Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente interzise in boala polichistica renala

Boala de reflux gastroesofagian - simptome si tratament

Boala de reflux gastroesofagian - simptome si tratament

Actualizat la data de: 22 Martie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este una dintre cele mai frecvente patologii digestive, milioane de romani fiind inregistrati la medicul de familie cu aceasta boala. BRGE este o afectiune digestiva cronica determinata de refularea continutului gastric acid din stomac in esofag, din cauza relaxarii inadecvate a sfincterului esofagian inferior. Concret, refluxul acidului gastric inseamna ca acidul din stomac se ridica in esofag si sunt cazuri in care ajunge inclusiv in gat sau in gura. Sunt pacienti care au reflux de acid gastric ocazional, insa boala de reflux gastroesofagian devine o patologie grava, care necesita tratament in clipa in care refluxul de acid este des si se cronicizeaza. Mai mult, datele statistice arata ca 10% dintre pacientii cu BRGE pot dezvolta boala numita esofag Barrett, adica celulele mucoasei esofagului se transforma in celule care pot fi mai des observate in intestine, crescand riscul de cancer esofagian. Cauze Principala cauza a... [continuare]

Melioidoza: o boala infectioasa grava

Melioidoza: o boala infectioasa grava

Actualizat la data de: 25 Iulie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este melioidoza? Melioidoza este o patologie infectioasa provocata de o bacterie numita Burkholderia pseudomallei. Bacteria se transmite prin intermediul apei sau alimentelor contaminate, iar infectia are un tablou clinic variabil, deseori sever. Atat oamenii, cat si animalele, pot face melioidoza. Prevalenta Burkholderia pseudomallei, bacteria ce cauzeaza melioidoza, este cel mai frecvent gasita in sol si apa, in regiuni precum Asia si Australia. Odata cu procesul de globalizare si cu accesul la calatorii in regiuni diverse si indepartate, incidenta meliodiozei a crescut si in alte continente si tari. In regiunile cu o prevalenta mare a acestei bacterii, pacientii cu varsta intre 40 si 60 de ani sunt cel mai frecvent afectati, in special atunci cand acestia au patologii subiacente. Copiii cu varsta sub 15 ani fac foarte rar aceasta boala infectioasa. Factori de risc Infectia bacteriana poate fi autolimitata si vindecata cu ajutorul propriului sistem... [continuare]

Regimul alimentar in hiperuricemie – guta, litiaza renala urica

Regimul alimentar in hiperuricemie – guta, litiaza renala urica

Actualizat la data de: 20 Septembrie 2022

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Ce este hiperuricemia Hiperuricemia este definita prin valorile acidului uric in sange 6.8 mg/dl- (intervalul de valori normale poate diferi usor in functie de laborator, dar este situat la max 7 mg/dl pt barbati, in jur de 6 mg/dl la femei si 5 mg/dl la copii). Desi acidul uric a fost descoperit acum peste 200 de ani, anumite aspect ale implicarii lui in organism sunt, inca, necunoscute. Hiperuricemia nu este echivalenta cu guta, asa cum s-a considerat multi ani, deoarece acidul uric are multe alte implicatii metabolice in organismul uman. Purinele sunt substante chimice care cotin azot (N). Rolul lor in organism este foarte important, deoarece intra in formula chimica a acizilor nucleici prezenti in toate celulele organismului, precum si in metabolismele energetice ale celulelor. Acidul uric este un derivat chimic al purinelor. El este produsul final al metabolismului purinelor; este un produs chimic greu solubil si trebuie eliminat de organism. Din totalul uratului din... [continuare]

Ischemia arteriala periferica

Ischemia arteriala periferica

Actualizat la data de: 08 Decembrie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Anatomie si fiziologie Sistemul circulator este alcatuit din 2 mari tipuri de vase sangvine: artere si vene. Vasele sangvine sunt structuri tubulare cu rolul de a transporta sange oxigenat si bogat in nutrienti esentiali desfasurarii proceselor biologice (artere) si de a indeparta sangele dezoxigenat si metabolitii toxici rezultati in urma arderilor celulare de la tesuturi (venele). Deseurile sunt transportate la rinichi, ficat si plamani unde sufera diverse procese de metabolizare ce le fac mai usor de eliminat din organism. Sangele venos este apoi aprovizionat cu oxigen in plamani si trimis la inima, de unde este pompat in circulatia arteriala sistemica. Deci, arterele, cu exceptia arterei pulmonare si arterei ombilicale, transporta sange oxigenat, iar venele, cu exceptia venelor pulmonare, transporta sange lipsit de oxigen. Sistemul arterial este partea sistemului circulator care are cele mai mari presiuni - nivelul acestora depinde in functie de fazele de contractie ale... [continuare]

Intoleranta la fructoza

Intoleranta la fructoza

Actualizat la data de: 24 Aprilie 2023

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Intoleranta la fructoza este o afectiune in care organismul intampina dificultati in digestia si utilizarea fructozei pe care o contin alimentele. Aceasta se trateaza prin eliminarea completa a fructozei si zaharozei din dieta. Tipuri Exista doua tipuri de intoleranta la fructoza . Prima este fructoza ereditara cunoscuta si sub denumirea de fructozemie sau deficitul in producerea enzimei aldolase B - este o boala genetica rara care afecteaza metabolizarea fructozei, din cauza lipsei enzimei care o descompune (aldolasa B). Ca urmare, fructoza se acumuleaza in ficat, rinichi si intestin subtire, iar organismul nu este capabil sa converteasca glicogenul in glucoza. Daca afectiunea nu este tratata, nivelul de zahar din sange scade (hipoglicemie) si se formeaza substante nocive care distrug ficatul. Fructoza ereditara este dificil de diagnosticat, iar rata sa exacta de incidenta nu este cunoscuta cu exactitate, dar se presupune ca este rara. Intrucat este mostenita, nu... [continuare]

Sclerodermia, afectiunea ce modifica aspectul pielii

Sclerodermia, afectiunea ce modifica aspectul pielii

Actualizat la data de: 26 Februarie 2025

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este sclerodermia? Sclerodermia este o boala de colagen care afecteaza tesutul conjunctiv, dar si microcirculatia, manifestandu-se prin aparitia unor scleroze tegumentare, dar si la nivelul diverselor organe. Cauze Cauzele aparitiei acestei afectiuni nu sunt pe deplin elucidate, dar sunt incriminati factorii genetici si cei de mediu. Factorii genetici joaca un rol important, in special transmiterea pe linie de generatie, iar pacientii cu aceasta afectiune au in familie o ruda de gradul intai cu aceeasi patologie. Factorii de mediu s-au dovedit a fi cei mai investigati si, in special factorii chimic, prin expunearea la diverse substante toxice, in special din domeniile profesionale. Nu au fost excluse nici medicamentele administrate fie in doze prea mari, fie pe perioade prea lungi de timp sau chiar in alte scopuri cum ar fi cocaina. Infectiile cu citomegalovirus si parvovirusul B19 s-au dovedit a avea un rol important in declansarea bolii. Din punct de vedere... [continuare]

Arterita, vedere de ansamblu

Arterita, vedere de ansamblu

Actualizat la data de: 19 August 2025

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Ce este arterita Arterita : boala care consta in inflamarea unei artere, dar si inflamatie, afectiune (leziune) degenerativa a unei artere (dupa DEX, Dictionarul explicativ al limbii romane). Arteriopatie : denumire generica pentru afectiunile peretilor arteriali. Dupa cum se vede din definitii, termenul arterita, seamana cu alti termeni cunoscuti, cum ar fi faringita, otita etc. si "- ita" de la sfarsitul cuvantului inseamna afectiune inflamatorie. Termenul arteriopatie se refera la toate bolile arteriale, fiind compus din doua cuvinte, "arterio-" (referitor la artere) si "-patie" (boala). Acesti termeni, arteriopatie si arterita, se suprapun si sunt folositi de catre oameni diferit. Persoanele fara pregatire medicala utilizeaza frecvent termenul de arterita, medicii cand vorbesc cu pacientii folosesc frecvent termenul arterita, iar in lucrarile de specialitate (scrise de medicii specialisti in medicina cardiovasculara, adica: chirurgii cardiovasculari,... [continuare]

Boli inflamatorii intestinale

Boli inflamatorii intestinale

Actualizat la data de: 20 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Termenul de boala inflamatorie intestinala se refera la un grup de tulburari in cadrul carora intestinele devin inflamate (rosii si umflate), probabil ca urmare a unei reactii a sistemului imunitar al organismului impotriva propriului tesut. Exista doua tipuri majore de boli inflamatorii intestinale: colita ulcerativa si boala Crohn. Dupa cum sugereaza si numele, colita ulcerativa se manifesta la nivelul colonului (intestinului gros). Desii boala Crohn poate implica orice parte a tractului intestinal de la cavitatea bucala la anus, cel mai frecvent este afectat intestinul subtire si colonul. Simptome Simptomele bolii inflamatorii intestinale variaza in functie de severitatea inflamatiei si de locul in care se manifesta. 1. Simptome de colita ulcerativa - Colita ulcerativa este clasificata in functie de semnele si simptomele sale: - Proctita ulcerativa - in cazul acestei forme de colita ulcerativa, inflamatia este limitata la zona cea mai apropiata de anus... [continuare]

Ce alimente trebuie sa evitati in timpul sarcinii

Ce alimente trebuie sa evitati in timpul sarcinii

Actualizat la data de: 17 Iunie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista o serie de alimente pe care trebuie sa le evitati in timpul sarcinii, astfel incat sa preveniti contactarea unor microorganisme periculoase sau chiar imbolnavirea fatului aflat in plina dezvoltare. In timp ce dieta unei gravide contine tipuri de hrana consumate in orice dieta echilibrata, pentru un aport optim de nutrienti, vitamine si minerale, este bine sa excludeti din consum cateva alimente cu potential nociv. Alimente interzise in sarcina 1. Branzeturi moi Sortimentele de branza moale, preparate din lapte nepasteurizat, pot transmite bacteria Listeria, ce poate pune in pericol viata fatului si creste riscul pierderii sarcinii. Listeria poate sa patrunda prin placenta si sa infecteze bebelusul, provocand infectii si alte complicatii grave. Branza Brie, Camembert, feta, branza cu mucegai si alte specialitati din aceasta categorie prezinta un anumit grad de risc, daca nu stiti cu siguranta provenienta laptelui si masura in care acesta a fost... [continuare]

Ministerul sanatatii a publicat lista alimentelor nesanatoase pentru copii

Ministerul sanatatii a publicat lista alimentelor nesanatoase pentru copii

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ministerul Sanatatii a publicat, marti, pe pagina de internet a institutiei, lista alimentelor care nu vor mai fi comercializate in scoli si gradinite, potrivit recomandarilor specialistilor in nutritie. Potrivit listei, nu vor mai putea fi vandute alimentele cu continut mare de zahar, grasimi si sare. Pentru sanatatea scolarilor si a prescolarilor, vor fi interzise si alimentele care, prin continut, au peste 300 Kcal pe unitatea de vanzare, mai putin sandvisurile, care vor putea avea pana la 350 Kcal. "In toata lumea, bolile cardiovasculare, diabetul, diferitele tipuri de cancer si obezitatea afecteaza calitatea vietii. Aceste boli cronice nu au cauze clare, dar este dovedit stiintific ca alimentatia dezechilibrata este un factor major de risc", a explicat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Mircea Manuc. Lista mai contine produse precum hamburgerii, pizza, preparatele de patiserie, cartofii prajiti si mezelurile grase, deoarece acestea au un continut ... [continuare]

Strategii simple de a combate poftele alimentare

Strategii simple de a combate poftele alimentare

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Poftele alimentare sunt cauzele pricipale ale ingrasarii si imbolnavirii organismului, atat prin numarul excedentar de calorii furnizat, cat si prin substantele nocive continute de gustarile nesanatoase accesibile publicului larg. Din fericire, exista cateva strategii simple de a combate poftele alimentare, pentru un organism suplu si longeviv. Poftele alimentare, un alt tip de drog Un studiu efectuat de Universitatea Tufts din Boston, SUA, arata ca 91% dintre femeile participante la sondaj recunosc faptul ca experimenteaza adesea pofte alimentare greu de controlat. Din acest motiv, specialistii in nutritie concluzioneaza ca nevoia consumului de alimente nesanatoase poate fi comparata cu o dependenta de droguri. Necesitatea de a consuma alimente nocive, precum produsele de fast-food, dulciurile sau produsele de patiserie, este provocata de secretia hormonilor placerii (dopamina, de pilda), ce se petrece odata cu consumul unor produse alimentare bogate in zahar... [continuare]

Alimente recomandate pentru o prostata marita

Alimente recomandate pentru o prostata marita

Actualizat la data de: 10 Ianuarie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Prostata este o glanda mica, in forma de nuca, situata in spatele vezicii urinare la barbati. In timpul activitatii sexuale, prostata ajuta la producerea materialului seminal, producand fluide bogate in substante nutritive, ce au rolul de a transporta si hrani spermatozoizii in timpul ejacularii. Cu avansarea in varsta a barbatilor, prostata poate sa creasca in dimensiuni, afectiune cunoscuta sub numele de hiperplazie benigna de prostata. Simptomatologie Simptomele cele mai frecvente ale hiperplaziei benigne de prostata includ: • Cresterea frecventei urinarilor mai mult de 8 ori pe zi; • Nevoie urgenta de a merge la toaleta, fara a putea intarzia urinarea; • Necesitate frecventa de a urina noaptea, afectand in acest mod somnul; • Incepere greoaie a actului mictiunii; • Flux urinar slab sau intermitent; • Imposibilitate de a goli complet vezica; • Incontinenta urinara; • Durere in timpul urinarii; • Durere in timpul sau dupa... [continuare]

Alimente pe care nu trebuie sa le consumi daca ai probleme cu stomacul

Alimente pe care nu trebuie sa le consumi daca ai probleme cu stomacul

Actualizat la data de: 20 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastrita si ulcerul se numara printre cele mai frecvente afectiuni gastrice ale caror simptome se inrautatesc primavara. Cei afectati se plang de arsuri, dureri de stomac, stari de greata, lipsa poftei de mancare, varsaturi. Aceste manifestari ale gastritei si ulcerului, care se acutizeaza primavara, sunt cauzate mai ales de schimbarea alimentatiei, dar si din cauza cresterii nivelului de stres, din cauza unei activitati mai intense. In afara tratamentului recomandat de catre medic si de remediile naturale la care poti apela (ceaiurile de musetel, de galbenele, carbune medicinal), este nevoie si de respectarea unui regim alimentar. Adoptarea unui stil de viata sanatos, lipsit de exagerari, este esentiala in tratarea acestor afectiuni. Mancaruri pe care trebuie sa le eviti Evita bauturile care contin cofeina Daca nu iti poti incepe ziua fara o cana de cafea, afla ca acest obicei nu iti face deloc bine, daca suferi de gastrita sau de ulcer. Cafeaua irita mucoasa... [continuare]

Sindromul alport

Sindromul alport

Actualizat la data de: 14 Mai 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sindromul Alport este o afectiune genetica, cunoscuta si sub de numirea de “nefrita ereditara”, ce se caracterizeaza prin aparitia glomerulonefritei, bolii renale terminale si deficitelor de auz (pana la surzire). A fost descrisa in 1927 de catre Cecil Alport care a studiat 3 generatii ale aceleiasi familii ce sufereau de nefrita progresiva si surditate. Studiile efectuate in vederea stabilirii cauzelor acestei boli sugereaza faptul ca sindromul apare ca urmare a unor modificari aparute in subunitatile colagenului IV, un constituent important al membranei bazale. La majoritatea pacientilor aceasta afectiune este mostenita ca X linkata, cu toate ca in unele familii exista si forme autozomal recesive si autozomal dominante. Sindromul Alport este destul de rar, reprezentand doar 0.6% din totalitatea cauzelor ce duc in final la aparitia bolii renale terminale. Evolutia este progresiva si culmineaza cu aparitia insuficientei renale, iar prognosticul... [continuare]

Dieta bernstein

Dieta bernstein

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi. Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”. Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina. Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la... [continuare]

Ce culoare are dieta dumneavoastra?

Ce culoare are dieta dumneavoastra?

Actualizat la data de: 30 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta "colorata" este o dieta sanatoasa, mai ales una pentru prevenirea cancerului. Nu este in mod deosebit o dieta pentru pierderea in greutate. Aceasta avertizeaza impotriva zaharului si grasimilor, promoveaza efectuarea exercitiului fizic si incurajeaza consumul unor portii echilibrate de alimente sanatoase; de asemenea o persoana care urmeaza aceasta dieta, ar putea sa piarda si in greutate. Autorul dietei este doctorul David Heber, directorul Centrului UCLA de Nutritie Umana. Alimente permise Orice aliment care este intens colorat, poate fi consumat. Autorul se refera bineinteles la rosii intens colorate, nu la carne rosie. Ideea de baza este sa consumam cat mai multe fructe si legume proaspete. Sunt permise: - soia - carnea alba de pui - albus de ou - fructe si legume - cereale integrale - floricele de porumb (preparate la aer) - ulei de masline sau de avocado. Alimente interzise Sunt interzise: - carnea cu... [continuare]

Dieta pritikin

Dieta pritikin

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]

Dieta volumetrics

Dieta volumetrics

Actualizat la data de: 18 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aceasta dieta se bazeaza pe faptul ca oamenilor le place sa manance. Daca ar trebui sa aleaga intre a manca mai mult sau mai putin, ei vor prefera sa manance mai mult. Spre deosebire de alte diete care au la baza deprivarea alimentara, dieta aceasta nu incearca sa limiteze tendintele naturale ale oamenilor. Autorul dietei, nutritionista Babara Rolls, afirma ca limitarea severa a ingestiei de alimente nu da rezultate pe termen lung. Cei care isi limiteaza sever alimentatia vor fi tot timpul infometati, nemultumiti si se vor intoarce la vechile obiceiuri alimentare. Abordarea lui Rolls consta in consumul unor alimente care sa permita aparitia senzatiei de satietate, dar care determina in acelasi timp pierderea in greutate. Cheia dietei consta in atingerea senzatiei de satietate si asentimentului de plenitudine. Rolls afirma ca oamenii se satura in functie de cantitatea de alimente consumate, nu datorita numarului de calorii consumate sau datorita procentului de... [continuare]

Dieta montignac

Dieta montignac

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cunoscuta in Europa inca din anii '90, dieta Montignac a fost creata de Michel Montignac si propune utilizarea indicelui glicemic pentru prevenirea si reducerea obezitatii. Dieta presupune impartirea alimentelor in 4 categorii: carbohidrati, lipide - incluzand grasimile si carnea, carbo-lipide - incluzand alunele si carnea organica si fibrele - incluzand toate tipurile de cereale si vegetale. Conform dietei, carbohidratii cu un indice glicemic crescut sunt catalogati drept "carbohidrati rai" si se recomanda evitarea consumarii lor in combinatie cu lipidele, acest compus favorizand stocarea excesului de grasimi din alimente si transformarea in grasime corporala in exces. Dieta urmareste pierderea eficienta in greutate si tinerea sub control a anumitor afectiuni, precum diabetul si problemele cardiovasculare. Regulile Dietei Montignac Consumul de carbohidrati si grasimi - "Carbohidratii buni" (cu un indice glicemic scazut) se consuma individual; -... [continuare]

Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv?

Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv?

Actualizat la data de: 22 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Consumul de fibre Farfuria oricarei persoane ar trebui sa fie plina, cat de des se poate, cu alimente ca cirese, struguri, ardei, fasole, cereale integrale si nuci. Alimentele bogate in fibre ajuta la reglarea digestiei. Organismul are nevoie de 20-35 grame de fibre pe zi. O alimentatie bogata in fibre este importanta pentru mentinerea greutatii ideale si este utila in prevenirea bolilor de inima, a fluctuatiilor de zahar din sange si poate preveni chiar si aparitia hemoroizilor. Guma de mestecat contra pirozisului (arsurilor provocate de hiperaciditate) Mestecarea gumei poate ajuta la ameliorarea simptomelor refluxului gastroesofagian si a arsurilor stomacale, prin stimularea productiei de saliva pentru neutralizarea acizilor. Deoarece guma de mestecat cu aroma de menta poate provoca arsuri stomacale, ar trebui sa se opteze pentru alte arome cu exceptia acesteia. Totusi, se va renunta la aceasta daca din cauza ei se va inghiti aer care va duce la eructatii si... [continuare]

Dieta jenny craig

Dieta jenny craig

Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta Jenny Craig este considerata unul dintre cele mai bune planuri de pierdere in greutate, cunoscute in lume. Obiectivele programului dietetic Jenny Craig sunt ca cei care urmeaza aceasta dieta sa dezvolte o perceptie sanatoasa asupra consumului de alimente, sa aiba un stil de viata activ si un nivel ridicat de optimism. Dieta Jenny Craig este cunoscuta de peste 25 de ani. Programul are ca scop pierderea in greutate prin abordarea a trei domenii cheie: alimentatie, corp si minte. Caracteristica principala a sistemului Jenny Craig o reprezinta consumul de alimente semipreparate care contin un numar fix de calorii si sunt echilibrate din punct de vedere nutritiv. In forma sa completa, dieta ofera si accesul la un consilier, al carui rol este de a stimula motivatia celor care aleg aceasta dieta. Cum functioneaza dieta Jenny Craig Metoda Jenny Craig este structurata pe trei niveluri importante: alimentatie, minte si corp, in scopul de a-i ajuta pe cei care o urmeaza... [continuare]

Dieta volumetrica

Dieta volumetrica

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta volumetrica se concentreaza pe obtinerea satisfactiei prin consumul unor mese cu putine calorii. Principiul care sta la baza acestei diete presupune instalarea senzatiei de satietate si umplerea stomacului cu ajutorul alimentelor care au un numar scazut de calorii per gram. Mesele vor fi compuse in principal din alimente bogate in apa, multe lichide (in special apa, 8-10 pahare pe zi), dar si fibre. Se va evita adaugarea de uleiuri in preparatele culinare si se vor include doar grasimile bune in dieta. Planul de alimentatie al dietei volumetrice presupune ca 15-35% din totalul caloric sa provina din ingestia de proteine si aproximativ 55% din alimentele consumate sa fie reprezentate de carbohidrati care se regasesc in cereale, cartofi, fasole si legume. Acest program alimentar se va asocia cu o serie de exercitii fizice moderate. Este indicat ca orice persoana care urmeaza aceasta dieta sa noteze intr-un jurnal alimentar ce mananca in timpul zilei, sa-si... [continuare]

am 163cm si 77 kg ma chinui sa dau jos citeva kilograme dar e f greu.anul trecut am fost la nutritionist si am mai slabit dar apoi am pus la loc.am renuntat la piine de orice fel.am mincat de secara apoi am renuntat de tot.si nu mai maninc nici dupa ora 19.maninc mai mult fructe .dar tot nu prea reusesc sa dau jos.ce pot face? ce ma sfatuiti?fac si miscare merg in fiecare zi.astept raspuns multumesc ,ce alimente nu ingrasa si ce fructe ?ca am inteles ca si fructele ingrasa/ [continuare]

mama mea are epilepsie decand avea35 ani acum are 55 si e tot bolnava..intr-adevar tratamentul amelioreaza boala dar nu o vindeca ...din pacate ..parerea mea e ca asa va fii toata viata ei ... poate ca pe langa boala epilepsia mai e si un blestem... [continuare]

Comunitate medicala

Buna ziua !

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diabetul zaharat

sunt o persoana care are nevoie de lista alimentelor permise si nepermise in tratamentul bolii de ficat . daca ma poate ajuta cineva !!! va multumesc [continuare]

Am avut un chist mare dar era situat in spatele ovarului... am fost operata paroscopic sincer nu stiu cat de mult ma va ajuta operatia ... vreau sa raman insarcinata .... iar doctori au spus ca ovarul drept este polichistic si ca este mostenit dar .... nu stiu ce sa cred .... credeti ca voi putea face copii ca acum am facut aceasta operatie ??? daca inainte nu puteam acum sper din suflet sa fac un bebe mic ador copiii. [continuare]

Comunitate medicala

Hemoroizi interni

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Hemoroizi

Ce alimente ar trebui evitate din cauza hemoroizilor interni si ce condimente, de exemplu usturoiul este bun ? Ce alimente ar trebui consumate in principal? [continuare]

ce este chistu ovariar? mai poti face copii daca ai aceasta boala este ceva ce te sperie unde te poti duce sa faci control la san? [continuare]

Buna ziua, in urma efectuarii unor analize am fost diagnosticata cu hipercolesterolemie (258). Puteţi să-mi spuneţi cum aş putea reduce nivelul colesterolului? Mentionez ca nu consum alimente cu un continut mare de grasimi. Multumesc. [continuare]

Comunitate medicala

Diabet

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Medicina naturista

sotul meu are diabet dar pana acum nu am gasit nici o carte de bucate pentru diabeti.ati putea sami explicati mai detailat care sant alimente permise si carenu pentru un diabetdeca e posibil as dori sa stiu daca e preferbil mai mult fiert decat prajit.ce fructe poate sa manance si care nu.va multumesc [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)