Cand este contagioasa varicela?
Generalitati
Sus
Varicela, numita in termeni populari si varsat de vant, este o boala extrem de contagioasa, des intalnita in copilarie, epidemiile de varicela fiind de regula in lunile ianuarie-mai.
Varicela este determinata de virusul varicelo-zosterian. Cei mai afectati sunt copiii cu varste intre 2 si 10 ani, insa poate sa apara mai rar si la adulti.
De regula, persoana care a avut varicela va prezenta imunitate pe viata, insa virusul care determina aparitia bolii poate sa ramana in organism si poate cauza la adult diferite tipuri de eruptii ale pielii.
Cum se transmite
SusVirusul se transmite foarte usor de la o persoana la alta, cel mai frecvent realizandu-se pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselor bucale si nazale.
Concret boala se transmite prin aer, prin stranutul sau tusea persoanelor bolnave. Sunt insa si cazuri in care virusul se transmite prin secretiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate.
De aceea, daca vei sta intr-o incapere cu o persoana care are varicela si nu ai avut boala in copilarie sunt foarte mari sanse sa contractezi virusul.
Cand si cat timp este contagioasa varicela
Perioada de incubatie este de 14 zile, insa sunt si cazuri de 21 de zile. Pacientul cu varicela este contagios cu 48 de ore inaintea aparitiei eruptiei si pana in momentul in care ultimele leziuni dezvolta cruste.
Principalele simptome
SusVaricela se manifesta prin pete rosii, de dimensiuni mici, care isi fac aparitia in decurs de 2-4 zile. Aceste pete se umfla, devin papule si ulterior trec in stadiul de vezicule asezate pe o baza rosie.
Veziculele se usuca treptat si formeaza cruste. In urma veziculelor nu raman cicatrici, doar uneori poate ramane o usoara coloratie maronie a pielii, trecatoare. Unele persoane au doar cateva vezicule, in timp ce altele pot avea cateva sute.
Eruptia se manifesta printr-un prurit puternic. Uneori este prezenta si febra, starea de greata, inapetenta, oboseala, starea de slabiciune si iritabilitate.
Tratament
SusSe impune izolarea bolnavului la domiciliu, timp de 7-14 zile, pana la disparitia veziculelor si a crustelor. Este important de retinut ca cel mic nu poate intra in colectivitate cat timp are bubitele pe el, ci abia cand acestea au facut o crusta, acesta fiind semnul ca nu mai este contagios.
Daca prezinta febra in primele zile de debut ale bolii, i se vor administra, la indicatia medicului pediatru, antitermice.
De asemenea, nu este recomandata baia pana la caderea crustelor si este indicat, pe cat posibil, sa nu se scarpine. Se vor aplica solutii calmante pentru prurit. Exista si cazuri, mai ales la adult, cand varicela are o forma mai severa, pacientul necesitand internare.
Preventia varicelei se poate realiza prin vaccinarea copilului conform schemei de vaccinare, la indicatia medicului pediatru. Adultii care nu au fost vaccinati si care nu au facut boala in copilarie pot dezvolta o forma severa.
Varicela aparuta la inceputul sarcinii poate aduce o multitudine de probleme fatului, precum greutate mica la nastere sau anomalii ale membrelor, de aceea este indicat ca viitoarea mama sa fie vaccinata impotriva virusului.
Medici specialisti Infectioase
- Dr. Gabriel Coltan - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Mariana Mardarescu - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Cleo-Nicoleta Rosculet - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Laura Maria Albu -
- Dr. Cristina Mihaela Cismaru -
Articole recomandate
-
Cand este recomandata sigilarea dintilor copilului
-
Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce ...
-
Anticoagulante in fibrilatia atriala. Cand este indicat sa le iei?
-
'Am un copil de crescut. Nu investesc banii în haine și bijuterii'. Dezvăluirile Ilincăi Vandici, după despărțirea de soț
-
Cand este raceala si cand este gripa?
-
Ilinca Vandici și Andrei Neacșu s-au despărțit. Bărbatul scria mai multor femei: „De ceva timp am ales să locuim separat”
-
Epiziotomia: cand este si cand nu este necesara
-
Cand este nevoie de ochelari de citit?
-
Varicela - varsat de vant (infectie contagioasa)