cancerigen
Ce este cancerul gastrointestinal?
Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog
Generalitati Tractul gastrointestinal incepe de la cavitatea bucala pana la anus, include esofagul, stomacul, intestinul subtire si intestinul gros (colonul si rectul). Cancerul poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal desi acesta este intalnit mai rar in intestinul subtire unde are loc digestia. Cancerul colorectal este al doilea tip de cancer ca si frecventa, care duce la deces (dupa cancerul pulmonar) si care afecteaza aproximativ 6% din populatia tarilor industrializate. Un alt tip de cancer care face victime importante este cancerul de pancreas, cauza a aproximativ 4% din totalul cazurilor, urmat de cancerul esofagian cu un procent de 3%. Cancerul care se dezvolta mai intai la nivelul ficatului (cancerul hepatic primar) este strans legat de infectia cu virus hepatitic. Este mai putin frecvent in tarile occidentale unde cazurile de hepatita sunt destul de scazute, dar adesea este cea mai frecventa cauza de cancer intalnita in tarile in curs de dezvoltare in... [continuare]
Ce factori te predispun la aparitia cancerului de san
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Cancerul mamar reprezinta a doua cauza de mortalitate, dupa cancerul pulmonar, arata statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), iar datele sunt dure si in privinta incidentei bolii. O femeie din opt risca aparitia cancerului de san, iar in Romania sunt diagnosticate anual aproximativ 7.000 de cazuri noi de cancer mamar. Mostenirea genetica Aproximativ 30% din cazurile de cancer de san sunt determinate genetic, de aceea este important sa stii care este istoricul medical al rudelor tale de gen feminin. Daca bunica, mama sau sora s-au confruntat cu cancerul de san, atunci si tu ai o predispoztie crescuta si ar trebui sa fii vigilenta. Mai exact, trebuie sa eviti acumularea de kilograme in plus, trebuie sa mananci cat mai natural si sa eviti mediile poluate. Viciile ar trebui sa iasa total din calcul, la fel si stilul de viata dezordonat cu nopti pierdute si alimentatie h [continuare]
Ereditatea si cancerul
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Cancerul este o boala tot mai des intalnita in prezent. Uneori, in unele familii se manifesta aceleasi tipuri de cancer. Acest lucru poate fi cauzat de o serie de factori. Adesea, membrii aceleiasi familii au aceiasi factori de risc, cum ar fi fumatul, de exemplu, care poate provoca anumite tipuri de cancer. Cu toate acestea, in unele situatii, cancerul este provocat de prezenta unei gene anormale care este transmisa din generatie in generatie. Desi, deseori, se fac referinte la cancerul ereditar, ceea ce este mostenit este gena anormala care poate declansa cancerul, nu cancerul in sine. Cu toate acestea doar intre 5 si 10% din cazurile de cancer, sunt mostenite. ADN-ul, genele si cromozomii Cancerul este o boala determinata de functionarea anormala a unor gene. Genele sunt componente ale ADN-ului (acid dezoxiribonucleic). Acestea contin informatii necesare pentru sinteza proteinelor, de care organismul are nevoie sa functioneze, pentru eliminarea celulelor... [continuare]
Renuntarea la tigari: reactii imediate in organism
Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Generalitati Consumul de tigarete din tutun are efecte devastatoare asupra sanatatii. Pe cat de nociv este fumatul,pe atat de benefic pentru sanatate este renuntatul la fumat. Daca in fata legii toti oamenii sunt egali, nu acelasi lucru se intampla si in fata tutunului - exista persoane care nu fumeaza niciodata, altele care incep sa fumeze la varste destul de inaintate, si altele care nu mai pot renunta! Un aspect interesant descoperit de cercetatorii in domeniu presupune ca femeile incep sa fumeze mai tarziu decat barbatii, insa acestea dezvolta un grad mai mare de dependenta, fapt care conduce la aparitia unor mari dificultati cand vine vorba de a renunta la acest obicei... sau viciu. Majoritatea fumatorilor neglijeaza faptul ca fumul de tigara contine peste 4000 de compusi nocivi sanatatii - sute dintre acesti compusi sunt toxici, insa cateva zeci sunt cancerigeni. Totodata, fumatorii uita ca fumul de tigara nu le afecteaza doar propria sanatate, ci si pe cea a... [continuare]
Diagnosticarea infectiilor cu hpv si preventia cancerului de col uterin
Dr. Florinel Pop
Medic primar Anatomie Patologica
Generalitati In fiecare an, in intreaga lume, au fost inregistrate mai mult de 400.000 de cazuri noi de cancer de col uterin si s-au raportat mai mult de 200.000 de cazuri de deces datorate cancerului de col uterin, facand din acest tip de cancer a doua cauza de deces dupa cancerul de san. Femeile din Romania au acum posibilitatea de prevenire a acestei maladii, prin noua analiza de depistare a infectiilor cu virusul HPV (testul molecular CHIP HPV TYPING). Depistarea precoce a aparitiei acestei infectii poate fi un factor determinant in lupta cu cancerul si vindecarea lui. HPV - Un virus despre care ar trebui sa se stie mai multe… Virusul Papilloma sau Virusul Uman Papilloma (HPV) face parte din familia Papovaviridae. Este un virus mic, fara anvelopa, avand o capsida icosaedrica cu diametrul de 45-55nm si contine un genom format dintr-un lant circular, dublu catenar de ADN, de aproximativ 8 Kbp. Proteinele structurale L (Late) ce formeaza capsida difera la... [continuare]
Influenta poluarii asupra sanatatii
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Chimicalele, fumul, poluarea, alergenii si alte pericole pentru sanatate au devenit obisnuite in mediul actual si uneori pot produce imbolnaviri. Poate unii sufera de dureri de cap misterioase care apar doar in weekend. Sau sufera de greata si de eruptii cutanate dupa ce s-au mutat intr-o casa nou construita. Aceste simptome pot fi cauzate de expunerea la toxine care se gasesc frecvent in case, locuri de munca si comunitati. Poluarea aerului Poluarea aerului , un factor greu de scapat, indiferent cat de bogata este zona in care traim. Este peste tot in jurul nostru. Poluantii microscopici din aer pot trece de apararea corpului, patrunzand adanc in sistemul nostru respirator si circulator, efecte la nivelul plamanilor, inimii si creierului. Poluarea aerului este in legatura stransa cu schimbarile climatice, care este principalul motor prin arderea combustibililor, iar eforturile de atenuare a unuia il pot imbuntatii pe celalalt. " Adevaratul cost al schimbarilor... [continuare]
Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista opinii contradictorii cu privire la beneficiile si efectele adverse ale dietelor pentru slabit. Acestea presupun consumul de alimente care au mai putine grasimi si mai putin zahar, dar si anumite substante chimice adaugate pentru a le imbunatati gustul. Au fost realizate diverse cercetari care au studiat acesti aditivi chimici controversati si s-au analizat efectele pozitive ale acestora pe termen lung. Dieteticienii recomanda, in cazul in care nu este prezenta o alta boala - cum este diabetul - sa se manance portii mici de alimente naturale pentru a se evita orice substanta chimica adaugata. Sorbitol Sorbitolul (E 420) este un substitut pentru zahar folosit pentru diminuarea cantitatii de zahar dintr-o dieta alimentara. Spre deosebire de zahar, care contine 4 calorii per gram, sorbitolul contine aproximativ 2.6 calorii per gram. Acesta este utilizat pentru prepararea bauturilor, inghetatei dietetice, siropurilor pentru tuse, bomboanelor... [continuare]
Generalitati Oricine poate fi diagnosticat la un moment dat in cursul vietii cu cancer. Acesta este un gand de care majoritatea oamenilor se tem, dar prevalenta sinistra a acestei boli si inabilitatea oamenilor de a gasi o cale sa scape de ea o fac dificil de ignorat. Totusi, exista metode de a reduce riscul dezvoltarii cancerului. Studiile au confirmat in mod repetat legatura puternica dintre riscul aparitiei cancerului si dieta. Legatura dintre dieta si cancer Medicii considera acum ca pana la 30 % dintre cancerele ce apar in tarile in curs de dezvoltare pot fi evitate printr-o nutritie mai buna. Desi nu exista o dieta anume, care sa previna sau sa trateze cancerul, medicii considera ca exista un mod sanatos de hranire, care poate ajuta la prevenirea aparitiei anumitor tipuri de cancer. Se considera acum ca aproape unul din trei cancere este legat de modul de alimentatie. Cancerul si regimul vegetarian In ultimii ani s-au facut mai multe cercetari... [continuare]
Ultimele descoperiri in tratarea cancerului
Autor: SfatulMedicului
Anticanceroase specifice Din fericire un cercetator si-au consacrat viata pentru descoperirea unor noi forme de tratament pentru ameliorarea si tratarea acestei maladii a secolului: cancerul . In urma cercetarilor sale Dr.Beljanski descopera trei clase de extracte care revolutioneaza si controverseaza lumea medicala a timpului. In urma numeroaselor onco-teste doua plante s-au dovedit bogate in molecule anticanceroase specifice. Cele doua plante sunt Pao Pereira, un arbore din padurea tropicala a Americii de sud si Rauwolfia Vomitoria, o planta africana. Aceste extracte au urmatoarele proprietati: - nu actioneaza asupra celulelor normale, - distrug celulele canceroase, - nu au efect toxic asupra celulelor sanatoase, - se comporta la fel in vivo ca si in vitro, - sunt capabile sa distruga cancerigenele deja fixate la nivelul genomului, - lucreaza in sinergie cu antimitoticele clasice, ajutand la obtinerea unor mai bune rezultate ale chimioterapiei si radioterapiei, -... [continuare]
soarele, prieten sau dusman: cancerul de piele
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tuturor ne place sa lenevim la soare, sa ne bucuram de caldura, sau sa ne bronzam. Razele soarele ne fac sa ne simtim bine, ne alinta in zilele frumoase de vara si ne confera un aspect placut. Din pacate insa, soarele nu ne este doar prieten. El poate influenta pielea in foarte multe feluri, insa din pacate nu toate sunt benefice. Expunerea excesiva la soare este incriminata in imbatranirea rapida a pielii, in aparitia precoce a ridurilor, sau a petelor hiperpigmentare. Soarele poate fi foarte daunator, insa in prezent exista numeroase modalitati de a combate efectele sale nedorite. Specialistii au concluzionat chiar ca pielea unei femei de 40 de ani, care a folosit in mod corespunzator produse de protectie solara, arata mai tanara cu aproximativ 10 ani! Asociem adesea un ten radiant si o piele bronzata cu o starea de sanatate generala, cu o stare de bine si confort total. Totusi, specialistii avertizeaza: o piele bronzata prin supraexpunere la radiatiile... [continuare]
Utilizarea tampoanelor: mit si realitate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Utilizarea tampoanelor este o chestiune de preferinta personala. Absorbantele sau tampoane au diverse forme, marimi si capacitati de absorbtie. Femeile folosesc diverse produse in functie de fluxul lor menstrual, astfel incat nu exista recomandari generale care trebuie respectate. Tipuri de tampoane Cele pentru noapte sunt de obicei mai absorbante si mai groase. Tampoanele pentru uz zilnic au dimensiuni reduse si sunt mai putin absorbante. Tampoanele interne sunt confectionate dintr-un material moale, absorbant si se introduc in deschiderea vaginala. Acestea se vor lasa in interiorul canalului vaginal pentru a absorbi fluidul menstrual. Tampoanele interne au si acestea diferite dimensiuni si grade de absorbtie, sunt parfumate sau nu, iar unele dintre ele sunt insotite de aplicatoare. Tampoanele interne trebuie schimbate in mod frecvent pentru a se preveni aparitia sindromului de soc toxic. Acestea pot fi utilizate cu absorbante... [continuare]
Alimentatia si varsta - dieta la menopauza
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Instalarea menopauzei implica aparitia unei game diverse de probleme de sanatate, de la afectiuni de ordin psihologic pana la probleme dermatologice, metabolice si osoase (osteoporoza fiind una dintre cele mai frecvente manifestari). Exista unele afectiuni asociate menopauzei care nu pot fi evitate si a caror aparitie este consecinta dezechilibrului hormonal caracteristic perioadei. Alte manifestari insa, pot fi reduse prin adoptarea unei diete corespunzatoare necesitatilor organismului. Principii de baza ale dietei la menopauza In perioada premergatoare instalarii menopauzei, cat si dupa, este esential ca dieta femeilor sa contina o gama cat mai variata de substante nutritive in cantitati optime necesitatilor, in special calciu si fier (dietele femeilor fiind in general sarace in aceste elemente). Iata cateva sfaturi pentru a avea o dieta sanatoasa: Aportul de calciu : in vederea aprovizionarii organismului cu o cantitate suficienta de calciu, se recomanda... [continuare]
Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Substantele pe care le aplicam pe piele sunt cel putin la fel de importante ca si cele pe care le introducem in organism prin alimentatie. Din fericire, natura ne furnizeaza din abundenta plante, radacini, flori si ierburi bogate in vitamine, enzime, proteine, minerale si alti compusi biologic activi care sunt utilizati de secole in ingrijirea pielii. Cunostintele despre puterea vindecatoare a plantelor si despre efectele acestora asupra pielii sunt utilizate din ce in ce mai mult in industria produselor de ingrijire a pielii. Exista din ce in ce mai multi producatori de cosmetice fabricate din cele mai pure si mai echilibrate ingrediente, compatibile cu pielea si care si-au dovedit eficacitatea. Cosmeticele naturale contin cele mai fine ingrediente care asigura nutrientii atat de necesari pielii si parului. Glosar de cosmetice naturale A Acid carboxilic: un acid organic ce contine una sau mai multe grupari de tip carboxil. Acizi grasi: acizi solubili in... [continuare]
Fasolea alba. beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut. Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier. Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii. O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Desi multe persoane... [continuare]
Generalitati Aditivii sunt substante chimice adaugate (intentionat sau nu) in alimente in cursul procesului de procesare si productie, cu scopul de a le spori aroma, gustul, pentru a le imbunatati aspectul si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Exista mai multe categorii de aditivi alimentari ce servesc diferitelor scopuri: indulcitori artificiali (edulcoranti), coloranti, corectori de aciditate (acestia fie cresc, fie scad aciditatea produsului), corectori de gust si miros, conservanti (intarzie alterarea alimentelor), antioxidanti (reduc oxidarea alimentelor la contactul cu aerul) si multi altii. Aditivii alimentari sunt marcati prin litera E, ceea ce semnifica faptul ca sunt aprobati spre a fi folositi in Europa (dupa ce au fost testati minim 6 ani). Rolurile aditivilor alimentari E-urile sunt adaugate in alimente cu 5 scopuri principale: 1. Mentinerea consistentei produsului Substantele folosite in acest scop se numesc emulgatori si au rolul de a asigura un... [continuare]
Pericolele utilizarii cremelor de protectie solara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cremele dar si alte produse cu rol de protectie a pielii impotriva razelor UV nocive ale soarelui sunt cele care filtreaza razele ultraviolete atunci cand sunt aplicate pe piele. Acestea absorb o parte din razele UV in scopul de a apara pielea si a preveni arsurile sau conditiile cauzate de expunerea la soare, cum ar fi melanomul. Este foarte important sa va protejati pielea de razele UV mai ales daca aveti o culoare deschisa de piele sau sensibila. Totusi, exista unele pericole asociate cu utilizarea produselor cu rol de filtrare a razelor solare. Controverse chimice Unele tipuri de produse cu rol de ecran solar contin substante chimice care pot fi daunatoare pentru organism. Acestea sunt cele care includ octil-dimetil-PABA (DO-PABA), benzofenona-3 (BP-3), homosalate (homometil salicilat, HMS), octil-metoxicinamat (MDC) si 4-metil- camfor benziliden (4-MBC). Biochimistii sustin ca aceste ingrediente, care se regasesc in compozitia produselor de... [continuare]
Generalitati Cancerul de san este afectiunea in care celulele maligne (celulele canceroase) se dezvolta la nivelul glandei mamare. Cancerul de san apare cu o frecventa de 1 la 3.000 de sarcini. Cancerul de san este uneori descoperit la femeile insarcinate sau care tocmai au nascut. La acestea, cancerul de san apare cel mai frecvent intre 32 si 38 de ani. Poate fi dificil de descoperit cancerul de san in stadiu incipient la femeile insarcinate sau care alapteaza, deoarece sanii acestora sunt adeseori sensibili si destinsi de volum. Din aceasta cauza, e posibil ca micii noduli (formatiuni de consistente mai crescuta fata de structura normala a sanului) sa fie dificil de detectat, ceea ce poate duce la intarzieri in diagnosticul cancerului de san. Din cauza acestor intarzieri, la aceste femei, cancerele sunt adesea descoperite intr-un stadiu avansat. Diagnostic Examinarea sanului trebuie sa fie o parte a ingrijirilor prenatale si postnatale. Pentru a descoperi precoce... [continuare]
Alimente care previn cancerul de colon
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Broccoli, usturoi, soia sau ton sunt alimente care lupta impotriva cancerului de colon, eliminand celulele canceroase din organism. O alimentatie echilibrata, bazata pe consumul de legume crucifere, fructe si legume proaspete, lactate si peste este cheia unei vieti sanatoase. Ce alimente previn cancerul de colon 1. Usturoi Usturoiul contine antioxidanti, care previn imbatranirea prematura si inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Ajuta la eliminarea substantelor nocive din organism si stimuleaza sistemul imunitar. [continuare]
