Nutrienti pentru o piele sanatoasa
Generalitati
SusCercetarile arata ca anumite elemente nutritive sunt esentiale pentru prevenirea mai multor semne de imbatranire a pielii. Un regim alimentar echilibrat, care sa contina o varietate de alimente sanatoase, va mentine pielea supla si sanatoasa. Trebuie stiut insa ca organismul ofera un anumit procent de vitamine si minerale tesutului epitelial, indiferent de cantitatile ingerate. Aplicarea locala de creme sau uleiuri vitaminizate poate oferi un efect maxim anti-imbatranire.
Una dintre cele mai mari motivatii pentru a adopta o dieta nutritiva este dorinta de a imbunatati sanatatea pielii. Consumul de anumite vitamine, minerale si alti compusi benefici este una dintre cele mai bune modalitati de a trata anumite afectiuni cutanate.
Exista numeroase substante nutritive care sunt cunoscute pentru efectele lor pozitive asupra sanatatii pielii. Multi oameni au descoperit ca sanatatea pielii lor s-a imbunatatit considerabil dupa ce au facut modificari in dieta zilnica.
Cuprins articol
Antioxidanti
SusAntioxidantii, cum ar fi beta-caroten si vitaminele C, E si A, pot reduce daunele asupra pielii, cauzate de moleculele instabile cunoscute sub denumirea de radicali liberi. Aceste molecule pot afecta celulele pielii si pot determina aparitia semnelor de imbatranire.
Unul dintre cele mai bune moduri de a obtine mai multi antioxidanti este de a manca o varietate mare de fructe si legume. Incercati sa consumati intre mese afine, capsuni, grapefruit, varza, spanac si diferite soiuri de ardei gras. O alta idee buna pentru a creste aportul de antioxidanti este sa consumati alimente bogate in acizi grasi Omega 3, inclusiv somon salbatic, sardine, oua si nuci.
Medicii recomanda utilizarea unui supliment cu multivitamine, pentru a se stimula aportul de nutritenti pentru cei care nu au o alimentatie echilibrata. De asemenea, este important sa luati astfel de suplimente daca petreceti mult timp in aer liber, sunteti expusi unui nivel ridicat de poluare sau sunteti fumatori pasivi.
Vitamine si minerale
SusStudiile arata ca vitaminele C, E, A, K si tot complexul B de vitamine ajuta la imbunatatirea sanatatii pielii.
- Vitamina C. Cele mai noi descoperiri in domeniul dermatologic indica efectul pozitiv al vitaminei C in contracararea efectelor nocive ale expunerii la soare. Aceasta vitamina actioneaza prin reducerea daunelor cauzate de radicalii liberi, rezultatele nocive ale expunerii la lumina solara, ale fumului de tigara sau masina si poluare. Radicalii liberi absorb colegenul si elastina - fibre care sustin structura pielii - cauzand astfel riduri si alte semne de imbatranire.
Asigurati-va ca dieta dumneavoastra include o multime de alimente bogate in vitamina C, precum citricele si legumele, pentru a evita deficitul de vitamina C in organism si, implicit, de la nivelul pielii. Puteti lua, de asemenea, suplimente de vitamina C, intre 500 si 1000 de miligrame pe zi, dar nu inainte de a consulta medicul. Combinate cu vitamina E, suplimentele de vitamina C protejeaza pielea de expunerea excesiva la soare.
Vitamina C poate fi utilizata topic, pentru imbunatatirea productiei de colagen. Este important ca uleiurile sau cremele aplicate local sa contina o formula de acid L-ascorbic de vitamina C, singura care poate penetra straturile pielii.
- Vitamina K. Vitamina K ajuta la reducerea cearcanelor. Capilarele fragile din jurul ochilor permit sangelui sa ajunga in piele si astfel se formeaza cearcanele. Vitamina K poate ajuta la diminuarea acestor scurgeri de sange in piele, prin imbunatatirea coagularii sanguine. Utilizarea zilnica a unei creme cu vitamina K reduce in mod semnificativ cearcanele de sub ochi. Asta si pentru ca, in general, cremele contin retinol. Retinolul poate spori capacitatea vitaminei K de a penetra pielea.
Cel mai bine este sa aplicati cremele in timpul noptii, cand va odihniti. La inceput, permiteti-i pielii sa se acomodeze cu retinolul, aplicand crema doar de doua ori pe saptamana, iar apoi o puteti folosi in fiecare seara.
- Vitamina A. Daca aportul necesar de vitamina A din organism este asimilat din alimente, probabil ca suplimentarea nu va ajuta prea mult. In cazul in care nivelul de vitamina A scade sub valoarea normala, este posibil sa observati anumite simptome la nivelul pielii. Asta pentru ca vitamina A este necesara pentru intretinerea si repararea tesuturilor pielii.
Deficitul de vitamina A va fi observat relativ repede. Puteti creste aportul de vitamina A prin introducerea in dieta a fructelor si legumelor bogate in vitamina A.
Studiile medicale au demonstrat ca prin folosirea cremelor cu vitamina A se reduc ridurile, se amelioreaza acneea si psoriazisul. Unul din cele mai eficiente substante cu rol in tratarea acneei, eliberat pe baza de prescriptie medicala, se numeste Retin A si contine vitamina A. Exista si alte creme ce pot fi achizitionate fara pescriptie medicala, ce contin retinoli si pot fi utilizate pentru tratamentele anti-imbatranire.
- Vitamina E. Studiile au demonstrat ca acest antioxidant puternic ajuta la reducerea efectelor nocive ale razelor ultraviolete ale soarelui asupra pielii. Conform cercetatorilor, prin consumul zilnic a 400 ml de vitamina E se poate reduce riscul deteriorarii celulelor in urma expunerii la soare. Aceeasi vitamina reduce productia de celule cauzatoare de cancer.
Unele studii arata ca, atunci cand vitaminele E si A sunt administrate impreuna, scad cu aproximativ 70% probabilitatile dezvoltarii carcinomului in celulele bazale, o forma frecventa de cancer de piele. Vitamina E poate contribui, de asemenea, la diminuarea ridurilor si poate reda pielii un aspect mai tanar.
Vitamina E este disponibila in diferite forme, inclusiv creme, lotiuni sau ser. Indiferent de forma, vitamina E calmeaza pielea uscata si aspra. In combinatie cu vitamina C, are un efect protector impotriva efectelor nocive ale soarelui. Atentie insa, deoarece unele cercetari recente avertizeaza ca dozele mari de vitamina E pot fi daunatoare.
- Zinc - Zincul este un mineral esential pentru mai multe functii fiziologice, inclusiv pentru structura anumitor proteine si enzime. Acesta joaca un rol important in sistemul imunitar, sinteza proteinelor, vindecarea ranilor, sinteza ADN-ului si divizia celulara. La nivelul pielii, zincul ajuta la imbunatatirea structurii proteinelor si a membranelor celulare, accelereaza vindecarea leziunilor, are efecte antiinflamatorii si protejeaza impotriva radiatiilor UV.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Ingrediente secrete pentru o piele frumoasa
- Interventii chirurgicale efectuate in cadrul Spitalului
- Recuperarea unghiei: abordari moderne in gestionarea onicomicozei
- Elemente nutritive pentru un par sanatos
- Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta
- Vitaminele esentiale pentru un copil sanatos, energic si destept
- De ce este micul dejun atat de important pentru sanatate si silueta
- Vitaminele care sporesc fertilitatea
- Deficitul de vitamina D