Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente ulcer

Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita?

Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita?

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024

Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Printre semnalele organismului cel mai frecvent intalnite sunt stresul, durerea, foamea, oboseala, valorile ridicate de zahar din sange si cresterea in greutate. Cand o persoana este stresata, trebuie sa incerce sa se relaxeze, intrucat in urma stresului prelungit corpul raspunde prin anxietate, insomnie, ulceratii, durere cronica, dureri de cap, slabiciune si diverse maladii sau boli. Stresul este un semnal de alarma al organismului ca urmare a ignorarii nevoilor fizice si emotionale ale unui individ. Durerea este semnul prezentei unor probleme nediagnosticate. Multi oameni sufera de dureri musculare, dezechilibre posturale sau traumatisme rezultate in urma exercitiilor fizice, fara sa consulte un medic. Acestia se obisnuiesc cu disconfortul si in cele din urma ajung sa devina inactivi fizic, dar si afectati emotional. Din pacate, cele mai multe persoane nu acorda nici o importanta multora dintre manifestarile organismului. Senzatia de foame Senzatia de... [continuare]

Aftele si sanatatea dentara

Aftele si sanatatea dentara

Actualizat la data de: 31 Iulie 2024

Dr. Sanaz Kavian
Medic specialist chirurgie dento-alveolara

Generalitati Aftele sunt mici ulceratii, superficiale si dureroase, care apar la nivelul cavitatii bucale din cauza carora mancatul si vorbitul se desfasoara cu dificultate. Exista doua tipuri de afte: • Afte simple - pot sa apara de trei-patru ori pe an si se vindeca in maxim o saptamana. De obicei, apar la persoane cu varsta cuprinsa intre 10-20 de ani. • Afte complexe - sunt mai putin frecvente si apar mai ales in randul persoanele care le-au mai manifestat in prealabil. Herpesul si aftele sunt acelasi lucru? Nu, desi sunt deseori confundate, nu este vorba despre aceeasi afectiune. Herpesul sau herpes simplex de tip 1, presupune aparitia unor pustule dureroase, umplute cu lichid; spre deosebire de afte, leziunile herpetice sunt cauzate de un virus si sunt extrem de contagioase. De asemenea, leziunile herpetice apar in afara gurii (sub nas, in jurul buzelor sau sub barbie), in timp ce aftele apar in interiorul gurii. Cauze Cauza exacta a aparitiei... [continuare]

Escarele - ce trebuie sa  stim despre ele?

Escarele - ce trebuie sa stim despre ele?

Actualizat la data de: 02 Iulie 2025

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Generalitati Escara, cunoscuta in termeni medicali ca leziune de decubit sau ulcer de presiune, ramane o problema majora de sanatate, fiind una dintre complicatiile cele mai severe ale pacientilor cu mobilitate redusa. Pentru persoanele afectate, atat varstnice, cat si tinere, aceasta presupune un tratament indelungat, care implica utilizarea atat de resurse materiale, cat si umane.  Escarele sunt cauza decesului a 7-8% din totalul pacientilor cu paralizie totala a membrelor inferioare. Studiile internationale efectuate asupra unor grupuri mari de pacienti au relevat faptul ca o treime din pacientii cu escare decedeaza pe perioada spitalizarii. In general, cauza decesului in cazul acestor pacienti este boala primara, insa, in unele cazuri, escarele pot contribui si ele la deces, prin complicatiile pe care le determina. In ceea ce priveste persoanele in varsta, escarele sunt mai frecvente in randul femeilor, datorita sperantei de viata mai ridicate, doua treimi... [continuare]

Acizii grasi omega 3

Acizii grasi omega 3

Actualizat la data de: 29 Mai 2024

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Ce sunt acizii grasi omega-3 Acizii grasi omega-3 sunt considerati acizi esentiali, necesari pentru sanatatea umana dar pe care organismul nu poate sa-i produca in mod natural: acestia trebuie furnizati prin intermediul alimentelor. Acizii grasi omega-3 pot fi gasiti in anumite tipuri de peste cum ar fi somnul, tonul, halibut, fructe de mare, unele plante, seminte si nuci. Acizii grasi polinesaturati sau acizii grasi omega-3 joaca un rol important in functionarea creierului precum si in dezvoltarea normala a organismului. Acestia pot reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Consumul de peste se recomanda de cel putin doua ori pe saptamana. Cercetarile au demonstrat ca acizii grasi omega-3 reduc inflamatia si diminueaza riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare, cancerului si artritei. Acizii grasi omega-3 sunt foarte concentrati la nivelul creierului si se pare ca sunt esentiali pentru buna desfasurare a proceselor cognitive (performanta creierului si a memoriei) si a... [continuare]

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate

Actualizat la data de: 20 Martie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Legumele sunt alimente importante care au rol de protectie impotriva bolilor. Acestea ofera numeroase alte beneficii pentru sanatate. Sucurile extrase din fructe proaspete sunt cele mai indicate pentru consum, deoarece acestea furnizeaza celulelor si tesuturilor organismului toate elementele nutritive si enzimele de care au nevoie. Este adevarat ca organismul poate obtine aceste substante benefice si din fructele consumate intregi, dar sucurile proaspete sunt mai usor de digerat si de asimilat. Deficitul de vitamine si minerale poate fi echilibrat mai repede atunci cand se beau sucuri decat cand se mananca legume crude. Sucuri de legume benefice pentru sanatate Iata o lista cu cele mai bune ingrediente pentru sucurile de legume: Acidoza - morcov, sfecla, castravete si spanac Acnee - morcov, salata verde si spanac Anemie - sfecla, telina si morcov Alergii - morcov, salata verde si spanac Apendicita - morcov, sfecla si spanac ... [continuare]

Dispepsia sau indigestia

Dispepsia sau indigestia

Actualizat la data de: 07 Iulie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Dispepsia sau indigestia este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale intestinelor care afecteaza un procent destul de ridicat de populatie. In general, doar 10% dintre cei afectati apeleaza la asistenta medicala pentru tratarea dispepsiei.  Dispepsia nu este cel mai potrivit termen pentru a exprima o afectiune, deoarece se presupune ca nu exista dispepsie sau digestie anormala a alimentelor. O alta denumire pentru dispepsie este indigestia. Medicii se refere frecvent la aceasta conditie ca fiind dispepsie non-ulceroasa. Dispepsia este cel mai bine descrisa ca o boala functionala. Conceptul de boala functionala este deosebit de util atunci cand este vorba despre boli ale tractului gastrointestinal. Notiunea se refera la organele musculoase ale tractului gastro-intestinal, esofag, stomac, intestin subtire, vezicula biliara si colon. Prin termenul functional se intelege faptul ca nici muschii sau nervii care controleaza organele nu... [continuare]

Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile

Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile

Actualizat la data de: 11 Mai 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Localizarea durerii abdominale ca fiind izolata la nivelul stomacului, este adeseori dificila, stomacul fiind inconjurat de nenumarate organe si structuri care pot cauza durere. Durerea de stomac poate avea nenumarate cauze, cele mai comune fiind: indigestia, gastrita, ulcerul, intoleranta alimentara. Principalele afectiuni corelate cu durerile stomacale Va prezentam principalele afectiuni corelate cu durerile stomacale, precum si principalele simptome ale acestora. Durerea de stomac dupa servirea mesei- Durerea de stomac dupa servirea mesei este uzuala in cazul persoanelor care consuma cantitati prea mari de alimente, fiind mai comuna, de regula, in randul persoanelor supraponderale sau a copiilor. Consumarea unei cantitati alimentare mai mare decat poate digera organismul provoaca senzatia de oboseala si nevoia de somn; acest obicei - somnul de dupa masa - este in multe situatii responsabil de durerea de stomac. Supraalimentarea, dieta nesanatoasa si somnul dupa... [continuare]

Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos

Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos

Actualizat la data de: 02 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este un organ foarte complex, avand foarte multe roluri. Efectueaza o varietate de sarcini esentiale, de la producerea de proteine, colesterol si bila, pana la depozitarea vitaminelor, mineralelor si carbohidratilor. De asemenea, neutralizeaza toxinele, alcoolul, medicamentele si produsele secundare naturale ale metabolismului. Mentinerea ficatului intr-o forma buna este importanta pentru pastrarea unei stari optime de sanatate. Alimente benefice pentru un ficat sanatos Cafea Cafeaua este una dintre cele mai bune bauturi ce pot fi consumate pentru a promova sanatatea ficatului. Studiile au demonstrat beneficiile consumului de cafea. Aceasta protejeaza organismul de afectiunile hepatice. De exemplu, studiile au aratat in repetate randuri ca utilizarea cafelei scade riscul de ciroza sau de leziuni hepatice permanente la persoanele cu afectiuni hepatice cronice. Consumul de cafea poate sa reduca riscul de aparitie al cancerului hepatic si are efecte... [continuare]

Ceapa si usturoiul: aliment sau medicament

Ceapa si usturoiul: aliment sau medicament

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ceapa si usturoiul sunt condimente foarte des utilizate in alimentatia noastra. Metabolismul, desi trebuie sa aiba o linie similara pe tot parcursul zilei sau pe o anumita perioada de homeopatie, exista mici diferente de capacitate de metabolism si capacitate de absorbtie care pot varia pe parcursul unei zile. Multe persoane cunosc proprietatile benefice, nutritive ale cepei si usturoiului. De asemenea, consumarea usturoiului sau a ceapei in perioada sezonului rece scade probabilitatea de gripa sau viroza. Exista si alte proprietati cunoscute de multi dintre noi ca fiind proprietati nocive, care sunt resimtite simptomatic. Multe persoane s-au confruntat cu o stare de greata, balonare dupa un consum al acestor alimente. Sa vedem, de fapt, care sunt proprietatile, atat benefice, cat si nocive ale usturoiului si ale cepei. Usturoiul Usturoiul este in cea mai mare parte (80%) cultivat si adus din China. Portiunea cel mai adesea folosita a usturoiului este bulbul.... [continuare]

Muraturile, un aliment minune. beneficii si contraindicatii

Muraturile, un aliment minune. beneficii si contraindicatii

Actualizat la data de: 18 Decembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile consumului de muraturi Pe langa faptul ca au gust minunat, muraturile sunt un adevarat medicament. Acestea au numeroase beneficii pentru sanatate si pot ajuta la buna functionare a organismului. Cum preparam corect muraturile? Mare atentie insa la modul de preparare. Muraturile sanatoase nu trebuie sa contina prea multe ingrediente sau adaosuri, ci doar apa si sare. Sunt contraindicate otetul sau zaharul. Prin fermentare, legumele dau nastere la bacterii sanatoase, care ajuta la reglarea microflorei si la intarirea imunitatii. Astfel, muraturile atenueaza alergiile si sunt anticangerigene, deoarece reduc inflamatiile din organism. Varza murata, ideala pentru detoxifiere Varza murata este ideala pentru curele de slabire. Aceasta ajuta la buna detoxifiere a organismului, iar datorita continutului mare de vitamina C, intareste sistemul imunitar. De asemenea, datorita continutului mare de fibre si minerale, varza murata ajuta digestia si la buna... [continuare]

Am facut raze x cu bariu pentru stomac, iar rezultatul este următorul: esofag radiologic normal. Stomac ptozat, hipoton, hipokinetic cu pliuri de mucoasa ingrosate si cantitate minima de lichid de hipersecretie. Curburi libere. Pilor permeabil. Bulb duodenal omogen opacifiat. Ce inseamna aceste lucruri? Am avut helicobacter pylori, m am tratat,dar inca ma doare stomacul, am luat omez 3 luni..si nu stiu ce sa mai fac. Multumesc! [continuare]

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Actualizat la data de: 28 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tractul gastrointestinal este un tub lung si musculos care functioneaza ca un procesor de alimente pentru organismul uman. Sistemul digestiv este format din cavitatea bucala si glandele salivare, stomac, intestin subtire si intestin gros, ficat, pancreas, colon si vezicula biliara. Iritatia si inflamatia a diverse portiuni ale tractului gastrointestinal sunt indentificate sub forma gastritei (stomac), colitei (colon), ileitei (intestinul subtire sau ileon), hepatita (ficat) si colecistita (vezicula biliara). Sistemul gastrointestinal nu este un sistem pasiv. Acesta are rol senzorial si reactioneaza la materialele care circula prin acesta. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, fiecare persoana are nevoie de tipuri si cantitati diferite de alimente. Procesul digestiei Sistemul gastrointestinal descompune alimentele prin intermediul unor mijloace mecanice (mestecatul) si apoi actioneaza asupra acestora printr-o serie de procese chimice complexe. Aceste... [continuare]

Esofagita

Esofagita

Actualizat la data de: 08 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Esofagita este o inflamatie a mucoasei care captuseste la interior esofagul, organul tubar care transporta mancarea din faringe catre stomac. Daca nu este tratata, esofagita poate cauza probleme ale deglutitiei (inghititului) precum si ulcere si cicatrici ale esofagului. In unele cazuri esofagita poate duce la dezvoltarea unei afectiuni denumite „esofag Barrett”, care constituie un factor de risc pentru aparitia cancerului esofagian. Care sunt cauzele esofagitei Esofagita poate fi cauzata de o infectie sau de o iritatie a esofagului. Infectiile pot fi cauzate de bacterii, virusuri, fungi sau boli care slabesc sistemul imunitar. Infectiile care pot cauza esofagita sunt: 1. Candida. Aceasta infectie a esofagului este cauzata de aceeasi ciuperca intalnita si in cazul candidozei vaginale. Infectia se dezvolta in esofag atunci cand sistemul imunitar este slabit (cum ar fi la persoanele HIV pozitive sau la diabetici). Este usor de tratat cu... [continuare]

Hiperaciditatea gastrica

Hiperaciditatea gastrica

Actualizat la data de: 02 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Notiunea de hiperaciditate gastrica este utilizata in unele contexte medicale pentru a desemna un dezechilibru prezent la nivelul stomacului. Dincolo de efectele patologice evidente, cum ar fi ulcerul si refluxul gastroesofagian, in scrierile de specialitate au fost descrise mai multe efecte sistemice. De exemplu, o digestie inadecvata (provocata de hiperaciditate) compromite procesul gastrointestinal. In cazul in care produsele alimentare raman partial nedigerate in portiunea inferioara a stomacului ca urmare a hiperaciditatii, sectiunea superioara a intestinului subtire (duodenul) poate fi iritata. Exceptie face situatia in care hiperaciditatea este neutralizata rapid. Constipatia este rezultatul comun al proastei digestii si neasi [continuare]

O digestie mai buna in mod natural

O digestie mai buna in mod natural

Actualizat la data de: 30 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Indigestia, o problema destul de frecventa a stomacului, poate fi vindecata prin modificarea stilului de viata si a obiceiurilor alimentare. Oricine poate avea o digestie mai buna, in mod natural. Indigestia mai este cunoscuta si sub numele de dispepsie sau stomac deranjat. In cazul acestei conditii sucurile digestive nu sunt secretate in mod corespunzator. Cauze Iata unele dintre cele mai frecvente cauze de indigestie: - mancatul rapid fara mestecarea corespunzatoare a produselor alimentare; - supraalimentatia; - consumul de alimente grele; - alcoolul in exces; - stresul si anxietatea; - medicamentele antiinflamatorii; - consumul de prea multa apa in timpul meselor; - anumiti factori emotionali; - insomnia; - consumul unor cantitati mari de alimente grase, condimentate; - sarcina; - diverse boli: pietre ale veziculei biliare, hernie hiatala sau ulcer peptic; - alergii alimentare; - stil de viata sedentar; - dezechilibru al acidului gastric sau al... [continuare]

Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv?

Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv?

Actualizat la data de: 22 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Consumul de fibre Farfuria oricarei persoane ar trebui sa fie plina, cat de des se poate, cu alimente ca cirese, struguri, ardei, fasole, cereale integrale si nuci. Alimentele bogate in fibre ajuta la reglarea digestiei. Organismul are nevoie de 20-35 grame de fibre pe zi. O alimentatie bogata in fibre este importanta pentru mentinerea greutatii ideale si este utila in prevenirea bolilor de inima, a fluctuatiilor de zahar din sange si poate preveni chiar si aparitia hemoroizilor. Guma de mestecat contra pirozisului (arsurilor provocate de hiperaciditate) Mestecarea gumei poate ajuta la ameliorarea simptomelor refluxului gastroesofagian si a arsurilor stomacale, prin stimularea productiei de saliva pentru neutralizarea acizilor. Deoarece guma de mestecat cu aroma de menta poate provoca arsuri stomacale, ar trebui sa se opteze pentru alte arome cu exceptia acesteia. Totusi, se va renunta la aceasta daca din cauza ei se va inghiti aer care va duce la eructatii si... [continuare]

Sfaturi nutritionale pentru afectiunile frecvente primavara

Sfaturi nutritionale pentru afectiunile frecvente primavara

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In timpul primaverii, majoritatea oamenilor sunt foarte vulnerabili la unele dintre bolile frecvent intalnite. Pentru ca organismul nostru sa fie puternic si sa nu manifeste aceste afectiuni, fiecare persoana trebuie sa manance cat mai multe produse alimentare sanatoase. Cand este recomandat un anumit tip de dieta? - Pentru a evita raceala si gripa este recoamndat sa se consume cat mai multa apa. Dupa iarna si pe parcursul primaverii, exista intotdeauna multi bolnavi care sufera de gripa care implica simptome de genul dureri de cap, obstructie nazala, secretii nazale, tuse, etc. In astfel de cazuri, se recomanda sa se urmeze o dieta bogata in lichide, dar si in substante nutritive dar fara grasimi. Indicat ar fi sa se consume cat mai putina mancare, sa se evite carnea de oaie care este nu este tocmai sanatoasa, unele dintre boli fiind agravate de dietele in care este inclusa carnea de oaie. - In cazul in care [continuare]

Dieta cu mere

Dieta cu mere

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru majoritatea oamenilor, cuvantul „dieta” se refera la restrictii alimentare, la mancaruri fara gust si chiar infometare. Iar adeptii ideii de frumusete si ingrijire imping acest tip de dieta pana la extreme. Insa, nu intotdeuna sunt necesare toate aceste sacrificii, deoarece exista si diete gustoase, echilibrate si sarace in calorii, care permit unei persoane sa scape repede de kilogramele in plus fara sa lesine de foame. In continuare va fi prezentata dieta cu mere in mai multe optiuni. Dieta poate fi folosita fara alte alimente pentru 1-2 zile pe saptamana, de dorit in mod regulat timp de trei luni. Aceasta abordare a dietei permite persoanei sa piarda kilograme si sa isi regleze metabolismul. Includerea merelor in dieta zilnica presupune o cale care permite combinarea gustului placut al merelor si beneficiile pierderii in greutate. Dieta cu mere se refera la o varietate de monodiete. Mono-dietele se bazeaza pe consulmul unui... [continuare]

Sapte tipuri de durere care nu ar trebui ignorate

Sapte tipuri de durere care nu ar trebui ignorate

Actualizat la data de: 07 Octombrie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Expertii au descris tipurile de durere care necesita atentie medicala prompta. Cine s-a gandit la sintagma “rau necesar” cu siguranta a avut in minte durerea. Nimeni nu si-o doreste, totusi acesta este modul organismului de a ne atrage atentia ca ceva rau se intampla. Majoritatea persoanelor isi cunosc corpul suficient de bine pentru a diferentia o durere inofensiva cum ar fi cea cauzata de mutarea mobilei cu o zi inainte sau dupa un consum mai mare de alimente. Atunci cand durerea pare sa semnaleze ca se petrec lucruri serioase incepe lupta interioara: intre ingrijorarea ca ceva rau se petrece si dorinta omului de a amana aflarea unei vesti posibil suparatoare. De aceea este necesar un ghid. Acesta a fost realizat dupa consultatea mai multor specialisti: cardiolog, internist, geriatru, psihiatru – pentru ca pacientii sa inteleaga durerea pe care nu trebuie s-o ignore si de ce. Sfaturi utile 1. Cea mai rea durere de cap Este necesar un consult... [continuare]

Gastropareza

Gastropareza

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastropareza, atonia gastrica sau golirea gastrica intarziata, este o boala cronica a stomacului caracterizata prin tulburari de eliminare prin defecatie - contractiile musculare de la nivelul stomacului sunt slabe sau inexistente si nu pot impinge alimentele in intestinul subtire pentru realizarea procesului de defecatie. Nervul vag controleaza deplasarea alimentelor din stomac prin tractul digestiv. Gastropareza apare atunci cand nervul vag este deteriorat sau lezat, iar muschii stomacului si ai intestinului nu functioneaza corespunzator, astfel alimentele ingerate se deplaseaza lent sau se opresc de-a lungul tractului digestiv. Hrana stationeaza in stomac si va fi descompusa de sucul gastric si enzimele digestive, iar gravitatia stimuleaza golirea stomacului. Exista doar tratament simptomatic pentru gastropareza. Modificarile dietetice amelioreaza manifestarile si simptomele bolii, dar nu reprezinta intotdeauna o solutie. Medicatia poate fi de ajutor, dar... [continuare]

Fumatul si sistemul digestiv

Fumatul si sistemul digestiv

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fumatul este un factor de risc important pentru numeroase boli, unele dintre ele potential fatale, inclusiv cancerul de plamani, esofag, stomac, emfizemul pulmonar, bronsita cronica, arterita si afectiunile cardiace. Fumatul este direct raspunzator pentru unele modificari importante ale functiilor unor organe si sisteme ale organismului uman, inclusiv sistemul digestiv. Acest lucru poate avea consecinte grave asupra sistemului digestiv, deoarece acesta este cel care transforma alimentele in substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a supravietui. Estimarile curente indica faptul ca la nivel mondial, aproximativ o treime din adulti fumeaza. In prezent, exista tendinta ca barbatii sa fumeze mai putin, in timp ce femeile si adolescentii de ambele sexe par sa fumeze mai mult decat in deceniile anterioare. Efectele asupra starii de sanatate Efecte daunatoare S-a demonstrat faptul ca fumatul are efecte daunatoare asupra fiecarui... [continuare]

Analiza sucului gastric si analiza bilei

Analiza sucului gastric si analiza bilei

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Analiza sucului gastric Sucul gastric este secretat de stomac, fiind compus din apa, acid clorhidric, pepsina (enzima), mucus si minerale. El contribuie la digestia alimentelor din stomac, in special a acelora care contin proteine: carne, lapte, oua. In mod normal sucul gastric este acid. In gastrita cronica, pelagra, in unele anemii, in tumorile stomacului, aciditatea gastrica este scazuta sau chiar lipseste. Scaderea aciditatii gastrice se intalneste si la unele persoane sanatoase, mai ales dupa varsta de 60 ani, dupa un stres care poate opri secretia gastrica etc. Un suc gastric cu aciditate scazuta nu mai are capacitatea de a digera suficient alimentele care contin proteine. Acestea trecand nedigerate in intestin produc o serie de tulburari digestive (enterocolita). Cresterea aciditatii gastrice (hiperaciditate) care se intalneste in gastritele acute, in [continuare]

Dieta bernstein

Dieta bernstein

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi. Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”. Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina. Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la... [continuare]

Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: informatii pentru pacient

Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: informatii pentru pacient

Actualizat la data de: 08 Decembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tumora carcinoida a tractului digestiv ia nastere din tesutul care captuseste (mucoasa) tractului digestiv. Tractul gastrointestinal (digestiv) este format din stomac, intestinul subtire si intestinul gros. Aceste structuri formeaza tractul digestiv in care elementele nutritive (vitaminele, mineralele, carbohidratii de carbon, grasimile, proteinele si apa) rezultate din alimentele ingerate sunt prelucrate si excretate de organism. Tumorile carcinoide gastrointestinale se dezvolta dintr-un anumit tip de celule secretoare de hormoni de la nivelul mucoasei digestive (mucoasa ce captuseste intreg tractul gastrointestinal). Aceste celule produc hormoni care ajuta la reglarea sucurilor digestive si a musculaturii implicate in transportul alimentelor, la nivelul stomacului si a intestinului. De asemenea tumorile carcinoide digestive pot produce hormoni. O tumora carcinoida cu punct de plecare la nivelul rectului (ultimul segment al intestinului gros) de obicei nu... [continuare]

Gastrina

Din Analize Medicale

Gastrina este un hormon secretat de celulele G, localizate in portiunea distala a stomacului - antrum, care stimuleaza secretia acidului gastric. Sindromul Zollinger-Ellison (ZE) reprezinta o tumora pancreatica secretoare de gastrina. Hiperplazia de celule G antrale sunt adesea asociate cu niveluri serice crescute de gastrina. Concentratia gastrinei este controlata prin feedback: scaderea accentuata a aciditatii gastrice va determina inhibarea secretiei gastrinei, iar secretia in exces a gastrinei va determina aparitia sindromului Zollinger-Ellison. Testul pentru stabilirea nivelului de gastrina masoara nivelul gastrinei hormonale din sange. Gastrina este produsa de celulele G aflate in mucoasa stomacului. Mai exact, atunci cand alimentele intra in stomac, celulele G declanseaza eliberarea de gastrina in sange. Pe masura ce nivelurile gastrinei cresc, stomacul elibereaza acid gastric, care ajuta la digerarea alimentelor. Atunci se produce suficient acid gastric de catre stomac,... [continuare]

Cancerul colorectal se dezvolta din polipi adenomatosi, insa persoana ramane asimptomatica pana la un stadiu destul de avansat. Persoanele cu risc de cancer colorectal trebuie monitorizate la intervale regulate de timp. In cazul in care rezultatele arata ca exista sangerare (rectoragie), medicul trebuie sa gaseasca sursa sangerarii pentru stabilirea diagnosticului si tratamentului adecvat. In unele cazuri, sangerarea gastrointestinala poate fi microscopica. Colonoscopia este recomandata in urmatoarele situatii: - diaree, colita, constipatie, diverticulita, ulcer, hemoroizi. Anumite alimente pot influenta rezultatul investigatiei. Discutati cu medicul inainte sa efectuati analiza. Testul poate determina rezultate fals pozitive daca nu sunt respectate recomandarile dietetice. [continuare]

Servicii medicale   Chirurgie I - apendicectomie laparoscopica - apendicectomii clasice - chirurgia cailor biliare, folosind laparoscopia, explorarea radiologica, video-endoscopia si ecografia - chirugia chistului hidatic pulmonar si hepatic - chirurgia endocrina, tiroidectomii totale si subtotale, suprarenalectomia (laparoscopic si clasic) - chirurgia ficatului pentru tumori beligne, maligne, primare si secundare (hepatectomii) - chirurgia glandei mamare - chirurgia melanoamelor maligne - chirurgia organelor genitale feminine, externe si interne - chirurgia pancreasului, rezectii totale si subtotale, derivatii pancreato-digestive - chirurgia polipozei familiale si a rectocolitei ulcero-hemoragice (operatii care permit un tranzit pe cai naturale pentru bolnavii operati) - chirurgia timusului (tratamentul miasteniei gravis-timectomia pe cale toracoscopica) - chirurgia tubului digestiv, esofagoplastii, rezectii gastrice, intestinale, colonice si rectale - chirurgia... [continuare]

Escarele de decubit

Escarele de decubit

Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2025

Dr. Urzica Teona
Medic rezident dermatovenerologie

Ce sunt escarele de decubit Escarele de decubit sunt rani la nivelul pielii si a tesutului invecinat. Presiunea constanta la nivelul unei portiuni a pielii reduce aportul de sange la acea zona si in final produce moartea celulelor, lezarea pielii si formarea de ulceratii. Escarele de decubit apar mai ales la persoanele care stau mult timp la pat, de obicei la spitalizati. Cauze Persoanele in varsta care nu se pot mobiliza sau cele care au o dieta necorespunzatoare pot dezvolta in timp malnutritie protein calorica si deshidratare. Din aceste cauze pielea devine mai subtire, uscata si isi pierde elesticitatea. In aceste conditii se pot produce escarele de decubit, daca se asociaza cu: - presiune constanta la nivelul pielii si tesuturilor; - leziuni cauzate de frecarea de suprafete rugoase, ca de exemplu cearsafuri (leziuni de frecare); - alunecarea intr-un pat sau un scaun, producandu-se astfel cute de piele care vor afecta circulatia sangelui la acel nivel. Factori de... [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)