Fumezi? afla ce tipuri de cancer poti dezvolta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fumatul este responsabil de aparitia multor boli cronice, de aparitia cancerului, tulburari cardiovasculare, boli obstructiv cronice dar si moarte prematura. Sute de mii de oameni isi pierd viata, in fiecare an, din cauza fumatului. Fumatul este una din cele importante cauze de deces care pot fi prevenite, din lume. Studiile recente au confirmat ca fumatorii pot submina starea de sanatate a nefumatorilor in unele medii. Fumatul declanseaza cancerul Peste 90% dintre bolnavii care sufera de cancer pulmonar au dezvoltat aceasta afectiune din cauza fumatului. Prezenta acestui tip de carcinom este una din cele mai comune cauze ale deceselor provocate de cancer, din lume. Fumatorii au un risc major de a dezvolta: - cancer al vezicii urinare - cancer al rinichilor - cancer al faringelui si laringelui - cancer bucal - cancer de esofag - cancer de pancreas - cancer stomacal - unele tipuri de leucemie - cancer la nivelul nasului si... [continuare]
Generalitati Alimentele de protectie contin o serie de principii nutritive active, care prin proprietatile sale profilactice caracterizeaza spiritul nou al medicinei, acela de a apreveni boala, nu numai de a o trata. Departe de a fi un om bolnav, culturistul este insa o persoana al carui organism este supus la un stres continuu, in consecinta, necesitatea introducerii in dieta a unor alimente cu proprietati protectoare apare ca fiind evidenta Prin continutul ridicat in vitamine, unele alimente de protectie (germeni de grau si porumb, cereale germinate, drojdie de bere, produse din catina si macese) pot reprezenta o sursa importanta in aceste substante nutritive, cunoscand si faptul ca vitaminele naturale sunt mai eficiente decat cele de sinteza. Bogatia in substante biologic active determina un efect de protectie cu actiune benefica la nivel celular. Ele maresc imunitatea naturala a organismului si au efecte fortifiante. Pestele oceanic Numeroase studii epidemiologice au... [continuare]
Consumul de mezeluri si cancerul de vezica urinara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Mezelurile reprezinta un amestec de carne tocata, grasimi, sare si alte condimente, conservanti si uneori, alte ingrediente. Mezelurile sunt disponibile in forma proaspata, iar in acest caz trebuie gatite inainte de consum si in forma uscata sau afumata, deja pregatite pentru consum. Cancerul provocat de mezeluri Practic, in compozitia mezelurilor poate fi utilizat orice tip de carne, dar cel mai des sunt folosite amestecuri din mai multe tipuri de carne sau doar carne de porc. Gama diversificata a acestor produse include mezeluri cu gust picant, sarat si cu arome care variaza de la usturoi pana la nucsoara. Bucatarii creativi prepara mezeluri din amestecuri de legume si fructe de mare pentru cei care evita sa consume carne. Exista, de asemenea, modalitati de a reduce grasimea din produse, gatindu-le in bucataria proprie. Aditivii din carnati sau sunca cresc riscul aparitiei de [continuare]
Cum afecteaza lumina sanatatea unei persoane
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Luminile artificiale din locuinta sau biroul unei persoane pot influenta modul in care se simte acesta si chiar poate sa-i afecteze starea de sanatate. De fapt, expunerea la anumite tipuri de lumina artificiala inainte de culcare si pe timp de noapte poate creste riscul aparitiei diabetului de tip 2, hipertensiunii arteriale si a cancerului. De ce este lumina atat de importanta? Corpurile noastre au nevoie de o anumita cantitate de lumina de intensitate medie, in unele dintre momentele zilei pentru a actiona ca repere pentru ceasul intern al organismului. Lumina de dimineata ne ajuta sa ne trezim, ofera energie si starea de alerta, in timp ce lumina din timpul serii ne indica faptul ca ora este inaintata si este momentul somnului. Lumina este esentiala pentru sanatatea si bunastarea oricarei persoane. Cantitatea adecvata de lumina in anumite parti ale zilei influenteaza nivelul de vigilenta, starea de spirit, productivitatea, somnul si multe... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter