alimente cu continut de estrogen
Ischemia viscerala
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Termenul de ischemie se refera la lipsa de alimentare cu sange. Sindroamele ischemice viscerale, numite si sindroame ischemice intestinale sau mezenterice, apar atunci cand fluxul de sange de la nivelul intestinului sau sistemului gastrointestinal este precar si inadecvat. Cele trei mari vase de sange care se pot bloca includ artera celiaca, artera mezenterica superioara si artera mezenterica inferioara. De obicei, atunci cand apar sindroamele ischemice intestinale sunt blocate doua sau trei artere. Cauze Ischemia intestinala apare atunci cand fluxul de sange de la nivelul intestinelor este incetinit sau oprit. Din cauza irigarii insuficiente cu sange, celulele din sistemul digestiv vor fi private de oxigen, putandu-se deteriora, iar intestinele vor fi afectate. Sindroamele ischemice intestinale sunt cauzate de boli ale arterelor viscerale, ingustarea arterelor care furnizeaza sange intestinelor, splinei si ficatului. Cauzele ischemiei intestinale determina tipul... [continuare]
Vitamina c pentru sanatatea organismului
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere Vitamina C este una dintre vitaminele solubile in apa. Se descompune foarte repede in organism si se consuma rapid, ceea ce ramane constant in organism fiind intre 1,5 la 3,5 grame. Aportul de vitamina C trebuie sa fie, prin urmare, regulat. Pentru asta, ideal este consumul de alimente proaspete, bogate in vitamina C: coacaze, kiwi, citrice, macese, legume verzi si rosii, piper rosu, de doua-trei ori pe zi. In organism, vitamina C are efecte benefice pentru creier, ficat, ochi, dinti, splina, plamani i pentru sange. Beneficiile vitaminei C • Vitamina C actioneaza cel mai bine atunci cand vorbim despre o dieta echilibrata, in care si alte substante, vitamine si minerale precum vitamina E, fierul, calciu exista in cantitati suficiente in organism. • Vitamina C este unul dintre antioxidantii (alaturi de vitamina E) care protejeaza celulele de radicalii liberi. Administrarea de suplimente orale de vitamina C in combinatie cu alte vitamine si minerale pare sa previna... [continuare]
Sindromul sjogren, inamicul tacut
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Sindromul Sjogren reprezinta o tulburare cronica a sistemului imunitar. Este o afectiune autoimuna, ceea ce inseamna ca tesuturile si celulele sanatoase sunt atacate din greseala de propriul sistem imunitar. Cauzele acestei afectiuni sunt in mare parte necunoscute. Cu toate acestea, sunt incriminati factorii genetici, factorii de mediu, infectiile virale sau bacteriene si scaderea nivelurilor de estrogen. Sindromul Sjogren apare atunci cand celulele albe ataca glandele salivare, glandele lacrimale, dar si alte tesuturi, ducand la scaderea productiei de lacrimi si saliva. Acest sindrom provoaca senzatie de uscaciune la nivelul gurii, ochilor, pielii, nasului, tractului respirator si vaginului. Sindromul Sjogren este adesea asociat cu alte tulburari autoimune, inclusiv artrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic si colangita biliara primara. Sindromul Sjogren primar se dezvolta singur, dar cel secundar coexista cu o alta afectiune, precum lupusul. Simptomele... [continuare]
Relatia intre alimentatie si cancer
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Generalitati Este cunoscut faptul ca stilul de viata ne poate influenta sanatatea. Dieta noastra include alimente benefice (care ne pot proteja organismul impotriva cancerului), cat si alimente nocive, ce cresc riscul aparitiei neoplaziilor. Proiectul EPIC (the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) este cel mai mare studiu realizat asupra dietei si al sanatatii. In acest studiu au fost inclusi peste jumatate de million de persoane (520.000) si a fost realizat in 10 tari europene. Scopul studiului a fost de a analiza legaturile dintre alimentatie, cancer si alte boli cronice. Cele mai frecvente tipuri de cancer produse de o dieta nesanatoasa Cancerul intestinal Consumul excesiv de carne rosie (carnea de vita, carnea de porc, de miel, carnea tocata) si carne procesata (carnea conservata prin afumare, sarare sau prin adaugarea de conservanti: sunca, slanina, salamul) cresc riscul aparitiei cancerului de colon. Carnea rosie si carnea prelucrata contine un... [continuare]
Dieta pentru combaterea acneei
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Rolul dietei Eruptiile acneice inestetice pot afecta psihosocial tanarul, diminundu-i stima de sine, influentandu-i negativ performantele intelectuale si favorizand instalarea starilor depresive si a izolarii sociale. Printre cazurile multiple si complexe care pot influenta aceasta afectiune se numara si alimentatia dezechilibrata, constatandu-se faptul ca anumite alimente pot inrautati aspectul pielii, in timp ce altele pot grabi vindecarea leziunilor, desi rolul dietei in generarea sau agravarea acneei este pusa sub semnul intrebarii de medicii dermatologi. Ce este acneea? Afectiunea inflamatorie a pielii, o dermatoza multifactoriala frecventa, acneea se caracterizeaza prin aparitia unor eruptii sub forma de pustule, comedoane, papule sau nodului in special la nivelul fetei, dar si pe gat, torace anterior sau spate. De remarcat faptul ca afecteaza cu precadere adolescentii, nefiind insa exclusa nici la varsta adulta si este mai frecventa la persoanele cu tenul deschis decat... [continuare]
Dieta pentru menopauza: ce sa mananci pentru a ajuta la gestionarea simptomelor
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati O dieta echilibrata din legume, calciu si soia poate ajuta la gestionarea simptomelor. Menopauza vine cu o multime de suisuri si coborasuri. Pe masura ce nivelul de estrogen scade, lucruri precum temperatura corpului si greutatea pot creste. Deci, cum sa ramai echilibrat pe rollercoaster-ul care este menopauza? In medie, menopauza are loc in jurul varstei 51 - asta inseamna ca ai incetat sa ai menstruatie timp de 12 luni intregi. Dar este posibil sa incepeti sa simtiti simptome mai devreme decat va asteptati. Perimenopauza - perioada cu putin timp inaintea menopauzei - poate afecta femeile incepand de la 40 de ani, desi poate incepe inca de la 35 de ani in a numite cazuri. In acest timp, puteti incepe sa simtiti simptome de bufeuri, schimbari de dispozitie si energie scazuta, in timp ce scaderea estrogenului poate incepe sa va afecteze oasele, masa musculara si metabolismul. Cum influenteaza alimentele simptomele? A avea o dieta bine echilibrata este esentiala in... [continuare]
Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia si riscul de cancer Alimentatia zilnica si obiceiurile dietetice pe care le are fiecare dintre noi pot influenta direct aparitia multor patologii. Cancerul este de asemenea una dintre aceste patologii. Studii observationale au demonstrat ca prin consumul excesiv a unor alimente sau categorii de alimente poate creste riscul de a dezvolta cancer. Alimentatia reprezinta unul dintre factorii ce pot contribui si creste sansele de a avea cancer, insa aceasta patologie este de cele mai multe ori cauzata de un cumul de factori diferiti. Alimente cu potential cancerigen Carbohidratii rafinati si zaharul Alimentele procesate, bogate in zahar si sarace in fibre si nutrienti, sunt unul dintre alimentele asociate cu un risc crescut de cancer. In mod particular, cercetatorii au descoperit ca o dieta ce provoaca cresteri ale glicemiei este frecvent implicata in aparitia unor cancere precum cancerul de san, de stomac si cancerul colo-rectal. Un studiu ce a inclus peste... [continuare]
Rutina de ingrijire a pielii, esentiala in mentinerea unui ten sanatos si stralucitor
Dr. Oana Alexandra Baba
Medic Rezident Dermatovenerolog
Ce este rutina skincare Este important sa avem o rutina de skincare personalizata pentru fiecare varsta deoarece nevoile pielii se afla intr-o continua schimbare, iar pe masura ce inaintam in varsta acestea devin altele, in functie de fiecare persoana in parte. Avantajul cosmeticelor din ziua de astazi consta in faptul ca sunt extrem de variate, contin liste intregi de elemente cheie menite oricarei nevoi, de la protectie solara si efecte anti-imbatranire pana la reducerea rosetii si a petelor pigmentare. In ce consta o rutina de skincare Pentru ca o rutina sa fie eficienta si sa ne ajute cu adevarat in asigurarea sanatatii pielii noastre, aceasta trebuie sa asigure o hidratare corespunzatoare si elemente esentiale de care tegumentul nostru are nevoie. Ca regula generala, se poate imparti foarte simplu intr-o rutina de dimineata si o rutina de seara. Principiul rutinei de dimineata consta in curatare, hidratare si aplicarea protectiei solare, iar a celei de seara... [continuare]
Sindromul premenstrual – normalitate sau motiv de ingrijorare?
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este sindromul premenstrual? Sindromul premenstrual presupune experimentarea unei game largi de simptome si semne, precum iritabilitate, oboseala, schimbari de dispozitie, sensibilitate la nivelul sanilor si pofte alimentare. Simptomele apar cu cateva zile pana la doua saptamani inainte de menstruatie si dispar odata cu debutul acesteia sau la scurt timp dupa. Semne si simptome Simptomele pot include iritabilitate, schimbari de dispozitie, oboseala, dureri de sani, balonare si dureri abdominale. Prevalenta Se estimeaza ca pana la 75% dintre femeile care au menstruatie au avut si o forma de sindrom premenstrual. Un procent de peste 85% dintre femeile din SUA experimenteaza astfel de simptome inainte de menstruatie. Simptomele tind sa reapara in fiecare luna, insa schimbarile emotionale si fizice pot varia de la usoare, pana la intense. Avand in vedere ca sindromul premenstrual este un termen umbrela pentru numeroase semne si simptome care variaza de la o persoana la... [continuare]
Colesterolul: mit si realitate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este un compus organic care face parte din grupa lipidelor, localizat in membrana celulara si in tesuturile organismului si care detine multiple functii in organism: - regleaza permeabilitatea membranelor celulare fata de anumite substante; - sintetizeaza corticosteroizii, hormonii sexuali (progesteron, estrogen si testosteron), dar si acizii biliari; - asigura metabolismul vitaminelor liposolubile: vitamina A, vitamina D, vitamina K si vitamina E; Organismul produce toata cantitatea de colesterol de care are nevoie, insa acesta provine si din aportul exogen ( introdus prin alimentatie), provenind din alimentele de origine animala precum oua, carnea, branza etc. Cand este in exces, impreuna cu alti compusi ai sangelui, se depune pe peretii vaselor sangvine sub forma de placi de aterom sau sub forma de calculi in vezicula biliara. HDL si LDL Depozitarea colesterolului la nivelul vaselor sangvine se asociaza cu un risc crescut de boala... [continuare]
Migrena juvenila
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Generalitati Migrena reprezinta un motiv destul de frecvent de prezentare a copiilor la medic . La varstele tinere, ca si la adulti de altfel, migrena are o gama foarte variata de cauze, insa adesea nu este nimic grav. Studiile au aratat ca peste 10% din copii de varsta scolara acuza migrene, iar in cazul adolescentilor procentul este chiar mai crescut. Migrena reprezinta un sindrom neurologic caracterizat prin: - cefalee, - greata, - fotofobie, - hiperacuzie (sensibilitate crescuta la zgomote). Este adesea pulsatila si foarte dureroasa. Copilul pare foarte slabit, palid si are o stare generala profund alterata. Aceasta se amelioreaza daca pacientul doarme. Cand este adus la medic, copilul este investigat complet deoarece o etapa foarte importanta in diagnostic este excluderea unor boli grave (de tipul proceselor inlocuitoare de spatiu intracraniene). Apoi se stabileste diagnosticul exact al bolii si se instaleaza tratamentul. Tratamentul consta in evitarea... [continuare]
Generalitati Pofta alimentara este o dorinta intensa de a consuma un anumit aliment. De exemplu, daca va este pofta de ciocolata, consumul altor alimente nu va estompa dorinta dumneavoastra de a manca ciocolata. Cele mai multe studii arata ca femeile tind sa aiba pofta de dulciuri, cum ar fi ciocolata, prajiturile si inghetata, iar barbatii adora fripturile, alimentele tip fast-food, pastele si pizza. Numeroase studii au aratat, de asemenea, ca poftele nu indica o nevoie nutritionala sau deficitul unui anumit tip de nutrient. Cauzele poftelor alimentare - Comportamente si experiente invatate. Ca si copil, este posibil sa fi fost in mod constant recompensat cu dulciuri atunci cand ati facut un lucru bun sau erati bolnavi. Acest obicei, de a primi ceva dulce atunci cand erati suparati, a devenit, in viata de adult, un fapt urmat de consecinte negative, din punctul de vedere al sanatatii. - Fluctuatii hormonale. Anumiti horomoni din organism controleaza apetitul alimentar.... [continuare]
Generalitati Xenoestrogenii sunt un tip specific de xenohormoni care imita estrogenul. Acestia pot fi atat compusi chimici naturali, cat si compusi sintetici. Xenoestrogenii sunt semnificativi din punct de vedere clinic, deoarece imita efectele estrogenului endogen, deci ridica riscul de pubertate precoce in randul copiilor si de alte disfunctii ale sistemului reproducator, printre care se numara si incapacitatea de conceptie. Tot despre xenoestrogeni se crede ca ar creste riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer. Pericolele asociate cu xenoestrogenii Prefixul xeno se traduce prin strain sau ciudat, o descriere relevanta pentru xenoestrogeni, din moment ce acestia sunt compusi care copiaza intocmai efectele estrogenului natural, dar care nu sunt identici in structura cu acesta. Xenoestrogenii sintetici sunt utilizati la scara larga in compusii industriali, fiind identificati prin denumirile de PCB, BPA sau ftalati. Acestia pot avea efecte similare estrogenului... [continuare]
Care sunt beneficiile renuntarii la consumul de cafea?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru unele persoane, renuntarea la cafea pare a fi imposibila. In prezent, consumul de cafea si cofeina este mai crescut decat oricand. Industria bauturilor ce contin cofeina este extrem de dezvoltata si include atat bauturile pe baza de cafea, cat si bauturile energizate. Vestea buna este ca exista multe beneficii dovedite pentru sanatate care vin impreuna cu un consum moderat de cafea, de la un metabolism mai rapid, la un risc semnificativ mai scazut de aparitie a bolii Alzheimer. Totusi, renuntarea la cafea si la cofeina are o serie de avantaje. De ce sa renuntam la consumul de cafea? 1. Reducerea anxietatii Cofeina vine la pachet cu un aport crescut de energie. Acest aport este folosit in mare parte, dar, cu toate acestea, energia ramasa poate stimula hormonii legati de reactia de „lupta sau fuga”. Acest lucru poate cauza o crestere a starilor de anxietate si nervozitate, dar poate duce la aritmii cardiace si chiar la atacuri de panica. Persoanele care... [continuare]
Ce este glicemia Glicemia reprezinta valoarea zaharului din sange. Glucoza este cel mai important tip de zahar, fiind principala sursa de energie pentru organism. Aceasta provine din alimente si reprezinta un zahar simplu, adica un monozaharid. Monitorizarea glicemiei este foarte importanta, deoarece nivelurile anormale ar putea indica diabetul. Pancreasul secreta un hormon numit insulina, acesta facand celulele mai sensibile la glucoza. Astfel, impactul pe care zaharul il poate avea asupra organismului poate fi redus. La o persoana cu diabet, fie pancreasul nu produce insulina, fie celulele dezvolta o rezistenta la insulina. Drept urmare, glucoza ramane in sange, mentinand nivelul de zahar constant ridicat. Nivelurile ridicate si persistente ale glicemiei pot produce diferite complicatii corelate cu diabetul zaharat, inclusiv leziuni nervoase, pierderi de vedere, leziuni renale si chiar cresterea riscului de boli cardiovasculare. Pentru a evita toate aceste lucruri, glicemia... [continuare]
cel mai bun regim alimentar pentru intrarea la menopauza
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Intrarea la menopauza este cauzata de scaderea semnificativa a productiei de estrogen la nivelul ovarelor. In aceasta importanta perioada de tranzitie, regimul alimentar joaca un rol esential in transformarile fiziologice si mentale aduse de sfarsitul vietii reproductive. Nivelul de energie, randamentul memoriei, sanatatea oaselor, echilibrul hormonal sau functionarea inimii sufera schimbari importante odata cu intrarea la menopauza, care pot avea insa un impact minor in conditiile respectarii unei diete corecte. Reguli de baza in dieta recomandata la menopauza Introducerea alimentelor corecte in dieta in perioada premergatoare menopauzei poate preveni sau chiar reduce din simptomele suparatoare specifice, precum bufeurile sau uscarea pielii. Iar un regim alimentar atent organizat odata cu intrarea la menopauza protejeaza impotriva problemelor de sanatate asociate cu aceasta perioada a vietii (osteoporoza, cresterea nivelului de colesterol, bolile cardiovasculare... [continuare]
6 reguli importante pentru igiena intima a femeilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Igiena intima a femeilor este o componenta de baza a ritualului zilnic de ingrijire. Flora vaginala este acida in mod natural si contine bacterii benefice care o protejeaza de infectii si contribuie la mentinerea unui pH optim. Totodata, secretiile vaginale sunt necesare pentru eliminarea agentilor patogeni de la acest nivel. Odata ce acest echilibru este perturbat de anumiti factori, apare riscul instalarii iritatiilor si infectiilor. Cateva reguli importante de mentinere a sanatatii vaginului asigura o protectie sporita impotriva afectiunilor genitale in randul femeilor. Afectiunile vaginale frecvente si cauzele lor Sanatatea vaginala influenteaza buna desfasurare a functiilor intregului organism. Afectiunile vaginului pot avea efecte negative asupra fertilitatii, apetitului sexual si capacitatii de obtinere a orgasmului. De asemenea, recurenta infectiilor vaginale poate afecta si alte arii ale vietii unei femei, cauzand stres, probleme in relatia intima... [continuare]
Ce este alaptarea Alaptarea ofera hrana naturala de neegalat la nou-nascuti si sugari. Daca dezvoltarea sistemului imunitar este imbunatatita semnificativ odata cu introducerea componentelor din laptele matern, alaptarea se intrerupe prematur, putand facilita patogeneza multor boli cronice mai tarzii din viata (tulburarile autoimune). Ce este laptele matern Laptele matern uman contine numerosi factori de protectie impotriva bolilor infectioase si poate influenta dezvoltarea sistemului imunitar, asa cum s-a aratat in studiile anterioare privind raspunsul la vaccinul pentru sugari si in dezvoltarea glandei timus. Laptele matern este cel mai bun pentru copilul dumneavoastra, iar beneficiile alaptarii se extind cu mult fata de nutritia de baza. Fata de vitaminele si nutrientii de care toti copiii au nevoie in primele 6 luni de viata, laptele matern lupta impotriva diferitelor boli ce pot aparea. Acesta este un motiv pentru care medicii pediatri recomanda alaptarea exclusiva... [continuare]
Efectele benefice ale consumului de cereale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica. Cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor de colon, la pastrarea nivelului corespunzator de zaharuri din sange si, de asemenea, imbogatesc starea generala de sanatate cu proteine abundente, grasimi, lipide, minerale, vitamine si enzime. Cerealele sunt imbogatite cu niacina, fier, riboflavina si tiamina, iar cele mai multe cereale au un continut abundent de fibre, mai ales orzul, ovazul si graul. Cerealele au in componenta lor tarate solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si tin la distanta bolile de inima. Consumul de cereale inseamna un aport de cantitati mari de proteine, cerealele pentru micul dejun sunt adesea consumate cu lapte, care presupun o masa bogata in proteine. Pentru... [continuare]
Tot ce trebuie sa stii despre consumul de carne de pui: avantaje si dezavantaje
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Carnea de pui a fost multa vreme considerata o sursa bogata de proteine si vitamine, avand un continut redus de grasimi. Noi studii au relevat un lucru surprinzator: puiul crescut in zilele noastre contine de pana la sase ori mai multa grasime decat cei de acum 150 de ani. Chiar si asa, carnea de pui ramane in topul preferintelor culinare, pentru alte calitati. Pe de alta parte, medicii atrag atentia asupra potentialului cancerigen al hormonilor de crestere, prezenti in carnea de pui comercializata la nivel mondial. Avantajele consumului de carne de pui Sursa de proteine Proteinele din carnea de pui sunt considerate proteine slabe si, prin urmare, de calitate. O portie de carne de pui iti ofera aproximativ un sfert din necesarul zilnic de proteine, acei nutrienti esentiali organismului pentru a transforma grasimile in energie si pentru a preveni pierderea masei osoase. Acest aliment are si proprietati energizante, multumita aportului insemnat de vitamina [continuare]
Generalitati Soia este considerata un aliment miracol. Totusi, care este adevarul despre soia? Aceasta contine o cantitate mare de proteine si substante nutritive si, are colesterol. Unii specialistii sustin ca o dieta bogata in proteine de soia poate contribui la prevenirea aparitiei bolilor de inima, iar izoflavonele continute de aceasta planta pot ajuta la preintampinarea anumitor forme de cancer. Cu toate acestea, exista cercetatori care au inceput sa caute raspunsuri daca soia ofera intr-adevar atat de multe beneficii pentru sanatate. Beneficiile consumului de soia Soia este incontestabil un aliment sanatos, care ar trebui sa faca parte din dieta oricarei persoane. In soia se gasesc o multime de grasimi sanatoase, fibre si proteine. Alimentele care deriva din soia (tofu sau lap [continuare]
Retentia de apa - masuri simple ce pot fi luate
Autor: SfatulMedicului
Ce este retentia de apa? Retentia de apa este adeseori localizata la nivelul membrelor, mai ales la cele inferioare, adica la gambe, talpi, insa poate sa fie prezenta si in jurul ochilor. Este des intalnita la femei, principala cauza fiind hormonii sexuali, mai exact estrogenii sunt cei responsabili de retentia de apa. Atat la barbati, cat si la femei, retentia de apa apare in anumite patologii precum sunt bolile cardiovasculare, afectiunile hepatice sau cele renale sau principalul vinovat este consumul exagerat de sare si alcool. Principalele cauze ale retentiei de apa • Sarea este principalul vinovat pentru retentia de apa in organism, de aceea este indicat sa limitezi consumul de sare. • Alimentatia nesanatoasa compusa din paine alba, zahar, carne, produsele de panificatie pot duce la retentia apei din organism. • Statul pentru mult timp in picioare si purtarea pantofilor incomozi duc la aceasta problema. • Caldura poate si ea sa favorizeze retentia de apa.... [continuare]
20 de factori care iti ruineaza zambetul!
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Zambetul este un gest simplu prin care se transmit emotii, sentimente sau stari de dispozitie, si care spune mii de cuvinte despre o persoana. Chiar daca zilnic va periati dantura, folositi ata dentara, bezi pentru albirea si mergeti la consultul medical stomatologic de 2 ori pe an, nu inseamna ca ati facut totul pentru a avea un zambet frumos, sanatos si expresiv. Ce este caria dentara Caria dentara apare atunci cand bacteriile din cavitatea bucala produc acizi care ataca dintele; netratata, caria dentara conduce la aparitia infectiilor si in final la pierderea definitiva a dintelui. Caria dentara poate fi prevenita prin periajul dintilor si folosirea atei dentare cu regularitate, prin controale stomatologice periodice, prin periajul profesional si prin evitarea alimentelor bogate in zahar. Mai jos gasiti principatii factori care afecteaza zambetul si care pot cauza diferite afectiuni ale cavitatii bucale. Factori care ruineaza zambetul Bauturi... [continuare]
Cum sa eliminati fara durere, pietrele din fiere sau ficat Timp de 6 zile, se bea suc de mere, cate 1 litru pe zi. (Se bea inainte de mese sau la 2 ore dupa mese). In aceasta saptamana sa se evite mancaruri sau bauturi reci. Pentru a se dilata canalele biliare trebuie sa se consume in special mancare si bauturi caldute sau la temperatura camerei. Sa nu se consume nimic prajit si sa se evite, pe cat posibil, produsele de origine animala (Sa se tina post). Sa se evite pe cat posibil, orice medicamente in ziua a 6-a. Daca sunteti racit sau apare o afectiune acuta trecatoare, amanati cura. ZIUA a-6-a: Se mananca de post (Sa se evite orice fel de alimente de origine animala – carne, lapte, branza, unt si orice e prajit - sau va puteti simti rau in timpul eliminarii pietrelor). Dupa ORA 14:00 nu se mai mananca nimic. Doar se mai poate bea apa, in restul zilei. ORA 18:00 – Se bea 200 mililitri apa (aproximativ un pahar) in care s-a amestecat bine, o lingura (aproximativ 20 g) de... [continuare]
Masturbarea excesiva si effectele negative ale acesteia.
In primul rand, buna ziua si imi cer scuze daca am postat in articolul gresit. Am si eu o mare problema, des intalnita din cate am observat pe acest site insa nu exista nici un raspuns concret care ar putea sa ma ajute. Problema mea fiind in felul urmator, am 21 de ani si de la varsta de 12 ani am inceput sa ma masturbez, acesta devenind in cele din urma un un mare viciu , defapt drog cred ca e cel mai potrivit cuvant. Pana la varsta de 16-17 ani ma masturbam des, iar dupa din ce in ce mai excesiv. Orice lucru vedeam cu un continut minuscul de nudiditate ducea la o masturbare excesiva in ziua respectiva. Mai putin in cazul in care eram in locuri publice cu prietenii/prietena s.a. si totusi gaseam eu o scapare si peste aceste lucruri. Credeam ca sexul cu partenera ma va face sa trec peste acest lucru, dar e cea mai mare pacaleala. Am citit carti, m-am documentat de unul singur insa intr-o carte scrisa de "specialisti" scrie un anumit lucru iar in alta cu totul opus si alta... [continuare]
Adronik, comprimate filmate
Ce este Adronik si pentru ce se utilizeaza Adronik apartine unui grup de medicamente nonhormonale, denumite bifosfonati. Acidul alendronic previne pierderea de substanta osoasa care apare la femeile aflate in perioada de postmenopauza si ajuta la refacerea osului. Acidul alendronic reduce riscul de fracturi ale vertebrelor si de fracturi ale soldului. Indicatii Medicul dumneavoastra v-a prescris acid alendronic pentru ca aveti o afectiune denumita osteoporoza. Osteoporoza reprezinta o subtiere si slabire a oaselor. Aceasta este frecventa la femei, dupa menopauza. Menopauza apare atunci cand ovarele nu mai produc hormonii feminini, estrogeni, care ajuta la mentinerea sanatatii scheletului femeilor. Dupa instalarea menopauzei, apare pierderea de substanta osoasa, iar oasele devin mai fragile. Cu cat menopauza debuteaza mai devreme la o femeie, cu atat riscul de osteoporoza este mai mare. in stadiile de inceput, in mod obisnuit, osteoporoza nu are simptome. Cu toate acestea, daca... [continuare]
Accu-thyrox, solutie orala
Ce este ACCU-THYROX solutie orala si pentru ce se utilizeaza ACCU-THYROX solutie orala este utilizat pentru tratarea hipotiroidismului, afectiune in care glanda tiroida nu este suficient de activa si, de aceea, nu produce suficienta tiroxina pentru necesitatile organismului. ACCU-THYROX solutie orala este, de asemenea, utilizat pentru tratarea cancerului de tiroida si a gusei difuze netoxice sau a tiroiditei Hashimoto, afectiuni in care glanda tiroida se mareste, producand o umflatura in partea din fata a gatului. Mod de administrare Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul. Discutati cu medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigur. ACCU-THYROX solutie orala trebuie inghitita. Trebuie sa luati ACCU-THYROX solutie orala pe stomacul gol, de obicei inainte de micul dejun. Doze recomandate Medicul dumneavoastra va decide ce doza trebuie sa luati in fiecare zi, in functie de boala dumneavoastra. Pentru monitorizarea raspunsului dumneavoastra la tratament,... [continuare]
Ace-tab, comprimate filmate
Ce este ACE-TAB si pentru ce se utilizeaza ACE-TAB apartine unui grup de medicamente numit anti-inflamatoare nesteroidiene si antireumatice. Medicul dumneavoastra va prescrie ACE-TAB pentru tratamentul bolilor cu inflamatii acute si durere, precum: lumbago (dureri de spate), dureri de dinti, dismenoree (dureri abdominale in timpul ciclului menstrual) sau dureri ale articulatiilor. ACE-TAB poate fi utilizat in tratamentul bolilor cronice ale articulatiilor cu durere cronica si inflamatie cum sunt: osteoartrita sau artroza (afectiune care apare, de obicei, peste varsta de 50 ani si care se datoreaza pierderii cartilajului articular si a tesutului osos de langa articulatii), inflamatia de origine reumatica a unei articulatii sau a mai multor articulatii (poliartrita reumatoida) si artrita ce afecteaza una sau mai multe articulatii intervertebrale ale coloanei vertebrale cu prezenta de adeziune anormala si rigiditate a articulatiilor (spondilita anchilozanta) sau alte tulburari... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter