Clickmed
programare rapida la medic

Mituri despre alergiile alimentare

Actualizat la data de: 28 Iulie 2017

Generalitati

Sus
Mituri despre alergiile alimentare

Alergia alimentara reprezinta o reactie anormala de aparare a organismului dupa ingestia unui anumit aliment.

Principalele simptome sunt furnicaturile la nivelul gurii, mancarimile sau eruptiile la nivelul pielii.

De cele mai multe ori, acest tip de alergie nu este grav, insa sunt si situatii in care alergia alimentara poate fi fatala.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce este si ce nu este adevarat
  3. Citeste pe aceeasi tema

Ce este si ce nu este adevarat

Sus

Mit: Antihistaminicele achizitionate din farmacie, dar fara o prescriptie medicala sunt eficiente in cazul alergiilor alimentare.
Adevar: Exista medicamente pe care pacientul le poate achizitiona la recomandarea unui farmacist si care au ca efect ameliorarea simptomelor cauzate de acest tip de alergie.

Daca se doreste stabilirea unui diagnostic si initierea unui tratament adecvat, pacientul trebuie sa consulte un medic alergolog, singurul care poate prescrie medicatia necesara.

Mit: Alergia la polen nu are legatura cu alergiile alimentare.
Adevar: O treime dintre persoanele care sunt alergice la polen pot prezenta reactii adverse si la ingestia altor alimente.

Mit: Daca o persoana este alergica la un anumit aliment cu siguranta va fi la mai multe alimente.
Adevar: In cazul copiilor acest lucru este valabil, deoarece acestia sunt de regula alergici la doua, trei sau mai multe tipuri de alimente. Cei mai multi insa isi revin pe masura ce inainteaza in varsta.

Mit: Alergia este de fapt o forma de intoleranta alimentara.
Adevar: Alergiile la alimente, polen, acarieni si intepaturi de insecte sunt provocate de stimularea sistemului imunitar de a forma anticorpi in fluxul de sange si tesuturi.

Alergiile pot fi identificate prin teste de sange si prin testele cutanate. Diferenta majora dintre cele doua situatii este ca pacientul care prezinta o intoleranta poate tolera totusi o cantitate mica din alimentul problematic, in timp ce o persoana alergica trebuie sa evite acel aliment in totalitate.

Mit: Alergiile unui copil nu inseamna un motiv de ingrijorare pentru parinti.
Adevar: Unele forme de alergie la alimente, medicamente sau intepaturi de insecte pot constitui un real pericol si pot pune viata in pericol.

Formele alergice mai usoare se pot manifesta prin simptome neplacute cum ar fi colici, diaree, iritatii la nivelul gurii, urticarie sau eczeme.

De asemenea, starile febrile pot perturba calitatea somnului, pot cauza irascibilitate, oboseala accentuata si dificultati de concentrare.

Mit: Cele mai intalnite alimente care provoaca alergii sunt nucile.
Adevar: Un copil poate sa fie alergic la o multime de alimente precum: oua, lapte, soia, grau, fructe de mare, arahide, nuci si susan.

Oul este cel mai frecvent factor cu potential alergenic, dar nucile sunt asociate cu reactii mai severe.

Cei mai multi dintre copii dezvolta alergii alimentare pana la varsta de patru ani, dar alergiile la alune si fructe de mare au tendinta de a persista si la varsta adulta.

Mit: Intoleranta la lactate este mai intalnita la adulti decat la copii.
Adevar: Cei mai multi copii dezvolta o alergie la lactate, insa cu timpul acestea pot fi reintroduse in dieta.

Mit: Alergia alimentara este rara.
Adevar: 5% dintre copii si 2% dintre adulti prezinta un risc crescut de a dezvolta acest tip de alergie.

Mit: Alergiile alimentare nu pot fi mostenite.
Adevar: Daca unul dintre parinti are o alergie alimentara, este foarte probabil ca si copiii sa prezinte acest risc.


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate