10 pericole alimentare
Socul anafilactic - cauze, simptome, tratament
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Ce este socul anafilactic Anafilaxia este o reactie alergica severa care poate pune in pericol viata unei persoane. Aceasta poate sa apara in cateva secunde sau minute de la expunerea la un alergen, cum ar fi veninul rezultat in urma unei intepaturi de albine sau consumul unei alune. Cantitatea mare de substante chimice eliberate de sistemul imunitar in timpul socului anafilactic poate provoca stare de soc, tensiunea arteriala va scadea brusc, caile respiratorii se vor ingusta, iar respiratia se va bloca. Semnele si simptomele anafilaxiei includ puls rapid, slab, eruptie la nivelul pielii, greata si varsaturi. O persoana care sufera de anafilaxie necesita solicitarea asistentei medicale de urgenta si injectarea de epinefrina. Daca anafilaxia nu este tratata imediat, se poate ajunge la pierderea constientei sau chiar la moarte Factori declansatori Printre factorii care pot declansa anafliaxia sunt: - alimentele - in special oua, fructe de mare, nuci, cereale, lapte, alune; [continuare]
Comportamentul suicidal si autovatamarea
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Suicidul sau sinuciderea este actul prin care o persoana isi ia in mod deliberat propria viata. Comportamentul suicidar se refera la orice actiune deliberata prin care cineva isi pune viata in pericol, cum ar fi: supradoza de droguri sau implicarea in mod intentionat intr-un accident de masina. Sinuciderea implica nu doar pierderea tragica a unei vieti, dar si tristetea celor din jur. Peste 3000 de romani se sinucid in fiecare an. Categoria cu cel mai ridicat risc include barbatii intre 25 si 34 de ani, dar si pe cei peste 80 de ani. Desi comportamentul suicidar este mai frecvent intalnit la femei decat barbati, totusi un numar mai mare de barbati mor, luandu-si viata. Iar printre acestia, numarul persoanelor singure este de doua ori mai mare decat al celor casatorite. Nu exista nicio indoiala ca depresia este o cauza majora de comportament suicidar. Dintre cei care isi iau singuri viata, multi au experimentat o depresie majora, tulburare bipolara sau... [continuare]
Metode simple de a preveni un infarct
Dr. Liudmila Frunza
Cardiologie
Generalitati Pe plan mondial, infarctul este principala cauza a mortalitatii. Nu mergeti pe premisa ca inima dumneavoastra este sanatoasa si sunteti in afara oricarui pericol, ci incercati mai bine sa preveniti un astfel de eveniment. Asadar, considerati ca sunteti perfect sanatos. Cereti-i medicului dumneavoastra sa va masoare tensiunea; este posibil sa aveti tensiunea marita fara sa constientizati acest lucru. Daca apare aceasta situatie, urmati un tratament. De cele mai multe ori, o valoare usor crescuta a tensiunii nu necesita tratament medicamentos imediat, ci mai degraba o schimbare a stilului de viata, prin reducerea stresului, o dieta corespunzatoare si exercitii fizice regulate. Sfaturi pentru prevenirea unui infarct: 1. Renuntati la fumat Desi toata lumea constientizeaza efectele daunatoare ale fumatului asupra organismului, fumatorii par sa nu fie afectati de acesta realitate. Fumatul este un factor de risc major de boala coronariana si creste considerabil riscul... [continuare]
Sistemul limfatic
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Cei mai multi dintre oameni cunosc destul de putine lucruri despre sistemul limfatic. Chiar si asa, majoritatea au auzit despre drenaj sau masaj limfatic. Suntem familiarizati cu ganglionii limfatici situati in zona axilelor si in cea inghinala si stim ca umflarea ganglionilor este un semn de pericol. Totusi, putine persoane stiu ca dimensiunea sistemului limfatic este dubla fata de cea a sistemului circulator. In corpul uman este prezenta de doua ori mai multa limfa decat sange si de doua ori mai multe vase limfatice decat vase de sange. O mare parte din corpul uman este format din apa, iar o parte din apa se afla in fluxul sanguin, dar cea mai multa se afla in sistemul limfatic. Vasele limfatice sunt asezate in paralel cu vasele de sange din organism. Anatomie Vasele sistemului limfatic sunt strabatute de un fluid numit limfa care este colectat din spatiul dintre celulele organismului. Limfa hraneste celulele corpului, transportand diverse substante... [continuare]
Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi!
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Importanta prevenirii gripei Iata ca am intrat in sezonul rece si ne intrebam daca organismul nostru este pregatit sa faca fata virozelor din aceasta perioada. Este atat de simplu uneori sa avem grija de noi, remediile sunt usor de cules, natura ne ofera tot ce-i mai bun pentru a ne pune la adapost sanatatea. Din pacate aceste remedii nu se culeg din copac sub forma de pilule, ci trebuie atent selectate, cantarite si consumate pentru a avea portia de sanatate din fiecare. La baza unei armonii si a unui echilibru fizic stabile, sta un sistem imunitar puternic. In mod normal, fiziologic vorbind, omul are o imunitate naturala fata de majoritatea microbilor din mediul ambiant. De aceea, cand aceasta este afectata, pericolul ne paste la tot pasul. Printre afectiunile care apar in special din cauza unui sistem imunitar slabit, in aceasta perioada trebuie sa ne aparam si sa ne ferim de gripa. Gripa - cea mai contagioasa viroza respiratorie Se poate spune ca a devenit... [continuare]
Cum se manifesta alergia alimentara
Dr. Neculae Adina
Medic specialist alergologie si imunologie clinica
Ce este alergia alimentara? Orice aliment poate cauza o reactie alergica, multe din alergiile alimentare aparand in primii ani de viata. Ingestia anumitor alimente la un individ alergic poate determina rapid manifestari cutanate, respiratorii, gastrointestinale chiar anafilaxie. Alergiile alimentare afecteaza 2,2% pana la 5,5% din copiii pana intr-un an de viata, pana la 8% din copiii pana in 5 ani si aproximativ 3,5% din populatia generala. Alergia alimnetara la copii La multi copii, alergia alimentara coexista cu alte manifestari atopice ca dermatita atopica, astmul sau rinita alergica. Copiii sunt mai afectati decat adultii; majoritatea copiilor vor deveni toleranti in cativa ani, cu exceptia cazurilor de alergie la arahide, nuci, fructe de mare. Alergia alimentara trebuie deosebita de “reactii adverse la alimente” ce nu au mecanisme imune, dar mimeaza alergia alimentara in ceea ce priveste manifestarile clinice. Evitarea stricta a alergenului... [continuare]
Influenta poluarii asupra sanatatii
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Chimicalele, fumul, poluarea, alergenii si alte pericole pentru sanatate au devenit obisnuite in mediul actual si uneori pot produce imbolnaviri. Poate unii sufera de dureri de cap misterioase care apar doar in weekend. Sau sufera de greata si de eruptii cutanate dupa ce s-au mutat intr-o casa nou construita. Aceste simptome pot fi cauzate de expunerea la toxine care se gasesc frecvent in case, locuri de munca si comunitati. Poluarea aerului Poluarea aerului , un factor greu de scapat, indiferent cat de bogata este zona in care traim. Este peste tot in jurul nostru. Poluantii microscopici din aer pot trece de apararea corpului, patrunzand adanc in sistemul nostru respirator si circulator, efecte la nivelul plamanilor, inimii si creierului. Poluarea aerului este in legatura stransa cu schimbarile climatice, care este principalul motor prin arderea combustibililor, iar eforturile de atenuare a unuia il pot imbuntatii pe celalalt. " Adevaratul cost al schimbarilor... [continuare]
7 preparate culinare care sunt mai sanatoase gatite in casa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele procesate au devenit o reala amenintare pentru sanatate, de aceea ar trebui sa optati doar pentru preparate culinare facute in casa, pe cat posibil. Dintre diversele optiuni alimentare disponibile, exista cateva feluri de mancare si gustari cu adevarat periculoase in forma lor procesata. Din acest motiv, este mai sigur pentru intreaga familie ca ele sa fie savurate doar prin prepararea lor in propria bucatarie. Pericolele alimentelor procesate Medicii nutritionisti avertizeaza populatia, de cativa ani incoace, ca pericolele alimentelor procesate sunt reale si stau la baza numarului crescut de imbolnaviri cronice, mai ales in randul populatiei tinere. Printre cele mai importante efecte nocive ale produselor de acest tip se numara: - Riscul de dependenta. Alimentele rafinate industrial stimuleaza in exces productia de dopamina, neurotransmitatorul placerii, de aceea cresc riscul dezvoltarii unei dependente. - Continutul de fosfati. Alimentele... [continuare]
Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ati aflat ca sunteti, in sfarsit, insarcinata ! Dar, oare cat de vigilenta trebuie sa fiti la pericolele care sunt prezente in mediu? Poluare, substante toxice, virusuri si medicamente. Parca toate ameninta bucuria unei sarcini si evolutia normala a bebelusului. Desigur, stiti cu siguranta ca trebuie sa evitati tutunul, alcoolul si sa fiti mai retinuta in legatura cu mangaiatul si alintatul pisicutelor din vecini, oricat de dragalase ar fi. Dar oare ce alte pericole mai exista ? Cat de sigure sunt lacurile de unghii ? Dar produsele de menaj ? Aditivii alimentari si apa imbuteliata ? Mediul devine din ce in ce mai putin ospitalier, iar o viitoare mamica trebuie sa fie pregatita pentru orice. Ca sa nu va autoizolati intr-o camera perfect decontaminata si ferita de orice contact cu lumea inconjuratoare, va oferim cateva sfaturi in legatura cu ce este bine sa evitati cat timp sunteti insarcinata, ce este adevarat si ce este mit referitor la interactiunea... [continuare]
Generalitati Gastropareza, atonia gastrica sau golirea gastrica intarziata, este o boala cronica a stomacului caracterizata prin tulburari de eliminare prin defecatie - contractiile musculare de la nivelul stomacului sunt slabe sau inexistente si nu pot impinge alimentele in intestinul subtire pentru realizarea procesului de defecatie. Nervul vag controleaza deplasarea alimentelor din stomac prin tractul digestiv. Gastropareza apare atunci cand nervul vag este deteriorat sau lezat, iar muschii stomacului si ai intestinului nu functioneaza corespunzator, astfel alimentele ingerate se deplaseaza lent sau se opresc de-a lungul tractului digestiv. Hrana stationeaza in stomac si va fi descompusa de sucul gastric si enzimele digestive, iar gravitatia stimuleaza golirea stomacului. Exista doar tratament simptomatic pentru gastropareza. Modificarile dietetice amelioreaza manifestarile si simptomele bolii, dar nu reprezinta intotdeauna o solutie. Medicatia poate fi de ajutor, dar... [continuare]
Generalitati Reactia alergica la muraturi este cel mai adesea provocata de sensibilitatea la mucegai sau sulfiti. Sulfitii sunt substante chimice utilizate ca si conservanti in muraturi si alte alimente gatite si prelucrate. Specialistii estimeaza ca aproximativ 1% din oameni sunt sensibili la sulfiti. Muraturile si otetul sunt surse alimentare care contin mucegaiuri ce pot provoca reactii alergice la unele persoane. Pastrarea unui jurnal alimentar si observarea simptomelor poate ajuta medicul sa identifice cauza alergiei. Sensibilitatea la sulfit Sulfitii sunt folositi pentru a preveni modificarea culorii alimentelor si bauturilor. Pe langa muraturi, acestia pot fi gasiti in legumele conservate sau congelate, chips-uri de cartofi, creveti, fructe uscate, gemuri, bere, vin, sucuri de fructe si unele medicamente. Sensibilitatea la sulfiti se poate dezvolta la orice varsta si poate provoca simptome cum ar fi astmul, respiratia suieratoare, dar si reactii mai grave,... [continuare]
Uleiul de cocos, o optiune sanatoasa pentru gatit
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Oricum ar fi gatit un produs alimentar, exista riscul aparitiei unor inconveniente ca urmare a efectelor temperaturilor ridicate asupra alimentelor. Una din cele mai bune solutii pentru rezolvarea acestei probleme este utilizarea uleiului de cocos. Acesta este destul de stabil la temperaturi inalte, ofera beneficiul scaderii in greutate, stimuleaza sanatatea inimii si ajuta la mentinerea nivelurilor normale de colesterol. Dintre multiplele tipuri de ulei, uleiul din nuca de cocos este una din cele mai bune alegeri pentru gatit, deoarece acesta este bogat in grasimi saturate (peste 90%), ceea ce inseamna ca este mai putin predispus la deteriorare atunci cand este incalzit la temperaturi inalte. Uleiul de masline vs uleiul de cocos Desi mass-media promoveaza uleiul de masline ca fiind cel mai sanatos, acesta isi schimba proprietatile la temperaturi ridicate. Uleiul de masline este, in primul rand compus din grasimi monosaturate. Acest lucru inseamna ca are o... [continuare]
Sfaturi nutritionale pentru afectiunile frecvente primavara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In timpul primaverii, majoritatea oamenilor sunt foarte vulnerabili la unele dintre bolile frecvent intalnite. Pentru ca organismul nostru sa fie puternic si sa nu manifeste aceste afectiuni, fiecare persoana trebuie sa manance cat mai multe produse alimentare sanatoase. Cand este recomandat un anumit tip de dieta? - Pentru a evita raceala si gripa este recoamndat sa se consume cat mai multa apa. Dupa iarna si pe parcursul primaverii, exista intotdeauna multi bolnavi care sufera de gripa care implica simptome de genul dureri de cap, obstructie nazala, secretii nazale, tuse, etc. In astfel de cazuri, se recomanda sa se urmeze o dieta bogata in lichide, dar si in substante nutritive dar fara grasimi. Indicat ar fi sa se consume cat mai putina mancare, sa se evite carnea de oaie care este nu este tocmai sanatoasa, unele dintre boli fiind agravate de dietele in care este inclusa carnea de oaie. - In cazul in care [continuare]
Metode pentru cresterea unui copil sanatos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dupa nasterea copilului, fiecare actiune pe care mama o intreprinde in ingrijirea lui isi pune amprenta asupra sanatatii acestuia. Fiecare lucru cu care este imbracat, spalat sau hranit ii pot spori sanatatea sau i-o pot pune in pericol. Exista lucruri simple si la indemana pe care le pot face mamicile pentru a creste un copil in conditii sanatoase. Mobila si decoratiuni Compusii volatili organici se gasesc adesea in mobila din casa sau in decoratiunile pentru camere.Trebuie ca inainte de cumpararea lor sa citesti eticheta si sa te asiguri ca este lipsita de ingrediente toxice pentru sanatatea copilului. Alaptare vs. hranire cu biberon Alaptarea este cea mai sa [continuare]
Detoxifierea ficatului - necesitate sau capriciu?
Autor: SfatulMedicului
Majoritatea oamenilor fac excese alimentare si chiar de bauturi alcoolice, in timpul petrecerilor sau sarbatorilor, astfel incat, dupa ce acestea se sfarsesc, multi dintre ei isi doresc sa detina o bagheta magica pentru a anula efectele starii generale de rau. Intrucat unul din rolurile ficatului este sa inactiveze actiunea alcoolului si alimentelor bogate in grasimi, doar o potiune magica ar putea vindeca celulele hepatice afectate. Totusi, inainte ca vacanta sa devina o corvoada, din cauza restrictiilor dietetice sau a necesitatii utilizarii unor suplimente medicamentoase, trebuie luate in considerare mai multe aspecte. Cele mai multe toxine sau substante toxice ajung in fluxul sanguin ca urmare a consumului lor pe cale bucala sau atunci cand sunt inhalate. Altele patrund prin piele, in timp ce unele sunt eliberate de celulele moarte sau bacterii. Majoritatea acestor toxine sunt prelucrate de ficat, loc unde acestea sunt descompuse si eliminate din sistemul circulator inainte... [continuare]
Sunt sanatoase untul si margarina? Multi oameni prefera mai degraba margarina in defavoarea untului. Aceasta are la baza uleiuri vegetale, iar medicii au subliniat tot mai mai des pericolele grasimilor saturate. Totusi, dezbaterea unt versus margarina este un subiect alunecos. Unele tipuri de margarina contin grasimi trans nesanatoase, in timp ce in cazul altora, eticheta produsului nu contine indicatii tocmai clare. Intre timp, alte opinii considera ca untul ar fi o alegere naturala, mult mai buna. Totusi, care este parerea expertilor? Care dintre aceste doua produse alimentare sunt mai daunatoare pentru sanatatea inimii? Indicat ar fi sa se aleaga alimentul care are cea mai scazuta cantitate de grasimi saturate si fara grasimi trans. Daca pe eticheta produsului printre ingrediente apar uleiuri partial hidrogenate, acestea contin grasimi trans (mai putin de 0.5 grame per portie), chiar daca se specifica faptul ca nu exista grasimi trans. Untul In mod... [continuare]
Sapte tipuri de durere care nu ar trebui ignorate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Expertii au descris tipurile de durere care necesita atentie medicala prompta. Cine s-a gandit la sintagma “rau necesar” cu siguranta a avut in minte durerea. Nimeni nu si-o doreste, totusi acesta este modul organismului de a ne atrage atentia ca ceva rau se intampla. Majoritatea persoanelor isi cunosc corpul suficient de bine pentru a diferentia o durere inofensiva cum ar fi cea cauzata de mutarea mobilei cu o zi inainte sau dupa un consum mai mare de alimente. Atunci cand durerea pare sa semnaleze ca se petrec lucruri serioase incepe lupta interioara: intre ingrijorarea ca ceva rau se petrece si dorinta omului de a amana aflarea unei vesti posibil suparatoare. De aceea este necesar un ghid. Acesta a fost realizat dupa consultatea mai multor specialisti: cardiolog, internist, geriatru, psihiatru – pentru ca pacientii sa inteleaga durerea pe care nu trebuie s-o ignore si de ce. Sfaturi utile 1. Cea mai rea durere de cap Este necesar un consult... [continuare]
Neplacerile sanatatii declansate de caldura
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Specialistii propun 5 strategii de prevenire a celor mai frecvente afectiuni sau situatii care pun in pericol sanatatea unei persoane in anotimpul calduros, care ar putea trasforma perioada vacantei intr-una de cosmar. Iata mai jos cateva dintre masurile de preventie, care alaturi de un pahar de limonada rece, pot face oricui, vara, mai frumoasa. Deshidratarea si insolatia Deshidratarea si insolatia sunt strans legate una de alta si sunt intalnite la persoanele care stau vreme indelungata in soarele torid al verii, fara nici un fel de protectie. Practic din cauza caldurii, oamenii transpira, iar concentratia de electroliti a lichidelor corpului poate fi echilibrata doar cu ajutorul lichidelor. Daca o persoana este deshidratata nu poate transpira suficient, pentru ca transpiratia sa scada temperatura corpului. Iar acest lucru devine periculos, mai ales pe timpul verii, cand exista pericolul insolatiei. Semnale de avertizare: Simptomele de... [continuare]
Sindromul de detresa respiratorie acuta (sdra)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati SDRA sau sindromul de detresa respiratorie acuta este o conditie pulmonara caracterizata prin niveluri scazute de oxigen in sange. Aceasta poate pune in pericol viata unei persoane. Conditia este cauzata de faptul ca organele corpului, cum ar fi rinichii si creierul, au nevoie de sange bogat in oxigen pentru a functiona corect. SDRA apare, de obicei, la persoanele care sunt foarte bolnave, care sufera de alte afectiuni severe sau care au leziuni majore. Cei mai multi oameni sunt deja in spital cand dezvolta SDRA. SDRA si functionalitatea plamanilor Pentru a intelege SDRA, trebuie sa se cunoasca modul in care functioneaza plamanii. Atunci cand respiram, aerul trece prin nas, gura, trahee si apoi catre alveolele pulmonare. Peretii saculetilor cu aer sunt strabatuti de mici vase sanguine numite capilare. Oxigenul circula prin capilarele alveolelor pulmonare si apoi in fluxul sanguin. Sangele transporta oxigenul catre toate partile corpului, inclusiv la... [continuare]
5 afectiuni grave care nu prezinta simptome
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista o serie de afectiuni in prezenta carora organismul nu manifesta semne de alarma sau simptome specifice, astfel incat medicii sunt nevoiti sa efectueze nenumarate teste si analize medicale pentru a stabili diagnosticul corect. Din moment ce diagnosticarea precoce prezinta, in majoritatea cazurilor, avantajul unor tratamente eficiente, afectiunile care trec neobservate, pun, de multe ori, viata pacientului in pericol. Din acest motiv, controlul medical regulat este esential in mentinerea unui organism sanatos. Tromboza venoasa profunda Afectiunea debuteaza prin formarea unui cheag de sange intr-o vena profunda a organismului, de regula, la nivelul membrelor inferioare sau pelvisului. Cheagul de sange poate inainta prin vene, blocand fluxul de sange catre plamani - afectiune cunoscuta sub denumirea de embolism pulmonar. Embolismul pulmonar este o afectiune serioasa, care poate provoca deteriorarea unor organe importante de la nivelul organismului, sau... [continuare]
Generalitati Soia este un aliment comun care poate provoca alergii. In multe cazuri, alergia la soia debuteaza inca din primii ani de viata prin alergia la formulele de lapte care includ soia. Desi majoritatea copiilor depasesc alergia la soia, manifestarile acesteia pot persista si la varsta adulta. De cele mai multe ori, semnele si simptomele alergiei la soia sunt usoare: urticarie sau mancarime in jurul gurii. In cazuri rare, alergia la soia poate provoca inclusiv reactii alergice grave, care pot pune viata unei persoane in pericol (anafilaxia). Medicul trebuie sa stie daca un individ are diverse reactii in urma consumului de soia. Alergia la soia poate fi depistata cu ajutorul analizelor specifice. Oricine manifesta o astfel de alergie trebuie sa evite orice produs care contine soia. Acest lucru poate fi dificil, intrucat soia se gaseste in compozitia multor produse alimentare: carne, produse de panificatie, ciocolata, cereale. Cauze Toate alergiile alimentare sunt... [continuare]
Generalitati Sindromul pulmonar cu hantavirus este o boala infectioasa caracterizata prin simptome asemanatoare gripei, cu diferenta ca, progresul rapid al problemelor de respiratie ar putea pune in pericol viata bolnavului. Exista mai multe tipuri de hantavirus care pot provoca maladia. Acestea se transmit prin intermediul rozatoarelor, prin respiratia aerului infectat cu hantavirusurile existente in urina si excrementele de rozatoare. Deoarece optiunile de tratament sunt limitate, cea mai buna modalitate de prevenire este evitarea rozatoarelor si a habitatelor acestora. Simptome Sindromul pulmonar cu hantavirus cuprinde doua stadii distincte. Primele semne si simptome apar intre 1-5 saptamani dupa expunerea la hantavirus. Stadiul incipient Febra, frisoanele, oboseala sunt indicatorii timpurii ai unei infectii. In cateva zile se pot dezvolta greata, varsaturile si durerile abdominale si de cap. In stadiile incipiente este dificil sa se distinga intre gripa, pneumonie sau... [continuare]
Generalitati Persoanele care au un bronz accentuat, de multe ori considera ca au o stralucire sanatoasa. Chiar daca expunerea la soare poate ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele anumitor afectiuni, cum ar fi artrita si astmul bronsic, pericolele expunerii excesive la soare pot depasi beneficiile oferite. Razele soarelui nu numai ca pot face ca o persoana sa para mai in varsta, dar ii poate chiar pune viata in pericol. Viata pe pamant nu ar putea exista fara caldura si fara lumina oferita de soare. Asptecte pozitive si negative ale expunerii la soare Desi razele soarelui pot avea o influenta pozitiva asupra sanatatii unei persoane, aceastea pot provoca si o serie de efecte negative. Un aspect benefic al expunerii la soare este ca soarele ajuta organismul uman sa produca vitamina D - un nutrient care sustine dezvoltarea sanatoasa a oaselor si a unui sistem imunitar puternic. In general, sunt suficiente 10-15 minute de expunere la soare de doua ori in fiecare... [continuare]
Definitie Paralizia coardelor vocale poate sa afecteze capacitatea dumneavoastra de a citi carti copiilor, de a aclama echipa de fotbal a orasului dumneavoastra sau de a canta cantecele dumneavoastra preferate. Coardele vocale pot face mult mai mult decat sa produca sunete. Ele protejeaza caile respiratorii prin prevenirea intrarii in trahee a alimentelor si a lichidelor, chiar a salivei, impiedicand astfel aparitia inecarii. Rareori, paralizia coardelor vocale poate pune in pericol viata. In cazul in care ambele coarde vocale sunt afectate, fiind paralizate in pozitia inchisa, nu veti putea sa respirati cum trebuie. Paralizia coardelor vocale poate aparea dupa o interventie chirurgicala la nivelul gatului, in interiorul sau exteriorul acestuia, atunci cand nervii care controleaza activitatea coardelor vocale sunt lezati intentionat sau accidental. Cancerele tiroidiene sau tumorile pulmonare pot de asemenea sa duca la aparitia paraliziei... [continuare]
Cum sa ne protejam de alergiile toamnei?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Desi florile nu mai infloresc, iar iarba nu mai poate face “ravagii”, desi aerul a devenit rece, iar praful verii este spalat de ploile de toamna, persoanele care se confrunta cu alergii sezoniere nu pot spune ca au scapat de pericole nici in aceste luni. Triggeri alergiilor sunt un pic mai diferiti, este adevarat, insa efectele lor raman aceleasi, iar disconfortul creat nu pare sa se fi modificat fata de cel cauzat de polen, flori, iarba, fan si praf... Doar temperaturile sunt mai mici! Cauze Plantele pot elibera, in vederea reproducerii, mici particule, numite polen. Acestea sunt foarte fine si invizibile ochiului liber, iar in interior contin gametul masculin. Acesta este protejat printr-un invelis extern destul de rezistent conditiilor, adesea neprielnice, din mediul extern. Cand granulele de polen ajung in contact cu un pistil compatibil sau cu o floare ce infloreste, o poate poleniza. Cand ajunge insa in contact cu mucoasa nazala, rezultatul nu mai este la... [continuare]
Analiza sucului gastric si analiza bilei
Autor: SfatulMedicului
Analiza sucului gastric Sucul gastric este secretat de stomac, fiind compus din apa, acid clorhidric, pepsina (enzima), mucus si minerale. El contribuie la digestia alimentelor din stomac, in special a acelora care contin proteine: carne, lapte, oua. In mod normal sucul gastric este acid. In gastrita cronica, pelagra, in unele anemii, in tumorile stomacului, aciditatea gastrica este scazuta sau chiar lipseste. Scaderea aciditatii gastrice se intalneste si la unele persoane sanatoase, mai ales dupa varsta de 60 ani, dupa un stres care poate opri secretia gastrica etc. Un suc gastric cu aciditate scazuta nu mai are capacitatea de a digera suficient alimentele care contin proteine. Acestea trecand nedigerate in intestin produc o serie de tulburari digestive (enterocolita). Cresterea aciditatii gastrice (hiperaciditate) care se intalneste in gastritele acute, in [continuare]
Megacolonul congenital (boala hirschsprung)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Megacolonul congenital (megacolonul aganglionar, boala Hirschsprung) este o anomalie congenitala caracterizata print-o obstructie functionala partiala, cauzata de absenta celulelor ganglionare din plexurile nervoase situate la nivelul peretelui intestinului gros. Celulele ganglionare de la acest nivel sunt implicate in controlul propulsiei normale a resturilor alimentare de-a lungul intestinului gros. In boala Hirschsprung (BH) musculatura intestinala nu se contracta normal determinand obstructia evacuarii materiilor fecale, infectie, inflamatie si constipatie cronica. BH are o incidenta de 1 la 5000 de nou-nascuti si este diagnosticata la scurt timp dupa nastere. Este de 4 ori mai frecventa la sexul masculin. Cauze Etiologia nu este precizata desi s-a observat o agregare familiala a BH: incidenta bolii la descendentii pacientilor cu megacolon congenital este mai mare decat in populatia generala. Se asociaza frecvent cu sindromul Down si cu... [continuare]
Generalitati Expresia "alimentele cu calorii negative" face referire la anumite alimente care necesita mai multe calorii pentru procesare decat propriul continut caloric. Consumarea alimentelor cu calorii negative supune organismul unui efort suplimentar si unui consum energetic crescut in procesul de descompunere si digerare, astfel incat numarul caloriilor consumate de organism este mai mare decat numarul celor asimilate. Acest aspect le confera alimentelor cu calorii negative un extraordinar avantaj in arderea naturala a grasimilor. O portie de desert compus din 400 de calorii poate necesita 150 de calorii pentru a fi digerat de organism, de unde rezulta un castig de 250 de calorii adaugat la grasimea corporala. Potrivit teoriei alimentelor cu calorii negative, spre exemplu, daca se consuma 100 de calorii dintr-un aliment ce necesita 150 de calorii pentru a fi digerat, organismul va arde 50 de calorii suplimentare, prin simpla consumare a respectivului aliment. Cum... [continuare]
Remenix - galati - rezonanta magnetica
Centrul de Diagnostic CAVXMED-REMENIX pune la dispozitia dumneavoastra cele mai noi aparate pentru investigarea prin rezonanta magnetica (RMN), computer tomograf (CT) si radiologie dentara intraoral si panoramic. Pentru investigatii si un diagnostic cat mai precis va stau la dispozitie serviciile noastre aduse de un personal calificat in domeniu. CAVXMED-REMENIX pune la dispozitia dumneavoastra un set complet de aparatura de specialitate: Rezonanta magnetica PHILIPS ACHIEVA 1,5 T Computer Tomograf PHILIPS MX 16 Radiologie dentara – intraorala si panoramica controla de un microprocesor Modelele sunt de ultima generatie, avand caractetistici ca fiind dintre cele mai bune de pe piată. In ultimii ani, datorita formidabilului progres tehnic au aparut metode noi de diagnostic: IMAGISTICA PRIN REZONANTA MAGNETICA si C.T. [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter