Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente bogate in magneziu

Arsurile gastrice, hernia hiatala si boala  de reflux gastroesofagian (gerd)

Arsurile gastrice, hernia hiatala si boala de reflux gastroesofagian (gerd)

Actualizat la data de: 07 Septembrie 2023

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Esofagul reprezinta o structura anatomica tubulara, prin intermediul careia alimentele trec din cavitatea bucala in stomac. La nivelul portiunii distale, acesta prezinta un orificiu (cardie) controlat de un muschi denumit sfincter esofagian inferior, cu rol de a preveni refluarea alimentelor si sucului gastric din stomac inapoi in esofag.  Boala de reflux gastroesofagian (gastroesophageal reflux disease- GERD) apare in momentul in care sfincterul esofagian inferior, cu rol de valva, nu se mai inchide eficient, continutul gastric patrunzannd la nivelul mucoasei esofagului. Odata intrat in contact cu mucoasa esofagiana, cu structura diferita de cea a stomacului, acidul gastric determina un efect iritativ asupra acesteia, generand pirozisul sau senzatia de arsura localizata in capul pieptului, retrosternal. Prin avansarea acidului de-a lungul lesofagului, acesta poate determina si o senzatie de gust acru la nivelul cavitatii bucale.  Simptome Asa cum este... [continuare]

Spasmofilie - cauze, simptome, tratament

Spasmofilie - cauze, simptome, tratament

Actualizat la data de: 20 Mai 2019

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Ce este spasmofilia Spasmofilia este o afectiune caracterizata prin spasme involuntare ale muschilor, tetanie, tremor si convulsii. Spasmofilia este o boala cauzata de deficitul de micronutrienti din organism, in special de calciu si magneziu. Deoarece femeile au o predispozitie mai mare catre pierderea de calciu (lactatie, menstruatie etc.), respectiv magneziu si au un aport alimentar mai scazut al acestor minerale (din cauza stresului, dietei etc.), boala este destul de frecvent intalnita in randul femeilor tinere. Cauzele spasmofiliei Principala cauza a bolii este dieta improprie care sta la baza dezechilibrului de calciu si magneziu din organism. Tulburarea poate fi mostenita, in cazul in care unul dintre parinti sufera de aceasta boala. Cea mai comuna forma ereditara a spasmofiliei o reprezinta atacurile de panica. Spasmofilia poate sa apara si ca o conditie secundara a altor patologii, cum ar fi unele disfunctii endocrine, pancreatita, ca efect advers in urma... [continuare]

Calciul, suplimentele de calciu si importanta lor

Calciul, suplimentele de calciu si importanta lor

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Calciul este un element chimic, esential pentru organismele vii, inclusiv pentru populatia umana. Simbolul chimic al calciului este Ca. Acesta se gaseste in mai multe alimente. Avem nevoie sa consumam o anumita cantitate de calciu pentru a construi si mentine oasele puternice si sanatoase si pentru comunicarea intre creier si diferite parti ale corpului.  Conform unor studii, se spune ca cea mai mare cantitate de calciu se gaseste in corpul uman, mai mult decat in oricare alt mineral. Calciul continua sa intareasca oasele oamenilor pana cand acestia ajung la varsta de 20-25 de ani sau atunci cand acestia ajung la greutatea lor maxima. Dupa aceasta varsta, elementul ajuta la intretinerea oaselor, precum si la incetinirea pierderii densitatii osoase, care este o parte naturala a procesului de imbatranire.  Persoanele al caror aport de calciu este inadecvat inainte de varsta de 20-25 de ani prezinta un risc considerabil mai mare de a dezvolta mai tarziu in viata... [continuare]

Intoxicatia cu cafeina: cand trebuie sa ne oprim?

Intoxicatia cu cafeina: cand trebuie sa ne oprim?

Actualizat la data de: 15 Mai 2018

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Supradoza de cafeina Cafeina este un stimulent ce se gaseste in multe mancaruri, bauturi si alte produse. De obicei, consumam alimente sau bauturi care contin cafeina pentru a ne putea incepe ziua asa cum se cuvinte si uneori mai luam cate un “supliment” de energie pe parcursul zilei pentru a mentine acel nivel de energie constant. Practic, cafeina este un drog si se gaseste in cantitati consistente in cele mai populare bauturi din lume: cafea, ceai, sucuri. Adolescentii nu ar trebui sa consume mai mult de 100 miligrame de cafeina pe zi iar femeile insarcinate ar trebui sa limiteze consumul la 200 miligrame pe zi deoarece nu se cunosc cu exactitate efectele asupra bebelusului. Doza zilnica recomandata variaza in functie de varsta, greutate si starea de sanatate. Cafeina poate ramane in sistem de la 1,5 pana la 9,5 ore. Asta inseamna ca nivelul de cafeina din sange se reduce la jumatate din doza totala pe parcursul a 1,5-9,5 ore. Surse de cafeina Acest tabel indica dozele... [continuare]

Fructele in timpul dietei - de ajutor sau nu?

Fructele in timpul dietei - de ajutor sau nu?

Actualizat la data de: 01 Iulie 2025

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Dieta de scadere in greutate Scaderea in greutate necesita rabdare, control si renuntarea la unele alimente, pentru a ajunge la obiectivul dorit. E necesar sa te implici in activitati fizice si cel mai important, sa ai o dieta sanatoasa. Majoritatea expertilor in sanatate sugereaza adaugarea alimentelor bogate in fibre si proteine in alimentatia dvs., astfel incat sa aveti senzatia de satietate mai repede si pentru mai mult timp. Dar, trebuie sa stiti, ca nu toate fructele proaspete sunt indicate in cursul dietei de scadere in greutate. Desi sunt considerate sanatoase, unele fructe nu se inscriu in lista alimentelor care te ajuta sa slabesti eficient, pentru ca au multe calorii si consumate in cantitate mare, pot creste peste limita aportul caloric (lista fructelor nerecomandate in dieta de slabire). Alegerea alimentelor cu calorii reduse Pe de alta parte, fructele sunt bogate in: vitamine, minerale si antioxidanti, care ajuta la protejarea organismului de stresul... [continuare]

De ce avem pofta de dulciuri in perioadele stresante

De ce avem pofta de dulciuri in perioadele stresante

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Creierul si pofta de dulce Creierul nostru insumeaza aproximativ 2% din greutatea corporala, astfel consumul energetic al acestuia este foarte ridicat, avand nevoie de jumatate din necesarul zilnic de carbohidrati, glucoza fiind combustibilul sau de baza. In conditii de stres acut, creierul necesita cu aproximativ 12% mai multa energie, ceea ce ii determina pe multi sa apeleze la gustari dulci. Carbohidratii reprezinta cea mai rapida sursa de energie pentru metabolism datorita metabolizarii lor scurte. In testele cognitive, subiectii stresati au avut performante slabe inainte de a manca, dar care au revenit la normal dupa consumul de alimente. Consumul energetic mare si foamea Cand ne este foame, o intreaga retea de regiuni ale creierului se activeaza. In hipotalamus se afla doua regiuni implicate in reglarea metabolismului, a functiilor digestive si a comportamentului alimentar, una responsabila de satietate si una de senzatia de foame. Daca acestea inregistreaza o lipsa... [continuare]

Arsurile retrosternale: motiv de ingrijorare sau nu?

Arsurile retrosternale: motiv de ingrijorare sau nu?

Actualizat la data de: 11 Februarie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Arsurile retrosternale reprezinta senzatiile acelea intens neplacute, pe care le resimtim uneori dupa o masa prea abundenta, dupa un efort fizic prea intens, dupa o dieta bogata in carne, dulciuri si lipide. In perioada sarbatorilor, mesele sunt mai bogate decat de obicei, iar specialistii sunt de parere ca ar trebui sa cunoastem cat mai multe informatii utile despre arsurile retrosternale si despre cat de grave pot fi ele in acest context. Sunt cauzate doar de o masa prea bogata sau problema este de fapt, mai grava? Arsurile sau pirozisul Arsurile, sau pirozisul, cum sunt ele numite in termeni medicali, sunt agasante, indiferent cand apar sau de ce. Ne pot strica buna dispozitie si ne creeaza o senzatie de profund disconfort. Daca va confruntati insa cu astfel de arsuri destul de frecvent, v-ati intrebat probabil cat sunt ele de serioase, de grave si cam ce este de facut pentru a le domoli. Sa fie doar dieta de vina, sau sa existe o afectiune a tubului... [continuare]

Cereale integrale pe care este bine sa le consumati

Cereale integrale pe care este bine sa le consumati

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati De mii de ani, oamenii au mancat cereale direct din plante. Exista mai multe tipuri de cereale. Cerealele integrale sunt cele nerafinate, carora nu li s-a indepartat invelisul exterior al bobului si nici germenii. Cerealele integrale sunt bogate in carbohidrati, fibre, grasimi sanatoase, vitamine, minerale, enzime vegetale, hormoni si sute de fitochimicale. Cerealele rafinate sunt cereale care au fost prelucrate, carora li s-au indepartat o parte din partile componente (atat invelusiul exterior, cat si germenii), in scopul de a avea o textura mai fina si de a le prelungi durata de conservare. Totodata, in procesul rafinarii sunt eliminate o serie de substante nutritive si fibre. Cerealele imbogatite sunt atat cereale prelucrate, dar si integrale, carora li se adauga o serie de vitamine (in special din grupul B, dar si fier), precum si alte elemente nutritive care nu se gasesc in mod natural in produsele alimentare. Cereale pe care ar trebui sa le... [continuare]

Interviu despre alimentatia sanatoasa cu prof. dr. nicolae hancu

Interviu despre alimentatia sanatoasa cu prof. dr. nicolae hancu

Actualizat la data de: 22 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

SfatulMedicului.ro: In ultima perioada se vorbeste tot mai des despre alimentele infestate. Sunt acestea un pericol pentru sanatate? La ce trebuie sa se uite un consumator atunci cand alege alimentele? Dr. Hancu: Grija pentru siguranta alimentelor este esentiala in cadrul Alimentatiei Sanatoase. Evident, alimentele infestate reprezinta un pericol major pentru starea de sanatate a consumatorului, deoarece, in functie de agentii patogeni care contamineaza produsul respectiv (bacterii, paraziti, exces de substante chimice) se pot produce infectii sau intoxicatii cu diferite grade de severitate. Din aceasta cauza este obligatoriu sa parcurgem cativa pasi esentiali pentru a reduce la minim riscul de a consuma alimente necorespunzatoare din punct de vedere al sigurantei alimentare: sa ne asiguram ca am cumparat doar produse proaspete sau in termenul de valabilitate alimentele perisabile trebuie transportate rapid spre casa si depozitate imediat in frigider sau congelator ... [continuare]

Maslinele, beneficii si informatii nutritionale

Maslinele, beneficii si informatii nutritionale

Actualizat la data de: 08 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Maslinele sunt un aliment de baza in dieta mediteraneana, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Aceste fructe in forma ovala produse de copacul Olea europaea apartin familiei botanice Oleaceae si genului Olea, furnizand un aport important de antioxidanti, minerale, fitosteroli si vitamine. Cele mai multe calorii din masline provin din grasimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului rau LDL in organism si diminueaza riscul aparitiei bolilor coronariene si a atacului vascular cerebral. Informatii nutritionale Nutrientii importanti pe care maslinele ii contin contribuie la mentinerea starii de sanatate prin proprietatile esentiale bunei functionari a organismului. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de masline sunt: - Calorii 115 kcal; - Carbohidrati 6,26 grame; - Proteine 0,84 grame; - Grasimi totale 10,68 grame; - Fibre alimentare 3,2 grame; - Niacina 0,037 mcg; - Acid pantotenic 0,015 mcg; - Piridoxina 0,009 mcg; - Tiamina 0,003... [continuare]

Pepenele rosu beneficii si informatii nutritionale

Pepenele rosu beneficii si informatii nutritionale

Actualizat la data de: 22 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In ciuda conceptiei generale ca pepenele rosu ar contine doar apa si zahar, acest fruct popular al verii este considerat de specialisti ca fiind un aliment dens in nutrienti. Informatiile nutritionale ale pepenelui rosu arata ca fructul este bogat in numeroase vitamine, minerale si antioxidanti, cu beneficii unice asupra organismului. Alaturi de rosii, pepenele rosu se afla pe lista celor mai importante surse alimentare de licopen, un fitonutrient carotenoid care imbunatateste sanatatea cardiovasculara si osoasa. Informatii nutritionale In compozitia pepenelui rosu se regasesc numerosi compusi si nutrienti benefici sanatatii, printre care se numara tiamina, riboflavina, vitamina B6, acidul folic, acidul pantotenic, magneziul, fosforul, potasiul, zincul, cuprul, manganul, seleniul, colina, licopenul si betaina. Acest aliment contine cea mai mare cantitate de licopen dintre toate fructele. Informatiile nutritionale pentru aproximativ 100 de grame de pepene rosu... [continuare]

Cand devin suplimentele cu multivitamine periculoase?

Cand devin suplimentele cu multivitamine periculoase?

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Suplimentele cu multivitamine pot deveni mai degraba periculoase decat benefice sanatatii, atunci cand sunt administrate intamplator. Completarea aportului de vitamine si minerale pare intotdeauna o idee buna si o masura de prevedere inofensiva, mai ales in conditiile unei alimentatii dezechilibrate, insa suplimentarea dupa ureche poate avea consecinte grave pentru sanatate. Excesele de vitamina C si zinc pot cauza greata, diaree si crampe stomacale. O cantitate prea mare de seleniu in organism poate conduce la caderea parului, tulburari gastrointestinale sau oboseala accentuata. Prin urmare, suplimentele cu multivitamine trebuie sa fie administrate exclusiv sub indrumarea unui specialist. Cand este necesara suplimentarea nutritionala? Compusii chimici esentiali pentru functionarea organismului (vitaminele si mineralele in principal), au fiecare roluri importante in mentinerea starii de sanatate. De exemplu, vitamina A este vitala pentru acuitatea vizuala,... [continuare]

Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti

Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt vitaminele Vitaminele sunt substante indispensabile unei bune functionari a organismului. Ele intervin in concentratie scazuta in numeroasele procese vitale. In majoritatea cazurilor, organismul nostru este incapabil sa le sintetizeze. Ele sunt aduse prin alimentatie. Deficitul de vitamine Totusi, in ziua de astazi consumam alimente care contin din ce in ce mai putine vitamine. Lipsa acestor vitamine nu aduce dupa sine boala, insa genereaza disfunctii corporale. Atunci cand exista o carenta in vitamine, corpul nostru ne trimite anumite semnale de alerta. Semne si simptome Fisuri ale comisurilor labiale . Durerile la colturile gurii pot fi jenante si dureroase la actiunile cele mai banale: mancatul si bautul. Aceste fisuri traduc o carenta in fier, zinc si in vitaminele B3, B2 si B12. Remediu: consumati carne de pasare de curte, somon, ton, oua, stridii, scoici, rosii uscate, arahide si leguminoase ca lintea. Combinati aceste alimente cu legume ca broccoli, ardei... [continuare]

Suferi de insomnie? poti uita de noptile nedormite cu ajutorul dietei

Suferi de insomnie? poti uita de noptile nedormite cu ajutorul dietei

Actualizat la data de: 24 Februarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Stiai ca poti spune adio noptilor in care nu poti sa dormi cu ajutorul dietei? Daca vrei sa ai parte de un somn odihnitor, trebuie sa stii ce mancaruri sa incluzi in alimentatie. Creste aportul de alimente care sa contina fibre si uita de dulciuri si grasimi saturate. Un nou studiu publicat in "Journal of Clinical Sleep Medicine" a aratat ca alimentele pe care le mancam in fiecare zi au un mare impact asupra calitatii somnului. La cercetare au luat parte 26 de adulti, 13 femei si 13 barbati. Acestia si-au petrecut cinci nopti intr-un "laborator de somn", dormind in medie 7 ore si 35 de minute. In primele zile ale experimentului, ei au avut o dieta controlata de cercetatori, iar din a cincea zi au inceput sa manance mancare aleasa doar de ei. Participantii la studiu au adormit de doua ori mai repede in zilele in care au avut o dieta controlata, care a fost conceputa de un medic nutritionist. Hrana a fost bogata in proteine si slaba in grasimi saturate. Potrivit cercetarii, in... [continuare]

9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Actualizat la data de: 09 Mai 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia sanatoasa nu inseamna o nutritie stricta, mentinerea unei siluete subtiri sau privarea de alimente preferate. O stare generala de bine, mai multa energie, stabilizarea starii de spiri si mentinerea sanatatii organismului - toate aceste lucruri sunt posibile cu o dieta potrivita pentru fiecare persoana. Puteti invata cum sa va extindeti gama de alimente sanatoase si sa cunoasteti felul in care va puteti planifica dieta astfel incat sa se transforme intr-una sanatoasa si gustoasa. Propuneti-va sa atingeti succesul Acest lucru il puteti face prin planificarea unei diete sanatoase cu pasi marunti, si nu prin schimbari nutritionale drastice. Cu schimbari usoare, treptate, dieta dvs. s-ar putea transforma intr-una sanatoasa, mai devreme decat va asteptati. - Simplificati In loc sa va preocupe numaratul caloriilor sau masurarea portiilor, ganditi dieta dvs. in termeni de culoare, varietate si prospetime. Incepeti usor si modificati pe termen lung unele... [continuare]

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

Actualizat la data de: 30 Mai 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica. Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent. Tipuri de vitamine Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic. Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in... [continuare]

Idei pentru un mic-dejun sanatos si consistent

Idei pentru un mic-dejun sanatos si consistent

Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O zi productiva incepe intotdeauna cu un mic-dejun sanatos! Micul-dejun este considerat, pe buna dreptate, cea mai importanta masa, intrucat iti asigura energia necesara de care ai nevoie pe tot parcursul zilei. Masa de dimineata reface nivelul de glucoza si asigura aportul de substante nutritive de care organismul are nevoie pe durata intregii zile, pentru o buna functionare. Este foarte important, insa, sa alegem cu grija alimentele pe care sa le consumam la micul-dejun. Nutritionistii recomanda produse cu o valoare energetica ridicata, bogate in fibre, proteine si carbohidrati, care sa asigure energie si sa stimuleze metabolismul dupa orele de somn. Din pacate, multi dintre noi sarim peste micul-dejun, iar acest lucru se intampla, in mare parte, din lipsa de timp. Nutritionistii trag, insa, un semnal de alarma si ne sfatuiesc sa nu ignoram importanta mesei de dimineata. De ce nu este bine sa omiti micul-dejun? Cand este compus din alimentele potrivite,... [continuare]

Untul de arahide

Untul de arahide

Actualizat la data de: 01 August 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Chiar daca este bogat in calorii, untul de arahide este un aliment sanatos. In general untul de arahide nerafinat este mai sanatos, intrucat isi pastreaza mai multe dintre substantele nutritive benefice ale arahidelor. In plus, untul de arahide procesat ar putea contine adaosuri de acizi grasi trans (care s-a dovedit ca ar creste riscul de boli cardiovasculare). Un alt risc il reprezinta  conservarea incorecta iar untul de arahide ar putea dezvolta mucegai, care ar putea produce aflatoxina (o substanta foarte toxica si cancerigena). De aceea, cea mai buna algere ar fi untul de arahide natural. Proteine Doua linguri de unt de arahide contin 7 grame de proteine. Corpul uman foloseste aminoacizii care se gasesc in proteine pentru a construi si repara tesutul muscular. In plus, fata de rolul metabolismului in dezvoltarea muschilor, alimentele bogate in proteine, cum ar fi untul de arahide, vor contribui la mentinerea pe termen lung a senzatiei de satietate. [continuare]

Alimentatia in timpul sarcinii

Alimentatia in timpul sarcinii

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O alimentatie sanatoasa si echilibrata creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si poate creste sansa de a da nastere unui copil sanatos, putand chiar reduce riscul unor afectiuni cronice ce pot apare in primii ani ai copilariei. Cu toate ca mai exista inca multe persoane care cred in conceptia gresita conform careia fatul poate lua din corpul mamei toti nutrientii de care are nevoie indiferent daca ea are sau nu o alimentatie corespunzatoare, atat studiile efectuate cat si frecventa mare a copiilor dismaturi si cu malformatii congenitale nascuti in timpul foametei din al doilea razboi mondial, au dovedit contrariul. Lipsa sau surplusul unor principii alimentare din dieta are repercursiuni asupra dezvoltarii fatului. De aceea, in timpul sarcinii, mai mult decat oricand femeia trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata; in cazul in care femeia a avut o astfel de alimentatie si inainte de sarcina, sansele de a avea un copil sanatos cresc... [continuare]

Detoxifierea intestinelor

Detoxifierea intestinelor

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intestinul gros este asaltat de toxinele factorilor de mediu si dietele bogate in zaharuri rafinate, hormoni din carne etc. Detoxifierea intestinelor poate ajuta la neutralizarea acestor toxine si la eliminarea acestora din sistem. Pe parcursul si dupa procesul de detoxifiere, pot sa apara simptome inconfortabile, inainte sa apara starea de bine. Simptomele comune de detoxifiere includ greata, leziuni ale pielii, dureri de cap, oboseala, iritabilitate, dureri, dar si alte probleme de sanatate. Studiile au demonstrat, insa, ca beneficiile pe termen lung ale eliminarii acestor toxine, depasesc starea neplacuta temporara cauzata de detoxifierea intestinelor. Prin curatarea colonului va creste nivelul de energie, se va elimina constipatia, vor fi ameliorate problemele parului, pielii si unghiilor, se vor diminua balonarea, gazele, flatulenta, va disparea [continuare]

Consumul de nuci inlatura depresia

Consumul de nuci inlatura depresia

Actualizat la data de: 20 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nucile sunt bogate in nutrienti si acizi grasi omega 3 extrem de benefici organismului uman. Nucile sunt un aliat de nadejde in lupta impotriva depresiei si stresului. Sunt indicate si persoanelor care sufera de insomnii si celor care au probleme de memorie. Benefice pentru intreg organismul Nucile sunt bogate in fibre, vitamina B, magneziu si antioxidanti precum vitamina E. Contin si cantitati mari de acizi grasi omega 3, care ajuta la reducerea nivelului de [continuare]

Pestele si fructele de mare

Pestele si fructele de mare

Actualizat la data de: 25 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea oamenilor considera ca, daca ar manca legume si fructe, ar avea o viata sanatoasa. Exista totusi multe alte categorii de produse alimentare si amestecuri interesante care pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii si care ar trebui incercate si chiar consumate in mod regulat. Printre aceste produse alimentare se numara fructele de mare si pestele. Desi unele persoane ar putea considera aceste tipuri de alimente ca fiind exotice, indicate doar pentru ocazii speciale, trebuie sa se stie ca pestele si fructele de mare ar putea fi incluse in dieta zilnica. Fructele de mare si pestele, pe langa faptul ca sunt delicioase, sunt o sursa foarte buna de minerale, vitamine si proteine. Mai multe specii de pesti si de fructe de mare au un nivel scazut de colesterol, sodiu si grasimi, sunt bogate in vitamine cum ar fi B6, B12 si minerale (fosfor, fier, zinc si potasiu). Cea mai mare parte din grasimile care se regasesc in aceste alimente sunt nesaturate -... [continuare]

Tofu, o sursa importanta de proteine, fier si vitamina b

Tofu, o sursa importanta de proteine, fier si vitamina b

Actualizat la data de: 19 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tofu are in compozitie boabe de soia si este o sursa importanta de proteine, cu putine calorii, dar bogata in fier. Tofu are o aroma pe care putini oameni simt nevoia sa o imbunatateasca pentru a o transforma intr-un aliment si mai gustos. Pentru copii, tofu este un aliment agreat, intrucat este suficient de moale pentru a fi consumat chiar si de cei care nu au dentitia completa, dar suficient de consistent pentru a fi mancat cu degetele. Informatii nutritionale Tofu este bogat in proteine de inalta calitate, fiind o sursa de vitamina B si fier. In cazul in care agentul de coagulare folosit pentru preparat este sare de calciu, tofu este o sursa excelenta de calciu. Peste 50% din calorii provin din grasimi, iar o portie de 120 de grame de tofu contine aproximativ 6 grame grasime. Tofu are un continut redus de grasimi saturate si nu contine coelsterol. In general, cu cat este mai moale, cu atat tofu are mai putine grasimi. Tofu are de asemenea, un... [continuare]

Dieta pentru ridicarea nivelului de energie si imbunatatirii starii de spirit

Dieta pentru ridicarea nivelului de energie si imbunatatirii starii de spirit

Actualizat la data de: 25 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Energia si starea de spirit Alimentele pot stimula energia in trei moduri: prin furnizarea de calorii suficiente, prin furnizarea de stimulente (precum cafeina) si prin fortarea metabolismului sa arda mai multe calorii. In ce priveste starea de spirit, cele mai bune alimente sunt cele care stabilizeaza zaharul in sange si care declanseaza hormoni care dau o stare de bine unei persoane, cum ar fi serotonina. Puteti creste nivelul de energie si starea de spirit? Da, este posibil. Desi este destul de devreme pentru a spune "un mar pe zi tine deoparte depresia", cercetatorii studiaza relatia dintre ceea ce mancam si cum ne simtim. Exista dovezi ca schimbarea dietei poate modifica metabolismul si chimia creierului, care afecteaza in cele din urma nivelul de energie si starea de spirit. Surse de energie Sursele de energie sanatoase pentru organism sunt acele alimente si substante care furnizeaza nutrienti esentiali si energie, contribuind la functionarea optima a corpului,... [continuare]

4 motive pentru a servi o salata zilnic

4 motive pentru a servi o salata zilnic

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ati mancat o salata astazi? Specialistii sunt de parere ca unul din cele mai sanatoase si mai simple obiceiuri alimentare pe care le putem adopta in aceasta perioada a anului, este consumul zilnic al salatei. Primavara poate fi considerata, din acest punct de vedere, sezonul care deschide pofta pentru salate, caci diversitatea legumelor proaspete este foarte mare. In plus, aceasta perioada a anului este singura in care putem gasi din abundenta legume proaspete (nu congelate, sau la borcan). Salata poate asigura consumul mai multor portii (recomandate de catre specialisti) de fructe si legume si poate furniza organismului o gama variata de vitamine, nutrienti si antioxidanti. Salata verde se afla in acest moment in meniul oricarui restaurant, deci si daca mergeti sa mancati in oras puteti face alegeri sanatoase, iar in incercarea de a comercializa si mancare mai sanatoasa, foarte multe lanturi de fast-food au introdus deja in meniul zilnic salata. [continuare]

Germenii de grau

Germenii de grau

Actualizat la data de: 25 Noiembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Germenul este embrionul semintelor. Graul este unul dintre produsele alimentare cu un continut foarte ridicat de nutrienti. Germenii de grau contin 23 de nutrienti, mai multi decat orice alta leguma sau cereala. Germenii de grau sunt bogati in proteine (contin cu 28% mai multe proteine decat cele care pot fi gasite in majoritatea produselor din carne). Organismul uman are nevoie de proteine pentru a repara tesuturile afectate din diverse cauze si pentru a stimula nutrientii si mineralele sa ajunga la celule. Proprietatile germinilor de grau Germenii de grau contin vitamina E, acid folic, fosfor, tiamina riboflavina, niacina, zinc, magneziu, vitamina A etc. acestia contin mai mult fier si potasiu decat orice alte surse alimentare. Vitaminele B1 si B3 sunt foarte importante pentru mentinerea nivelurilor de energie, sanatatea muschilor, organelor, parului si pielii. Germenii de grau sunt nutrienti remarcabili, una din cele mai bune surse de acid folic.... [continuare]

Buna ziua, As dori sa va intreb daca durerea de stomac sa-mi dea stari de depresie,am si dureri de cap arsuri mai mult pe frunte care dureaza 4 -5 zile si nu-mi trece cu nici o pastila,cu nici un fel de miscare,nu stiu cum se manifesta depresia dar la mine cam persista aceste dureri de ceva ani,.Am si dureri de ceafa ,se lasa durerea pe umeri simt o greutate si sunt obosita mai mereu,as dormi in continuu./ am luat riodilin si omega3 perioada indelungata degeaba nu au efect. Am si dureri menstruale ,sindromul premenstrual care dureaza doua saptamani,am incercat cu magneziu si calciu tot degeaba.Nici nu reusesc sa raman insarcinata de ani de zile.As dori un sfat ca degeaba ma tratez fara nici un efect.am o ora de binedispozitie si dupa zile negre. Va multumesc si as dori sa mi raspundeti cu un sfat sunt disperata. [continuare]

Comunitate medicala

Colon iritabil

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diverse

Buna seara! Am fost diagnosticata cu "colon iritabil". Ce este bine sa mananc si ce alimente trebuie evitate? Am 18 ani, daca e importanta varsta. Va multumesc frumos! [continuare]

Comunitate medicala

Ce sa fac?

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Sanatatea mentala

Buna ziua.De cativa ani de zile am fost diagnosticata cu spasmofilie...deci nu se mai poate...ma credeti ca noaptea numai este noapte pentru mine,ziua mai putin,dar noaptea e jale.Fac crize de respiratie,..nu am aer....de obicei se intampla cand trebuie sa ploua,cand e ceata,cand trebuie sa imi vina mentruatia,cand ma enervez,cand sunt stresata,mai bine zis intr-un cuvant,mai tot timpul imi este rau.Nu pot respira,ma chinui sa trag aer in piept.De fiecare data daca ies in oras seara ma strange in spate ca stiu ca trebuie sa imi fie rau..e naspa,pentru ca afectez pe cei din jur mai ales pe logodnicul meu care sa saturat.Am avut si atacuri de panica,is cumplite,acum numai am,am invatat sa ma controlez.Am avut iarna trecuta,acum va dati seama cand ma gandesc ca vine iarna ma strange in spate.De exemplu acum la ora asta numai pot de rau,aseara din nou nu am dormit toata noapte.:(.M-am apucat acum sa iau medicamente,cate 2 pe zi,calciu,magneziu si D3,toate acestea intr-o pastila...am 2... [continuare]

Pagina 4 din 15 (434 rezultate)