consultant in lactatie
Rolul alaptarii in sustinerea sanatatii si dezvoltarii nou-nascutului
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Ce este alaptarea? Alaptarea este modalitatea naturala si optima de a asigura nutritia nou-nascutilor, oferind numeroase beneficii pe termen scurt si lung atat pentru sugari, cat si pentru mame. Ea este recunoscuta de organizatiile de sanatate din intreaga lume, inclusiv de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si de Academia Americana de Pediatrie (AAP), ca fiind cea mai buna sursa de nutritie pentru sugari. Alaptarea nu numai ca asigura nutrienti esentiali, dar joaca, de asemenea, un rol esential in dezvoltarea sistemului imunitar, cresterea creierului si legatura emotionala. Superioritatea nutritionala a laptelui matern Laptele matern este conceput in mod unic pentru a satisface nevoile nutritionale ale sugarului. Acesta contine un echilibru perfect de proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine si minerale care se adapteaza pe masura ce copilul creste. Spre deosebire de formula, care ramane constanta, laptele matern isi schimba compozitia ca raspuns la nevoile... [continuare]
Hipoglicemia la nou-nascuti
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Ce este hipoglicemia neonatala? Hipoglicemia - un nivel anormal de scazut al glucozei (zaharului) in sange - poate fi o problema frecventa in primele zile de viata ale nou-nascutilor. In timp ce multi bebelusi fac tranzitia fara probleme pe masura ce invata sa-si regleze singuri nivelul de zahar din sange dupa nastere, unii au nevoie de observatie mai atenta si sprijin suplimentar. Cum se manifesta? In timpul sarcinii, fatul se bazeaza pe aprovizionarea cu glucoza a mamei prin placenta. La nastere, aceasta sursa constanta este brusc intrerupta, iar nou-nascutul trebuie sa se adapteze rapid pentru a mentine un nivel stabil de zahar in sange folosind nutrientii depozitati si propriile procese metabolice. O scadere usoara a glucozei este normala la scurt timp dupa nastere, dar majoritatea bebelusilor sanatosi se stabilizeaza rapid. Problemele apar daca glucoza ramane persistent scazuta sau scade in mod repetat, deoarece creierul depinde in mare masura de glucoza pentru... [continuare]
Hipopituitarismul
Dr. Paunescu Laura Bianca
Medic Rezident Endocrinolog
Generalitati Hipopituitarismul este o afectiune rara, caracterizata printr-un deficit in producerea a unuia sau a mai multor, sau a tuturor hormonilor trofici hipofizari, indeosebi in cei secretati de antehipofiza (hormonul adrenocorticotrop-ACTH, hormonul tireotrop-TSH, hormonul de crestere-GH, hormonul foliculostimulant-FSH, hormonul luteinizant-LH si prolactina-PRL). Acest deficit poate interesa totalitatea hormonilor secretati de hipofiza (panhipopituitarism) sau a unora dintre acesti hormoni (hipopituitarism disociat). Hipofiza, sau glanda pituitara, este o glanda de mici dimensiuni, cu o greutate de aproximativ 600 mg, aflata la baza creierului, la nivelul seii turcesti. Hipofiza este considerata "regina glandelor", hormonii sintetizati si secretati de aceasta fiind de importanta vitala pentru organismul uman. Atunci cand sinteza sau secretia a unuia sau a mai multor hormoni hipofizari este afectata, parametrii vitali sufera un dezechilibru, fiecare dintre acesti hormoni... [continuare]
Pielea bebelusilor - ingrijire constanta pentru bebe
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Date generale Pielea reprezinta o suprafata receptorie extrem de vasta, care asigura o sensibilitate diversa, protejeaza corpul de leziuni mecanice (rani) si microorganisme, participa la secretarea unor produse finale ale metabolismului si indeplineste de asemenea un important rol de termoreglare, executa functiile de respiratie, contine rezerve energetice, leaga mediul inconjurator cu tot organismul. Bebelusii au pielea foarte sensibila. Aceasta se poate irita cu usurinta, inclusiv de la scutece. Incearca sa previi aceste iritatii care creaza disconfort copilului. Functiile pielii Stiai ca pielea este cel mai mare organ din corpul nostru? Aceasta joaca un rol important pentru mentinerea sanatatii intregului organism, fiind primul scut in calea microbilor, virusurilor si bacteriilor. Aceasta indeplineste mai multe roluri: • functia de aparare, impiedica patrunderea unor agenti patogeni in organism (bacterii, substante toxice, radiatii) • functia termoregulatoare ajuta... [continuare]
Nutritia pe timpul verii
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Vara este anotimpul potrivit pentru adoptarea unei diete sanatoase, hipocalorice, dar diversificate, ideala pentru scaderea in greutate si totodata pentru pastrarea unui echilibru metabolic corespunzator. Vara aduce cu ea o multime de alimente gustoase si hranitoare precum fructele de padure (bogate in antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului), rosiile, ardeii grasi (sursa bogata de vitamina C), pestele si salatele de legume si fructe. Exista mai multe probleme de sanatate sau legate de ingrijirea corporala care pot fi remediate prin adoptarea unei diete corespunzatoare. Pe timpul verii, limonada, sucurile ,frutele si multa apa au devenit parte din dietele de vara pentru a mentine organismul in mod natural racoros. Cu toate acestea , lichidele nu sunt singura solutie pentru a invinge caldura si pentru amentine organismul hidratat. anumite alimente ajuta ,de asemena,la mentinerea corpului in forma si racoare in lunile calde. Pielea uscata si... [continuare]
Sindromul coronarian acut
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Termenul de sindrom coronarian acut este utilizat pentru orice conditie declansata brusc si caracterizata printr-un diminuarea fluxului sanguin catre inima. Sindromul coronarian acut implica atat durerea pe care o persoana o simte in timpul unui atac de cord cat si durerile in piept care se manifesta in stare de repaus sau in timpul unei activitati fizice usoare (angina instabila). Sindromul coronarian acut este adesea diagnosticat in camera de urgenta sau spital. Boala este tratabila daca este depistata rapid. Tratamentul variaza, in functie de semne, simptome si starea generala de sanatate. Simptome Manifestarile sindromului coronarian acut sunt variate si pacientul poate prezenta: - dureri toracice (angina) - senzatie de arsura, presiune sau constrictie care dureaza cateva minute sau chiar mai mult - durere in alta parte a corpului cum ar fi partea superioara a bratului stang sau maxilar (durere localizata) - greata - varsaturi - respiratie scurta... [continuare]
Generalitati Limba fixata (anchiloglosia) este o malformatie congenitala in care tesutul care ataseaza limba de planseul cavitatii bucale (frenul lingual) este anormal de scurt. Miscarile limbii pot fi limitate, in functie de gradul atasarii (sudarii). Cauze Anchiloglosia este o malformatie congenitala mostenita. De obicei si mama, tatal sau alta ruda apropiata prezinta afectiunea. Cel mai adesea copiii cu limba fixata nu prezinta asociate alte malformatii. Cu toate acestea anchiloglosia apare mai frecvent la copiii nascuti din mame care au consumat cocaina in exces in timpul sarcinii si la alti copii care prezinta si alte afectiuni congenitale care afecteaza gura si fata, ca de exemplu palatoschizis (despicatura palatina), boala cu transmitere X-linkata. Simptome Unii medici apreciaza ca limba fixata nu da simptome. Altii sustin ca poate determina alimentatie dificila, tulburari de vorbire si probleme de ordin personal sau social, cauzate de miscarile limitate ale... [continuare]
Generalitati Angorjarea sanilor reprezinta o umplere excesiva a sanilor cu lapte, cauzata de obicei de un dezechilibru dintre rezerva de lapte si cerintele copilului. Aceasta situatie reprezinta a doua cauza ca si frecventa de oprire a alaptarii de catre mama mai devreme decat era planificat. Dupa prima producere a colostrului pentru nou-nascut, sanii incep sa produca lapte pentru copil incepand din zilele 2-5 dupa nastere. Cand laptele incepe sa se acumuleze, sanii vor fi, cel mai probabil, calzi si grei. Unele femei simt doar o usoara tumefiere, pe cand altele isi simt sanii mariti in volum. Aceasta plenitudine, numita angorjare (umflare) primara este perfect normala, fiind cauzata nu numai de acumularea laptelui, ci si de existenta unei cantitati crescute de sange si limfa. Corpul foloseste aceste cantitati crescute de fluide pentru a produce mai mult lapte pentru copil. - angorjarea primara se produce cel mai adesea in zilele 2-5 dupa nastere, cand ia nastere... [continuare]
Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv?
Autor: SfatulMedicului
Consumul de fibre Farfuria oricarei persoane ar trebui sa fie plina, cat de des se poate, cu alimente ca cirese, struguri, ardei, fasole, cereale integrale si nuci. Alimentele bogate in fibre ajuta la reglarea digestiei. Organismul are nevoie de 20-35 grame de fibre pe zi. O alimentatie bogata in fibre este importanta pentru mentinerea greutatii ideale si este utila in prevenirea bolilor de inima, a fluctuatiilor de zahar din sange si poate preveni chiar si aparitia hemoroizilor. Guma de mestecat contra pirozisului (arsurilor provocate de hiperaciditate) Mestecarea gumei poate ajuta la ameliorarea simptomelor refluxului gastroesofagian si a arsurilor stomacale, prin stimularea productiei de saliva pentru neutralizarea acizilor. Deoarece guma de mestecat cu aroma de menta poate provoca arsuri stomacale, ar trebui sa se opteze pentru alte arome cu exceptia acesteia. Totusi, se va renunta la aceasta daca din cauza ei se va inghiti aer care va duce la eructatii si... [continuare]
Generalitati Acest sindrom (denumit si sindromul postprandial precoce) este destul de des intalnit dupa o interventie chirurgicala gastrica. Practic, cuprinde un grup de simptome care rezulta in urma inlaturarii chirurgicale a stomacului dar si in urma altor tipuri interventii chirurgicale asupra stomacului. Manifestarile variaza de la usoare la severe si adesea se diminueaza cu timpul. Desi sindromul postprandial precoce poate alarma o persoana, atunci cand debuteaza, acesta nu pune viata nimanui in pericol. Sindromul dumping poate fi tinut sub control prin schimbarea modului in care o persoana mananca, dar si prin modificarile aduse dietei (se vor exclude mai ales alimentele care tind sa ingrase, de exemplu). Cauze Dupa o operatie gastrica, poate fi mai dificil de restabilit tranzitul intestinal normal, iar alimentele ajung prea repede in intestinul subtire. Consumul anumitor alimente favorizeaza, mai mult decat altele declansarea sindromului dumping. [continuare]
Dieta brat: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale
Autor: SfatulMedicului
Ce este dieta BRAT? Daca o persoana a avut diaree sau alte tulburari gastrointestinale, medicul specialist ii va recomanda sa consume anumite alimente care nu ii vor irita stomacul. Dieta BRAT este o dieta care incurajeaza consumul de banane, orez, mere si paine prajita. Cu ajutorul acestora, durerile stomacale sau diareea vor fi ameliorate din cel putin doua motive: - aceste alimente au un continut scazut de fibre, fapt ce creste consistenta scaunului - bananele sunt bogate in potasiu si contribuie la inlocuirea nutrientilor pierduti de organism in caz de varsaturi sau diaree. Cand ar trebui sa fie urmata dieta BRAT? Dupa ce o persoana a manifestat varsaturi sau diaree, acest regim alimentar trebuie introdus pentru a ajuta organismul sa se readapteze la alimentatia normala. Dieta poate calma starea de greata dar si varsaturile pe care unele femei le au in timpul sarcinii. La dieta BRAT se pot adauga si alte alimente cum ar fi: biscuiti sarati, cartofi... [continuare]
Generalitati Dieta ABS este un program de slabit de 6 saptamani care se caracterizeaza pe combinarea exercitiilor fizice cu regimul alimentar. Aceasta dieta urmareste cresterea masei musculare prin antrenamentele de forta si aerobic si adoptarea unei diete echilibrate intre consumul de proteine, carbohidrati si grasimi. Dieta ABS a fost descoperita in 2004 de catre David Zinczenko, editor la Men’s Helth. Prima data dieta a aparut in revista Men’s Health dupa care Zinczenko a scris o carte pe care a intitulat-o “The Abs Diet: The Six-Week Plan to Flatten Your Stomach and Keep You Lean for Life” / “Dieta ABS: program alimentar de 6 saptamani pentru aplatizarea abdomenului”. Trebuie mentionat ca dieta ABS asigura necesarul zilnic de vitamine, minerale si fibre pentru o viata sanatoasa, in timp ce ajuta la dezvoltarea musculaturii si la arderea grasimilor din zonele nedorite. Program alimentar La baza acestei diete stau 6 principii: - servirea a 6... [continuare]
Definitie Incontinenta fecala reprezinta incapacitatea de a controla tranzitul intestinal, ceea ce cauzeaza eliminarea neasteptata a materiilor fecale de la nivelul rectului. Numita si incontinenta intestinala, afectiunea variaza ca grad de severitate, de la mici scapari de materii fecale odata cu eliminarea de gaze la pierderea completa a controlului sfincterian. Cele mai frecvente cauze de incontinenta includ constipatia, diareea si afectarea fibrelor musculare sau a celor nervoase. Incontinenta fecala se poate datora slabirii tonusului sfincterului anal, ca urmare a inaintarii in varsta, a afectiunilor neurologice sau musculare aparute in urma nasterii - in cazul femeilor. Indiferent de cauza, incontinenta fecala este o afectiune cu important rasunet psihologic. In pofida acestui fapt, este indicat sa vorbiti deschis cu medicul dumneavoastra despre aceasta problema, intrucat exista numeroase tratamente care pot diminua in mare masura manifestarile... [continuare]
Adevarul din spatele miturilor despre sanatate
Autor: SfatulMedicului
Crusta de la paine este plina de vitamine In urma unor studii, cercetatorii au descoperit ca in procesul de coacere al painii se formeaza un tip de antioxidant care este de 8 ori mai abundent in crusta decat in miezul painii. Totusi este important sa se consume painea cu totul, intrucat aceasta este bogata in substante nutritive si fibre. Esential este ca painea sa contina mai ales cereale integrale. Daca o persoana iese afara cu parul umed, va raci Intr-adevar, o persoana care va iesi afara cu parul umed va simti frigul mai ales la nivelul capului, dar nu se va imbolnavi. In timpul unor experimente, unui grup de voluntari li s-a inoculat un virus al racelii la nivelul cavitatii nazale. Jumatate din grup a ramas intr-o camera incalzita, in tip ce restul au facut o baie si au stat intr-un hol rece jumatate de ora fara sa se imbrace. Dupa ce s-au imbracat, au purtat sosete umede cateva ore. Subiectii din al doilea grup nu au manifestat o forma mai grava a racelii... [continuare]
Generalitati Proteina este unul din cei mai importanti nutrienti de care are nevoie organismul uman si trebuie sa faca parte din dieta oricui. Aceasta este elementul fundamental din care sunt realizate multe dintre sistemele si structurile corpului. Desi majoritatea oamenilor stiu ca proteinele pot fi gasite mai ales in compozitia carnii, multe persoane asimileaza proteine prin consumul de legume. Un adult se pare ca are nevoie de doar 45-55 grame de proteine pe zi, care pot fi dobandite cu usurinta dintr-un regim alimentar obisnuit. Persoanele care consuma carne si lactate vor avea cantitati normale de proteine in organism. Chiar si vegetarienii sau persoanele care mananca oua reusesc sa acopere necesarul de proteine. Beneficii ale legumelor bogate in proteine Termenul de proteine se refera la oricare din cele 20 de lanturi de aminoacizi conectati prin legaturi peptidice. Acestea sunt folosite de [continuare]
Generalitati Limfomul Hodgkin este o afectiune maligna, cu mare potential de curabilitate, care poate afecta persoanele tinere. Boala are doua mari varfuri de incidenta, primul in perioada adolescentei si cea de adult tanar (15 - 35 de ani) si a doua dupa varsta de 55 de ani. Multe femei tinere pot ramane insarcinate in acest interval, asadar, diagnosticarea limfomului Hodgkin in timpul sarcinii nu este ceva iesit din comun. Limfomul Hodgkin este un cancer al sistemul limfatic, ce se caracterizeaza prin aparitia unor celule atipice, care prolifereaza dezordonat si care au mecanisme ce le permite sa scape de sub controlul organismului. Celulele nu sunt detectate ca anormale, nu vor fi deci nici indepartate, si li se permite sa se inmulteasca liber. Limfomul, desi are originea in celulele sistemului limfatic se va manifesta printr-o tumora solida. Neoplazia incepe sa afecteze grupe locoregionale de ganglioni si una din caracteristicile acesteia este extinderea, din aproape in... [continuare]
Generalitati Intoxicatia cu fier apare cel mai frecvent cand o persoana, adesea un copil, inghite foarte multe pilule ce contin fier sau este expus unor substante industriale. In cele mai multe cazuri, insa, este vorba de suplimente nutritionale. Acestea sunt conditionate sub forma unor pastile colorate, dulci, pe care copii le confunda cu bomboane sau dulciuri si ajung sa ingere accidental cantitati mari. Intoxicatia acuta apre cel mai frecvent la pacientii cu varsta sub 6 ani, care sunt putin complianti la investigatii si nu ofera informatii utile in tratament: astfel, ei nu spun ce au inghitit si cat, iar aceste date sunt esentiale in terapie. Fierul se gaseste in foarte multe preparate farmaceutice larg raspandite si disponibile fara prescriptie medicala: dropsuri, siropuri, capsule, tablete. Doza considerata a fi toxica depinde de greutatea copilului. De exemplu, un copil de 8 ani poate fi asimptomatic chiar daca ingera o cantitate suficient de mare incat sa determine... [continuare]
Generalitati Histoplasmoza este o infectie cauzata de microorganismul numit Histoplasma capsulatum, un fung ce se localizeaza mai ales la nivelul parenchimului pulmonar. Ocazional, pot fi afectate si alte organe, in special daca histoplasmoza se complica si apare forma diseminata a bolii. Aceasta afectiune apare mai frecvent la pacientii cu un sistem imun incapabil de a face fata agresiunilor bacteriene, virale sau fungice, cum este cazul pacientilor imunosupresati, al celor cu infectie HIV / SIDA, sau pacientilor care au suferit recent un transplant de organ. Histoplasma capsulatum este un fung ce se gaseste in forma inactiva in mediu, insa care poate sa devina agresiv cand este in organismul uman, unde gaseste un mediu prielnic de inmultire si o temperatura foarte buna dezvoltarii sale ulterioare. Majoritatea indivizilor cu histoplasmoza raman asimptomatici pentru o perioada foarte lunga. In cazul in care boala devine manifesta, este un semn ca imunitatea... [continuare]
Generalitati Sindromul post-polio este o afectiune ce se dezvolta in cateva zeci de ani dupa poliomielita (o boala infecto-contagioasa sistemica, ce afecteaza primordial sistemul nervos central si determina uneori paralizii). Acesta afecteaza muschii si nervii, producand slabiciune, astenie, durere si alte simptome. Sindromul post-polio se dezvolta doar la indivizii care au suferit de poliomielita, dar acest sindrom nu este aceeasi boala ca poliomielita. Dezvoltarea acestui sindrom nu semnifica revenirea bolii initiale si, spre deosebire de poliomielita, sindromul post-polio nu este contagios. Cauze Virusul poliomielitei lezeaza nervii care controleaza muschii, iar acest fenomen provoaca slabiciune musculara. La indivizii care se recupereaza partial dupa poliomielita, s-a remarcat ca nervii indemni (neafectati de boala) dezvolta niste ramuri care inerveaza muschii a caror inervatie initiala a fost distrusa. Cand acest fenomen are loc, functia musculara este... [continuare]
Evolutia limfomului non - hodgkin in sarcina
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Limfomul non - Hodgkin este un tip de cancer limfatic, o neoplazie in care celulele afectate sunt celule apartinand sistemului limfatic. Un astfel de cancer are debut insidios si este foarte greu de stabilit, datorita complexitatii sistemului imun, care este punctul de plecare al procesului malign. Oricare tesut poate contine celulele suse, oricare organ poate fi cel din care a inceput totul. Sistemul limfatic este unul din cele mai bine reprezentate, are o arhitectura si o complexitate deosebita. Este un sistem alcatuit din vase limfatice (structuri tubulare similare vaselor ce formeaza sistemul circulator), din celule, din organe limfatice, noduli si din tesut limfatic, iar rolul lui este acela de a vehicula limfa prin intregul organism. Limfa este un lichid cu un continut deosebit de celule, trigliceride si substante cu rol imun, ce este colectat din spatiile intercelulare, si a carei compozitie se modifica in functie de anumite particularitati, printre care:... [continuare]
Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Acest subiect informeaza parintii si baby-sitterii in legatura cu modurile de a preveni aparitia bolilor si traumatismelor accidentale la sugari si copiii mici. Aceasta expunere nu are scopul de a acoperi fiecare risc la care este expus un copil. Totusi, subiectul trateaza majoritatea riscurilor frecvent intalnite, in scopul minimizarii probabilitatii aparitiei infectiilor si traumatismelor si identificarii zonelor si situatiilor care pot fi periculoase pentru un copil in varsta de pana la 2 ani. De ce sunt sanatatea si siguranta importante pentru sugari si copiii mici? Copiii in varsta de pana la 2 ani nu sunt inca in masura sa inteleaga si sa recunoasca multe pericole care ameninta sanatatea lor fizica. Parintii trebuie sa ia masuri in vederea ocrotirii sugarilor si copiilor mici de riscurile de zi cu zi, intalnite atat in cadrul cat si in afara caminului. De asemenea, sugarii si copiii mici sunt expusi continuu unei varietati de germeni.... [continuare]
Alimente esentiale pentru oase puternice
Autor: SfatulMedicului
Importanta dietei bogate in calciu Daca veti consuma alimentele corecte este mai usor ca niciodata sa va imbogatiti dieta cu calciu, vitamina D si nutrienti esentiali! In cazul in care sunteti unul din pacientii diagnosticati cu osteoporoza, deja sunteti constient probabil de importanta dietei in prevenirea agravarii conditiei dumneavoastra de sanatate. Ce este osteoporoza? Osteoporoza reprezinta de fapt o boala in care oasele au devenit foarte fragile si nu sunt capabile sa isi mai indeplineasca functiile in mod corespunzator. Ca urmare, daca sunt solicitate mai mult ca de obicei, se rup. Uneori sunt atat de afectate, incat nici nu este cazul suprasolicitarilor, arhitectura lor fiind foarte grav modificata si ele se taseaza sau se fractureaza spontan (cum este cazul corpilor vertebrali, cel mai adesea). De ce apare osteoporoza ? Oasele scheletice au la suprafata os compact puternic, iar la interior contin tesut osos, colagen, saruri minerale si calcice, avand un aspect... [continuare]
Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala celiaca mai este cunoscuta si sub denumirea de enteropatie gluten sensibila, sprue celiac sau nontropical. Este o afectiune de natura autoimuna a intestinului subtire ce apare la persoanele cu o anumita predispozitie genetica, putand-se manifesta la orice varsta. Evolutia bolii este caracterizata prin perioade de exacerbare si acalmie. Procesul patogen este cauzat de intoleranta la gluten (proteina prezenta in cereale precum grau, orz, secara si uneori ovaz), fractiunea proteica toxica fiind mai ales gliadina. Atunci cand o persoana cu intoleranta la gluten consuma produse ce il contin (alimente, suplimente nutritionale sau medicamente), sistemul imunitar al gazdei sa autoactiveaza si sintetizeaza anticorpi antigliadina pe care ii secreta la nivel intestinal, determinand aparitia unei reactii inflamatorii la nivelul mucoasei. Modificarile ce apar vor interfera cu functia normala a epiteliului intestinal, determinand o scadere a absorbtiei... [continuare]
Alimentatia si varsta - dieta la menopauza
