Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente bogate in magneziu

Carnea de porc: beneficii si riscuri

Carnea de porc: beneficii si riscuri

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Carnea de porc a devenit in ultimul timp unul dintre alimentele cele mai iubite si consumate, in ciuda efectelor daunatoare. Unele persoane considera carnea de porc o alternativa sanatoasa la carnea de vita, insa specialistii avertizeaza ca aceasta optiune culinara solicita precautii speciale: carnea de porc poate dauna starii de sanatate sau poate provoca chiar deces. Asadar, care este realitatea? Este carnea de porc unul dintre alimentele de care trebuie sa ne ferim? Beneficiile nutritive Carnea de porc in stare naturala este saraca in clorura de sodiu si are un continut bogat de proteine. Reprezinta de asemenea o sursa buna de vitamine si minerale, necesare unui organism sanatos: fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc, si o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina. Valori nutritive ... [continuare]

Rezistenta la insulina

Rezistenta la insulina

Actualizat la data de: 29 Iulie 2024

Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Ce este insulina Insulina este un hormon esential secretat de celulele beta din pancreas si implicat in metabolizarea zaharurilor din organism. Fara acest hormon, organismul se afla in imposibilitatea de a converti alimentele consumate in energie utilizabila. Intelegerea rezistentei la insulina contribuie la intelegerea modului in care functioneaza insulina in organism. Imediat dupa consumarea produselor alimentare, o parte dintre alimentele digerate sunt desfacute in glucoza - principala sursa de energie a organismului. Pancreasul raspunde la cresterea cantitatii de glucoza din sange prin secretia de insulina. Majoritatea celulelor din organism contin receptori ai insulinei, care ajuta la asimilarea acesteia la nivel celular. Rolul insulinei Odata ce insulina ajunge in interiorul celulei sunt activate alte cai metabolice, care permit glucozei sa intre in celule si sa le furnizeze energia necesara pentru mentinerea functionalitatii si vietii. Alte roluri ale... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale orzului

Beneficiile pentru sanatate ale orzului

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Orzul este un tip de cereala integrala bogata in fibre si proteine care ofera numeroase beneficii pentru sanatate celor care il consuma. Fiert, orzul are o aroma delicioas de alune si textura gumata. in plus, orzul este o sursa excelenta de carbohidrati si poate fi consumat la micul dejun. Orzul este apreciat pentru continutul sau ridicat de fibre si proteine, care stimuleaza sanatatea metabolismului si ajuta la cresterea nivelului de energie. Continut nutritiv Orzul este bogat in mangan, seleniu, fosfor, cupru, magneziu, fier, zinc si potasiu, insa cantitatea de calciu, vitamina C si acid pantotenic din compozitia sa, este destul de redusa. Orzul este bogat in vitamina B6, diamina, niacina, riboflavina si acid folic. Consumul a 100 grame de orz ofera unei persoane 352 calorii. Aceste cereale integrale sunt bogate in proteine, vitamine, minerale si aminoacizi esentiali pentru sanatate. Mai mult, orzul este una dintr [continuare]

Mineralele: functii si beneficii

Mineralele: functii si beneficii

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului pentru a functiona corespunzator si pentru a se mentine puternic. Un numar mare de persoane considera ca vitaminele si mineralele sunt unul si acelasi lucru; insa nu este asa. Mineralele, ca si vitaminele, sunt nutrienti importanti care se gasesc in produsele alimentare; principala diferenta consta in faptul ca vitaminele sunt substante organice (contin elementul carbon) si mineralele sunt substante anorganice. De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat format din fructe, legume si oleaginoase. Clasificare Fiecare mineral aduce anumite beneficii organismului, din aceasta cauza nu se va recurge la o clasificare dupa importanta mineralelor. Mineralele sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului, majoritatea fiind implicate in metabolizare, echilibrul apei din organism si sanatatea sistemului osos. Mineralele se impart in doua grupe:... [continuare]

Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale

Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile cerealelor integrale Consumul constant de cereale integrale constituie o modalitate simpla de a va asigura o viata sanatoasa, pe termen lung. Cerealele integrale contin o serie de substante nutritive esentiale: proteine, fibre, vitamine din complexul B, antioxidanti dar si minerale (fier, zinc, cupru, magneziu). O dieta bogata in cereale integrale reduce riscul de boli cardiace, diabet zaharat de tip 2 (au un indice glicemic mic), obezitate, dar si unele forme de cancer. De asemenea, adoptarea acestui obicei alimentar imbunatateste digestia, usureaza miscarile propulsive regulate intestinale (imbunatatind digestia) si creste nivelul bacteriilor bune din colon. Potrivit studiilor doar un procent mic de persoane consuma trei portii de cereale integrale pe zi. De ce se intampla acest lucru? Nu este usor sa recunoasteti cerealele integrale, nici macar daca analizati cu atentie painea, diverse tipuri de sortimente de cereale sau snackuri. Teoretic, fiecare produs... [continuare]

Telina: beneficii asupra sanatatii

Telina: beneficii asupra sanatatii

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale telinei nu implica doar scaderea tensiunii arteriale. Telina contine cel putin opt tipuri de compusi care lupta impotriva cancerului. Planta face parte din aceeasi familie ca si patrunjelul si feniculul: Umbelliferae. Poate atinge chiar si inaltimea de 30-35 cm. Telina alba este cultivata in zone umbrite, ferita de lumina directa a soarelui. Astfel se explica de ce aceasta are o cantitate mai mica de clorofila in comparatie cu alte plante inrudite. Radacina telinei este crocanta si este deseori utilizata pentru gatit, la supe sau salate. Are gust usor sarat, in functie de soi. De aceea, se recomanda ca sucul de telina sa fie amestecat cu sucurile fructelor dulci. Beneficiile nutritionale ale telinei Frunzele de telina sunt bogate vitamina A, in timp ce tulpinile sunt o sursa excelenta de vitamina B1, B2, B6 si C la care se adauga potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu si aminoacizi esentiali. Sodiul organic... [continuare]

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut. Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier. Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii. O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Desi multe persoane... [continuare]

Quinoa: beneficii nutritionale

Quinoa: beneficii nutritionale

Actualizat la data de: 17 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Quinoa este un aliment foarte nutritiv din America de Sud care era considerat, in trecut, aurul incasilor. Quinoa era considerata sacra si era folosita de catre incasi in ritualurile lor. Quinoa este un tip de cereala bogata in proteine si aminoacizi care poate inlocui cu usurinta orice tip de cereala. Acoperita de saponina care ii confera un gust amar, aceasta trebuie spalata inainte de preparare. Este bogata in proteine, fier, calciu, potasiu, cupru si ajuta la prevenirea diabetului de tip 2, astmului la copii, bolilor cardiovasculare, migrenelor si calculilor biliari. Compozitie Quinoa contine multe proteine. De fapt aceasta este o proteina complexa deoarece contine toti aminoacizii esentiali, in mod special lizina care este necesara organismului pentru cresterea si repararea tesuturi [continuare]

Spirulina

Spirulina

Actualizat la data de: 11 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este spirulina? Spirulina este o alga in forma de spirala bogata in substante nutritive, descoperita in lacurile naturale alcaline din America de Sud si Africa. Timp de secole acasta planta a reprezentat o parte importanta a regimului alimentar al multor comunitati. Din 1970 spirulina a fost din ce in ce mai mult studiata si cunoscuta, fiind utilizata pe scara larga ca supliment alimentar. Spirulina are un continut ridicat de proteine vegetale (50-63%) - de trei sau patru ori mai mare decat cel intalnit in carnea de peste sau cea de vita - si multiple vitamine (depaseste cu 3-4 ori cantitatea de vitamina B12 intalnita in ficatul de animale) care lipsesc in mod normal in cazul unei diete vegetariene. Spirulina contine minerale (fier, potasiu, sodiu, magneziu, fosfor, calciu, etc.), are un nivel important de betacaroten ce are rolul de a proteja celulele (de 5 ori mai mare decat morcovii si de 40 de ori decat spanacul), un volum crescut de acid gama-linoleic... [continuare]

Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.)

Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.)

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Acid vanil mandelic Acid Vanil Mandelic (AVM sau VMA)urinar - valori normale: 1.7-7.4 mg/24h. In neuroblastom sau ganglioneuroni prezinta valori mai mari de 10mg/24h. Intre 26-66 exista certitudine de feocromocitom. Aglutinine, aglutinogene Aglutininele - anticorpi prezenti in unele seruri, capabili sa aglutineze microorganismele sau globulele rosii ce contin aglutinogenul (un antigen) corespunzator. Grupele sanguine - reprezinta o categorie in care se situeaza fiecare persoana dupa varietatea aglutininelor din sange, care ii sunt proprii, fiecare categorie apartinand unui sistem bine definit. Sistemul clasic al grupelor sanguine eritrocitare (dependent de aglutininele situate pe globulele rosii) este sistemul ABO, ce cuprinde 4 grupe: - A (prezenta de aglutinogen A) - B (prezenta de aglutinogen B) - AB (ambele aglutinogene) - O (absenta aglutinogenelor). Alanin-amino-transferaza Alanin-amino-transferaza (glutam-oxalacetica) TGO, AST - transferare in forma activa,... [continuare]

Salata verde, beneficii pentru sanatate

Salata verde, beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Salata verde este una dintre cele mai delicate tipuri de legume cu frunze din care se prepara salatele. Acesta leguma este de obicei consumata in stare proaspata, alaturi de alte legume sau in sandwichuri. Bogata in substante nutritive, salata verde ofera celor care o consuma multiple beneficii nutritive si pentru sanatate. Salata verde ajuta la tratarea constipatiei Nivelul ridicat de celuloza din salata verde ajuta la imbunatatirea peristaltismului intestinal. Salata verde poate fi folosita cu succes pentru vindecarea constipatiei si a altor tulburari gastrointestinale. Adaugati peste salata verde suc de lamaie, de menta si miere de albine pentru tratarea dispepsiei, starii de greata, varsaturilor, indigestiei, icterului si a hemoroizilor. Salata verde amelioreaza insomnia si durerile de cap Salata verde contine o substanta numita lectucarium care are capacitatea de a induce somnul, de aceea, poate fi folosita pentru tratarea [continuare]

Beneficiile sucului de portocale

Beneficiile sucului de portocale

Actualizat la data de: 09 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sucul de portocale ramane unul dintre sucurile cel mai des consumate, mai ales la micul dejun. Sucurile din citrice au fost evaluate mult timp pentru proprietatile lor antioxidante si nutritive. S-a dovedit stiintific ca sucurile din citrice in special cele din portocale aduc multe beneficii sanatatii, gratie bogatiei lor de vitamine si minerale. Vitamina C Consumand putin doua pahare de suc de portocale pe zi, poate creste concentratia de vitamina C din organism cu 40-64%. Vitamina C este o vitamina esentiala care nu poate fi sintetizata de corpul uman, un antioxidant important, o substanta care protejeaza organismul impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi, molecule ce pot provoca leziuni ale tesuturilor si imbatranire precoce. Gratie vitaminei C pe care o contine si rolului [continuare]

Ce trebuie sa mancati ca sa va vindecati

Ce trebuie sa mancati ca sa va vindecati

Actualizat la data de: 23 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unii oameni au o sanatate excelenta si deseori acesta este meritul alimentelor pe care le consuma. A manca sanatos inseamna a alege mancarurile potrivite. Ceea ce consuma o persoana o poate ajuta la vindecarea mai multor boli, de aceea alegerile alimentare sunt foarte importante. Cereale Este indicat ca oricine sa consume sase grame de cereale pe zi. Pentru a face acest lucru poate manca 3 portii de cereale, cereale integrale, paine, orez, biscuiti sau paste. 30 de grame de paine contin aproximativ 30 de grame de cereale, atata timp cat acestea sunt integrale. Cerealele integrale furnizeaza cantitatea de cereale de care o persoana are nevoie, vitale pentru o stare buna de sanatate. Fibrele au un rol important in prevenirea constipatiei, mai ales daca alaturi de acestea se beau cantitati suficiente de lichide. Legumele Legumele trebuie sa fie consumate in fiecare zi. Este indicat ca acestea sa fie diverse. Scopul este sa fie incluse in mesele zilnice 2 sau... [continuare]

Retete pentru detoxifiere

Retete pentru detoxifiere

Actualizat la data de: 25 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generaltati Detoxifierea inseamna curatare. Toxinele patrund in corpul uman prin intermediul aerului, apei, alimentelor, substantelor chimice pentru curatare, plastic si lista poate continua. In timp, toxinele se acumuleaza in tesuturi, organe si sange, mai repede decat le pot elimina organele de detoxifiere naturala (rinichi si ficat). Detoxifierea organismului se poate face eficient cu ajutorul unor planuri nutritionale care pot include o multime de legume si cereale integrale, cu nutrienti care sustin sanatatea organismului si eliminarea toxinelor. In acest scop, se va reduce aportul de proteine, grasimi si produse din faina alba, iar zaharul va fi eliminat. Cereale pentru micul-dejun Ingrediente pentru o portie: 4-5 lingurite fulgi din ovaz integral 1-2 lingurite seminte de floarea soarelui 1-2 lingurite seminte de dovleac 4-5 nuci de Brazilia sau 6-8 nuci fara sare la alegere 1/2 lingurita fructe uscate lapte de soia, migdale sau de orez ... [continuare]

Dieta macrobiotica

Dieta macrobiotica

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta macrobiotica nu este un simplu plan de nutritie. Este un mod de viata. Daca sunteti atrasi de conceptul de a manca natural, organic si vi se pare interesanta ideea de a implica latura spirituala, atat in viata dumneavoastra, cat si in alegerea alimentelor pe care le consumati, atunci dieta macrobiotica ar putea fi potrivita pentru dumneavoastra. Originara din Japonia, principiul dietei macrobiotice este de a combina invataturile budismului Zen cu o dieta vegetariana in stil occidental. Pe langa lista de alimente permise, este recomandat un mod de viata care transcende stilul de viata, atitudinea si practicile dietetice. Cuvantul macrobiotic provine din limba greaca si inseamna "viata minunata" sau "viata lunga". Desi nu a fost dovedit stiintific, se presupune ca o dieta macrobiotica, ce contine alimente nutritive si sanatoase, poate proteja impotriva cancerului si a altor boli cronice. Planul dietetic macrobiotic Cei care urmeaza dieta macrobiotica ar trebui... [continuare]

Fructe care iti furnizeaza energie de dimineata

Fructe care iti furnizeaza energie de dimineata

Actualizat la data de: 11 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un mic dejun care sa contina alimente nutritive este o modalitate inteligenta de a incepe ziua. Astfel, micul dejun va va conferi senzatia de satietate pe termen lung si energie. Este important sa includeti in masa dumneavoastra de dimineata fructe, pentru a creste nivelul de energie al organismului. In plus, fructele contin fibre, vitamina C, beta-caroten si alte substante nutritive necesare organismului. Mai mult, sunt gustoase si extrem de sanatoase pentru organism. Pentru mic dejun, puteti alege sa faceti un cocktail din mai multe fructe sanatoase, deoarece acesta va poate furniza proteine, fibre, vitamine si multe minerale diferite de care aveti nevoie pentru o sanatate optima. Puteti experimenta orice fel de combinatii de fructe pentru micul dejun. Avocado Continutul de potasiu al acestui fruct este de trei ori mai mare deca al unei banane. Avocado contine si alte minerale esentiale, precum fier, cupru, fosfor si magneziu. Cantitatea redusa de sodiu din... [continuare]

Tipuri de nuci excelente pentru sanatate

Tipuri de nuci excelente pentru sanatate

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nucile sunt alimente nutritive care sunt adesea subestimate. Consumul de nuci proaspete este asociat cu diminuarea valorilor colesterolului rau, scaderea in greutate, reducerea riscului aparitiei de cancer si boli cardiovasculare. Efectele pozitive ale nucilor pentru sanatate - Nucile au in mod special efect antiinflamator. Pe langa faptul ca nucile contin o cantitate mare de antioxidanti care ajuta la protejarea organismului de daunele celulare ce cauzeaza diferite boli, nucile sunt bogate si in acizi grasi Omega 3. Consumul de nuci poate fi o modalitate deosebita de a obtine aceste grasimi nesaturate sanatoase, mai ales daca nu sunteti adeptii consumului de peste. O gustare compusa din nuci poate reduce simptomele sindromului premenstrual la femei, datorita continutului ridicat de mangan al acestora. - Migdale ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Migdalele contin multe fibre in [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale migdalelor

Beneficiile pentru sanatate ale migdalelor

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Migdalele se pot numara printre alimentele preferate pe care le consumati in mod constant sau le puteti manca doar ocazional. Pe langa faptul ca sunt delicioase, migdalele ofera multiple beneficii sanatatii. Acestea sunt o sursa excelenta de nutrienti sanatosi cum ar fi acizii grasi esentiali, fibre, vitamina E, magneziu, proteine, cupru, potasiu, mangan, calciu, fosfor, fier, vitamine din grupul B, riboflavina, biotina, zinc. In plus, o portie de migdale contine aceeasi cantiate de antioxidanti ca o portie de broccoli. Rolul migdalelor in mentinerea sanatatii Printre calitatile pe care migdalele le ofera sanatatii se numara: - infrumusetarea pielii - daca in rutina de ingrijire a pielii introduceti masajul pielii cu ulei sau lapte de migdale, pielea dvs. va deveni mai moale, mai supla si mai frumoasa. Pentru ca laptele de migdale are proprietati antioxidante, va incetini procesul imbatranirii pielii si va ajuta la intinerirea pielii. - cresterea... [continuare]

Prunele - beneficii si retete sanatoase

Prunele - beneficii si retete sanatoase

Actualizat la data de: 27 August 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Prunele sunt fructe cu gust dulce intens, ce apartin familiei Rosaceae si genului Prunus, care mai include si piersicile, nectarinele si migdalele. Ele aduc multiple beneficii sanatatii, gratie continutului bogat de vitamine, minerale si fibre, in opozitie cu aportul sarac de calorii. Consumate in stare proaspata sau incluse in retete sanatoase, prunele sunt tot la fel de recomandate pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corporale. Valori nutritionale In stare proaspata, prunele ofera o gama larga de nutrienti pretiosi pentru sanatate, in schimbul unui numar redus de calorii. Astfel, 100 de grame de prune coapte si neprocesate termic prezinta urmatoarele valori nutritionale - Calorii 46 kcal - Carbohidrati 11,42 grame - Proteine 0.70 g - Grasimi totale 0.28 g - Fibre 1.40 g - Folati 5 g - Niacina 0.417 mg - Acid Pantotenic 0.135 mg - Piridoxina 0.029 mg - Riboflavina 0.026 mg - Tiamina 0.028 mg - Vitamina A 345 IU - Vitamina C 9.5 mg -... [continuare]

Ajutati-va corpul sa fie puternic si sanatos prin consumul de broccoli

Ajutati-va corpul sa fie puternic si sanatos prin consumul de broccoli

Actualizat la data de: 06 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de broccoli este o cale excelenta de a va ajuta corpul sa fie puternic si sanatos, datorita numeroaselor beneficii pe care aceasta leguma crucifera le aduce organismului. Nutrientii continuti de broccoli au proprietati unice in mentinerea sanatatii, cei mai importanti fiind vitamina C, vitamina A (in special beta caroten), acid folic, calciu si fibre alimentare. Numeroase studii de specialitate au demonstrat efectul benefic al broccoliului in intarirea densitatii osoase, reglarea tensiunii arteriale si chiar in prevenirea cancerului de colon. Beta carotenul si vitamina C sunt antioxidanti importanti, care sunt asociati cu un risc diminuat de dezvoltare a multor afectiuni, printre care se numara cataracta, bolile cardiace si anumite tipuri de cancer. Valorile nutritionale ale broccoliului Precum toate celelalte legume crucifere (varza, conopida, napii etc.), broccoliul are un continut redus de calorii, insa furnizeaza din abundenta fitochimicale - indoli si... [continuare]

Dovleacul, beneficii si retete sanatoase

Dovleacul, beneficii si retete sanatoase

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dovleacul, aliment specific toamnei si indragit pentru gustul dulce foarte placut, detine proprietati nutritive cu beneficii multiple pentru sanatate. Acest rod principal al sezonului rece este surprinzator de bogat in antioxidanti si vitamine, putand fi inclus in numeroase retete sanatoase si apreciate. Pe langa faptul ca furnizeaza un numar mic de calorii, dovleacul este o sursa generoasa de vitamina A, antioxidanti flavonoizi polifenolici si carotenoizi, nutrienti care s-au dovedit esentiali starii de sanatate in numeroase demersuri stiintifice de specialitate. Valorile nutritionale ale dovleacului 100 de grame de dovleac contin: - Calorii - 26 kcal - Carbohidrati - 6.5 g - Proteine - 1.0 g - Grasimi totale - 0,1 g - Fibre alimentare - 0.5 g - Folati - 16 mcg - Niacina - 0.600 mg - Acid Pantotenic - 0.298 mg - Piridoxina - 0.061 mg - Riboflavina - 0.110 mg - Tiamina - 0.050 mg - Vitamina A - 7384 UI - Vitamina C - 9.0 mg - Vitamina E - 1.06 mg [continuare]

Buna ziua, Zilele trecute m-am trezit dimineata cu o serie continua de extrasistole (frecventa fiind de 1/minut, aproximativ) si m-am panicat destul de tare astfel ca am zburat direct la urgente. Tin sa precizez ca aceste extrasistole le-am mai avut si inainte dar foarte rar (1/luna), sau cel putin asa imi dadeam eu seama. In fine, la urgente mi s-a administrat calciu (din ce mi s-a zis) si o perfuzie cu glucoza 500ml + analize si ekg. Din ce am inteles de la doctorul care a avut grija de mine, ekg-ul a iesit bine (nu mi-a surprins totusi nicio extrasistola in timpul acestuia) si m-a diagnosticat cu lipsa de calciu si magneziu.Totusi pe hartia pe care am primit-o parca scria "spasmofilie" dar nu bag mana in foc pentru ca fiind doctor, normal ca a scris al dracului de urat si de neinteles. In fine, dupa ce am iesit de la urgente, extrasistolele au continuat, dar s-au rarit iar intr-o ora au disparut de tot vreo 2 zile pana au aparut iar. Tin sa precizez ca acestea apar... [continuare]

Comunitate medicala

Am cava la colon?

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Boli intestinale

va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate ..de vreo 1 sapt. incepe sa ma doara burta.. am niste crampe usoare si apoi trebuie sa ma duc la toaleta si am scaun f moale(5-6pe zi.... ) dupa.... vreo 3-4 ore nu am nimic si apoi iar simt crampe si urmeaza toaleta.. are vreo insemnatate ca iau de la inceputul anului magneziu forte,calciu+d3, si sanohepatic?? [continuare]

Bautura

Din Dictionar Termeni

Lichid absorbit pe gura, destinat sa compenseze pierderile de apa ale organismului. Fata de cei 2,5 litri pe care organismul ii pierde in fiecare zi in medie, bautura trebuie sa aduca minimum 1 litru (restul fiind furnizat de catre alimente sau fiind produs in timpul reactiilor chimice de transformare a alimentelor in organism). Dintre bauturi, doar apa este realmente indispensabila. Diferite tipuri de bauturi - Apa potabila (de la robinet sau vanduta la sticla), spre deosebire de apa pura (apa distilata), contine in solutie bioxid de carbon si elemente minerale (saruri de calciu, magneziu, fosfati, carbonati etc.). Apele minerale au un continut in minerale variabil dupa sursa. - sucurile de fructe si de legume sunt bogate in special in vitamina c si in saruri minerale. sucurile de fructe aduc calorii (de la 100 la 200 kilocalorii pe litru) prin intermediul zaharurilor simple (glucoza, fructoza, zaharoza) pe care le contin, iar preparatele industriale contin o cantitate... [continuare]

Madopar, comprimate

Din Medicamente

Forma de prezentare Cpr. cu 200 mg levodopa + 50 mg benserazida; ct. x 1 fl. x 30 cpr. Compozitie Un comprimat contine levodopa 200 mg, benserazida 5O mg sub forma de clorhidrat de benserazida 57 mg si excipienti: manitol, hidrogenofosfatt de calciu anhidru, celuloza microcristalina, amidon de porumb pregelatinizat, crospovidona, etilceluloza, docusat de sodiu, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, oxid rosu de fer (E 172). Doze si mod de administrare Dozele standard Tratamentul cu Madopar 250 trebuie stabilit individual; dozele se vor creste treptat pana la atingerea efectului optim. De aceea, instructiunile de dozare de mai jos trebuie privite ca recomandari generale. Posologia se bazeaza pe echivalenta: 1 g levodopa in monoterapie corespunde la 250 mg de levodopa-benserazida. Terapia initiala In stadiile initiale ale bolii Parkinson se recomanda inceperea tratamentului cu doze de 62,5 mg levodopa-benserazida (1/4 comprimat Madopar 250) administrate... [continuare]

Digen, comprimate filmate

Din Medicamente

Ce este Digen si pentru ce se utilizeaza Indicatii Digen contine o substanta activa care se numeste esomeprazol. Acesta apartine unui grup de medicamente numite “inhibitori de pompa de protoni”. Aceste medicamente actioneaza prin reducerea cantitatii de acid pe care o produce stomacul dumneavoastra. Acest medicament este utilizat pentru tratamentul de scurta durata al simptomelor bolii de reflux (de exemplu senzatia de arsura in capul pieptului-pirozis si regurgitare de acid gastric) la adulti. Refluxul reprezinta fluxul invers de acid din stomac in esofag („gat”), care poate deveni inflamat si dureros. Acesta va poate produce simptome cum sunt senzatia dureroasa de arsura la nivelul pieptului cu tendinta ascendenta inspre gat (pirozis) si un gust acru in gura (regurgitare de acid). Digen nu este conceput pentru asigurarea unei ameliorari imediate dar simptomele se pot reduce din prima zi de administrare. Ar putea fi necesara administrarea de comprimate timp de 2-3... [continuare]

Colospasmin, drajeuri

Din Medicamente

Ce este Colospasmin drajeuri si pentru ce se utilizeaza Indicatii Colospasmin 100 mg contine o substanta activa numita clorhidrat de mebeverina, care apartine unui grup de medicamente numite medicamente antispastice. Acest medicament ajuta la tratarea manifestarilor sindromului de colon iritabil. Aceasta este o afectiune relativ frecventa care poate produce spasme si durere la nivelul intestinelor si care se poate manifesta prin: - durere si spasm la nivelul stomacului; - senzatie de balonare si eliminare rectala de gaze; - diaree (care alterneaza sau nu cu episoade de constipatie); - scaune reduse cantitativ, de consistenta crescuta, uneori cu aspect de margele sau panglica. Dieta si regimul de viata pot ajuta, de asemenea, tratamentul acestei boli. Modificarea dietei dumneavoastra se va face in functie de manifestarile clinice. Este foarte rational ca atunci cand observati ca un aliment va declanseaza simptomele sau semnele bolii, sa il eliminati din alimentatie. Un regim... [continuare]

Crixivan 333, capsule

Din Medicamente

Compozitia O capsula contine 333 mg indinavir sub forma de sulfat de indinavir 416,3 mg. Forma de prezentare Capsule. Capsulele sunt albe semi translucide si inscriptionate cu rosu cu CRIXIVAN 333 mg. Indicatii terapeutice CRIXIVAN este indicat in asociere cu analogi nucleozidici antiretrovirali pentru tratamentul adultilor, adolescentilor si copiilor de 4 ani si peste, infectati cu HIV-1. La adolescenti si copii, trebuie avut in vedere, in mod special, beneficiul tratamentului cu indinavir fata de riscul crescut al nefrolitiazei. Doze si mod de administrare CRIXIVAN trebuie administrat de medici cu experienta in tratamentul infectiei hiv. Avand in vedere datele curente de farmacodinamie, indinavir trebuie utilizat in asociere cu alte antiretrovirale. In cazul in care CRIXIVAN se administreaza in monoterapie, se selecteaza rapid virusuri rezistente. Adulti Doza recomandata de CRIXIVAN este de 800 mg, administrata oral, la fiecare 8 ore. Copii si adolescenti... [continuare]

Pagina 5 din 15 (434 rezultate)