alimentatie echilibrata
Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia si riscul de cancer Alimentatia zilnica si obiceiurile dietetice pe care le are fiecare dintre noi pot influenta direct aparitia multor patologii. Cancerul este de asemenea una dintre aceste patologii. Studii observationale au demonstrat ca prin consumul excesiv a unor alimente sau categorii de alimente poate creste riscul de a dezvolta cancer. Alimentatia reprezinta unul dintre factorii ce pot contribui si creste sansele de a avea cancer, insa aceasta patologie este de cele mai multe ori cauzata de un cumul de factori diferiti. Alimente cu potential cancerigen Carbohidratii rafinati si zaharul Alimentele procesate, bogate in zahar si sarace in fibre si nutrienti, sunt unul dintre alimentele asociate cu un risc crescut de cancer. In mod particular, cercetatorii au descoperit ca o dieta ce provoaca cresteri ale glicemiei este frecvent implicata in aparitia unor cancere precum cancerul de san, de stomac si cancerul colo-rectal. Un studiu ce a inclus peste... [continuare]
Tulburarea de alimentatie excesiva
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Ce este tulburarea de alimentatie excesiva Este o tulburare a comportamentului alimentar aparuta mai des la femeile tinere anterior sanatoase, care dezvolta o teama aparenta de ingrasare. Bolnavul consuma o cantitate mare de alimente intr-un timp scurt (cateva ore), nu se poate opri din alimentare si nu poate controla ce si cat mananca. Dupa consumul unei cantitati mari de alimente, persoana in cauza este coplesita de vinovatie si disconfort. Problemele pe termen lung asociate cu acesta boala includ supraponderabilitatea sau obezitatea, precum si anumite complicatii care apar in relatie cu acestea si anume depresia. Semne si simptome Simptomul predominant al bolii este pierderea controlului in legatura cu alimentatia. Bolnavul poate sa manance chiar si cand nu-i este foame sau pana la aparitia senzatiei de disconfort. Deseori, acesta mananca singur, fiind el insusi coplesit de cat de mult mananca. In timp, acesta se ingrasa si apar complicatiile specifice... [continuare]
Alimentatia in hipotiroidism
Dr. Madalina Alice Lata
Medic rezident endocrinologie
Ce este hipotiroidismul Hipotiroidismul o afectiune rezultata din deficienta de hormoni tiroidieni, ceea ce va avea ca si efect incetinirea tuturor proceselor metabolice. In functie de intensitatea fenomenelor induse, se pot intalni forme fruste si forme severe (mixedem). Este afectat mai ales sexul feminin, cel mai frecvent la varsta cuprinsa intre 40-60 de ani. Cum se mnaifesta Glanda tiroida situata in partea anterioara a gatului, de forma unui fluture, iar sub influenta hormonului tireotrop hipofizar (TSH) va produce hormonii tiroidieni, triiodotiroxina (T3) si tiroxina (T4) in urma captarii iodului din circulatia sangvina; urmata de reactii chimice in interiorul celulelor tiroidiene; ulterior hormonii tirodieni sunt trimisi catre toate celule corpului pentru a-si exercita actiuni specifice. In ceea ce priveste manifestarile clinice, acestea vor fi la nivelul tuturor aparatelor si sistemelor, deoarece hormonii tiroidieni influenteaza fiecare organ in parte. Semnul... [continuare]
Sarbatori fericite si sanatoase: cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva
Autor: SfatulMedicului
Sarbatorile de iarna si sanatatea mentala Sarbatorile de iarna sunt un moment al anului plin de bucurie, reuniuni cu familia si prietenii, dar si de multe tentatii culinare si activitati care pot afecta sanatatea daca nu sunt gestionate corect. In timp ce ne bucuram de traditiile si obiceiurile specifice acestei perioade, este important sa nu pierdem din vedere sanatatea fizica si mentala. Afla cum putem mentine un echilibru intre distractie si sanatate in perioada festiva, astfel incat sa ne bucuram de sarbatori, fara a compromite bunastarea noastra. Alimentatia in perioada sarbatorilor Cum sa te bucuri de mese festive fara sa iti afectezi sanatatea Una dintre cele mai mari provocari ale sarbatorilor este tentatia alimentelor bogate in calorii, zaharuri si grasimi, care pot duce rapid la cresterea in greutate si la diverse probleme digestive. Preparatele traditionale de Craciun sau Revelion sunt adesea pline de calorii, iar mesele bogate in carbohidrati si... [continuare]
Alimentatia copilului
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Nutritia copilului Nutritia pentru copii se bazeaza pe aceleasi idei ca si alimentatia pentru adulti. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestia se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model de alimentatie pentru cresterea si dezvoltarea copilului ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Deficientele nutritionale Din pacate, deficientele nutritionale pot aparea la copii atunci cand dieta lor include un exces de alimente bogate in grasimi, zahar si sare. Acestea sunt adesea sub forma de bunatati (chips-uri, ciocolata, acadele, bauturi racoritoare) sau in alimente care au fost procesate. Copiii care nu consuma o dieta variata care include suficiente alimente proaspete si integrale risca consecinte pe termen lung asupra sanatatii. Semne si simptome Simptomele unei diete proaste pot... [continuare]
Tulburari ale echilibrului electrolitic
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Dezechilibrul electrolitic se caracterizeaza prin valoarea anormala a sodiului, potasiului si a altor electroliti din fluxul sanguin. Astfel, sarurile din organism pot avea valori mai mici sau mai mari decat constanta normala. Dezechilibrul electrolitic este frecvent asociat cu deshidratarea din cauza prezentei varsaturilor repetate si a diareei. O alta cauza ar mai fi supradoza sau efectul advers al unor medicamente. Alte denumiri: - dezechilibrul sanguin chimic; - dezechilibrul sanguin electrolitic; - afectiuni ale electrolitilor sanguini; - dezechilibrul electrolitic. Ce sunt electrolitii In fluxul sanguin exista o serie de substante chimice care regleaza cele mai importante functii ale organismului; aceste substante se numesc electroliti. Cand se dizolva in apa, electrolitii se separa in ioni pozitivi si negativi. Reactiile nervoase ale organismului si functiile musculare sunt dependente de schimbul corespunzator dintre ionii electrolitilor in exteriorul... [continuare]
Complexul vitaminic b - rol si alimentatie
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Vitamina B1 - tiamina Complexul de vitamine B este format din 8 vitamine solubile in apa. Acestea indeplinesc roluri importante in organism., intervenind in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor. Se gasesc in multe alimente neprocesate si in suplimente alimentare. Multe beneficii provin din capacitatea lor de a ajuta organismul sa metabolizeze carbohidratii si sa-i transforme in energie. Deoarece corpul nu poate stoca toate vitaminele B, este important sa le obtinem din alimente. Este cunoscuta si ca "vitamina bunei dispozitii", deoarece are efecte binefice asupra sistemului nervos si a starii psihice. Vitamina mai este cunoscuta si sub denumirea de "vitamina performantei intelectuale", deoarece asigura cresterea randamentului intelectual. Vitamina B1 are un rol important in metabolismul glucidelor si este absolut necesara pentru functionarea normala a musculaturii si a sistemului nervos. Aceasta vitamina aduce o contributie importanta si la mentinerea tonusului... [continuare]
Alimentatia in functie de varsta: 0-6 luni
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Alimentatia bebelusului Primele 6 luni de viata ale unui bebelus sunt cruciale pentru dezvoltarea sa. In aceasta perioada, nutritia joaca un rol fundamental in cresterea si dezvoltarea copilului. Laptele matern este considerat hrana ideala pentru bebelusi. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata, urmata de introducerea treptata a alimentelor solide, continuand alaptarea pana la 2 ani sau mai mult. Beneficiile alaptarii 0 - 6 luni - Contine toti nutrientii necesari in proportiile corecte - Se adapteaza la nevoile in schimbare ale bebelusului - Ofera anticorpi care ajuta la protejarea impotriva bolilor - Promoveaza dezvoltarea sistemului digestiv - Poate reduce riscul de obezitate si diabet de tip 2 mai tarziu in viata - Favorizeaza legatura emotionala intre mama si copil - Reduce riscul mamei de a dezvolta cancer de san Frecventa si cantitatea hranirilor 0-1 luna: 8-12 hraniri pe zi, aproximativ 45-90 ml per... [continuare]
Alimentatia in functie de varsta: 6-12 luni
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Fiecare copil este unic, diferit, astfel ca unii dintre ei simt nevoia diversificarii in jurul varstei de 4 luni, altii abia la 6 luni, recomandarea cea mai des intalnita fiind aceea ca diversificarea sa inceapa la 6 luni de viata. Diversificarea alimentatiei bebelusului reprezinta o etapa importanta in dezvoltarea sa. Acest proces implica introducerea treptata a alimentelor solide in dieta copilului, pe langa laptele matern sau formula de lapte praf. Scopul diversificarii este de a asigura nutrientii necesari pentru cresterea si dezvoltarea optima a bebelusului, precum si de a-l obisnui cu diferite texturi si gusturi. Cu toate acestea, bebelusul va continua sa fie hranit ca si pana acum cu lapte, insa parintele ii poate introduce treptat si alte alimente. Conditii de diversificare • Sugarul este sanatos; • Bebelusul trebuie sa-si sustina bine capul; • Introducerea noului aliment se face progresiv si nu se introduc simultan mai multe alimente noi; •... [continuare]
Zaharul in alimentatia copiilor
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Generalitati Produsele alimentare sunt considerate cu continut ridicat sau scazut de zahar daca se situeaza peste sau sub urmatoarele cifre: Ridicat: mai mult de 22,5 g de zaharuri totale la 100 g Scazut: 5 g sau mai putin din totalul de zaharuri la 100 g Daca cantitatea de zaharuri per 100 g se afla intre aceste cifre, este considerat un nivel mediu. Cat zahar putem manca Este recomandat ca zaharurile adaugate in alimente sau bauturi, si zaharurile care se gasesc in mod natural in miere, siropuri si sucuri de fructe si legume neindulcite, smoothie-uri si piureuri – sa nu reprezinte mai mult de 5% din energia (calorii) pe care o obtineti din mancare si bautura in fiecare zi. Acest lucru inseamna: • Adultii nu trebuie sa aiba mai mult de 30 g de zaharuri libere pe zi (aproximativ echivalentul a 7 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 10 ani nu trebuie sa aiba mai mult de 24 g de zaharuri gratuite pe zi (6 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta... [continuare]
Interviu despre alimentatia sanatoasa cu prof. dr. nicolae hancu
Autor: SfatulMedicului
SfatulMedicului.ro: In ultima perioada se vorbeste tot mai des despre alimentele infestate. Sunt acestea un pericol pentru sanatate? La ce trebuie sa se uite un consumator atunci cand alege alimentele? Dr. Hancu: Grija pentru siguranta alimentelor este esentiala in cadrul Alimentatiei Sanatoase. Evident, alimentele infestate reprezinta un pericol major pentru starea de sanatate a consumatorului, deoarece, in functie de agentii patogeni care contamineaza produsul respectiv (bacterii, paraziti, exces de substante chimice) se pot produce infectii sau intoxicatii cu diferite grade de severitate. Din aceasta cauza este obligatoriu sa parcurgem cativa pasi esentiali pentru a reduce la minim riscul de a consuma alimente necorespunzatoare din punct de vedere al sigurantei alimentare: sa ne asiguram ca am cumparat doar produse proaspete sau in termenul de valabilitate alimentele perisabile trebuie transportate rapid spre casa si depozitate imediat in frigider sau congelator ... [continuare]
Alimentatia sanatoasa, sportul si relaxarea imbunatatesc viata sexuala!
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In ceea ce priveste sexul, tehnica nu este tot ceea ce conteaza! Iata doua aspecte care pot contribui considerabil la cresterea gradului de satisfactie in cea ce priveste viata ta sexuala: sa fii in forma din punct de vedere fizic si sa ai o buna stare de spirit. Te gandesti deseori ca ar fi bine sa duci o viata sanatoasa, dar inca eziti? Iata un stimulent care sa te impulsioneze: expertii sunt de parere ca persoanele care sunt in forma - atat fizic cat si mental - au mai multe sanse de a avea o viata sexuala implinita! • Poate ceea ce mananci sa influenteze dorinta sexuala? • Ai nevoie de cateva sfaturi pentru cresterea dorintei sexuale? • Somnul: este adevarat ca imbunatateste viata sexuala si in acelasi timp duce si la pierderea in greutate? Expertii americani considera ca daca ai incredere in tine, ai toate sansele sa ai o viata sexuala si relationala satisfacatoare. Ei sustin ca daca o persoana nu se simte bine sau este epuizata din punct de... [continuare]
Alimentatia corecta pe timp de iarna
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In zilele friguroase de iarna, cand cu greu reusim sa ne incalzim, un bol cu supa cremoasa sau o tocana aburinda sunt extrem de tentante, chiar daca aceste mancaruri nu sunt tocmai sanatoase pentru organismul nostru. Consumam astfel de mancaruri vara? Daca vara nu consumam mancaruri "grele" pentru stomac, de ce am face acest lucru iarna... doar pentru ca afara este frig si intuneric! Astfel, asa cum vara alimentele principale sunt legumele, fructele si salatele, si iarna tot acestea au prioritate, insa adaptate la produsele de sezon disponibile. In plus, alimentatia sanatoasa este obligatorie iarna deoarece gradul de activitate fizica este mult mai scazut, spre deosebire de anotimpul cald. Iarna organismul are nevoie de mai multi nutrienti pentru a mentine constanta temperatura corpului, din acest motiv este indicat sa consumam alimente cat mai sanatoase, preparate prin fierbere sau coacere, pentru a nu se pierde substantele nutritive. De asemenea, se recomanda... [continuare]
Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Organismul feminin sufera modificari hormonale drastice in timpul sarcinii. Multe dintre acestea declanseaza simptome clasice cum ar fi poftele alimentare neobisnuite sau pentru mancaruri bogate in grasimi. La astfel de pofte poate fi dificil de rezistat si deseori femeile insarcinate consuma nu doar gustari sanatoase, cu un continut nutritiv adecvat. Este important pentru orice viitoare mama sa isi poata controla pofta pentru dulciuri, alimente prajite si grasimi pentru a reusi sa mentina o stare optima de sanatate, atat pentru ea cat si pentru fat. Nutrientii necesari in perioada sarcinii Pasul 1 - Asigurati-va ca beneficiati in fiecare zi de substantele nutritive necesare pentru dvs. si pentru copilul dvs. Luati multivitamine prenatale zi de zi pentru a preveni deficientele nutritionale care pot stimula pofta de mancare. Pasul 2 - Concentrati-va pe consumul de acid folic pentru a ajuta copilul sa se dezvolte in mod adecvat. Multe vitamine... [continuare]
Alimentatia corecta in bolile hepatice
Autor: SfatulMedicului
Functiile ficatului Ficatul este un organ cu multiple functii in economia organismului. O parte din aceste functii sunt legate de metabolismul energetic (ficatul jucand un rol cheie in transformarea nutrientilor in surse energetice). Bolile hepatice (cum ar fi hepatitele, ciroza) pot influenta in mod dramatic functionarea corecta a organului, acest lucru avand repercusiuni asupra intregului organism (care astfel ajunge sa fie privat de o gama larga de nutrienti esentiali). Ficatul primeste o mare parte din nutrientii absorbiti si vehiculati in sistemul circulator. Acestia sunt depozitati sau sunt transformati astfel incat sa poata fi utilizati imediat de organism (in functie de nevoi). In acelasi timp, ficatul indeplineste si un rol de detoxifiere generala a organismului. Toate aceste functii sunt mult diminuate in prezenta unor afectiuni ale organului. Dieta hepatoprotectoare Prin adoptarea unei diete corespunzatoare, pacientul cu diverse hepatopatii poate evita instalarea... [continuare]
Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Incheierea sezonului cald aduce cu sine inceperea scolii, apropierea sarbatorilor, dar si sezonul de gripa. Aerul devine mai aspru, mai uscat, vantul este mai rece si zilele sunt tot mai scurte, iar temperatura scade gradual; mai mult, pot aparea schimbari drastice de temperatura. Toate aceste modificari, desi normale, pot avea consecinte negative asupra sanatatii si starii de spirit. Aerul uscat este o problema comuna in sezonul de toamna si poate cauza constipatie, uscaciunea gatului, a pielii, ochilor si parului. Va prezentam cateva sfaturi utile pentru a va mentine starea de sanatate in lunile ce urmeaza. Intariti-va imunitatea Schimbarea vremii si instalarea temperaturilor scazute pot afecta organismul si il pot predispune unor afectiuni mai mult sau mai putin serioase. Una dintre solutiile la indemana oricui pentru prevenirea bolilor de sezon, o reprezinta cresterea imunitatii. Iata cateva sfaturi importante: - Consumati lamai si limonada Lamaile sunt... [continuare]
Sfaturi pentru alimentatia bolnavilor de diabet
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Numarul persoanelor care sufera de diabet este in crestere. Totusi, de cele mai multe ori boala poate fi prevenita prin modificari pe care trebuie sa le aduceti dietei dumneavoastra, pentru a fi mai sanatoasa. Acest lucru nu inseamna neaparat ca trebuie sa excludeti din dieta anumite alimente. De exemplu, nu trebuie sa renuntati in totalitate la dulciuri. Respectati urmatoarele sfaturi de baza si va puteti bucura in continuare de alimentele dumneavoastra preferate, fara sa suferiti de foame: - Consumati alimente cu indice glicemic scazut - Includeti in dieta carnea slaba, pestele sau alte surse de proteine - Consumati multe fibre - Incercati sa limitati consumul de sare si grasimi saturate.� Importanta unui aport ridicat de fibre si carbohidrati complecsi Carbohidratii au un impact puternic asupra nivelului de zahar din sange, mai mult decat grasimile si proteinele. Totusi, acestia nu [continuare]
De ce sunt importanti morcovii in alimentatie si ce beneficii aduc
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Morcovii, denumiti stiintific Daucus carota, fac parte din familia legumelor radacinoase alaturi de patrunjel, pastarnac, marar, chimen etc si sunt consumati in intreaga lume, datorita gustului dulce si proprietatilor nutritive importante. Exista peste 100 de specii de morcovi la nivel global, care variaza de la nuanta portocaliu intens, pana la mov, galben sau alb. Cel mai frecvent, este consumata radacina morcovului, insa frunzele sale sunt si ele comestibile. Morcovii contin in proportie de 88% apa, 7% zahar, 1% proteine, 1% fibre, 1% cenusa si 0,2% grasimi. Fibrele din morcovi sunt constituite, in cea mai mare parte, din celuloza. Alte substante furnizate de aceste legume sanatoase sunt glucoza, xiloza si fructoza. Gustul dulceag se datoreaza acidului glutamic si altor aminoacizi, precum acidul lactic, acidul glicolic, acidul fenolic si acidul succinic (acid butandioic sau chihlimbar). Din prisma valorii lor nutritive, 128 de grame de morcovi... [continuare]
Acupunctura in tulburarile de alimentatie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anorexia si bulimia, tulburari care sunt mult mai frecvente in societatea de azi decat in alte timpuri, se numara insa printre acele boli care nu au beneficiat de pe urmele unor descoperiri stiintifice revolutionare care sa schimbe radical modul in care le intelegem de zeci sau sute de ani. In consecinta nici tratamentele si nici eficienta acestora nu s-a schimbat semnificativ. Frecvent aceste afectiuni sunt insotite de probleme de ordin psihic precum depresie, anxietate, atacuri de panica, etc, si nu in ultimul rand de consecintele fizice ale tulburarilor de alimentatie, respectiv obezitate si casexie. Deoarece medicina clasica nu depisteaza in aceste cazuri nici un fel de modificari pe analize sau alte modificari patologice care sa indice o problema fizica a organismului, nu exista o abordare nici care sa vizeze cauza problemei, si nici macar simptomatica. Pacientului i se va spune pur si simplu fie sa manance mai putin, fie mai mult, in functie de... [continuare]
Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? cum? si de ce? este bine sa mancam echilibrat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]
Cum influenteaza alimentatia sanatatea orala?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unele alimente si combinatii de alimente influenteaza nivelul crescut de bacterii cauzatoare de boli. Cele mai comune boli orale ale civilizatiei moderne, anume cariile (in cazul dintilor) si paradontozele (care privesc gingiile) pot fi prevenite prin folosirea unei diete. Aceste boli apar cand dintii si alte componente ale gurii sunt distruse de produsii acizi din bacteriile de la nivelul cavitatii bucale. Chiar daca nutritia saraca nu cauzeaza direct boli parodontale, cercetatorii cred ca boala progreseaza mai repede si se agraveaza in cazul pacientilor a caror alimentatie nu suplineste nutrientii necesari. Malnutritia afecteaza intregul sistem imunitar, astfel creste susceptibilitatea multor boli. Persoanele cu un sistem imunitar deficitar au demonstrat un risc mai mare de probleme parodontale. In plus, cercetarile au aratat ca exista o legatura intre sanatatea orala si diabetul sau bolile cardiovasculare. Astfel, consumand o varietate de alimente ca fiind... [continuare]
Alimentatia si varsta - dieta la menopauza
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Instalarea menopauzei implica aparitia unei game diverse de probleme de sanatate, de la afectiuni de ordin psihologic pana la probleme dermatologice, metabolice si osoase (osteoporoza fiind una dintre cele mai frecvente manifestari). Exista unele afectiuni asociate menopauzei care nu pot fi evitate si a caror aparitie este consecinta dezechilibrului hormonal caracteristic perioadei. Alte manifestari insa, pot fi reduse prin adoptarea unei diete corespunzatoare necesitatilor organismului. Principii de baza ale dietei la menopauza In perioada premergatoare instalarii menopauzei, cat si dupa, este esential ca dieta femeilor sa contina o gama cat mai variata de substante nutritive in cantitati optime necesitatilor, in special calciu si fier (dietele femeilor fiind in general sarace in aceste elemente). Iata cateva sfaturi pentru a avea o dieta sanatoasa: Aportul de calciu : in vederea aprovizionarii organismului cu o cantitate suficienta de calciu, se recomanda... [continuare]
Antioxidantii si imbatranirea Consumati alimente bogate in antioxidanti pentru a ajuta la combaterea radicalilor liberi - molecule instabile de oxigen ce contribuie la procesul de imbatranire. Antioxidantii pot fi gasiti in legume si fructe colorate precum fructe de padure, sfecla, rosii, etc. Pentru o dieta echilibrata si pentru a va ajuta sa reduceti riscul de a dezvolta cancer sau boli de inima, adaugati in dieta zilnica intre 5 si 9 portii de fructe si legume. Benefiicile uleiului de masline pentru sanatate Uleiul de masline este o grasime monosaturata gustoasa, care poate influenta memoria in sens pozitiv. In uleiul extra-virgin de masline se gaseste un compus numit oleocanthol, un antiinflamator natural ce produce efecte similare ibuprofenului si a altor antiinflamatoare nesteroidiene. In urma unui studiu s-a constatat ca subiectii care au consumat ulei de masline extra-virgin, aveau o crestere a HDL-ului, colesterolul bun ce curata grasimea de pe peretii... [continuare]
Metode de a reduce cantitatea de sare din alimentatie
Autor: SfatulMedicului
Ce este sarea si ce implicatii are asupra sanatatii? Cantitatea de sare pe care o consumam are un efect direct asupra tensiunii arteriale. Sarea determina organismul sa retina apa. Atunci cand consumam prea multa sare, cantitatea de apa excesiva din corp creste tensiunea arteriala. Astfel, cu cat mancam mai multa sare, cu atat tensiunea va fi mai mare. Cu cat tensiunea arteriala este mai mare, cu atat creste presiunea asupra inimii, arterelor, rinichilor si a creierului. Acest lucru poate duce la infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, dementa si boli renale. De asemenea, consumul unor cantitati mari de sare poate influenta efectul medicamentelor pentru tensiunea arteriala (precum diureticele), astfel incat acestea sa nu mai functioneze asa cum ar trebui. Na - sodiul Sodiul este un electrolit important pentru organism. Multe alimente contin cantitati mici de sodiu in mod natural, insa cea mai mare parte a sodiului din dieta provine din sare. Sarea... [continuare]
Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic
Autor: SfatulMedicului
Compozitia laptelui de vaca Specialistii nu incurajeaza si nici nu recomanda introducerea laptelui de vaca in dieta copiilor cu varsta sub 1 an (aflati inca in perioada de sugar). Motivele pentru care laptele integral de vaca nu este agreat se bazeaza pe continutul insuficient in vitamina E, D, C, fier si acizi grasi esentiali, ce caracterizeaza acest tip de lapte. De asemenea, laptele de vaca are un continut excesiv de ridicat in sodiu si potasiu si contine de 3 ori mai multe proteine decat laptele uman, ceea ce presupune o suprasolicitare a activitatii hepatice. Carbohidratii sunt in cantitate mica, acest lucru impunand suplimentarea cu zahar (zaharul prezinta efecte nedorite asupra metabolismului sugarului, stimuland activitatea adipocitelor, cu aparitia obezitatii). Imunoglobulinele se gasesc si ele in cantitate mica si sunt distruse prin actiunea enzimelor proteolitice in procesul de digestie. Sugarii a caror alimentatie se bazeaza pe acest tip de lapte... [continuare]
buna ziua!!!Am un baietel de 1 an si 4 luni si noaptea maninca lapte artificial, in cantitati mici(100-150 ml) de 3-4 ori pe seara, intrebarea mea este pina cind trebuie sa mannce lapte noaptea?????O alta intrebarea este-Sunt sanatoase casutele pe lapte din comert sau cum ar trebui facuta o casuta sanatoasa??laptele de vaca paote fi dat copilului????Cite mese principale are copilul la acesta virsta????multumesc mult [continuare]
Incerc sa slabesc insa nu stiu ce dieta sa urmez care sa fie sanatoasa si sa dea rezultate bune. Nu mananc: rosii, vinete, icre, maioneza, mazare, gem, marmelada, muraturi (exceptie castravetii), spanac, iaurt, smantana, sana. Imi plac mancarurule picante, branza de burduf, ciupercile, usturoiul si imi plac mancarurile crocante si sarate... Grupa mea de sange e A2, am 23 de ani. Ce dieta imi recomandati? Am si celulita. Multumesc anticipat. [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter