colesterolul bun scazut
Hipercolesterolemia: principii de baza
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este o substanta grasa, ceroasa, produsa la nivelul ficatului, dar care se gaseste si in anumite alimente de origine animala, precum produsele lactate, ouale sau carnea. Organismul necesita colesterol pentru o buna functionare. Celulele parietale (ale peretelui) vasculare sau membranele celulare au in structura lor colesterol; de asemenea, este nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D sau acizii biliari, ce ajuta la digestia grasimilor. Dar, organismul are nevoie doar de o cantitate foarte mica de colesterol pentru aceste nevoi. Cand se acumuleaza niveluri crescute din aceasta substanta in organism (hipercolesterolemie) apar problemele medicale, precum bolile coronariene, bolile cerebrale. Cresterea valorilor colesterolului se asociaza cu un risc crescut de a dezvolta un eveniment cardiovascular , potential fatal, intr-un interval de timp. Bolile coronariene Cand in organism se acumuleaza prea mult colesterol se... [continuare]
Sindromul metabolic
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Sindromul metabolic se defineste prin toleranta scazuta la glucoza, dislipidemie, hipertensiune arteriala, obezitate si hiperinsulinemie. Prin toti acesti factori sindromul metabolic favorizeaza cresterea riscului cardiovascular, motiv pentru care trebuie depistat precoce. Desi acesti factori din cadrul sindromului metabolic sunt cunoscuti de ceva vreme, cel mai important este reprezentat de rezistenta la insulina. Datorita rezistentei la insulina persoanele care au sindrom metabolic au un risc crescut de mortalitate datorita bolii coronariene. Sindromul metabolic este denumit si sindromul X, sindromul rezistentei la insulina, sindromul hipertensiunii sau sindromul excesului de catecolamine. Simptome Identificarea clinica a sindromului metabolic se bazeaza pe evaluarea obezitatii abdominale, a dislipidemiei, a hipertensiunii arteriale si a intolerantei la glucoza. Dintre criteriile esentiale ale sindromului metabolic, conform OMS, rezistenta la insulina si... [continuare]
Boala arteriala periferica a membrelor inferioare
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Ce este boala arteriala periferica Boala arteriala periferica este data de un flux sangvin necorespunzator prin artere. Arterele duc sangele la organe si muschi. Daca arterele se ingusteaza sau se blocheaza din cauza bolii, ele nu vor putea furniza suficient sange pentru a permite muschilor si organelor o buna functionalitate. Boala arterelor periferice mai este cunoscuta si sub denumirea de boala vasculara periferica. Acest subiect se concentreaza asupra bolii arteriale periferice a membrelor inferioare, aceasta fiind zona cel mai frecvent afectata. Cauze Cea mai frecventa cauza a bolii arteriale periferice este aparitia unei placi in interiorul vasului sangvin. Aceasta placa este formata din excesul de colesterol, calciu si alte substante din torentul sangvin, care, in timp, se depun de-a lungul peretilor interiori ai tuturor arterelor, inclusiv ale celor care alimenteaza membrele inferioare. Cresterea depozitelor de la nivelul placii duce la ingustarea spatiului prin... [continuare]
Ce putem schimba pentru a tine bolile cardiovasculare la distanta?
Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog
Generalitati Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate in intreaga lume. Preventia acestor patologii este tintita catre modificarea factorilor de risc cardiovascular (ateroscleroza, colesterol, hipertensiune, diabet, sindrom metabolic, fumat, sedentarism etc.). Identificarea si tratarea acestor factori de risc reduce substantial rata de evenimente cardiovasculare. Fumatul de tigarete creste incidenta bolilor cardiovasculare, precum si mortalitatea asociata bolii coronariene. Studii observationale au aratat ca sevrajul (intreruperea) fumatului reduce riscul de evenimente coronariene in cateva luni. Recomandari Dupa 3-5 ani de renuntare la fumat, riscul de a dezvolta o patologie cardiaca este egal cu al unui nefumator. In cazul unui pacient fumator este important ca acesta sa se documenteze cu privire la riscurile pe care fumatul le aduce si trebuie indrumat catre programe de renuntare la fumat. Astazi sunt disponibile o serie de metode prin care un individ... [continuare]
Dislipidemia - un real pericol pentru cardiaci
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este dislipidemia Dislipidemia este una dintre cele mai frecvente afectiuni intalnite atat in randul tinerilor cat si in randul adultilor. Se caracterizeaza prin cresterea valorilor colesterolului cat si a trigliceridelor din sange. Evolutia dislipidemiei netratate duce in timp la ateroscleroza, iar in randul pacientilor cardiaci este un pericol pentru sanatate ce nu trebuie neglijat. Cauzele instalarii dislipidemiei 1.Cauze genetice sau primare ce nu pot fi modificate deoarece echipamentul genetic mostenit nu poate fi influentat, dar poate fi intretinut prin tratament dietetic si medicamentos. 2.Cauze secundare ce includ un stil de viata nesanatos, o alimentatie crescuta in grasimi, zaharuri, carbohidrati, vicii precum fumatul si consumul de alcool in mod regulat, sedentarismul si chiar anumite medicamente. Exista si afectiuni care in mod indirect contribuie la perturbarea fractiilor de colesterol si trigliceride. Aceste afectiuni sunt: diabetul zaharat, hipotiroidismul,... [continuare]
Sparanghelul - beneficii pentru sanatate
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o planta perena din familia Liliaceae, recunoscuta pentru proprietatile sale nutritionale si terapeutice. Acesta este consumat in mod frecvent ca leguma in intreaga lume si este apreciat nu doar pentru gustul sau delicat, ci si pentru beneficiile substantiale pe care le aduce sanatatii umane. In articolul de fata, vom explora in detaliu compusii bioactivi ai sparanghelului, beneficiile acestuia pentru sanatate, precum si posibilele contraindicatii. Compozitia nutritionala a sparanghelului Sparanghelul este o sursa excelenta de vitamine si minerale esentiale. Este bogat in vitamina K, vitamina C, vitaminele din complexul B (inclusiv B6, B1, B2, B3, si acid folic), vitamina E, precum si minerale precum fier, calciu, magneziu si potasiu. De asemenea, contine o cantitate semnificativa de fibre dietetice si antioxidanti, cum ar fi flavonoidele si polifenolii. Acesti compusi contribuie la efectele benefice ale... [continuare]
Vezica biliara (colecistul): boli specifice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vezicula biliara (colecistul sau fierea) este un organ in forma de para, cu o lungime de aproximativ 8 - 10 cm, legat de ficat prin ductul hepatic. Rolul colecistului este de a colecta secretia externa hepatica (bila), care contribuie la digestia alimentelor. Bila contine colesterol , saruri biliare, lecitina si alte substante. Functia veziculei biliare Principala functie a veziculei biliare este de a colecta si sintetiza bila secretata de ficat (principala substanta care contribuie la absorbtia si descompunerea grasimilor). Bila va fi stocata in canalele intrahepatice. Din vezicula biliara, bila va fi transportata prin canalele cistic si coledoc si apoi de-a lungul duodenului (prima parte a intestinului subtire) unde vor fi digerate, in primul rand, grasimile (lipidele) si vitaminele. Factori de risc Bolile de vezicula biliara prezinta urmatorii factori de risc: - supraponderabilitatea; - hipotiroidismul; - constipatia; - diabetul zaharat; - boala lui... [continuare]
Alimente recomandate pentru scaderea in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista numeroase alimente care au un gust foarte bun si un aspect delicios. Acestea devin si mai tentante pentru cineva care doreste sa piarda in greutate. In ciuda acestui fapt, multe dintre aceste alimente cu reputatie proasta, cand vine vorba de slabit, nu sunt chiar atat de rele. Aflati care dintre aceste gustari delicioase pot de fapt sa va ajute in incercarea de a elimina kilogramele in plus. Ouale Cand vine vorba de alimente sanatoase, au existat numeroase dezbateri cu privire la oua. Cele mai recente cercetari sugereaza ca adultii pot consuma un ou pe zi fara nicio problema. Consumand oua la micul dejun puteti pierde in greutate. Motivul? Ouale sunt bogate in proteine care se digera lent. Consumul de proteine la masa de dimineata pastreaza senzatia de satietate o perioada mai indelungata de timp, astfel ca veti manca mai putin in restul zilei. Friptura De ani de zile, expertii in sanatate au sfatuit populatia sa consume mai putina carne rosie. Friptura... [continuare]
Stil de viata bazat pe un continut redus de carbohidrati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Organismul uman are abilitatea naturala de a folosi grasimea stocata pentru a produce energie. O dieta cu un continut scazut de carbohidrati activeaza acest proces natural al corpului. Unii specialisti considera ca o astfel de dieta este una dintre cele mai sigure pentru mentinerea sanatatii organismului. Desi multi oameni cunosc faptul ca limitarea cantitatii de carbohidrati duce la pierderea in greutate, nu inteleg acest proces. Atunci cand o persoana consuma multi carbohidrati, creste nivelul de glucoza din sange si se produce mai multa insulina. Un efect secundar al productiei intensive de insulina este convertirea carbohidratilor in grasimi si depozitarea acestora in celule. In plus, este stimulat creierul sa transmita semnale specifice starii de foame, astfel incat persoana in cauza va manca si mai mult. Atunci cand scade consumul de carbohidrati se vor micsora valorile insulinei si vor creste cele ale glucagonului. Glucagonul este... [continuare]
Generalitati Grasimile mononesaturate sunt considerate a fi cel mai sanatos tip de grasimi alimentare. Grasimile mononesaturate raman stabile la temperaturi ridicate si sunt, prin urmare, recomandate pentru gatit, deoarece exista probabilitati mai scazute sa hidrogeneze sau sa devina saturate. Din punct de vedere chimic, grasimile mononesaturate sunt grasimi ce contin o molecula dubla de carbon. Grasimile mononesaturate isi pastreaza forma lichida la temperatura camerei si pot deveni solide atunci cand sunt refrigerate. Grasimile care sunt solide la temperatura camerei contin uleiuri hidrogenate si pot avea un continut ridicat de grasimi trans. Beneficiile pentru sanatate ale grasimilor mononesaturate - Grasimile mononesaturate reduc riscul aparitiei de boli de inima, accident vascular cerebral si cancer. Atunci cand sunt consumate cu moderatie si folosite pentru a inlocui grasimile saturate si trans din dieta, grasimile mononesaturate pot avea un efect benefic pentru... [continuare]
Maslinele, beneficii si informatii nutritionale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Maslinele sunt un aliment de baza in dieta mediteraneana, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Aceste fructe in forma ovala produse de copacul Olea europaea apartin familiei botanice Oleaceae si genului Olea, furnizand un aport important de antioxidanti, minerale, fitosteroli si vitamine. Cele mai multe calorii din masline provin din grasimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului rau LDL in organism si diminueaza riscul aparitiei bolilor coronariene si a atacului vascular cerebral. Informatii nutritionale Nutrientii importanti pe care maslinele ii contin contribuie la mentinerea starii de sanatate prin proprietatile esentiale bunei functionari a organismului. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de masline sunt: - Calorii 115 kcal; - Carbohidrati 6,26 grame; - Proteine 0,84 grame; - Grasimi totale 10,68 grame; - Fibre alimentare 3,2 grame; - Niacina 0,037 mcg; - Acid pantotenic 0,015 mcg; - Piridoxina 0,009 mcg; - Tiamina 0,003... [continuare]
Anghinarea – beneficii si contraindicatii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anghinarea este un aliment versatil, desi multi il considera o leguma. Acest aliment are beneficii nutritionale, fiind consumat in primul rand datorita avantajelor asociate cu protectia impotriva diferitelor forme de cancer si stimularea sistemului imunitar. Anghinarea scade nivelul colesterolului si protejeaza impotriva diferitelor boli, cum ar fi diabetul, ateroscleroza, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Anghinarea a fost foarte mult timp renumita pentru detoxifierea organismului, imbunatatind si starea de sanatate a ficatului, complicatiile problemelor digestive, cum ar fi indigestia sau constipatia, sindromul colonului iritabil sau chiar diareea. Mai mult decat atat, aceasta planta miraculoasa poate reduce tensiunea arteriala, elimina mahmureala si stimuleaza urinarea. Partea comestibila a plantei de anghinare este reprezentata de mugurii care se formeaza in capul florilor, inainte ca planta sa fie pe deplin inflorita. De asemenea, una... [continuare]
Generalitati Alimentele sunt sursa noastra de nutrienti si elemente de toate tipurile necesare organismului uman. Exista multiple surse in mediul on-line de retete ideale, de alimente minune sau de un singur aliment care sa le contina pe toate. Principiul de baza este bun, in sensul in care un meniu diversificat este absolut necesar deoarece organismul are nevoie atat de ioni (adica sodiu, potasiu, magneziu, fier, iod, fosfor, lecitina si omega 3), are nevoie si de nutrientii de baza (adica proteine, glucide si lipide) dar si de vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, D, K). Insa sursele de pe internet asupra carora exista alimente care sa le contina pe toate aceste elemente este pe de-o parte fals, deoarece nu exista un panaceu universal sau un aliment universal cu un continut bogat in orice, insa exista anumite alimente care sa aiba un pluri-continut adica un aliment care sa contina mai multi din acesti excipienti vitali organismului. Este asadar obligatoriu a trece prin filtrul... [continuare]
Generalitati Studiile clinice au demonstrat faptul ca persoanele care fac miscare cel putin de cinci ori pe saptamana au un risc cu pana la 40% mai scazut de a dezvolta o maladie canceroasa, decat persoanele inactive, existand cu 50% mai putin sanse ca acestea sa moara in jurul varstei de 60 ani. Activitatea fizica, daca este practicata cu regularitate, de preferat zilnic, aduce o multitudine de beneficii sanatatii: asigura reglarea metabolismului, reduce stresul, combate insomniile, imbunatateste respiratia si circulatia sanguina. In plus, combate obezitatea, previne diabetul, bolile cardiovasculare, reumatismul si osteoporoza. Totodata, asigura buna functionare a sistemului nervos deoarece oxigeneaza creierul, diminuand sau chiar inlaturand anxietatea si depresia. Beneficiile sportului practic zilnic Previne osteoporoza . Studiile au aratat ca activitatile fizice contribuie la mineralizarea oaselor, intarirea articulatiilor si tendoanelor. Mai mult, reduce durerile de spate... [continuare]
Motive pentru care este bine sa mancati oua
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ouale sunt foarte bune pentru sanatate, deoarece contin aminoacizi, vitamine, minerale si proteine. Insa, sunt si bogate in colesterol si de aceea nu este indicat sa consumati prea multe. Cu toate acestea, este bine sa retinem ca ouale sunt foarte hranitoare. Mai mult, ele sunt numite si "multivitaminele naturii", deoarece contin antioxidanti unici si proprietati unice pentru buna functionare a creierului. Beneficiile consumului de oua • Se numara printre cele mai nutritive alimente. Astfel, un ou contine o gama impresionanta de substante nutritive, sunt pline de vitamine, minerale, proteine de calitate, grasimi sanatoase si altele: vitamina B12, B2, A, B5, seleniu, plus cantitati mici din aproape toate vitaminele si mineralele de care are nevoie corpul uman. Toate acestea se afla in galbenus, iar albusul contine in mare parte doar proteine. • Contribuie la mentinerea sanatatii inimii. Consumul moderat de oua nu va creste colesterolul din sange. Chiar daca... [continuare]
Compozitia laptelui In ciuda insistentelor copiilor de a primi suc, parintii continua sa fie fermi si sa le ofere acestora lapte la cina. Pentru multi dintre adulti acest obicei este unul important, intrucat acestia stiu din copilarie ca laptele este bun pentru mentinerea sanatatii. Intrebarea este: cum ne ajuta laptele sa avem o sanatate mai buna? Conform studiilor, laptele contine noua nutrienti esentiali de pe urma carora sanatatea oamenilor are de castigat: - Calciu: contribuie la dezvoltarea oaselor, dintilor si la mentinerea in limite normale a valorilor densitatii osoase; - Proteine: reprezinta o sursa de energie si ajuta la repararea tesutului muscular; - Potasiu: pastreaza tensiunea arteriale in limitele normale; - Fosfor: ajuta la intarirea oaselor si la generarea energiei; - Vitamina D: favorizeaza mentinerea sanatatii oaselor; - Vitamina B12: cu rol important in formarea globulelor rosii si mentinerea sanatatii tesutului nervos; - Vitmania A: sustine... [continuare]
Facilitati de tratament
Clinici si cabinete medicale
Colesterolul este o substanta grasa, ceroasa produsa la nivelul ficatului, dar care se gaseste si in anumite alimente, precum cele de origine animala: produse lactate, oua si carne. Organismul necesita colesterol pentru o buna functionare. Totusi, cresterea colesterolului peste o anumita limita exacerbeaza, implicit si riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. O parte din factorii ce contribuie la cresterea nivelului de colesterol seric pot fi controlati, altii, insa, nu. Factorii de risc necontrolabili includ: - sexul: dupa [continuare]
Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ouale sunt consumate mai ales la micul dejung, insa sunt utilizate si la prepararea mai multor rete culinare. Aceste produse alimentare au un continut bogat de vitamine, proteine dar si grasimi. Un singur ou contine peste 6 g proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului, insa, din nefericire, tot un singur ou contine aproximativ 212 mg colesterol. Deoarece cantitatea zilnica de colesterol din organism nu trebuie sa depaseasca 300 mg, majoritatea persoanelor renunta sa mai includa ouale in meniul zilnic. Cu toate acestea, specialistii ne sfatuiesc sa nu renuntam la oua, deoarece cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs la nivelul ficatului, iar colesterolul provenit din alimentele consumate nu are un impact major asupra vaselor sanguine, asa cum cred oamenii. Totodata, acestia sustin ca oamenii pot consuma un ou in fiecare zi, fara sa se inregistreze o crestere a colesterolului din sange. Deoarece... [continuare]
Bună ziua. Am colesterolul total 260. Nu știu cît este fiecare în parte HDL(colesterol bun)LDL (colesterol rău)pentru că nu scrie în analize despre fiecare în parte ci scrie doar colesterol total. În urma acestei valori am primit de la medicul de familie tablete:sortis de 10 mg.1 pe zi timp de 3 luni, 10 zile pe lună,și mia zis să nu mai mănânc mezeluri și sa repet analize peste 3 luni. Acuma întrebarea este mea doar atit ar trebui să fac să nu mai mănânc mezeluri și să iau tratamentul primit sau ar mai trebui și un alt regim?Mi se pare prea puține indicați primite de la medicul de familie. Eu am 41 de ani nu sînt supraponderală nici fumatoare! [continuare]
va rog, poate stie cineva un remediu pt lipoamele de grasime. Sunt disperata, am pe tot corpul. In urma cu un an de zile mi-au aparut 3 noduli pe bratul stang. Am scos unul, era adipos, dar dupa asta s-au inmultit pe tot corpul. Mi-au aparut in plus pcte negre in campul vizual. Sunt disperata. Am colesterolul bun si fac sport zilnic. Nu stiu cu ce boala ma confrunt si nici doctorii. Am un dosar de analize bune. [continuare]
Am fost diagnosticata cu litiaza biliara in urma unei ecografii am 3 pietricele cu dimensiunii cuprinse intre 6-9 mm. Nu stiu cat este de grav tinind cont ca am avut doar o durere in capul pieptului dupa un regim facut de mine (de la cabinetul medical nu am primit nici macar un sfat ,nu vreau sa dau numele centrului medical ,nici macar o pastila ) colesterolul a scazut de la 230 la 202 ,trigliceridele de la 170 la 130 in rest toate valorile analizelor erau in limite. Vreau sa stiu daca nu am (momentan poate ) nici o criza este vre un pericol ? Ce regim corect pot urma (prescris de un specialist ) Ce pastile pot folosi la nevoie ? Va multumesc. [continuare]
Diabet 24 ani controlat si frica de avc/infarct?
Buna, Am 24 de ani recent impliniti, 82 kg si 1.8m. Am sa va spun povestea mea. Sunt diabetic de tip 1 insulino-dependent de 10 ani, incercand sa il tin sub control (hem. glicozilata 6.3%). Glicemia in general urca in jurul valorilor de 130-140 postprandial, si e in jur de 80-110 inainte de pranz. Mereu am incercat sa ofer o importanta mare controlului diabetului, pentru a reduce astfel pe termen lung aparitia complicatiilor sau a altor probleme la minim. Totusi, in pandemie am avut o viata cam sedentara, in care am mancat si prostii gen. shaorma, kebab etc. Am reusit performanta rea de a-mi ridica kg la 92. Totul a fost "bine" pana acum 3 luni, perioada cand eram putin cam sedentar din cauza pandemiei, si lucram mult (ca profesie sunt programator), intr-o seara pe la ora 23 am simtit ca aveam o tensiune in cap si ca m-am incalzit dintr-o data. Inima mea a inceput sa bata rapid si puternic, avand pulsul undeva la 130, si m-am alarmat deoarece niciodata nu am avut asa simptome,... [continuare]
Doresc si eu un sfat De cativa ani buni din 2011 ma inteapa in zona pietului punctual. Dupa o perioada durerea inceteaza (doua-patru luni). O perioada nu mai simt durere in piept, aproximativ trei-cinci luni, apoi din diferite motive durerea revine. Aceasta durere m-a facut sa merg in repetate randuri la medicul de familie pentru consult primar, care mi-a spus sa nu-mi fac griji. Diagnostic costocondrita, apoi am mers la experti in cardiologie cel putin odata pe an, chiar de doua ori in anumiti ani. Pentru a nu exista risc de greseala am fost la trei medici diferiti, care mi-au facut electrocardiograma si ecografie dopler, ambele teste aratand liniste fiziologica. Singurele prescriptii recomandate au fost Magneziu, magnerot calciu, si hepatoprotect. Trebuie sa spun ca nu fumez, beau alcool destul de rar, cafea destul de rar. Ultimul tablou al analizelor, efectuate acum doua saptamani a dat colesterolul bun destul scazut la 32 de unitati, si trigliceridele peste valorile admise. Va... [continuare]
Buna ziua, am o nelamurire.. am facut niste analize pentru ca slabesc incontinu. Mi-au iesit urmatoarele: colesterol total scazut 99.03mg/dl, TGO 18.44U/L, TGP crescut 33,14U/L ,basofile crescute 1.2% si ph din urina este crescut 7. Restul rezultatelor sunt in valori, sunt ok. Este ceva de care ar trebui sa fiu ingrijorata? [continuare]
Lipide totale (sange)
Lipidele sunt substante organice grase si reprezinta cea mai mare sursa de energie pentru organism. Cea mai mare parte a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau in piele, o mica parte circuland in sange sub forma lichida. Doua lipide importante, colesterolul si trigliceridele, sunt transportate in sange prin particule de lipoproteine. Fiecare particula contine o combinatie de molecule de proteine, colesterol, trigliceride si fosfolipide. Lipidele sunt clasificate in functie de densitatea lor astfel: - lipoproteine cu densitate mare (HDL), - lipoproteine cu densitate scazuta (LDL), - lipoproteine cu densitate foarte scazuta (VLDL). Monitorizarea si mentinerea unor niveluri optime ale acestor lipide este importanta pentru sanatate. In timp ce organismul produce colesterolul necesar pentru a functiona corect, sursa pentru o parte din colesterol este dieta. Consumul unei cantitati prea mari de alimente bogate in grasimi saturate si grasimi... [continuare]
Buna ziua, In urma analizelor mi-au iesit trigliceridele 548 mg/dL, colesterol total 178 mg/dL, LDL 89 mg/dL, HDL 35 mg/dL, glicemia 81 mg/dL. In urma unei diete (cam 4 luni) mai ''grijulii'' trigliceridele au scazut la 270 mg/dL, Celelalte valori s-au mentinut constante. Se poate face ceva pentru cresterea HDL fara a afecta trigliceridele? Multumesc! [continuare]
BUNA ZIUA! ANALIZA COLESTEROLULUI ESTE HDL-105.TRANSAMINAZELE MI-AU IESIT IN LIMITE NORMALE.IMI PUTETI SPUNE CE REPREZINTA ACEASTA CRESTERE A HDL-ULUI.VA MULTUMESC ANTICIPAT! [continuare]
buna ziua sotul meu are 45 de ani si are diabet zaharat tip 2 de vreo 2ani.Nu stiu cum as putea sa aflu despre o lista cu ce anume adica un meniu complet pentru o saptamana cel putin,pentru ca nu ami stiu ce sa-i dau sa manance:am incercat sa ii sarvesc numai mancare gatita,si la servici numai mancare gatita primeste dar pur si simplu a scazut mult in greutate si nu era gras nici inainte,dar face mult efort fizic la servici.As dori cat mai multe sfaturi si meniuri. va multumesc Cat de des pot sa-i dau vitamine ptr diabetici? [continuare]
Sideremie (fier seric) fe sau si
Fierul prezinta un rol important in transportul oxigenului catre tesuturi, dar si pentru producerea de energie, pentru buna functionare a muschilor si a organelor. Aproximativ 70% din fierul organismului este legat de hemoglobina in celulele rosii din sange. Restul este legat de alte proteine (transferina in sange sau feritina din maduva osoasa) sau depozitat in alte tesuturi ale corpului. Atunci cand hematiile se degradeaza, fierul este eliberat si transportat prin transferina la maduva osoasa si la alte organe, cum ar fi ficatul si splina. In maduva osoasa, fierul este depozitat si utilizat pentru a produce noi hematii. Sideremia reprezinta nivelul seric al fierului legat de transferina. Alimente bogate in fier sunt: spanacul, urzicile, lintea, fructele uscate, ouale, carnea, ficatul, vinul. Organismul are nevoie de mai mult fier in momentele de crestere (cum ar fi in timpul adolescentei), in perioada de sarcina, in timpul alaptarii sau in momentele cand exista niveluri... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Cardiologie , Cardiologie pediatrica , Chirurgie cardio-vasculara .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter