colesterol scazut
Ce inseamna de fapt nivelul ridicat de colesterol
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este un lipid insolubil in apa, ce intra in compozitia tuturor celulelor si este indispensabil pentru o buna functionare a organismului uman. Colesterolul, o substanta grasa regasita in numeroase parti ale organismului, este necesar pentru digestia alimentelor si productia de hormoni si vitamina D. Cand devine el periculos, de cate tipuri este si cum se poate controla eficient, aflati mai jos. Pericolele nivelului ridicat de colesterol Mentinerea unui nivel optim al coletsreolului total( 50mg/dl reprezinta baza prevenirii bolilor cardiovasculare si a complicatiilor acestora. Atunci cand surplusul de colesterol din organism se ataseaza de peretii arterelor, se transforma intr-o placa tare, ce obstructioneaza treptat fluxul sangelui. Odata cu trecerea timpului, apar ateroscleroza sau rigiditatea arterelor, una dintre principalele cauze ale infarctului miocardic. Astfel, persoanele cu un nivel crescut de colesterol sunt expuse unui risc semnificativ... [continuare]
Consecintele depunerii de colesterol
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul reprezinta o formula biochimica din clasa lipidelor, ce se gaseste in toate celulele corpului si are rol important in digestie, sinteza anumitor hormoni sau vit D. Pricipala sursa de colesterol o reprezinta ficatul, al carui rol in siteza colesterolului este foarte important. De asemenea, surse externe de colesterol sunt reprezentate de produsele de origine animala(ou, carne rosie, lapte etc). Colesterolul este subimpartit in doua principale categorii si anume : LDL si HDL. HDL sau High density lipidoproteins si LDL sau Low density lipoproteins. O a treia categorie din clasa colesterolului este reprezentata de VLDL (Very low density Lipoproteins). Urmatoarele doua subcategorii sunt reprezentate de IDL (Intermediate) si de Chilomicroni. LDL LDL reprezinta 60-70% din colesterolul total si este implicat in transportul colesterolului prin circulatia sanguina. De la acest rol pleaca stransa corelare intre prezenta in exces a LDL in circulatia sanguina... [continuare]
Lucruri surprinzatoare despre colesterol
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Ce este riscul cardiovascular Riscul cardiovascular reprezinta probabilitatea unui eveniment cardiovascular pe care o persoana il poate suferi intr-o anumita perioada de timp. Printre factorii de risc cardiovascular, se regaseste colesterolul, ale carui nivele crescute se coreleaza direct cu un eveniment coronarian/ accident vascular cerebral. In realitate, colesterolul este o substanta grasa produsa de ficat, responsabila de formarea membranei celulelor si anumitor hormoni. Fiecare om are nevoie de aproximativ 300 de mg de colesterol pe zi. In cazul cardiacilor, cantitatea de colesterol nu trebuie sa depaseasca 200 de mg. Si persoanele care mananca sanatos pot avea colesterolul mare Studiile de specialitate au demonstrat ca factorul genetic reprezinta, de cele mai multe ori, cauza nivelului ridicat de colesterol si trigliceride din sange. Cu alte cuvinte, poti sa ai colesterolul mare si daca esti vegetarian sau daca mananci putine grasimi de origine... [continuare]
Care este nivelul normal al colesterolului?
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Ateroscleroza este afectiunea principala responsabila de deces ca urmare a nivelelor crescute de colesterol si trigliceride in sange. Principalii factori care cauzeaza cresterea numarului persoanelor afectate de hipercolesterolemie sunt regimul alimentar bogat in grasimi si sedentarismul. Inca de la inceput trebuie subliniat faptul ca organismul uman are nevoie de colesterol, deoarece acesta prezinta un rol important in diverse procese biochimice. Tipuri de colesterol Exista doua tipuri de colesterol. Colesterolul „rau” (LDL), care se depune pe peretii vaselor de sange, si cel „bun” (HDL), pe care ficatul il proceseaza si ulterior il elimina din organism. Ce este LDL colesterol LDL colesterol se poate depune pe peretii arterelor, ducand la cresterea riscului de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral. De aceea, cu cat valoarea acestuia este mai mica, cu atat riscul de a dezvolta astfel de probleme este mai scazut. Valorile normale si cele... [continuare]
Cum sa tii colesterolul sub control?
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este o substanta grasa produsa de ficat, foarte importanta pentru organism, intrucat este implicata in formarea membranei celulelor, a anumitor hormoni, a vitaminei D si a substantelor care ajuta la digerarea alimentelor. Organismul creeaza colesterolul de care are nevoie. Colesterolul se gaseste, de asemenea, in alimente provenite din surse animale, cum ar fi oua, carne si branza. Un nivel optim este ideal pentru organism, intrucat nivelul prea ridicat de colesterol in sange poate forma placi, care se fixeaza pe peretii arterelor sanguine. Aceasta acumulare de placa este cunoscuta sub denumirea de ateroscleroza, care poate conduce la boala coronariana. Tipuri de colesterol HDL - lipoproteine cu densitate mare. Se numeste colesterolul "bun", deoarece transporta colesterolul din alte parti ale corpului inapoi in ficat. LDL - lipoproteine cu densitate scazuta. Se numeste colesterolul "rau" deoarece un nivel ridicat al LDL determina acumularea placii in... [continuare]
Colesterolul crescut la copii si tineri – un fenomen in crestere
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta lipidica, produsa in principal de catre ficat, insa se poate obtine si in urma consumului alimentelor de origine animala (carne, produse lactate). In sange, colesterolul este transportat prin intermediul lipoproteinelor (LDL, HDL). Rolul colesterolului Organismul are nevoie de colesterol pentru a functiona corect, fiind necesar pentru anumite functii, precum sinteza vitaminei D, hormonilor steroizi si a acizilor biliari. HDL, numita si colesterolul bun, are rolul de a transporta colesterolul in exces catre ficat pentru a fi metabolizat, avand un rol protector impotriva afectiunilor cardiovasculare. LDL – colesterolul rau – realizeaza transportul in sens invers, mai exact din ficat catre celule, promovand astfel depunerea colesterolului in peretii arteriali, determinand aparitia aterosclerozei, ce este precursorul infarctului miocardic si al accidentului vascular cerebral. Colesterolul crescut este, in general, o... [continuare]
Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul face parte dintr-o anumita categorie de lipide insolubile in apa, necesar functionarii optime a organismului. Datorita caracterului insolubil, acesta nu se dizolva si are nevoie de proteine transportoare catre celulele organismului. In functie de densitatea proteinelor transportoare, colesterolul prezinta doua fractiuni, LDL-colesterol si HDL- colesterol. HDL- HDL HDL-colesterol( colesterolul bun) are proprietatea de a impiedica ateromatoza( depunerea lipidelor la nivelul vaselor si formarea placii de aterom), iar o valoare scazuta se asociaza cu un risc cardiovascular crescut de boala cardiovasculara. LDL-colesterol (colesterolul rau) favorizeaza procesul de ateromatoza si nivele crescute se asociaza cu un risc mare de boala cardiovasculara. Intr-un studiu finlandez realizat pe 1551 subiecti de sex masculin si de varsta medie, au fost evaluate efectele unei diete bogate in grasimi "bune"- acizi grasi omega-3 (acidul linoleic de exemplu) si... [continuare]
Consecintele valorilor scazute de testosteron
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Testosteronul este principalul hormon sexual la barbati si este produs in special in testicule. Cu toate acestea, si persoanele de sex feminin au cantitati mici din acest hormon. Rolul acestui hormon consta in ingrosarea vocii, cresterea pilozitatii corporale si faciale, dezvoltarea oaselor si a masei musculare, dar si productia de sperma. Astfel, un barbat cu un nivel scazut de testosteron poate experimenta disfunctia erectila, reducerea apetitului sexual sau reducerea masei musculare si osoase. Productia de testosteron poate sa se reduca odata cu imbatranirea unei persoane. Astfel, multi barbati cu varste inaintate pot avea simptome provocate de nivelul de testosteron scazut. Un nivel scazut de testosteron este definit ca o valoare mai mica de 300 nanograme de hormon pe decilitru (ng/dL). Cercetatorii au raportat, de asemenea, ca aproximativ 2 din 100 de barbati au niveluri scazute de testosteron. Consecinte Valorile scazute ale testosteronului la barbati pot... [continuare]
Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Riscul cardiovascular poate fi inteles ca posibilitatea ca o persoana sa dezvolte o afectiune cardiovasculara cu potential fatal sau non-fatal intr-un anumit interval de timp. Printre factorii clasici de risc se enumera:varsta, sexul, ereditatea, fumatul, alcoolul, obezitatea, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, factori psihosociali; dintre noii factori de risc enumeram homocisteina, lipoproteina (a), factorii proinflamatori, factorii protrombotici. Factorii de risc majori modificabili Acest articol isi propune sa ofere informatii cu privire la factorii majori de risc modificabili. 1. dislipidemia – dezordini legate de colesterol, trigliceride si lipidele totale din ser 2. fumatul 3. hipertensiunea arteriala esentiala 4.diabetul zaharat 5. sedentarismul 6. obezitatea 7. factorii de risc psihosociali – stresul. Dovezile cele mai puternice de asociere a unor factori de risc cu boala coronariana ischemica (BCI) sunt... [continuare]
Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este sindromul metabolic? Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata. Cum se manifesta? In trecut, micul dejun era considerat cea mai importanta masa a zilei in ceea ce priveste sanatatea metabolica a organismului si ritmul circadian. Pe masura ce stilul de viata modern se indeparteaza de mesele obisnuite si de convingerile anterioare, eliminarea micului dejun este un model alimentar tot mai des intalnit in societatea actuala, al carei amploare creste considerabil de la an la an. Conform Institutului National al Inimii, Plamanilor, Sangelui, lider in ceea ce priveste cercetarea bolilor cardiovasculare, pulmonare si a tulburarilor de somn, sindromul metabolic reprezinta un termen umbrela ce se caracterizeaza prin prezenta a cel putin 3 din 5 afectiuni, precum: - obezitate... [continuare]
Sparanghelul - beneficii pentru sanatate
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o planta perena din familia Liliaceae, recunoscuta pentru proprietatile sale nutritionale si terapeutice. Acesta este consumat in mod frecvent ca leguma in intreaga lume si este apreciat nu doar pentru gustul sau delicat, ci si pentru beneficiile substantiale pe care le aduce sanatatii umane. In articolul de fata, vom explora in detaliu compusii bioactivi ai sparanghelului, beneficiile acestuia pentru sanatate, precum si posibilele contraindicatii. Compozitia nutritionala a sparanghelului Sparanghelul este o sursa excelenta de vitamine si minerale esentiale. Este bogat in vitamina K, vitamina C, vitaminele din complexul B (inclusiv B6, B1, B2, B3, si acid folic), vitamina E, precum si minerale precum fier, calciu, magneziu si potasiu. De asemenea, contine o cantitate semnificativa de fibre dietetice si antioxidanti, cum ar fi flavonoidele si polifenolii. Acesti compusi contribuie la efectele benefice ale... [continuare]
Ai probleme cu colesterolul? iata 7 modalitati prin care il aduci in limite normale
Autor: SfatulMedicului
Un nivel crescut al colesterolului din sange este un inamic al inimii, se depune pe vasele de sange si poate duce la aparitia a numeroase afectiuni. Este important ca aceasta substanta pe care o produce organismul, dar care se gaseste si in unele alimente de origine animala, sa se pastreze in limite normale. In cazul in care in urma unor analize de sange ai descoperit ca ai colesterolul marit, poti lua cateva masuri care te vor ajuta sa scapi de aceasta problema. Mananca nuci Cercetarile referitoare la impactul pe care il au nucile, alunele, migdalele si fisticul facute la Universitatea Loma Linda din California au relevat faptul ca persoanele care mananca 67 de grame pe zi din aceste fructe au crescut nivelul de lipoproteine cu densitate inalta (colesterol HDL) cu 8,3%. De asemenea, un studiu al cercetatorilor japonezi a aratat ca polifenolii din ciocolata cresc productia de colesterol bun, deci poti manca si ciocolata cu alune sau cu nuci, in cantitati moderate. Opteaza... [continuare]
Krill oil si drojdia de orez rosu reduc colesterolul si trigliceridele
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Uleiul de krill si drojdia de orez rosu sunt doua suplimente naturale tot mai studiate pentru efectele lor benefice asupra sanatatii cardiovasculare. Cercetarile arata ca aceste substante pot contribui la scaderea colesterolului „rau” (LDL) si a trigliceridelor, ajutand la prevenirea bolilor de inima. - Ofera EPA si DHA, alaturi de fosfolipide si colina. - Are o activitate antioxidanta de 300 de ori mai mare decat Vitamina E. - Acceptate pentru consumul uman de catre FDA (Food&Drug Administration SUA) si EFSA (European Food&Safety Authority): NKO a trecut testele de siguranta. - Absorbtie mai rapida si mai buna a acizilor grasi de Omega-3 din Neptune Krill Oil in comparatie cu uleiul de peste. - Patentul Neptunee OceanExtract garanteaza un proces al metodei de extractie la "rece". - Fara metale grele, PCB-uri (bifenili policlorurati), dioxine si pesticide. - Fara miros de peste in gura dupa administrare. Imbunatatirea sanatatii... [continuare]
Legatura dintre temperaturile scazute si riscul de infarct
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Iarna, corpul trece printr-o schimbare hormonala din cauza orelor mai putine in care este expus la lumina naturala a soarelui. Mai mult, frigul, umezeala si temperaturile reduse fac arterele sa se ingusteze, restrictionand astfel fluxul sangelui si reducand cantitatea de oxigen care ajunge la inima. In sezonul rece, inima este mai solicitata, deoarece organismul are nevoie de mai multa energie pentru a incalzi toate organele. De aceea, iarna este foarte periculoasa pentru bolnavii cardiaci. De regula, riscul aparitiei infarctului miocardic este mai mare in primele ore ale diminetii, din cauza presiunii sangvine, care este mai ridicata. Totodata este stiut faptul ca in sezonul rece are loc o crestere a numarului de infectii respiratorii, ce duc invariabil la o slabire a sistemului imunitar, inima devenind astfel mult mai fragila decat in celelalte anotimpuri. Concret, riscul de infarct creste semnificativ in primele doua-patru saptamani dupa instalarea frigului si... [continuare]
HDL colesterol cu valoarea 89,87 mg/dl , ce riscuri implica ? [continuare]
Astept reaspuns urgent valori scazute la colesterol si trigliceride
Buna ziua. Mi-am facut analizele la sange in urma cu 1 zi. Mi-a iesit asa colesterol 60 mg/dL si limitele normale sunt intre 150-220, iar la trigliceride 44 mg/dL limitele sunt intre 50-160. ce ar trebui sa fac? ma simt ametit si foarte slabit. Am 1,85 si 61 kg (in ultimele 2 saptamani am pus pe mine 2 kg, deci initial aveam 59). astept raspuns urgent! Multumesc [continuare]
Facilitati de tratament
Clinici si cabinete medicale
In urma unor analize, mi-a iesit colesterolul marit. Am 24 ani, mi se pare cam exagerat ca la varsta asta sa am deja probleme cu el .... COLESTEROL TOTAL = 241 (valoarea normala 200) COLESTEROL LDL = 159 (valoarea normala 100) HDLD = 66 (valoarea normala intre 30 si 66) restul sunt ok : Glucoza = 94 (65 - 115) Trigliceride = 66 (44 - 200) Alfa amilaza = 95 (30 - 110) Hemoglobina = 16.1 (13 - 17) Lipaza = 47 (23 - 300) Dintre toate astea CLDL pare cel mai grav ... mentionez ca mananc zilnic oua (prajite, omleta, fierte), carne cate 4 5 zile pe saptamana ( in special carne de porc), biscuiti dulci, fructe (banane). din cate am citit pe internet, nivelul scazut de trigliceride poate rezulta problema colesterolului din cauza ficatului. Totusi, trigliceridele sunt in barem, dar spre extrema minima. Nu fumez, nu beau, o viata aproape sedentara. Ar trebui vazut de un medic? Se poate regla din alimentatie, sau valorile sunt prea mari? Si... [continuare]
Vldl-colesterol (sange) vldl
Testul masoara cantitatea de lipoproteina (VLDL) cu o densitate scazuta din sange. Colesterolul VLDL, un tip de grasime din sange, colesterolul LDL si trigliceridele sunt considerate forme de colesterol rau. Nivelurile ridicate de colesterol pot infunda arterele, producand infarctul. Testul se realizeaza impreuna cu o serie de alte teste pentru a depista afectiunea cardiovasculara. Nivelurile ridicate de colesterol VLDL si de trigliceride din sange pot reprezenta un risc de afectiune cardiovasculara. Persoanele care sunt obeze prezinta niveluri ridicate de colesterol VLDL. [continuare]
Spuneți sa înlăturăm pestele gras,apoi spuneți să mâncăm scoici și peste care are omega 3,așadar de care sa ascult din indicații? [continuare]
ce se poate intampla? [continuare]
Neutrofile scazute si limfocite crescute.
Buna ziua. Am 14 ani si practic dansul sportiv. In cateva zile trebuie sa ma duc la vizita medicala pe care o face fiecare sportiv. Am facut analizele si toate au iesit bune mai putin neutrofilele care au iesit 43.9%( procentul de referinta fiind pe fisa mea 50-76%) iar limfocitele au iesit 47.2% (procentul de referinta 17-45%). Am inteles ca acestea depind una de alta dar as vrea sa stiu daca este ceva grav pentru care ar trebui sa ma ingrijorez. Multumesc. [continuare]
Buna ziua! Am 49 ani, sunt o persoana care face sport si mananc corect si calculat. Anual, fac analizele medicale obligatorii. Anul acesta mi-au iesit neutrofilele 47,5% si trigliceridele 53,47 mg/dl, am vazut ca sunt incercuite, deci e o problema. Care ar fi aceasta problema? Am simtit si o scadere a randamentului si fortei in timpul activitatilor sportive. Multumesc [continuare]
De ceva timp ma tot dor maininile,de la cot in jos, nu stiu daca ma dor muschii sau oasele,uneori pare ca oasele.As vrea sa stiu daca cancerul osos apare in analizele la sange pentru ca eu am facut analize acum 3 luni si mi-au iesit bine cu exceptia colesterolului total care era notat scazut pentru ca valorile normale erau trecute intre 150mg/dL-200mg/dL si mi-a iesit 132mg/dL.Totusi am vb cu un medic care mi-a spus ca este in regula.va multumesc,sanatate [continuare]
Trigliceride tg
Trigliceridele sunt un tip de lipide din sange. Caloriile din alimentele ingerate de care organismul nu are nevoie sunt transformate in trigliceride si depozitate in tesut adipos. Ulterior, hormonii elibereaza trigliceridele pentru a asigura energia necesara intre mese. Persoanele care consuma in general mai multe calorii decat ard, in special calorii “usoare”, precum carbohidratii si grasimile pot prezenta un nivel crescut al trigliceridelor. Concentratiile mari pot creste riscul aparitiei boalii coronariene, in special in cazul femeilor. Nivelul trigliceridelor poate fi crescut si in cazul altor afectiuni, precum diabetul zaharat, prediabetul sau hipertensiunea arteriala. Factorii care cauzeaza cresterea nivelului de trigliceride: - obezitatea; - sedentarismul; - fumatul; - consumul excesiv de alcool; - dieta bogata in carbohidrati; - anumite boli (diabetul si afectiunile renale) si medicamente; - o serie de anomalii genetice. In general, trigliceridele provin din... [continuare]
Sideremie (fier seric) fe sau si
Fierul prezinta un rol important in transportul oxigenului catre tesuturi, dar si pentru producerea de energie, pentru buna functionare a muschilor si a organelor. Aproximativ 70% din fierul organismului este legat de hemoglobina in celulele rosii din sange. Restul este legat de alte proteine (transferina in sange sau feritina din maduva osoasa) sau depozitat in alte tesuturi ale corpului. Atunci cand hematiile se degradeaza, fierul este eliberat si transportat prin transferina la maduva osoasa si la alte organe, cum ar fi ficatul si splina. In maduva osoasa, fierul este depozitat si utilizat pentru a produce noi hematii. Sideremia reprezinta nivelul seric al fierului legat de transferina. Alimente bogate in fier sunt: spanacul, urzicile, lintea, fructele uscate, ouale, carnea, ficatul, vinul. Organismul are nevoie de mai mult fier in momentele de crestere (cum ar fi in timpul adolescentei), in perioada de sarcina, in timpul alaptarii sau in momentele cand exista niveluri... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Cardiologie , Cardiologie pediatrica , Chirurgie cardio-vasculara .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter