cereale cu lapte orez si banane bebelac
Tot ce trebuie sa stii despre anemie. afla cand trebuie sa te ingrijorezi
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce trebuie sa stiti despre anemie Daca o persoana nu are suficiente globule rosii sanatoase, poate dezvolta o afectiune numita anemie. Aceasta inseamna ca sangele are niveluri mai mici decat cele normale de hemoglobina - aceasta fiind partea globulelor rosii care transporta oxigenul catre toate celulele din organism. Aceasta afectiune reprezinta o problema de sanatate publica, tinand cont de faptul ca, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 614 milioane de femei si 280 de milioane de copii din intreaga lume sunt afectati de ea. In plus, deficienta nutritionala legata de absenta fierului, principala cauza a anemiei, afecteaza 33% dintre femeile care nu sunt insarcinate, 40% dintre gravide si 42% dintre copii. De aceea este important sa stim cum si de ce apare aceasta afectiune, precum si sa identificam simptomele si factorii de risc pentru a preveni potential dezvoltarea acestei boli sau sa consultati in timp util un medic si sa primiti tratamentul adecvat. Ce fac... [continuare]
Ce este colita microscopica Colita microscopica este o afectiune a aparatului digestiv si reprezinta inflamatia peretelui colonului (intestin gros). Numele afectiunii provine de la faptul ca este necesara examinarea microscopica a tesutului, pentru a identifica inflamatia, de vreme ce colonul este aparent sanatos la examinarile uzuale, precum colonoscopia. Tipuri de colita microscopica • Colita colagenica, in care exista un strat gros de colagen deasupra tesutului colonic • Colita limfoida, in care celule albe ale sangelui, numite limfocite, cresc in tesutul colonic • Colita microscopica incompleta, in care exista caracteristici comune ale colitei colagenice si limfoide Semne si simptome Semnele si simptomele colitei microscopice includ: • Diaree foarte apoasa, cronica. Acesta este cel mai reprezentativ simptom al colitei, fiind prezent la majoritatea pacientilor afectati • Dureri abdominale, crampe sau meteorism (balonare) • Pierdere in greutate •... [continuare]
Cele mai bune remedii naturale pentru pielea iritata si mancarimi
Autor: SfatulMedicului
Stiai ca unele dintre cele mai eficiente medicamente naturale care sa te scape de iritatii, roseata a pielii si mancarimi se gasesc chiar la tine in bucatarie? Sunt ingrediente pe care, de obicei, le folosesti ca sa prepari o salata delicioasa sau cereale cu lapte. Iar lista poate sa continue. Iata cum te pot ajuta ele ca sa scapi de problemele cu pielea: Musetelul Cunoscut pentru efectele calmante asupra sistemului nervos, ceaiul de musetel poate fi folosit si pentru ingrijirea pielii. Inmoi putina vata sau o discheta demachianta in ceai de musetel neindulcit si aplici pe zonele cu probleme. Este eficient daca suferi de eczeme, mancarimi ale pielii, arsuri solare, dar si in cazul micilor taieturi, caci grabeste vindecarea, avand si rol antibacterian. Lasi compresa sa actioneze timp de 10 – 15 minute. De asemenea, poti pune si cateva picaturi de ulei esential de musetel in cada, cand faci baie. Studenita Planta medicinala erbacee, studenita (Stellaria Media) are proprietati... [continuare]
Imbunatatirea sanatatii oaselor in scleroza multipla
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Scleroza multipla, o boala autoimuna care afecteaza peste 2,5 milioane de oameni in lumea intreaga, creste semnificativ sansele instalarii osteoporozei. Prin urmare, mentinerea sanatatii osoase trebuie sa fie o prioritate pentru pacientii cu acest diagnostic. In afara de faptul ca poate conduce la pierderea densitatii osoase, scleroza multipla afecteaza si echilibrul corporal, cauzeaza slabiciune musculara si mobilitate scazuta. Toti acesti factori cresc riscul producerii fracturilor osoase, in special la varste inaintate. Impactul sclerozei multiple asupra sanatatii oaselor Afectiune neurologica cronica, scleroza multipla produce disfunctii la nivelul sistemului nervos central, afectand cu precadere maduva spinarii, nervii optici si creierul. Totodata, boala face dificile controlul muscular si mentinerea echilibrului corporal. De aceea, pacientii cu scleroza multipla sunt expusi mai multor factori de risc asociati cu producerea de fracturi osoase imobilizarea... [continuare]
Principalii factori care ne pot predispune la obezitate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Obezitatea este o afectiune complexa, care se caracterizeaza prin cresterea greutatii corporale si care rezulta printr-o lipsa de corelare dintre aportul caloric crescut si cheltuielile energetice reduse. In ultimii 20 de ani, obezitatea a inregistrat o crestere alarmanta la nivel global. Mai mult, obezitatea la copii si la adolescenti este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2, sindromul de apnee in somn sau pentru aparitia cancerului. Barbatii obezi sunt mai predispusi la a dezvolta cancer de prostata, de colon sau rect, in timp ce femeile obeze au riscuri mai mari de a dezvolta cancer la uter, ovare, sani. Cresterea aportului energetic, mai ales a alimentelor cu o mare densitate calorica, bogata in grasimi, dar si scaderea interesului pentru sport, alaturi de instalarea sedentarismului au dus la cresterea prevalentei obezitatii la nivel global. Factori inclusi in etiologia obezitatii • Consumul caloric crescut. •... [continuare]
Alimente interzise copiilor in functie de varsta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Primii 3 ani din viata copilului sunt esentiali in dezvoltarea acestora. Acum se formeaza obiceiurile alimentare si se pun bazele unei alimentatii sanatoase care are rolul de a preveni anumite boli in viata adulta. Copilul intre un an si 3 ani trebuie sa consume 3 mese principale si 2 gustari, iar necesarul caloric intre 12 si 24 de luni este de 1000 kcal/zi. De regula, cel mic este bine sa aiba o dieta alcatuita din fructe, cereale integrale, lapte, iaurt, carne, legume si fructe. De asemenea, in primii ani de viata, copilul are interdictie la anumite alimente, iar pediatrul este cel care te poate indruma corespunzator. Alimente interzise pana la 4 – 6 luni OMS recomanda sa se evite orice tip de alimente si copilul sa fie alaptat exclusiv la san, iar in cazul in care acest lucru nu este posibil, se vor introduce formule de lapte praf adecvate copilului [continuare]
Factori care influenteaza fertilitatea masculina
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Provocarile legate de fertilitate pot fi dificile. Pe langa emotiile si impactul asupra relatiei cu partenera, sanatatea reproductiva este legata din punct de vedere istoric cu conceptul de virilitate masculina. Sexul, fertilitatea si sarcina reprezinta procese dificile, dar foarte importante. Ele depind de mai multi factori, iar luarea masurilor pentru a avea o sperma sanatoasa este doar un pas mic, dar extrem de important spre dezvoltarea familiei. Cum se manifesta inferitilitatea masculina Infertilitatea nu reprezinta doar o problema feminina, 50% dintre cazurile de infertilitate fiind din cauza factorilor masculini. Calitatea spermei joaca un rol indispensabil in sanatatea sarcinii generale si, implicit, a copilului. Elementele care definesc sanatatea si calitatea spermei sunt: Cantitatea (volumul) - un numar consistent si sanatos de spermatozoizi este de aproximativ 15 milioane sau mai mult pentru fiecare mililitru de material seminal. Cu cat... [continuare]
Factorii care favorizeaza aparitia cancerului Cancerul reprezinta o boala complexa ce poate avea mai multe cauze, de la factorii genetici si pana la expunerea la anumite toxine. Dieta joaca un rol important si poate avea capacitatea de a influenta aparitia cancerului, chiar si la persoanele fara alti factori de risc. Cercetatorii afirma ca aproximativ 20% dintre cazurile de cancer sunt direct legate de obezitate, sedentarism, alimentatie deficitara, fumat sau consum excesiv de alcool. Alimentele care pot creste riscul de aparitie a cancerului Studiile au aratat ca exista dovezi solide in legatura cu modul in care dieta poate influenta riscurile de aparitie a cancerului. Sunt dificil de descoperit legaturile directe dintre riscul de dezvoltare a cancerului si anumite alimente, deoarece pe piata exista o gama larga de produse, acestea fiind preparate in mai multe moduri. Totusi, cercetatorii au descoperit ca unele alimente pot fi legate in mod direct de riscul de a dezvolta... [continuare]
Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Prezentare generala Nutritionistii si expertii din domeniul sanatatii au petrecut ani intregi dezbatand beneficiile si riscurile consumului de carne rosie. Acestia au dorit sa afle cu certitudine daca aceasta este buna sau nu pentru sanatate, dar pana acum rezultatele au fost mixte. Cercetatorii sustin faptul ca produsele din carne rosie contin nutrienti importanti, inclusiv proteine, vitamina B12 si fier. Cu toate acestea, exista dovezi care sugereaza ca un consum crescut de carne rosie ar putea ridica riscurile de cancer, boli cardiace si alte probleme de sanatate. Cat de hranitoare este carnea rosie? Carnea rosie contine anumiti nutrienti importanti pentru sanatate, precum fierul, zincul si cobalamina (vitamina B12). Alimentele ce au ca sursa animalele, cum ar fi carnea si lactatele, sunt principalele surse alimentare de cobalamina. Din acest motiv, persoanele care urmeaza diete vegane sau vegetariene pot necesita administrare de suplimente cu aceasta vitamina. In cazul... [continuare]
Trucuri pentru evitarea buzelor crapate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vremea aspra datorata anotimpului rece, aerul uscat din interior si obiceiul de a atinge buzele in mod constant cu limba pot favoriza uscarea buzelor prin provocarea de umiditate. Rezultatul este craparea buzelor, asprirea lor, sensibilitatea. A avea buzele sanatoase in timpul iernii este intr-adevar un aspect dorit de foarte multe persoane. Aveti tendinta de a avea buzele foarte uscate si crapate in fiecare iarna. Cu toate acestea, in aceasta iarna totul va fi diferit daca urmati cativa pasi foarte benefici. Pielea de pe buzele dumneavoastra este foarte subtire si nu are glande uleioase pentru a preveni uscarea lor, deci este foarte important sa le mentineti sanatoase. Chiar si cel mai scump ruj nu poate vindeca uscaciunea buzelor. Protejarea buzelor de uscare nu este importanta doar pentru aspectul lor estetic, dar cel mai important este pentru sanatatea dumneavoastra. Buzele crapate pot produce infectii bacteriene, leziuni herpetice si alte probleme. Acestea... [continuare]
Cum functioneaza Dieta cu orez are la baza consumul de carbohidrati sanatosi. Legumele bogate in fibre, fructele si cerealele sunt principalele alimente care vor fi consumate alaturi de orez. De asemenea, mesele zilnice vor avea un continut scazut de sare si grasimi. Inca din prima faza a dietei se va pierde in greutate, intrucat caloriile consumate vor fi de aproximativ 800 pe zi, ceea ce inseamna foarte putin. In mod normal, pentru o nutritie optima sunt necesare zilnic, aproximativ 1600 calorii. Dupa etapa de dezintoxicare, meniul va cuprinde 1000 de calorii pe zi, pana cand se va atinge numarul de kilograme dorit. Faza finala este cea de mentinere a greutatii. Numarul de calorii va creste putin, dar planul de dieta va cuprinde in continuare o cantitate scazuta de grasimi si sare. De asemenea, se vor putea consuma fara mari restrictii fructe, cereale si legume. Exemplu de meniu Dieta pe baza de orez contine alimente cu amidon, fructe, legume si lactate. In acest exemplu... [continuare]
Orezul brun vs orezul alb - beneficii si atentionari
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Orezul brun detine o serie intreaga de beneficii pentru sanatate, fiind recomandat de medicii nutrionisti in detrimentul orezului alb. Diferenta dintre aceste doua cereale nu consta doar in culoare, ci si in calitatile nutritionale oferite de fiecare in parte. In timp ce orezul alb este mai apetisant si mai pufos prin gatire decat orezul brun, cel din urma recupereaza teren din prisma impactului pe care il are asupra sanatatii. Orezul brun este forma integrala a cerealei, fiindu-i indepartat doar stratul superior prin macinare. Prin urmare, acesta pastreaza intreaga cantitate de fibre si germeni, partile cele mai bogate in nutrienti vitali. Orezul alb este cereala care si-a pierdut prin macinare taratele si germenii de orez, fiind mai sarac in fibre si nutrienti. Acesta trece printr-un proces complex de rafinare, care inlatura stratul de aleuron, bogat in uleiuri esentiale (ce determina orezul integral sa rancezeasca mai repede decat cel alb,... [continuare]
3 cereale integrale pe care sa le consumati mai des in retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cerealele integrale ocupa un loc important la baza piramidei nutritionale, fiind surse de nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii. In timp ce orezul brun sau quinoa se bucura de o popularitate crescuta, alte cereale mai putin cunoscute merita sa se regaseasca mai des in meniul zilnic. Alacul, amarantul si meiul sunt cereale cu proprietati alimentare unice, fiind totodata si ingrediente excelente pentru retete sanatoase si usor de preparat. Meiul beneficii si idee de reteta Meiul este o cereala care se prepara rapida, nu contine gluten (poate fi consumata in siguranta de persoanele care sufera de boala celiaca) si furnizeaza cantitati importante de aminoacizi. Aroma sa este asemanatoare cu cea a alunelor. Meiul se remarca prin faptul ca este singura cereala integrala cu efect de alcalinizare a sangelui, astfel explicandu-se si usurinta cu care este digerata. Totodata, furnizeaza cel mai mare aport de fier dintre toate cerealele si imbunatateste... [continuare]
Efectele benefice ale consumului de cereale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica. Cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor de colon, la pastrarea nivelului corespunzator de zaharuri din sange si, de asemenea, imbogatesc starea generala de sanatate cu proteine abundente, grasimi, lipide, minerale, vitamine si enzime. Cerealele sunt imbogatite cu niacina, fier, riboflavina si tiamina, iar cele mai multe cereale au un continut abundent de fibre, mai ales orzul, ovazul si graul. Cerealele au in componenta lor tarate solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si tin la distanta bolile de inima. Consumul de cereale inseamna un aport de cantitati mari de proteine, cerealele pentru micul dejun sunt adesea consumate cu lapte, care presupun o masa bogata in proteine. Pentru... [continuare]
Generalitati Cerealele integrale sunt parte a oricarei diete sanatoase, oferind multiple beneficii pentru sanatate, cum ar fi prevenirea bolilor cronice. In plus, toate cerealele sunt surse excelente de carbohidrati complecsi. Cerealele furnizeaza multe vitamine si minerale si au un continut scazut de grasimi. Consumul de cerealele integrale (cele care nu au fost private de substantele nutritive) este recomandat in defavoarea cerealelor rafinate (cerealele la care sunt inlaturate substantele nutritive pentru a li se prelungi durata de viata). In plus, cerealele integrale ofera substante nutritive si fibre necesare pentru o sanatate optima. Cantitatea necesara de cereale Conform specialistilor, cantitatea de cereale de care are nevoie o persoana depinde de factori cum ar fi sexul, varsta si nivelul de activitate fizica. Valoarea zilnica recomandata de cereale integrale pentru femei este de aproximativ 180 grame si aproximativ 200 grame pentru barbati. De exemplu, o... [continuare]
Merele si bananele in alimentatia copiilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bananele sunt preferate de bebelusi gratie gustului lor dulce, alaturi de mar, care este unul din fructele care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia copiilor. In plus, exista destul de multe soiuri de mere care pot fi introduse in regimul alimentar zilnic al micutilor. Merele Zicala "un mar pe zi tine doctorul departe" este destul de adevarata. Pentru inceput, este recomandat sa se evite merele acre pentru ca primul contact cu acest produs alimentar sa fie o experienta placuta. Copiii sunt pregatiti inca de la varsta de 6 luni sa consume mere. Merele contin pectina, o fibra care sustine bacteriile bune din intestin care, la randul lor tin la distanta bacteriile rele. Merele mai contin bor, un mineral care ajuta oasele sa ramana puternice si sanatoase si antioxidanti care ajuta organismul in lupta cu bolile. In plus, un mar contine un sfert din necesarul zilnic de vitamina C. In comert, exista diverse sosuri si sucuri de mere. Cand se vor... [continuare]
Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale
Autor: SfatulMedicului
Beneficiile cerealelor integrale Consumul constant de cereale integrale constituie o modalitate simpla de a va asigura o viata sanatoasa, pe termen lung. Cerealele integrale contin o serie de substante nutritive esentiale: proteine, fibre, vitamine din complexul B, antioxidanti dar si minerale (fier, zinc, cupru, magneziu). O dieta bogata in cereale integrale reduce riscul de boli cardiace, diabet zaharat de tip 2 (au un indice glicemic mic), obezitate, dar si unele forme de cancer. De asemenea, adoptarea acestui obicei alimentar imbunatateste digestia, usureaza miscarile propulsive regulate intestinale (imbunatatind digestia) si creste nivelul bacteriilor bune din colon. Potrivit studiilor doar un procent mic de persoane consuma trei portii de cereale integrale pe zi. De ce se intampla acest lucru? Nu este usor sa recunoasteti cerealele integrale, nici macar daca analizati cu atentie painea, diverse tipuri de sortimente de cereale sau snackuri. Teoretic, fiecare produs... [continuare]
Beneficii asupra sanatatii In Statele Unite ala Americii, bananele sunt cele mai populare fructe: disponibile in ambalaj propriu, reprezinta gustarea perfecta dintre mese. Desi continutul caloric este net superior fata de alte fructe, caloriile continute de banane au avantajul de a fi aproape in totalitate lipsite de grasimi. Bananele sunt considerate a fi ideale pentru persoanele care doresc sa slabeasca sau sa-ti mentina greutatea, oferind organismului carbohidrati - principala sursa de energie, fibre, vitamina C, vitamina B6 si potasiu. Conform cercetatorilor, continutul bogat de potasiu al bananelor joaca un rol mai important in stabilizarea tensiunii arteriale decat restrictia consumului de sare, avand si atuul unui aport generos de [continuare]
Ajutor , fetita 5 luni numai vrea lapte praf
Buna ziua , Va rog frumos sa ma ajutati , fetita mea de 5 luni refuza laptele praf. Nu imi dau seama de ce , pana acum manca cu placere 120-130 ml la fiecare masa. Ii dau milupa de la 3 luni. De 3 saptamani mananca cereale cu lingurita cate 3 ,4 masuri amestexate cu apa , dimineata si seara , iar la masa de 10 am inceput sa-i dau fructe , mar , para , mandarina. Am observat ca ii place sa manance cu lingurita . Sa ii schimb laptele ? Multumesc [continuare]
am doi copii gemeni cu virsta 1 an si 1 luna, pina la 9 luni le-am dat lapte de la nestle, apoi n-au mai vrut sa bea lapte curat, ma chinuiam cu lingura, cu canuta, dar degeaba. Folosim laptele doar in terciurile pe baza de lapte, altfel nu. Spuneti-mi va rog trebuie numaidecit sa bea si laptele curat, este asta foarte rau? [continuare]
Am un copil in varsta de o luna. Il alaptez la san, dar nu se satura si recent am inceput sa-i dau completare si lapte praf.(o masa-daoua pe zi). In acest caz ar trebui sa-i dau si apa sau ceai? Si daca da, ce fel de ceai si daca trebuie indulcit. [continuare]
Cat lapte ar trebui sa bea un bb de 7 luni
buna, cat lapte praf ar trebui sa bea pe zi un bb de 7 luni(nu mai vrem piept),tinand cont ca am inceput diversificarea? multumesc anticipat [continuare]
am un baietel de 3 ani si jumatate si bea lapte praf seara la culcare si dimineata, milumil 2+ . asi dori sa-mi raspunda cineva daca il poate afecta faptul ca inca mai bea lapte praf, am incercat de nenumarate ori sa-i dau lapte de vaca si nu ii place deloc.. ce ar trebui sa fac? va multumesc mult.. [continuare]
Trecerea pe lapte uht la bebe de 9 luni??
VA ROG CU RESPECT SA-MI SPUNETI CUM POT TRECE BEBELUSUL DE 9 LUNI DE LA LAPTELE NAN2 LA CEL UHT?! ADICA M-AR INTERESA CUM SE FACE TRECEREA SI IN CE CANTITATI?... MENTIONEZ CA S-A NASCUT LA TERMEN,CU 10 SCORUL APGAR,DE 3.870 KG,IAR ACUM ARE IN JUR DE 11-12 KG...E GRASUTZ,ENERGIC,VESEL SI VIOI!! MANANCA TOT CE SE POATE(FRUCTE,LEGUME,CARNE SI OU),DUPA UN PROGRAM BINE STABILIT DE MINE IN URMA SFATURILOR SPECIALIZATE. VA MULTUMESC ANTICIPAT!!!! [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Pediatrie , Neonatologie , Cardiologie pediatrica , Chirurgie pediatrica , Ecografie pediatrica , Neurologie pediatrica , Ortopedie pediatrica .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter