Clickmed
programare rapida la medic

colesterol scazut

Cum sa tii colesterolul sub control?

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Martie 2024
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati Colesterolul este o substanta grasa produsa de ficat, foarte importanta pentru organism, intrucat este implicata in formarea membranei celulelor, a anumitor hormoni, a vitaminei D si a substantelor care ajuta la digerarea alimentelor. Organismul creeaza colesterolul de care are nevoie. Colesterolul se gaseste, de asemenea, in alimente provenite din surse animale, cum ar fi oua, carne si branza. Un nivel optim este ideal pentru organism, intrucat nivelul prea ridicat de colesterol in sange poate forma placi, care se fixeaza pe peretii arterelor sanguine. Aceasta acumulare de placa este cunoscuta sub denumirea de ateroscleroza, care poate conduce la boala coronariana. Tipuri de colesterol HDL - lipoproteine cu densitate mare. Se numeste colesterolul "bun", deoarece transporta colesterolul din alte parti ale corpului inapoi in ficat. LDL - lipoproteine cu densitate scazuta. Se numeste colesterolul "rau" deoarece un nivel ridicat al LDL determina acumularea placii in... [continuare]

Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Mai 2023
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati Colesterolul face parte dintr-o anumita categorie de lipide insolubile in apa, necesar functionarii optime a organismului. Datorita caracterului insolubil, acesta nu se dizolva si are nevoie de proteine transportoare catre celulele organismului. In functie de densitatea proteinelor transportoare, colesterolul prezinta doua fractiuni, LDL-colesterol si HDL- colesterol. HDL- HDL HDL-colesterol( colesterolul bun) are proprietatea de a impiedica ateromatoza( depunerea lipidelor la nivelul vaselor si formarea placii de aterom), iar o valoare scazuta se asociaza cu un risc cardiovascular crescut de boala cardiovasculara. LDL-colesterol (colesterolul rau) favorizeaza procesul de ateromatoza si nivele crescute se asociaza cu un risc mare de boala cardiovasculara. Intr-un studiu finlandez realizat pe 1551 subiecti de sex masculin si de varsta medie, au fost evaluate efectele unei diete bogate in grasimi "bune"- acizi grasi omega-3 (acidul linoleic de exemplu) si acizi... [continuare]

Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Iulie 2023
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati Riscul cardiovascular poate fi inteles ca posibilitatea ca o persoana sa dezvolte o afectiune cardiovasculara cu potential fatal sau non-fatal intr-un anumit interval de timp. Printre factorii clasici de risc se enumera:varsta, sexul, ereditatea, fumatul, alcoolul, obezitatea, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, factori psihosociali; dintre noii factori de risc enumeram homocisteina, lipoproteina (a), factorii proinflamatori, factorii protrombotici. Factorii de risc majori modificabili Acest articol isi propune sa ofere informatii cu privire la factorii majori de risc modificabili. 1. dislipidemia – dezordini legate de colesterol, trigliceride si lipidele totale din ser 2. fumatul 3. hipertensiunea arteriala esentiala 4.diabetul zaharat 5. sedentarismul 6. obezitatea 7. factorii de risc psihosociali – stresul. Dovezile cele mai puternice de asociere a unor factori de risc cu boala coronariana ischemica (BCI) sunt... [continuare]

7 lucruri surprinzatoare despre colesterol

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Decembrie 2018

Cand auzi cuvantul colesterol, ai tendita sa te gandesti automat la grasimea din sange. In realitate, colesterolul este o substanta grasa produsa de ficat, responsabila de formarea membranei celulelor si anumitor hormoni. Fiecare om are nevoie de aproximativ 300 de mg de colesterol pe zi. In cazul cardiacilor, cantitatea de colesterol nu trebuie sa depaseasca 200 de mg. Si persoanele care mananca sanatos pot avea colesterolul mare Studiile de specialitate au demonstrat ca factorul genetic reprezinta, de cele mai multe ori, cauza nivelului ridicat de colesterol si trigliceride din sange. Cu alte cuvinte, poti sa ai colesterolul mare si daca esti vegetarian sau daca mananci putine grasimi de origine animala. Hipercolesterolemia familiala este o boala ereditara care afecteaza aproximativ 1 persoana din 500. Afectiunea provoaca cresterea nivelului de colesterol pana la 600 mg/dL, adica de aproape 3 ori mai mult decat limita normala. Boala poate cauza chiar atacuri de cord inca din... [continuare]

Care este nivelul normal al colesterolului?

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Iulie 2017

Generalitati Nivelul crescut al colesterolului este una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare. In plus, aceasta problema, daca nu este rezolvata si tratata la timp, poate duce la cresterea riscului de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral. Principalii factori care cauzeaza cresterea numarului persoanelor afectate de hipercolesterolemie sunt regimul alimentar bogat in grasimi si sedentarismul. Inca de la inceput trebuie subliniat faptul ca organismul uman are nevoie de colesterol, deoarece acesta prezinta un rol important in diverse procese biochimice. Tipuri de colesterol Exista doua tipuri de colesterol. Colesterolul „rau” (LDL), care se depune pe peretii vaselor de sange, si cel „bun” (HDL), pe care ficatul il proceseaza si ulterior il elimina din organism. Ce este LDL colesterol LDL colesterol se poate depune pe peretii arterelor, ducand la cresterea riscului de infarct miocardic sau de accident va [continuare]

Ce inseamna de fapt nivelul ridicat de colesterol

Din Articole
Actualizat la data de: 21 August 2020

Generalitati Medicii isi avertizeaza constant pacientii asupra importantei mentinerii nivelului de colesterol in limitele normale, dar nu multi dintre acestia inteleg exact ce inseamna, de fapt, nivelul ridicat de colesterol care le poate afecta sanatatea cardiaca. Colesterolul, o substanta grasa regasita in numeroase parti ale organismului, este necesar pentru digestia alimentelor si productia de hormoni si vitamina D. Cand devine el periculos, de cate tipuri este si cum se poate controla eficient, aflati mai jos. Pericolele nivelului ridicat de colesterol Atunci cand surplusul de colesterol din organism se ataseaza peretilor arterelor, se transforma intr-o placa tare, ce obstructioneaza treptat circulatia sangelui. Odata cu trecerea timpului, apar ateroscleroza sau intarirea arterelor, una dintre principalele cauze ale infarctului miocardic. Astfel, persoanele cu un nivel crescut de colesterol sunt expuse unui risc semnificativ mai mare de dezvoltare a bolilor cardiace.... [continuare]

Consecintele depunerii de colesterol

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Februarie 2016

Generalitati Colesterolul reprezinta o formula biochimica din clasa lipidelor si care are multiple roluri benefice in organismul uman. Colesterolul este parte constituenta in aproape toti compusii celulari, de sinteza sau metabolici ai celulelor, astfel ca fac parte din o serie de hormoni, sunt parte din acidul biliar secretat de ficat, si parte componenta a membranelor celulare. Stratul lipid alcatuit si din colesterol este cel care are rol de termoreglare, sustinere si protectie pentru viscerele noastre si este forma de depozitare energetica a constituentilor nostri. Patologia in ceea ce priveste colesterolul nu este atat legata de prezenta sa in organismul nostru dar excesul sau reprezinta partea patologica. Colesterolul este subimpartit in doua principale categorii si anume : LDL si HDL. HDL sau High density lipidoproteins si LDL sau Low density lipoproteins. O a treia categorie din clasa colesterolului este reprezentata de VLDL (Very low density... [continuare]

Ai probleme cu colesterolul? iata 7 modalitati prin care il aduci in limite normale

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Decembrie 2018

Un nivel crescut al colesterolului din sange este un inamic al inimii, se depune pe vasele de sange si poate duce la aparitia a numeroase afectiuni. Este important ca aceasta substanta pe care o produce organismul, dar care se gaseste si in unele alimente de origine animala, sa se pastreze in limite normale. In cazul in care in urma unor analize de sange ai descoperit ca ai colesterolul marit, poti lua cateva masuri care te vor ajuta sa scapi de aceasta problema. Mananca nuci Cercetarile referitoare la impactul pe care il au nucile, alunele, migdalele si fisticul facute la Universitatea Loma Linda din California au relevat faptul ca persoanele care mananca 67 de grame pe zi din aceste fructe au crescut nivelul de lipoproteine cu densitate inalta (colesterol HDL) cu 8,3%. De asemenea, un studiu al cercetatorilor japonezi a aratat ca polifenolii din ciocolata cresc productia de colesterol bun, deci poti manca si ciocolata cu alune sau cu nuci, in cantitati moderate. Opteaza... [continuare]

Legatura dintre temperaturile scazute si riscul de infarct

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Ianuarie 2018

Generalitati Iarna, corpul trece printr-o schimbare hormonala din cauza orelor mai putine in care este expus la lumina naturala a soarelui. Mai mult, frigul, umezeala si temperaturile reduse fac arterele sa se ingusteze, restrictionand astfel fluxul sangelui si reducand cantitatea de oxigen care ajunge la inima. In sezonul rece, inima este mai solicitata, deoarece organismul are nevoie de mai multa energie pentru a incalzi toate organele. De aceea, iarna este foarte periculoasa pentru bolnavii cardiaci. De regula, riscul aparitiei infarctului miocardic este mai mare in primele ore ale diminetii, din cauza presiunii sangvine, care este mai ridicata. Totodata este stiut faptul ca in sezonul rece are loc o crestere a numarului de infectii respiratorii, ce duc invariabil la o slabire a sistemului imunitar, inima devenind astfel mult mai fragila decat in celelalte anotimpuri. Concret, riscul de infarct creste semnificativ in primele doua-patru saptamani dupa instalarea frigului si... [continuare]

Consecintele valorilor scazute de testosteron

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Generalitati Testosteronul este principalul hormon sexual la barbati si este produs in special in testicule. Cu toate acestea, si persoanele de sex feminin au cantitati mici din acest hormon. Rolul acestui hormon consta in ingrosarea vocii, cresterea pilozitatii corporale si faciale, dezvoltarea oaselor si a masei musculare, dar si productia de sperma. Astfel, un barbat cu un nivel scazut de testosteron poate experimenta disfunctia erectila, reducerea apetitului sexual sau reducerea masei musculare si osoase. Productia de testosteron poate sa se reduca odata cu imbatranirea unei persoane. Astfel, multi barbati cu varste inaintate pot avea simptome provocate de nivelul de testosteron scazut. Un nivel scazut de testosteron este definit ca o valoare mai mica de 300 nanograme de hormon pe decilitru (ng/dL). Cercetatorii au raportat, de asemenea, ca aproximativ 2 din 100 de barbati au niveluri scazute de testosteron. Consecinte Valorile scazute ale testosteronului la barbati pot... [continuare]

Krill oil si drojdia de orez rosu reduc colesterolul si trigliceridele

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Octombrie 2018

Generalitati - Ofera EPA si DHA, alaturi de fosfolipide si colina. - Are o activitate antioxidanta de 300 de ori mai mare decat Vitamina E. - Acceptate pentru consumul uman de catre FDA (Food&Drug Administration SUA) si EFSA (European Food&Safety Authority): NKO a trecut testele de siguranta. - Absorbtie mai rapida si mai buna a acizilor grasi de Omega-3 din Neptune Krill Oil in comparatie cu uleiul de peste. - Patentul Neptunee OceanExtract garanteaza un proces al metodei de extractie la "rece". - Fara metale grele, PCB-uri (bifenili policlorurati), dioxine si pesticide. - Fara miros de peste in gura dupa administrare. Imbunatatirea sanatatii cardiovasculare Reducerea semnificativa a colesterolului total, colesterolului LDL si trigliceridelor, cresterea colesterolului HDL (studiu de faza 3, la 120 de pacienti cu hiperlipidemie). Rezultatele cu NKO sunt mai bune decat placebo, si mai bune decat uleiul de peste. In urma administrarii de Krill Oil de 1 gram/zi timp... [continuare]

Astept reaspuns urgent valori scazute la colesterol si trigliceride

Din Comunitate

Buna ziua. Mi-am facut analizele la sange in urma cu 1 zi. Mi-a iesit asa colesterol 60 mg/dL si limitele normale sunt intre 150-220, iar la trigliceride 44 mg/dL limitele sunt intre 50-160. ce ar trebui sa fac? ma simt ametit si foarte slabit. Am 1,85 si 61 kg (in ultimele 2 saptamani am pus pe mine 2 kg, deci initial aveam 59). astept raspuns urgent! Multumesc [continuare]

Colesterol marit

Din Comunitate

HDL colesterol cu valoarea 89,87 mg/dl , ce riscuri implica ? [continuare]

Colesterol marit

Din Comunitate

In urma unor analize, mi-a iesit colesterolul marit. Am 24 ani, mi se pare cam exagerat ca la varsta asta sa am deja probleme cu el .... COLESTEROL TOTAL = 241 (valoarea normala 200) COLESTEROL LDL = 159 (valoarea normala 100) HDLD = 66 (valoarea normala intre 30 si 66) restul sunt ok : Glucoza = 94 (65 - 115) Trigliceride = 66 (44 - 200) Alfa amilaza = 95 (30 - 110) Hemoglobina = 16.1 (13 - 17) Lipaza = 47 (23 - 300) Dintre toate astea CLDL pare cel mai grav ... mentionez ca mananc zilnic oua (prajite, omleta, fierte), carne cate 4 5 zile pe saptamana ( in special carne de porc), biscuiti dulci, fructe (banane). din cate am citit pe internet, nivelul scazut de trigliceride poate rezulta problema colesterolului din cauza ficatului. Totusi, trigliceridele sunt in barem, dar spre extrema minima. Nu fumez, nu beau, o viata aproape sedentara. Ar trebui vazut de un medic? Se poate regla din alimentatie, sau valorile sunt prea mari? Si... [continuare]

Vldl-colesterol (sange) vldl

Din Analize Medicale

Testul masoara cantitatea de lipoproteina (VLDL) cu o densitate scazuta din sange. Colesterolul VLDL, un tip de grasime din sange, colesterolul LDL si trigliceridele sunt considerate forme de colesterol rau. Nivelurile ridicate de colesterol pot infunda arterele, producand infarctul. Testul se realizeaza impreuna cu o serie de alte teste pentru a depista afectiunea cardiovasculara. Nivelurile ridicate de colesterol VLDL si de trigliceride din sange pot reprezenta un risc de afectiune cardiovasculara. Persoanele care sunt obeze prezinta niveluri ridicate de colesterol VLDL. [continuare]

Neutrofile scazute si limfocite crescute.

Din Comunitate

Buna ziua. Am 14 ani si practic dansul sportiv. In cateva zile trebuie sa ma duc la vizita medicala pe care o face fiecare sportiv. Am facut analizele si toate au iesit bune mai putin neutrofilele care au iesit 43.9%( procentul de referinta fiind pe fisa mea 50-76%) iar limfocitele au iesit 47.2% (procentul de referinta 17-45%). Am inteles ca acestea depind una de alta dar as vrea sa stiu daca este ceva grav pentru care ar trebui sa ma ingrijorez. Multumesc. [continuare]

Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale
Biomedica Servicii Medicale
Chirurgie vasculara, Cardiologie, Urologie, Alergologie si imunologie clinica, Chirurgie generala 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Hemoglobina scazuta

Din Comunitate

ce se poate intampla? [continuare]

Sparanghelul - beneficii pentru sanatate

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Mai 2012

Generalitati Analizand informatiile nutritionale ale sparanghelului veti afla ca acesta are efect benefic asupra organismului. 4 bucati din aceasta planta contin doar 13 calorii, nici un fel de grasime, colesterol si doar 8 mg de sodiu. Sparanghelul are proprietatea de a arde grasimile, datorita fibrelor pe care le contine, fibre ce forteaza organismul sa arda mai multe calorii pentru a procesa aceste 4 bucati mici de sparanghel. Cu un continut de zahar foarte scazut si cu doar 1 g de proteine, nu exista nici un motiv sa nu profitati de calitatile nutritionale ale sparanghelului. Vitamine si minerale continute de sparanghel Sparanghelul contine o multime de vitamine, inclusiv vitaminele A, E, K, si B6, in cantitati relativ mari. Doar cateva bucati de sparanghel contin 22% din valoarea zilnica recomandata de acid folic, care este responsabil pentru mentinerea sanatatii. Aceasta planta contine cantitati mai mici sau mai mari de minerale esentiale, care includ calciu,... [continuare]

Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Aprilie 2011

Generalitati Pentru persoanele care sufera de diabet, scaderea in greutate poate insemna renuntarea la injectiile cu insulina si la alte medicamente. Construirea unui plan bun de pierdere in greutate pentru o persoana cu diabet se va face impreuna cu un expert. Nu exista nici o urma de indoiala: persoanele cu diabet zaharat tip 2, care sunt supraponderale, daca pierd din kilograme vor avea un nivel mai scazut al glicemiei, o sanatate mai buna si se vor simti mai bine. Dar inainte de a respecta acest plan, este important ca pacientul sa colaboreze bine cu medicul – deoarece in timpul dietei, glicemia, nivelul de insulina si medicatia trebuie urmarite cu atentie. Este important sa nu se faca nici o greseala, se sa urmeze calea corecta: indiferent de greutatea unui pacient, glicemia va scadea chiar daca acesta va slabi doar cateva kilograme. Unele studii au demonstrat ca o combinatie intre dieta si exercitii fizice reduce riscul de aparitie al diabetului cu 58%. Acestea au... [continuare]

Alimentatia in sezonul rece

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Iulie 2012

Deoarece alimentatia are un rol determinant pentru sanatatea noastra, aceasta trebuie sa fie adecvata varstei si trebuie adaptata in ermanenta nevoilor calorice ale organismului. Odata cu venirea iernii, organismul nostru este mai vulnerabil, datorita temperaturilor scazute, iar obiceiul de a manca sanatos devine si mai important. E demonstrat faptul ca 70% din sistemul imunitar al organismului este situat in intestin. Ca urmare, este evident ca printr-o alimentatie corect ne putem mentine si creste rezistenta la imbolnavire, inclusiv la infectiile frecvente in timpul iernii. In Romania, un copil sufera, in medie, de 5 – 6 raceli pe an, iar un adult de 2 - 4 raceli pe an. Care sunt solutiile si ce alimente ar trebui sa consumam pe parcursul iernii, pentru a ne asigura un sistem imunitar puternic? Vitaminele care sustin activitatea sistemului imunitar sunt: – vitamina C : aportul zilnic recomandat este de 200 mg, pe care le putem gasi intr-un ardei rosu de marime... [continuare]

Pastrarea conditiei fizice prin miscare

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Iulie 2018

Gasirea motivatiei pentru efectuarea exercitiilor - Prevenirea bolilor Cercetarile au demonstrat ca miscarea este benefica la orice varsta si de orice intensitate. Oamenii de stiinta recomanda zilnic o ora de activitate fizica. Pare mult, dar miscarea poate fi efectuata in mai multe reprize mai scurte de-a lungul zilei: mers pe jos, gradinarit, activitati casnice intense. Exercitiul fizic este un element esential al oricarui program de scadere in greutate prin maximizarea pierderii de tesut adipos si mentinerea masei musculare. Miscarea are efecte benefice asupra sanatatii si longevitatii, in prevenirea sau ameliorarea unor afectiuni precum: 1. Bolile cardiace Activitatea fizica practicata in mod regulat intareste muschiul inimii, imbunatateste circulatia sangelui, creste colesterolul "bun" (HDL – lipoproteine cu densitate mare), scade tensiunea arteriala si colesterolul "rau" (LDL – lipoproteine cu densitate scazuta), contribuind la functionarea cat mai eficienta a... [continuare]

Va rog ajutati-ma si pe mine cu un sfat

Din Comunitate

De ceva timp ma tot dor maininile,de la cot in jos, nu stiu daca ma dor muschii sau oasele,uneori pare ca oasele.As vrea sa stiu daca cancerul osos apare in analizele la sange pentru ca eu am facut analize acum 3 luni si mi-au iesit bine cu exceptia colesterolului total care era notat scazut pentru ca valorile normale erau trecute intre 150mg/dL-200mg/dL si mi-a iesit 132mg/dL.Totusi am vb cu un medic care mi-a spus ca este in regula.va multumesc,sanatate [continuare]

Sideremie (fier seric) fe sau si

Din Analize Medicale

Fierul prezinta un rol important in transportul oxigenului catre tesuturi, dar si pentru producerea de energie, pentru buna functionare a muschilor si a organelor. Aproximativ 70% din fierul organismului este legat de hemoglobina in celulele rosii din sange. Restul este legat de alte proteine (transferina in sange sau feritina din maduva osoasa) sau depozitat in alte tesuturi ale corpului. Atunci cand hematiile se degradeaza, fierul este eliberat si transportat prin transferina la maduva osoasa si la alte organe, cum ar fi ficatul si splina. In maduva osoasa, fierul este depozitat si utilizat pentru a produce noi hematii. Sideremia reprezinta nivelul seric al fierului legat de transferina. Alimente bogate in fier sunt: spanacul, urzicile, lintea, fructele uscate, ouale, carnea, ficatul, vinul. Organismul are nevoie de mai mult fier in momentele de crestere (cum ar fi in timpul adolescentei), in perioada de sarcina, in timpul alaptarii sau in momentele cand exista niveluri... [continuare]

Trigliceride tg

Din Analize Medicale

Trigliceridele sunt un tip de lipide din sange. Caloriile din alimentele ingerate de care organismul nu are nevoie sunt transformate in trigliceride si depozitate in tesut adipos. Ulterior, hormonii elibereaza trigliceridele pentru a asigura energia necesara intre mese. Persoanele care consuma in general mai multe calorii decat ard, in special calorii “usoare”, precum carbohidratii si grasimile pot prezenta un nivel crescut al trigliceridelor. Concentratiile mari pot creste riscul aparitiei boalii coronariene, in special in cazul femeilor. Nivelul trigliceridelor poate fi crescut si in cazul altor afectiuni, precum diabetul zaharat, prediabetul sau hipertensiunea arteriala. Factorii care cauzeaza cresterea nivelului de trigliceride: - obezitatea; - sedentarismul; - fumatul; - consumul excesiv de alcool; - dieta bogata in carbohidrati; - anumite boli (diabetul si afectiunile renale) si medicamente; - o serie de anomalii genetice. In general, trigliceridele provin din... [continuare]

Pagina 2 din 32 (931 rezultate)