Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

10 pericole alimentare

Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire

Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Toxiinfectiile alimentare sunt cauzate de consumul de alimente sau bauturi care contin toxine, bacterii, virusuri sau paraziti daunatori. In timp ce multe alimente contin organisme potential daunatoare, acestea sunt de obicei distruse in timpul prepararii termice. Cu toate acestea, depozitarea inadecvata a alimentelor, dar si igiena necorespunzatoare a mainilor pot determina contaminarea. Femeile gravide, copiii, persoanele in varsta si cele care sufera de boli cronice prezinta un risc crescut de a dezvolta intoxicatii alimentare. O toxiinfectie alimentara poate fi inconfortabila dar majoritatea oamenilor se recupereaza in cateva zile fara un tratament medicamentos. Simptome ale toxiinfectiei alimentare Simptomele pot varia in functie de sursa de contaminare. Acestea pot fi de la usoare la severe: - dureri abdominale si crampe abdominale; - diaree; - dureri de cap usoare sau severe; - varsaturi; - febra; - frisoane; - slabiciune si oboseala; - greata; - dureri... [continuare]

Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos alimentar - un pericol pentru sanatate

Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos alimentar - un pericol pentru sanatate

Actualizat la data de: 10 Iulie 2025

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este glutamatul de sodiu Glutamatul de sodiu sau monosodic este una dintre cele mai cunoscute substante ce se regaseste in anumite alimente, dar si in industria alimenta cu rol de potentiator de arome. Mai este cunoscut ca fiind si un aminoacid non-esential si de aceea il gasim in mod natural in: rosii, lapte, peste, branzeturi si ciuperci. Prescuratrea glutamatului de sodiu in industria alimentara este MSG sau E621 si chiar daca in mod normal el nu are nici un gust, faptul ca in urma reactiilor combinate dintre anumite alimente si condimente isi modifica gustul si intensifica aroma este utilizat pe scara larga. Istoria glutamatului de sodiu a pornit de la un biochimist japonez ce a dorit sa obtina o substanta care sa “pacaleasca”creierul astfel incat gustul sa fie perceput mai puternic. Simptome ce pot aparea in urma consumului glutamatului de sodiu Intrebarea cea mai frecventa este daca ne face rau glutamatul de sodiu? Raspunsul este ca daca il consumam in... [continuare]

Cum te afecteaza alergiile alimentare

Cum te afecteaza alergiile alimentare

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere Alergiile alimentare apar atunci cand organismul dumneavoastra are un raspuns imunitar la anumite alimente. Alergiile alimentare comune includ alergiile la lapte, oua si arahide. Cel mai bun tratament pentru o alergie alimentara este evitarea alimentelor declansatoare. Daca aveti simptome severe de reactie alergica, cum ar fi umflarea gatului, sunati la 112 sau mergeti la cea mai apropiata camera de urgenta. Ce sunt alergiile alimentare? Alergiile alimentare apar atunci cand corpul dumneavoastra reactioneaza exagerat la proteinele din anumite alimente. Aceasta reactie excesiva se numeste reactie alergica. Care sunt tipurile de alergii alimentare? Puteti avea o alergie la orice tip de mancare. Opt tipuri de alimente reprezinta aproximativ 90% din toate alergiile alimentare. Aceste alimente sunt: • Oua. • Peste. • Lapte. • Arahide. • Crustacee. • Soia. • Nuci. • Grau. Cum imi afecteaza alergiile alimentare corpul? Sistemul tau imunitar... [continuare]

Alimentele procesate la copii – pericol in farfurie

Alimentele procesate la copii – pericol in farfurie

Actualizat la data de: 29 Februarie 2024

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Ce sunt alimentele procesate Alimentele procesate se refera la orice aliment care s-a schimbat fata de starea sa naturala. Aceasta poate include alimente care au fost pur si simplu taiate, spalate, incalzite, pasteurizate, conservate, gatite, congelate, uscate, deshidratate, amestecate sau ambalate. De asemenea, poate include alimente care au adaugat conservanti, nutrienti, arome, saruri, zaharuri sau grasimi. De obicei, oamenii cred ca alimentele procesate sunt „rele”. Desi exista o multime de optiuni procesate care sunt mai putin hranitoare, unele alimente procesate sunt sanatoase. Cum afecteaza alimentele procesate sanatatea Unele alimente usor procesate pot face parte dintr-o dieta sanatoasa. Dar alte optiuni foarte procesate pot duce la riscuri pentru sanatate. Iata si cateva exemple: • Consum excesiv necontrolat. Unele alimente procesate contin multa sare, grasimi si zahar. Acest lucru poate face ca alimentele sa para mai atragatoare, sa aiba un gust mai... [continuare]

Autoinducerea varsaturilor: pericole pentru sanatate

Autoinducerea varsaturilor: pericole pentru sanatate

Actualizat la data de: 28 Mai 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Autoinducerea varsaturilor Daca tocmai ati inghitit ceva potential toxic sau nociv, primul instinct ar fi sa va autoinduceti varsatura sau vomitatul. Timp de decenii, multe persoane, inclusiv doctorii, au considerat aceasta ca fiind cea mai buna varianta in aceste stiuatii. In ziua de azi insa, medicii si expertii din domeniul sanatatii recomanda evitarea autoinducerii varsaturilor din cauza pericolelor care vin cu acest gest sau obicei. Autoinducerea varsaturilor poate veni si in urma unor sentimente precum vina sau tristetea in legatura cu o masa pe care ati luat-o, avand ca si scop pierderea in greutate. In acest caz este vorba de o patologie psihiatrica numita bulimie, insa pericolele varsaturilor raman valide si chiar mai serioase. Riscuri si complicatii Varsatura sau voma reprezinta continutul stomacului, evacuat in mod nenatural, anormal, prin esofag si cavitatea orala in loc de intestin si rect. Desi varsaturile reprezinta unul dintre cele mai comune simptome, in... [continuare]

Astenia de primavara, pericol pentru silueta

Astenia de primavara, pericol pentru silueta

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2025

Sorina Cristea
Psiholog clinician

Generalitati 'Nu am chef azi, nu am chef de nimic!', asa incepe o melodie a formatiei Vama Veche, si cam asa s-ar putea traduce starea generala de proasta dispozitie pe care o resimtim odata cu venirea primaverii. Astenia de primavara este resimtita de organism ca oboseala cronica si slabiciune si afecteaza atat sfera fizica (inclusiv viata sexuala), cat si sfera psihica (intelectuala). Spune-i STOP inainte sa te bucure si cu cateva kilograme in plus. Cum se manifesta? Astenia este o tulburare afectiva de scurta durata, care apare, de regula, cam in aceeasi perioada din an, cu urmatoarele simptome: tristete, anxietate, iritabilitate, pierderea interesului pentru activitati de rutina, pierdea capacitatii de concentrare. Se manifesta in special la persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, insa, uneori, a fost observata si la copii si adolescenti. Cauza exacta nu se conoaste insa, o explicatie plauzibila ar fi lipsa luminii soarelui din timpul iernii. [continuare]

Cele mai bune alimente pentru un sistem imunitar puternic

Cele mai bune alimente pentru un sistem imunitar puternic

Actualizat la data de: 03 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Sistemul imunitar este cel care are grija de sanatatea noastra, protejandu-ne contra infectiilor si luptand cu virusurile si microbii. Este cel care, atunci cand identifica un pericol pentru corpul nostru, lupta pentru a-l anihila. Un sistem imunitar slabit ne face sa ne simtim obositi, apatici, sa suferim repetat de infectii, dar si de alergii sau de tulburari digestive. Ca sa te asiguri ca functioneaza in parametrii normali, alimentatia are o importanta deosebita. Exista mancaruri care contribuie din plin la o imunitate de fier. Iata care sunt acestea: 1. Ciupercile Sunt gustoase, usor de preparat si au si numeroase proprietati terapeutice, ajutand la buna functionare a sistemului imunitar. Acestea furnizeaza corpului seleniu si vitamina B, elemente care previn aparitia racelilor si care contribuie din plin la buna functionare a sistemului imunitar. 2. Fructele de acai Fructele de acai fac miracole pentru imunitate, datorita antioxidantilor pe ca [continuare]

Mituri despre alergiile alimentare

Mituri despre alergiile alimentare

Actualizat la data de: 28 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergia alimentara reprezinta o reactie anormala de aparare a organismului dupa ingestia unui anumit aliment. Principalele simptome sunt furnicaturile la nivelul gurii, mancarimile sau eruptiile la nivelul pielii. De cele mai multe ori, acest tip de alergie nu este grav, insa sunt si situatii in care alergia alimentara poate fi fatala. Ce este si ce nu este adevarat Mit: Antihistaminicele achizitionate din farmacie, dar fara o prescriptie medicala sunt eficiente in cazul alergiilor alimentare. Adevar: Exista medicamente pe care pacientul le poate achizitiona la recomandarea unui farmacist si care au ca efect ameliorarea simptomelor cauzate de acest tip de alergie. Daca se doreste stabilirea unui diagnostic si initierea unui tratament adecvat, pacientul trebuie sa consulte un medic alergolog, singurul care poate prescrie medicatia necesara. Mit: Alergia la polen nu are legatura cu alergiile alimentare. Adevar: O treime dintre persoanele care sunt alergice la... [continuare]

Chimicalele din haine care iti pun sanatatea in pericol

Chimicalele din haine care iti pun sanatatea in pericol

Actualizat la data de: 31 August 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Este stiut faptul ca aproape intotdeauna cand mergem la cumparaturi ne facem griji pentru calitatea produsului alimentar pe care-l achizitionam, insa produsele alimentare nu ar trebui sa constituie singura sursa de ingrijorare. Mai exact, imbracamintea, hainele pe care le cumparam trec printr-un proces lung, complicat si, de cele mai multe ori, chimic inainte de a fi expuse in magazine. Inclusiv fibrele naturale, precum bumbacul si lana ar putea fi pulverizate cu erbicide si pesticide, vopsite si tratate cu compusi care le fac rezistente la foc, miros, pete si apa. Fibrele sintetice pe baza de petrol, cum ar fi poliesterul si nailonul contin si mai multe substante chimice. Mai exact, in industria textila exista anumite substante care pot cauza, in timp, reale probleme de sanatate. Principalele pericole din haine Coloranti Azo . Exista multe varietati de coloranti chimici utilizati pentru imbracaminte, iar colorantii azo sunt printre cei mai frecventi. Acesti... [continuare]

Carnea procesata. de ce reprezinta un pericol

Carnea procesata. de ce reprezinta un pericol

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea oamenilor consuma fie la micul dejun, fie la masa de pranz, conserve de carne, mezeluri, carnati, hot dog, mancare tip fast-food sau carne procesata. Insa nu toti cunosc pericolele care se ascund in astfel de alimente pe care de multe ori le include si in alimentatia celor mici. In repetate randuri, Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (IARC) din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a atras atentia prin diferite raportate date publicitatii, faptul ca produsele alimentare procesate sunt cancerigene asa cum este tutunul, alcoolul sau azbestul. Specialistii de la IARC sustin chiar ca un consum regulat de doar 50 de grame de carne procesata duce la cresterea riscului de a dezvolta cancer colorectal cu 18%. Acest risc creste in functie de cantitatea de carne procesata consumata. Mai mult, acest obicei alimentar de a consuma carne procesata este asociat cu o multime de probleme de sanatate, de la obezitate, boli cardiovasculare, diabet... [continuare]

Cum sa consumati in siguranta alimentele pe timp de vara

Cum sa consumati in siguranta alimentele pe timp de vara

Actualizat la data de: 06 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pe timp de vara, toxiinfectiile alimentare sunt diagnosticate mai frecvent, din pricina perisabilitatii crescute a alimentelor pe fondul temperaturilor crescute si a umiditatii. Gratarele in curte sau in natura, picnicurile la iarba verde si pranzurile servite pe plaja sunt moduri placute de manca, insa totodata periculoase. Cateva masuri de precautie recomandate de specialisti va ajuta sa consumati in siguranta alimentele pe timp de vara, indiferent de circumstantele in care luati masa. Consumul si pastrarea alimentelor in sezonul cald Bacteriile din hrana se inmultesc la o rata crescuta atunci cand sunt expuse la temperaturi curprinse intre 5 si 60 de grade Celsius. Odata ce alimentele intra in contact cu caldura si umiditatea, ele se pot altera mai repede decat in alte perioade ale anului. Prepararea si consumul mancarii in spatii deschise, unde nu exista un acces deplin la apa si refrigerare, cresc riscul contaminarii alimentelor. Toxiinfectiile alimentare... [continuare]

Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii?

Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii?

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bolile cardiovasculare raman in continuare criminalul numarul unu in Romania. Se estimeaza ca bolile de inima vor ramane principala cauza de deces in urmatorii ani. Specialistii recomanda 16 alimente care, atunci cand sunt consumate ca parte a unei diete echilibrate, ar putea ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Alimente care pot imbunatati sanatatea inimii Exista numeroase lucruri care pot fi facute si respectate pentru protejarea sistemului cardiovascular. In primul rand, este recomandat un control de specialitate anual la medic, exercitiile fizice cel putin 30 de minute pe zi, renuntarea la fumat si reducerea nivelului de stres de zi cu zi. Una dintre cele mai simple schimbari in stilul de viata care are un efect pozitiv esential asupra sanatatii inimii este alegerea unor alimente care pot fi introduse in dieta zilnica. 1. Sparanghelul Sparanghelul este o sursa naturala de folat, care ajuta la prevenirea formarii unui aminoacid numit homocisteina in... [continuare]

 sunt alergiile alimentare diagnosticate corect?

sunt alergiile alimentare diagnosticate corect?

Publicat la data de: 02 Aprilie 2019

Autor: SfatulMedicului

Numarul alergiilor alimentare, in crestere Pentru oamenii cu alergii alimentare severe, alegerea alimentelor este mai mult decat o chestiune economica sau de slabire. Poate sa insemne o chestiune de viata si de moarte. Totusi, in ultimii ani, studiile au aratat ca alergiile sunt supradiagnosticate, iar multi oameni nu ar avea cu adevarat nevoie sa renunte la anumite alimente. Conform statisticilor oficiale din Statele Unite ale Americii, intre 1997 si 2011, pronderea alergiilor alimentare printre adulti a crescut cu 50%. Printre copii, cresterea acesteia este estimata la 18% intre 1997 si 2007. Unii experti presupun ca o combinatie dintre factorii de mediu, cei genetici si cei legati de stilul de viata ar fi raspunzatoare pentru inmultirea numarului de persoane alergice. Alta teorie este ca nu exista nicio crestere reala a raspandirii alergiilor alimentare, ci o supradiagnosticare sau o supraraportare a alergiilor, cauzata de imprecizia metodelor de testare sau de intelegerea... [continuare]

Ai alergie la vinete? la ce alte alimente trebuie sa renunti

Ai alergie la vinete? la ce alte alimente trebuie sa renunti

Actualizat la data de: 15 Iulie 2019

Autor: SfatulMedicului

Alergia la vinete se dezvolta in copilarie Vinetele sunt alimente binecunoscute si bogate in nutrienti, putand fi folosite in numeroase preparate alimentare delicioase. Din pacate, unii oameni pot dezvolta alergie la vinete, acest lucru avand efecte asupra stilului alimentar. Din punct de vedere stiintific, vinetele, la fel ca si tomatele, sunt fructe. Totusi, din punct de vedere culinar, ele sunt considerate legume si sunt folosite in multe feluri de mancare vegetariene, suplinind cu succes carnea. Persoanele cu alergii la vinete trebuie sa fie constiente de faptul ca prezenta vinetelor intr-un fel de mancare nu este intotdeauna evidenta, dar pericolul exista. Astfel, lista de ingrediente trebuie mereu consultata cu multa atentie de persoanele care au alergii. Alergiile la vinete se dezvolta frecvent in copilarie, dar pot sa apara si mai tarziu in viata. Simptomatologia alergiei la vinete Simptomele unei alergii la vinete sunt similare cu cele ale altor alergii alimentare.... [continuare]

Prim ajutor in caz de inec cu alimente

Prim ajutor in caz de inec cu alimente

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Inecul cu mancare Blocarea alimentelor in gat reprezinta o situatie ce poate fi incomoda si infricosatoare. Identificarea semnelor de sufocare si cunoasterea pasilor ce trebuie urmati in caz de urgenta sunt elemente ce pot salva viata unei persoane, astfel incat orice om ar trebui sa le cunoasca. Procesul de deglutitie al alimentelor implica o serie de miscari musculare involuntare. De cele mai multe ori, aceste miscari musculare impiedica alimentele sa ramana blocate in drumul lor spre stomac. In primul rand, limba impinge mancarea spre partea din spate a gatului. Aici se regasesc doua orificii, fiecare ducand catre alte locuri din organism. Prima deschidere este cea a esofagului, in timp ce a doua este cea a laringelui. Pe masura ce o persoana inghite, o clapa cartilaginoasa, numita epiglota, inchide deschiderea laringelui. Acest lucru opreste temporar respiratia si impiedica alimentele sa intre in caile respiratorii. In acelasi timp, sfincterul esofagian superior se... [continuare]

Alimente care afecteaza dantura. ce este bine si ce nu este bine sa mananci?

Alimente care afecteaza dantura. ce este bine si ce nu este bine sa mananci?

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2020

Autor: SfatulMedicului

Prezentare generala Multe persoane nu tin cont de alimentele pe care le mananca sau nu au grija de dintii lor, iar aceste lucruri pot avea efecte nefaste asupra danturii. In plus, se considera ca alimentele pot fi daunatoare doar pentru tractul digestiv inferior, dar acest lucru este gresit. Procesul digestiei incepe la nivelul cavitatii bucale, unde dintii au un rol foarte important, astfel incat acestia trebuie protejati cat mai mult timp si prin toate metodele posibile, inclusiv evitarea alimentelor ce i-ar putea altera. Formarea placii dentare Un numar crescut de alimente stimuleaza formarea placii, un film aderent si plin de bacterii ce se fixeaza pe dinti. Placa reprezinta un factor important ce contribuie la afectiunile dentare si cele gingivale, inclusiv bine cunoscutele carii. De asemenea, dupa ce o persoana mananca o gustare dulce, zaharul din aceasta va stimula bacteriile sa produca substante acide si care au efect nefast asupra smaltului dentar. Cand smaltul dentar... [continuare]

10 alimente care cauzeaza imbatranirea prematura

10 alimente care cauzeaza imbatranirea prematura

Actualizat la data de: 21 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta multor persoane este compusa dn alimente care cauzeaza imbatranirea prematura, din pricina efectului de crestere a inflamatiilor in organism, soldat cu aparitia timpurie a ridurilor. Specialistii Academiei Americane de Dermatologie sustin ca dieta influenteaza major aspectul fizic. In timp ce un desert consumat din cand in cand nu isi va pune amprenta peste noapte asupra chipului unei persoane, o alimentatie bogata in dulciuri si alimente procesate va accelera procesul de imbatranire odata cu trecerea timpului. Alimente care accelereaza imbratranirea Expertii in nutritie au formulat recomandari clare asupra alimentelor de evitat in raport cu mentinerea aspectului fizic tanar. Pentru prevenirea imbatranirii premature, este esential sa inlocuiti uleiurile vegetale, painea alba sau zaharul cu alimente bogate in acizi grasi omega-3, precum semintele de in, fructele de avocado, somonul sau uleiul de masline. Introduceti zilnic in meniu fructe si legume proaspete,... [continuare]

Reguli pentru un frigider curat si alimente sigure pentru consum

Reguli pentru un frigider curat si alimente sigure pentru consum

Actualizat la data de: 11 Noiembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un frigider curat, care sa mentina alimentele la o temperatura corecta si in conditii optime, este una dintre caile principale de a tine la distanta bolile asociate cu consumul hranei contaminate de microorganisme periculoase. Mucegaiul, bacteriile si resturile alimentare din frigider cresc riscul contactarii unei toxiinfectii alimentare, astfel ca sunt importante igienizarea, programarea si curatarea corespunzatoare acestui aparat electrocasnic, in mod regulat. Intretinerea frigiderului pentru o sanatate de fier Urmatoarele reguli de baza ale intretinerii corecte a frigiderului din prisma mentinerii alimentelor sigure pentru consum trebuie sa fie respectate intocmai, pentru eliminarea oricarui tip de risc de imbolnavire. 1. Atentie la temperatura Prima conditie de care trebuie sa beneficieze alimentele pastrate la frigider este temperatura corecta. Monitorizarea si mentinerea hranei intr-un mediu suficient de rece previn dezvoltarea microorganismelor... [continuare]

Cele mai consumate alimente cancerigene

Cele mai consumate alimente cancerigene

Actualizat la data de: 04 August 2015

Autor: SfatulMedicului

Cancerul este una dintre bolile care afecteaza un mare numar de persoane. Unele alimente pe care le consumati zilnic pot creste riscul de cancer din cauza produselor chimice pe care le contin. Pentru a evita cancerul, trebuie sa adoptati o alimentatie sanatoasa, echilibrata si bogata in fructe, legume, fibre si alte produse naturale. Persoanele care abuzeaza de produsele artificiale au un risc din ce in ce mai crescut de cancer. Cu toate substantele adaugate si toti conservantii, nu stiti incotro sa va indreptati pentru a gasi un produs care sa nu afecteze sanatatea. Exista multe alimente delicioase pe care le consumati de obicei, insa despre care este dificil de spus daca sunt bune sau nerecomandate. Exista mai multe alimente care pot conduce la cancer. De fapt, este vorba despre produse alimentare procesate si care contin substante ce le conserva. Declaratia ”totul produce cancerul” a devenit o hiperbola populara, pe care unele persoane o folosesc drept scuza pentru modul... [continuare]

Cum evitati pofta de alimente dulci?

Cum evitati pofta de alimente dulci?

Actualizat la data de: 28 August 2019

Autor: SfatulMedicului

In zilele noastre, alimentatia moderna si mancarea nepotrivita constituie un adevarat pericol pentru sanatate. Aceste alimente contin, din pacate, extrem de mult zahar si pot implicit crea dependenta persoanelor care le consuma. Multi oameni cred ca alimentele dulci le vor da energie pentru a-si termina cu bine ziua. Dar ceea ce ei ignora, este faptul ca aceasta energie nu dureaza decat cateva minute dupa ce au consumat dulciurile. Pe de alta parte, acest obicei poate avea repercusiuni serioase pentru sanatate: -Favorizeaza diabetul, obezitatea si bolile cardiovasculare; -Favorizeaza dezvoltarea tumorilor canceroase; -Afecteaza buna functionare a sistemului imunitar; -Distruge dintii si provoaca multiple carii; -Accelereaza procesul de imbatranire. Pentru a evita aceste neplaceri, medicii au cateva sfaturi care v-ar putea ajuta sa scapati de acest obicei: Regimul alimentar Pentru a scapa de zahar o data pentru totdeauna, trebuie sa va schimbati regimul alimentar si sa... [continuare]

Alergiile alimentare la copii

Alergiile alimentare la copii

Actualizat la data de: 25 August 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar la o proteina din anumite alimente care este considerata inofensiva pentru organism. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decat la adulti, la persoanele cu antecedente familiale de alergii, astm, febra fanului sau eczeme. La adulti si copii, alergiile alimentare apar in mod inegal. Daca doar 3,5% dintre adulti sunt subiectii unei astfel de probleme, aproape 10% dintre copii sunt inclusi. Toleranta naturala la proteinele alimentare straine este o particularitate biologica originala. La unii copii, exista un teren familial, o predispozitie genetica de a elabora anticorpi impotriva alergenilor naturali care intra in contact cu organismul prin cai naturale: piele si mucoase (respiratorii si digestive). In cazul in care copilul dumneavoastra are o alergie alimentara, va avea cu siguranta o reactie cutanata, dureri abdominale, nasul care curge, dureri de gat, mancarimi, ochii care curg, eruptii... [continuare]

Alimente periculoase in osteoporoza

Alimente periculoase in osteoporoza

Actualizat la data de: 14 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vorbim despre sare, cafeina, sucuri carbogazoase…Alimentele obisnuite din dieta ne predispun oare riscului de a dezvolta osteoporoza? Osteoporoza inseamna practic 'oase poroase' si descrie situatia patologica in care oasele noastre isi pierd din minerale si saruri si o data cu acestea si din rezistenta si forta si devin sfarmicioase, tasabile si foarte fragile si sunt predispuse riscului de fracturi, microarhitectura lor fiind foarte modificata. Uneri procesul este atat de avansat incat chiar si un traumatism minor le poate rupe. Cauza de baza a osteoporozei ? Pierderea de calciu, fosfor si alte minerale esentiale din os, aceasta fiind determinata de foarte multi factori. De aceea se considera ca etiologia osteoporozei este multifactoriala. Cele mai frecvente complicatii ale osteoporozei sunt fracturile: de sold, de humerus, dar si tasarile vertebrale. Desi se credea ca osteoporoza este o boala exclusiv a femeilor, din ce in ce mai multi barbati sunt... [continuare]

10 alimente hipercalorice ale primaverii

10 alimente hipercalorice ale primaverii

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sosirea primaverii nu inseamna doar aparitia lalelelor si a narciselor, dar si o oportunitate pentru recuperarea siluetei in cazul acelora care toata iarna au evitat exercitiile fizice si au adoptat o dieta comoda, bogata in grasimi si carbohidrati. Primele raze de soare ne indeamna sa renuntam la pulovere si sa adoptam o tinuta mai lejera, astfel, consecintele acestei ierni devin dintr-o data vizibile. Chiar daca majoritatea asteptam primavara pentru a ne redobandi silueta, specialistii ne avertizeaza ca in aceasta perioada putem chiar sa crestem in greutate daca nu suntem atenti la alimentele consumate dar mai ales la cantitatea si calitatea acestora. Daca aerul curat si vremea frumoasa ne imbie sa iesim la iarba verde, sa organizam picnicuri sau sa ne ducem la diverse manifestari sportive, nu trebuie sa lasam ispitele culinare sa ne strice cheful de distractie si sa ne streseze intotdeuna greutatea, kilogramele si caloriile. Cu putina atentie si informare,... [continuare]

Pericolul folosirii excesive a antibioticelor

Pericolul folosirii excesive a antibioticelor

Actualizat la data de: 10 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Antibioticele sunt utilizate pentru tratarea mai multor tipuri de infectii bacteriene. Antibioticele contribuie la vindecarea bolilor prin distrugerea bacteriilor. Bacterile sunt simple organisme unicelulare care pot fi gasite peste tot in jurul nostru: pe mobilier, suprafete, in sol, plante si animale. Sunt o parte naturala si necesara a vietii. Bacteriile provoaca boli si infectii atunci cand au acces la partile mai vulnerabile ale corpului nostru si se multiplica rapid. Bacteriile pot infecta ochii, urechile, gatul, sinusurile, plamanii, caile respiratorii, pielea, stomacul, colonul, oasele si organele genitale. Unele antibiotice sunt bactericide, adica actioneaza prin distrugerea bacteriilor. Alte antibiotice sunt bacteriostatice, ceea ce inseamna ca impiedica inmultirea bacteriilor. Fiecare tip diferit de antibiotice actioneaza in moduri diferite asupra bacteriilor. De exemplu, un anumit tip de antibiotic ar putea inhiba capacitatea... [continuare]

Alimente interzise in caz de diaree

Alimente interzise in caz de diaree

Actualizat la data de: 18 Noiembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diareea cronica este caracterizata prin scaunele moi care dureaza cel putin patru saptamani si implica prezenta a cel putin trei scaune pe zi. Exista mai multe cauze posibile ale diareei cronice. Tratamentul are ca scop tratarea cauzelor diareei (ori de cate ori este posibil), regim alimentar sau medicatie pentru schimbarea consistentei scaunelor si evitarea oricaror factori care ar putea complica diareea. Diareea cronica poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii unei persoane si asupra starii sale generale de sanatate. Atunci cand se agraveaza, conditia poate pune viata unei persoane in pericol. Regim alimentar in caz de diaree Este important ca o persoana sa stie ce trebuie sa manance atunci cand sufera de diaree. Dar este la fel de important sa stie ce alimente trebuie sa evite in caz de diaree. Ultimul lucru pe care si l-ar putea dori este sa inrautateasca starea de sanatate prin consumul inadecvat de alimente care ar putea influenta in... [continuare]

Sarcina: ce alimente trebuie evitate

Sarcina: ce alimente trebuie evitate

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Unele tipuri de branzeturi Consumul de branzeturi moi in timpul sarcinii poate fi riscant. Cele care contin lapte nepasteurizat pot contine bacterii de listeria, afectiune care poate determina avort spontan, nastere prematura si chiar decesul fatului. De aceea, in timpul sarcinii se vor evita branzeturile cu mucegai, brie, camembert, feta, queso blanco, queso fesca, cu exceptia situatiei in care pe eticheta se specifica faptul ca acestea sunt pasteurizate. Daca exista vreun dubiu sau nu se pot obtine informatiile necesare, mai bine se va evita consumul acestora. Carne insuficient gatita Carne gatita in sange poate fi gustoasa, dar pe parcursul sarcinii se recomanda sa se manance doar carne bine gatita. Cea cruda sau insuficient preparata poate contine toxoplasmoza, dar si alte bacterii care pot influenta in mod negativ dezvoltarea fatului. Sucul proaspat Sucul proaspat stors in restaurante si baruri, pentru ca nu este pasteurizat ar putea contine bacterii cum ar... [continuare]

Pericolele utilizarii cremelor de protectie solara

Pericolele utilizarii cremelor de protectie solara

Actualizat la data de: 06 Iunie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cremele dar si alte produse cu rol de protectie a pielii impotriva razelor UV nocive ale soarelui sunt cele care filtreaza razele ultraviolete atunci cand sunt aplicate pe piele. Acestea absorb o parte din razele UV in scopul de a apara pielea si a preveni arsurile sau conditiile cauzate de expunerea la soare, cum ar fi melanomul. Este foarte important sa va protejati pielea de razele UV mai ales daca aveti o culoare deschisa de piele sau sensibila. Totusi, exista unele pericole asociate cu utilizarea produselor cu rol de filtrare a razelor solare. Controverse chimice Unele tipuri de produse cu rol de ecran solar contin substante chimice care pot fi daunatoare pentru organism. Acestea sunt cele care includ octil-dimetil-PABA (DO-PABA), benzofenona-3 (BP-3), homosalate (homometil salicilat, HMS), octil-metoxicinamat (MDC) si 4-metil- camfor benziliden (4-MBC). Biochimistii sustin ca aceste ingrediente, care se regasesc in compozitia produselor de... [continuare]

Alcoolul, 'alimentul' toxic

Alcoolul, 'alimentul' toxic

Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Desi s-au cunoscut mereu efectele nocive ale consumului excesiv, omul a avut o atractie continua pentru bauturile alcoolice, din motive lesne de inteles. Au fost mitizate in multe dintre culturile lumii, utilizate ca remedii pentru diverse afectiuni, produse cu mestesug in majoritatea culturilor traditionale. „Alcoolul este viata si viata e alcoolul”, spun versurile unei cunoscute melodii… nu este deloc asa. Alcoolul este de fapt anti viata. Pentru ca suntem in luna sarbatorilor de iarna, iar acestea sunt legate indisolubil de o crestere a consumului de alcool, vom incerca, in cele ce urmeaza, sa demontam miturile legate de acesta. Bauturile alcoolice, sarace in substante nutritive Din start trebuie precizat ca termenul „aliment” defineste o substanta care contribuie la desfasurarea normala a proceselor metabolice, asigura materialul necesar constructiei de celule care le inlocuiesc pe cele uzate si aduce energia necesara proceselor... [continuare]

Optiuni alimentare: ce tipuri de carne sa alegem

Optiuni alimentare: ce tipuri de carne sa alegem

Actualizat la data de: 03 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Este timpul pentru o doza de realitate pentru persoanele dependente de carne rosie. Un studiu recent, elaborat timp de 10 ani, a constatat ca persoanele care consuma 300 g de carne rosie pe saptamana sunt mai susceptibile de a dezvolta cancer de colon decat cei care consuma mult mai putin sau deloc. In continuare veti afla care sunt tipurile de carne recomandate pentru o viata sanatoasa. Tipuri de carne Chiar daca se spune ca nimic nu poate inlocui delicioasa friptura, exista o multime de alternative la fel de gustoase si mult mai sanatoase, care nu vor afecta colonul: • Carne de porc: 164.7kcal si 7.5g de grasime la 100 g de carne de porc slaba. Pentru mult timp, cotletul de porc era pe primul loc in lista medicilor ca fiind nociva pentru organism. Astzi insa, carnea de porc este "considerata", alt fel de carne alba - atunci cand este consumata in cantitati rezonabile (200 g), un cotlet de porc poate fi destul de bun pentru dvs. Daca preferati cotletul de porc,... [continuare]

Pagina 2 din 34 (998 rezultate)