porneste de la spatiul dintre gingie si dinte, deoarece acolo raman cele mai multe resturi de alimente si apare tartrul.
De asemenea, periajul se face circular, si nu orizontal. Acorda atentie si molarilor din spate, deoarece de cele mai multe ori periuta nu ajunge in acea zona.
Periuta trebuie tinuta la unghi de 45 de grade fata de suprafata dintilor. Fiecare dinte trebuie curatat, intr-o parte si in alta, respectiv in sus si in jos, in fata si in spate.
Ata dentara, pentru curatare profunda
Pentru a curata dantura in profunzime, specialistii recomanda folosirea atei dentare dupa fiecare masa. Aceasta reduce riscul aparitiei cariilor in spatiile interdentare sau pe partea interioara a dintilor.
Alege o periuta potrivita danturii
O alta greseala frecventa pe care o fac majoritatea persoanelor este alegerea gresita a periutei de dinti. Medicii stomatologi recomanda ca periuta sa fie cat mai moale, pentru a nu agresa gingiile.
In ceea ce priveste dusurile bucale, specialistii spun ca este foarte important ca acestea sa fie setate la cel mai mic nivel, deoarece pot fi afectati foarte rau atat dintii, cat si gingiile.
Mare atentie si la perioada de folosire a periutei de dinti. La fiecare 3 luni aceasta trebuie schimbata, deoarece este o sursa bogata de bacterii si stafilococi, pentru ca se deterioreaza in timp, iar perii ei se despica.
De retinut este si faptul ca dupa fiecare utilizare, periuta de dinti trebuie spalata bine cu apa fierbinte si lasata sa se usuce complet.
Apa de gura, esentiala
Pe langa pasta de dinti, medicii spun ca la fel de importanta pentru igiena orala este si apa de gura. Aceasta trebuie folosita dupa fiecare masa, iar gura trebuie clatita cu ea timp de cel putin 30 de secunde. Apa de gura are efect antibacterian si astringent.
Totodata, nu uita sa clatesti gura dupa fiecare periaj. Astfel, vei elimina complet toate bacteriile si resturile alimentare.
Ce paste de dinti trebuie sa folosesti
Pasta de dinti pe care o foloseti des trebuie sa fie una cat mai usoara, pentru a nu agresa dantura. Cele care contin bicarbonat de sodiu trebuie utilizate o data sau de doua ori pe saptamana, insa nu in exces deoarece sunt foarte abrazive si afecteaza in timp smaltul dintilor.
De asemenea, la o saptamana, doua, ar trebui sa folosesti si o pasta de dinti pentru albire. Aceasta nu afecteaza suprafata dentara si poate fi utilizata cu incredere.
Medici specialisti Stomatologie
- Medic specialist Corina Gabriela Dinca -
- Dr. Simona Beldea -
- Dr. Roxana Andreea Panaite -
- Dr. Paul Racoveanu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Medic Primar Stomatolog Liliana Moraru - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
Articole recomandate
-
Candidoza orala si aftele
-
Bolile sistemice determinate de infectiile orale
-
Candidoza orala
-
Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat
-
Frica ingrasa, lasitatea slabeste...
-
Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica
-
Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?
-
4 lucruri mai putin cunoscute despre sexul oral
-
Profilaxie - cum se previne aparitia cariilor la copii?
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Cum puteti preveni cariile si caderea...
Generalitati Inainte de a se instala nevoia unor interventii medicale stomatologice, este bine sa aflati cum puteti preveni aparitia cariilor si caderea dintilor. Problemele de sanatate orala pot sa apara la orice varsta, iar cariile lasate netratate produc...citeste mai mult
-
6 lucruri pe care trebuie sa le faci...
Ca sa ai dantura perfecta, care sa iti permita sa zambesti larg, trebuie sa acorzi o mare importanta ritualului de ingrijire. Pentru mentinerea sanatatii dintilor, preventia este foarte importanta, lucru de care iti dai seama atunci cand iti apare o carie sau cand te...citeste mai mult
-
Spalarea corecta a dintilor si...
Generalitati Dintii pot rezista o viata daca se practica regulat masuri de igiena dentara, care implica spalatul dintilor cu regularitate si folosirea atei dentare, consumarea de alimente care sa creasca sanatea dintilor si vizitele regulate la medicul stomatolog sau...citeste mai mult