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Instalarea menopauzei implica aparitia unei game diverse de probleme de sanatate, de la afectiuni de ordin psihologic pana la probleme dermatologice, metabolice si osoase (osteoporoza fiind una dintre cele mai frecvente manifestari). Exista unele afectiuni asociate menopauzei care nu pot fi evitate si a caror aparitie este consecinta dezechilibrului hormonal caracteristic perioadei. Alte manifestari insa, pot fi reduse prin adoptarea unei diete corespunzatoare necesitatilor organismului. Principii de baza ale dietei la menopauza In perioada premergatoare instalarii menopauzei, cat si dupa, este esential ca dieta femeilor sa contina o gama cat mai variata de substante nutritive in cantitati optime necesitatilor, in special calciu si fier (dietele femeilor fiind in general sarace in aceste elemente). Iata cateva sfaturi pentru a avea o dieta sanatoasa: Aportul de calciu : in vederea aprovizionarii organismului cu o cantitate suficienta de calciu, se recomanda... [continuare]
Pestele ca aliment: beneficii si riscuri
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Specialistii considera ca pestele este o parte foarte importanta a unei diete sanatoase. Pestele si fructele de mare sunt importante pentru sanatate, intrucat contin un lant lung de grasimi omega-3 si sunt bogate in substante nutritive cum ar fi vitamina D si seleniu, au un continut ridicat de proteine si scazut in grasimi saturate. Pestele si sanatatea inimii Exista dovezi puternice ca includerea in alimentatie a pestelui sau a uleiului de peste ajuta la mentinerea sanatatii inimii si vaselor de sange. O analiza a mai multor studii indica faptul ca introducerea in dieta pe parcursul unei saptamani a 60-90 grame de peste gras (somon, hering, macrou, ansoua sau sardine) reduce cu pana la 36% riscul de deces din cauza unor boli de inima. Pestele, ca parte a alimentatiei, poate lupta impotriva bolilor de inima in mai multe moduri. Grasimile omega-3 din peste protejeaza inima impotriva dezvoltarii tulburarilor de ritm cardiac. Acestea ajuta la... [continuare]
52 de beneficii incredibile ale ceaiului verde
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ceaiul verde a fost descoperit de catre chinezi cu peste patru mii de ani in urma si a fost utilizat inca din acea vreme gratie capacitatilor sale naturale de vindecare. Ceaiul verde provine din planta numita Carmellia Sinensis. Spre deosebire de ceaiul negru care este complet oxidat, frunzele de ceai verde asigura conservarea de antioxidanti, taninuri si flavonoide. Ceaiul verde chinezesc este popular mai ales pentru proprietatile sale terapeutice si detoxifiante. Beneficii ale ceaiului verde Dintre toate beneficiile pentru sanatate ale ceaiului verde, pierderea in greutate este cel mai cunoscut. De asemenea, ceaiul verde este folosit pentru detoxifierea organismului. Licoarea mai este utilizata si in alte scopuri mai putin cunoscute. Iata cateva dintre beneficiile oferite de ceaiul verde, sfaturi si modalitati de preparare ale acestuia: 1. Specialistii in nutritie mentioneaza ca polifenolii continuti de ceaiul verde produc caldura suplimentara in organism... [continuare]
Generalitati Cei care se asteapta la o dieta bazata pe struguri, must si vin, vor fi dezamagiti, deoarece autoarea, Connie Guttersen, nu face altceva decat sa puna o alta eticheta pe vechea si verificata dieta mediteraneeana - carne slaba, ulei de masline, legume si fructe. Secretul scaderii in greutate nu consta in evitarea mancarurilor, ci in savurarea mancarurilor hranitoare in cantitati potrivite. Chiar si in cea mai restrictiva faza a dietei - perioada de inductie, care dureaza 10 zile - cerealele integrale, ouale, lactatele cu continut scazut de grasimi si alunele sunt permise. Dupa faza de inductie, majoritatea alimentelor sunt permise incluzand vinul si ocazional dulciurile. Sunt permise aproape toate alimentele. Sunt limitate la inceput si evitate pe perioada dietei, alimentele bogate in grasimi saturate, produse fainoase foarte rafinate si cele care contin zahar. De fapt, persoanele care nu sunt capabile sa elimine din alimentatie produsele foarte... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter