Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

10 pericole alimentare

Vara si pericolele sale pentru amigdale

Vara si pericolele sale pentru amigdale

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2021

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce sunt amigdalele Amigdalele, “pungutele” suspendate in stanga si in dreapta arcadei palatofaringiene (in cerul gurii, in partea din spate), sunt de fapt tesut limfatic. Rolul lor este sa filtreze particulele care ajung in organism pe cale orala si sa opreasca la acest nivel bacteriile sau virusurile care altfel ar intra mai departe catre alte organe. Amigdalita in sezonul adierilor calde Amigdalele sunt componenta angrenata in sistemul imunitar si, atunci cand actiunea lor esueaza, apar infectiile. Amigdalita reprezinta infectarea sau inflamarea amigdalelor palatine, semn ca agentii patogeni castiga teren, ca “barierele” reprezentate de amigdale sunt pe cale sa cedeze si, in consecinta, este nevoie de masuri suplimentare care sa sporeasca eficienta sistemului imunitar, pentru o mai buna protectie a organismului. Temperaturile ridicate din sezonul cald ne pot pacali sa credem ca organismul este mai putin expus riscului de infectii si viroze. Suntem mai... [continuare]

Pericolele hepatitelor de tip a, b si c

Pericolele hepatitelor de tip a, b si c

Actualizat la data de: 15 Aprilie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Hepatitele de tip A, B si C fac parte din categoria hepatitelor virale, provocand inflamatia ficatului si distrugerea celulelor hepatice, pana in punctul in care nu isi mai pot indeplini in totalitate functiile. Formele inofensive ale hepatitelor virale pot fi asimptomatice si trec deseori de la sine. Hepatita de tip A este cea mai usoara forma a bolii, pe cand hepatitele de tip B si C pot da nastere unor complicatii grave. Hepatita de tip A si manifestarile sale Hepatita de tip A, cea mai frecventa si inofensiva forma a bolii, este cauzata de virusul A, transmis pe calea alimentelor infectate (in special al fructelor de mare) sau prin apa poluata cu fecalele persoanelor bolnave. Numita si boala mainilor murdare, hepatita A se poate transmite si de la persoanele care manevreaza alimente fara sa se fi spalat pe maini dupa folosirea toaletei. Virusul circula deseori in crese, unde angajatii nu respecta regulile de igiena dupa schimbarea scutecelor... [continuare]

Amigdalita poate pune sanatatea in pericol?

Amigdalita poate pune sanatatea in pericol?

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Amigdalita reprezinta infectia ce apare la nivelul amigdalelor. Aceasta afecteaza milioane de indivizi la nivel mondial. Amigdalele sunt alcatuite din tesut limfoid si fac parte din sistemul imunitar. Acestea sunt situate in partea din spate a gatului. De asemenea, amigdalele ajuta la prevenirea infectiilor de la nivelul organismului. Amigdalita poate sa apara la orice varsta, insa este o infectie mai frecventa in copilarie. Aceasta este cel mai adesea diagnosticata la prescolari. Simptomele includ inflamarea amigdalelor, dureri in gat si febra. Amigdalita este usor de diagnosticat, iar simptomele acesteia dispar intre 7 si 10 zile. Afectiunea este contagioasa si poate fi cauzata de o varietate de virusuri si bacterii. Amigdalita cauzata de streptococi poate duce la complicatii grave daca este lasata netratata. Cauze Amigdalele reprezinta prima linie de aparare impotriva unei boli. Acestea participa la producerea de leucocite pentru a ajuta organismul sa lupte... [continuare]

Pericolele asociate cu slabirea rapida

Pericolele asociate cu slabirea rapida

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Dietele minune care promit slabirea rapida si in timp scurt exista peste tot in jur. Desi publicitatea facuta acestor diete ar putea convinge rapid o persoana sa le incerce, expertii recomanda metode lente si constante pentru slabit. Specialistii afirma ca greutatea maxima ce poate fi data jos in mod sanatos este de aproximativ 800-900 de grame pe saptamana. Pierderea rapida in greutate, in special prin diete ce implica infometarea, poate duce la foarte multe efecte secundare, unele foarte periculoase. De asemenea, cu cat o persoana slabeste mai rapid, cu atat nu reuseste sa-si mentina noua greutate. De fapt, cercetarile au constatat ca dupa scaderea rapida in greutate, in aproximativ doua treimi din cazuri, persoanele ce au urmat dieta s-au ingrasat mai mult decat au slabit. Acesta este doar unul dintre modurile in care pierderea rapida in greutate afecteaza negativ. Pierderea substantelor nutritive importante Multe diete rapide si planuri de alimentatie elimina... [continuare]

Dioxinele, un real pericol pentru sanatate

Dioxinele, un real pericol pentru sanatate

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Date cheie despre dioxina • Dioxinele sunt numite poluanti organici persistenti (POP), ceea ce inseamna ca dureaza mult timp pentru a se descompune odata ce sunt in mediu. • Dioxinele sunt foarte toxice si pot provoca cancer, probleme de reproducere si de dezvoltare, leziuni ale sistemului imunitar si pot interfera cu hormonii. • Dioxinele se gasesc in intreaga lume in mediu si se acumuleaza in lanturile trofice, concentrandu-se in principal in tesutul adipos al animalelor. • Peste 90% din expunerea umana tipica este estimata de EPA ca fiind prin aportul de grasimi animale, in principal carne, produse lactate, peste si crustacee. Ce sunt dioxinele Dioxinele sunt un grup de compusi chimici daunatori sanatatii, cu grad ridicat de toxicitate. Ele pot afecta imunitatea, reproducerea sau dezvoltarea organismului. De asemenea, ele pot afecta sistemul endocrin si pot duce la aparitia diabetului sau cancerului. Dioxinele exista pretutindeni in jurul nostru si apartin... [continuare]

Alimente care pot declansa alergii cutanate

Alimente care pot declansa alergii cutanate

Actualizat la data de: 19 Septembrie 2025

Dr. Claudia Adriana Nicolae
Medic primar Alergologie si Imunologie

Ce este urticaria? Urticaria este o afectiune cutanata care se manifesta prin eruptii trecatoare avand aspectul unor umflaturi ale pielii de regula bine delimitate, cu dimensiuni foarte variate si care asociaza roseata si mancarimi intense. Leziunile sunt similare celor care apar la atingerea pielii cu o urzica. Angioedemul se caracterizeaza tot prin umflaturi dar ale tesutului subcutanat care apar in anumite arii predilecte ca buzele, pleoapele, palmele, organele genitale, iar in cazuri grave, limba si glota, avand un caracter fugace, trecator si nefiind insotite de roseata sau mancarime. Cand apare urticaria Poate asocia raguseala si senzatie de lipsa de aer in situatiile in care localizarea este de gravitate si poate pune in pericol viata pacientului. Poate insoti sau nu o eruptie urticariana si ambele pot completa tabloul unei reactii de tip soc anafilactic. Un procent cuprins intre 15% si 25% din populatie poate prezenta macar un episod de urticarie si angioedem... [continuare]

Tulburarile de alimentatie – o afectiune care pune viata in pericol

Tulburarile de alimentatie – o afectiune care pune viata in pericol

Actualizat la data de: 21 Octombrie 2021

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Ce reprezinta tulburarile de alimentatie? Cea de-a 5-a editie a Manualului de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM-5) incadreaza aceasta patologie in categoria „Tulburarilor de hranire si alimentatie”, descriindu-le drept o tulburare complexa care implica atat psihicul, precum si componenta somatica in care individul manifesta o relatie daunatoare intre imaginea propriului corp si comportamentul alimentar. Cine sufera de tulburari de alimentatie Se estimeaza ca aproximativ 5% din populatie dezvolta aceasta afectiune, mare majoritate in adolescenta sau la varsta tanara, intre 12 si 35 de ani, insa exista si exceptii. Modificarile stilului de viata, stresul cotidian sau impactul mass media au dus in timp la cresterea ratei acestei afectiuni in randul populatiei. Usor taboo in trecut, dar afectant un numar din ce in ce mai mare de persoane, preponderent de sex feminin, aceste tulburari de alimentatie au fost studiate in timp atat din punct de vedere al... [continuare]

Particulele de plastic din sange - un pericol asupra sanatatii umane

Particulele de plastic din sange - un pericol asupra sanatatii umane

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2022

Autor: SfatulMedicului

Plastic in sangele uman Este oficial, a fost gasit plastic in sangele uman, pentru prima data. Ultimul studiu experimental facut pe aceasta tema a demonstrat prezenta particulelor de microplastic in sangele venos. Multi cercetatori sustin ca aceasta descoperire nu ar trebui sa fie surprinzatoare, avand in vedere prezenta crescanda, din ultimii zeci de ani, a poluarii cu plastic. In mod real, nu exista loc pe Pamant in care sa nu existe particule de plastic, fie in apa, sol, sau aer, incepand de la cele mai inalte creste de munte, pana la organele noastre. Studiu Studiul a fost realizat de catre cercetatorii de la Universitatea Vrije din Amsterdam, impreuna cu Centrul Medical al universitatii din Amsterdam. Acestia au folosit un esantion de 22 de donatori sanatosi, de varste variabile si etnii variabile, de la care s-au recoltat probe de sange. Studiul a urmarit prezenta tuturor polimerilor sintetici comuni, cu dimensiuni de cel putin 700 nanometri. Acesti polimeri reprezinta... [continuare]

Tularemia: pericolul nevazut din natura – identificare si tratament

Tularemia: pericolul nevazut din natura – identificare si tratament

Actualizat la data de: 13 Octombrie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este tularemia Tularemia este o patologie infectioasa ce induce inflamarea ganglionilor limfatici si simptome respiratorii, gastro-intestinale, faringiene, in functie de locul in care bacteria cauzatoare s-a inoculat. Bacteria ce produce tularemie este Francisella Tularensis, aceasta fiind transmisa de la animal la om. Deseori tularemia este numita si ,,febra iepurelui’’ , carnea de iepure infestata fiind responsabila in multe cazuri. Prevalenta Tularemia nu este o infectie foarte comuna, fiind mai frecventa in America de Sud. Aceasta poate afecta pe oricine, insa exista cateva categorii de pacienti cu risc crescut de a prelua bacteria din mediu. Astfel puteti avea sanse mai mari de a face tularemie daca : • Participati la vanatoare sau manipulati carne cruda • Consumati carne de vanat si carne de iepure • Aveti contact cu multe insecte • Aveti un sistem imunitar compromis • Lucrati in medii precum ferme, stana de oi etc Tipuri de tularemie Bacteria F.... [continuare]

Pericolele alergiei la ambrozie

Pericolele alergiei la ambrozie

Actualizat la data de: 28 Mai 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este alergia la ambrozie si cum se manifesta In timpul ultimelor zile de vara si a primelor saptamani de toamna, aproximativ 50 de milioane de persoane experimenteaza simptome ale alergiei la ambrozie. Acestea pot fi usoare, moderate sau severe, in special in randul pacientilor polialergici. Pentru pacientii astmatici, alergia la ambrozie poate decompensa patologia si poate deveni amenintatoare de viata. Alergia la ambrozie reprezinta alergia la polenul ambroziei. Ambrozia este o planta puternica, o singura astfel de planta putand produce 1 bilion de particule de polen. Alergiile apar atunci cand sistemul imun al pacientului crede ca o anumita substanta, in acest caz ambrozia, este un agent periculos. Sistemul imun se declanseaza si astfel apar semne si simptome specifice. Prevalenta Perioada cheie in care apare aceasta alergie cuprinde luna august si pana la inceputul lunii noiembrie. De asemenea, simptomele alergiei tind sa se inrautateasca in timpul zilei si in zilele... [continuare]

Ce sunt cu adevarat aromele naturale si ce pericole ascund

Ce sunt cu adevarat aromele naturale si ce pericole ascund

Actualizat la data de: 20 Ianuarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diferenta dintre aromele naturale si cele artificiale este destul de dificil de realizat. De altfel, majoritatea produselor din supermarket prezinta inscris pe ambalaj termenul de "arome naturale", care induce ideea de aditivi "sanatosi", comparativ cu cei de origine chimica. In realitate, cele doua substante cu denumiri aparent opuse sunt mai asemanatoare decat se crede. Specialistii ofera cateva explicatii accesibile publicului larg despre aromele naturale si artificiale, cum pot fi ele distinse si ce ingrediente ascund in spatele denumirilor complicate. Definitia aromelor naturale Aromele naturale sunt definite ca fiind substante (uleiuri esentiale, produse obtinute din rasini, hidrolizati de proteine, agenti distilati sau orice alte produse obtinute prin prajire, incalzire sau enzimoliza, o modificare chimica sau descompunere datorata unei enzime) ce contin constituentii de aromatizare derivati dintr-un condiment, fruct, suc de fructe, leguma, suc de legume,... [continuare]

Pericolele lipsei de magneziu din organism

Pericolele lipsei de magneziu din organism

Actualizat la data de: 24 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Magneziul este un mineral esential. Nevoia de acest element se resimte pe tot parcursul vietii, mai ales la adolescenti, la femeile insarcinate si la sportivi. O femeie din 4 si un barbat din 5 prezinta aceasta carenta. Magneziul este folosit de toate organele corpului, in special de catre inima, muschi si rinichi. Daca va simtiti obositi sau slabiti si nu intelegeti motivul, daca ritmul cardiac este anormal, daca intampinati spasme musculare sau zvacniri ale ochilor, responsabil poate fi continutul prea scazut de magneziu. O carenta de magneziu este dificil de diagnosticat, mai ales datorita faptului ca nu are simptome evidente. O asemenea lipsa se poate manifesta prin diferite tulburari ca hiperemotivitate, anxietate, tremur, stare depresiva, dureri de cap, ameteli, insomnii, crampe, spasme musculare, dureri ale oaselor, ale spatelui, palpitatii si dificultati respiratorii. Daca ati facut recent analize de sange, presupuneti fara indoiala ca vor indica o... [continuare]

Pericolele bauturilor energizante

Pericolele bauturilor energizante

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane consuma bauturi energizante pentru a putea face fata unei zile incarcate. Si studentii si oamenii care lucreaza mult noaptea fac acelasi lucru, gandind ca aceste bauturi ii tin treji toata noaptea si favorizeaza concentrarea. Din pacate, insa, cele mai multe persoane nu constientizeaza ca o singura doza de astfel de bautura creste foarte mult riscul de o criza cardiaca sau de accident vascular cerebral. Aceste bauturi nu ar trebui confundate cu cele specifice sportivilor. Ele contin substante cum ar fi cofeina, insa in doze mult mai mari, asociata cu guarana (planta ce contine cofeina), arginina, taurina, ginseng, glucuronolactona (derivata din glucoza) si alte substante nocive. Efectele bauturilor energizante asupra organismului Aceste bauturi fac sangele mai gros, chiar vascos, ceea ce poate provoca numeroase probleme cardiovasculare. O ora dupa ce ati consumat energizantul, sangele dumneavoastra va fi identic cu cel al unui pacient cu boli... [continuare]

Cum previi infarctul. 6 alimente la care trebuie sa renunti imediat

Cum previi infarctul. 6 alimente la care trebuie sa renunti imediat

Actualizat la data de: 08 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

O statistica ingrijoratoare a Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in Romania, la fiecare 30 de minute, o persoana moare in urma infarctului. Decesele provocate de boli cardiace sunt pe primul loc in tara noastra. Infarctul se manifesta prin durere in piept, intensa, care poate sa stranga ca o gheara sau sa aiba si caracterul unei arsuri, care poate sa iradieze spre umar. Mai pot aparea ameteala, stari de nervozitate, palpitatii. Daca iei insa cateva masuri in ceea ce priveste stilul de viata, riscurile unui infract scad considerabil. Trebuie sa fii mult mai atent la alimentatia ta, sa nu faci exces de bauturi alcoolice, sa renunti la fumat si sa nu duci o viata sedentara (sunt suficiente 30 de minute de miscare, in fiecare zi). Iata care sunt principalii dusmani ai inimii in ceea ce priveste alimentatia: 1. Zaharul Excesul de zahar duce la cresterea tensiunii arteriale si a nivelului trigliceridelor, dar favorizeaza si aparitia de kilograme in plus. Toate acestea... [continuare]

Esti dependent de cofeina? iata 5 pericole la care te expui

Esti dependent de cofeina? iata 5 pericole la care te expui

Actualizat la data de: 11 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

O ceasca de cafea sau de ceai negru, dimineata, ne poate transforma dintr-o persoana adormita si apatica, intr-una plina de energie, gata pentru o noua zi de munca. Numai in Statele Unite ale Americii, peste 180 de milioane de persoane isi incep ziua cu aceasta bautura. Acesta este probabil cel mai important motiv pentru care cafeaua este printre cele mai populare bauturi din lume. Insa, in momentul in care consumi aceasta bautura in exces, dar si ceaiuri care au cofeina, precum cel negru si cel verde, pot aparea probleme. Iata la ce te expui daca esti dependent de cofeina. 1. Poate sa produca balonare Bauta dimineata, pe stomacul gol, stimuleaza productia de acid clorhidric. Aceasta poate fi o problema, deoarece acidul clorhidric ar trebui produs doar pentru a digera alimentele. In cazul in care corpul tau trebuie sa produca mai mult acid clorhidric, ca raspuns la cestile de cafea regulate, atunci pot aparea dificultati in producerea acestuia. In special digestia [continuare]

Mit sau adevar: lucruri si alimente care pot provoca cancer!

Mit sau adevar: lucruri si alimente care pot provoca cancer!

Actualizat la data de: 14 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

In fiecare an, in tara noastra peste 78.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer, boala care si la nivel mondial este din ce in ce mai prezenta. Statisticile ingrijoreaza pe multi dintre noi, ne fac sa ne gandim daca un produs alimentar, cosmetic sau telefonul mobil ne pot imbolnavi. Iata cateva date despre produsele care ar putea cauza cancer: Indulcitorii artificiali In ciuda tuturor discutiilor nu exista dovezi care sa sustina ca indulcitorii artificiali cresc riscul de cancer. Zaharina este unul dintre cei mai controversati indulcitori si s-a dovedit ca aceasta a provocat cancer la sobolani, insa corpurile lor reactioneaza diferit la acesta, spre deosebire de corpul uman, spun cercetatorii, potrivit webmd.com. Din anul 2000, nu exista nicio avertizare pe eticheta acestui produs, care sa spuna ca indulcitorul ar putea creste riscul aparitiei acestei boli. Totusi, pentru mai multa siguranta, este bine ca zaharina sa fie folosita in cantitati moderate. Nici in ceea ce... [continuare]

Ce alimente trebuie sa eviti daca suferi de alergii de sezon

Ce alimente trebuie sa eviti daca suferi de alergii de sezon

Actualizat la data de: 07 Ianuarie 2021

Autor: SfatulMedicului

Primavara, odata cu aparitia polenului, persoanele care sufera de alergii au de suferit. Simptome precum congestia nazala, durerile de cap, durerile in gat se pot inrautati, potrivit Asociatiei Americane de Alergie, Astm si Imunologie. Expertii sustin ca simptomele se pot inrautati daca incluzi in alimentatie mancaruri care contin substante care declanseaza alergiile, similare cu cele care se gasesc in polen. Potrivit statisticilor, peste 70% din populatia afectata de alergiile de sezon resimt mai mult manifestarile acestora, dupa ce consuma un anumit tip de hrana. Iata despre ce alimente este vorba: Telina Radacinoasa folosita in salate si pentru a da gust anumitor mancaruri, telina este de evitat de catre cei care sufera de alergii cauzate de polen. Aceasta contine acelasi tip de proteina care se gaseste si in polen, raspunzator pentru ochii iritati, care lacrimeaza si nasul infundat al celor afectati de alergii. Taie aceasta leguma de pe lista de cumparaturi, pana cand... [continuare]

Ce alimente sa mananci ca sa nu ai niciodata probleme cu vederea

Ce alimente sa mananci ca sa nu ai niciodata probleme cu vederea

Actualizat la data de: 15 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Ca sa ai o vedere agera pana la adanci batraneti trebuie sa incluzi in alimentatie produse care au efecte benefice asupra ochilor si ajuta la prevenirea afectiunilor oculare. Iata cateva alimente care ar trebui sa se regaseasca in meniul zilnic: Morcovii Exista o veche zicala conform careia cei care mananca morcovi isi protejeaza vederea. Aceasta zicala este sustinuta si de studii in domeniu, caci aceste legume sunt bogate in betacaroten si vitamina A, substante care previn aparitia cataractei si te ajuta sa ai o vedere buna pe timp de noapte. Spanacul Spanacul este un aliment esential pentru sanatatea ochilor, deoarece este o o sursa bogata de luteina. Luteina ofera protectie contra degenerescentei maculare, afectiune care, lasata netratata, poate sa duca la orbire. De asemenea, prin consumul regulat de spanac, ochii sunt protejati si contra radiatiilor solare. Ouale Ouale sunt una dintre cele mai bune surse de proteine, vitami [continuare]

Canicula - un pericol chiar si pentru persoanele sanatoase

Canicula - un pericol chiar si pentru persoanele sanatoase

Actualizat la data de: 03 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Canicula este periculoasa atat pentru copii, adulti si batrani, dar in special pentru bolnavii cronic. Daca organismul se raceste in mod natural prin transpiratie, atunci cand umiditatea din atmosfera este crescuta, nu se intampla acest lucru si in zilele extrem de calduroase. In afara disconfortului dat de cresterea temperaturii se adauga si umiditatea. Trebuie sa retinem faptul ca umiditatea mare nu permite corpului sa piarda repede caldura. Organismul uman este creat ca, indiferent de temperatura, sa isi mentina o temperatura fixa de 37 grade Celsius. Cand temperaturile cresc foarte mult, corpul devine foarte cald, iar inima incepe sa bata mai repede, tocmai pentru a pompa mai mult sange fierbinte. In mod normal, zilnic se pierde o cantitate importanta de apa (aproape un litru) prin respiratie si transpiratie, dar cand afara este extrem de cald, cantitatea de apa pierduta prin transpiratie poate creste foarte mult. Daca umiditatea aerului este mare, apa se va... [continuare]

Pericolele la care ne expunem cand incalzim mancare la cuptorul cu microunde

Pericolele la care ne expunem cand incalzim mancare la cuptorul cu microunde

Actualizat la data de: 19 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cuptorul cu microunde este prezent in mai toate bucatariile, devenind un ajutor de nadejde pentru persoanele active si ocupate, care nu au timp sa gateasca zilnic. Desi cuptorul cu microunde a devenit indispensabil in gosposariile noastre, in jurul lui planeaza o multime de controverse legate de modul in care ne-ar putea afecta sanatatea. La ce pericole ne expunem atunci cand incalzim sau gatim mancare la microunde? Este sau nu cuptorul cu microunde o amenintare pentru sanatatea noastra? Cum functioneaza cuptorul cu microunde? Unul dintre atributele principale ale cuptorului cu microunde este acela ca incalzeste rapid mancarea. Cuptorul cu microunde are la baza un dispozitiv numit magnetron, un tub care transforma curentul electric in raze/unde electromagnetice de 2450 MHz. Aceste unde ajung sa fie absorbite de apa, grasimi si zaharuri, ca mai apoi sa fie transformate direct in caldura. Este sau nu cuptorul cu microunde periculos pentru sanatate? Orice... [continuare]

Alimente care inrautatesc indigestia

Alimente care inrautatesc indigestia

Actualizat la data de: 27 Februarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Senzatia de arsura localizata in partea inferioara a pieptului, urmata eventual de un gust acru in gura, sunt semnele indigestiei si refluxului de acid gastric. Medicii explica faptul ca aceste simtpome apar atunci cand acidul clorhidric din stomac revine inapoi pe esofag. Manifestarile specifice indigestiei apar ocazional, iar medicul poate determina cauza si tratamentul adecvat. Unele persoane adopta o dieta sanatoasa, ce contine o combinatie potrivita de carbohidrati, grasimi, proteine, apa, saruri, vitamine si fibre - elemenele esentiale in evitarea indigestiei. Daca va privati de oricare dintre aceste elemente, atunci puteti avea probleme de sanatate. Cand suferiti o indigestie care include simptome, cum ar fi greata si balonare, ceea ce mancati si mai ales ceea ce eliminati din dieta zilnica devine extrem de important. Iata care sunt alimentele pe care ar trebui sa le evitati atunci cand aveti indigestie. Alimente de evitat atunci cand aveti indigetie -... [continuare]

Cum sa cresteti intensitatea sesiunilor de alergat fara sa va puneti sanatatea in pericol

Cum sa cresteti intensitatea sesiunilor de alergat fara sa va puneti sanatatea in pericol

Actualizat la data de: 02 Iulie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intensitatea sesiunilor de alergat poate sa creasca in mod natural, odata cu sporirea rezistentei fizice prin antrenamente frecvente. In ciuda faptului ca sportul contribuie la mentinerea unei stari de sanatate optime, efortul fizic excesiv si incorect dozat poate provoca o serie intreaga de consecinte nefaste pentru bunastarea fizica. Din acest motiv, specialistii recomanda cresterea graduala a intensitatii si duratei sesiunilor de alergat, pentru evitarea riscului de suprasolicitare si imbolnavire a organismului. Efectele suprasolicitarii corpului in cadrul sesiunilor de alergat Un studiu efectuat in vara anului trecut de o echipa de medici din SUA a descoperit ca exercitiul fizic excesiv, precum sesiunile de alergat extrem de solicitante, poate sa cauzeze tulburari cardiace pe termen lung, accelerand in mod periculos rata cardiaca. Specialistii care au derulat studiul in cauza au observat ca antrenamentele de alergare mai lungi de o ora pe zi determina... [continuare]

Cele mai bune si cele mai nocive alimente pentru dantura

Cele mai bune si cele mai nocive alimente pentru dantura

Actualizat la data de: 27 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Organismul este o masinarie complexa, ce are permanenta nevoie de un combustibil potrivit pentru mecanismele sale. Alimentatia nu doar ca afecteaza starea de sanatate a organelor vitale, ci si sanatatea danturii si a cavitatii bucale, mediul prin care ingeram hrana si de care depinde intregul proces de nutritie. Unele alimente ajuta la conservarea danturii, pe cand altele au efecte nocive asupra sa. Apa sau legumele curata cavitatea bucala si sporesc productia de saliva (care ajuta la curatarea naturala a dintilor si limbii), pe cand alimentele dulci sau acide ataca smaltul dintilor si predispun la aparitia cariilor. Cele mai bune alimente pentru dantura Daca va doriti dinti si gingii sanatoase, alegeti cu grija ceea ce mancati sau beti. Urmati o dieta echilibrata si limitati consumul de alimente intre mese. Daca respectati un regim alimentar special, consultati medicul si solicitati o lista de produse cu care va puteti hrani, fara sa va puneti in... [continuare]

Pericolul dietelor restrictive

Pericolul dietelor restrictive

Actualizat la data de: 17 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta restrictiva nu este singura modalitate de a slabi. Cel mai bun regim de slabire trebuie sa debuteze cu dezvoltarea unui plan zilnic de alimentatie sanatoasa, urmat de o crestere moderata a activitatilor fizice, pentru a arde mai multe calorii. Dietele restrictive prezinta mai multe riscuri decat beneficiile pe care ar putea sa le furnizeze. Cele mai multe dintre persoanele care au urmat aceste tipuri de diete au recastigat kilogramele pierdute. In plus, o dieta restrictiva ar putea reprezenta un pericol pentru sanatatea unei persoane. Corpul are nevoie de nutrienti Majoritatea programelor dietetice restrictive se concentreaza pe reducerea cantitatii de alimente sau substante nutritive, cum ar fi carbohidrati, grasimi sau proteine. Daca un anumit grup de alimente lipseste din dieta poate exista un decalaj in nutritie, iar acest lucru va crea un deficit pe termen lung care poate cauza numeroase probleme de sanatate. Lipsa anumitor substante... [continuare]

Top 8 pericole pentru sanatate pe timpul verii

Top 8 pericole pentru sanatate pe timpul verii

Actualizat la data de: 22 August 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pe parcursul verii, majoritatea oamenilor isi petrec timpul liber afara, in razele mult asteptate ale soarelui. Viata in aer liber poate presupune unele riscuri pentru sanatate, mai ales pe timpul verii. Cancerul de piele Cancerul de piele este una dintre formele cel mai frecvent diagnosticate de cancer, din lume. Daca este depistat devreme, cancerul de piele, este de obicei tratat cu usurinta. Expunerea la radiatii ultraviolete ale soarelui (sau chiar lumina UV artificiala, cum ar fi cea din saloanele de bronzat) creste riscul dezvoltarii cancerului de piele. Alti factori predispozanti includ: pielea, ochii sau parul deschise la culoare piele care se arde si pe care apar pistruii cu usurinta alunite neobisnuite, care au forma neregulata, sunt de dimensiuni mai mari sau au culori diferite decat alunitele normale un istoric familial de melanom. Cremele protectoare aplicate periodic pe piele si alte masuri pot preveni aparitia cancerului... [continuare]

Obiceiuri de ingrijire prin care va puteti pune in pericol pielea

Obiceiuri de ingrijire prin care va puteti pune in pericol pielea

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt obiceurile nocive? Desi pare dificil de crezut, multe dintre obiceiurile de ingrijire aparent inofensive pot afecta sanatatea pielii si o pot imbratrani prematur. In incercarea de a mentine tesutul cutanat curat, puteti comite o serie de greseli, care ii aduc mai multe deservicii, decat beneficii. Nu interveniti in procesele naturale de protectie si regenerare a pielii si evitati expunerea acesteia la agenti iritanti, cu potential nociv. Chiar daca urmati o dieta echilibrata, consumati suficienta apa in fiecare zi si folositi un umidificator de camera, toate beneficiile acestor obiceiuri sanatoase pot fi contracarate de urmatoarele greseli de ingrijire a pielii. Tratati cosurile local Cosurile nu sunt o problema doar in perioada adolescentei. Ele pot sa apara pe fondul fluctuatiilor hormonale, chiar si in conditiile in care va preocupa o curatare zilnica riguroasa a pielii. Daca obisnuiti sa aplicati local seruri destinate tratarii cosurilor, renuntati... [continuare]

Sfaturi alimentare de sarbatori pentru diabetici

Sfaturi alimentare de sarbatori pentru diabetici

Actualizat la data de: 16 Decembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sarbatorile inseamna, pentru diabetici, numeroase tentatii culinare dificil de gestionat. Dulciurile abunda in meniul meselor festive, la fel si preparatele cu grasimi nesanatoase si carbohidrati simpli. In aceste conditii, controlul glicemiei devine cu atat mai dificil. Urmatoarele sfaturi alimentare pentru persoanele care sufera de diabet ajuta la preintampinarea complicatiilor care ar putea surveni de pe urma unor abuzuri in dieta in perioada sarbatorilor. Reguli de nutritie pentru diabetici Diagnosticul de diabet nu este o sentinta la petrecerea sarbatorilor de iarna intr-o continua privare de preparate gustoase, traditionale. Diabeticii isi pot satisface pe deplin poftele alimentare, cata vreme isi planifica atent mesele si isi asculta cu atentie semnalele transmise de organism. Dulciurile sunt considerate cel mai mare dusman al diabetului, insa controlul acestei boli cronice implica adoptarea de masuri mult mai complexe decat simpla evitare a zaharului.... [continuare]

8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida

8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida

Actualizat la data de: 04 Martie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Glanda tiroida are nevoie de anumite vitamine si minerale pentru a-si indeplini functiile in parametri optimi. Fiecare organism reactioneaza in mod diferit la anumite tipuri de alimentatie, insa oamenii de stiinta au identificat o serie de repere generale privind o dieta benefica celei mai mari glande a sistemului endocrin uman. Cativa nutrienti cheie sunt esentiali pentru buna functionare a tiroidei, pe cand altii ii pot pune sanatatea in pericol. Alegerile alimentare sunt, asadar, foarte importante pentru mentinerea bunei functionari a glandei tiroide. Nutrienti esentiali pentru glanda tiroida Iodul este cel mai important element pentru functionarea glandei tiroidei, deoarece face posibila productia hormonilor tiroidieni de care depinde integritatea tuturor tesuturilor corporale. Tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) sunt cei mai importanti hormoni care au in componenta iodul. Seleniul este si el indispensabil glandei tiroide, din mai multe puncte de... [continuare]

Pagina 3 din 34 (998 rezultate)