Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cat timp poate dura un tratament cu implanturi dentare

Actualizat la data de: 09 Aprilie 2021
Consultant medical:

Dr. George Ghidrai
Medic specialist medicina dentara

Cat timp poate dura un tratament cu implanturi dentare

Implanturile dentare sunt piese metalice care sunt introduse chirurgical in osul maxilar cu scopul de a inlocui unul sau mai multi dinti. Implanturile dentare vor sustine o lucrare protetica : coroana dentara, punte dentara sau o proteza mobilizabila.

In ultimii ani, datorita cererii foarte mari de implanturi, implantologia a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa; tot mai multi pacienti apeleaza la implanturi pentru a-si inlocui dintii absenti.

Inainte de a-si efectua o lucrare pe implanturi, multi pacienti isi pun doua intrebari importante :

-Cat va costa lucrarea pe implanturi

-Cat timp va dura pana cand lucrarea dentara va fi fixata definitiv in cavitatea bucala

In cele ce urmeaza vom incerca sa raspundem la a doua intrebare. De la inceput dorim sa subliniem ca durata de executie depinde in mare masura de situatia clinica a fiecarui pacient, iar singurul in masura sa stabileasca un plan de tratament este medicul implantolog in urma consultatiei.

Dupa cum am amintit, durata executiei unei lucrari dentare este un aspect important pentru multi pacienti. In cazul implanturilor dentare, problema este oarecum mai complexa deoarece un tratament cu implanturi necesita de multe ori o serie de interventii care se pot intinde pe o perioada variabila de timp.

Pentru pacient, intrebarea cea mai insemnata este cat timp va trebui sa astepte de la prima vizita la cabinet (cand acesta s-a hotarat deja pentru o lucrare pe implanturi) pana cand lucrarea protetica este finalizata.

Durata de finalizare va depinde in primul rand de situatia din cavitatea bucala a pacientului la momentul primei vizite:

-Unii pacienti vor avea nevoie mai intai de una sau mai multe extractii si/sau alte interventii preliminare

-Alti pacienti au o situatie mai favorabila in cavitatea bucala in momentul in care se hotaresc sa-si confectioneze o lucrare pe implanturi

Este bine de stiut ca, in ultimii ani, s-au dezvoltat metode noi care tind sa scurteze durata de tratament. Practic, se pun doua intrebari importante:

1. Cat timp trebuie asteptat dupa efectuarea extractiilor pentru a se putea introduce implanturile dentare
2. La cat timp dupa introducerea implanturilor se poate incepe confectionarea lucrarii protetice

Sa le luam pe rand

1. Pozitionarea implanturilor dupa efectuarea extractiilor dentare

a. In mod traditional, dupa efectuarea unei extractii, se asteapta de la 3 pana la 5 luni inainte de introducerea unui implant in acel loc. Acest timp va permite organismului sa formeze tesut osos in alveola dentara ramasa goala in urma extractiei.

Este cea mai prudenta abordare iar studiile indica ca prognosticul in aceste situatii este foarte bun. Dezavantajul este prelungirea duratei de tratament.

b. O metoda noua care se foloseste tot mai des presupune pozitionarea implantului in aceeasi sedinta cu executarea extractiei sau la cateva saptamani dupa.
In cazul in care se apeleaza la aceasta tehnica, medicul implantolog va introduce in alveola ramasa goala os artificial; acesta va crea un suport pentru implantul dentar.

Procedeul poarta numele de aditie de os.

Marele avantaj al acestei tehnici este scurtarea duratei de tratament si imbunatatirea considerabila a esteticii deoarece gingia din jurul dintelui extras se va vindeca direct in jurul implantului introdus in alveola post-extractionala. Astfel se evita retractiile gingivale inestetice care pot aparea daca se foloseste metoda traditionala.

Pe de alta parte, studiile comparative care s-au realizat indica un procent de esec usor mai mare comparativ cu metoda traditionala. Este greu de tras totusi o concluzie deoarece numarul de studii care s-a efectuat pana la aceasta ora este destul de redus.

2. “Incarcarea” implanturilor dentare

Incarcarea implanturilor se refera la momentul in care dintii artificiali sunt atasati implanturilor osoase. Si in aceste situatii exista doua tipuri de abordari:

a. In abordarea clasica, dupa operatia de pozitionare a implanturilor in interiorul osului se asteapta o perioada de 3 pana la 6 luni inainte de a incepe confectionarea lucrarii protetice.

In acest timp, in jurul implanturilor dentare se va forma tesut osos avand ca rezultat cresterea stabilitatii si integrarea in organism a acestora. Procesul poarta numele de osteointegrare.
Dupa aceasta perioada, in implanturi se vor insuruba niste dispozitive metalice (numite bonturi artificiale) peste care se va realiza lucrarea protetica definitiva.

b. Tehnicile noi propun atasarea bonturilor artificiale si chiar fixarea lucrarii definitive in aceeasi sedinta cu operatia de implantare sau imediat dupa.
Adeptii acestei abordari sustin ca stabilitatea implantului in os imediat dupa operatie este cel mai important factor care va influenta rata de succes si in acest caz nu mai este nevoie de o perioada atat de lunga de vindecare.

Totusi, aceasta metoda are anumite limitari si nu se poate utiliza in toate situatiile.
Chiar daca folosesc aceasta tehnica, multi medici prefera sa execute lucrari provizorii in prima faza pentru a urmari evolutia procesului de osteointegrare a implanturilor. Doar dupa ce sunt convinsi ca procesul de osteointegrare s-a realizat corect, medicii implantologi vor trece la confectionarea lucrarilor definitive.

Alti factori care pot influenta durata de executie

In functie de situatia clinica a fiecarui pacient, exista si alti factori care pot influenta durata de tratament:

a. Interventiile chirurgicale pregatitoare

De multe ori, osul in care ar urma sa se efectueze implantarea nu este corespunzator din punct de vedere calitativ sau cantitativ. Pentru ca un implant dentar sa aiba un prognostic bun, este nevoie ca acesta sa fie inconjurat de os sanatos.

Alteori, anumite formatiuni anatomice importante (sinusul maxilar, nervul mandibular) au o pozitie anormala ce ar putea interfera cu implanturile.
In asemenea situatii, inainte de pozitionarea implanturilor, este nevoie de anumite operatii pregatitoare (sinus lift, aditie de os etc).

Anumite operatii (de exemplu unele aditii de os) se pot executa in aceeasi sedinta cu pozitionarea implanturilor si astfel nu vor influenta durata de tratament.

Totusi, exista interventii cum ar fi operatia de sinus lift sau aditiile complexe de os care trebuie executate inainte de pozitionarea implanturilor si este nevoie si de o perioada de vindecare.

In aceste situatii, pacientii trebuie sa accepte o scurta prelungire a duratei de tratament, tinand cont ca aceste operatii sunt extrem de importante pentru reusita acestuia.

b. Tratamentul afectiunilor existente in cavitatea bucala

Inainte de executarea oricaror interventii chirurgicale, este extrem de indicat sa se trateze toate afectiunile existente in cavitatea bucala (carii, afectiuni gingivale, tratamentul definitiv al tuturor dintilor cu infectii apicale) si sa se execute un detartraj si o igienizare completa.

Bineinteles, asemenea interventii vor mari atat nota de plata cat si timpul de finalizare al lucrarii pe implanturi; de aceea, multi pacienti tind sa le neglijeze. Este bine sa retineti ca atat vindecarea dupa operatia cat si osteointegrarea implanturilor se vor face mult mai greu cand cavitatea bucala este plina de bacteriile din procesele carioase, tartru sau alte infectii dentare.

Concluzii

Durata unui tratament cu implanturi dentare variaza de la pacient la pacient si este influentat de numerosi factori. Chiar daca in ultimii ani s-au dezvoltat mai multe tehnici care tind sa scurteze durata de tratament, nu in toate cazurile se poate apela la acestea.

Medicul dumneavoastra stomatolog este cel mai in masura sa stabileasca un plan de tratament adecvat si tot el va poate informa asupra duratei acestuia, explicandu-va toate procedurile care trebuie parcurse pentru ca implanturile dentare si lucrarea protetica sa aiba un prognostic cat mai bun.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter