Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente ulcer

Ulcerul - o boala agravata de stres si de stilul de viata nesanatos

Ulcerul - o boala agravata de stres si de stilul de viata nesanatos

Actualizat la data de: 21 Mai 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Tot mai multe afectiuni sunt provocate sau agravate de alimentatia haotica, de stres, lipsa de somn si de abuzul de medicamente, tutun sau alcool. Printre ele se numara ulcerul gastric si ulcerul duodenal, doua boli cronice caracterizate prin aparitia unor eroziuni sau ulceratii la nivelul mucoasei stomacului, respectiv duodenului - primul segment al intestinului subtire. Cauzele ulcerului Specialistii atrag atentia ca alimentele "imbogatite" cu E-uri provoaca tot mai multe gastrite, a caror evolutie se poate indrepta spre ulcer, daca pacientii nu iau nicio masura de corectare a stilului de viata. Indiferent de tipul de ulcer, boala debuteaza prin inflamarea mucoasei gastrice sau duodenale, sub actiunea acidului gastric si enzimelor gastrice secretate in exces. Hiperaciditatea care duce in final la declansarea ulcerului poate fi cauzata de mai multi factori: - Infectia cu Helicobater pylori, responsabila pentru aproximativ 50% din cazuri; - abuzul de... [continuare]

7 obiceiuri nepotrivite care duc la aparitia gastritei si a ulcerului

7 obiceiuri nepotrivite care duc la aparitia gastritei si a ulcerului

Actualizat la data de: 11 Iulie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Gastrita si ulcerul gastro-duodenal sunt doua dintre cele mai comune afectiuni gastroenterologice, aflate in stransa legatura cu stilul de viata al pacientului. Simptomatologia cauzata de acestea poate fi deranjanta pentru pacient si adesea poate persista chiar sub tratament sau dupa sistarea acestuia, atunci cand nu se asociaza o schimbare a comportamentului alimentar si al obiceiurilor nocive. afectiuni tot mai raspandite.  Obiceiuri nepotrivite Care sunt obiceiurile inadecvate care contribuie la aparitia gastritei si a ulcerului si cum le putem elimina? 1. Fumatul, consumul excesiv de alcool si consumul de cafea pe stomacul gol Fumatul sta la baza alterarii a numeroase procese fiziologice din organism, inclusiv la nivel gastric. Astfel, consumul de tutun predispune la formarea gastritei si a ulcerului gastric prin iritatia directa a mucoasei, cresterea sarurilor din secretiile digestive, reducerea cantitatii de mucus cu rol protector la nivelul stomacului si... [continuare]

Cauze si manifestari ale colitei ulcerative

Cauze si manifestari ale colitei ulcerative

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este colita ulcerativa Colita ulcerativa este o boala inflamatorie intestinala care provoaca inflamatii si leziuni, ulceratii la nivelul intestinului gros. Aceste ulceratii se formeaza in zonele in care celulele mucoasei intestinale au fost distruse de infectie. Colita ulcerativa este mai des intalnita la femei cu varste cuprinse intre 15 si 50 de ani. De cele mai multe ori apare insa dupa varsta de 30 de ani. Studiile recente estimeaza ca bolile inflamatorii intestinale afecteaza intre 2,5 - 3 milioane de persoane in Europa. Colita ulcerativa este o afectiune care alterneaza intre constipatie si diaree, scaunele au mucozitati si o parte din alimente sunt partial digerate. De asemenea, aceasta boala afecteaza de regula numai partea interioara a colonului si a rectului, spre deosebire de boala lui Crohn, care se poate manifesta in orice parte a tractului digestiv. Simptome • durerile abdominale • prezenta scaunului diareic cu sange • anemie • stare de oboseala... [continuare]

Factorii declansatori ai ulcerului si gastritei

Factorii declansatori ai ulcerului si gastritei

Actualizat la data de: 21 Mai 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Ulcerul gastro-duodenal este o afectiune des intalnita si se caracterizeaza prin episoade dureroase care alterneaza cu perioadele de remisie. In aparitia acestei boli sunt implicati diversi factori, precum genetici, alimentari sau de mediu. Ulcerul duodenal este mai frecvent decat cel gastric, fiind mai des intalnit la barbati, 10-15% din populatie avand ulcer de-a lungul vietii. De cele mai multe ori, afectiunea este declansata de infectia cu bacteria Helicobacter Pylori. Mai mult, aceasta bacterie produce peste 80% dintre ulcerele gastrice si peste 95% dintre ulcerele duodenale. Cea mai des intalnita manifestare a ulcerului este durerea, cu toate acestea sunt si ulcere care evolueaza asimptomatic. Factorii de risc ai ulcerului gastric Factori de mediu: Consumul exagerat de alcool; Fumatul; Anumite medicamente, ex.: aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene, corticosteroizii; Dieta neadecvata compusa din alimente care stimuleaza secretia gastrica precum:... [continuare]

Ulcerul gastroduodenal, rezultatul lezarii mucoasei gastrice

Ulcerul gastroduodenal, rezultatul lezarii mucoasei gastrice

Actualizat la data de: 15 Ianuarie 2018

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Ulcerul gastroduodenal este o leziune situata la nivelul peretelui stomacului sau al duodenului, ce nu are tendinta de a se vindeca spontan. Daca nu este depistata la timp si tratata corespunzator, aceasta afectiune poate avansa, putand determina complicatii. Se disting mai multe tipuri de ulcere: ulcerul gastroduodenal acut, cauzat cel mai frecvent de ingestia medicamentelor gastrotoxice (antiinflamatoarele), dar si de alti factori, cum ar fi: alcoolul, fumatul, alimente afumate, condimentate, gastrite netratate etc. In cazul ulcerului gastroduodenal cronic, pe langa factorii incriminati in cadrul afectiunii acute se mai adauga si infectia cu Helicobacter pylori, un germen localizat la nivelul stomacului, foarte rezistent la aciditatea sucului gastric, care poate determina in timp leziuni ulcerative. Tratamentul infectiei cu Helicobacter pylori include doua tipuri de antibiotice administrate concomitent, la care se adauga un medicament antisecretor pentru a reduce... [continuare]

Diferenta intre boala crohn, colita ulcerativa si boala inflamatorie intestinala

Diferenta intre boala crohn, colita ulcerativa si boala inflamatorie intestinala

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Multi oameni sunt confuzi cand vine vorba de diferentele dintre boala inflamatorie intestinala (IBD), boala Crohn si colita ulcerativa (UC). Explicatia scurta este ca IBD (boala inflamatorie intestinala)este termenul-umbrela pentru starea in care se afla boala Crohn si colita ulcerativa. Dar exista, desigur, mult mai multe detalii de discutat. Atat Crohn, cat si UC sunt marcate de un raspuns anormal al sistemului imunitar al organismului si pot prezenta simptome comune. Cu toate acestea, exista si diferente importante. Aceste distinctii includ in primul rand localizarea maladiilor in tractul gastro-intestinal (GI) si modul in care fiecare boala raspunde la tratament. Intelegerea acestor caracteristici este esentiala pentru obtinerea unui diagnostic adecvat de la un gastroenterolog. Boala inflamatorie intestinala Boala inflamatorie intestinala (IBD) a fost rar intalnita inaintea imbunatatirii starii igienei si urbanizarii de la inceputul secolului al XX-lea. Astazi,... [continuare]

Ulcerul peptic, o afectiune de cele mai multe ori ignorata

Ulcerul peptic, o afectiune de cele mai multe ori ignorata

Actualizat la data de: 11 Iulie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Boala ulceroasa este una dintre afectiunile frecvente ale tubului digestiv, al carei rasunet clinic este de cele mai multe ori ignorat sau manageriat de pacienti acasa, prin intermediul medicamentelor eliberate fara retete, fara a constientiza riscurile asociate netratarii corespunzatoare la indicatia unui medic gastroenterolog. In trecut cunoscute ca ulcere peptice din cauza agresiunii clorhidropeptice (acid clorhidric si pepsina sau enzime gastrice), actual acestea prezinta cauze variate care determina agresiunea mucoasei tubului digestiv. In functie de localizare, acestea pot afecta: esofagul stomacul duodenul proxixmal- ulcerele duodenale sunt de patru ori mai frecvente decat ulcerele gastrice Cauze Cele mai comune cauze responsabile de aparitia bolii ulceroase sunt infectia cu Helicobacter pylori si antiinflamatoarele nesteroidiene. Infectia cu Helicobacter pylori. H. pylori este o bacterie curbata sau spiralata care se cantoneaza la... [continuare]

Obiceiuri ce duc la aparitia ulcerului

Obiceiuri ce duc la aparitia ulcerului

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este ulcerul gastric Ulcerul de stomac, cunoscut si sub denumirea de ulcer gastric, este o afectiune medicala caracterizata prin formarea de leziuni deschise pe mucoasa interioara a stomacului. Aceste leziuni sunt rezultatul eroziunii cauzate de acizii din stomac, creand o zona dureroasa si sensibila. Simptomele pot varia de la usoare la severe si este crucial sa le identificati rapid pentru a evita orice complicatii. Durerea abdominala, arsurile la stomac si senzatia dureroasa de foame sunt semne revelatoare ale acestei afectiuni. Este important de retinut ca ulcerul gastric poate afecta persoane de toate varstele si mediile, necesitand ingrijiri medicale adecvate. Recunoasterea simptomelor ulcerului gastric Un ulcer de stomac se manifesta printr-o serie de simptome pe care este crucial sa stitii sa le identificati pentru un tratament rapid si eficient. Cel mai frecvent semn este durerea ascutita, persistenta in abdomenul superior. Aceasta durere, adesea descrisa ca o... [continuare]

Stresul si stilul de viata nesanatos pot provoca ulcer?

Stresul si stilul de viata nesanatos pot provoca ulcer?

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Ce este ulcerul Din pricina obiceiurilor nesanatoase si a cresterii stressului fizic si psihic, ulcerul gastro-duodenal a devenit o afectiune digestiva cu care se confrunta tot mai multe persoane si care isi face simtita prezenta atunci cand acesti factori determina o hiperaciditate, care in  o lezare a mucoasei stomacului sau duodenului. Absenta modificarilor stilului de viata poate genera aparitia ulcerului, poate intretine simptomatologia asociata acestuia, de multe ori deranjanta pentru pacient, si poate duce la dezvoltarea de complicatii, precum sangerare sau perforatie. In cele ce urmeaza vom detalia care sunt principalii factori de risc ai aparitiei ulcerului gastro-duodenal si cum putem preveni formarea acestuia.  Care sunt cauzele aparitiei ulcerului? De cele mai multe ori, ulcerul gastro-duodenal apare ca si consecinta a unui cumul de factori care determina in timp agresiunea mucoasei gastrice sau duodenale. Factorii listati mai jos nu determina obligatoriu ulcer... [continuare]

Colita ulcerativa la copii

Colita ulcerativa la copii

Actualizat la data de: 11 Martie 2019

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Colita ulcerativa este un tip de boala inflamatorie intestinala. Aceasta provoaca inflamatia colonului, numit si intestin gros. Inflamatia poate provoca episoade de balonare si sangerari, dar si frecvente episoade diareice. Aceste simptome pot fi greu de suportat pentu un adult, in cazul copiilor afectiunea putand fi chiar si mai grava. Colita ulcerativa este o afectiune cronica, singurul tratament constand intr-o interventie chirurgicala, ce are ca scop eliminarea totala a colonului. Cu toate acestea gestionarea simptomatologiei poate fi realizata prin mai multe moduri. Simptomatologie Se estimeaza ca aproximativ 15-20% dintre pacientii cu colita ulcerativa sunt copii. Acestia pot experimenta o varietate de simptome, de la moderate la severe, iar majoritatea cazurilor sunt diagnosticate abia dupa varsta de 10 ani. Copiii cu colita ulcerativa trec adesea prin perioade minime si maxime din punct de vedere al simptomatologiei bolii. In unele cazuri, tabloul clinic... [continuare]

Diferenta dintre ulcer si gastrita

Diferenta dintre ulcer si gastrita

Actualizat la data de: 12 Martie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Ulcerul sau boala ulceroasa este o afectiune caracterizata de aparitia unei leziuni rotund-ovalara la nivelul mucoasei gastrice sau duodenale, in urma agresiunii acidului gastric sau a sucurilor digestive. Gastrita este tot o afectiune gastrica destul de frecventa atat la tineri, cat si la adulti, si se caracterizeaza prin inflamatia mucoasei stomacului din cauza diversilor agenti etiologici, iar daca nu se actioneaza la timp, poate preceda aparitia ulcerului. Cauzele ulcerului gastric Poate aparea pe fondul unei gastrite cronice netratate sau tratate insuficient, dar si cand mucoasa este expusa la diversi agenti iritanti cum ar fi: hipersecretie de acid gastric sau pepsina, fumat, alcool, infectia cu Helicobacter pylori de care pacientul poate sa nu stie ca o are. Unele medicamente pot, de asemenea, determina aparitia ulcerului gastric, precum: aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene, corticoizii, antibioticele etc. Afectiuni precum: BPOC-ul, ciroza... [continuare]

Alimente care nu trebuie sa-ti lipseasca vara

Alimente care nu trebuie sa-ti lipseasca vara

Actualizat la data de: 06 August 2020

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Alimentatia in timpul verii Vara, datorita temperaturilor mari, poate sa creasca riscul pentru unele probleme de sanatate, cum ar fi: deshidratare, insolatie, deficiente de minerale si vitamine sau toxiinfectii alimentare. Sfaturi pentru a evita aceste riscuri - Spalati-va des pe maini; - Spalati cu mare atentie fructele si legumele; - Alegeti alimente din surse sigure, fara zone deteriorate (acestea pot fi o sursa de patrundere a microbilor in interior); - Consumati multe fructe si legume, crude, gatite sau sub forma de smoothie; - Si mai ales consumati multe lichide: apa, ceai, sucuri de legume si fructe. Vara este un moment prielnic pentru a te detoxifia, deoarece, fructele si legumele organice proaspete sunt disponibile aproape in toate magazinele. De asemenea, atunci cand este cald, este mai usor pentru organism sa se afle intr-un proces de dezintoxicare. Acesta este un proces natural, de eliminare a toxinelor prin transpiratie sau urina. O cura de fructe si legume, ne... [continuare]

Helicobacter pylori si ulcerele gastrice: importanta diagnosticarii precoce

Helicobacter pylori si ulcerele gastrice: importanta diagnosticarii precoce

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Ce este ulcerul gastric? Ulcerul gastric este o afectiune gastro-intestinala destul de comuna si aparent “benigna”, insa evolutia acestuia poate fi grevata de multiple complicatii potential amenintatoare de viata, motiv pentru care diagnosticul precoce si tratamentul adecvat, indicat de medicul specialist gastroenterolog, sunt esentiale. Conform studiilor ulcerele gastrice, cat si cele duodenale sunt asociate intr-un procent semnificativ (adesea depasind 50%) infectiei cu Helicobacter pylori, fie ca factor unic, fie asociat altor factori nocivi precum fumatul sau consumul abuziv de antiinflamatoare nesteroidiene. Ce este Helicobacter pylori? Helicobacter pylori este o bacterie care adesea se cantoneaza la nivelul stomacului si determina leziuni care variaza de la gastrita, la ulcer si chiar cancer gastric. Prevalenta sa este mai mare in tarile cu status socio-economic scazut, iar transmiterea se face pe cale fecal-orala, gastric-orala, oral-orala si extrem de rar, dar... [continuare]

Cum tii dieta daca suferi de gastrita sau ulcer

Cum tii dieta daca suferi de gastrita sau ulcer

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2021

Autor: SfatulMedicului

Se impaca dietele pentru slabit cu bolile digestive? Cu putina atentie, e posibil sa tii o cura in urma careia sa dai jos cateva kilograme chiar daca suferi de gastrita sau de ulcer. Gastrita este o inflamatie a mucoasei gastrice, printre factorii declansatori numarandu-se infectia mucoasei stomacului cu o specie de bacterii numite Helicobacter pylori, dar si consumul de alcool, de cafea sau fumatul. In cazul in care este ignorata, gastrita poate degenera in ulcer, sucurile gastrice foarte acide erodand peretele stomacului. Arsurile si crampele la stomac, balonarea, durerile de cap, slabiciunea, greata si lipsa poftei de mancare sunt simptome care avertizeaza asupra aparitiei unei boli digestive. Principala problema a persoanelor care sufera de gastrita sau de ulcer o reprezinta alimentatia, intrucat unele produse declanseaza arsurile la stomac extrem de neplacute. In acest context, multi pacienti au convingerea ca nu vor putea niciodata urma o cura de slabire, intrucat vor avea... [continuare]

Stresul poate cauza ulcer gastric?

Stresul poate cauza ulcer gastric?

Actualizat la data de: 01 Martie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ulcerul apare atunci cand tesutul dintr-o zona a gurii, stomacului, esofagului sau alte parti ale sistemului digestiv se deterioreaza. Zona devine iritata si inflamata si creeaza o rana dureroasa. Ulcerele sunt expuse riscului de sangerare, astfel ca acestea trebuie sa fie monitorizate, in special daca se regasesc in stomac sau in tractul intestinal. Relatia dintre stres si mai multe tipuri de ulcere: • ulcere de stres: mai frecvente in zonele tractului digestiv (stomac, esofag) • ulcere peptice: se gasesc in stomac si in zona superioara a intestinului subtire • ulcere la nivelul gurii: regasite la nivelul buzelor, pe gingii sau pe limba (ulcerul la nivelul gurii difera de ranile la nivelul buzelor) Stresul si ulcerul Stresul vine in doua forme. Exista stres mental sau psihologic si exista si stres fizic. Anumite tipuri de stres pot fi mai susceptibile de a produce diferitele tipuri de ulcere. Multi medici nu sunt de acord cu legatura dintre stres si... [continuare]

Mamaliga, alimentul banal cu multiple beneficii pentru sanatate

Mamaliga, alimentul banal cu multiple beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 19 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mamaliga, preparat traditional, are o multitudine de beneficii pentru sanatate. Inca de pe vremea lui Columb, fierturile de porumb erau apreciate in scop curativ. Cu o multime de proprietati astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice, porumbul este un aliment care contribuie la buna functionare a organismului. Exista studii care au aratat ca media de viata a triburilor amerindiene care mancau porumb crud sau fiert era mult mai mare decat a altor comunitati care nu consumau acest aliment. In boabele de porumb exista unele substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, substante importante pentru buna functionare a organismului. Principalele beneficii Detoxifiant . Este un bun detoxifiant al ficatului, numeroase studii aratand faptul ca poate elimina 80% din substantele toxice aduse in organism de alimentatia nesanatoasa sau chiar de anumite medicamente. Concret, anumite substante din porumb cu efect detoxifiant vor ajuta ficatul sa neutralizeze... [continuare]

Abuzul de alcool si alimente in perioada sarbatorilor

Abuzul de alcool si alimente in perioada sarbatorilor

Actualizat la data de: 18 Decembrie 2019

Autor: SfatulMedicului

Consecinte negative ale consumului de mancare si alcool De sarbatori cu totii dorim sa ne simtim bine. Dar, uneori putem exagera din cauza faptului ca avem la dispozitie foarte multa mancare si alcool. Pe langa cresterile bruste in greutate, abuzul de alimente si alcool cauzeaza si alte probleme de sanatate. Metodele prin care putem evita consecintele negative ale consumului exagerat de mancare si alcool, si ce trebuie sa facem dupa masa pentru a avea sarbatori fericite si lipsite de griji. Abuzul de alcool si cum poate fi evitat In perioada sarbatorilor avem in casa mai mult alcool decat de obicei, iar riscul de a consuma cantitati mai mari creste. Moderatia este cea mai buna metoda, insa poate fi dificil sa ne abtinem atunci cand familia si prietenii ciocnesc paharele. Asadar, exista mai multe metode prin care putem evita o situatie nedorita cauzata de consumul excesiv de alcool, precum: alternarea bauturilor alcoolice cu cele non-alcoolice, mancatul inainte de a consuma... [continuare]

Durata regimurilor alimentare recomandate in diverse afectiuni

Durata regimurilor alimentare recomandate in diverse afectiuni

Actualizat la data de: 01 August 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sunt afectiuni care necesita un regim alimentar strict si de aceea este posibil ca medicul specialist gastroenterolog sa recomande respectarea unei diete alimentare pentru toata viata. Pe de alta parte, exista si afectiuni in care pacientul, pe langa medicatia orala, primeste de la specialist si un regim alimentar, dar pentru o perioada limitata de timp. De aceea, este fireasca nedumerirea multor pacienti cu privire la durata unui regim alimentar. Concret, sunt anumite boli care au la baza o cauza interna si care, din pacate, sunt boli ireversibile, nevindecabile, iar in cazul lor regimul alimentar poate sa fie obligatoriu, iar nu optional. Daca pacientul nu va respecta dieta impusa de medicul gastroenterolog, simptomele bolii se pot accentua, insa exista si unele afectiuni temporare, asa cum este ulcerul. In cazul acestei afectiuni, regimul alimentar este de scurta durata, recomandat doar in momentele in care boala manifesta simptome. Durata regimului alimentar... [continuare]

Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului

Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului

Actualizat la data de: 20 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Porumbul este recunoscut pentru proprietatile sale astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice si este utilizat ca aliment, dar si ca planta medicinala de foarte multi ani. Porumbul este o sursa importanta de carbohidrati (amidon), proteine, acizi grasi nesaturati, vitamine din complexul B, vitamina E, precum si minerale esentiale precum fier, fosfor, magneziu, zinc si potasiu. De asemenea, contine fibre benefice pentru digestie Chiar si dupa fierbere, porumbul si malaiul isi pastreaza peste 60% din proprietatile nutritive, inclusiv fibrele, mineralele si o parte semnificativa din vitaminele din complexul B. Principalele beneficii • Dimiuneaza nivelul de stres din organism. Astfel, fiind bogat in vitaminele din grupa B, mai ales in vitamina B1, care are un rol deosebit de important asupra bunei functionari a sistemului nervos, a muschilor, a inimii si asupra productiei de globule rosii. • Mai mult, prin continutul de vitamina E, porumbul este util in... [continuare]

Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala

Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala

Actualizat la data de: 21 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Bolile renale Formularea de boli renale este generala si include orice boala, tulburare sau stare a rinichilor. Rinichii sunt organe vitale interne situate in partea superioara a abdomenului. In mod normal, oamenii au doi rinichi, care fac parte din componenta tractului urinar al sistemulului genito-urinar. Bolile renale sunt cauzate de multiple conditii care determina deteriorarea rinichilor si a functiei acestora. La o persoana diagnosticata cu afectiuni renale, rinichiul isi realizeaza functia cu dificultate sau chiar se afla in imposibilitatea de a functiona, situatie critica atat pentru viata cat si starea sa generala de sanatate. Insuficienta renala In situatia in care nu functioneaza normal, rinichiul poate intampina greutati in: - filtrarea produselor reziduale si a excesului de apa si saruri din sange, care sunt apoi eliminate din organism prin uretere, vezica si uretra sub forma de urina - producerea anumitor hormoni cum ar fi renina, care ajuta la reglarea... [continuare]

15 alimente care stimuleaza sistemul imunitar

15 alimente care stimuleaza sistemul imunitar

Actualizat la data de: 28 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Socul Acesta este un vechi remediu popular din care se extrag substante care diminueaza actiunea virusurilor care cauzeaza gripa. Studiile au demonstrat actiunea adjuvanta a socului in tratamentul gripei. Fructul de soc este bogat in antioxidanti si are capacitatea de a lupta impotriva inflamatiilor. Ciupercile Nu considera ciupercile alimente care au continut nutritiv scazut. Acestea contin seleniu si antioxidanti. Nivelurile scazute de seleniu sunt strans legate de riscul de aparitie al gusei. Contin, de asemenea, vitamina B, riboflavina si niacina. Studiile pe animale au aratat ca ciupercile ar avea efecte antivirale, antibacteriene si antitumorale. Fructele de acai Considerate super-aliment, alaturi de afine, fructele de acai le puteti recunoaste dupa culoarea neagra. Acestea sunt bogate in antioxidanti numiti antocianina. Acesti antioxidanti pot ajuta corpul in lupta impotriva imbatranirii si a bolilor. Fructele de acai pot fi consumate sub forma... [continuare]

Alcoolul, 'alimentul' toxic

Alcoolul, 'alimentul' toxic

Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Desi s-au cunoscut mereu efectele nocive ale consumului excesiv, omul a avut o atractie continua pentru bauturile alcoolice, din motive lesne de inteles. Au fost mitizate in multe dintre culturile lumii, utilizate ca remedii pentru diverse afectiuni, produse cu mestesug in majoritatea culturilor traditionale. „Alcoolul este viata si viata e alcoolul”, spun versurile unei cunoscute melodii… nu este deloc asa. Alcoolul este de fapt anti viata. Pentru ca suntem in luna sarbatorilor de iarna, iar acestea sunt legate indisolubil de o crestere a consumului de alcool, vom incerca, in cele ce urmeaza, sa demontam miturile legate de acesta. Bauturile alcoolice, sarace in substante nutritive Din start trebuie precizat ca termenul „aliment” defineste o substanta care contribuie la desfasurarea normala a proceselor metabolice, asigura materialul necesar constructiei de celule care le inlocuiesc pe cele uzate si aduce energia necesara proceselor... [continuare]

Buna seara. Azi dimineata am mers la toaleta si am sesizat ca am scaun ff inchis la culoare, cu unele parti din ele negre. Care ar putea fi cauzele? Tin sa mentionez ca acum cativa ani am fost diagnosticata cu ulcer duodenal iar in urma cu o luna-doua aproximativ, in multe din scaune a fost prezent sangele, uneori sange rosu deschis iar alteori ca un fel de chiaguri cu o culoare un pic mai inchisa. [continuare]

Buna, Ma confrunt si eu cu niste simptome mai ciudate. Totul a inceput acum 3 saptamani cu o durere foarte mare de stomac cred, in zona epigastru. Durerea era ca un fel de spasm. Mi s-a intamplat prima data dimineata, dar m-a lasat deodata dupa vreo 30 minute. In acea zi eram si putin deranjat la stomac, undeva pe la pranz am avut o usoara diaree apoi seara a reaparut durerea si mai puternica. A fost atat de puternica incat am transpirat si imi era cald. M-am intins pe pat si in cateva minute a trecut spontan. Au urmat 2 saptamani in care nu am avut probleme. Dupa exact 2 saptamani, am mancat intr-o seara salam cu mustar(am obiceiul sa mananc picant si am exagerat putin). A doua zi m-am simtit toata ziua balonat si cu gaze. Incepand de atunci, de o saptamana am dureri usoare ( nu sunt puternice dar deranjante) tranzitorii in zona stomacului, o senzatie de intepatura, in special cand apas usor pe stomac, apoi o senzatie de "ros de foame", balonari, senzatie de prea plin dupa masa... [continuare]

Comunitate medicala

Dieta ulcer!!!

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

Bună ziua. Am fost diagnosticată cu sindrom dispepctic ulceros. Iau tratament cu Duspatalin și Famotidină, seara, cu 30 de minute înainte de masă și Ibutin + Esomeprazol (Emanera) dimineața, cu 30 de minute înainte de micul dejun. Este corect felul în care iau pastilele? Grupate două câte două? Când vine vorba de dietă, nu-mi trece nimic prin cap. Internetul vuiește de lucruri care se contrazic. Pe o parte se spune că e bine să bei LAPTE în fiecare zi, în alte părți se spune că mai rău face. PORUMBUL ba e bun, ba nu e, la fel și cu smântâna. Simptomele se ameliorasera în primele 3-4 zile de dietă, însă de ieri (am mâncat supă cu porumb, fasole verde, morcov, conopidă și piept de pui iar la cină, cartofi fierți cu smântână) au început iar înțepăturile și durerile abdominale. Menționez că am băut și un ceai gastric recomandat pentru ulcer, făcut din mai multe plante naturale, printre care și menta. Dar am citit că nici asta... [continuare]

Buna ziua , Mama mea a inceput sa aiba dureri de stomac ,la ceva timp dupa ce mananca alimente solide .A facut un ecograf si toate organele sunt in regula doar la stomac a primit rezultatul de mai sus.Urmeaza sa mearga maine la endoscopie -biopsie si CT ,iar dupa analize de sange. Din ce am citit 17mm este o valoare destul de mare pentru peretele gastric ,tinand cont ca in mod normal acesta/acestia au o grosime intre 3-5mm. Sunt foarte ingrijorata .Nu am gasit nicaieri informatii cu privire la cat este ingrosarea maxima ,in mod normal pentru ulcerul gastric si imi este foarte teama sa nu fie ceva mai grav .Multumesc [continuare]

Nu suport lactoza,fructoza,car tofii etc.daca le consum cat de putin,a doua zi dim.am stare de voma,ameteli, diaree dureri la colon partea stanga, mai ales dupa ce am scaun.Am facut trat.si ptr.Helycobacter care imi mentine ulcerul,dar fara efect.Suport numai orezul,carne slaba fiarta sau la gratar,morcovii fierti,oua cateodata.Nu pot sa iau medica mente,nici pe baza de plante. Am facut si depresie,am si atacuri de panica!!Poate sa-mi dea cineva un sfat??multumesc anticipat!! [continuare]

TESTE DE INTOLERANTA ALIMENTARA Ce este intoleranța alimentară? Intoleranța alimetară este un disconfort, o stare de rău, o stare de continuă de indispoziție în urma consumării anumitor substanțe din alimente. • Tulburările pe care alimentele le produc asupra organismului nu apar imediat (ca în cazul alergiilor); ele pot apărea și dupa 3 zile sau mai mult. În realitate, reacția este datorită faptului că anumite alimente pe care organismul nostru nu le tolerează sunt consumate zilnic. • Datorită intolerantei alimentare pot aparea simptome sau diferite boli. • Atunci când aveți o intoleranță la un aliment, indiferent ce cantitate veți consuma din acel aliment, efectul va fi același. • Mecanismul intoleranței alimentare nu este bine determinat. Probabil provine de la schimbările imunologice ale organismului. Starile patologice care se datorează intoleranței alimentare și care pot fi ameliorate imediat prin evitarea alimentelor... [continuare]

Totul a debutat intr-o seara cand am combinat alune caju (aproape de jumatate de punga) cu alte alimente, am simtit o durere surda de stomac si greturi. am luat un metoclopramid, mi-a trecut senzatia de greata,insa la cateva ore au inceput durerile abdominale,insotite de diaree, frisoane si febra. Am inceput un regim alimentar, beau doar ceai gastric neindulcit, s-au calmat durerile de stomac din zona epigastrului, dar durerile abdominale, erucatiile si senzatia de voma persista. In urma cu 3 ani am trecut printr-un episod asemanator, doctorul m-a diagnosticat cu gastroenterita, am urmat tratament si mi-a spus ca voi ramane toata viata sensibila cu stomacul. A mai patit cineva asa? [continuare]

Buna ziua, Din 2001, cand am fost operata de de fiere am o diaree de care nu pot scapa. Am facut tot felul de analize cu bariu si chiar o colonoscopie. Nu s-a descoperit nimic organic , mi s-a spus ca totul e functional. Anul trecut in toamna , am fost internata deoarece vomitam numai verde , iar apoi au aparut si scaunele de culore verde. Dupa un tratament cu antibiotice , m-am simtit f bine. Anul acesta, in primavara a reinceput voma verde si diareea de aceesi culoare. Deoarece ma aflam in Franta, mi s-a dat de la farmacie Diafuryl ( pt diaree ) cate 2 la 6 ore si Vogalib ( pt voma ) + loperamid asociat cu Diafuryl-ul. Dar Vogalibul are aspartam si mi-a accentuat diareea. Ajunsa in tara, doctorita de famile mi-a dat furazolidon, redigest , no-spa, metoclopramid + ceai de menta. Le-am luat si pe acestea, dar dupa masa de pranz , trebuie sa merg IMPERIOS la toaleta. Sunt profesoara si va dati seama ca trebuie sa alerg pe culore sa fug la toaleta- e destul de jenant. Am... [continuare]

Pagina 2 din 34 (1000 rezultate)