asimilarea vitaminei a
Interactiunea alimentelor cu medicamentele
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]
Cum sa recunosti scleroza multipla
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Generalitati Scleroza multipla (SM) este o afectiune care afecteaz sistemul nervos central. Cele mai multe imbolnaviri apar la persoanele care au varsta intre 20 si 40 de ani, insa si copiii si batranii pot fi diagnosticati cu aceasta boala. La nivel mondial, peste 2,3 milioane de persoane sunt afectate de ea. Creierul, nervii optici si maduva spinarii sunt conectate prin fibre nervoase. Cand invelisul acestora se deterioreaza, impulsurile care se transmit intre acestea se intrerup. Simptomele bolii Oboseala: apare in 80% din cazurile de scleroza multipla si afecteaza activitatile persoanei in cauza. Dificultati de mers: pierderea echilibrului, tremurat al picioarelor. Amorteala: amorteala fetei, a bratelor si picioarelor este adesea primul simptom experimentat de catre cei diagnosticati cu SM. Spasme: rigiditate si o gama larga de spasme musculare involuntare; pot aparea atat la membrele inferioare, cat si la cele superioare, dar sunt mult mai frecvente la... [continuare]
Deficitul de vitamina d
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati O persoana care nu isi expune corpul la soare, sufera de alergii la produse lactate sau urmeaza un regim vegetarian strict, prezinta riscuri crescute de a dezvolta deficit de vitamina D. Vitamina D, numita si vitamina soarelui, este produsa de organism ca raspuns la lumina soarelui. Aceasta poate fi dobandita in mod natural si prin consumul de peste, uleiuri din ficat de peste, galbenus de ou, lactate fortificate si unele tipuri de cereale. De ce este necesara vitamina D Vitamina D este esentiala pentru ca oasele sa devina rezistente intrucat aceasta ajuta organismul sa asimileze calciul din dieta. In mod traditional, vitamina D a fost asociata cu rahitismul, boala in care tesutul osos este mineralizat insuficient, fapt ce are ca rezultat oasele moi si deformarile osoase. Necesarul de vitamina D in unitati internationale: - nou nascuti- 12 luni: 400 UI - copii 1-13 ani : 600 UI - adolescenti 14-18 ani : 600 UI - adulti 19-70 ani: 600 UI - adulti peste... [continuare]
Scorbutul - deficitul de vitamina c
Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta
Generalitati Scorbutul mai este cunoscut si sub numele de boala lui Moeller, sau malafdia lui Cheadle. La copii, scorbutul mai este numit si boala lui Barlow, dupa Sir Thomas Barlow, medicul britanic care a descris-o prima data. Scorbutul este afectiunea cauzata de existenta unui nivel scazut de vitamina C (acid ascorbic) in organism. Denumirea provine din latina, fiind o afectiune cunoscuta inca din timpurile antice grecesti si egiptene. Scorbutul este frecvent asociat cu povestiri despre marinarii din secolele al XVI-lea si al XVIII-lea care navigau in curse lungi, vreme indelungata, fara sa ofere organismului suficienta vitamina C, fapt ce a dus la deteriorarea starii lor de sanatate. In prezent, cazurile de scorbut sunt destul de rare. Pacientii cu aceasta afectiune nu sintetizeaza vitamina C (necesara pentru producerea de colagen si absorbtia fierului) in mod natural, motiv pentru care trebuie sa asimileze aceasta vitamina din surse externe (cum ar fi citricele). Orice... [continuare]
Complexul vitaminic b - rol si alimentatie
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Vitamina B1 - tiamina Complexul de vitamine B este format din 8 vitamine solubile in apa. Acestea indeplinesc roluri importante in organism., intervenind in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor. Se gasesc in multe alimente neprocesate si in suplimente alimentare. Multe beneficii provin din capacitatea lor de a ajuta organismul sa metabolizeze carbohidratii si sa-i transforme in energie. Deoarece corpul nu poate stoca toate vitaminele B, este important sa le obtinem din alimente. Este cunoscuta si ca "vitamina bunei dispozitii", deoarece are efecte binefice asupra sistemului nervos si a starii psihice. Vitamina mai este cunoscuta si sub denumirea de "vitamina performantei intelectuale", deoarece asigura cresterea randamentului intelectual. Vitamina B1 are un rol important in metabolismul glucidelor si este absolut necesara pentru functionarea normala a musculaturii si a sistemului nervos. Aceasta vitamina aduce o contributie importanta si la mentinerea tonusului... [continuare]
Vitamina d - beneficii si riscuri
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Vitamina D se gaseste in mai multe surse alimentare, cum ar fi pestele, ouale, laptele fortificat si uleiul din ficat de cod. Soarele contribuie in mod semnificativ la productia zilnica de vitamina D - 10 minute de expunere la soare intr-o zi este considerata o perioada suficienta pentru a preveni carentele de vitamina D. Termenul de vitamina D se refera la diferite forme ale acestei vitamine. Forme ale vitaminei D Doua forme ale vitaminei D sunt importante pentru oameni: ergocalciferolul (vitamina D2) si calecalciferolul (vitamina D3). Vitamina D2 este sintetizata de catre plante. Vitamina D3 este sintetizata de catre oameni atunci cand pielea este expusa la razele ultraviolete B ale soarelui (UVB). Unele dintre alimentele din comert pot fi imbogatite cu vitamina D2 sau D3. Pentru ce avem nevoie de vitamina D? Printre rolurile vitaminei D se numara: - este esentiala pentru absorbita si metabolismul calciului si fosforului, care au diverse functii, in mod special... [continuare]
Simptomele anemiei, teste de diagnosticare si tratament
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Anemia se dezvolta atunci cand nu exista globule rosii sanatoase in sange pentru ca oxigenul sa fie transportat in tot corpul. Celulele sangelui pot avea o lipsa de hemoglobina, proteina care da sangelui culoarea rosie. Anemia afecteaza 1 din 10 tinere si femei. Apare si la barbati si copii si este deseori legata de unele boli. Cauze Exista 3 principale cauze ale anemiei: -Pierderea de sange, fie brusca sau o hemoragie interna lenta; -Un numar scazut de globule rosii create de catre organism; -O rata crescuta a globulelor rosii distruse. Simptomele anemiei Daca sunteti deseori obosit chiar daca ati dormit bine sau nu aveti destula energie pentru activitatile normale, e posibil sa aveti anemie. Poate fi o cauza care sta la baza problemelor legate de memorie sau de dispozitie. Simptomele se impart in functie de gravitatea anemiei si pot include: -Slabiciune, -Ameteala, -Dureri de cap, -Amorteala sau racirea mainilor si a picioarelor, -Temperatura scazuta a... [continuare]
Lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre salam
Autor: SfatulMedicului
Generalitati La nivel mondial, principala cauza a mortalitatii este data de bolile cardiovasculare. De aceea, este foarte important sa mananci sanatos, pentru a-ti proteja inima. Miscarea, combinata cu o alimentatie corecta reprezinta cel mai bun sistem de prevenire a acestor afectiuni. Fie ca vorbim de salam sau alte mezeluri, medicii recomanda sa eviti astfel de alimentele din carne grasa, aflate pe “lista neagra” a produselor care afecteaza inima. Salamul, un aliment cu multe chimicale Salamul este fabricat dintr-un amestec de ingrediente tocate, la care se adauga aditivi si substante chimice precum nitrati, coloranti sau aromatizanti. Salamul de vara, de exemplu, contine doar 8% carne, cu 2% mai putin decat procentul minim prevazut de lege. In rest, un salam contine apa, proteine vegetale din soia, sare, diferite condimente naturale, aditivi si conservanti, precum si o pasta obtinuta din carnea dezosata mecanic, tendoane, oase, sorici si pielite, cu un continut... [continuare]
Generalitati Magneziul este un macroelement mineral esential organismului prin functiile indeplinite si prin procentul relativ ridicat pe care il reprezinta in structurile corpului. Organismul adult contine, in medie, 20-30 de grame de magneziu, peste 50% din acesta fiind in oase (sub forma de fosfat de magneziu si carbonat de magneziu). Rolurile magneziului sunt predominant metabolice, fiind implicat in producerea si transportul energiei necesare diverselor procese fiziologice. Este implicat in proteinogeneza, in metabolismul lipidelor si glucidelor, catalizeaza o mare parte din reactiile biochimice, are rol in contractia si relaxarea musculara. Printre cele mai cunoscute functii sunt cele care implica homeostazia calciului si procesul de mineralizare, in care magneziul are un rol activ, regland echilibrul calcic (prin favorizarea absorbtiei si metabolizarii acestuia) si impiedica precipitarea lui cu formare de calculi (renali, biliari). Magneziul este un mineral care,... [continuare]
Generalitati Zincul reprezinta un oligoelement mineral cu rol metabolic in stimularea activitatii nervoase si musculare, dar si in intarirea sistemului imunitar. Are particularitatea de a participa la formarea a peste 60 de tipuri diferite de enzime. Organismul adult contine 2-3 grame de zinc, peste 50%din acesta fiind concentrat in muschi, iar restul distribuindu-se sistemului osos, tegumentelor, viscerelor (ficatul si pancreasul au un mare continut in zinc). Rolurile zincului includ: - participarea la reactia de aparare a organismului prin influentarea activitatii leucocitelor; - roluri in diviziunea celulara, in proliferarea si regenerarea tisulara (favorizeaza sinteza de acizi nucleici si proteine si asimilarea vitaminelor); - interventia in reglarea functiilor gonadelor (atat direct, cat si prin intermediul unor hormoni): instalarea pubertatii, dezvoltarea organelor genitale; - mobilizarea vitaminei A din ficat (cu rol in mentinerea acuitatii vizuale); - reducerea din... [continuare]
Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ouale sunt consumate mai ales la micul dejung, insa sunt utilizate si la prepararea mai multor rete culinare. Aceste produse alimentare au un continut bogat de vitamine, proteine dar si grasimi. Un singur ou contine peste 6 g proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului, insa, din nefericire, tot un singur ou contine aproximativ 212 mg colesterol. Deoarece cantitatea zilnica de colesterol din organism nu trebuie sa depaseasca 300 mg, majoritatea persoanelor renunta sa mai includa ouale in meniul zilnic. Cu toate acestea, specialistii ne sfatuiesc sa nu renuntam la oua, deoarece cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs la nivelul ficatului, iar colesterolul provenit din alimentele consumate nu are un impact major asupra vaselor sanguine, asa cum cred oamenii. Totodata, acestia sustin ca oamenii pot consuma un ou in fiecare zi, fara sa se inregistreze o crestere a colesterolului din sange. Deoarece... [continuare]
10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica. Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent. Tipuri de vitamine Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic. Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in... [continuare]
Descriere Etanolul, cel mai vechi drog utilizat, a fost consumat constant, inca de la inceputurile civilizatiei, fiind folosit, de-a lungul timpului, ca aliment, medicament sau in scopuri religioase si sociale. A fost considerat un dar al zeilor (credinta care a persistat de-a lungul secolelor). Desi era privit ca tamaduitor si tonic al organismului, abuzul era incriminat, iar cei care abuzau de alcool erau priviti ca niste pacatosi (victime ale propriei lor lipse de tarie). Primele bauturi alcoolice au fost cele de fermentatie naturala, vinul si berea; distilarea a aparut prima data in cursul secolelor VIII - IX, dar obtinerea whiskey-ului a devenit curenta la sfarsitul anilor 1500. Etimologic, cuvantul "alcool" provine de la verbul ebraic kakhal (a vopsi, a pudra), asociere de idei cu pulberea colorata folosita in acea vreme, avand proprietatea de a fi usor antrenabila in aer, "volatila"; in forma actuala, termenul este adus se pare de arabi, care au adaugat cuvantului cohl... [continuare]
Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Patrunjelul (petroselinum crispum) este unul din cele mai populare plante culinare din lume care face parte din familia Umbelliferae. Patrunjelul este unul dintre cele sapte condimente care lupta impotriva multor bolilor, alaturi de ghimbir, oregano, scortisoara, sofran, salvie si ardei rosu iute. Planta creste pe tot parcursul anului, in diferite climate, fiind bienala (produce seminte in al doilea an de cand a fost plantat). Deseori, patrunjelul este subapreciat, desi are importante calitati nutritive si paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale si il folosesc deseori pentru a decora diverse tipuri de mancaruri. Patrunjelul provine din regiunea sud mediteraneana din sudul Europei si a fost cultivat pentru prima oara in urma cu 2000 de ani. Acesta a fost initial utilizat ca planta medicinala, inainte de a fi consumat ca aliment. Grecii antici considerau ca patrunjelul era sacru si il foloseau nu doar pentru impodobirea invingatorilor din... [continuare]
12 indicii ca veti trai pana la 100 de ani
Autor: SfatulMedicului
Sunteti sufletul petrecerilor Persoanele cu o viata sociala activa prezinta un risc cu 50% mai redus sa dezvolte dementa, conform unor cercetari recente. Studiul, realizat la Institutul Karolinska din Suedia, a cuprins un esantion de 500 de barbati si femei cu varsta maxima de 78 de ani. In urma chestionarelor, majoritatea participantilor s-au descris ca fiind persoane rezistente la stres. Cercetatorii sunt de parere ca rezistenta sistemului nervos se datoreaza nivelului redus de cortizol - hormon specific stresului care atunci cand este secretat intr-o cantitate ridicata inhiba comunicarea intracelulara. Se poate mentine un nivel scazut de cortizol prin: meditatia, consumul de ceai negru, odihna si relaxarea. Alergati 40 de minute zilnic Oamenii de stiinta de la Universitatea din California au descoperit ca persoanele care au alergat de-a lungul vietii - in medie 5 ore pe saptamana - au trait mai mult si au functionat mai bine din punct de vedere fizic si cognitiv cand au... [continuare]
Cele mai bune sfaturi pentru a evita imbatranirea pielii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Va doriti ca pielea dvs. sa arate mai bine? O data cu inaintarea in varsta se poate schimba aspectul pielii. Iar acest lucru se poate intampla mai devreme de 30 de ani sau mai tarziu, in functie de obiceiurile si stilul de viata al fiecarei persoane. Anumiti factori, cum ar fi nivelul de estrogen sau mostenirea genetica nu pot fi controlati intotdeauna. Dar exista multi factori externi care imbatranesc pielea, pe care anumite masuri antiimbatranire ii pot ameliora. Cand oamenii observa primele semne de imbatranire ar trebui sa ia imediat, atitudine. Vestea buna este ca niciodata nu este prea tarziu ca aceste amprente, ale trecerii timpului sau ale unui mod de viata nu tocmai sanatos, sa fie estompate. Dieta echilibrata Fiecare persoana trebuie sa acorde importanta nu doar cremelor sau substantelor pe care le aplica pe piele ci si dietei pe care o urmeaza zilnic. Pielea este cel mai mare organ al corpului. Regimul alimentar afecteaza in mod... [continuare]
Generalitati Cercetarile arata ca anumite elemente nutritive sunt esentiale pentru prevenirea mai multor semne de imbatranire a pielii. Un regim alimentar echilibrat, care sa contina o varietate de alimente sanatoase, va mentine pielea supla si sanatoasa. Trebuie stiut insa ca organismul ofera un anumit procent de vitamine si minerale tesutului epitelial, indiferent de cantitatile ingerate. Aplicarea locala de creme sau uleiuri vitaminizate poate oferi un efect maxim anti-imbatranire. Una dintre cele mai mari motivatii pentru a adopta o dieta nutritiva este dorinta de a imbunatati sanatatea pielii. Consumul de anumite vitamine, minerale si alti compusi benefici este una dintre cele mai bune modalitati de a trata anumite afectiuni cutanate. Exista numeroase substante nutritive care sunt cunoscute pentru efectele lor pozitive asupra sanatatii pielii. Multi oameni au descoperit ca sanatatea pielii lor s-a imbunatatit considerabil dupa ce au facut modificari in dieta... [continuare]
10 schimbari in programul zilnic care va pot aduce beneficii majore
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe dintre ingredientele secrete pentru o viata lunga si o stare optima de sanatate sunt destul de simple. Specialistii au descoperit ca exista cateva schimbari pe care le puteti face in viata dumneavoastra, pentru a va imbunatati calitatea vietii. Chiar daca va petreceti multe ore in sala de sport, va modificati radical dieta si luati si alte masuri pentru a aduce sanatatii beneficii majore, iata cateva masuri pe care le puteti lua pentru a fi intr-o forma de invidiat. Cum va puteti mentine sanatatea prin schimbari minore. Folositi ata dentara mai des Stomatologii informeaza ca folosirea atei dentare este una din cele mai simple modalitati de a elimina rapid bacteriile rele din organism. Placa si bacteriile se acumuleaza in mod constant in locurile in care periuta de dinti nu ajunge. Placa dentara care se construieste va afecta osul, iar bacteriile din cavitatea orala pot patrunde in fluxul sanguin si pot contribui la declansarea diabetului zaharat... [continuare]
Ce este osteoporoza si cum se manifesta? Osteoporoza apare atunci cand oasele isi pierd mineralele din compozitia lor, mai repede decat le poate inlocui organismul. Oasele devin mai putin dense, scade rezistenta acestora si se rup mai usor. Dupa varsta de 30 de ani, demineralizarea oaselor este un proces natural si nu poate fi oprita complet. Aparitia osteoporozei este influentata de structura fiecarei persoane in parte, dar si de dieta precara sau de lipsa activitatii fizice. Femeile, in special cele tinere, trebuie sa fie din timp constiente de riscul aparitiei osteoporozei si sa actioneze pentru a incetini evolutia bolii si posibilele complicatii ce pot aparea odata cu progresia osteoporozei. Cum putem preintampina dezvoltarea osteoporozei? Cele mai importante elemente nutritive pentru combaterea osteoporozei sunt calciul si vitamina D. Calciul este un element cheie pentru oasele dumneavoastra, in timp ce vitamina D este cea care permite oaselor sa asimileze... [continuare]
Alimente care reduc densitatea osoasa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anumite alimente si nutrienti pot reduce densitatea oaselor si pot creste riscul aparitiei osteoporozei. Probabil cunoasteti faptul ca atat calciul, cat si vitamina D sunt necesare pentru ca oasele sa fie puternice. Ceea ce probabil nu stiti este ca exista anumite elemente din dieta dumneavoastra care pot reduce densitatea oaselor, crescand riscul instalarii osteoporozei. Proteinele si osteoporoza Aveti nevoie de proteine pentru ca oasele dumneavoastra sa fie puternice, dar atunci cand mancati alimente care contin prea multe proteine, corpul dumneavoastra produce substante chimice numite sulfati, care pot determina pierderea calciului din oase. Acest efect asupra oaselor este mai probabil sa apara in cazul proteinelor animale decat in situatia proteinelor vegetale. Cercetatorii au descoperit ca femeile care mancau carne rosie de cel putin cinci ori pe saptamana aveau probabilitati mai mari de a inregistra fracturi osoase, fata de femeile care includeau... [continuare]
Generalitati Pestele este unul dintre alimentele pe care nutritionistii le recomanda in orice situatie, fie ca va doriti sa slabiti, fie ca va doriti sa gasiti alternative sanatoase la alte tipuri de carne, fie ca vreti sa aveti o alimentatie echilibrata din punct de vedere nutritional. Pestele trebuie consumat cu moderatie, deoarece poate contine substante toxice. In general, este recomandat sa consumati 2-3 portii de peste pe saptamana, in cadrul unei alimentatii echilibrate. Carnea de peste este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) si minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Cantitatile in care aceste substante minerale si nutritive se gasesc in peste difera in functie de tipului pestelui. Cel slab (carne alba) contine mai putine grasimi si acizi grasi esentiali omega-3 decat cel gras (carne rosie). Dincolo de aceasta diferenta, ambele tipuri de peste, precum si fructele de mare, au numeroase... [continuare]
Motive pentru care este recomandat sa consumati capsuni
Autor: SfatulMedicului
Beneficiile consumului de capsuni Daca nu sunteti amatori ai capsunilor, ar trebui sa deveniti. Nu doar ca sunt suculente, estivale si delicioase, ci reprezinta un aliment remarcabil din toate punctele de vedere. Pline de elemente nutritive, de fibre si de antioxidanti (cum ar fi vitamina C), capsunile ofera o gama larga de avantaje pentru sanatate care ar putea sa va surprinda. Aceste alimente mici rosii protejeaza ochii, favorizeaza digestia si regleaza tensiunea arteriala. Putin calorice, pot fi consumate fara moderatie. Iata cele mai bune motive pentru care ar trebui ca aceste fructe sa se regaseasca din ce in ce mai des in meniul dumneavoastra: Intaresc imunitatea Capsunile sunt o sursa excelenta de vitamina C, asigura medicii nutritionisti. Majoritatea mamiferelor – exceptand oamenii – au capacitatea de a produce in mod natural vitamina C; iata de ce este important sa consumati diferite alimente care o contin. O portie de capsuni acopera 51,5 mg de vitamina C si... [continuare]
Factorii care reduc eficienta anticonceptionalelor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anticonceptionalele sunt medicamente care contin hormoni asemanatori celor care se gasesc in mod natural in organismul uman. Acestea se administreaza zilnic, fiind utilizate ca metoda contraceptiva sau pentru tratarea anumitor dereglari hormonale. Avantajele pilulelor contraceptive: - o metoda de contraceptie eficienta; - convenabile la pret; - contribuie la prevenirea bolii inflamatorii pelvine; - reduc crampele menstruale. Avantaje suplimentare: Pilulele contraceptive care contin atat estrogen, cat si progesteron detin cateva beneficii suplimentare. Astfel, acestea previn: - osteoporoza; - anemia feripriva; - chisturile ovariene; - acneea; - atrofia vaginala si actul sexual dureros; - sarcina ectopica; - pilozitatea excesiva; - simptomele premenstruale (depresia sau cefaleea). Dezavantaje Ca oricare alte medicamente si pilulele contraceptive pot cauza o serie de efecte secundare; de regula, acestea apar in primele 3 luni de utilizare a contraceptivelor... [continuare]
Magneziu urinar mg urinar
Magneziul este unul dintre principalii cationi cu localizare preponderent intracelulara. Cea mai mare cantitate de magneziu din organism este concentrata in oase si in muschi, iar aproape tot magneziul extrascheletar se afla in interiorul celulelor. 65% din magneziu se gaseste in plasma sub forma de ioni liberi, restul de 35% fiind legat de proteine. Magneziul este un cofactor important pentru diferite enzime implicate in metabolismul glucidelor, sinteza proteinelor si a acizilor nucleici. De asemenea, magneziul este un mineral vital pentru producerea de energie, pentru contractia musculara, asigura functia nervoasa si mentine oasele puternice. Magneziul este asimilat in organism prin alimentele consumate, este absorbit la nivel intestinal si eliminat in urina si materii fecale, astfel homeostazia lui este reglata de absorbtia intestinala si de excretia renala. Magneziul ajuta la fixarea calciului in oase si la activarea vitaminei D in rinichi. Consumul optim de magneziu este... [continuare]
Accidentul vascular cerebral (avc)
am suferit un accident vascular cerebral in regiunea pontina.simtome am avut dar nu le-am dat importanta.cert e ca acum 10 luni m-am prezentat intr-o noapte cu partea dreapta paralizata,la spital. sotul meu a cumparat si in decursul noptii am inceput sa misc piciorul drept,iar pana dimineata starea mea era destul de buna.acum intervine un fapt care m-a nedumerit,si m-a facut sa nu fiu bine o lunga perioada.in dimineata urmatoare internarii mele,doctorul a dispus sa ma plimb prin salon.ajutata am facut 2 ture,m-am pus in pat,si in 30 de minute am paralizat total,si dupa cateva injectii am ramas cu partea dreapta paralizata.m-a costat nenumarate tratamente si o angioplastie caratidiana stanga cu implant de stent,ca sa spun ca sunt pe calea cea buna.v-as intreba,daca medicul acela a gresit ridicandu-ma din pat?n-am de gand sa-l trag la raspundere,a trecut mult timp si eu ma bucur ca sunt bine.doar asa pt cultura mea generala.cu stima si respect [continuare]
dupa operatia de tiroidectomie totala (in 1993) nu se mai fixeaza calciul desi am luat zilnic.Stie cineva ce se poate face? [continuare]
Buna ziua , Am facut un tratament cu augmentin si nu am folosit nistatin iar dupa trei zile am ramas cu mancarimi in zona genitala interior si exterior am si ceva secretii dar nu miros v-as ruga daca puteti sa-mi spuneti ce tratament as putea urma . [continuare]
Buna ziua , am si eu o problema si 6 retete la activ pana acuma . am avut un reflux deudo-gastric am facut endoscopie ca sa se ajunga la aceasta concluzie , am luat tratament ptr durerea de stomac si in 10 zile nu am mai avut probleme dar ... problema mare este ca de 75 de zile sunt stricat la burta si in fiecare dimineata ma trezesc cu dureri de burta , intre orele 8:30 si 9:30 ma trezeste durerea din somn si trebuie sa ajung pe toaleta , scaunele sunt moi si cate odata apoase , au culoarea galbuie , scaun plutitor si urat mirositor si cate odata am si frisoane si sunt balonat . dupa ce am eliminat tot scaunul ma mai doare burta cel mult 40 min si in cursul zilei nu pot sa ies afara de loc chiar daca ma chinui . tin regim alimentar de 4 luni deja nu beau alcool nu fumez si nu am mai baut nici cafea de 4 luni jumate . Am facut analize la sange si au iesit ok am facut copro de 2 ori si au iesit ok am facut analize la glanda si au iesit ok si totusi doctorii imi dau niste... [continuare]
As vrea sa ma ingras. ce vitamine imi recomandati???
Vreau sa ingras, ca am 56 de kg si 1.69 inaltime. Am 21 de ani si as vrea sa iau in greutate sa ma mai dezvolt la corp. Ce vitamine imi recomandati si minerale? Trebuie sa fac analize la medic sau ce imi recomandati dumneavoastra??? Astept raspunsul cu sfaturile pretioase ale dumneavoastra. VA MULTUMESC! [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Dermatologie , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter