alimente sanatoase inima
Importanta vitaminei d pentru sanatate
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Despre Vitamina D Vitamina D a fost descoperita in 1920, dupa o lunga cautare a unui mod de a vindeca rahitismul, o boala a oaselor copilului. Descoperirea ei a dus la eradicarea rahitismului in multe tari. Rezultatele cercetarilor sugereaza ca vitamina D poate avea un rol si in alte aspecte ale sanatatii umane. Vitamina D3, cunoscuta si sub numele de „vitamina soarelui”, are mai multe roluri in organism. Este esentiala in absorbtia calciului si a fosforului, ceea ce ajuta la mentinerea sanatatii oaselor. Este deasemenea esentiala pentru a avea un sistem imunitar puternic. Beneficii Vitamina D Vitamina D este benefica pentru starea de spirit, sanatatea inimii si chiar pierderea in greutate. Studii recente au concluzionat ca incetineste multiplicarea celulara, reducand angiogeneza tumorilor. Desi vitamina D este cunoscuta ca una dintre cele patru vitamine liposolubile, tehnic nu este o vitamina. Este adevarat, este esentiala pentru sanatate si sun [continuare]
Cardiopatie ischemica – cum va afecteaza sanatatea aceasta boala coronariana?
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Cardiopatia ischemica apare atunci cand exista o problema in irigarea corespunzatoare a inimii ca urmare a reducerii fluxului sangvin prin arterele coronare principale. Depozitele ce contin colesterol in artere si inflamatiile sunt principalii vinovati pentru boala coronariana. Cand se acumuleaza multe placi, ele ingusteaza arterele coronare, scazand fluxul sanguin catre inima. In cele din urma, fluxul sanguin scazut poate determina durere in piept (angina pectorala), dificultati de respiratie sau alte semne si simptome ale bolii arterelor coronare. Un blocaj complet poate provoca un atac de cord. Pentru ca boala coronariana se dezvolta timp de cateva decenii, nu se poate observa o problema pana ce nu are loc un blocaj semnificativ ori un atac de cord. Dar exista o multime de cai de a preveni si trata bolile coronariene. Un stil de viata sanatos poate avea un impact mare asupra organismului dumneavoastra. Simptomele cardiopatiei ischemice In cazul pacientilor... [continuare]
Te inteapa inima? afla care ar putea fi cauza
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Unul dintre cele mai comune simptome pentru care pacientii se prezinta la consult cardiologic de specialitate vizeaza asa numitele intepaturi la inima. Chiar daca de cele mai multe ori sunt inofensive, acestea nu trebuie ignorate, cu atat mai mult cu cat provoaca un stres suplimentar organismului, de ordin psihologic de aceasta data, dar care poate agrava afectiunile deja existente. Asa-numitele intepaturi la nivelul inimii vin cel mai adesea insotite de o durere toracica, insa nu duc in mod implicit la suspiciunea unui atac de cord. Problemele de inima sunt doar una dintre cauzele care au drept simptom intepaturile la inima. Cauzele intepaturilor la nivelul inimii Stresul . Perioadele cu activitate intelectuala intensa, precum cele cu examene, ori trairile emotionale puternice, cum ar fi supararile, divortul, sunt cauzatoare de stres. Iar una dintre manifestarile stresului este durerea in piept resimtita ca o intepatura, care insa nu dureaza mult, ci dispare... [continuare]
Sfaturi pentru a slabi sanatos
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Multe persoane doresc sa slabeasca in mod natural si in conditii de siguranta. Dietele stricte si exercitiile fizice exagerate pot fi uneori periculoase, impiedicand organismul sa-si satisfaca nevoile nutritionale optime. Persoanele care urmeaza diete foarte stricte, cu scaderi ale greutatii, intr-o saptamana, de 3-4-5 kg sau mai multe (depinde, desigur, si de greutatea initiala), isi vor recastiga ulterior greutatea pentru ca o dieta cu foarte putine calorii nu poate fi transformata intr-un stil de viata sanatos. O dieta sanatoasa nu se refera la limitari stricte in ceea ce priveste alimentele iar urmarea unei astfel de diete nu ar trebui sa fie complicata. Piatra de temelie a unui model alimentar sanatos ar trebui sa fie inlocuirea alimentelor procesate, a celor cu adaos de zahar cu alimente cat mai putin prelucrate, neprajite si cu ingrediente cat mai putine, ori de cate ori este posibil. Distributia glucide-lipide-proteine In timp ce unele diete exagerate... [continuare]
Cel mai frumos moment al anului este cel mai daunator inimii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bolile coronariene sunt rezultatul aterosclerozei, o afectiune caracterizata de depunerile de placi de grasime care ingusteaza arterele inimii. Atunci cand o placa se rupe poate determina formarea unui cheag de sange, fapt ce va duce la declansarea unui atac de cord. In urma studiilor, cercetatorii au constatat o crestere globala cu 5% a deceselor provocate de boli de inima, in timpul sezonului vacantelor de iarna. De asemenea, medicii confirma faptul ca vremea rece nu este benefica pentru mentinerea sanatatii inimii. Aceasta contracta vasele de sange, crescand tensiunea arteriala, iar cheagurile de sange se vor forma mai usor. In plus, temperaturile foarte scazute suprasolicita inima si prea mult efort fizic poate inrautati situatia, atacul de cord fiind iminent. Sanatatea cardiovasculara si sarbatorile de iarna Multe studii au confirmat faptul ca in luna Decembrie creste numarul bolnavilor care sufera de boli cardiovasculare, princip [continuare]
Legatura dintre sanatate si alimentele sanatoase Santatea fizica si mentala au o legatura directa cu ceea ce consumati in dieta zilnica. Un plan alimentar corect poate tine departe o serie impresionanta de boli (acute sau cronice) si va poate ajuta sa va simtiti si sa aratati bine. Exista numeroase alimente care sunt considerate extrem de benefice, atat pentru sanatatea intregului organism, cat si pentru sanatatea sistemului nervos central. Chiar daca sunteti de parere ca dieta dumneavoastra include nutrientii de care corpul are nevoie sa functioneze corect, ar fi indicat sa va informati care sunt produsele alimentare care sunt considerate super-alimente, pe care le puteti introduce in dieta dumneavoastra zilnica fara costuri materiale importante. Fasole neagra Fasolea neagra este foarte buna pentru mentinerea sanatatii tractului digestiv, in special a colonului, deoarece aceasta produce un acid care ajuta colonul la producerea de bacterii esentiale pentru sanatatea... [continuare]
Cum sa mancati pentru a va proteja inima
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Inima este un muschi care poate fi intarit cu ajutorul exercitiilor fizice. In plus, activitatea fizica poate accelera fluxul sanguin care transporta oxigen si substante nutritive celulelor din organism. Alaturi de exercitiile fizice, exista anumite alimente care pot imbunatati capacitatea organismului de a pompa sange. Niciodata nu este prea tarziu sa incepeti sa consumati alimente care sunt bogate in substante nutritive, ce protejeaza si imbunatatesc sanatatea inimii. Aceste substante nutritive includ acizii grasi Omega 3, vitamine si minerale. Toate pot contribui la mentinerea densitatii sangelui in parametri normali - aspect foarte important pentru pastrarea sanatatii cardiovasculare. Masuri pentru protectia inimii - Evitati sa urmati cure de slabire. O dieta drastica va poate face sa aratati mai bine intr-o rochie de seara la un eveniment. Daca doriti, insa sa aveti o inima sanatoasa, adoptarea unor diete drastice nu este recomandata. La fel este si cazul... [continuare]
Alimente care pot scadea tensiunea arteriala
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca ati fost diagnosticati cu hipertensiune arteriala probabil ca medicul dumneavoastra v-a recomandat sa faceti unele modificari in planul alimentar. Potrivit expertilor, o dieta bogata in nutrienti si scazuta in alimente ce contin sodiu, poate ajuta la diminuarea hipertensiunii arteriale intr-un mod cat mai natural. Mai mult, dieta pentru diminuarea tensiunii arteriale poate contine alimente gustoase. Incercati sa incorporati in dieta dumneavoastra produsele alimentare de mai jos, pentru a mentine presiunea sangelui in limite normale. Produse alimentare recomandate persoanelor cu hipertensiune arteriala Banane Bananele sunt usor de decojit si transportat. Sunt gustoase si au un continut scazut de sodiu. Bananele sunt printre cele mai bune surse de potasiu, care pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Sunt indicate in special pentru persoanele care urmeaza tratament medicamentos pentru hipertensiune arteriala, deoarece odata cu utilizarea... [continuare]
Tipuri de nuci excelente pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Nucile sunt alimente nutritive care sunt adesea subestimate. Consumul de nuci proaspete este asociat cu diminuarea valorilor colesterolului rau, scaderea in greutate, reducerea riscului aparitiei de cancer si boli cardiovasculare. Efectele pozitive ale nucilor pentru sanatate - Nucile au in mod special efect antiinflamator. Pe langa faptul ca nucile contin o cantitate mare de antioxidanti care ajuta la protejarea organismului de daunele celulare ce cauzeaza diferite boli, nucile sunt bogate si in acizi grasi Omega 3. Consumul de nuci poate fi o modalitate deosebita de a obtine aceste grasimi nesaturate sanatoase, mai ales daca nu sunteti adeptii consumului de peste. O gustare compusa din nuci poate reduce simptomele sindromului premenstrual la femei, datorita continutului ridicat de mangan al acestora. - Migdale ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Migdalele contin multe fibre in [continuare]
Generalitati Alimentele consumate zilnic au un rol esential in hranirea, energizarea organismului si mentinerea sanatatii, dar isi pun amprenta si asupra frumusetii si tineretii . Acolo unde cremele antiaging si procedurile estetice dau gres, alimentele antiimbatranire intervin si asigura longevitatea organismului, mentinandu-l zilnic puternic si in forma. Lupta impotriva imbatranirii organismului are un aliat puternic: alimentatia. Cercetatorii au descoperit, de-a lungul timpului, o multime de alimente cu rol esential in prezervarea tineretii si sanatatii organismului. Substantele nutritive pe care le contin ajuta la regenerarea celulara, intarirea sistemului imunitar si profilaxia bolilor care apar odata cu varsta si care afecteaza sever aspectul si rezistenta organismului. Alimente antiimbatranire 1. Iaurt Consumul zilnic de iaurt va ajuta sa traiti mai mult, datorita continutului crescut de "bacterii bune" sau culturi vii, care contribuie la mentinerea... [continuare]
Generalitati Cand ne referim la construirea oaselor puternice trebuie sa luam in calcul doua elemente cheie calciul si vitamina D. Calciul sustine structura si sanatatea oaselor si a dintilor in timp ce vitamina D imbunatateste absorbita calciului si contribuie la cresterea oaselor. Aceste substante nutritive au un rol important inca din primii ani de viata dar pot mentine starea de sanatate a oaselor pe masura ce o persoana inainteaza in varsta. Adultii cu varsta de pana la 50 de ani ar trebuie sa consume zilnic 1000 mg de calciu si 200 de UI de vitamina D pe zi. Persoanele adulte care au peste 50 de ani ar trebui sa utilizeze peste 1200 mg de calciu si 400-600 UI de vitamina D. Iata mai jos cateva dintre alimentele care pot oferi organismului vitaminele si mineralele de care acesta are nevoie pentru a avea oase puternice si rezistente. Alimente necesare pentru mentinerea sanatatii oaselor Iaurt - cei mai multi dintre oameni considera ca este suficient sa se expuna la... [continuare]
10 alimente si preparate bune de gatit pe gratar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele si preparatele gatite pe gratar au o valoare nutritiva superioara si sunt semnificativ mai sanatoase decat cele prajite. Spre deosebire de alte metode de preparare a hranei, precum prajirea sau inabusirea cu ulei si alte tipuri de grasime, coacerea alimentelor pe gratar aduce multe beneficii sanatatii, fara sa sacrifice gustul placut al mancarii. Beneficiile prepararii alimentelor pe gratar Grasimea in exces din carnea pregatita pe gratar este eliminata eficient, iar legumele retin mai multe vitamine si minerale. In plus, caldura emanata dinspre foc, spre alimente, mentine umiditatea in hrana si o face suficient de frageda, incat sa nu fie nevoie de adaugarea altor uleiuri sau grasimi in procesul de gatire. Acest lucru face mai putin necesara asezonarea cu sosuri, asadar reduce din aportul caloric al mancarii. Un alt beneficiu al prepararii alimentelor pe gratar este acela ca toate tipurile de carne retin o cantitate mai mare de riboflavina si... [continuare]
Generalitati Femeile au nevoi nutritionale specifice, pe alocuri diferite de cele ale barbatilor. Din acest motiv, anumite alimente sunt benefice sanatatii femeilor, avand un impact seminificativ in special dupa varsta de 30 de ani, cand organismul intra intr-un proces degenerativ lent. Planul nutritional adoptat de fiecare femeie in parte poate preveni sau chiar stagna unele simptome ale bolilor care afecteaza cu precadere sexul feminin, precum osteoporoza, manifestarile menopauzei, bolile cardiace, diabetul sau anumite tipuri de cancer. Alimentatia si sanatatea femeilor Alimentatia poate avea cu adevarat un rol esential in starea de sanatate a femeilor, influentand-o negativ sau pozitiv, in functie de alegerile facute. Astfel, anumite alimente bogate in antioxidanti si nutrienti esentiali sporesc longevitatea si previn instalarea diverselor afectiuni diagnosticate deseori in randul pacientilor de sex feminin. Asadar, alimentatia sanatoasa poate sa furnizeze unei femei... [continuare]
5 ponturi vitale pentru sanatatea cardiaca a femeilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sanatatea cardiaca ar trebui sa fie preocuparea principala a femeilor, cata vreme bolile de inima ocupa primul loc in lista cauzelor de deces in randul reprezentantelor sexului frumos. Cu toate ca problemele de sanatate cardiaca sunt asociate in general cu pacientii de sex masculin, mai multe femei isi pierd viata anual din pricina afectiunilor cardiovasculare, decat barbati. Cunoasterea temeinica a simptomelor bolilor cardiace specifice femeilor si a riscurilor implicate ajuta la prevenirea, depistarea timpurie si tratarea afectiunilor de la acest nivel. Informatii esentiale despre bolile cardiace la femei Cea mai ingrijoratoare statistica din ultimii ani arata ca femeile de varste tot mai tinere prezinta un risc crescut de dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare, in special din pricina modului de viata transformat de era tehnologiei, a alimentatiei dezechilibrate si a stresului cronic. Prin urmare, femeile de toate varstele ar trebui sa detina informatiile... [continuare]
11 alimente pentru mentinerea sanatatii ochilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta joaca un rol important in mentinerea sanatatii vederii, iar oamenii de stiinta au descoperit ca aceleasi alimente benefice pentru sistemul cardiovascular ajuta si la pastrarea acuratetei organelor de vaz. Simtul vederii depinde de sanatatea micilor vase capilare care furnizeaza retinei si celorlalte componente ale ochilor nutrientii si oxigenul de care au nevoie. Ca parte a unei alimentatii sanatoase, o serie intreaga de substante nutritive sunt in mod special importante pentru mentinerea sanatatii ochilor. Nutrienti de baza pentru sanatatea vederii Studiile de specialitate au descoperit ca vitamina C, vitamina E, beta carotenul si zincul participa activ la prevenirea degenerarii maculare, o afectiune vizuala specifica inaintarii in varsta. Alti doi nutrienti, luteina si zeaxantina, au fost asociati in cadrul demersurilor stiintifice cu un risc scazut de degenerare maculara si cataracta. Un studiu efectuat de Universitatea Tufts pe un esantion de 1.800 de... [continuare]
Ce trebuie sa stiti despre bolile de inima, sodiu si zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Desi multe alimente sunt bogate in zahar, grasimi sau sare si au de multe ori un gust bun, nu toate sunt benefice pentru sanatate. Riscul de a dezvolta boli de inima se poate mari din cauza alimentelor pe care le consumati. Grasimilor (in special celor saturate si trans) li se acorda importanta, in lupta impotriva bolilor de inima, dar si sarea si zaharul joaca roluri esentiale in dezvoltarea acestor conditii. Desi este mai putin analizat, sodiul afecteaza starea de sanatate a multor persoane. Acesta poate creste tensiunea arteriala. Chiar si zaharul are efecte negative asupra sanatatii. In cazul celor care mananca multe dulciuri exista probabilitatea dezvoltarii diabetului zaharat. In timp, atat diabetul zaharat, cat si hipertensiunea arteriala ar putea duce la slabirea inimii si a unui risc crescut de aparitie a bolilor de inima. Alimentele procesate sunt o sursa majora de grasimi, zahar si sare. Acordarea unei atentii sporite achizitionarii alimentelor si... [continuare]
Generalitati O dieta zilnica bogata in grasimi sanatoase sau "grasimi bune" inseamna un sistem cardiovascular ferit de boli si un sistem nervos echilibrat. In ultimii ani, medicii nutritionisti au pus accentul pe diferentierea grasimilor din alimente si intelegerea modului in care tipurile lor diverse, influenteaza longevitatea. In timp ce este important sa limitati aportul de grasimi saturate si grasimi trans (din lactate, carne, unt, carnati si deserturi), asigurati-va ca meniul zilnic contine si grasimi mononesaturate si polinesaturate, precum acizii grasi omega-3, care au reale proprietati benefice pentru sanatate. Diferenta dintre grasimile sanatoase si grasimile rele Grasimile au fost blamate ani la randul de catre specialisti pentru pericolele pe care le ridica sanatatii, de la cresterea nivelului de colesterol, pana la ingrasare si imbolnavire cardiaca. Insa nu toate grasimile au fost create in mod egal. Exista patru tipuri principale de grasimi: - grasimile... [continuare]
Impactul cofeinei asupra inimii si a randamentului fizic
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cafeina, o substanta naturala extrasa din frunzele, semintele si fructele a peste 100 de specii diferite de plante, face parte din categoria compusilor numiti metilxantine. Efectele sale asupra inimii si randamentului fizic au fost studiate intens de catre cercetatori, regasindu-se in numeroase alimente si medicamente consumate uzual de populatie. Intrucat exista numeroase idei eronate despre impactul cofeinei asupra organismului, specialistii elucideaza actiunile sale reale si formuleaza recomandari despre cum ar trebui sa fie consumata in siguranta. Cofeina si randamentul fizic Cafeina este o substanta care se regaseste frecvent in dieta atletilor, fiind introdusa tot mai des in multe produse noi, de la bauturi energizante, pana la geluri sportive si suplimente alimentare. Expertii medicali spun ca aceasta substanta poate fi un puternic adjuvant ergogenic la un nivel care se incadreaza in limitele impuse de comitetele olimpice internationale, asadar cofeina... [continuare]
Cum sa consumati doar caloriile importante pentru sanatate si silueta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Caloriile joaca un rol esential in mentinerea sanatatii si a siluetei, insa cantitatea lor este mai putin importanta decat calitatea acestora. Aproximativ 100 de calorii din doua linguri de fulgi de ciocolata au un impact diferit asupra organismului, fata de 100 de calorii provenite dintr-o portie de broccoli, din prisma efectului asupra apetitului alimentar, nivelului energetic si sanatatii pe termen lung. O buna intelegere a diverselor tipuri de calorii provenite din hrana este singura cale de eliminare a greutatii in exces si de mentinere a acesteia in limite optime pana la cele mai inaintate varste. Impactul caloriilor asupra organismului O regula general cunoscuta este aceea ca scaderea aportului caloric din alimentatie atrage dupa sine si pierderea in greutate. Paradoxal, dietele restrictive nu dau rezultate pe termen lung, chiar daca se bazeaza pe principiul reducerii drastice a numarului de calorii din meniul zilnic. Tocmai de aceea, impactul caloriilor... [continuare]
Ce alimente sa evitati daca aveti un nivel ridicat al trigliceridelor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un nivel ridicat al trigliceridelor (hipertrigliceridemia) inseamna un risc crescut de instalare a bolilor cardiace sau a sindromului metabolic (asocierea mai multor afectiuni care cresc riscul de diabet zaharat si boala cardio-vasculara). Desi acest tip de grasimi sunt necesare intr-o anumita cantitate pentru buna functionare a organismului, excesul lor poate deveni o reala amenintare pentru sanatate. Cele mai bune cai prin care puteti sa va reduceti nivelul triglicerilor este sa slabiti si sa va mentineti greutatea optima pe termen lung, sa limitati aportul de grasimi si zaharuri din dieta, sa faceti miscare regulat si sa limitati consumul de alcool sau tutun. O serie de alimente sunt in mod special de evitat in hipertrigliceridemie. Interdictii alimentare pentru nivelul crescut al trigliceridelor Hipertrigliceridemia presupune adoptarea unor schimbari in obiceiurile de viata, care sa ajute la reducerea nivelului trigliceridelor. Este importanta diminuarea... [continuare]
Generalitati Pentru a va satura, trebuie sa stiti ca exista cateva alimente mai satioase, care in acelasi timp sunt sanatoase si delicioase. Unele alimente sunt mai satioase decat altele si va pot ajuta sa slabiti. O alimentatie poate prezenta acelasi numar de calorii cu alta, doar ca va poate oferi si satietate. Cei care tin o dieta, trebuie sa-si inceapa ziua cu un mic-dejun sanatos si slab in calorii. Dar unele persoane constata ca le este foame dupa doar o ora si trebuie sa caute fel de fel de gustari mai mult sau mai putin sanatoase pentru rontait in spatele biroului, ruinand astfel eforturile matinale. Cunoscand alimentele satioase, puteti avea in vedere usurinta cu care puteti slabi. Integrandu-le in hrana zilnica, acestea vor scadea crampele de stomac (din cauza foamei) si pot preveni excesul in timpul meselor respective. De ce sa luptati impotriva foamei rontaind tot timpul cand puteti sa folositi acelasi numar de calorii pentru a va satura? Alimente... [continuare]
Alimente recomandate pentru scaderea in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista numeroase alimente care au un gust foarte bun si un aspect delicios. Acestea devin si mai tentante pentru cineva care doreste sa piarda in greutate. In ciuda acestui fapt, multe dintre aceste alimente cu reputatie proasta, cand vine vorba de slabit, nu sunt chiar atat de rele. Aflati care dintre aceste gustari delicioase pot de fapt sa va ajute in incercarea de a elimina kilogramele in plus. Ouale Cand vine vorba de alimente sanatoase, au existat numeroase dezbateri cu privire la oua. Cele mai recente cercetari sugereaza ca adultii pot consuma un ou pe zi fara nicio problema. Consumand oua la micul dejun puteti pierde in greutate. Motivul? Ouale sunt bogate in proteine care se digera lent. Consumul de proteine la masa de dimineata pastreaza senzatia de satietate o perioada mai indelungata de timp, astfel ca veti manca mai putin in restul zilei. Friptura De ani de zile, expertii in sanatate au sfatuit populatia sa consume mai putina carne rosie. Friptura... [continuare]
5 alimente care protejeaza viata barbatilor
Autor: SfatulMedicului
Nutritia are un rol esential in mentinerea sanatatii. Cum barbatii au nevoi nutritionale mai mari decat ale femeilor, ei trebuie sa se asigure ca introduc in dieta alimentele necesare, care sa le asigure un aport suficient de magneziu, fibre, calciu, vitamninele A,D,E si C. Pentru acest lucru, este nevoie de consumul cat mai des a unor alimente despre care specialistii spun ca le ofera elementele nutritive de care au nevoie. Iata despre ce este vorba: 1. Cartofii Multi barbati ocolesc cartofii, deoarece se tem de acumularea de kilograme nedorite. Insa un studiu efectuat la Universitatea din California a constatat ca persoanele care au urmat o dieta cu continut caloric redus, care continea si cartofi, au scazut in greutate, intr-o perioada de 12 saptamani. Acest lucru s-a intamplat datorita reducerii totale de calorii din alimentatie, nu excluderea unui singur aliment, care, de multe ori, este cartoful. Barbatii au nevoie de o alimentatie care sa contina cartofi si pentru ca... [continuare]
Alimentele cu cel mai mare continut de vitamina c
Autor: SfatulMedicului
Citricele sunt alimentele despre care se spune cel mai des ca au un continut bogat de vitamina C. Insa aceasta vitamina, numita si acid ascorbic, se gaseste si in alte produse. Vitamina C este una dintre cele mai cunoscute dintre vitamine. Ea se consuma pentru a stimula energia, are proprietati antioxidante, care neutralizeaza radicalii liberi, protejand contra imbatranirii premature, dar ajuta si la intarirea sistemului imunitar si atenueaza simptomele infectiilor respiratorii. Pentru a profita de beneficiile sale, poti consuma 110 mg pe zi. Iata care sunt alimentele cu un continut bogat al acestei vitamine: 1. Broccoli In 100 de grame de broccoli se gasesc aproximativ 37 de mg de vitamina C. Il poti consuma ca garnitura, alaturi de o portie de peste. Mai contine potasiu, sodiu, vitaminele A, B12 si E, cat si fibre alimentare. Are si avantajul de a contine putine calorii, ceea ce il r [continuare]
11 alimente minune care te ajuta sa traiesti mai mult
Autor: SfatulMedicului
Ce este o alimentatie sanatoasa? O alimentatie sanatoasa este esentiala pentru mentinerea tineretii organismului. Studiile au demonstrat ca ceea ce mananci afecteaza modul in care functioneaza intregul corp. Mai mult, exista alimente anti-imbatranire care mentin longevitatea organismului. Iata care sunt cele 11 alimente-minune care stimuleaza longevitatea si ce alte beneficii au ele asupra organismului. Avocado Bogat in potasiu si grasimi monosaturate sanatoase, avocado nu ingrasa. Acest fruct previne retentia de apa, ajuta la reducerea colesterolului „rau” si diminueaza riscul de ateroscleroza. El este o sursa naturala de acid folic si vitamina E, atenuand bufeurile din timpul menopauzei. Iaurtul Grecii si bulgarii sunt mari consumatori de iaurt, speranta medie de viata in aceste tari fiind de 100 de ani. Explicatia este ca iaurtul contine probiotice, care ajuta la absorbtia substantelor nutritive. Cercetarile au demonstrat ca probioticele incetinesc procesul de... [continuare]
Legumele si fructele de toamna - adevarate minuni pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Toamna este cel mai potrivit anotimp pentru a te vitaminiza si a-ti intari imunitatea, inaintea sezonului rece. Legumele si fructele de sezon sunt cele mai bogate in antioxidanti, vitamine si minerale, esentiale pentru sanatatea organismului. Consuma-le ca atare sau in salate, pentru a-ti reface resursele de energie si pentru a preveni infectiile si afectiunile aparatului respirator si circulator. Strugurii negri – cei mai bogati in antioxidanti Aceste fructe sunt o adevarata minune a naturii, continand vitaminele A, B1, B2, B6, C, PP si K. Totodata, au minerale benefice, precum potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu si mangan. Strugurii mai contin cantitati importante de aminoacizi, acid tartric si citric. Strugurii negri sunt cei mai bogati in antioxidanti, in coaja lor gasindu-se cea mai mare cantitate de resveratrol care poate exista in vegetale. Acest antioxidant te protejeaza de cancer, bolile de [continuare]
Generalitati Ficatul are un rol vital pentru organism. Un ficat sanatos curata mare parte din bacteriile si toxinele din corp. Acest organ joaca un rol esential in procesul digestiei, echilibrului hormonal (regleaza nivelul de hormoni sexuali, produce estrogen, testosteron), detoxifierii si metabolizeaza proteinele, grasimile si carbohidratii, oferind organismului substante nutritive si energie. Ficatul creeaza bila care contribuie la descompunerea grasimilor, depoziteaza energie pentru organism sub forma de glicogen (care se transforma usor in glucoza in caz de necesitate) si depoziteaza si asmilieaza vitaminele (mai ales cele liposolubile), mineralele si zaharurile. Acest organ important filtreaza sangele si ajuta la eliminarea substantelor chimice nocive si a bacteriilor, regleaza capacitatea de coagulare a sangelui, creeaza proteine serice (cele care mentin echilibrul fluidelor), transporta hormonii, cum ar fi estrogenul si alte substante, ajuta la mentinerea echilibrului... [continuare]
Generalitati Daca suneti ingrijorati de nivelul de colesterol din sange si doriti sa mentineti valorile acestuia in parametrii normali, este important sa va ganditi la alimentele pe care ar trebui sa le introduceti sau elimina din dieta dumneavoastra. Prin limitarea consumului anumitor alimente care contin grasimi trans (carnea grasa, lactatele nedegresate sau produse de patiserie), puteti reduce valorile colesterolului rau (LDL) si ridica nivelul de colesterol bun (HDL). Specialistii sustin ca pentru majoritatea oamenilor sunt necesare doar cateva modificari in dieta, pentru a atinge aceste scopuri. O parte dintre persoanele care au colesterol ridicat vor lua medicamente pentru diminuarea colesterolului rau din sange. Pentru un grup restrans dintre cei care au colesterol ridicat, va fi nevoie de combinatia dintre modificari dietetice si medicatie. Puteti sa scadeti cu pana la 20-30% valorile colesterolului prin pierderea surplusului de greutate, a consumului ridicat de... [continuare]
buna ziua! Care sunt alimentele ce NU le pot consuma la aceasta boala(hipertensiune arteriala) ?? De exemplu : ceapa, usturoi, orez, oua, lapte, dulciuri, CARTOFI, varza, fasole, rosii, carne gratar, mezeluri, peste, conserve, icre, pate-uri. In special m-ar interesa ce nu pot consuma !!! VA MULTUMESC ! [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Nutritie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter