Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sistemul limfatic

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2022
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati

Sus
Sistemul limfatic

Cei mai multi dintre oameni cunosc destul de putine lucruri despre sistemul limfatic. Chiar si asa, majoritatea au auzit despre drenaj sau masaj limfatic.

Suntem familiarizati cu ganglionii limfatici situati in zona axilelor si in cea inghinala si stim ca umflarea ganglionilor este un semn de pericol.

Totusi, putine persoane stiu ca dimensiunea sistemului limfatic este dubla fata de cea a sistemului circulator. In corpul uman este prezenta de doua ori mai multa limfa decat sange si de doua ori mai multe vase limfatice decat vase de sange.

O mare parte din corpul uman este format din apa, iar o parte din apa se afla in fluxul sanguin, dar cea mai multa se afla in sistemul limfatic. Vasele limfatice sunt asezate in paralel cu vasele de sange din organism.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Anatomie
  3. Actiunea sistemului limfatic
  4. Factorii care influenteaza in mod negativ sistemul limfatic
  5. Citeste pe aceeasi tema

Anatomie

Sus

Vasele sistemului limfatic sunt strabatute de un fluid numit limfa care este colectat din spatiul dintre celulele organismului. Limfa hraneste celulele corpului, transportand diverse substante nutritive, cum ar fi saruri, minerale si proteine.

Toxinele si reziduurile sunt preluate din rinichi, plamani, colon si piele si sunt apoi eliminate. Sistemul limfatic poate fi denumit sistemul celular de eliminare al toxinelor.

Aproximativ trei litri de limfa circula intr-o zi, in interiorul organismului, spre partea de sus a pieptului. Exista peste 600 de ganglioni limfatici (noduri) in corpul uman, unii grupati in interiorul regiunii subratului si in partea superioara a pieptului.

Limfa de la nivelul picioarelor si organelor genitale colecteaza si dreneaza prin intermediul unei retele mari de noduli localizati in zona vintrei ( inghinala).

Actiunea sistemului limfatic

Sus

Limfa si fluidele celulare constituie 80% din fluidele corporale, iar sangele furnizeaza restul de 20%. Fluidul limfatic transporta toate substantele nutritive, oxigenul, dioxidul de carbon si alte deseuri metabolice de la miliarde de celule.

Limfa poate fi resorbita in sange sau poate fi filtrata de catre unul sau mai multi ganglioni limfatici inainte sa intre in fluxul sanguin. Cand nu actioneaza suficient, sistemul limfatic reduce capacitatea de a functiona a creierului si a altor organe.

Toxinele, in mod normal sunt filtrate si distruse de catre sistemul limfatic. Totusi, in cazul intestinului si colonului, atunci cand o persoana nu are o stare buna de sanatate si nici obiceiuri nutritionale adecvate, limfa stagneaza si poate contine depozite vechi de bacterii moarte, toxine metabolice si celule moarte.

Factorii care influenteaza in mod negativ sistemul limfatic

Sus

Printre factorii care influenteaza in mod negativ sistemul imfatic se numara:
- extenuarea - lipsa de odihna
- sedentarismul - lipsa de exercitii sanatoase
- consumul de alimente procesate - lipsa de alimente proaspete
- depresia cronica
- substantele chimice toxice
- atitudini si comportamente negative care blocheaza energia pozitiva

Cand sistemul limfatic este blocat sau devine inert, nivelul de oxigen va fi scazut, mediul va fi toxic, iar acest lucru va influenta in mod negativ toate celulele corpului.

Un flux limfatic toxic poate produce limfa ingrosata si murdara care determina degenerarea celulelor si organelor si poate contribui la formarea de tumori si cancere.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate